Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Sunweb opent 'revolutionaire' trainingscampus om meer teamsport in het wielrennen te brengen

Gepost door Cecchini 
Cecchini 14 april 2018 12:21
Het complex in Sittard zou volgend jaar open moeten gaanMaikel Suilen/Volkskrant

Team Sunweb opent volgend jaar een eigen campus in Sittard, waar leden van de beloften- en vrouwenploeg samen gaan trainen en verblijven. Vrijdag presenteerde de wielerploeg de plannen voor het zogeheten Keep Challenging Center.

'In elke andere teamsport wordt samen getraind', zegt ploegmanager Iwan Spekenbrink. 'In het wielrennen niet. Iedereen doet maar. Met dit topsportcentrum gaan we daar verandering in brengen.'.

Faciliteiten
Op de campus komen 28 appartementen waar de renners kunnen wonen, wat overigens geen verplichting is. Ook komt er een gezamenlijk fitnesscentrum en een professionele keuken waar de atleten voorlichting krijgen op het gebied van voeding.

De ploeg verwacht van de atleten dat ze op dagelijkse basis in Sittard bij elkaar komen om te trainen. Trainers en experts zullen hier ook aanwezig zijn om de talenten te ondersteunen en kennis te delen. Voor de sporters is het daarnaast mogelijk om er een studie te volgen.

Vanuit deze gecoördineerde aanpak hoopt Sunweb de ontwikkeling van haar renners te bevorderen. 'Zeker voor jonge renners kan dit helpen', aldus wielrenner Roy Curvers, die aanwezig was bij de presentatie. 'Zij zijn vaak nog zoekende. Ze wonen voor de eerste keer op zichzelf en maken kennis met alle facetten die komen kijken bij het beroep van renner. Dat is niet altijd gemakkelijk. Door ze samen te laten trainen en begeleiden zullen ze zich sneller aanpassen.'

Stip aan de horizon
In eerste instantie is de campus alleen voor de beloften en vrouwen, maar Spekenbrink verwacht dat in de toekomst ook de beroepsrenners gebruik gaan maken van het centrum. Hij wil steeds meer faciliteiten en expertise naar Sittard halen, zodat er nog meer eenheid ontstaat binnen de ploeg en iedereen vanuit dezelfde aanpak werkt.

Sunweb heeft voor de Limburgse stad als uitvalsbasis gekozen vanwege onder meer de trainingsomgeving en de nabijheid van de parcours van het Tom Dumoulin Bike Park. Daarnaast krijgt de ploeg in ruil voor de vestiging 750.000 euro van de Provincie Limburg, verspreid over drie jaar.

Spekenbrink noemt de campus revolutionair in de sport. Hij liep al langer met de gedachte rond, 'maar op een gegeven moment moet je gewoon beginnen', zegt hij. 'Veel mensen binnen de wielersport zijn bezig met overleven, maar om te overleven moet je ook een succesvol team zijn. Je kunt het wel blijven uitstellen, maar dan ben je steeds minder pure topsport aan het bedrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat we hiermee beter worden. Laat ons maar die stip aan de horizon zijn.'

lodjan 14 april 2018 12:52
Zo bijzonder is het ook weer niet: Team Rwanda, Africa Rising Cycling Center, Adrien Niyonshuti Cycling Academy, Kenyan Riders, etc. En dan noem ik alleen nog maar de plekken waar ik geweest ben. Of lopen ze in Afrika zo voorop?
Carlos Danger 14 april 2018 13:50
Meestal wel, toch?
ton duk 14 april 2018 14:08
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Meestal wel, toch?


smileys with beer
Horsie is back 14 april 2018 14:29
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Meestal wel, toch?

Morgen over een week weer Virgin Money ophalen.
ton duk 14 april 2018 16:03
Is SKIL daar ooit niet al 's aan begonnen...met deel v team ( de Japanners oa ) op vakantiepark in Limburg...
gr
Eddy Veen 14 april 2018 16:26
Sunweb zorgt er wel voor dat Dumoulin gewoon in Kanne kan blijven wonen. Als hij in Girona of Monaco had gewoond en had willen blijven wonen, was er een probleem ontstaan.
Leon 15 april 2018 00:57
ton duk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is SKIL daar ooit niet al 's aan begonnen...met
> deel v team ( de Japanners oa ) op vakantiepark in
> Limburg...
> gr

Nee, die Japanners verbleven in Twente.

Je doelt denkt ik op Foreldorado, waar veel renners op het vakantiepark van de sponsor konden verblijven.

Voor Roompot biedt deze variant ook wel wat mogelijkheden...
Tjappie2 15 april 2018 01:05
Natuurlijk was er géén probleem ontstaan. Als Dumoulin in Girona of Monaco wil wonen doet ie dat gewoon. Dat geleuter richting de pers van Sunweb is leuk natuurlijk, maar als hun goudhaantje er niet in mee wil gaan (nu niet aan de orde, dat snap ik ook wel) dan hadden ze bij Sunweb echt hun keuteltje wel ingetrokken m.b.t. het standpunt dat: "De ploeg verwacht van de atleten dat ze op dagelijkse basis in Sittard bij elkaar komen om te trainen."
punt 15 april 2018 03:18
Geachte mijnheer Spekenbrink, andere teams volgen de laatste ontwikkelingen op trainingsgebied. Die gebruiken vermogensmeters en hartslagmeters. Weten dat iedere renner net andere waarden heeft en dus net anders moet trainen. Groepstrainingen werken niet. Je kunt aan teambuilding doen, je kunt samen een klassieker verkennen en je kunt af en toe een trainingskamp hebben (waar de renners over het algemeen in groepen verdeeld worden), maar dat is het wel. Renners verplichten iedere dag met het team te trainen is 20 jaar terug in de tijd gaan.
Slimmerd 15 april 2018 07:28
Er staat toch beloften- en vrouwenploeg, wat heeft 'goudhaantje' Dumoulin daar dan mee te maken?
ton duk 15 april 2018 08:56
Leon Schreef:
------------------------------
>
> Je doelt denkt ik op Foreldorado, waar veel
> renners op het vakantiepark van de sponsor konden
> verblijven.

Golff...ik had daar idd naar gezocht , was natuurlijk OOK een favo-ploeg van DUK maar kon daar verder geen info overvinden
Schitterende naam nog steeds
gr
Bromertà 15 april 2018 10:22
Beste Punt, in het moderne wielrennen wordt het behalen van een podiumplek in een grote ronde voor een heel groot deel bepaald door de gebundelde kracht van het team in harmonie met de vooruitgeschoven kopman. Zo'n eigengereide koppige Fransoos die puur voor eigen opgeblazen ego zich niet voor zijn kopman wil opofferen, verpest het voor het hele team en kost aan het eind van de rit een podiumplek. Teamgeest krijgt geen vat op de renners indien zij dagelijks hun eigen programmaatje afdraaien in zelf verkozen eenzaamheid.
Een groep van getalenteerde sporters samen laten trainen heeft wel degelijk een meerwaarde, ook op het gebied van het verleggen van fysiologische grenzen.
Tjappie2 15 april 2018 18:36
Slimmerd Schreef:
-------------------------------------------------------
> Er staat toch beloften- en vrouwenploeg, wat heeft
> 'goudhaantje' Dumoulin daar dan mee te maken?

Niets. Eddy vraagt zich af wat er zou gebeuren als ze dit soort capriolen met de mannenploeg zouden uithalen, ik reageer op dat fictieve scenario. Thats it.
Eddy Veen 16 april 2018 18:18
Dat bedoel ik eigenlijk ook.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen