Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tom Meeusen niet schuldig wegens onvoldoende bewijs

Gepost door lodjan 
lodjan 28 april 2015 12:37
Eindelijk goed nieuws voor Tom Meeusen. De 26-jarige veldrijder gaat vrijuit in de zaak rond 'ozondokter' Chris Mertens wegens een te lichte bewijslast tegen hem. Er hing Meeusen een schorsing van twee jaar, een boete van 28.500 euro en schrapping van zijn resultaten in 2012 boven het hoofd. Meeusen stuurde na de uitspraak van de Belgische Wielerbond snel een tweet: "Na drie jaar, zoals ik altijd al gezegd heb: DOPINGVRIJ! Zo blij."

HLN
lodjan 28 april 2015 12:40
Nieuwsblad:

De Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWcool smiley heeft veldrijder Tom Meeusen vrijgesproken in de dopingzaak rond 'ozondokter' Chris Mertens uit Rotselaar. De procureur had 24 maanden schorsing, een geldboete van 28.500 euro en een schrapping van zijn resultaten gevraagd. Meeusen zelf was niet aanwezig bij de uitspraak, de renner van Telenet-Fidea vertoeft momenteel op Mallorca waar hij het nieuwe veldritseizoen aan het voorbereiden is.
Bondsprocureur Jaak Fransen vroeg begin april 24 maanden schorsing voor veldrijder Tom Meeusen. Hij beschuldigde de renner van dopingpraktijken en vroeg tijdens een openbare zitting bij de disciplinaire commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWcool smiley voorts ook een geldboete van 28.500 euro en een schrapping van zijn resultaten.

Volgens de Disciplinaire Commissie was er echter 'onvoldoende bewijs' en daarom werd Meeusen dinsdagmiddag vrijgesproken voor het gebruik van zowel cortisone als het kindermedicijn Vaminolact.

Meeusen reageerde opgelucht op Twitter: 'Whoehoew smiling smiley! Na bijna drie jaar ben ik, zoals ik altijd heb gezegd, DOPINGVRIJ! #zoblij'


Cortisone
Concreet beschuldigde de bondsprocureur Meeusen drie keer van het gebruik van cortisone. Een keer vier dagen voor het WK in Koksijde 2012 (op 26 januari), één keer op 16 december 2012 voor de wedstrijd in Leuven en, samen met adrenaline, voor de wedstrijd te Namen op 23 december. De renner bekende enkel het gebruik van cortisone op 26 januari, vier dagen voor het WK, omdat hij last had van zijn knie en daar een attest voor had. Voor de andere twee data moest zelfs de bondsprocureur toegeven dat er geen 'onomstotelijk bewijs' was. De zaak was voor hem echter een typisch voorbeeld van het wielrennen uit het verleden waarbij er gebruik wordt gemaakt van de achterpoortjes om cortisonekuren toe te passen om andere redenen dan therapeutisch gebruik.

De verdediging sprak echter van een flinterdun dossier aangezien er geen enkele positieve test was, er al helemaal geen sprake was van ozontherapie en geen inbreuk op de no-needle-policy. Meeusen zou enkel naar dokter Mertens zijn gegaan voor zijn sinussen, keelontstekingen, knieproblemen en maag- en darmproblemen waar hij vaak mee geconfronteerd werd.

De Commissie oordeelde dat er geen bewijs was van moedwillig foutief gebruik.

Kindermedicijn
Meeusen zou volgens de procureur ook het kindermedicijn Vaminolact, een aminozurenoplossing waarbij de samenstelling gebaseerd is op de aminozurensamenstelling van moedermelk, gebruikt hebben om wedstrijden 'te preparen'. De agenda van dokter Mertens en mailverkeer stelden volgens de procureur de geloofwaardigheid van de arts in twijfel maar vooral het feit dat het medicijn werd ingespoten en dat er flacons gevonden waren wogen zwaar door.

Volgens de verdediging van Tom Meeusen werd Vaminolact enkel in kleine hoeveelheden gebruikt om maag-en darmproblemen bij de veldrijder te behandelen als onderdeel van de recuperatie.

De Commissie concludeerde hier dat er ondanks de gevonden infusen geen bewijs was dat Meeusen meer dan de toegelaten hoeveelheid heeft gebruikt.

Van Avermaet en Wellens
In de zaak rond dokter Mertens moeten ook nog twee andere renners verschijnen voor de commissie: Bart Wellens op 4 juni en Greg Van Avermaet op 7 mei. Ook de intussen gestopte Wellens vertoeft momenteel overigens in Mallorca.
Leon 28 april 2015 14:00
El Chaba 28 april 2015 14:18
Die wordt echt wel vrij gesproken, hoor. Bij hem is er nóg veel minder bewijs.
lodjan 28 april 2015 15:33
Advocaat Stijn Debaene reageerde dinsdag heel opgelucht op de vrijspraak van Tom Meeusen in het dopingonderzoek door de Belgische Wielerbond. Nochtans is deze vrijspraak niet onverwacht, volgens Debaene. ‘Er zat niets in dit dossier, wat blijkt, want de voorzitter heeft onze argumenten overgenomen.’

Volgens de advocaat reageerde Tom Meeusen, die hij na de zitting heel even aan de lijn had, heel emotioneel op de vrijspraak. ‘Het heeft nu twee jaar geduurd en eigenlijk mocht dit nooit een zaak geweest zijn’, zegt Debaene.

De kans bestaat echter dat de zaak niet meteen in de archiefkasten van de Wielerbond terecht komt, want bondsprocureur Jaak Fransen beloofde al dat, als Meeusen zou vrijgesproken worden, hij hem voor het gebruik van injectienaalden -de ‘no needle policy’- zou aanklagen. ‘Ik hoop dat de Wielerbond hier nu een streep onder trekt en dat ze die ‘no needle policy’ niet verder gaan uitspitten’, zegt Debaene.

En als het er toch van komt, dan staat de bondsprocureur volgens de advocaat voor dezelfde uitkomst als dinsdag/vandaag. ‘Onze argumenten zijn duidelijk: het gebruik van de injectienaalden dateert van 2012 en toen was dit beleid nog niet in voege. Hij (Fransen, red.) mag altijd beginnen, maar hij zal opnieuw van een kale reis terugkeren.’

Debaene kwam ook nog eens terug op de ‘absurde situatie’ dat Meeusen zijn onschuld moest bewijzen. ‘Ik ben en was hierover verbaasd en maak me er zorgen over.’

Goed nieuws voor Van Avermaet
Volgens Debaene betekent deze uitspraak alvast goed nieuws voor Greg Van Avermaet. ‘Met wat ik in de media lees, zijn er gelijkenissen tussen beide dossiers. Met het dossier van Bart Wellens is het niet te vergelijken.

Nieuwsblad
Sehnsucht 28 april 2015 18:02
Vandegoor: "Meeusen kan nog niet helemaal op beide oren slapen"

Quote

"Uit de zittingen en verhoren blijkt wel dat renners toch pillenslikkers blijven. Dat is al vaak door sommigen aangeklaagd, zoals door Taylor Phinney. Ook Meeusen slikte Dafalgan, Otrivine, Zitromax en wel 20 homeopathische middelen. Men blijft toch in zekere zin een grijze zone opzoeken."

Een sieraad voor de sport die Meeusen.
Quarantanove 28 april 2015 18:36
Nu een flinke schadeclaim bij de bond neerleggen wegens imagoschade.
Walnoot 28 april 2015 18:46
Gaat hij niet krijgen, er was immers genoeg reden om hem aan te klagen, aangezien hij wel degelijk, net als den Greg, in verband kan worden gebracht met louche middelen.

Hup Tom, hup Greg. Don't hate the player, hate the game.
Sticky Bottle 28 april 2015 19:54
Geen bewijs is wat anders dan onschuldig
Cyclad 28 april 2015 22:40
Geen bewijs is juridisch onschuldig. Of de persoon in kwestie het delict wel of niet gepleegd heeft doet er dan niet meer toe.
Arriere de la course 29 april 2015 12:04
Sehnsucht Schreef:
-------------------------------------------------------
> [url=http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.23206
> 73]Vandegoor: "Meeusen kan nog niet helemaal op
> beide oren slapen"[/url]
>
> [quote]"Uit de zittingen en verhoren blijkt wel
> dat renners toch pillenslikkers blijven. Dat is al
> vaak door sommigen aangeklaagd, zoals door Taylor
> Phinney. Ook Meeusen slikte Dafalgan, Otrivine,
> Zitromax en wel 20 homeopathische middelen. Men
> blijft toch in zekere zin een grijze zone
> opzoeken."[/quote]
>
> Een sieraad voor de sport die Meeusen.

Paracetamol, een neusspray en een antibiotica. En daarbij ook nog 20 niet werkende producten, anders was het geen homeopathisch iets geweest.

Jeetje!!!
malheur 29 april 2015 22:30
Waarschijnlijk bedoelt Sticky dat te weinig bewijs iets anders is dan geen bewijs.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen