Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De Cauwer: "Nederlanders hebben de juiste genen"

Gepost door Niels 
Niels 29 mei 2017 08:48
Speciaal voor ons aller geliefde Socialist:

http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Giro/1.2991818



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2017 08:48 door Niels.
Vittal 29 mei 2017 09:14
Mooi om te lezen hoe de Belgen hier een jongen van 20 nu al noemen in een artikel over toekomstig Tour-winnaars. Dit houdt de druk lekker laag en realistisch, dat is pas een talent van de Belgen....
Sub Culture 29 mei 2017 09:37
Hij noemt gewoon een Belgische jongere met potentieel, de rest maak jij er van.

Als Nederlander zal WDC ook wel blij zijn na gisteren.
Maar dat kadert natuurlijk niet in de context van zijn karikatuur.
Meneer 60% 29 mei 2017 10:09
Het blijft bizar, en dat zeg ik niet om te pesten, dat een groot wielerland als België sinds de jaren '70 geen grote ronde meer heeft gewonnen. Ik geloof niet dat dat met genen te maken heeft. Mijn gevoel is dat België op een vrij traditionele manier naar wielrennen kijkt en de wetenschappelijke ontwikkelingen niet oppakt. Voor succes in de kasseienklassiekers is dat aspect minder belangrijk, maar in het rondewerk wel.

Die De Plus is wel een mooie renner trouwens.
Snorfietser 29 mei 2017 10:21
Ik geloof niet dat het nou heel erg met de genen te maken heeft. Talent is een beperkt aspect. Dat de Belgen op dit moment niet meespelen in de grote ronden heeft voorsl te maken met focus, opleiding en mindset.
Arsimo 29 mei 2017 10:23
- Vanaf de jeugd in Belgie ingesteld op eendagskoersen, met name in eigen land/regio.

- talentrijke Belgische jongeren behoorlijke kans op profcarriere bij Belgische ploeg(jes) die mikken op Vlaamse koersen e.d. en anders is er ook nog veldrijden.

- juist talenten in minder grote wielerlanden vinden minder makkelijk emplooi als prof en kennen vaak alleen de allergrootste koersen waarvoor ze streven. Zie in verleden Ieren (Kelly, Roche), Amerikanen (Lemond, Armstrong), Australiers (vanaf Phil Anderson), Duitsers (stelde voor Thureau op een uitzondering na niets voor op de weg) en relatief recent dus de opmars van de Britten.

In Spanje en bijvoorbeeld ook Colombia de lokale focus op klimmen en rondjes dus logisch dat daar geregeld rondetalenten opduiken. In Italie was ook lang de focus voornamelijk op eendagswedstrijden en waren rondetoppers zeldzamer - Giro heeft dat net voldoende in stand gehouden.

- Nederland heeft in Rabobank periode roer/focus omgegooid toen bleek dat toevalstalenten (Rooks, Theunisse, Breukink) na de gouden periode (Zoetemelk, Kuiper e.d.) in de dunnere poel van jeugd te veel uitbleven. Het heeft geduurd maar na een aantal net-niets (althans tot nu toe zoals Gesink, Mollema, Kruijswijk, Dekker e.a.) het met een nu wel gelukt is.

In Belgie zullen ze het roer moeten omgooien als ze rondetoppers willen hebben. De kans op een "als vanzelf"-rondetopper is gewoon te klein in het gemondialiseerde wielrennen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2017 10:25 door Arsimo.
Andere Peter 29 mei 2017 11:28
Misleidende kop boven dit topic, die er meteen toe leidt dat (reacties in) dit topic dreigt (dreigen) te ontsporen.

De Cauwer zegt dat de Nederlanders (Dumoulin, Kruijswijk, Mollema, Gesink die door de presentator genoemd worden) TOEVALLIG de juiste genen hebben om ronderenners te zijn. Dat is iets heel anders dan dat er in NL andere genen zouden rondzwerven dan in B. Als tegenhanger tegen de genetische Socialist-wartaal is dit fragment dan ook totaal ongeschikt.
Ziender Ogen 29 mei 2017 11:36
Ik denk niet dat er in de chromosomenpoel van de genoemde nl ronderenners toevallig een gen aanwezig is dat gelinkt kan worden aan
een succesvolle ronderenner.
Hilarisch natuurlijk..
Andere Peter 29 mei 2017 11:44
Wat juist wel aardig is. is dat De Cauwers eerste reactie is om de investeringen van de Rabobank jongerenploeg als verklaring te zien. Vanuit neutrale hoek ziet een kenner die link kennelijk wel.

Ik denk dat je dit er ook wel bij moet betrekken. Al is het natuurlijk niet de oorzaak van Dumoulins Girozege. Maar waarom vond die jongerenploeg dat ronderennen zo belangrijk? Om dat in de NL wielercultuur het rondrennen (en vooral de Tour) nog méér boven de andere wedstrijden uitsteekt dan in de Belgische (Vlaamse).

In de vergelijking NL/B kun je niet om de kracht van het Vlaamse voorjaar heen. Vlaamse jongetjes dromen ervan de Muur als eerste te bedwingen, of om RVV en PR te winnen. In NL leeft dat ook wel, maar Alpe d'Huez winnen, de Tour winnen, dat is toch echt het eerste. Ook Olympisch goud (tijdrit) zal een NL'er misschien hoger aanslaan dan RVV. Was Dumoulin een West-Vlaming geweest, dan had hij zich de laatste jaren op zijn minst ten dele toegelegd om Museeuw en Boonen op te volgen. Of op zijn minst had hij een minder specifieke keuze voor het ronderennen gemaakt. Omgekeerd hebben sommige Vlaamse renners misschien wel gepoogd RVV te winnen, terwijl ze als NL'ers hun karretje hadden moeten aanhaken in een poging 10e in Vuelta of Giro te worden. ik vraag mij oprecht af of Gilbert en Van Avermaet als Hagenezen of Utrechters wel klassiekerkoningen zouden zijn geworden. Ze waren dan wellicht matige ronderenners/meesterknechten geworden. Ook via de Rabobank-opzet.

Het is dus zeker geen genetisch verschijnsel. Het is een cultuurverschijnsel. In combinatie met keuzes, beleid en investeringen. Die zijn nodig om ervoor te zorgen dat een goed pakket genen tot volle wasdom komt.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2017 11:52 door Andere Peter.
Bromertà 29 mei 2017 11:45
Wat een genot om toch nog even naar José de Cauwer te kunnen luisteren. Wat hebben we deze man gemist.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2017 11:47 door Bromertà.
ton duk 29 mei 2017 11:49
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat een genot om toch nog even naar José de
> Cauwer te kunnen luisteren. Wat hebben we deze man
> gemist.

Nee, iemand die zijn brievenbus beschikbaar stelt voor dopingtraffic mis ik nooit
gr
Andere Peter 29 mei 2017 11:49
Dat dus. Ik las je reactie pas na mijn eigen reactie. Volledig eens.

daarnaast is er nog iets. Dumoulin heeft geen directe link met Rabobank, maar die andere NL ronderenners wel. Ik ben ervan overtuigd dat succes landgenoten inspireert. Bewust of onbewust de ereplaatsen van Gesink, Mollema etc hebben een rol gespeeld om Kruijswijk, Dumoulin, evt Poels te tonen wat er mogelijk is. Succes van mensen met wie je omgaat, met je je indentificeert, kan stimuleren.
Bromertà 29 mei 2017 11:54
Mag ik je veel plezier wensen met Traksel of Been? Wie zonder zonde is ...

gr ?
Curzio 29 mei 2017 11:58
Misschien moet je even luisteren naar wat De Cauwer echt zegt? Hij legt uit dat er meerdere factoren zijn die bepalen of iemand een grote ronde kan winnen. Eén daarvan is aandacht in de opleiding (Rabobank-plan), maar een ander is simpelweg talent. Spiersamenstelling, VO2-max. Dit is (deels) een genetisch aspect. Hiermee zegt De Cauwer niks over genetische verschillen tussen volken die hen meer of minder geschikt maken voor grote rondes, maar puur over fysieke aanleg die in een individu noodzakelijk is om een grote ronde te winnen.
Arsimo 29 mei 2017 12:05
Dumoulin heeft die link - beperkt - wel. Hij reed in 2011 voor Rabobank beloften team. Is alleen in 2012 als prof toen direct naar Argos/etc gegaan en niet de Rabobank profploeg.
Andere Peter 29 mei 2017 12:13
Mjaa, okee. Maar het zou natuurlijk potsierlijk zijn om daar de oorzaak van dit succes te leggen. Ik wil niet dat de discussie dan door Rabobank-critici gekaapt wordt.

Die ploeg heeft, met alle tekortkomingen, een belangrijke steen bijgedragen aan het vitaal houden van het NL wielrennen. De investeringen in het ronderennen zie ik vooral als symptoom van de NL voorkeur voor bovenal de Tour. Niet als directe oorzaak van het huidige succes. Maar samenhang is er wel.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/05/2017 12:13 door Andere Peter.
Ziender Ogen 29 mei 2017 12:27
In Vlaanderen ben je al wielerkoning als je de RVV wint. Voor Nederland stel je pas echt iets voor als je een wedstrijd over drie weken wint.
Noem het een mentaliteitsverschil.

Heeft niets met genen te maken maar met de perceptie wat een goede wielrenner is.
Carlos Danger 29 mei 2017 13:18
Hadden ze ook maar wat commentator-genen.
Arsimo 29 mei 2017 13:32
Sjorsoll 29 mei 2017 15:23
Niet overdrijven, Terpstra kreeg ook alle aandacht hier. Die wordt echt goed gevonden.

Maar de Giro spreekt hier nog meer aan dan Parijs-Roubaix. Ik denk dat dat overal wel geldt uiteindelijk.
Tinuz 29 mei 2017 16:56
Of allicht simpelweg een kwestie van wat binnen iemands mogelijkheden ligt. Renners als Boonen, Gilbert en Van Avermaet komen in de grote rondes overduidelijk tekort.
Het lijkt me niet dat men in het land van Eddy Merckx een klassement in een grote ronde niet zou ambieren als men daar de mogelijkheden voor had.
Sub Culture 29 mei 2017 18:26
Ik vind het wel prima hoor.
Wij die hele hele voorjaar domineren qua eendagswerk op die 2 gedrochten na in Wallonië en jullie voortaan af en toe een grote ronde.

Ik meen me te herinneren dat er een 5-tal jaar geleden werd aangekondigd dat ze in België weer ronderenners wouden klaarstomen maar dat de eerste resultaten daarvan zich pas later zouden aantonen.
Geen idee hoe dat praktisch in zijn werk is gegaan en of daar op dit moment mensen mee bezig zijn.
Kuiperberg 29 mei 2017 19:37
Is het niet zo dat vooral in Vlaanderen veel meer gefocust op klassieke wielrenners. Alles voor de Ronde van Vlaanderen en de verdere Vlaamse klassiekers.
Dat vinden we in Nederland ook heel belangrijk, maar de voorkeur gaat hier toch meer uit naar ronderenners.
En als Dumoulin 10 km zuidelijker was geboren, was het een Belg geweest, dus gewoon toeval.
Fcdh 29 mei 2017 20:35
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik meen me te herinneren dat er een 5-tal jaar
> geleden werd aangekondigd dat ze in België weer
> ronderenners wouden klaarstomen maar dat de eerste
> resultaten daarvan zich pas later zouden
> aantonen.

Wat is er met Louis Vervaeke aan de hand?
Kwam vorig seizoen in die paar spaanse rondjes aardig naar voren en toen is het stil geworden?
Sub Culture 29 mei 2017 20:36
Die nabijheid zal ook wel meegespeeld hebben.
Dumoulin, het had zomaar de naam kunnen zijn van een opvullertje bij Lotto-Soudal kwestie van de vreemdelingenquota te halen.
El Mik 29 mei 2017 21:02
Als Tom Boonen 10 kilometer noordelijker was geboren, was hij waarschijnlijk nooit wielrenner geworden. Misschien boer of schaatser.
Poupoe 30 mei 2017 01:22
Als ma pa niet had zien staan was Tom nooit geboren.

Als Tom op een boot was geboren was hij straaljager piloot geworden.

Als Tom geen Tom zou heten maar Truus had hij deze Giro waarschijnlijk niet gewonnen.

Als ik nu niet stop met off topic gekeuvel zou ik het vervelend gaan vinden.
Marcos 30 mei 2017 09:35
Om nog wel een serieuze opmerking toe te voegen aan je lijstje smiling bouncing smiley

Als Dumoulin niet was uitgeloot voor de studie geneeskunde, had hij waarschijnlijk enkel recreatief op de fiets gezeten..
ton duk 30 mei 2017 11:37
Montfort rijdt een Giro op zijn niveau en De Plus reed een goede en opgemerkte debuutRonde...veel meer smaken heeft Belgie momenteel gewoon niet
gr
Arsimo 30 mei 2017 11:50
Op sportza.be nu een artikeltje over opkomende rondetalenten. Of althans dat wordt gehoopt. Zege van Dumoulin heeft duidelijk ook in Vlaanderen eea losgemaakt en willen dat ook. (Menselijk hoor)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/05/2017 11:51 door Arsimo.
Luijt 30 mei 2017 13:35
De Cauwer zegt helemaal niet dat de Nederlanders de juiste genen. Hij trapt alleen een paar open deuren in, oa dat het focus en de juiste spieropbouw onontbeerlijk zijn. Niks nieuws, wel de spijker op z'n kop en het is gewoon een aardige vent met een leuke kop.

Groet, Luijt
Andere Peter 30 mei 2017 13:49
Tom is voor de Vlamingen (Limburgers) natuurlijk ook iemand met wie ze zich gemakkelijk kunnen identificeren. Staat dichtbij hun taal en cultuur. Dat het een mooie jongen met goede presentatie is helpt ook.
Horsie is back 30 mei 2017 13:53
In 2009 waren er 200 genetische varianten bekend met enige invloed op fysiek prestatievermogen.

Er is echter op dit moment nog geen enkele genetische variant, die het niveau heeft bereikt van voorspelbaarheid voor sport succes.

Wel is inmiddels duidelijk, dat atletes van 1,84m moeten bukken als ze door een deur willen van 1,80m.

Horsie is helemaal in de war. Dacht dat Nafi Thiam wel twee meter groot (dus niet 1,84m) moest zijn, met die prachtige lange benen.
De Belgische Thiam, die afgelopen weekend in Götzis zorgde voor de beste Belgische atletiekprestatie aller tijden.
Luijt 30 mei 2017 17:42
O nee, dat gelul over atletiek weer
Horsie is back 30 mei 2017 20:51
Wat heb jij tegen de moeder van alle sporten, Luijt?

Horsie was gewoon ineens geïmponeerd door die prachtige lange benen, zoals ik dit weekend eerder had met CCC.
Je denkt dan toch met alle voorzichtigheid, freaks of nature. Genetische variant.

En mag Horsie de Belgen ook even een hart onder de riem steken, ook zij hebben wereldtoppers.
Luijt 30 mei 2017 21:37
Niks, dit is gelukkig een wielerforum.
cyclingfreakske 31 mei 2017 22:32
Als men het over een Belg heeft, wil ik De Plus voor Bjorg Lambrechts plaatsen... gewoon omdat hij als piepjonge prof zijn talent zeer duidelijk bevestigd op topniveau. (nl WT), in een team waar de teugels altijd erg strak staan.

en mag nu wel DE revelatie van de Giro worden genoemd - ook al won hij niets.

Op zijn leeftijd , zijn allereerste grote ronde reeds 24e in het AK - en amper anderhalf jaar profrenner, zo vaak in de aanval en in beeld ......
dit is absoluut een talent en heeft mogelijkheden voor rondewerk. (in 2015 werd dat al snel duidelijk bij de beloften al zegt dat nog niet alles...tot nu. anno Giro 2017)

1 ding :
Hopelijk springt Lefevere zuinig met hem om, omdat hij nogal de gewoonte heeft om ze erg vroeg zeer veel te laten koersen, vaak met gevolgen in de jaren erna.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen