Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Waarom is Vuelta het kleinste broertje van Giro en Tour?

Gepost door Cecchini 
Cecchini 17 augustus 2017 11:45
Voor Pyama




Waarom is Vuelta het kleinste broertje van Giro en Tour?

Zaterdag begint de Ronde van Spanje. Het is een van de drie grote wielerrondes, maar de Vuelta wordt meestal gezien als het kleinste broertje. Waarom is dat eigenlijk?

Door Thijs Zonneveld

Een verkeersbord. Een cactus. Een kapotte tractor uit jaar nul. Een platgereden kat. Een dranghek met niemand erachter. Het is het beeld van de laatste jaren en het zal de komende Vuelta niet anders zijn: her en der in Spanje komt er geen hond naar de koers kijken. Vooral in de binnenlanden rijdt het peloton vele kilometers lang door een schier oneindige leegte.

Qua deelnemerslijst hoeft de Vuelta al lang niet meer onder te doen voor de Giro d’Italia of de Tour de France, maar de koers leeft minder dan de andere twee grote rondes. Vaak óók in Spanje zelf. De publieke interesse valt vrijwel elk jaar tegen, sponsors zijn moeilijk te vinden. Niet voor niets bungelde de Vuelta lang op de rand van de financiële afgrond. De redding moest uit het buitenland komen: drie jaar geleden nam de ASO – de Tour-organisatie – de bijna failliete boedel over. Heel goed gaat het nog steeds niet. Als er één grote ronde de komende jaren wordt ingekort van drie naar twee weken, dan is het de Vuelta.

Er is meer dan één reden waarom de ronde het zo moeilijk heeft. De eerste: wielrennen is in Spanje geen A-sport meer. De tijd dat het land veel grote ploegen (met allemaal hun opleidingsteams) had, is voorbij. De ene na de andere koers is de afgelopen jaren verdwenen of ingekort. Deels door de economische crisis, deels door de ellenlange reeks dopinggevallen in het Spaanse wielrennen. Honderden sporters uit allerlei sporten waren klant bij dopingdokter Eufemiano Fuentes, maar tenslotte heeft vooral het Spaanse wielrennen de rekening voor Operación Puerto betaald. Fans keerden zich af van de sport, sponsors wilden niet langer met wielrennen worden geafficheerd.

Dat Spaanse renners bleven winnen was niet genoeg, want in andere sporten wonnen Spanjaarden nog meer. Of het nu voetbal, basketbal, atletiek, auto- en motorsport of tennis was.

Maar de Vuelta heeft nog een ander, diepgeworteld probleem: het is een Spaans evenement. En de Spaanse identiteit valt niet overal even goed. In veelregio’s voelen de inwoners zich geen Spanjaard, maar Catalaan, Bask of Galiciër. De regionale identiteit gaat vaak vóór de landelijke identiteit. Kijk naar het Spaanse voetbalteam: dat had jarenlang nauwelijks een echte, vaste aanhang. Er zijn zelfs spelers (zoals Gerard Piqué), die er niet omheen draaien dat ze liever voor een regionaal elftal zouden spelen dan voor het nationale elftal.

Maar in het geval van de Vuelta heeft de regionale identiteit nog een nadeel: de ronde heeft een haat-haatverhouding met Baskenland. En juist daar leeft het wielrennen het meest. Het is het Vlaanderen van Zuid-Europa: in de cafés hangen wielershirts, er zijn tientallen koersen en ploegjes. Maar de Vuelta heeft Baskenland meer dan dertig jaar ontweken, tussen 1978 en 2011, na aanslagen en rellen waarbij ook renners mikpunt waren. Pas de laatste jaren, sinds de ETA minder actief is, doet de Vuelta Baskenland weer af en toe aan. Maar van harte gaat het nog steeds niet: in de komende editie wordt de regio weer overgeslagen.


Het vooruitzicht van de Vuelta is niet bijster rooskleurig. Want er doemt een extra probleem op aan de horizon: het afscheid van renners die in Spanje de ‘gouden generatie’ worden genoemd. Joaquim Rodríguez stopte vorig jaar al, Alberto Contador rijdt de komende weken zijn laatste grote ronde. Alejandro Valverde is 37 en de kans dat Samuel Sanchez (39) volgend jaar nog fietst, is niet groot. Er is nog maar één grote Spaanse ploeg – Movistar. Met Mikel Landa en talenten als Marc Soler en Enrique Mas kan het Spaanse wielrennen heus nog wel even voort, maar de basis is wankel.

Toch, hoe bewolkt de toekomst van de Vuelta ook is of hoe slecht het Spaanse wielrennen – tegelijk maken juist die elementen de koers ook interessant, vooral voor de échte fans. De massahysterie van de Tour is er ver weg, de renners zijn bereikbaarder en het parcours belooft meer vuurwerk. In de Vuelta staat de koers centraal, juist omdat er weinig franje omheen is. Als de Tour een arrogante Franse vrouw is, en de Giro een Italiaanse diva, dan is de Vuelta een Spaanse uit een boerendorp. Zonder allures of duur parfum, maar bloedmooi – als je er maar oog voor hebt.
Walnoot 17 augustus 2017 11:56
De Tour is natuurlijk overduidelijk de belangrijkste wedstrijd, ook voor de renners. Het probleem van de Vuelta nu is dat het achter de Tour zit, en dus vrijwel nooit een doel op zich is. Het is vooral een toetje voor renners die nog iets goed te maken hebben, en een wedstrijd waar men wel zal zien of de benen nog goed zijn. De Giro heeft daar veel minder last van, pieken naar de Giro is een bewuste keuze.

Overigens heb ik het idee, duidelijk in tegenstelling tot Zonneveld, dat de Vuelta juist steeds belangrijk wordt (net als de Giro). Ik denk dat ik het hierin juist heb en Zonneveld dat eigenlijk ook best weet. Maat het past niet zo goed in zijn verhaal.
Arsimo 17 augustus 2017 12:10
Dat de Vuelta achter de Tour komt is juist de redding van de Vuelta gebleken. Vroegah werd het voor de Giro in april/mei gehouden. De Vuelta stierf een langzame dood toen, zie bijvoorbeeld ook hier op het prikbord het verhaal over de editie in 1976 die door Maertens overheerst werd: 69 deelnemers slechts.

De Vuelta na de Tour heeft juist gezorgd dat de Vuelta aan belang en belangstelling won: inderdaad een herkansing voor toprenners waarbij de Tour mislukte of door een blessure of andere reden niet (uit)gereden kon worden. Zie Ullrich's Vuelta zege bijvoorbeeld, of de opkomst van Armstrong als ronderenner en als mooi recent voorbeeld in 2015 waarbij Dumoulin zich als grote ronderenner ontdekte omdat hij in die Vuelta zijn door die zware val mislukte Tour zijn seizoen wilde goedmaken door voor ritzeges te gaan (en het dus zoveel meer werd). Ook is de dubbel Giro-Vuelta goed te doen. Voor sommige (aankomende) toppers een keer een serieus alternatief in plaats alles op de Tour te zetten.

Daarnaast is de Vuelta ook voor renners die wel een goede Tour reden een tweede kans - als ze er zin in hebben - om nog wat te winnen. Niets te verliezen tenslotte. En als laatste door de plek op kalender is het een mooie gelegenheid voor jonge talenten om kennis te maken met het grote ronde werk. In de Giro gebeurt dat ook, maar de Vuelta biedt er bij uitstek ruimte voor omdat vele ervaren knechten en andere hulpvolk na driekwart seizoen nog een grote ronde iets te veel van het goede vinden. Zie bijvoorbeeld dit jaar het grote aantal debutanten bij Sunweb.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/08/2017 12:13 door Arsimo.
Pyama 17 augustus 2017 12:13
Tsja.. Zonneveld en feiten zijn twee dingen die niet goed samen gaan. Hij wil te veel pretenderen alles van de sport te weten.

"Maar in het geval van de Vuelta heeft de regionale identiteit nog een nadeel: de ronde heeft een haat-haatverhouding met Baskenland. En juist daar leeft het wielrennen het meest. Het is het Vlaanderen van Zuid-Europa: in de cafés hangen wielershirts, er zijn tientallen koersen en ploegjes. Maar de Vuelta heeft Baskenland meer dan dertig jaar ontweken, tussen 1978 en 2011, na aanslagen en rellen waarbij ook renners mikpunt waren. Pas de laatste jaren, sinds de ETA minder actief is, doet de Vuelta Baskenland weer af en toe aan. Maar van harte gaat het nog steeds niet: in de komende editie wordt de regio weer overgeslagen."

De afgelopen jaren is de Vuelta vaak in Baskenland geweest. En dan staat het vol met fans. Snap dit punt niet zo... zoeken naar iets om zijn verhaaltje mee te onderbouwen.

"Het vooruitzicht van de Vuelta is niet bijster rooskleurig. Want er doemt een extra probleem op aan de horizon: het afscheid van renners die in Spanje de ‘gouden generatie’ worden genoemd. Joaquim Rodríguez stopte vorig jaar al, Alberto Contador rijdt de komende weken zijn laatste grote ronde. Alejandro Valverde is 37 en de kans dat Samuel Sanchez (39) volgend jaar nog fietst, is niet groot. Er is nog maar één grote Spaanse ploeg – Movistar. Met Mikel Landa en talenten als Marc Soler en Enrique Mas kan het Spaanse wielrennen heus nog wel even voort, maar de basis is wankel."

Sanchez gaat waarschijnlijk door dus waar hij dit vandaan haalt?
Elk ander land zou jaloers zijn op Landa. En waarom staat er niets over Jon Izagirre, Castroviejo, Nieve, Luis Leon Sanchez, Barbero, Roson of Fernandez om maar wat namen te noemen? (of kijk eens naar de Baskische WK-selectie).

"Toch, hoe bewolkt de toekomst van de Vuelta ook is of hoe slecht het Spaanse wielrennen – tegelijk maken juist die elementen de koers ook interessant, vooral voor de échte fans. De massahysterie van de Tour is er ver weg, de renners zijn bereikbaarder en het parcours belooft meer vuurwerk. In de Vuelta staat de koers centraal, juist omdat er weinig franje omheen is. Als de Tour een arrogante Franse vrouw is, en de Giro een Italiaanse diva, dan is de Vuelta een Spaanse uit een boerendorp. Zonder allures of duur parfum, maar bloedmooi – als je er maar oog voor hebt."

Oftewel Zonneveld schrijft stukjes voor het domme pulpvolk. Niet meer lezen dus Cecchini.
Sub Culture 17 augustus 2017 12:20
Straffe analyse.
Snorfietser 17 augustus 2017 12:59
Ik denk dat de belangrijkste reden de historie is. De Tour was de eerste grote ronde, en groeide zodoende uit tot de grootste ronde. Toen de eerste Vuelta werd georganiseerd hadden de Tour en Giro al een aardige historie met legendarische verhalen. Daarnaast zijn er talloze legendarische verhalen over de Tour en de Giro die telkens terugkomen, over de Vuelta hoor je die zelden.
ton duk 17 augustus 2017 13:11
Mis hierin ook de trainingsmogelijkheid voor het WK...
gr
Luijt 17 augustus 2017 13:16
Ik denk juist dat jij het hierin niet juist hebt, maar dat Zonneveld de spijker op zijn kop slaat.
Walnoot 17 augustus 2017 13:30
Wat je zegt klopt natuurlijk, dat de Vuelta nog voor de Giro nog ongunstiger was. Maar stel dat de Vuelta en de Giro van plaats zouden wisselen op de kalender, dan denk ik dat de Vuelta opeens een stuk belangrijker zou worden voor de seizoensplanning.
sijbriskie 17 augustus 2017 13:35
Precies. De Vuelta is altijd al het kleinste broertje geweest. Dat staat volledig los van de huidige staat van de Spaanse wielercultuur, waar Zonneveld het voornamelijk over heeft.
En bovendien eens met Walnoot dat de Vuelta, zéker voor de niet-Spaanse wielervolgers en ook zeker voor de renners zelf, juist veel populairder is dan tien, en zeker twintig of dertig jaar geleden. De verklaringen van Zonneveld lijken dan ook voornamelijk te gaan over het gebrek aan populariteit in Spanje zelf en zijn dan ook geen antwoorden op de vraag in de kop.
Arsimo 17 augustus 2017 13:39
Belangrijkste reden is de plek op de agenda. Toeval/mazzel/slimheid of niet, de Tour heeft de beste plek: zomervakantie en de grote andere sportcompetities (voetbal e.a) liggen grotendeels stil of hebben slechts in eerste week een kleine overlap met allerlaatste wedstrijden EK/WK-voetbal en Wimbledon.

Dus alle aandacht van de media en het sportkijkende publiek in West-Europa richt zich dan op de Tour. Nauwelijks concurrentie en publiek heeft veel kijktijd beschikbaar. In het begin vd historie de kranten, daarna radio en nog later tv er bij en in de moderne tijd ook internet. Daar is het grote succes van de Tour primair op gebaseerd en het grootste voordeel van de Tour t.o.v. collega's Giro en Vuelta.

Daarnaast nog wat kleine (oorspronkelijke) voordeeltjes die mogelijk een rol hebben gespeeld: centraalst gelegen tussen de van oudsher belangrijkste wielerlanden in West Europa en zeker in oude tijden meest rijke en grootste profploegen en andere financiers
Arsimo 17 augustus 2017 13:46
Jouw aanname dat men meer plant voor de Giro dan voor de Vuelta klopt denk ik. Maar dat daardoor de Giro dus een beter deelnemersveld krijgt dan de Vuelta en dus als gevolg de Giro groter is klopt volgens mij niet.

Het enige verschil is dat men als wielerwereld aan het begin van het seizoen een beter beeld heeft wie voor de Giro gaat dan wie van de Vuelta een doel maakt. Het deelnemersveld van de Vuelta wordt voor een belangrijk deel bepaalt door het verloop van het seizoen. Dat heeft ook zijn charme en resulteert niet zelden tot veel topdeelnemers en verrassende confrontaties.
sijbriskie 17 augustus 2017 13:47
De inderdaad gunstige plek van de Tour verklaart niet waarom de Vuelta duidelijk als de derde grote ronde wordt ervaren en dan niet als gedeeld tweede. Dat heeft denk ik toch duidelijk meer met historisch gegroeide voorkeuren te maken, zoals Snorfietser schrijft.
Arsimo 17 augustus 2017 13:58
Zonneveld heeft sowieso gelijk dat het zakelijk klimaat in het Spaanse wielrennen op dit moment relatief beroerd is t.o.v. afgelopen 20 jaar. Dat dit ook tot uiting komt in de beschikbare financieen voor de Vuelta en andere Spaanse koersen (waarvan menigeen in problemen is gekomen) klopt ook.

Daarnaast is het ook gewoon waar dat de gouden generatie van het Spaanse wielrennen bijna passe is. Sanchez fietst nog wel maar is verre van de renner die hij was en Valverde - hoe goed hij ook dit jaar tot zijn val was - kan nooit lang het meer blijven trekken en sowieso eerst maar afwachten of hij weer terug kan keren aan de top.

Er zijn uiteraard wel anderen - zoals Landa en Izagirre - maar bij of die het kunnen gaan trekken voor het Spaanse wielrennen in het algemeen kan men terecht vraagtekens plaatsen. Ik ben daar niet zo optimistisch over.

Over de status van Vuelta vs Baskenland kan ik niet oordelen. Zonneveld kan daar gelijk in hebben maar ook net zo goed volkomen onzin kletsen wat mij betreft. Jij weet ongetwijfeld veel (meer) over het Baskische wielrennen maar kan jij daarover een nuchtere en in verhouding emotieloze analyse maken?
ton duk 17 augustus 2017 14:01
Volgens mij profiteerden de Giro en Vuelta ook en vooal van de invoering Protour
gr
Arsimo 17 augustus 2017 14:02
Dat heeft te maken dat het Italiaanse wielrennen tot aan Delgado/Indurain veel en veel groter was dan het Spaanse wielrennen. Nationaal en internationaal. Zakelijk en kwa beleving.

Daarna kwam dat meer in balans en verschoof de Vuelta naar een gunstigere plek op de agenda. Dat redde de Vuelta. De Vuelta staat daardoor ook kwa aanzien nu dichter bij de Giro dan voorheen. Al staan ze er nog wel achter. Dat zal ook wel zo blijven.
Arsimo 17 augustus 2017 14:09
Dat klopt wel idd. De verinternationalizering maakte ook de Tour veel groter (van eerste helft jaren 80 ongeveer) en later volgden de Giro en Vuelta, die daarbij werden geholpen door de verplichte deelnma in de PT/WT-regels.
Clavan 17 augustus 2017 14:19
Ik denk dat de analyse dat Sanchez volgend jaar niet fietst nu wel redelijk klopt.
Luijt 17 augustus 2017 14:21
De Vuelta zal de Giro nooit inhalen, op welk moment de Vuelta ook verreden zal worden. Fietsen is altijd veel minder populair geweest in Spanje dan in Italië.
Alle oorzaken die Zonneveld noemt zijn wat mij betreft in meer of iets mindere mate aan de orde. De plek op de kalender maakt niks uit.

De tijd dat Spanjaarden in andere sporten beter waren ligt overigens inmiddels wel achter ons.
OK, Real en Barca uitgezonderd, maar in hoeverre die schaamteloos poenige voetbalzooi (terwijl grote delen van de Spaanse bevolking onder de armoedegrens leven) nog een lang leven beschoren is, weet ik niet. Ik hoop niet lang.
Sub Culture 17 augustus 2017 14:24
Ik vind het gegooi met geld in de Engelse en Franse competitie nog een pak flagranter.

50 miljoen voor een speler als Sigurdsson, die kocht je tien jaar geleden weg voor 2 miljoen na lang twijfelen.
Orakel 17 augustus 2017 14:34
Arsimo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jouw aanname dat men meer plant voor de Giro dan
> voor de Vuelta klopt denk ik. Maar dat daardoor de
> Giro dus een beter deelnemersveld krijgt dan de
> Vuelta en dus als gevolg de Giro groter is klopt
> volgens mij niet.

Je hebt deelnemers en 'contenders'.
De Vuelta heeft vaak een mooi deelnemersveld, maar slechts zelden de optimale combinatie met vorm.
Bardet rijdt dit jaar zowel Tour als Vuelta, maar in de Vuelta zien we (hoogstwaarschijnlijk) niet de Bardet van juli.
Dát is het manco van de Vuelta.

Gaan we sprints zien tussen de wereldtoppers? Nee, het Degenkolb tegen Manzin tegen Blythe.
Het AK dan? Nee, we zien een frisse Nibali tegen een vermoeide Froome tegen een uitgebluste Bardet.
Gaat slechts de wereldtop met de dagprijzen naar huis? Nee, in de Vuelta wint middenmoot als Lindeman, Van Genechten, Lagutin, Drucker...
Arsimo 17 augustus 2017 14:53
Op zich klopt dat, tot op zekere hoogste. Maar die medaille heeft ook een keerzijde:

In welke grote ronde
- wonnen sprinters als Kittel, Degenkolb, Bouhanni, Greipel hun eerste massasprint?
- lieten toppers als Froome, Dumoulin, Armstrong voor het eerst - en voor menigeen verrassend - zien uit bijzonder grote-ronde-hout gesneden te zijn?

Tuurlijk kan je ook dat soort lijstjes voor de Giro en zelfs de Tour maken maar toch vind ik hier juist de Vuelta hier in uitblinken sinds hun verplaatsing na de Tour: confrontaties tussen revangebelusten, nieuwe talenten en verrassingen. Ja, geregeld ook zepers of lui die even mogen ruiken aan de top maar er nooit meer komen. Draagt allemaal bij aan de charme van de Vuelta.
Orakel 17 augustus 2017 14:53
Toch weer knappe "inside information" dat Zonneveld als eerste verkondigde dat Sanchez zijn laatste seizoen heeft gefietst.
Luijt 17 augustus 2017 14:59
Voor hoeveel vertrok de zwaar overrated Neymar ook alweer?

Hoop trouwens wel dat Totttenham die 40 mijo gaat neertellen voor onze Colombiaanse vriend van Ajax die vorig jaar voor 5 mijo gehaald is.
Ik zeg expres "gehaald", want in de voetballerij "haal" je spelers.
Bromertà 17 augustus 2017 16:07
Mooie column van Zonneveld.

De Tour heeft nou eenmaal de grootste etalage, De Giro de mooiste en bij de Vuelta loop je rechtstreeks de winkel in.
Carlos Danger 17 augustus 2017 17:14
Vuelta, al sinds jaren veruit de meest attractieve ronde.
Carlos Danger 17 augustus 2017 18:13
Zal helaas een Vuelta met zwarte rand worden, gezien de huidige gebeurtenissen in Barcelona.
Frederik D. 17 augustus 2017 18:46
De Giro is het voorgerecht, de Tour het hoofdgerecht en de Vuelta het nagerecht. Op zich een goed te pruimen menu.

De aanslag van vandaag is helaas een zwarte rand. Ons medeleven gaat uiteraard uit naar de slachtoffers van die agressieve onmenselijke godsdienstfanaten.
merijntje mortirolo 17 augustus 2017 19:14
-
Sorry hoor, jouw (tweede) opmerking is tien keer mooier dan de gehele column van TZ.
Prikdude 17 augustus 2017 23:15
De Vuelta als luxe Tour de l'Avenir? Sterk argument.
Prikdude 17 augustus 2017 23:42
Wanstaltelijk zwaar te verteren en buiten proportioneel prijzig opgediende gebakken lucht. Voorjaar en herfst dienen het echt lekkere malen op.
Wim De Craene 18 augustus 2017 07:49
Tijs van den Brink over de Vuelta.

Quote

Wordt het Kelderman of Kruijswijk? Of toch Oomen?

vrijdag 18 augustus 2017 | EO | Tijs van den Brink

Morgen start in Frankrijk (!) de Ronde van Spanje. Voor het grote publiek veel minder interessant dan de Tour de France, voor wielerjunks zoals ik minstens zo interessant als de Tour de France.

De mooiste dagen van dit soort Rondes zijn de dagen en avonden voordat de Ronde begint. Vanavond dus. Aan de ene kant gaat het echt beginnen en toch kun je nog onbekommerd dromen van, bijvoorbeeld, een geheel Nederlands podium. Er doen immers, net als in de Ronde van Italië, opnieuw drie Nederlandse topwielrenners mee: Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Wout Poels.

Ik heb er al zin in sinds de laatste dagen van de Tour de France, getuige deze tweet van 24 juli.

Tijs van den Brink ✔ @TijsvandenBrink
Zin in de Vuelta trouwens. Wordt een mooie strijd tussen @s_kruijswijk, @WoutPoels, @W1lcokelderman en outsider @chrisfroome...
07:19 - 24 jul. 2017
3 3 antwoorden 1 1 retweet 11 11 vind-ik-leuks


Want in theorie kunnen ze de Ronde van Spanje alle drie winnen. Zoals Kruijswijk, Dumoulin en Mollema in theorie alle drie de Ronde van Italië konden winnen dit jaar. Ja, we beleven gouden wielertijden mensen!

Kruijswijk en Kelderman reden allebei al eens (of vaker) bij de beste tien in een grote ronde, Wout Poels deed dat nog niet maar wordt daar door vrijwel alle wielerkenners toe in staat geacht.

Maar wie kan er winnen?

De kans dat Wout Poels dit jaar de Ronde van Spanje wint, acht ik echter niet zo groot. Hij is de meesterknecht van Chris Froome, die dit seizoen dolgraag de Tour de France en de Vuelta wil winnen. De laatste jaren is niemand in staat gebleken twee van de drie grote rondes in 1 jaar te winnen. Pas als Froome van z’n fiets valt of onder de spreekwoordelijke tram komt, mag Poels proberen de Vuelta te winnen.

Deze ronde gaat het dus tussen Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk, althans qua Nederlanders. Ik ben echt superbenieuwd naar de prestaties van Kelderman. Hij werd drie jaar geleden al zevende in de Ronde van Italie en heeft dus heel veel talent. In de jaren daarna verliep zijn carriere niet zoals gehoopt en dit jaar maakte hij een nieuwe start bij een nieuwe ploeg. Dat leek hem goed te doen, hij leek in topvorm toen hij dit jaar tijdens de Giro als meesterknecht van Tom Dumoulin op een motor klapte en voor de tweede maal in korte tijd een vinger brak. Maar hij lijkt weer fit. Als alles goed gaat, kan hij gewoon top vijf rijden deze Vuelta. En als je bij de beste vijf hoort, is alles mogelijk… (He! Het is de dag voordat de Vuelta begint, de mooiste dag van een ronde! Laat me even dromen!)

Dan Steven Kruijswijk. Hij ging (voor de buitenwereld) als topfavoriet van start in Italie, nadat hij vorig jaar de Giro bijna had gewonnen. Wat niet of nauwelijks bekend was bij de start van de Giro, was dat Kruijswijk kort voor de Giro bij een wedstrijd in Groot-Brittanie een rib had gebroken. "Als we van te voren bekend hadden gemaakt dat Steven met een scheurtje in z’n rib reed, waren er genoeg hyena’s geweest die daarvan wilden profiteren", zo verklaart ploegleider Addy Engels de ‘strategische’ keus om dat geheim te houden. (Hij doet dat in de intrigerende documentaire ‘Alle ballen op Steven’ die vrijdagavond door Ziggo wordt uitgezonden.)

Kruijswijk was dus allesbehalve fit, zeker toen hij in de 4e etappe, naar de Etna, nog eens viel. Vorige week reed hij de Tour de L’Ain. Voor zover bekend heeft hij in die ronde niks gebroken, dus dat kan dit keer het probleem niet zijn. Als hij net zo goed is als vorig jaar in Italie, kan hij het podium halen. En als je het podium kan halen, is alles mogelijk… (He! Het is de dag voordat de Vuelta begint, de mooiste dag van een ronde! Laat me even dromen!)

En dus?

Dus als ik moet kiezen wie de beste Nederlander wordt in de Vuelta, dan kies ik voor:

A. Wout Poels
B. Wilco Kelderman
C. Steven Kruijswijk
D. Sam Oomen

Ja, Sam Oomen doet ook mee. Hij is een van Nederlands grootste talenten, hij rijdt voor het eerst een grote ronde en hij is goed. Dus hij kan zo maar top vijf rijden. En als je top vijf kunt rijden… Oh wacht, een mens kan ook doorslaan. Sam Oomen gaat de Vuelta niet winnen.

Wie wel?

Ik denk, heel saai, Chris Froome. Hij is vermoedelijk de sterkste, zeker met Poels aan zijn zijde. En zullen we daarnaast twee Nederlanders in de top 5 afspreken? Kelderman en Kruijswijk, ok?

Tijs van den Brink is soms presentator van Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1 (en meestal presentator van Dit is de Dag)

[www.nporadio1.nl]

Blijkbaar komt er een documentaire op ziggo sport vanavond over Steven Kruijswijk die de titel draagt Alle ballen op Steven.

Ziggo Sport over deze docu:
In deze documentaire volgen we de Lotto Jumbo ploeg van binnenuit tijdens de Ronde van Italië van 2017, waarin kopman Steven Kruiswijk begon als één van de topfavorieten. Gedurende deze 3 weken beleefde de ploeg vele diepte- en hoogtepunten, waar de kijker dmv deze documentaire getuige van is.

Spannend hoor!
Bromertà 18 augustus 2017 10:46
Inmiddels is niet meer verrassend dat WDC een TvdB volgerd is.
Frederik D. 18 augustus 2017 11:18
Een heerlijk vooroordeel jegens gggristenen?
Massimo 18 augustus 2017 12:48
Plus nog het simpele feit dat de Spaanse volksaard veel minder "outgoing" is dan wel gedacht. De gemiddelde Spanjaard blijft liever thuis in de buurt van familie dan dat hij zijn vrije tijd spendeert op een berg wachtend op wielrenners. En dan is er ook nog eens het geografisch en demografisch "nadeel": Spanje is een leeg land en de wel aanwezige dorpen langs de route worden voornamelijk bevolkt door ouderen van dagen die graag de warmte mijden en pas 's avonds de buitenlucht opzoeken. En qua exposure richting de rest van de wereld heeft de Vuelta als nadeel dat de voetbalcompetities weer beginnen en de vakanties ten einde lopen, men heeft dus belangrijkere zaken aan het hoofd. Koersliefhebbers kunnen uiteraard vaak wel smullen van de verrichtingen in Spanje aangezien het parcours over het algemeen geweldig is.
cyclingfreakske 22 augustus 2017 22:14
Zonneveld geeft weer mooi af maar bekijkt het wel met een wat foute bril.

wielrennen is nooit de A sport geweest in Spanje.. koning voetbal staat met straatlengten voor.. wielrennen was wel plaats 2..en nog steeds.
de reden waarom wielrennen echt klappen kreeg is niet zozeer door de dopingschandalen (wet is pas vana 2011 actief, voordien zowat onbestaande)
Wel de economische crisis hakte en hakt nog altijd er flink op in.

vanaf 2011 ging het heel hard, de Spaanse zenders gingen ook zeer drastisch besparen op uitzendrechten van Spaanse wielerwedstrijden, dus nog minder inkomsten terwijl ze langs alle kanten krabben om het budget bij elkaar te krijgen.
Daardoor zijn de bekendste kleine rondes in Spanje, veel van hun pluimen kwijt en staat tegenwoordig de RV Burgos een stuk hoger op de lijst dan de RV Catalonie - nl voordien de meest prestigiueze kleine Spaanse ronde.

aand dopngschandalen hebben Spanjaarden altijd lak aan gehad om de simpele reden dat er voor 2011 zga geen dopingwetgeving bestond.
Zelfs nu nog gaan sponsors niet echt schrikken van een dopinggeval, terwijl in sommige landen de hel wel losbreekt.
dat komt ook omdat ze daar een enorm onderscheid maken tussen prof-topsort en sport. en een hele andere sportcultuur hebben gehad, en nog steeds.
dat pleit geen doping vrij, maar dankzij het IOC is deze zware prof-topsport gecatalogeerd als sport.

en elk verstandig mens weet dat topsport nooit echt sport is, laat staan normaal gezond te zijn in de zware duur-topsporten..


Bovendien qua spankracht en koersverloop, heeft de Vuelta een enorme inhaalbeweging gemaakt naar het grote publiek toe, dankzij ook meer media aandacht..
sterker nog........ de Vuelta en de Giro hebben de voorkeur bij de wielerliefhebber, omdat er daar veel vaker koers word gemaakt, en de Tour te vaak een muffe bedoening is. Zeker dit jaar was het 3x niks en kan gezegd worden dat puur sportief gezien de Tour de kleinste is maar dankzij de aloude media hysterie op papier de grootste blijft.,



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/08/2017 22:19 door cyclingfreakske.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen