Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

meersman

Gepost door bakfiets 
bakfiets 30 december 2016 17:18
Gianni Meersman (31) moet noodgedwongen stoppen met koersen. De West-Vlaming kampt met hartritmestoornissen. "Wielrennen was niet alleen mijn beroep, maar ook mijn passie. Het doet enorm veel pijn om deze passie niet meer te kunnen uitoefenen."

bron sporza
Sub Culture 30 december 2016 17:40
Eeuwig zonde..

Jammer dat hij zijn hele carrière zoveel te maken heeft gehad met blessures en allerlei, had zoveel meer in gezeten.
Nu ook dit nog.. pfff
veluweracer 30 december 2016 18:31
Vervelend voor hem.
Vraag me af of een dergelijke aandoening er altijd al geweest maar nooit is opgemerkt of dat het zich ontwikkeld heeft tijdens de wielerloopbaan.
Robert Koopman 30 december 2016 18:35
Dat meldonium wat "alle" Russen slikken/slikten was dus zo gek nog niet......



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/12/2016 18:36 door Robert Koopman.
Brieske 30 december 2016 21:02
Hier hetzelfde. Is de arts van zijn nieuwe team erachter gekomen? Waarom de arts van Etixx niet? Of hanteren ze daar andere risico's?
Of was het een onafhankelijke arts en zie ik spoken?

Growt
El Chaba 31 december 2016 01:56
merijntje mortirolo 31 december 2016 08:56
Zou je vaker moeten doen.
Snorfietser 31 december 2016 12:43
Tjah littekenweefsel, lijkt mij als leek dan dat hij wellicht een keer een klein infarct heeft gehad. Hier iemand met medische kennis die daar meer over kan vertellen?
Horsie is back 31 december 2016 14:58
@Snorfietser

Dat lijkt er wel op.

Dr. Hoogsteen promoveerde in 2004 op het onderwerp cardiologische aspecten van duursport en heeft met name jonge (vanaf 17) en oudere wielrenners onderzocht.
Al op jonge leeftijd zijn er aanpassingen aan het hart, vooral van de linkerkamer van waaruit het bloed wordt weggepompt.

Deze aanpassingen van hart in grootte, slagvolume en hartritme zijn van belang om te kunnen voldoen aan de extreme inspanning die de duursporter verricht.
In sommige gevallen echter brengen deze aanpassingen van het hart vervelende ziekteverschijnselen, zoals hartritmestoornissen, met name boezemfibrilleren met zich mee. Dit is het zeer snel en ongecontroleerd samentrekken van het boezemspierweefsel wat een onregelmatig hartritme in de hartkamer tot gevolg heeft.

Dr. Hoogsteen kwam tot de conclusie dat het boezemfibrilleren over het algemeen een stabiel verloop heeft en voor een klein gedeelte van de duursportatleten als asymptomatisch (= zonder ziekteverschijnselen) wordt ervaren. Slechts bij een kleine groep atleten werd geconstateerd dat het boezemfibrilleren continu aanwezig was.

Veel ernstiger zijn kamerritmestoornissen. Deze kunnen levensbedreigend zijn en zijn vooral verantwoordelijk voor de zogenaamde “hartdoden”.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/12/2016 14:59 door Horsie is back.
Anony 31 december 2016 15:17
Pyama 31 december 2016 15:56
Alweer hartklachten. De laatste tijd zijn er wel heel veel renners met dergelijke klachten. Uiteraard Gesink, Albert Timmer, maar bij onze benedenburen onder andere: Meersman, Vansummeren, Lodewyck, Albert, Nuyens en eerder Kaisen, De Waele, Aerts, Mattan. En dan nog de dodelijke gevallen van Nolf, Vermaut, Pauwels en Myngeer.

Is wielrennen gewoon slecht voor je?
El Chaba 31 december 2016 16:07
Wielrennen in België zou je haast zeggen als je dat rijtje namen ziet..
El Chaba 31 december 2016 16:09
Lijken me zeer terechte vragen. Maar het niveau van de wielerjournalistiek in België kennende zullen die vragen wel niet gesteld worden in de media.
Sub Culture 31 december 2016 16:55
vandaag artikel hieromtrent in De Standaard en De Morgen.
Nieuwsblad en HLN niet gelezen.

Grtz
Horsie is back 31 december 2016 17:30
@Pyama

Een paar jaar terug is onderzocht hoe het de 786 unieke Franse deelnemers, die aan de Tour de France tussen 1947 en 2012 deelnamen, is vergaan.
Op 1 september 2012 waren 26% van hen gestorven, 74% dus nog in leven, wat een beduidend gunstiger cijfer was dan voor de normale bevolking.
De instroom van nieuwe unieke deelnemers was daarbij in de eerste helft van dit tijdvak (1947-2012) groter.

Wielrennen is bij uitstek de sport, waarbij het hart op de meest vergaande wijze wordt belast, zowel in de vorm van volumebelasting (urenlang met een heel behoorlijk hartminuutvolume bloed rond moeten pompen) als met drukbelasting (pieken hoge bloeddruk) vanuit bewegingen van het bovenlichaam in tegenstelling tot bij marathonlopers. Daarbij is het prikkelgeleidingssysteem ook complex.

Wellicht is er door de enorme popularisering van het wielrennen er ook geleidelijk een toename ontstaan van renners, die wedstrijdsport gingen bedrijven, nog onwetend van een zekere dispositie tot hartgerelateerde klachten, die zich pas bij extreme langdurige (ook over langere perioden) zouden kunnen openbaren.
Maar aan de andere kant is dit zo speculatief dat je er hoegenaamd niets mee kunt.

De cardiale screening is ook enorm vooruit gegaan en is beter bekend waarop gelet moet worden.
En waarbij de renners soms toch de keuze moeten maken of ze nog langer nu een bekend risico willen lopen.

Het probleem is natuurlijk, dat er geen samenhangende onderzoeken bestaan van de cardiologische wederwaardigheden van zeg de beste 500
wegwielrenners. Niet dat ze niet allemaal cardiaal in elk opzicht goed zijn onderzocht, maar deze onderzoeken zijn niet openbaar.

In 1995 en 1998 is dit overigens wel gedaan met Tour de France renners met verrassende bevindingen. Een verlaagde pompfunctie in rust bleek geen zeldzaamheid.
Iedereen voelt aan, dat de vraag hierbij onmiddellijk komt bovendrijven, in hoeverre dopinggebruik een rol kan hebben gespeeld.
Een hernieuwd onderzoek zou natuurlijk fantastisch zijn.

Is wielrennen gewoon slecht voor je?
Nee natuurlijk niet, maar in het grensbereik van het menselijk prestatievermogen neemt het risico uiteraard ook toe.

Kübler werd 97.
Maar ik las zonet dat de tekenaar van Bambi liefst 106 jaar oud is geworden.

Dus, Pyama, Bambi tekenen it is.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 31/12/2016 17:33 door Horsie is back.
El Chaba 31 december 2016 17:33
Helaas niet online te lezen. Korte samenvatting? winking smiley
El Chaba 31 december 2016 17:34
Bedankt voor de interessante info! thumbs up
Pyama 31 december 2016 17:39
Herkenbaar dat iemand die veel sport een lagere hartslag in rust heeft. Zelf in tijden van veel kilometers fietsen ook weleens gemeten en dan kwam ik rond de 30 uit.

Het is natuurlijk wel opvallen dat er recent zóveel Belgen met hartkloppingen te maken hebben. Ergens anders las ik ook nog de naam van Zingle. Hebben die bij de beloften allemaal bij dezelfde ploeg gereden? Rust er een vloek op die generatie Belgen? Is er een bepaalde training of trainingsmiddel niet bevorderlijk?
Horsie is back 31 december 2016 19:37
Een lagere hartslag in rust is deels ook vooral genetisch bepaald en het is ook zeker zo dat bij veel duurwerk de hartslag in rust omlaag gaat.
Wat telt is een lagere hartslag bij een bepaalde inspanning, want de hoeveelheid rond te pompen bloed in een minuut hangt natuurlijk ook af van hartfrequentie x slagvolume. Bètablokkers remmen de duurprestatie juist ook vanwege dit principe.

Er was destijds niet voor niks zo'n heibel rond de lagere piekwaarde van Chris Froome (HF=147), want hoe kun je dan zulke prestaties leveren, vroegen met name de Franzosen zich af. Nu Chris Froome met zijn testen na de TDF 2016 zijn geloofsbrieven heeft overhandigd hoor je niemand meer.

Hoe het dan zit met de Belgen weet ik uiteraard ook niet? Zijn ze wellicht ineens te voorzichtig geworden, omdat het zogenaamd zo vaak voorkomt?
Je hoeft bovendien niet veel van statistiek te weten om te beseffen, dat conclusies trekken op basis van weinig eenheden per definitie erg tricky is.

Maar dit laat onverlet, gaat het met wielrenners mis, dan zal het snel met hartgerelateerde zaken te maken hebben.
In de atletiekwereld, die toch in de breedste zin van het woord een ongelofelijk aantal topatleten herbergt, hoor je dit toch maar zelden.

Zomaar als actieve sporter uit beeld gaan is er in onze tijd niet meer bij, nou ja uitzonderingen daargelaten, Wiggo doet het slordig. grinning smiley.

Je ziet het aan de overlijdensberichten.
Er komen zoveel mensen voorbij, waarvan je niet eens wist dat ze (nog) bestonden.
Als wens voor 2017: Dat de uitvinder van het gezonde verstand nog maar lang moge leven!
cyclingfreakske 01 januari 2017 22:33
niet noodzakelijk...... het kan het gevolg zijn van sporten/koersen met een actief virus in uw lichaam. EBV, een griepvirus met hoogactieve infectie..... er zijn er nog meereren die Meersman zijn voorgegaan (oa Niels Albert,,K. Lodewijck word sterk vermoed dat ze na klierkoorts, te vroeg herbegonnen zijn en zo ook littekenweefsel veroorzaakte op het hart)
Carlos Danger 02 januari 2017 01:13
Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------

> Als wens voor 2017: Dat de uitvinder van het
> gezonde verstand nog maar lang moge leven!


Zou zeker deugd doen, maar is helaas 8 november j.l. begraven.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen