Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Grafiek van aantal Nederlandse etappezeges in Grote Rondes per jaar: Is er een Gouden Generatie?

Gepost door Vittal 
Vittal 25 juli 2017 09:17
Hieronder een analyse van het aantal Nederlandse etappezeges per jaar in Grote Rondes vanaf 1960 tot de afgelopen Tour (data via Wikipedia)
Wat mij vooral opvalt is dat het gemiddelde over de hele periode bijna 4,5 etappezege per jaar is.

De opkomst en het succes van de huidige generatie is dus over de hele periode niet meer dan "normaal". Zie ook hoe het 5-jaarlijksgemiddelde weer kruipt naar het langjarig gemiddelde. Natuurlijk is het succes van de huidige generatie bijzonder omdat deze grafiek natuurlijk niet de mondialisering en professionalisering van de sport mee neemt, maar toch. Het onderstreept voor mij nogmaals hoe diep de "lange leegte was in de periode 2001-2013.

Daarnaast ook opmerkelijk hoe succesvol de periode '63 tot ongeveer 1993 was met vaak 10 of meer etappezeges per jaar!

Ik hoop op een mooie Vuelta en een unieke kans om het aantal etappezeges naar een 25-jarig record te brengen

Eddy Veen 25 juli 2017 09:22
Dat 25-jarig record is al binnen, gedeeld met het jaar 2000 weliswaar. Grappig dat de dip van 1984 samenvalt met nul medailles op de Winterspelen. Sporters van het jaar waren Ria Stalmanyawning smiley en Stephan van den Bergcool smiley



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 09:30 door Eddy Veen.
Eindhovuh 25 juli 2017 09:24
Het is eerder een herstel dan een gouden generatie. Veel slechter dan tussen 2003 en 2013 kon ook bijna niet.
Laten we hopen dat dit doorzet. Want als Dumoulin volgend jaar een minder jaar heeft en Groenewegen loopt tegen Kittel en Gavira aan kan het zomaar weer een jaar van 0 of 1 worden....
Luijt 25 juli 2017 09:50
Eerst maar weer eens een renner in de top 5 van de tour.
Sub Culture 25 juli 2017 09:52
Nederland presteerde al een aantal jaar sterk in de breedte, maar het behaalt nu ook zeges, mooi is dat.
Maar zoals Eindhovuh aangeeft kan het serieus terugvallen al denk ik dat je met Dumoulin qua tijdritzeges nog wel een poosje goed zit.
Heisenberg 25 juli 2017 09:54
Het kan inderdaad altijd fout gaan. Het kan ook veel beter gaan als renners als Terpstra, Kelderman, Kruijswijk, Poels, Gesink en Van Poppel wat meer geluk hebben dan dit jaar.

Bovendien is van de renners die de laatste jaren mooie zeges pakten alleen Weening bijna toe aan zijn pensioen en Boom de enige waar ik echt niets meer van verwacht.

Ik volg de beloften wat minder, maar volgens mij hebben we daar sprinters met veel potentieel en misschien maakt Van der Poel ook nog eens de overstap.
Eindhovuh 25 juli 2017 10:01
Tuurlijk, alles kan. Maar om tot minimaal 4 zeges in grote ronden te komen heb je al specialisten nodig. Zoals Dumoulin met de tijdrit en Groeneveld met de sprint.
Terpstra is geen ritwinnaar in grote rondes, Poels, Kelderman en Krijswijk ook nog niet. Van Poppel ooit 1 toevallige, maar lijkt meer op klassiekers te mikken. Gesink zou kunnen als hij eens op zijn fiets blijft zitten. Dan is er nog Mollema of een toevalstreffer a la Ligthart.
Wanny 25 juli 2017 10:04
Wat ook opvalt is dat de hernieuwde aandacht voor de Giro de laatste jaren resulteert in de nodige etappezeges. Op een uitschietertje van Blijlevens na hebben we daar sinds 1989 eigenlijk niet meer meegedaan om de prijzen.
Sub Culture 25 juli 2017 11:13
Van Poppel valt me serieus tegen dit seizoen.
Komt dit door blessurelast?
Slimmerd 25 juli 2017 11:17
Blessures zijn er zeker, nu hopen dat het ook daadwerkelijk beter wordt als hij weer fit is
Cecchini 25 juli 2017 11:36
Volgens zijn vader zit hij ook bij de verkeerde ploeg.
Ziender Ogen 25 juli 2017 11:47
Dat een specialist in sprinten of tijdrijden de nederlandse nationaliteit heeft is ook een kwestie van toeval.

Misschien moeten 10 tien noteringen in het algemeen klassement worden toegevoegd
Heisenberg 25 juli 2017 11:47
Natuurlijk heb je specialisten nodig. En soms zit het gewoon tegen. Voorlopig staat België bijvoorbeeld 0 op 42. Ze hebben geen specialisten voor de bergen of sprint, maar etappes die in een kleine(re) groep eindigen hebben ze zeker 10 geschikte kandidaten.

Aanvallen blijft altijd een onzeker beroep. Kijk maar naar de afgelopen Tour: alleen Roglic, Calmejane, Hagen, Mollema en Barguil wonnen een rit na een aanval.

Ik wil alleen zeggen dat we een brede basis hebben waarmee we in de 63 ritten genoeg reële kansen zullen hebben.

Tijdrijden: Dumoulin, Van Emden
Klimmers: Mollema, Kelderman, Kruijswijk, Gesink, Kelderman, Oomen
Sprinters: Groenewegen, Van Poppel

En dan heb je nog renners als Hofland, Sinkeldam, Terpstra, Van Baarle, Teunissen en nog een paar van wie ik hoop / verwacht dat er elke paar jaar eentje een Lindemannetje (etappeoverwinning die ik totaal niet aan zag komen) doet.
El Mik 25 juli 2017 12:03
Na de gouden jaren '80 wonnen we ondanks mindere lichtingen toch nog regelmatig ritten via renners als Harmeling, Voskamp, van Bon, Kroon, Knaven etc.
Etappes voor de vluchters in etappes waar niet of nauwelijks geklommen werd, waar sprinters als pakweg Zabel ook best hadden kunnen winnen maar het peloton niet zo veel controle had als nu en de vluchters toch wegbleven. Dat gebeurd bijna nooit meer, vrijwel alle ritten die door een sprinter gewonnen kunnen worden, worden ook door een sprinter geworden (als het niet Kittel is, dan wel een iets beter klimmende sprinter zoals Zabel vroeger ook was).

Daar ligt de belangrijkste reden waarom we weinig wonnen sinds begin deze eeuw, we hebben heus wel renners gehad uit die categorie, maar er zijn gewoon weinig ritten meer voor renners a la Terpstra, Boom, van Baarle in het moderne wielrennen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 12:05 door El Mik.
Cecchini 25 juli 2017 12:06
Je vergeet Erik Dekker te noemen
El Mik 25 juli 2017 12:11
Klopt, wilde hem er nog bij zetten, maar Dekker kon nog best aardig omhoog op een goede dag.
Ik denk dat hij in zijn allerbeste vorm ook zo'n rit als die Mollema won had kunnen winnen.
Simeone 25 juli 2017 12:18
leuk deze grafiek maar je kunt er totaal geen generaties mee vergelijken.
Zoals Vittal al zelf aan geeft door mondialisering, professionalisering en daarbij het stijgend aantal deelnemers vanaf de jaren 90
in grote rondes(vb in de Tour van 1980 maar 110 deelnemers).

We mogen heel blij zijn met de huidige generatie renners, niets meer of minder.
Vortax 25 juli 2017 12:23
Vind dat je wel kan spreken van een gouden generatie, te meer omdat wielrennen nu (in tegenstelling tot de jaren 90) gegroeid is tot een grote mondiale sport. Het niveau ligt gewoon hoger. Ik durf zelfs wel zover te gaan dat Nederland momenteel, in de breedte, de sterkste lichting wielrenners heeft in de wereld. In elke discipline (tijdrit, klassement, klassieker, sprint) hebben we toppers. En ook de tweede lijn is zeer goed. Naast het succes in de grote rondes, doen we ook al 'gewoon' jaren mee voor de podium plekken in de klassiekers en andere kleinere etappekoersen. Waanzinnig eigenlijk, dat had niemand 10 jaar geleden kunnen voorspellen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 12:25 door Vortax.
Horsie is back 25 juli 2017 12:26
De neergang begon in 1993. Zou dat nou toeval zijn?
El Chaba 25 juli 2017 12:35
Niet zo zeer blessures. Heeft vooral motivatieproblemen.
El Chaba 25 juli 2017 12:37
Vergeet je nou nota bene Dumoulin bij de klimmers? winking smiley
(in alle drie de rondes al een bergetappe gewonnen)
ton duk 25 juli 2017 12:41
Klopt , een etappe-overwinning TdF is nu veel "duurder"
De Harmelingen en Ducrot's van deze tijd komen niet meer in de buurt van zo'n overwinning.....
gr
Andere Peter 25 juli 2017 12:45
En het voetbal zat ook in een diep dal. In 1984 werd de 2e van 3 grote toernooien op rij gemist (Spanje-Malta 12-1). In de Europa Cups vloog Sparta er in november als laatste uit.

Was er iets aan de hand? Er was economische crisis, maar die gold voor heel Europa (in NL wel ietsje meer door harde bezuinigingen en hard geraakt in 2x oliecrisis). Zeker is dat in 1984 de jaren 70 wel echt dood zijn. Zelfs Disco is uitgeraasd. Er is geen bakkebaard meer te zien.

Ik houd het meer op een normale curve tgv generatiewisselingen. Die zag je zowel in het voetbal als in het wielrennen (Rooks/Breukink/Van Poppel kwam kort hierna). .

Interessant is de positieve zijde van die vraagstelling. Waarom heeft Nederland in de jaren 70 in meerdere sporten zo'n unieke generatie? Zet Schenk en Verkerk er evt maar bij. Het heeft iets te maken met:
- de toegenomen vrije tijd sinds de geslaagde wederopbouw (dat gold voor alle landen)
- de vrijgevochten jaren leidde in NL meer dan in andere landen tot succes, door de historische handelsgeest en het historisch besef (het begint al bij de regenten) van gelijkheid waaruit volgt individuele verantwoordelijkheid

Dat laatste voelde ik al langer aan, maar durf ik pas uit te spreken sinds een buitenlander het fenomemaal euhhh heel mooi dus, op een rij zette in een boek:

[www.bol.com]

Brilliant Orange van Guardian-journalist David Winner, die lang in Nederland woonde, werd internationaal goed ontvangen. Winner schetst de Nederlandse cultuur aan de hand van het totaalvoetbal. Hij schetst hoe de vlakte van het land een voorwaarde was om in te zien hoe je de ruimte van een veld optimaal kunt benutten, maar ook om de lichtinval (Rembrandt!) op een schilderij te optimaliseren. Rembrandt en Cruijff. Ze moesten wel in Nederland doorbreken. Natuurlijk bedenken ze optimale veldbezetting niet in Zwitserland. De strijd tegen het water leerde het volk: je moet samen aanvallen èn samen verdedigen.

Hij legt daarbij prachtige verbindingen met bv de ontzuiling, een vorm van culturele bevrijding. The Cats en The Golden Earrings, ze speelden allemaal een rol. Hij deinst er niet voor terug om de Maagdenhuisbezetting, Radio Veronica, de stormvloedkering, coalitieregeringen en CAO-overleg te betrekken in sportcultuur. Nou ja Van Agt voelde de verbinding misschien ook wel aan. Het boek schiet soms door, maar het prikkelt de generalist voortdurend. Aanrader!

Wie dat boek leest en naar die grafiek kijkt, beseft dat Janssen in 1968 niet toevallig voor de eerste uitschieter zorgt (Schenk en Verkerk zorgen voor succes, NL clubs beginnen van zich te doen spreken in Europa Cups). Dat Raas, Knetemann, Kuiper en Zoetemelk niet toevallig ervoor zorgen dat het juist Nederlanders zijn die al jaren vóór de globaliseringsgolf in het profwielrennen de ingeslapen traditionele wielerlanden de stuipen op het lijf jagen.



6 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 14:57 door Andere Peter.
Walnoot 25 juli 2017 12:46
Van diegenen die je noemt won Barguil niet eens zozeer als typische vroege aanvaller, maar meer door bij de beste klimmers van deze Tour te horen. De etappes waarin hij ruimte kreeg om met de typische aanvallers mee te gaan, won hij juist niet (die wonnen Calmejane, Uran en Mollema). Hij kwam bij beide overwinningen uit een groep met klassementsrenners.

Maar deze Tour gaf ook wel heel erg weinig kansen aan de aanvallers, en dat lag toch echt ook aan het parcours. Eigenlijk alle sprintetappes waren biljartvlak, van begin tot eind. Dat is niet alleen dodelijk voor de punchers, maar ook voor de vroege aanvallers. Als je in het begin van de etappes wat leuks legt, kan er tenminste echt een strijd komen om in de vlucht mee te zitten en krijg je vanzelf grotere en dus kansrijkere kopgroepen. Op een vlak parcours laten de sprinters die nooit wegrijden.
Cecchini 25 juli 2017 13:19
Procycling stats algemeen

1 1 - Belgium 7435
2 2 - Spain 6820
3 4 ▲1 Italy 6205
4 3 ▼1 Colombia 6005
5 7 ▲2 France 5755
6 6 - Netherlands 5661
7 5 ▼2 Great Britain 5330
8 8 - Australia 5259
9 9 - Germany 4472
10 10 - Poland 3305
11 11 - Norway 3142
12 14 ▲2 Switzerland 2851
13 15 ▲2 Denmark 2812
14 12 ▼2 United States 2811
15 17 ▲2 Slovenia 2738
16 16 - Ireland 2629
17 13 ▼4 Slovakia 2504
18 20 ▲2 Portugal 2175
19 18 ▼1 Russia 2159
20 19 ▼1 Czech Republic 1922


Procycling Stats Season

1 1 - Belgium 6091
2 2 - Spain 6060
3 6 ▲3 France 5400
4 4 - Italy 5110
5 7 ▲2 Netherlands 4729
6 3 ▼3 Colombia 4671
7 8 ▲1 Australia 4484
8 5 ▼3 Great Britain 4165
9 9 - Germany 3736
10 16 ▲6 Poland 2704
11 12 ▲1 Norway 2470
12 20 ▲8 Slovenia 2369
13 19 ▲6 Ireland 2153
14 11 ▼3 Switzerland 2091
15 14 ▼1 United States 1899
16 17 ▲1 Portugal 1836
17 13 ▼4 Denmark 1758
18 30 ▲12 Austria 1676
19 15 ▼4 Russia 1613
20 18 ▼2 Czech Republic 1462

UCI World Ranking

1 2 ▲1 Belgium 14554
2 4 ▲2 Colombia 11805
3 5 ▲2 Spain 11684
4 1 ▼3 France 11447
5 3 ▼2 Italy 10949
6 8 ▲2 Australia 9614
7 7 - Netherlands 9034
8 6 ▼2 Great Britain 8773
9 11 ▲2 Germany 7105
10 15 ▲5 Poland 5134
11 10 ▼1 Norway 5002
12 9 ▼3 Slovakia 4522
13 14 ▲1 Denmark 4235
14 19 ▲5 Ireland 4073
15 20 ▲5 Slovenia 4073
16 12 ▼4 Switzerland 3465
17 17 - United States 3397
18 18 - Portugal 2983
19 16 ▼3 Czech Republic 2699
20 13 ▼7 Russia 2520

We doen het aardig, maar het beste, nee dat toch nog niet. In alle lijstjes staan de Belgen bovenaan. Terwijl ze in de etappe koersen eigenlijk weinig tot niets voorstellen. Je zou zeggen dat de eendagskoersen zwaar worden overschat.
El Mik 25 juli 2017 13:22
Het komt mede omdat er zo ontzettend veel Belgische koersen zijn en dan zijn velen ook nog opgewaardeerd in status. Terwijl er in al die koersen 15 Belgen in de top 10 staan.
Dat tikt harder aan dan 1 Nederlander die de Giro wint of 1 Brit die de Tour wint.
Heisenberg 25 juli 2017 13:29
Wilde hem niet twee keer noemen, want wilde aantonen hoe breed onze (sub)top is. Maar je hebt helemaal gelijk smiling smiley
Horsie is back 25 juli 2017 13:51
Bij zo'n topic voelt AP zich natuurlijk als een vis in het water alhoewel hij hier altijd wel moet oppassen voor drieste vissers.

Maar wat is dit topic nu waard als je daarbij de enorme invloed van dopingmiddelen op het eindresultaat niet wilt of kunt verdisconteren.
Wanneer iemand de dominantie van de USA in de atletiek in de twintigste eeuw en daarbuiten wil aantonen hoef je daarop niet per sé te wijzen.

Is het trouwens toeval dat de upswing van Nederland in het baanwielrennen (Theo Bos werd in 2001 een tijd in zijn eentje de verzinnebeelding van een gouden generatie) in de breedte kan wedijveren met die van het wegwielrennen.
En dan hoeven we het nog niet te hebben over de zere knie van Annemiek.

Kortom in de opvatting van Luijt: topicvervuiling, maar hè, ik heb nooit gezegd dat mijn waarde prikbordvrinden zich niet mogen laven aan al die mooie successen.
Jammer genoeg heb ik futjebol al ik weet niet hoe lang in de vitrine gezet, anders beleefde ik nu geweldige dagen. Voetbal en vrouwen. Alhoewel, waarom brengt dat mijn vileine brein weer terug naar een tijd waarbij deze uitdrukking toch niet als zo positief gold.

En bij dit alles kunnen we maar beter de donkerste periode van het Benelux wielrennen buiten beschouwing laten.
Sub Culture 25 juli 2017 14:05
Veel van die koersen hebben terecht de status die ze hebben.
Ze in eigen land hebben is één ding, ze ook winnen is een ander gegeven.
Zeker in tijden dat er een uitgebalanceerd internationaal deelnemersveld is.
El Chaba 25 juli 2017 14:21
Dat ben ik dus niet met je eens. Vlaamse kasseienheuvels oprijden is een specialisme dat nagenoeg alleen in Vlaanderen voorkomt en daarom volstrekt logisch dat daar vooral Vlamingen - zeker in de breedte - heel erg goed in zijn. Als je daar dan bij optelt dat er - gezien het kleine specialisme - relatief heel veel koersen van zijn die ook nog eens (behoorlijk) hoog zijn ingeschaald, dan is het logisch dat zo'n stand een ietwat scheef beeld laat zien van de werkelijke krachtsverhoudingen.
Wat onverlet laat dat het hele mooie koersen zijn maar dat is een ander verhaal.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 14:23 door El Chaba.
Orakel 25 juli 2017 14:51
Omloop, Dwars door Vlaanderen, E3, Gent Wevelgem worden dermate gewaardeerd dat de verhouding in de jaarlijstjes scheef trekken.
Net zoals de Tour Down Under vele Aussies hebben die naar die koers pieken, tegenover een internationaal peloton welke nog verre van haar topvorm verwijderd is.
De spelregels zijn bekend als het seizoen start en de punten/scores zijn dus "terecht". Echter geen afspiegeling van de kracht per nationaliteit.
Kortom: eens met El Chaba.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 14:52 door Orakel.
ton duk 25 juli 2017 15:38
Heisenberg Schreef:
-------------------------------------------------------
en nog een paar
> van wie ik hoop / verwacht dat er elke paar jaar
> eentje een Lindemannetje (etappeoverwinning die ik
> totaal niet aan zag komen) doet.

Daar nomineer ik dan oa M Lammertink voor..
gr
Andere Peter 25 juli 2017 16:15
Ik snap je wel. Maar toch 2 dingen.

1) Er zit een evenwichtsherstellende werking in dat puntensysteem. Als je morgen Nokere Koerse waardeert als RVV, dan kunnen alle renners die punten komen ophalen. Niet alleen Belgen. Toegegeven dat zij daar relatief wel meer van profiteren.

2. Stel nu eens dat je Omloop, E3, DDV en GW allemaal één schaal lager indeelt. Zou België dan kelderen op die ranglijsten? Me dunkt dat ze nog steeds wel aardig voor de dag zou komen.
El Chaba 25 juli 2017 16:22
Ik heb het niet alleen over het relatief hoog inschalen van die koersen (kwalitatief) maar ook over het relatief grote aantal van die koersen op de kalender (quantitatief) als je dat afzet tegen het feit dat het maar een piepklein specialisme is van het wielrennen waar dus - geografisch gezien logischerwijze omdat zij opgroeien met die koersen- vooral Belgen van profiteren.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 16:26 door El Chaba.
Frederik D. 25 juli 2017 17:22
Ik zou de huidige generatie de zilveren generatie noemen. Goede subtop maar geen top.
Kuiperberg 25 juli 2017 19:28
Ook voor de komende jaren hoeven we niet te wanhopen met jongeren als vd Poel en Oomen. En wie weet maken o.a. Tolhoek en Bouwman nog een flinke progressie. Daarnaast hebben we de luxe met bijna drie Nederlandse wielerploegen als ik het Duitse Sunweb even voor het gemak meeneem. Bij Roompot kan jong talent zich ook eerst ontwikkelen en bewijzen. Voor de komende jaren doen we gewoon lekker mee. Het is ook kwestie van geluk, als Dumoulin 20 km zuidelijker was geboren, was hij Belg geweest smiling smiley
Prikdude 25 juli 2017 20:13
Een gouden eenmansgeneratie.
Eddy Veen 25 juli 2017 20:25
Kuiperberg Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het is ook kwestie van geluk, als
> Dumoulin 20 km zuidelijker was geboren, was hij
> Belg geweest smiling smiley

Zo geredeneerd zijn Wiggins en de broertjes van der Poel Belgen.
Frederik D. 25 juli 2017 20:33
Hij schetst hoe de vlakte van het land een voorwaarde was om in te zien hoe je de ruimte van een veld optimaal kunt benutten, maar ook om de lichtinval (Rembrandt!) op een schilderij te optimaliseren. Rembrandt en Cruijff. Ze moesten wel in Nederland doorbreken. Natuurlijk bedenken ze optimale veldbezetting niet in Zwitserland.

Cultuurwetenschap hoe het niet moet.

De Avon. Wie avond na avond naar het gekabbel van de Avon luistert, moet zich wel ontpoppen tot de grootste toneelschrijver ter wereld.

Of neem Bach. De duizenden dialecten in Duitsland moesten zich wel samenballen tot het geluid van Bach dat in wezen bestaat uit vele stemmen.
Andere Peter 25 juli 2017 20:57
Wetenschap? Hoe kom je aan de pretentie van wetenschap? Het is een beschrijving. Niets wetenschappelijks aan. Werd genomineerd voor Engelstalige sportliteratuurprijzen.

Waarschijnlijk doe ik het boek van 350 pagina's geen recht met mijn samenvatting in een paar zinnen. De constructie ''moest wel'' is van mij en ten kortaf. Zoe zegt Winner het niet.

Onder (kunst)historici is het heel normaal om na te denken waarom een bepaalde kunstvorm in een bepaalde tijd in een bepaalde cultuur of natie floreerde. Shakespeare, onze schilders, Da Vinci en Michelangelo, Rock 'n Roll.... Ze zijn het product van de eigen tijd en omstandigheden. Het is niet zo gek om te veronderstellen dat dit met Cruijff ook het geval was. Een prikkelende gedachtenoefening.

Zo is het ook met Bach, Beethoven en Mozart. Maar dan anders dan jij zegt (nog even los van de onzin dat Duitsland meer dialecten zou kennen dan andere landen).. Wat jij over Bach en Duitsland roept is wartaal. Ik snap wel dat dat je bedoeling ook was. Het lijkt niet eens op de verbinding tussen totaalvoetbal en hoe in een dichtbevolkt, onderlopend en vlak land eeuwenlang over ruimtebenutting moest worden nagedacht. Lees eerst het boek en maak het gerust daarna belachelijk. Wat je nu doet is een door mij ongetwijfeld slecht opgeschreven flard uit de context halen, waarvan je nog niet het begin van de vertakkingen hebt gezien.
El Mik 25 juli 2017 21:22
En dan was hij misschien wel ingeloot op een Belgische medicijnenstudie.

Of Tom Boonen was dan Nederlands geweest?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/07/2017 21:22 door El Mik.
Frederik D. 26 juli 2017 08:07
Onder (kunst)historici is het heel normaal om na te denken waarom een bepaalde kunstvorm in een bepaalde tijd in een bepaalde cultuur of natie floreerde.

Een zeer, zeer lastige kwestie die men nooit met al te grote penne- en penseelstreken mag beantwoorden.

Maar nu snap ik Mondriaan. Hij is het resultaat van onze bollenvelden, rechte poldersloten en ruilverkaveling. En Karel Appel idem dito.

Maar we gaan geen ruzie maken. Ik waardeer je bijdrages. En ik stel ook op prijs dat je refereert aan boeken.
Bromertà 26 juli 2017 11:28
Ik meen dat het Eco was die beweerde dat op basis van een brede verklaring voor een snijboon het hele universum kon worden uitgelegd. Sommigen beperken onzin tot een kort bericht anderen hebben daar een heel boek voor nodig.
Horsie is back 26 juli 2017 12:17
Zicht momenteel 28,5 km. Goeddoeme, wat is die stip ver weg. smiling smiley
Ziender Ogen 26 juli 2017 12:44
Ik zie een heel leeg schilderij tot stand komen Horsie.

'Who's afraid of nothing, nothing and a dot on the horizon!'
Horsie is back 26 juli 2017 13:14
Ik hoorde vanochtend Emmy-Lou nog hartstochtelijk zingen Ballad of a runaway Horse , so who is Horsie? grinning smiley
Frederik D. 26 juli 2017 16:26
Horsie is back kan zijn eigen rug op.
Horsie is back 26 juli 2017 19:33
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Horsie is back kan zijn eigen rug op.

Maar we gaan geen ruzie maken. Ik waardeer je bijdrages. En ik stel ook op prijs dat je refereert aan songs.
Watskebeurt?
Frederik D. 26 juli 2017 20:00
Ach, Horse, ik ben niet boos. Wellicht had ik een smiley moeten plaatsen achter mijn berichtje. Maar kom, je bent best in staat om boosheid te onderscheiden van onbehouwen ongein. De song van Emmylou kende ik nog niet. Qua muziek hou ik wel een beetje van Americana.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen