Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Hartthijs de Vries verlaat Roompot door gezondsheidsklachten

Gepost door D. Marrage 
D. Marrage 03 januari 2018 20:40
Quote
Team Roompot


De kersverse aanwinst van Team Roompot - Nederlandse Loterij Hartthijs de Vries (21 jaar) heeft op advies van zijn artsen besloten om de ploeg onverwachts te verlaten en zijn prof carriere op on-hold te zetten.

Team Roompot - Nederlandse Loterij scoutte De Vries bij SEG Racing Academy als een veelbelovend talent, echter bleek hij afgelopen periode te kampen met verschillende lichamelijke klachten. Na uitgebreid onderzoek blijkt dit te herleiden naar een hartritme stoornis.

“Helaas komt m’n carrière bij Team Roompot - Nederlandse Loterij onverwachts vroeg ten einde. Het was een hele lastige beslissing om mijn profcontract op te geven, echter de enige juiste keuze voor mij is om het dokters advies op te volgen en mijn gezondheid voorrang te geven. In overleg met het management hebben we snel een besluit genomen om hiermee de ploeg genoeg ruimte te geven het gat nog op tijd voor het seizoen op te vullen”, aldus De Vries die dit seizoen zou debuteren als profrenner.

“We zijn zeer geschrokken van het onverwachtse nieuws en betreuren het enorm dat Hartthijs direct het team zal verlaten. Binnen Team Roompot - Nederlandse Loterij zijn wij continue op zoek naar nieuwe Nederlandse talenten die we kunnen helpen om binnen de wielerwereld een succesvolle carriere op te bouwen. Hartthijs was hier zeker een van,” reageert teammanager Michael Zijlaard vandaag op de beslissing van De Vries.
[www.teamroompot.nl]
Carlos Danger 03 januari 2018 21:39
Hartthijs. Really??
ton duk 04 januari 2018 14:07
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hartthijs. Really??

Hoe zou zo'n gesprek met zo'n dokter gaan? Je hebt het aan je hart Thijs
gr
william 04 januari 2018 19:14
Jasper de Laat een goede vervanger?
Ger 04 januari 2018 19:50
Floris Gerts of Maarten van Trijp.
Horsie is back 06 januari 2018 00:24
ton duk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Carlos Danger Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Hartthijs. Really??
>
> Hoe zou zo'n gesprek met zo'n dokter gaan? Je hebt
> het aan je hart Thijs
> gr

Oorspronkelijk dacht ik, kun je daar nu zo quasi grappig over zijn of zou Ton Duk het toch gewoon recht-toe-recht-aan bedoelen?
Ik moest hieraan terugdenken, nu vanavond het nieuws doorsijpelde, dat bij de voetballer Nouri in 2014 bij een hartecho een "hartafwijking" zou zijn geconstateerd, maar die door de KNVB verder als onschuldig werd aangemerkt.

Het beeld dat uit de berichtgeving naar voren komt, is, dat er niet zo'n open gesprek (als boven) is geweest met Nouri en zijn naaste omgeving.
Bij Hartthijs is dat in elk geval wel het geval geweest.

Of er een verband bestaat (kan bestaan) tussen de gevonden onschuldige afwijking in 2014 en noodlottige collaps in 2017 kan uiteraard alleen een specialist beoordelen. Ik heb het afgelopen jaar veel medische vakliteratuur op het web gescreend en mijn indruk is vooral, dat vrijwel alles wordt onderzocht en daarvan tot 5 cijfers achter de komma de probabiliteit wordt aangegeven.
cyclingfreakske 06 januari 2018 16:29
en soms heb je vals alarm... s
sommige cardiologen roepen dat een renner moet stoppen vanwege een overslag.
blijkt al vrij lang in de praktijk dat voornameijk zij die een zware tot extreme duursport beoefenen en daarvoor ook vaak en vaak heel diep gaand moeten trainen, en vooral zij die vanaf de jeugd de sport al beoefenen, vaak een overslag vertonen en niet aans abnormaal is.

Na jaren en de nieuwere technologie en onderzoeksmethoden en meer kennis over dit soort duursport inspanningen, hebben cardiologen ook meer oog gekregen voor andere parameters van de hartslag mee in rekening te brengen.
nl de frequentie die word weergegeven wanneer het hart zich ontspant na een slag....
Maar nog te vaak negeert men de inspanningsafwijking die bij "lijders" ontstaat in de inspanningszone 90-100%... vaker zelfs enkel in die laatste 5% van het maximale.
vaak is het zo dat de inspanningstest enkel tot de eerste 85-90% word gedaan en men dan stopt.
dit is misschien ook een van de redenen dat je vaker hoort verklaren dtat alle voorgaande tests goed waren en het onbegrijpelijk is dat "dit" nu gebeurde.

ik neem aan dat ze wel alle in rekening hebben gebracht, maar als ik hem was ging ik zowieso voor een 2e opinie, en een grondig onderzoek van de hartspier gevolgd (mbt littekenweefsel etc...bij de andere opinie.
als die idem verklaart wel je zga zeker dat je niet meer geschikt bent voor competitie inspanningen in lastig fysieke sporten.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/01/2018 16:31 door cyclingfreakske.
Horsie is back 06 januari 2018 19:00
De vraag is natuurlijk wat in het geval van deze voetballer de term hartafwijking betekent. Pas als deze vraag uitputtend wordt beantwoord kan een expert gaan nadenken over een antwoord op de vraag in hoeverre de hartstilstand verband gehouden kan hebben met de 3 jaar eerder geconstateerde hartafwijking.
Een andere vraag is of een adequatere behandeling direct na het incident wellicht tot minder schade zou hebben geleid.

Overslagen of extrasystolen komen in vrijwel elk gezond hart voor. Als welke cardioloog ook hiervoor geen structurele hartafwijking kan vinden is er geen risico.
Overigens, denk ik, dat den Eddy op de leeftijd van Appie, door menig cardioloog van die tijd sportmedisch zou zijn afgekeurd.
Jouw redenatie dat duursporters vooral last zouden hebben van overslagen lijkt me dan ook wat ver gezocht.

Ik weet niet wat je (CF) bedoelt met nl de frequentie die wordt weergegeven wanneer het hart zich ontspant na een slag...

Of cardiologen in het maximale bereik (90-100% van ik neem aan de te verwachten maximale hartfrequentie) indicaties kunnen halen, die mogelijk zouden kunnen wijzen op mogelijke risico's voor serieuze hartproblemen, laat staan plotse hartdood is me volstrekt onduidelijk. Redenering is wat mij betreft te gemakkelijk.

Als het zo is dat men tot 85-90% van de maximale hartfrequentie voldoende vindt, dan zal dat zijn ingegeven naast praktische zaken de constatering, dat desbetreffende sporter in elk geval regulier tot staat is deze hoogte te halen. Blijft namelijk de werkelijk bereikte maximale hartfrequentie serieus achter (15-20%) bij de te verwachten maximale hartfrequentie dan is er sowieso een probleem.

Het hart is op de hersenen na het meeste complexe orgaan, maar heeft een groot scala aan mogelijke aanpassingen in petto.

CF staat natuurlijk ook voor Chris Froome.
Een raadsel is natuurlijk al jaren diens maximale hartfrequentie, al ken ik niemand, die de exacte waarde weet.
Och, mijn kennismaking met Bromertà begon zo'n beetje met de 147, die Bromertà had gesignaleerd in de Vuelta tijdrit uit 2011.
AV schreeuwde ook al moord en brand naar aanleiding van de raid van Froome op de Mont Ventoux 2013.
Waarom schiet die hartslag van Froome niet Skyhigh?
De beruchte test in augustus 2015 leverde naar verluidt ook maar een 155 op en zelfs geen systolische en diastolische bloeddruk. Alienated.
cyclingfreakske 06 januari 2018 23:44
"Ik weet niet wat je (CF) bedoelt met nl de frequentie die wordt weergegeven wanneer het hart zich ontspant na een slag.."

de apparatuur bij cardiologisch onderzoek meet een aantal frequenties, zoals je waarschijnlijk wel weet niet enkel de gangbare polsslag.
een van de belangrijkste die getoetst word is de frequentieweergave die de apparatuur meet bij het ontspannen van de spier.
vaak is de pols op zich toch vrij normaal, doch ondekt men regelmatig onderliggende problemen die duiden op een afwijking, zichtbaar gemeten bij de ontspanning van de hartspier. Indien deze afwijking toeneemt, gaat het hart onregelmatiger kloppen en kan in bepaalde omstanigheden uiteindelijk een voorkamerdifibrilatie (VKF) ontstaan of zelfs een overlijden.
dit is dus wel een belangrijke parameter die men bekijkt en zo vaker een afwijking ontdekt voor de klachten echt erg worden en een gevaar kunnen gaan vormen
Dit kan men zelfs op elk cardiologisch apparaat mee aflezen in het ziekenhuis dat aan een patient is gekoppeld. .

mbt tot de maximale polszone... in de wielrennerij schuilt exact daar het gevaar dat cardiologen zich vaker beperken tot een niet maximale inspanning bij sporters...
nl bij inspanningsafwijkingen vinden cardiologen die dat wel doen, vaker afwijkingen slechts in de laatste 10 en soms de laatste 5% van de maximale inspanning / pols. Zeker bij competitiewielrenners zou men dit soort testen een verplichting moeten maken.
In Belgie is het ooit anders geweest.. om als nieuweling te mogen beginnen moest je een inspanningstest aan de cardioapparatuur doen of je mocht gewoonweg niet beginnen. idem de juniors men heeft dat een tijd gehanteerd tot en let de 21 jarigen, later tot en met 18 jaar.
intussen is het al jarenlang dat ze ofwel geen test meer afnemen, ofwel vaak eentje afnemen bij ca omslagpunt..... onvoldoende.
intussen is de apparatuur uiteraard veel beter, maar de cardioafnames gebeuren niet frequent meer..... het is vaak vergunning invullen, bloeddruk meten, longvolume opname met een ouderwets metertje en klaar.
Voorheen dacht men vooral dat het alleen bij oudere mensen kon voorvallen, intussen is men er al we lachter dat dat niet het geval is en ook op joge(re) leeftijd kan voorvallen, zeker als het hart vaak zwaar (lang) belast word. zoals in het wielrennen en triatlon.

de maximale hartfrequentie heeft geen vaste waarde en wel exact omdat die van persoon tot persoon afhankelijk is.
maw : het is individueel te meten, vooraf opgemaakte parameters zijn in deze waardeloos.
bij een individu kan men via een inspanningstest wel de maximale waarde meten.
Als deze persoon sport beoefent - zich zeer regelmatig in de week in het zweet traint en zo een bepaalde degelijke conditie opbouwt is de maximale hartslag perfect meetbaar. dit geldt dus ook voor vrijetijdsporters die regelmatig in de week zich fithouden en niet teveel overgewicht hebben.
ingeval van minder fitte personen, zal er een afwijking zijn van ca 5 a 12 slagen per minuut op zijn echt haalbare maximale pols bij een fit en behoorlijk getraind lichaam. Uiteraard speelt ook de paraatheid mee, maw of de persoon voldoende nachtrust heeft of zich altijd tekort doet en zo een zekere (over)vermoeiheid in stand houd die verhinderd bij sporten zijn pols echt hoog te krijgen
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen