Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Voorpret AGR

Gepost door lodjan 
lodjan 13 april 2018 07:47
[hetiskoers.nl]

Die kleine met dat mutsje was de nummer 10 in de uitslag: [www.procyclingstats.com]1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 07:53 door lodjan.
Luijt 13 april 2018 08:02
Leuk verhaaltje Lodjan
ton duk 13 april 2018 09:05
Grappig , door die nr 11 ben ik Lammertink-fan (geen familie trouwens)
Jos ...HB Alarmsystemen...toen mijn favoriete ploeg
gr
lodjan 13 april 2018 09:11
Gesink geen kopman in de AGR: [nos.nl]1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 09:18 door lodjan.
Heisenberg 13 april 2018 09:21
Gesink in een dienende rol. 'Voor wie dan?', vraag ik me af? Een 13e plaats van Martens? Of verwachten ze dat Van Poppel mee gaat over de heuvels?
ton duk 13 april 2018 10:00
Heisenberg Schreef:
-------------------------------------------------------
Of
> verwachten ze dat Van Poppel mee gaat over de
> heuvels?

dat deden ze , tot mijn verbazing , ook in MSR ( ploegleider: vPoppel komt op de Poggio bij de besten 30 boven)....
Hij is sterker en beter dan vorige jaren...terug van hoogtestage...ben benieuwd
gr

ps: ergens als TLJ.NLploeg een soort kamikazebeklimming rijden...met een uitloop waar je kan hopen dat andere ploegen meegaan doen en dan zorgen dat LINDEMAN mee 's...voor ons leuk en de enige kans op succes...1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 10:49 door ton duk.
Cecchini 13 april 2018 10:31
Ook al evenaart Gilbert zijn record, het zal Jan Raas weinig kunnen schelenZondag kan Gilbert de Amstel Gold Race voor de vijfde keer winnen, net zo vaak als Jan Raas

Jan Raas is recordhouder met vijf eindzeges in de Amstel Gold Race, waardoor de koers bekend kwam te staan als de Amstel Gold Raas. Zondag kan Philippe Gilbert zijn record evenaren. Wat Raas hier van vindt zullen we niet snel te weten komen. Hij geeft geen interviews. Maar hoogstwaarschijnlijk kan het hem weinig schelen.

Door: Rob Gollin / Volkskrant

Bijna dertig jaar later kan wellicht een ander zich naast hem gaan nestelen als de heerser van de zuidelijke verhevenheden. De Belg Philippe Gilbert hoopt zondag na zijn zeges in 2010, 2011, 2014 en 2017 op evenaring van het record. Hij zit dit seizoen nog zonder overwinning, maar zijn ploeg Quick-Step probeert hem in Berg en Terblijt op de hoogste trede te krijgen.

Nee, koersdirecteur Leo van Vliet rekent er niet op dat Raas getuige zal zijn van de mogelijke machtsdeling. Hij was er drie jaar geleden ook niet bij toen de koers waarin hij zo vaak schitterde het 50-jarig bestaan vierde. Van Vliet, die als oud-renner veel in dienst van Raas fietste, heeft het destijds wel geprobeerd. 'Eerst was het: laat me even nadenken. Na enkele maanden was het resoluut: ik kom niet. Het heeft echt geen zin hem uit te nodigen.'


Anonimiteit
Raas (65) brengt de dagen op gepaste afstand van het peloton door in zijn dorp in Zuid-Beveland. Hij fietst er met zijn kleindochter. Voor een sneller rondje pakt hij nog wel eens het rankere rijwiel. Hij is vrijwilliger bij voetbalclub De Patrijzen, vierde klasse zaterdagafdeling. Als jongetje speelde hij er, nu staat hij in de kantine. Op zaterdagmiddag gaat hij kaarten in café Ruimzicht. En intussen houdt hij bij gelegenheid journalisten af, zoals Erik Dijkstra van Bureau Sport twee jaar geleden nog overkwam. Nee, hij doet geen interviews. Dat moet toch wel genoegzaam bekend zijn, inmiddels?

De wortels met het wielrennen zijn niet doorgesneden. Anoniem staat hij tussen de toeschouwers van de Ronde van Vlaanderen. Hij volgt geregeld een veldrit, in Diegem of op de Hotond in Ronse. Hij verschijnt op een reünie van oud-renners.

Vorig jaar dook hij op in Düsseldorf, de vertrekplaats van de Tour de France. Hij stond 's morgens tegenover de bus van Wanty Groupe Gobert waarvan zijn voormalige assistent Hilaire Van der Schueren de manager is. Die had hem gevraagd langs te komen. Na de aankomst in Luik die dag zei hij door het geopende raam van de ploegleidersauto tegen cameraploegen dat hij genoten had, vandaag. Maar daar was meteen de mantra: geen interviews. 'Dat wil ik graag zo houden.'


Blijvende betrokkenheid
Volgens Van der Schueren, die geregeld met hem afspreekt, voelt Raas zich nog wel degelijk betrokken bij het fietsen. Hij attendeerde hem in 2014 op Marco Minnaard uit Wemeldinge; de Nederlander rijdt nog steeds voor Wanty. Van der Schueren: 'Jan kijkt veel uitzendingen. In de finale belt hij wel eens op: let op hem, die is goed. Hij houdt nog van de koers.'

Wiel Verheesen, oud-wielerverslaggever voor het Limburgs Dagblad, mocht bij hoge uitzondering wel langskomen, ruim drie jaar geleden. Hij leverde bijdragen aan het boek Amstel Gold Race 1966-2015, al 50 jaar onvergetelijk. De recordhouder besefte dat hij daarin niet kon ontbreken.

Verheesen: 'Het was een aangename middag. Raas haalde me op van het station in Kruiningen. We zijn gaan eten in een visrestaurant in Yerseke, met een goed glas erbij. Maar de voorwaarden bleven strikt: alleen praten over de Amstel Gold Race.' Gaandeweg bleek toch dat hij hechtte aan bijstelling van een beeld. 'Hij zei het zelf: velen denken het wel, maar ik ben helemaal geen kluizenaar. Dat is hij ook niet. Hij is een trotse opa, hij stapt graag op de fiets en praat toch echt gewoon met zijn dorpsgenoten.'


Volharding in stilte
De auteur van zijn biografie, Fred van Slogteren, hoefde niet op medewerking te rekenen. Vorige maand verscheen Raas, de zwijgende legende als de opvolger van Op z'n Raas uit 2009, met meer aandacht voor zijn rol als directeur van de Raboploeg, van 1995 tot 2003. De auteur stelt vast dat hij in die functie te veel op afstand van het team bleef.

Volgens Van Slogteren probeerde de oud-renner in 2009 eerst nog publicatie te voorkomen. Daarna kwam er een telefoontje. 'Waar blijft dat boek?' Uiteindelijk kreeg hij vooraf inzage en ruimte voor een naschrift. Dat benutte hij voor een uithaal naar de Rabobank. Als hij zou gaan praten, 'zou er helemaal geen Rabowielerploeg meer bestaan'. Verheesen noteerde vier jaar later in het gesprek met Raas een gelijksoortige verzuchting. 'Godverdegodver, de boel ontplofte als ik eens een boekje zou opendoen.'

Het is gissen naar de redenen voor de volharding in stilte. Directeur Van Vliet van de Amstel Gold Race: 'Hij wil niks meer met het wielrennen te maken hebben.' Oud-journalist Verheesen: 'Als coureur was hij altijd een winnaar en een heerser. Dat hij als directeur bij de Raboploeg moest plaatsmaken, heeft hem gekrenkt.' Van Slogteren is ervan overtuigd dat de financiële regeling bij het uiteengaan een zwijgclausule bevat.

Wie wil weten wat hij ervan vindt dat zondag het begrip Amstel Gold Raas mogelijk iets aan glans zal inboeten, zal er dan ook een slag naar moeten slaan. Een gokje: het doet hem niks. Berg en Terblijt ligt na al die jaren ver genoeg van 's-Heerenhoek.
Heisenberg 13 april 2018 10:40
Een sterk en gevarieerd deelnemersveld trouwens. Ronderenners (Valverde, Landa, Nibali), sterke sprinters (Sagan, Matthews) en dan nog specialisten voor de klassiekers (Van Avermaet, Gilbert, Kwiatkowski).

Hopelijk valt er ook voor de Nederlanders nog iets te halen. Misschien kan Terpstra nog iets met zijn topvorm (al lijkt het onwaarschijnlijk: 6 keer meegedaan, 4 keer DNF, beste prestatie 28e in 2012).
Tjappie2 13 april 2018 10:49
Edit.

Ik noemde Sagan, maar die noemde jij ook al. Bij de sprinters.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 10:49 door Tjappie2.
El Chaba 13 april 2018 10:51
Maar Terpstra klimt dit jaar beter dan ooit, dus wie weet..
Sub Culture 13 april 2018 10:58
Probleem voor Terpstra is dat elke andere ploegmaat aan de start beter klimt dan hem.
Tjappie2 13 april 2018 11:00
Maar dan moet ie het denk ik wel hebben van een "Erik Dekker-scenario" a la 2001.

En ik vraag me af of het huidige parcours daar wel geschikt voor is.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 11:00 door Tjappie2.
El Chaba 13 april 2018 11:03
Het halve peloton dat hier aan de start staat klimt normaal gesproken beter dan hij, maar de winnaar van de AGR is zelden de beste klimmer.
El Chaba 13 april 2018 11:06
Het huidige parcours is uitermate geschikt voor aanvallers/vluchters.
[www.indeleiderstrui.nl]
Tjappie2 13 april 2018 11:29
Ik zie dat je gelijk hebt. Ik was even vergeten dat het parcours ten opzichte van vorig jaar opnieuw gewijzigd is. Ik wil trouwens de Hallembaye terug in het parcours.
Cecchini 13 april 2018 11:58
Terpstra ging toch in de Ronde van Vlaanderen beter omhoog dan Gilbert, en ik heb de rijke palmares van Martinelli er nog even op nageslagen en kom bijna meer DNF's tegen dan hoge klasseringen.
Pyama 13 april 2018 12:28
Terpstra ging ook beter omhoog dan Nibali. Zou hij nu ook de Tour kunnen winnen?
Cecchini 13 april 2018 12:48
We hebben het over de AGR. Recordwinnaars Raas en Gilbert, erkende klimmers.
Bromertà 13 april 2018 13:12
Horsie is back 13 april 2018 13:23
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> [url=https://twitter.com/bramtankink/status/984738
> 247497707525]
> @bramtankink
> 18 jaar prof.
> 16 verschillende shirts
> 15e start in Amstel Gold Race zondag
> 0 overwinningen
> Maar......[/url]

We zijn te gast op de kleuterschool.
Sidonia, die een paar tanden mist: Hoeveel is 6 x 0?

Zeg, Fred, waarom zo vilein jegens Bromertà?
Ja, ik ben belazerd, laat ie mij 6 keer de link klikken, waarvan de inhoud in één klik allemaal te zien was.
Ik kom toch al zoveel tijd tekort.
Eén van Bram's dochters heeft nog een mooi fietsenrek, vandaar de geuzennaam Sidonia, alhoewel Bram zelf natuurlijk geen Popeye is. Keurige huisvader.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/04/2018 01:16 door Horsie is back.
Cyclad 13 april 2018 13:28
Hoe serieus neemt Lotto-Jumbo de Ardennenwedstrijden?
Ik mis Roosen en Tolhoek op de startlijst van de Amstel (is Tolhoek geblesseerd? Roosen zal na zijn kasseiencampagne niet meer zo fris zijn), maar de selectie voor L-B-L lijkt alles te slaan: ik zie Danny van Poppel en Jos van Emden op de voorlopige startlijst staan.....
Kuiperberg 13 april 2018 13:49
Tolhoek is geblesseerd.
Eazster 13 april 2018 13:56
Gesink staat in de koers zoals hij ook in het leven staat op dit moment. Zonder druk graag en misschien werkt dat wel. Martens en Lindeman komen denk ik net wat tekort ,maar zullen denk ik best een leuke wedstrijd rijden.
Voor Slagter en Lammertink die beide aangeduid zijn als kopman zou dit toch de ideale koers moeten zijn, maar dit seizoen hebben we ze nog niet (Veel)gezien.
El Chaba 13 april 2018 14:20
ton duk 13 april 2018 14:24
Eazster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Lammertink aangeduid
>als kopman zou dit toch de ideale koers
> moeten zijn, maar dit seizoen hebben we 'm nog
> niet (Veel)gezien.

Ja en eens
We (ik dan) hebben 'm zo links en rechts wel wat zien knechten...
Mergelland-BP-AGR zou zijn ideale programma zijn...maar helaas...
gr

ps: gezien de KAT-selectie kan ie nu 's voor zichzelf (en/of Haas) rijden...
Heisenberg 13 april 2018 14:55
Volgens mij start Roglic daar niet en dat vind ik onbegrijpelijk. Zoals hij reed in het Baskenland was hij kanshebber voor het podium in de Waalse Pijl en wie weet wat hij in de AGR en LBL zou kunnen.

Hopelijk laat het budget voor 2019 het toe om een extra kopman te halen voor de klassiekers. Want dit wordt het tweede jaar op rij dat TLJ in de klassiekers nooit meedoet voor de prijzen.
Tinuz 13 april 2018 15:10
Roglic lijkt me niet zo geschikt voor het klassiekerwerk. Hij richt zich op de rondjes van en week.
Kan me ook niet herinneren dat Roglic eens potten heeft gebroken in het eendagswerk.
Tinuz 13 april 2018 15:14
Benieuwd hoe het vernieuwde parkoers met de smalle wegen in de finale zal uitpakken. Ben geneigd om met Timberly Timberwolf Wellens mee te gaan dat de koers er opener door zal zijn, en levendiger.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 15:21 door Tinuz.
Sub Culture 13 april 2018 15:14
Waarom Timberly?
Of neen, weet je wat, laat ook maar.
Slimmerd 13 april 2018 15:19
Wat Jan Raas denkt, zal Gilbert weinig kunnen schelen...
Tinuz 13 april 2018 15:19
Heisenberg 13 april 2018 15:37
Werd vorig jaar 21 in San Sebastian, 40e in Lombardije en 67e in San Remo. Verder nog nooit een klassieker gereden. Dan is het ook moeilijk om potten te breken. Ik geef hem van zijn team de beste kans op een goede notering in de heuvelklassiekers.
Tinuz 13 april 2018 15:41
Proberen kan altijd. Ik denk dat hij en de ploeg andere prioriteiten hebben waarin het vertrouwen groter is, en Roglic zichzelf daarnaast redelijk goed inschatten.
Cecchini 13 april 2018 15:51
Van Wielerflits

Antwan Tolhoek moet de Ardennenklassiekers uit zijn hoofd zetten. De 23-jarige klimmer van LottoNL-Jumbo kampt met een zogenoemde runnersknee. “Ook de Ronde van Romandië komt te vroeg, dus mijn deelname aan de Giro d’Italia is eveneens uiterst onzeker”, baalt de Zeeuw in een interview met CyclingOnline.


Dezelfde knieprobelemen – het zogenoemde ITB-syndroom – hielden Tolhoek ook al uit de Ronde van Catalonië. “Sinds een paar dagen kan ik weer pijnvrij fietsen. Dat houd ik echter maar twee keer een uurtje vol. Met die basis kan je natuurlijk niet starten in zware klassiekers van 250 kilometer. Of ik de Giro haal, ligt eraan hoe het de komende weken gaat. Het is een ontsteking van een pees in mijn knie. Het gaat wel steeds iets beter, maar ik kan nog niet voluit trainen. Ik ben wel mee op hoogtestage gegaan in de hoop dat het dan beter ging, maar de pijn kwam weer terug.”

‘Geen Giro? Dan Tour!’
Inmiddels is de fietspositie van de Zeeuw veranderd, waardoor hij minder pijn heeft. “Maar als je een grote ronde met ambitie wilt rijden, moet je zeker een uurtje of vijf, zes per dag kunnen fietsen en dat kan ik nu simpelweg niet”, stelt hij teleurgesteld vast. “Op dit moment is een Giro-deelname niet reëel. Het is ook een beetje aan de ploeg wat ze hiermee doen, daar heb ik geen invloed op. Ik moet nu gewoon zorgen dat ik weer voluit kan trainen en dat de kniepijn niet terugkomt. Ik hoop nog steeds een klein beetje de Giro te halen, want na de Vuelta a España van vorig jaar smaakt het naar meer. Mocht ik Italië niet halen, dan moeten we de Tour maar doen hè.”
veluweracer 13 april 2018 16:08
Geen Cauberg in de laatste ronde is afbraak van de koers.
Slimmerd 13 april 2018 16:10
Selectie van Bahrein is ook niet mis zeg, die moeten in elk scenario iets kunnen betekenen in de koers met een Nibali, Gasparotto, Colbrelli, Gorka en Ion Izagirre aan de start.
Slimmerd 13 april 2018 16:11
Jij vond vorig jaar dus minder leuk dan de de jaren er voor, succes de komende jaren en vergeet dan woensdag niet twee minuten voor de tv te zitten (da's blijkbaar jouw spanningsboog)
aartstyle 13 april 2018 16:28
De Cauberg is op 18 km van de finish. Dat blijft toch een scherprechter aangezien de geulhemmerberg en Bemelerberg relatief weinig voorstellen. Zeker nu het over smalle wegen gaat en niet meer over de grote weg naar Maastricht maakt een klein groepje zeker kans. Ik hoop op spektakel vanaf de kruisberg, maar verwacht de groten op de Cauberg.
Eindhovuh 13 april 2018 16:45
Heerlijk verhaal. Dank!
Prikdude 13 april 2018 17:11
Terpstra reed in zijn sterke jaren (vanaf 2012) de Amstel slechts twee keer. Een daarvan was een DNF (valpartij?) en de ander was die 28ste plek doch wel een 28ste plek nadat hij in de laatste kilometer op de Cauberg nog alleen in tweede positie achter Freire lag: Waarom doet Terpstra dit?

Terpstra won al eens het NK op een vergelijkbaar parcours in Kerkrade (2012) en is in de vorm van z'n leven. Met Gilbert en Alaphilippe twee uitstekende bliksemafleiders. Het kan best zijn dat het een beetje op is inmiddels maar zo niet dan zou hij zomaar weer eens een songtekstje kunnen gaan oplepelen in Berg en Terblijt.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/04/2018 17:12 door Prikdude.
veluweracer 13 april 2018 17:16
Mijn concentratie weet ik iets langer dan een Muur van Hoei vast te houden. Helemaal niet erg dat de koers daar altijd beslist wordt. Waarom niet de Cauberg als laatste hindernis? Het lijkt me toch gewoon veranderen om het veranderen. En elke traditie moet natuurlijk ook kapot. Die volkse Cauberg ook. Misschien zelfs beter helemaal weghalen
Sjorsoll 13 april 2018 17:27
Had in de Ronde het idee dat hij zo ongeveer de beste van iedereen bergop was. Schijnt een paar kilo's kwijt te zijn.
Tjappie2 13 april 2018 18:02
Nou ja, ik weet niet of je met de Cauberg als laatste beklimming (al) over een traditie kan spreken. Dat bergje zat nog maar een paar jaar op die plek in de koers.

Wat ik wel echt tof vind is in elk geval dat ze de Cauberg meerdere keren in de koers beklimmen. Voor het publiek is dat echt top. Beetje hetzelfde heb je natuurlijk in Vlaanderen waar de Kwaremont ook een perfecte plek is om een dagje te gaan kijken.
Cyclad 13 april 2018 18:13
De traditie blijft in stand, want de Cauberg wordt niet uit het parkoers gehaald. Ik snap jouw opmerking daarom niet.
Daarnaast is stilstand achteruitgang. Niet elke vernieuwing is per definitie een verbetering, maar elke organisator moet altijd blijven streven naar verbetering.
Laten we zondag eens zien wat de hertekende finale oplevert en pas daarna oordelen, dat lijkt me vroeg genoeg.
ton duk 13 april 2018 18:31
Ik meen dat Groenewegen gezegd heeft dat afwijken van het Programma not done is bij TLJ.NL en dat zal dus ook gelden voor Roglic...star zijn Programma volgend dus ( gezien Baskenland zit daar wel wat in )...
gr
valse trage 13 april 2018 18:35
"Stilstand is achteruitgang" is een van de meest onware dooddoeners die je je maar kunt voorstellen. Sorry, dit gezegd hebbende, ben ik het verder met je eens.
valse trage 13 april 2018 18:39
Je je zou denken dat Roglic wel potten moet kunnen breken in de Ardennen. Baskenland gewonnen, zijn overwinning op het muurtje in de Tirreno... maar Roglic is qua type renner en qua programma haast een kopie van Richie Porte aan het worden, die reed ook nooit de Ardense klassiekers (tenminste niet dat ik me kan herinneren).
Cyclad 13 april 2018 18:49
Laat ik stilstand dan vertalen in "alles maar bij het oude laten omwille van de traditie"
Kuiperberg 13 april 2018 19:26
Ik had Roglic zeker opgesteld. De wijze waarop hij op de steile stukken in Baskenland samen met Alaphillipe iedereen eruit reed. Dan ben je toch mal als je hem een keer niet opstelt ?
veluweracer 13 april 2018 21:36
Tjappie2 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nou ja, ik weet niet of je met de Cauberg als
> laatste beklimming (al) over een traditie kan
> spreken. Dat bergje zat nog maar een paar jaar op
> die plek in de koers.
>
> Wat ik wel echt tof vind is in elk geval dat ze de
> Cauberg meerdere keren in de koers beklimmen. Voor
> het publiek is dat echt top. Beetje hetzelfde heb
> je natuurlijk in Vlaanderen waar de Kwaremont ook
> een perfecte plek is om een dagje te gaan liggen.

Er zullen vast de nodige bierkramen op de Cauberg opgetuigd worden. Dus die rondjes over de Cauberg zal zijn geld wel opleveren.
veluweracer 13 april 2018 21:41
Cyclad Schreef:
-------------------------------------------------------
> De traditie blijft in stand, want de Cauberg wordt
> niet uit het parkoers gehaald. Ik snap jouw
> opmerking daarom niet.
> Daarnaast is stilstand achteruitgang. Niet elke
> vernieuwing is per definitie een verbetering, maar
> elke organisator moet altijd blijven streven naar
> verbetering.
> Laten we zondag eens zien wat de hertekende finale
> oplevert en pas daarna oordelen, dat lijkt me
> vroeg genoeg.

Als scherprechter verdwijnt hij. Ik begrijp dat ie niet volledig gemeden wordt. We zullen inderdaad wel zien of de finale anders verloopt. Misschien breekt het nu een keer op 25km van de meet open.
Pyama 13 april 2018 21:46
Hoe lang zou het duren voordat Wuyts doorheeft dat Turgis na Roubaix, BP ook start in AGR en WP?
lodjan 13 april 2018 22:04
Degenkolb start niet wegens blessures na Paris-Roubaix. Hij wordt vervangen door Tsgabu Grmay. Hup Tsgabu!
Tinuz 13 april 2018 22:17
Ongetwijfeld hebben ze zeker met de belangrijkste renners een vast programma uitgestippeld. In Romandie staat Roglic weer op de rol.
lodjan 13 april 2018 23:16
Prikdude 14 april 2018 00:07
Willie Smit, Stef Cras en Jenthe Biermans, Nathan. Dat zijn de namen waar je zo thoughtful naar toe beredeneerd hebt, in de keuze uit de tientallen, gretig om jouw soe krioelende ploegen. #sekswerker

Met z'n buitengewone voorliefde voor dit rondje om de Caukerk wel een duister paard om haver mee te delen.
veluweracer 14 april 2018 06:33
Ik was altijd in de veronderstelling dat Raas in zijn geheel niet meer sprak. Met niemand niet.
Luijt 14 april 2018 08:32
Werd eergisteren zelf door Sagan ingehaald op de Keut. Die zal wel weer winnen dus.
Luijt 14 april 2018 08:40
Nog meer paarden. Kan dit stoppen?
lodjan 14 april 2018 09:24
Ja inderdaad, en dan krijgt Maurits nog nummer 1 ook.
Eindhovuh 14 april 2018 09:41
Ik neem aan dat jij je gewillig liet passeren om zijn zelfvertrouwen niet te ondermijnen?
Cecchini 14 april 2018 12:31
Nu Bram Tankink zijn kop op orde heeft kan hij stoppen met fietsenZondag rijdt de Tukker zijn laatste Amstel Gold Race. 'Reken maar dat ik ga genieten.'

Bram Tankink (39) rijdt zondag zijn laatste Amstel Gold Race. Aan het einde van dit seizoen stopt hij als wielrenner. De fiets was voor hem een vlucht uit een knellende gezinssituatie. 'Ik durf nu te zeggen: je mag er zijn, Bram.'

Door: Iwan Tol/ Volkskrant

Guitige blik, Twents accent. Bram Tankink weet het: hij heeft de lach aan zijn kont hangen. 'Bram de Lolbroek' is de man die op een rustdag in de Giro d'Italia Freek Vonk imiteert ('Kijk, wat hangt daar nou aan de wilgen? Een fiets!'), die voor de camera's minutenlang over 'de derde bal' kan mijmeren en die, al dan niet expres, vergeet dat de start al is geweest. Een man zonder zorgen, zo lijkt het. Maar dat is schijn. 'Het is slechts een deel van mezelf dat ik laat zien.'

Twee jaar terug ging Tankink in therapie. Er was onverwerkt leed uit zijn jeugd, een knagend schuldgevoel naar zijn gezin, moeizame onderhandelingen over contractverlenging en een gehoorbeschadiging die steeds erger leek te worden. 'Ik moet dat ergens in 2007 hebben opgelopen. Ik ben in die periode hard gevallen met de fiets en op een feestje geweest waar de muziek te hard stond. Vanaf dat moment heb ik een piep in mijn oren. Na een etappe kon ik urenlang wakker liggen op mijn hotelkamer. Gek werd ik er van.'

Tankink zit deze morgen aan de lange keukentafel in zijn vrijstaande huis in het Belgische Lanaken, net over de grens bij Maastricht. Zijn drie dochters lopen rond in hun pyjama en vermaken zich met het imiteren van dierengeluiden. Buiten is het zwembad afgedekt. 'Ik heb dat ooit voor mijn kinderen laten bouwen', vertelt hij. 'In de zomer kon ik nooit met ze op vakantie, omdat ik altijd de Tour de France reed. Op deze manier hebben we het vakantiegevoel een beetje naar huis gehaald.'

Nog een half jaar en dan is Tankink renner af. Slechts twee overwinningen staan er op zijn palmares: een zege in de Ronde van Duitsland en een eerste plaats bij de JP Jef Scherens, een koers in België. Tankink is geen sprinter, geen tijdrijder en evenmin een groot klimmer, maar hij kan wel verschrikkelijk goed afzien. Daarmee bouwde hij een carrière als knecht op, achttien jaar lang.

Tankink is de middelste uit een gezin van drie kinderen uit Haaksbergen. Zijn jongste zusje, Annemiek, is spastisch. Ze kan niet lopen, praten en zelfstandig eten, maar verstandelijk is ze helemaal in orde. Tankink: 'Daardoor is ze in ­zekere zin een gevangene in haar eigen lichaam. De zorg voor haar was enorm zwaar voor mijn ouders, ook al omdat we met veel tegenwerking van instellingen te maken kregen.'

Dat hij wielrenner werd, was niet vanzelfsprekend. 'Ik ben daarin niet gestimuleerd. Daar hadden mijn ouders ook helemaal geen tijd voor. Alles draaide om de hulp voor mijn zus. Het was een moeilijke situatie, maar het heeft me ook gevormd. Ik denk dat ik daarom later als wielrenner nooit moeite heb gehad met knechten. Ik was van huis uit al gewend om me weg te cijferen.'

Als hij vroeger bij vriendjes ging spelen, zag Tankink dat er, zoals hij het noemt, ook 'normale gezinnen' bestonden. 'Bij ons voelde je altijd druk. We stonden continu ter beschikking van onze ouders. Onze opvoeding was katholiek. 'God zal wel een bedoeling hebben gehad met haar', zeiden ze in de kerk over mijn zusje. Maar als ik dan vroeg welke bedoeling precies, wist niemand het antwoord. Lekker dan. Op mijn 12de, 13de jaar was ik volledig genezen van het geloof.'

En toen ontdekte hij de fiets. 'Achteraf gezien was het een manier om te ontvluchten aan de moeilijke situatie thuis. Vanuit Haaksbergen ging ik soms hele stukken Duitsland in. Op mijn 14de ben ik zelfs met mijn broer vanaf onze camping in Zuid-Frankrijk naar huis gefietst. We hebben er twee weken over gedaan, in een tijd dat je nog helemaal geen mobiele telefoons had.'

Zo groot als de opluchting was op de fiets, zo knellend was het schuldgevoel bij thuiskomst. 'Dan zag ik mijn zusje in haar rolstoel en dacht ik: ik kan lopen, fietsen. Waarom ik wel en zij niet?'

Tankink studeerde hydrologie in Wageningen, maar zegde die studie op toen hij, eind 2000, aan de slag kon bij wielerploeg Domo-Farm Frites, de voorloper van Quick-Step. Drie weken nadat zijn contract was ingegaan overleed zijn vader. Hij kreeg een hartaanval tijdens het hardlopen.

Overlevingsmodus
Tankink schakelde over op de overlevingsmodus. 'Ik heb de dood van mijn vader heel klinisch benaderd, zo van: ik heb nu een nieuw leven en daar hoort geen vader meer bij. Punt.' Pas veel later, toen hij in therapie ging, kwam hij er achter dat hij diens dood niet goed heeft verwerkt. Het zorgde voor een valse start van zijn carrière.

Tankink moest zich bewijzen in een wereld die hij nog niet doorgrondde. De wielerwereld was hard. 'Op koers was je wielrenner, je thuissituatie was jouw probleem. Niemand vroeg daar ook naar, al zal ik nooit vergeten dat de ploegleiders Marc Sergeant en Hendrik Redant naar de begrafenis van mijn vader waren gekomen. Ze kenden mijn vader helemaal niet, maar toch hadden ze de moeite genomen om vanuit België naar Haaksbergen te komen.

'Door mijn jeugd heb ik het wielrennen altijd enorm kunnen relativeren. Misschien ben ik daardoor nooit verder gekomen dan knecht, maar ik heb wel achttien jaar met plezier mijn werk gedaan. Dat kan niet iedereen zeggen. Ik weet nog goed dat ik na een zwaar voorjaar ook nog de Ronde van Romandië moest rijden. Ik kom 's avonds afgepierd het hotel binnen en zeg tegen de barman: doe mij eerst maar eens een lekker biertje. Werd Robert Gesink boos. Hij zei: 'Het leven is wel heel gemakkelijk als je Bram Tankink bent hè?'

Dochter Julie komt de keuken ingelopen. Ze doet een leeuw na. 'Heel mooi', zegt Tankink. 'Ga je nu weer spelen?'

Hij gaat verder: 'Ik heb toen geantwoord: Robert, jíj hebt voor dit leven gekozen, met al die beperkingen die je jezelf oplegt in je drang de beste te willen zijn. Later heb ik met hem nog eens een discussie gehad over of het leven nou mooier was geweest met een vierde of vijfde plaats in de Vuelta in plaats van plek zes of zeven. Robert vindt van wel, ik waag het te betwijfelen. Het typeert zijn sportbeleving, zijn drive. Daar heb ik enorm veel respect voor. Maar ik bekijk de sport wel vanuit een helikopterview. Uiteindelijk is het ook maar gewoon vermaak.'

Tankink wordt gewaardeerd om zijn ijver. Niet zeuren, altijd doorgaan. Hij leerde het naar eigen zeggen van zijn ouders. 'De zorg voor mijn zus was zwaar, maar ik heb ze nooit horen klagen. Altijd honderd procent toewijding. Dat heb ik onbewust van ze overgenomen.'

Bij Lotto-Jumbo rijdt hij met nummer 40, een verwijzing naar de leeftijd die hij in december hoopt te halen. Daarna begint hij aan een nieuw leven. Hij is bezig met diverse projecten, waarvan Tank Electric, een bedrijf dat zich richt op zonne-energie in ontwikkelingslanden, er één is.

Nieuw leven
Dan zag ik thuis mijn zusje in haar rolstoel en dacht: ik kan lopen, fietsen. Waarom ik wel en zij niet?

Twee jaar geleden begon hij voor het eerst na te denken over een leven na de fiets. Vorig jaar was het al bijna zover. 'Ik had de Druivenkoers in het Belgische Overijsse gereden en had het helemaal gehad. Tegen mijn vrouw zei ik: ik kap ermee. Zij heeft me toen laten inzien dat de tijd nog niet rijp was. Ze zei: je gaat niet stoppen vanwege een of andere Druivenkoers. Ik had er keihard voor gevochten om bij de ploeg te blijven. Het zou zonde zijn om dat op te geven. Ze zei: je hebt er nog zo veel plezier in, ga nog één jaar door en geniet heel bewust van die periode. Dat is wat ik nu aan het doen ben.'

Elke koers die hij rijdt, is nu de laatste keer. Zondag wacht de Amstel Gold Race. 'Ik denk niet dat ik de wedstrijd ga winnen', grijnst Tankink. 'Maar reken maar dat ik ga genieten.'

Hij zegt dankbaar te zijn voor de kansen die hij heeft gehad in zijn carrière. Plezier heeft hem achttien jaar lang voortgedreven. In die zin was hij ook écht een lolbroek. 'Maar met die lach heb ik ook een hoop weggelachen, zo eerlijk moet ik zijn. Twee jaar terug liep ik vast. Ik had waar ik altijd van droomde, een normaal gezin, maar door het fietsen was ik altijd van huis. Ik voelde me tekortgedaan door een aanbieding van Lotto-Jumbo. En die piep in mijn oren werd steeds heftiger. Mijn vrouw zei: ga eens met iemand praten. De vrouw bij wie ik in therapie zat zei: je hebt jezelf altijd weggecijferd. Voor je ouders, je zusje, voor al die kopmannen. Maar vind je zelf dat je er mag zijn, Bram?'

Tankink valt even stil. Buiten landt een vogeltje in een vogelhuisje met vetbolletje. Dan zegt hij: 'Ik dacht nog: wat een kutvraag. Het heeft me maanden beziggehouden. Maar het is wel de kernvraag natuurlijk. Ik ben me toen heel bewust geworden van de dood van mijn vader, de handicap van mijn zusje, het schuldgevoel richting mijn gezin. Kennelijk is er door die gesprekken iets van me afgevallen, want daarna is de piep in mijn oren met 80 procent verminderd. Ik geniet optimaal van het wielrennen en durf nu hardop te zeggen: ja, je mag er zijn, Bram. Ik heb niet veel gewonnen in mijn carrière, maar die vaststelling is misschien wel de grootste overwinning geweest.'

lodjan 14 april 2018 12:47
Bedankt voor het plaatsen.
Carlos Danger 14 april 2018 12:50
Hier is hij nooit meer helemaal van hersteld.
Bromertà 14 april 2018 12:53
Prachtig ! Die verborgen worsteling en deze zin, oeioeioei: Werd Robert Gesink boos. Hij zei: 'Het leven is wel heel gemakkelijk als je Bram Tankink bent hè?'
Horsie is back 14 april 2018 12:59
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hier is hij nooit meer helemaal van hersteld.

Van die huldiging bedoel je? Die blik.
Horsie is back 14 april 2018 13:02
Laten we Cecchini maar aanstellen als de archivaris tevens publicator van alle wieler human interest stories, die er maar te vinden zijn.
Dan kunnen we nog tot in lengte van jaren vooruit. Dat van Horsie dan als laatste. grinning smiley
Eindhovuh 14 april 2018 14:05
Zo'n uitspraak klinkt op heel veel niveaus niet erg slim.
Wellicht missen we context.
Luijt 14 april 2018 18:07
Ik dacht eerst: daar komt weer zo'n eikel met een regenboogtrui aan. Toen was het de wereldkampioen zelf
ton duk 14 april 2018 18:11
Het was voor onze HOL-kansen misschien beter geweest als je 'm gewoon Keutop gelost zou hebben, Luijt...
Uwes schuld als we morgen niet winnen
gr1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/04/2018 18:11 door ton duk.
Tjappie2 14 april 2018 18:35
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wellicht missen we context.

Dat lijkt mij wel ja. En het was misschien goed geweest als de interviewer daar toch nog even kort op ingegaan was. Op basis van deze ene zin zou je kunnen concluderen dat Gesink een botte hork is, terwijl Gesink m.i. in zijn verdere voorkomen totaal geen aanleiding geeft om dat te veronderstellen (verre van zelfs). Best mogelijk dat Gesink gewoon even moe en daardoor een tikje kortaf was.

M.i. is Gesink een sympathieke gozer, en ik vermoed dat Tankink daar ook zo over denkt

Het enige dat je op basis van het verdere stukje over Gesink met vrij veel zekerheid kan stellen is dat Tankink het wat eenvoudiger vind om het wielrennen wat te relativeren terwijl dat voor Gesink net iets lastiger lijkt te zijn (5e plaats Vuelta maakt het leven mooier dan een 6e plaats).
Curzio 14 april 2018 19:12
Ik vind het eerlijk gezegd een heel normale opmerking van een topsporter die probeert het beste uit zichzelf te halen. Niet dat ik Tankink z'n biertje misgun, maar dat je daar als kopman na de wedstrijd over struikelt vind ik helemaal niet raar.
Tjappie2 14 april 2018 19:21
Gesink was toen geen kopman, Kelderman was kopman winking smiley
Sjorsoll 15 april 2018 03:25
Ik vind het een hele rare opmerking, mag aannemen dat het een klein beetje is aangezet om het verhaal leuker te maken. Ik neem dat ook aan omdat ik die Gesink ook een prima vent vind.
Curzio 15 april 2018 08:40
Wat vind je er zo raar aan dan?
ton duk 15 april 2018 08:58
Ik volg idd ook Curzio's mening/uitleg
Vrij normale reactie ronderenner Gesink richting knecht Tankink
gr
Bromertà 15 april 2018 10:36
Wat ik raar vind, is dat buitenstaanders die vinden dat als hun beeld over een renner niet overeenkomt met geluiden uit de directe omgeving van die renner er dan maar een eigen context bij gaan verzinnen. Een wat krampachtige ijdele poging om vooringenomen beeld vooral te laten kloppen.

Dat jij vindt dat Tankinks "uitspraak op heel veel niveaus niet erg slim klinkt" motiveer je niet en wekt de indruk bovenstaande te bevestigen.
Sjorsoll 15 april 2018 13:44
Als je het hele stukje leest dan zie je dat het niet per se makkelijk is om Tankink te zijn. Plus een kopman moet iemand die alles voor hem opknapt een biertje gunnen imo. Verder is Gesink een chille gast.

Hup Bram en Gees!
Horsie is back 15 april 2018 15:09
Een wat vreemde discussie over Gesink en Tankink, in de ogen van Horsie welteverstaan.
Robert Gesink, die in het verhaal nog volop in de Ronde modus zat en nog steeds Ronde podium wilde rijden en daar alles voor over had.
Bram Tankink, die daar uiteraard nooit mee bezig hoefde te zijn, niettemin als knecht ook nooit verzaakte. Dan heeft zo'n potje bier natuurlijk ook even de kleur van een rode zakdoek. Intussen heeft de tijd Robert Gesink ingehaald. De rode zakdoek van Luijt doet hem niks.

Dat krijg je als je in het verhaal een bijzijn plaatst, waarin Julie een leeuw nadoet. Dat leidt de lezer af. grinning smiley
Horsie is back 15 april 2018 21:00
Sjorsoll Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je het hele stukje leest dan zie je dat het
> niet per se makkelijk is om Tankink te zijn. Plus
> een kopman moet iemand die alles voor hem opknapt
> een biertje gunnen imo. Verder is Gesink een
> chille gast.
>
> Hup Bram en Gees!

Het spannendste moment na de AGR: Gesink, die tegen Bram zegt: "Zet je bril eens af, makker".
Oh. nee, het was de man met het mes op tafel. smiling smiley
Het spannendste moment voor de wedstrijd: Zou Alejandro de bril nog afzetten?
Tjappie2 15 april 2018 22:57
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------

> Dat jij vindt dat Tankinks "uitspraak op heel veel
> niveaus niet erg slim klinkt" motiveer je niet en
> wekt de indruk bovenstaande te bevestigen.

Ik heb overigens de indruk dat Eindhovuh (en vervolgens de rest) reageert op de uitspraak van Gesink, niet op de uitspraken van Tankink. In elk geval heb ik dat zo opgevat. Misschien kan Eindhovuh daar nog iets over zeggen. Gezien z'n nickname zal ie overigens wel dronken zijn vanavond.
lodjan 16 april 2018 06:03
Ik denk niet dat ie dronken is. Hij is voor NAC.
Sjorsoll 16 april 2018 09:09
Dan heb je ook wel wat narigheid weg te zuipen.
Tjappie2 16 april 2018 09:56
Oei, dat is wel wat anders inderdaad. smiling smiley
Bromertà 16 april 2018 12:23
Voor degenen die nog wat "context" missen, en maar blijven dooremmeren:

Hij gaat verder: 'Ik heb toen geantwoord: Robert, jíj hebt voor dit leven gekozen, met al die beperkingen die je jezelf oplegt in je drang de beste te willen zijn. Later heb ik met hem nog eens een discussie gehad over of het leven nou mooier was geweest met een vierde of vijfde plaats in de Vuelta in plaats van plek zes of zeven. Robert vindt van wel, ik waag het te betwijfelen. Het typeert zijn sportbeleving, zijn drive. Daar heb ik enorm veel respect voor. Maar ik bekijk de sport wel vanuit een helikopterview. Uiteindelijk is het ook maar gewoon vermaak.'

Verder kan deze van Ten Dam er ook wel bij: 'Als je zo'n drie, vier uur weg bent, mag je tussendoor natuurlijk wel een mooi terrasje uitzoeken. Een kop koffie na een uurtje of anderhalf. En bestel geen vlaai, dat is een fout die veel mensen maken, maar zo'n stukje stelt bijna niks voor. Nee, de appeltaart is heilig. Uitstekend krachtvoer tijdens het fietsen. Je kunt de koffiepauze ook overslaan. Dan mag je namelijk eindigen in de kroeg, vind ik. Ik drink ook graag een biertje na het fietsen.'

Maar goed, het gaat hier "slechts" om de mening van een rasechte campingcoureur tegenover die van een vermoedelijke orthorexia-lijder met een fixatie op multatuli.

[www.volkskrant.nl]
Horsie is back 16 april 2018 14:44
@ Bromertà: Welke konttekst? Als U dit kunt lezen bent U te dichtbij?
Luijt 17 april 2018 14:40
@Horsie, plak er maar zo'n smiley achter, dan snap ik weer dat ik moet lachen. VUILNISMAN..........!!!!!!
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen