Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Veel renners hebben last van harde cultuur, blijkt uit rapport Nederlandse Wielerunie

Gepost door Cecchini 
Cecchini 16 mei 2018 12:08
Het wielrennen moet een cultuurverandering ondergaan om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Dat zegt Vincent Luyendijk, directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU), naar aanleiding van een gisteren gepubliceerd onderzoek naar intimidatie in de wielersport.

Maikel Suilen / Volkskrant

Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid (60 procent) van de topwielrenners in Nederland last heeft gehad van vervelende ervaringen als chantage, pesten of seksuele intimidatie. Dat komt met name door de harde cultuur die binnen het wielrennen heerst, concluderen onderzoekers hoogleraar sport en recht Marjan Olfers en criminoloog Anton van Wijk.

‘We zien dit rapport als een nulpunt’, zegt Luyendijk. ‘We hebben de cijfers nu zwart op wit. Vanuit hier kunnen we een verandering teweegbrengen. Maar dat is niet gemakkelijk, dit gaat om gedrag. Je kunt niet op een knop drukken, waardoor opeens alles anders is.’

De KNWU gaf opdracht voor het onderzoek naar aanleiding van verhalen over seksueel misbruik in de sportwereld.

Onveilig

De resultaten komen voort uit een digitale vragenlijst die door 113 topwielrenners en 2.070 amateurs anoniem is ingevuld.

Ruim een kwart van de toprenners gaf aan zich weleens onveilig te hebben gevoeld binnen de sport. Dat dit percentage fors lager ligt dan het aantal renners dat nare ervaringen heeft gehad, komt doordat ‘bepaald gedrag gemeengoed is binnen de cultuur’.

Het hoort bij de wielersport, was een vaak gehoorde opmerking tijdens het onderzoek. Dit geldt met name voor verbale vormen van geweld, chantage en dwang.

Het zijn bijna altijd mannen die grensoverschrijdend gedrag vertonen. De groep die het grootste risico loopt op intimidatie zijn vrouwen tussen de 12 en 21 jaar, concluderen de onderzoekers.

Een vaak terugkerend onderwerp is het gewicht en de voeding van renners, en dan vooral de negatieve aandacht die hiernaar uitgaat. ‘Er is altijd wel een ploegleider die zegt dat je te dik bent of een dikke kont hebt, of juist te veel bent afgevallen’, zegt een anonieme toprenster in het rapport. ‘Je mensbeeld en wat gezond is, raakt verknipt: zolang je maar licht bent, presteer je.’

In de scheve verhoudingen tussen renners en hun teammanager ligt een belangrijke sleutel om de grensoverschrijdende gedragingen tegen te gaan. Sporters zijn in grote mate afhankelijk van de ploegleiding, dit geldt vooral voor renners die ‘eenvoudiger vervangbaar zijn’.

Zij hebben vaker last van vervelende ervaringen en voelen zich soms gedwongen om contracten te ondertekenen waarbij ze hun medische gegevens moeten delen. De onderzoekers raden kwetsbare renners aan om zich te laten vertegenwoordigen door goede managers. Ook wielervakbonden kunnen hierin een belangrijke rol vertolken.
Tjappie2 16 mei 2018 12:12
Wel sterk dat de KNWU dit zelf heeft onderzocht. Een hand die ik bijvoorbeeld de KNVB nog niet zo snel in eigen boezem zie steken. Voor de rest "has serious sport nothing to do with fair play. It is bound up with hatred, jealousy, boastfulness, disregard of all rules and sadistic pleasure in witnessing violence: in other words it is war minus the shooting.", althans volgens George Orwell, maar wat weet die ervan.
Horsie is back 16 mei 2018 12:43
1984 of misschien wel het hoogtepunt van de internationale sportfraude, waaraan zelfs de stad van de Engelen gretig meedeed.
Horsie is back 16 mei 2018 13:13
De dag dat je wist dat die moest komen is gearriveerd. De UK dat voortaan gezien moet worden als de voorloper van de harde aanpak van de bullies.
Shane Sutton werd uiteindelijk ontslagen nadat hij om te beginnen een baanrenster (Jess Varnish) had gewezen op haar te dikke kont en haar ook had geadviseerd beter eerst (nog eens) te gaan bevallen. Bevallen als een buitengewoon baanrenster zat er volgens Sutton niet in, hoogstwaarschijnlijk had hij hierin gelijk, maar dat is neither a here of there natuurlijk.

Zou iemand Pipimatz ooit hebben durven te zeggen, dat ze wel een grote stoel nodig heeft? Toch eens vragen aan die vaderlandse analist, die haar nu mag trainen.
Uiteraard gaat het altijd om wat de spreker voor intenties heeft of vanuit welke motieven dit gezegd wordt.

De magerzucht zal hier en daar best slachtoffers eisen, hetzij fysiek of mentaal. Ons aller Anne heeft daar in elk geval geen last van.
Qua scheve verhoudingen zal het ook wel niet veel anders liggen dan in veel andere niches, waarin het dringen is geblazen.

Voor één iemand is er natuurlijk geen aanleiding dit baanbrekend stukje proza te lezen. cool smiley
Al zal die linkmiegel natuurlijk wel met een link aan komen zetten, die wijst op een brat.
Op de automatische piloot van Youtube klinken nu de klanken van Velvet Underground met Pale Blue Eyes. Poeh, hé.
Massimo 16 mei 2018 13:19
De, vaak door de man betaalde fiets, kent voor een vrouw slechts twee, buitengewoon nuttige, doeleinden: boodschappen doen en de kinderen van school halen. Overweegt het vrouwspersoon er dan toch iets extra's mee te doen in het kader van vrijetijdsbesteding dan dient zij er zich terdege van bewust te zijn een andere wereld te betreden. Een wereld waar superieure masculiene gedragsregels en strikte genderonderscheidende normen en waarden hoog in het vaandel staan. Vanzelfsprekend is het het dienende geslacht toegestaan een poging te wagen. De ervaring leert echter dat de vrouw beter tot haar recht komt bescheiden applaudiserend in het publiek achter het dranghek.
Cecchini 16 mei 2018 13:38
Ik hoop maar dat dit een ironische bijdrage is van Massimo.
Massimo 16 mei 2018 13:39
Mezelf kennende waarschijnlijk wel
Horsie is back 16 mei 2018 13:42
Waarom denk je, Massimo, dat zovele mannelijke renners zo vaak de bocht uit vliegen? Zien ze dan weer weer een Don't Look Now beeld voor zich opdoemen of zien ze toch eerder The ghost of Electricity howling thru the bones of a woman's face en daar is al eeuwenlang niets tegen bestand.

Zagen we niet ooit de meest begeerde commentator van de vaderlandse tv geroosterd worden op een stukje bergop, door So long geleidelijk Marianne?
En hoeveel van testosteron overgoten jongemannen worden op de baan geroosterd door Chloe Dygert?
En hoeveel peloton rijders zouden het op de Mt Washington Climb 2002 bergop afgelegd hebben tegen mijn eeuwige favoriete Genevieve?
El Chaba 16 mei 2018 14:10
Luijt 16 mei 2018 15:22
Ja!!, vooral wat voornamen noemen alsof je ze dagelijks spreekt, wat Engelse namen en/of songteksten, hier en daar een verwijzinkje naar zogenaamde harde trainingslabeur, wat gegoochel met wattages en graag ook de boodschap lekker mistig houden, maar wel met een f... icoon.
Wat hebben we dan? De überknol! Dit forum bijna al zo ver ontstegen als Mart z'n gasten in z'n beste jaren!
Andere Peter 17 mei 2018 01:49
Armstrong had zich als van origine buitenstaander zozeer de wielercultuur eigen gemaakt en hij was zozeer de alfa-aap geworden, dat hij ook wel de Super-bully moest worden.
Columbus SLX 17 mei 2018 12:49
Zolang Bohra meer keukenspulletjes verkoopt omdat Sagan met zijn capaciteiten en agressie wel 's een wedstrijd wint en daar (wat is het ook alweer) 6 miljoen per jaar mee verdient - gaat je met een afgedwonen cultuur verandering niet veel bereiken.

Je kan lang discussieren wat er nou nodig is om in topsport succesvol te worden, maar empathie hoort daar gewoon niet bij. Dan maar niet demareren omdat je misschien iemand kwetst? Of Dumoulin voor Roompot laten gaan rijden zodat zij ook 's 'n ronde kunnen winnen?

Ooit in de jaren 90 van vorige eeuw reed Frans Maassen een geweldige Ronde van Vlaanderen. Hij deed alles goed wat hij goed kon doen en kwam in de finale voorop met Johan Museeuw. Dat heeft hij geweten. Maassen dacht slim te zijn en niet op kop te willen komen. Museeuw schold hem net zo lang de huid vol totdat Maassen mee ging rijden, en... 2e werd. Niet prettig voor Maassen, niet inclusief enzo. Maar een prachtige overwinning en een zeer goede aanpak.
Horsie is back 17 mei 2018 13:41
@Columbus SLX: de jockey in de Kentucky Derby (114 jaar onafgebroken verreden) spoort met zijn zweep zijn paard alleen maar aan tijdens de race en niet voor of na de race. Tijdens de uitoefening van de sport zijn er nooit of in elk geval niet veel Samaritanen te bekennen, ze lopen de koploper of koploopster geveld door een collaps straal voorbij en wielrenners rijden vallende sterren ook gewoon voorbij. Maar voor en na de start moet het vrede zijn.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen