Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Kittel of Matthews voor de Groene Trui

Gepost door Cecchini 
Cecchini 18 juli 2017 21:38
In de etappe topic was er al een discussie gaande over wie er meer recht heeft op de Groene Trui. Kittel of Matthews

Ik ben van mening dat dit natuurlijk Matthews is en niet die toyboy Kittel, die nog geen molshoop overkomt. En met renners die bij elke etappe winst in huilen uitbarsten heb ik ook helemaal niets.

Eén van de redenen is natuurlijk, dat Matthews voor zijn etappe zeges maar 30 punten heeft gekregen, omdat het parcours van die dagen niet als biljart vlak werd beschouwd. De etappe van vandaag werd kennelijk als bergetappe gezien met onder meer Boasson Hagen en Degenkolb op het podium. Kittel kreeg voor zijn etappe zeges maar liefst 50 punten (??).

Een 2e reden is dat Kittel buiten de laatste 300 meter van zijn gewonnen etappes geen ene flikker heeft uitgevoerd, terwijl Matthews dag in dag uit in de weer is, en in de overgangsetappes ook nog het nodige werk heeft verricht voor Barguil.

Derde en laatste reden zijn de onderlinge klasseringen tijdens deze Tour.

Kittel won 5 x een etappe, werd éénmaal 9e (in de proloog - heeft hij toch nog een dikke 10 km in zijn eentje zijn best moeten doen) en werd nog een keer 13e en voor de rest was hij niet bij de eerste 100 te zien.

Matthews eindigde daarentegen naast zijn 2 etappe zeges, nog een keer als 2e, 3e, 4e, twee keer 7e, 9e, en twee keer 16e. De andere 5 keer zat hij niet bij de eerste 100. Daarnaast pakte Matthews nog de nodige punten door in de ontsnapping van de dag te zitten en deed dat niet op een bepaald laffe wijze.

Kortom de puntentelling voor de Groene Trui deugt van geen kanten.

Ik geef toe de Groene Trui in de Tour van 2017 en al die jaren ervoor een voetnoot zijn in de wielergeschiedenis maar als Cecchini zich hier al geen zorgen over maakt, wie dan nog wel.
Brieske 18 juli 2017 21:47
Eens met ieder woord wat je zegt, wat zei je eigenlijk?
En om de strijdlust te winnen, moet je dan Parijs halen?

Groet
Heisenberg 18 juli 2017 21:54
De puntentelling is niet ideaal dit jaar. Veel te grote verschillen tussen de winnaar en de rest en veel te veel verschil tussen de etappes. Vandaag had inderdaad wel meer dan 30 punten verdiend. Als Kittel zondag zijn zesde etappe wint, kan ik er echter ook wel mee leven dat hij groen pakt.
Eindhovuh 18 juli 2017 21:55
Vooraf wordt nagedacht over in welke etappes de groene trui het belangrijkst is. De groene trui is dus blijkbaar bedoelt voor de beste sprinter, dus: Kittel.
Pyama 18 juli 2017 22:01
Michael Bling Matthews is geen toyboy? Apart dat je een heel topic aan je haat tegen Kittel moet weiden.
Matthews komt er in de vlakke sprints niet aan te pas. Mist de echte snelheid. Kittel dus.
Prikdude 18 juli 2017 22:30
Hoewel de trui nu aan Kittel lijkt te behoren, is de strijd die Matthews (en Sagan afgelopen jaren) leveren wel glorieus ten opzichte van het dagelijks schrijnende red-je-plekje van de klassementsmietjes (Degenkolb is de top 10 binnen gekomen vandaag!). Ook omdat sprinters als Matthews en Sagan nog enige kans zien het spannend te maken en ze hier alles voor in werking zetten, levert het in de marge een zeer aardige strijd op. Hieruit mag geconcludeerd worden dat het parcours en de puntentelling van de Tour de France voornamelijk een trui dient: die van de groene. Als er iets deugt aan de Tour is het de combinatie van parcours en puntentelling voor de groene trui, Zucchini.

Kittel mag wel een keertje, omdat de groene trui groen is en geen bleu geel.
Blueprint 18 juli 2017 22:42
Matthews heeft pech dat Sagan zo makkelijk groen won dat ASO er alles aan heeft gedaan om figuren als Kittel ook een kans te geven. Zonder Sagan slaat die balans meteen de verkeerde kant op. Ook een heroïsche poging van het Sunweb collectief om Kittel buiten de tijdslimiet te rijden zal wel falen op clementie van de jury voor de eenzijdig getalenteerden, die nog geen molshoop over komen. Aangezien ik de groene trui zie als een prijs voor een regelmatigheidsklassement, zouden alle etappes even zwaar mee moeten tellen en dan zou Matthews waarschijnlijk wel winnen. Kittel wint sowieso al genoeg. Hup Matthews dus.
Walnoot 18 juli 2017 22:45
Sagan natuurlijk, maar bij zijn afwezigheid Kittel.

Zonder de uitsluiting van Sagan had Matthews waarschijnlijk een nogal kansloze Tour gereden met op zijn best een aantal tweede plekken en zonder ook maar een moment serieus in aanmerking te komen voor de trui. Kittel daarentegen had nog steeds al die etappes gewonnen, en had het Sagan nog een klein beetje lastig kunnen maken. Verder alle lof voor hoe Matthews rijdt, dat wel. Vrijdag hetzelfde scenario en hij kan hem best eens echt gaan winnen.
Eazster 18 juli 2017 22:52
De Groene trui is die van het puntenklassement dat in principe staat voor de regelmatigste renner ,niet die van de rapste.
Het hoeft dus niet per se een sprinter te worden,maar wie hem dan ook wint maakt me niet uit.
Wel belachelijk vind ik het dat ze verschillende punten aan de streep van de etappes geven,dat moet altijd gelijk zijn zelfs bij een finish bergop.
Als ze de trui willen geven aan de rapste dan klokken ze maar de hoogst behaalde snelheid,heeft Groenewegen ook nog wat.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/07/2017 22:53 door Eazster.
Cecchini 18 juli 2017 22:57
Wie zet dat Matthews sneller is in de sprint dan Kittel. Dat is Sagan ook niet, maar die won wel elk jaar de Groene Trui mede omdat de puntentelling eerlijker was. Een eenzijdige renner als Kittel mag eigenlijk nooit de Groene Trui winnen.
cyclingfreakske 18 juli 2017 22:58
a nee... dat systeem is er in de Vuelta, en maakt sprinters vrijwel totaal kansloos.
er is een tijd geweest dat de Tour dit ook gebruikte maar net omwille die reden hebben ze het systeem regelmatig omgegooit.
het maakt de strijd openlijker tussen verschillende type renners. Anders heb je enkel klassementrenners.
Blueprint 18 juli 2017 23:06
In de Vuelta zijn de sprinters kansloos, omdat er weinig sprintkansen zijn en heel veel berg- en heuveletappes. In de Tour is die verhouding heel anders, dus het is echt niet zo dat de klimmers dan ineens serieus mee gaan doen voor de trui.
Aerts 18 juli 2017 23:11
Klassementrenners zijn ook de klasbakken van het peleton. Dus dat zij ook de groene trui kunnen winnen is een pluspunt. De Vuelta is bovendien leuker om naar te kijken.
Eazster 18 juli 2017 23:14
Op voorhand zou het niet moeten uitmaken wat voor type renner zogenaamd mee zou mogen doen.
Om het zo eerlijk mogelijk te houden zouden er eigenlijk voor elk specialisme tov die trui evenveel kansen moeten zijn.Dat lijkt me wel moeilijk.Een ronde met 5 tijdritten is ook niks.Wat dat betreft is de groene trui wel een aparte.
Als je er een sprinterstrui van wilt maken doe dan een heel andere opzet.
Eazster 18 juli 2017 23:16
Verder vind ik het juist leuk dat ook een klimmer die kan winnen zoals bijvoorbeeld Mollema in de Vuelta.
Hij zat toen ook in veel verschillende etappes vooraan.
Rodriguez won wel 1-2 etappes toen en werd 2e in dat puntenklassent.Mollema deed het dus op zn Sagans.
cyclingfreakske 18 juli 2017 23:42
in de Vuelta ligt de puntenverdeling anders.
In de Tour zijn er in bergritten minder punten te pakken, in de Vuelta is die regel onbestaande en geven ze zelfs punten bij aankomsten bergop..
Door het landschap in Spanje is er meer geaccidenteerd parcours en bergop tegenover Frankrijk.
Maar de organisatie weigert elke vorm van aanpassing, waardoor bijna altijd klassementrenners met de puntentrui aan de haal gaat.

de Vuelta is de enige ronde die zoveel klassementrenners de puntentrui bezorgde, en dat gaat nog wel even doorgaan.
niks mis mee, maar je kan onmogelijk vergelijkingen maken met de Tour. tenzij een aantal edities van erg lang geleden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/07/2017 23:45 door cyclingfreakske.
El Mik 19 juli 2017 00:19
Tussen 2002 en 2010 werd het puntenklassement in de Vuelta ieder jaar gewonnen door een sprinter behalve in 2008, toen won Greg van Avermaet. Niet bepaald een klassementsrenner, net als Fabio Felline die de trui vorig jaar won. In 2014 had je nog Degenkolb.
Alleen in 2011 (Mollema), 12, 13 en 15 (Valverde) kom je dus bij klassementsrenners uit.

Het klopt dat bergetappes daar evenveel punten krijgen als vlakke ritten en dat er veel aankomsten bergop zijn (zeker de korte steile sprintjes bergop die op het lijf van types als Valverde geschreven zijn), maar een hele belangrijke factor is dat topsprinters vaak niet meedoen in de Vuelta en als ze dat wel doen voortijdig afstappen met oog op het WK. En dan gaan er ook nog eens regelmatig potentiële sprintritten naar de vluchters, iets dat in de Tour bijna nooit meer gebeurd. Als de Vuelta gereden werd met een Tour startveld zouden er zeker een paar van die truien niet naar Mollema/Valverde/Felline gegaan zijn.
Kijk vorig jaar, welke sprinter had die trui in godsnaam moeten winnen dan? Toch niet Gianni Meersman of Jonas van Genechten zeker? Als er een dominante sprinter in de Vuelta is die ook gewoon de ronde uitrijdt of een Sagan die zijn best er voor doet dan wint hij de trui waarschijnlijk ook, zie Degenkolb.
Overigens vind ik het juist mooi als verschillende types kans maken om zo'n trui te winnen, waarom dat dogma dat het altijd de beste sprinter moet zijn. De beste sprinter wordt al meer dan genoeg beloond met een buslading aan potentiële ritzeges.



4 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/07/2017 00:25 door El Mik.
Carlos Danger 19 juli 2017 00:48
Het 'landschap' in Spanje leent zich ook uitstekend voor een drieweekse waaier-ronde.
Prikdude 19 juli 2017 02:32
El Mik Schreef:
-------------------------------------------------------
> maar een hele
> belangrijke factor is dat topsprinters vaak niet
> meedoen in de Vuelta en als ze dat wel doen
> voortijdig afstappen met oog op het WK. En dan
> gaan er ook nog eens regelmatig potentiële
> sprintritten naar de vluchters, iets dat in de
> Tour bijna nooit meer gebeurd.

Causaal en een belangrijk argument in het grootschalig elimineren van sprintritten en sprintkoersjes wereldwijd.
Orakel 19 juli 2017 09:37
> Een 2e reden is dat Kittel buiten de laatste 300 meter van zijn gewonnen etappes geen ene flikker heeft uitgevoerd, terwijl Matthews dag in dag uit in de weer is...
-------------------------------------------------------

Zeg je bij Epke Zonderland ook dat hij een gouden medaille wint met maar driekwart minuut turnen?

Je kunt ook redeneren dat Kittel schijnbaar een trainingsbeest is, die de pure explosie geperfectioneerd heeft en daar zo goed in is dat hij het lef heeft om alles op die laatste 200 meter te zetten.

Je doet Kittel veels te kort.

Overigens gun ik het Matthews. Hij heeft ook al twee etappes en dat zou hem een terechte winnaar van een puntenklassement maken.
Cecchini 19 juli 2017 09:53
Zoals iemand al terecht stelde dat de strijd om de Groene Trui een regelmatigheidsklassement betreft en niet een prijs voor een geperfectioneerde ééntonig kunstje.
Eindhovuh 19 juli 2017 10:30
De organisatie van de Tour bepaalt toch de regels per trui?
Andere Peter 19 juli 2017 10:34
Vroeger had je bijna net zoveel punten te verdienen onder weg, maar dan bv in 3 sprints van 6-4-2 punten. Niemand nam er echt notie van. Die ene tussensprint is nu serieuzer. Vaak koersbepalend (Sagan, Matthews, we doen of het aan hem ligt en ze zijn ook speciaal, maar ik denk dat die telling altijd zorgt voor een type-Sagan of type-Matthews). Ook omdat er achter de vluchtgroep nog een beetje strijd is voor de plaatsen 5, 6, 7 etc.

Het is ook bedoeld om een completere renner (aanvaller) de kans te geven tegen de snelste sprinter. Dat slaagt. Kittels enorme dominantie maakt dat hij steeds die 50 ptn pakt, dat is dus ook wel verdiend. Vijf ritzeges (mogelijk 6), die staan in Arsimo's modelletje gelijk aan 3 top-10 plaatsen in het eindklassement. Je mag er een groene trui voor krijgen hoor.

Ik zie het probleem niet zo. Dat heuveletappes 30 p opleveren en vlakke etappes 50 p is te heroverwegen. Het is ooit in het leven geroepen omdat je anders (maar niet in deze Tour) het risico loopt dat het puntenklassement teveel gaat lijken op het geel of de bollen. Hoeft misschien niet meer door verder ontwikkelde specialisatie. Voor nu leidt de puntelling tot een prachtige race tussen 2 geheel verschillende types. Was ik Prudhomme, dan noemde ik dit een succes.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/07/2017 10:35 door Andere Peter.
Slimmerd 19 juli 2017 12:04
50-30 lijkt me een aardige verdeling, vraag is alleen waarom was de rot van gister maar 30? Enkel door dat heuvelachtige begin, dan speel je wel heel erg in de kaart van de pure sprinter
veluweracer 19 juli 2017 12:06
Kittel. Want dat is een correcte sprinter. Matthews niet. Die vond het gisteren nodig om van zijn lijn af te wijken. Zwakke actie van die glimworm.
Sub Culture 19 juli 2017 12:43
Je groene trui financieel verzilveren in een criterium is wel handig.
Voorts vind ik het van alle truien de minste.
Cecchini 19 juli 2017 15:21
Ik voel het toch als een compliment dat Kittel vandaag is afgestapt. De druk werd hem teveel. Ik heb renners zwaarder gekwetst die wel doorreden, maar goed laat ik hem het voordeel van de twijfel geven
Blueprint 19 juli 2017 15:48
Het is niet de puntentelling, maar het parcours. Als in de Tour alle etappes zo zwaar als een vlakke etappe zouden worden meegeteld, dan had Matthews na gisteren 15 punten voorsprong op Kittel gehad en was de rest volmaakt kansloos. De beste niet-sprinter staat dan pas zevende (t.o.v. achtste in de echte stand) en is zo goed als kansloos om het podium nog te halen.

01. M. Matthews - 389
02. M. Kittel - 374
03. A. Greipel - 204
04. A. Kristoff - 158
05. E. Boasson Hagen - 144
06. S. Colbrelli - 142
07. R. Uran - 112
08. W. Barguil - 111
09. F. Aru - 108
10. R. Bardet - 101



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/07/2017 15:50 door Blueprint.
Andere Peter 19 juli 2017 20:55
Akkoord dat het een twijfelgeval was. Vergeet niet dat een pure sprinter hier best had kunnen, met een speciefiek koersverloop.

Ik zou er niet mee zitten als ze voor zo'n etappe 40p hanteerden. Echter, het wordt daarmee niet minder, maar méé arbitrair.

Uiteindelijk moeten de renners het maar uitvechten met de regels die er nu eenmaal zijn. Sterkste wint.
Orakel 19 juli 2017 22:19
Klopt. Met koerst aan de hand van de regels. Verander je de regels, dan krijg je een andere koers. Wat sommigen mensen (lees: heel veel) doen is achteraf terugrekenen. Zoals een voetbalploeg die vijf kansen mist met 5-0 voor had kunnen staan. Tja....
Curzio 19 juli 2017 23:16
Het was een mooie strijd waarin verschillende type renners kansrijk waren, dus de regels lijken me goed. Wel te bedenken dat de eerste drie kandidaten (Sagan, Demare, Kittel) nu zijn weggevallen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/07/2017 23:16 door Curzio.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen