Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Wielerklassieker voor “sterke mannen” is terug van weggeweest

Gepost door Wim De Craene 
Wim De Craene 07 juni 2017 14:20
Quote

Wielerklassieker voor “sterke mannen” is terug van weggeweest

Binnen anderhalve week, op zondag 18 juni, gaat de Elfstedenronde op de Markt van Brugge van start. Na een onderbreking van bijna drie decennia wordt de wielerklassieker van onder het stof gehaald. “De sterke mannen zullen voor de overwinning strijden”, zo verklaarde organisator Christophe Impens van Golazo dinsdag op een persconferentie in het stadhuis van Brugge.

Het DNA van de Elfstedenronde anno 2017 bestaat uit enerzijds - hopelijk - wind en waaiervorming en anderzijds veel kasseien. Verschillende kasseistroken liggen er niet echt goed bij”, zei Impens. “De hobbelige passages zullen voor een zware en selectieve wedstrijd zorgen. De kansen op een massasprint zijn gering, de sterke mannen zullen voor de overwinning strijden. En dan denk ik aan onder anderen Mathieu van der Poel, Tiesj Benoot, Guillaume Van Keirsbulck, Timothy Dupont en Wout van Aert.”

De officieuze start van de 199,4 km lange Elfstedenronde is voorzien op de Markt in Brugge. Vervolgens zet het peloton koers richting Oostkamp, waar op de N50 de officiële start zal plaatsvinden. Via Wingene, Tielt, Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Roeselare, Hooglede, Staden, Houthulst, Diksmuide, Nieuwpoort, Middelkerke, Gistel, De Haan en Zuienkerke keert het peloton terug richting Brugge. Na een passage op de Markt zullen nog twee plaatselijke rondes van 16,6 km gereden worden. Omstreeks 16u30 worden de renners aan de finish op de Buitenkruisvest (ter hoogte van de R30) verwacht.

De wielerwedstrijd, die al bestond tussen 1943 en 1989, moet het vertrek van de Ronde van Vlaanderen uit de Reiestad opvangen. “We wilden deze koers opnieuw tot leven brengen. Brugge is een fietsstad en we gaan dan ook een echt wielergebeuren maken van het weekend van 17 en 18 juni”, zei de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), die verder aankondigde dat er van 10 juni tot 2 juli in het Stadsarchief een tentoonstelling loopt over de geschiedenis van de Elfstedenronde.

De 1.1 Europe Tour-wedstrijd kadert binnen een ruimer Brugs wielerweekend. Op 17 juni zullen ook recreanten kennis kunnen maken met het parcours. Er is een familietocht van 33 km, een tocht van 62 km en een van 146km. Op 18 juni is er ook voorzien in een retrokoers met fietsen van voor 1987. De stad Brugge en Golazo sloten voor de profkoers, het evenement voor wielertoeristen en de Great Bruges Marathon van 15 oktober een overeenkomst voor vijf jaar. Dit jaar en in 2018 investeert de stad Brugge telkens 175.000 euro in deze sportevenementen, een bedrag dat gedurende de looptijd van de overeenkomst stelselmatig afgebouwd wordt.

Kevin De Weert: “Kasseien voelen met oog op BK”

In de Elfstedenronde komt opnieuw een nationale ploeg aan de start, net zoals vorige maand in de Baloise Belgium Tour. Toen kroonde Jens Keukeleire zich in dienst van Team Belgium tot eindwinnaar in de Ronde van België. Ook op zondag 18 juni zal Keukeleire normaal gezien voor de nationale ploeg present tekenen, zo bevestigde bondscoach Kevin De Weert dinsdag op een persconferentie.

De Belgische nationale ploeg die zal deelnemen aan de Elfstedenronde bestaat voorlopig uit Keukeleire, Oliver Naesen, Edward Theuns, Franklin Six, Gerben Thijssen, Gijs Van Hoecke en Floris De Tier. Er moet nog één plek in het team ingevuld worden.

“De deelname van Jens Keukeleire is onder voorbehoud tot vrijdag of zaterdag, want misschien rekent ORICA-Scott op hem in de Ronde van Slovenië”, aldus De Weert. “Als man van de streek wil hij heel graag in Brugge aan de start verschijnen.”

Op de kalender is de Elfstedenronde een week voor het Belgisch kampioenschap op de weg terug te vinden. “In Antwerpen krijgen de renners 45 kilometer kasseien voorgeschoteld, dan is de Elfstedenronde met zijn kasseien een belangrijke voorbereiding”, vervolgde De Weert. “Bij veel renners is het al lang geleden dat ze op kasseien hebben gereden, het is belangrijk om dat gevoel terug te krijgen. Al is het niet evident om in deze periode van het jaar kasseistroken aan te doen.”

“De nationale ploeg zal sterk voor de dag komen op 18 juni. Keukeleire en Naesen moeten zeker hun ding kunnen doen”, besloot de bondscoach.

[www.standaard.be]

Best wel een aantal interessante namen aan de start van deze prachtige Vlaamse koers. Ik ben benieuwd wat Mathieu van der Poel kan in zo'n koers. Als hij op termijn wil scoren in de kasseimonumenten dan kan hij hier eens testen wat hij waard is wanneer hij zware kasseistroken voorgeschoteld krijgt. Ik zie dat op voorhand best positief in. Want deze renner van Franse origine liet zich al enkele keren positief opmerken dit wegseizoen.
Sub Culture 07 juni 2017 14:55
Een kasseikoers in Vlaanderen in de Vlaanders zelf dan nog, je moet er maar op komen.

Anderzijds, er is andermaal gebleken dat de eendagskoersen nergens zo boeiend zijn als bij 'ons', dus een geanimeerde koers extra is altijd welkom.
Inigo 07 juni 2017 15:35
Ik dacht goed nieuws uit Zurich te horen na het lezen van de titel...
ton duk 07 juni 2017 18:47
Ik fleurde heel even op bij Elfstedenronde...........
gr
Eazster 07 juni 2017 20:21
Hebben ze in Belgie meer dan elf steden?
Sub Culture 07 juni 2017 20:38
Ja hoor, onze hoofdstad alleen al telt meer inwoners dan Amsterdam en Rotterdam samen.
lodjan 07 juni 2017 21:00
Gijs van Hoecke start niet. Er komt wel een NL selectie aan de start met misschien Langeveld. Hup Mathieu en Sebas!
Eindhovuh 07 juni 2017 22:00
En meer burgemeesters dan Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Breda, Maastricht, Almere, Enschede en Achtkarspelen.
PVW 09 juni 2017 06:52
Dat zou betekenen zo'n 1,5mln inwoners? Dan heb je het vast niet over Brussel stad. Inclusief voorsteden e.d. vermoed ik.

Overigens geen goed argument tegen de opmerking van Eazster.
El Mik 09 juni 2017 10:49
Het Brussels hoofdstedelijk gewest heeft ongeveer 1.1 miljoen inwoners, Amsterdam ongeveer 850.000.

Maarja, hoe definieer je een stad. Puur aan het aantal inwoners binnen de administratieve grenzen? Dan is pakweg Parijs kleiner dan Madrid...

Als er een Amsterdams of Rotterdams gewest zouden die ook wel meer dan een miljoen inwoners hebben. Amstelveen bijvoorbeeld zou op zichzelf al in de top 10 staan van grootste Belgische steden, boven de Mechelen en Aalsten van deze wereld.

Als je het puur over inwoners van een gemeente hebt.

Brussel is groter dan Amsterdam (als gewest ipv gemeente dan, anders is Brussel amper groter dan Nijmegen..)
Antwerpen is kleiner dan Rotterdam en Den Haag
Gent is kleiner dan Utrecht
Charleroi is kleiner dan Eindhoven en Tilburg
Luik is kleiner dan Groningen en Almere
Brugge is kleiner dan Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Enschede, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, Den Bosch, Haarlemmermeer, Zwolle, Zoetermeer, Leiden, Maastricht en Dordrecht

Niet dat wij nu trots moeten zijn op "steden" als Almere en Zoetermeer, dan toch liever een Brugge of Leuven, maar dat is weer een ander verhaal.
Eddy Veen 09 juni 2017 18:57
Herman Finkers - De Canadezen

Aan hij die woont,
In Knokke, Brugge, en Kortrijk,
Weet U wel, dat U woont,
In drie plaatsen tegelijk.
Ziender Ogen 10 juni 2017 18:03
Stadsregio Rijnmond (Rotterdam met voorsteden) is het grootste aaneengesloten stedelijk gebied in NL met ong. 1,2 miljoen inwoners.

For what it's worth...
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen