Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Ronderenners vs Ronderenners

Gepost door Jochempie 
Jochempie 28 april 2015 21:16
Beste prikkers. Ik lees al jaren het oude en nu het nieuwe forum en het leek me leuk ook eens een bijdrage te maken. Nu de klassiekers zijn afgelopen komen de grote rondes er aan en laatste toen ik eens niet kon slapen bedacht ik me: Wie is nog eigenlijk de beste klassementsrenner en wie is dan nummer 2, en 3? enz. Dus ik ben de ochtend daarna wat gaat typen, schoot wat uit mijn slof en schreef er 25 op. Hierbij het resultaat en mijn excuses dat het veel te lang is, maar ik vond het zonde niet te posten.

1 Contador
8/6 GR + wat kleine rondjes.
Na Nibali het meest allround van de klassementsrenners, bergop vaak de beste, tijdrit tegen de wereldtop aan, tactisch sterk, aanvallend ingesteld en bijzonder taai. Zijn grootste kracht lijkt zijn enorme recuperatievermogen: hij kan dagen achtereen blijven aanvallen, maar lijkt daarbij weinig aan energie in te moeten boeten. Zo lijkt hij in het begin van een grote ronde er vaak niet boven uit te steken, maar trekt hij aan het einde toch aan het langste eind. Beste bewijs hiervan is de Vuelta van 2012. Kan ook goed improviseren tijdens onvoorspelbare koerssituaties; hij is zelfs vaak een aanstichter hiervan. Heeft veruit het grootste palmares van alle huidige ronderenners en draait al een klein decennium mee aan de top.

2 Froome
1 GR + wat podia + wat kleine rondjes.
Bergop de evenknie van Contador, tijdrit eveneens, misschien zelfs iets beter. Hij heeft echter een minder groot palmares dan Contador en is uiteindelijk ook minder allround als wielrenner. Als het weer goed is en de koers volgens verwachting verloopt is hij moeilijk te kloppen en wint hij het op pure hardrijderij mogelijk van Contador, maar het weer is niet altijd perfect en Froome lijkt hier toch het meeste nadeel van te hebben van de klassementsrenners. Zie afgelopen tour en de heuvelrit die Sagan won in de Tirreno 2013.

3 Nibali
3 GR. + 2 keer Tirreno.
Van de “Grote 4” de minste klimmer. Hij is ook een mindere tijdrijder dan Contador en Froome, maar meester van onverwachte situaties en perfect in het minimaliseren van een verlies. Ook de beste daler van de klassementsrenners en allround het meest compleet, wat ook te zien is de klassiekers (hoewel ik dat buiten beschouwing wil laten). Dit laatste vooral gezien in de kasseienrit tour 2014 en de regenachtige steile heuvelrit in de Tirreno van 2013. Hoewel een winnaar van 3 grote rondes lijkt hij nog steeds een onderschat renner, dit komt vooral omdat hij zijn rondes won bij gebrek aan die 1e 2. Hij is mist ook vaak de topvorm, maar als deze er is, kan Nibali van iedereen winnen.

4 Quintana
1 GR + Baskenland en Tirreno
Heeft de potentie om door te groeien naar plaats 1, maar is nog relatief nieuw aan het front en heeft uiteindelijk ook de Tour nog niet gewonnen. Bergop in potentie misschien wel de beste, maar moet dit nog laten zien tegen Froome, Contador en Nibali in topvorm. Zijn tijdrit is zeker niet slecht, maar als het over vlakke wegen moet hij het toch afleggen tegen de top 3.

5 Valverde
1 GR. + 2 keer Dauphine + sloot aan kleinere rondes.
Misschien wel de meest complete en beste renner van het nieuwe millennium, maar als ronderenner komt hij vaak tekort. Toch 1 keer winst in de vuelta en daar vaak podium gereden. Staat 1 plaatsje hoger dan Rodriquez omdat hij toch die ene Vuelta wist te winnen en eerdergenoemde toch vaak aftroeft in hun onderlinge vete.

6 Rodriquez
4 Podia GR. 2 Keer Catalonie + Baskenland.
Stond in elke GR op het podium, maar won er nooit 1. Is de de laatste jaren bijzonder constant geweest in de 'derde week'. Was in 2012 in beide de giro en de vuelta erg dichtbij, maar er lijkt altijd net iets te missen. De sleet leek er op te zitten in 2014, maar dit bleek toch door blessures te komen, want wint gewoon nog even het Baskenland in een sterk deelnemersveld.

7 Peraud
2e Tour, veel top 10 kleine rondes.
Ouderdomsdeken Peraud was vorig jaar 2e in de tour. Misschien wat onverwachts, maar als je zijn uitslagen in de kleinere rondes erbij pakt toch logisch. Gaat bijzonder goed bergop, sterke tijdrit en lijkt nog wel een paar jaar mee te kunnen gaan, misschien dit jaar gewoon weer podium in de tour? Het zou zomaar kunnen.

8 Aru
3e Giro, 5e Vuelta. Voor mij de grote giro ronderenner van de toekomst, gaat als alles logisch verloopt (wat het vaak niet doet) zeker de Giro eens op zijn naam schrijven. Voor een tourzege zie ik hem voorlopig nog niet mee doen, maar zijn carrière is natuurlijk pas net begonnen, dus misschien ben ik te voorbarig hier.

9 Pinot
3e Tour. De andere grote belofte en misschien nog wel een groter potentieel dan Aru. Persoonlijk vind ik hem ook zeer stijlvol, maar hij mist nog wat uitslagen in kleinere rondjes en wat overwinningen waardoor ik hem 1 plaatsje lager heb gezet.

10 Uran
2 keer podium Giro. 7 keer top 10 kleine rondes.
Lijkt steeds stabieler te worden, maar mist toch net die extra punch bergop om echt een grote ronde te kunnen winnen op het moment. Wel een ontzettend compleet renner met ongelofelijk veel ereplaatsen en wie weet als alles een keer op zijn plek valt (en hijzelf inmiddels over een dikke portemonnee beschikt) pakt hij die hoofdprijs een keer.

11 Van Garderen
Goede renner, maar ik heb niet het gevoel dat er veel meer in zit dan hij al heeft laten zien. Toch wel al 2 keer 5e in de tour.

12 Mollema
Zelfde als bij Van Garderen. Ik denk dat hij inmiddels ook wel aan zijn max zit en staat toch een plaatsje lager omdat hij nog nooit een rondje won en nooit top 5 in de tour reed.

13 Porte
Ik wilde schrijven dat hij nooit top 10 had gereden in een ronde, maar besefte me toen dat hij bij zijn debuut meteen 7e werd in de giro (met die vluchtersbonus, dat wel). Porte is simpelweg raar in Grote Rondes. Zakt er altijd grandioos doorheen, maar kan de dag daarna weer sterker zijn dan zijn kopman. Heeft een enorm potentieel als klimmer en tijdrijder, heeft al 3 kleinere rondes gewonnen en zou in principe zelfs een ronde kunnen winnen, maar of het ooit gebeurd, misschien deze Giro wel.

14 Pozzovivo
Wat ik mij voornamelijk herinner is die straffe stoot in de Giro van 2012, waarna ik dacht dat hij podiumkandidaat was, maar toch slechts 8ste werd. Tevens ook zijn bizarre tijdrit in de Vuelta 2013. Goede renner, maar (net) geen wereldtop.

15 Majka
Als hij de lijn van het vorige najaar doortrekt, en dit waardeloze voorjaar snel vergeet, kan hij absoluut een topper worden en zie ik hem wel op het podium verschijnen in grote rondes.

16 Bardet
Groot talent, maar ik zie hem op 1 of andere manier niet snel doorstoten naar de top 5 van een grote ronde. Ik denk dat hij blijft hangen...onderbuikgevoelens.

17 Samu Sanchez.
Over zijn top heen, maar reed vorig jaar alsnog gewoon naar een 6e plaats in de Vuelta waar hij de laatste 6 keer dat hij hem reed in de top 10 finishte. Opvallend vind ik altijd dat hij snel moet lossen bij een grote groep, maar dan vaak veel mensen voorbij rijdt en stiekem (vaak buiten beeld) hoog eindigt.

18 Hesjedal
De laagste GR winnaar op deze lijst, maar die girowinst was toch echt een uitschieter. Altijd aanvallend en goed recupererend, maar heeft mijns inziens niet de potentie meer top 5 te rijden.

19 Rolland
Superaanvallend en vorig jaar door die putsch 4e in de Giro, maar komt vaak tekort voor top 5 in een GR. Een 10e plek in de tour lijkt zijn maximaal haalbare in een 'normale race', maar door zijn manier van rijden komt hij toch vaak hoger uit dan je hem van tevoren verwacht.

20 Zubeldia
Een renner die ik al jaren de top 10 van de tour in zie sluipen als deze de derde week in is gegaan en de verschillen al meer dan 20 minuten zijn. Reedt al 7 keer top 10 in een GR. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik geen idee heb hoe hij eruit ziet, maar als klassementsrenner is hij klaarblijkelijk ontzettend goed.

21 Gesink
Leek vorig jaar in de Vuelta op de weg terug. Vaste klant in tussen de 6-10 regionen in de GR, als hij deze uit rijdt. Ik hoop dat hij nog terug komt, maar hij moet het eerst maar laten zien, vandaar deze lagere plek.

22 Konig
Taaie gast, maar nu hij bij Sky in dienst van Froome rijdt weet ik niet of hij die top 10's nog binnen gaat halen.

23 Van den Broeck
Lijkt over zijn top heen, maar wie weet wat er nog uit komt dit jaar. Heeft toch top 5 in de tour gereden, maar ik vind hem altijd een wat fletse coureur.

24 F Schleck
Beetje (heel erg) over zijn top heen.

25 Kelderman, Betancur, Rui Costa, Kwiatkowski, Dani Moreno, Roche, Nieve etc etc etc.

Als jullie commentaar hebben en mijn keuzes maar belachelijk vinden: ik hoor uw bezwaren graag.
malheur 28 april 2015 21:31
Er is weinig mis met de opsomming maar wat natuurlijk lastig blijft is de ene renner van 24 met de oude vos van 36 vergelijken.

Ik vind dat Pinot, Aru, Quintana en van Garderen (pu-re rondemannen) in deze ranking wel wat hoger mogen en dat Valverde en Rodriguez ietwat omlaag kunnen (toch meer klassieke renners, punchers)

Het zou me weinig verbazen als nr 4 straks op nr 1 staat, zo eind juli, moet ik zeggen.
Brieske 28 april 2015 21:34
Leuk geprobeerd maar valt m.i niet te doen.

Groet
Jochempie 28 april 2015 22:03
@malheur. Maar wat maakt Van Garderen of Aru dan een betere ronderenner van een Valverde of Rodriquez. Als je puur op uitslagen kijkt doen de laatste 2 het toch beter in de grote rondes? Pure ronderenners zijn toch gewoon renners die slechts 1 specialisme hebben, maar Valverde is een allrounder die beter is in grote rondes dan de meeste pure ronderenners. Stel dat Contador 3 keer Luik zou hebben gewonnen, zou hem dat een mindere ronde renner maken?
lodjan 28 april 2015 22:10
Ik zou Quintana op 3 zetten ten koste van Nibali, maar dat blijkt pas over enkele jaren.
Verder zou je nog kunnen noemen: Talansky, D. Martin, Kreuziger, Fuglsang, Velits, De Gendt, Arroyo en nog actieve winnaars als Scarponi, Basso, Cunego.
Eindhovuh 28 april 2015 22:32
Moet eerlijk zeggen dat ik je lijst heel aardig vindt.
Er is altijd wel iemand een plekje hoger of lager te plaatsen maar ik zie geen hele rare dingen. Alleen Roland staat wat hoog als echte klassementsman, maar dat is zeuren om t zeuren. ;-)
Ben 28 april 2015 22:34
De prestaties van Porte schat ik hoger in dan die van Mollema. Basso ontbreekt (op plaats 5, 2 GR), voor de rest prima samenvatting.
Jochempie 28 april 2015 22:39
Ja, ik moet zeggen dat ik Basso compleet vergeten ben. Waarschijnlijk omdat zijn laatste goede uitslag in een GR toch alweer uit 2012 stamt. Voor de rest is het lijstje ook wel een gekke mix van behaalde prestaties en de huidige stand (afgelopen 2 seizoenen) van de renners, dus zou ik Basso niet meer in de top 10 zetten.

Porte schat ik als renner ook hoger in dan Mollema, maar in grote rondes zakt hij constant door het ijs. Ik verwacht stiekem echter wel een podiumplek van Porte in de komende Giro (2e na Contador), maar hij zal wel ergens halverwege 18 minuten verliezen in een rit door het middengebergte.
El Chaba 29 april 2015 03:11
Leuk inititief en ook een uitstekend lijstje, zeker de eerste zes, die ik in exact de zelfde volgorde zou klasseren. thumbs up
Daarna is het sowieso lastiger, zo zou ik Péraud nooit zevende zetten, maar dat zijn slechts kleine verschillen.

Het enige grote gemis vind ik Scarponi, toch een grote Ronde winnaar (Giro 2011) en winnaar van Catalunya en de T-A en talloze ereplaatsen.
Ik zou hem daarom als zevende klasseren, nog voor Péraud dus.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/04/2015 03:13 door El Chaba.
Hoentie 29 april 2015 09:14
Uitstekend initiatief en weinig mis met de lijst!
JW 29 april 2015 09:39
Lijkt me op dit moment een prima lijstje.
Het zou leuk zijn om aan het eind van het seizoen de lijst nog es te plaatsen, aan de hand van de dan bestaande nieuwe inzichten.
MarcoV 29 april 2015 09:50
vooral benieuwd of Gesink na dit seizoen alweer 'gewoon' boven Mollema staat; mijn gevoel vindt dat logischer.
Verder aardig lijstje, belangrijkste kanttekeningen zijn al gemaakt.
Jochempie 29 april 2015 10:50
Thanks voor de positieve reacties.
Inderdaad Scarponi ook vergeten...vreemd.
Ik zal aan het einde van het seizoen nog wel een deel 2 plaatsen ja. Ben zelf vooral benieuwd of Quintana de Tour kan winnen en of Porte ook eindelijk eens een grote ronde op zijn niveau rijdt.
Eindhovuh 29 april 2015 12:11
Scarponi op plek 7 vind ik ook wat ambitieus. In deze top 25 hoort hij idd wel. Ruilen met Rolland? :-)
Eazster 29 april 2015 13:04
Inderdaad leuk initiatief en een goede lijst. Geen gekke dingen alleen als je de oude vossen met hun verleden gereden resultaten gaat vergelijken met wat je in de toekomst verwacht van de youngsters zou ik mannen als Basso ,Scarponi en Sanchez wel wat hoger aanslaan. Je weet nooit of een Pinot, Kelderman en Majka daar aan gaan komen. Zeker de erelijst van Basso is toch erg aardig.

Verder compleet eens met je top 4 . Quintana zoveel potentie ,maar toch ,gaat hij nog beter worden bergop? Zo niet dan zit hij mijn insziens nog een tikkeltje onder het niveau van Contador en Froome.

Kwiatkowski ,Porte en Rolland zijn mijn optiek echt superklimmers (Rolland zeker) en Porte en Kwiatkowski ook tijdrijders ,maar kennen ook flinke dalen in een 3 weekse Ronde. Toch zie ik een van deze eerder een Grote ronde winnen dan bijvoorbeeld een Mollema ,Pozzovivo, Van Garderen of Bardet (prachtige aanvallende coureur).
Mollema ,van Garderen en Uran en toch ook nog Kreuziger vind ik van die klasse renners die net achter de grote 4 komen ,maar blijven zonder uitschieter.

Valverde en Rodriguez zijn fantastische aanvallende klimmers die jammer genoeg hebben moeten opboksen tegen betere Ronderenners ,maar met al hun etappewinsten en podia (en natuurlijk valverde's zege ind e Vuelta 2009) in de Rondes zijn het veteranen die er gelukkig nog bij zijn en voor vuurwerk zorgen.
Al had Rodriguez natuurlijk nooit die Vuelta van Contador moeten verliezen of was zijn tijdverlies tegen Hesjedal in de Giro een grotere fout? Daar had ik het idee dat Hesjedal toen gewoon tegen het einde wat sterker bleef.

Dan kom ik bij de mannen die zich een beetje opnieuw moeten bewijzen in dit werk. Gesink, Hesjedal en zeker van den Broeck zijn taaie klimmers met een verleden van veel top 10 in de Groter rondes. Veel pech gekend ,maar qua leeftijd moeten ze alle 3 nog wel een top 10 kunstje kunnen flikken....afwachten maar.


Dan heb je nog Pinot . Echt zo'n man die je gezwind en gevleugeld door de bergen kan zien fietsen. Zijn 3e plek in de Tour was echt indrukwekkend ,maar toch den ik niet dat hij ooit een grote ronde gaat winnen. De andere grote 3 waren er niet bij en bij sommige van de rest van de top 10 was niet in grootse doen.
Daarnaast denk ik niet dat Costa of Konig echte klassementsmannen gaan worden.

Kelderman komt ook wel in die top 10. Vind hem echt allround en heeft in de Giro laten zien dat hij weliswaar nog wat achterstand heeft op Aru ,en Majka en natuurlijk zeker Quintana. Maar als hij zo blijft klimmen en hij hervind zijn tijdrit als wapen tegenover deze jongens dan zie ik hem ook in de toekomst nog meespelen voor de Podia in grote rondes. Overigens vind ik Aru verdacht ,ook al voor de deze week bekende geruchten ,maar goed dat wachten we maar gewoon af.


Dan zou mijn top 20 op basis voor gevoel kanshebbers (dus dan laat ik mannen als Zubeldia ,Basso en Scarponi en Sanchez weg) voor de pakweg komende 2 jaar dit zijn.

1.Contador 11.Majka
2.Frroome 12.Uran
3. Nibali 13.Rodriguez
4.Quintana 14.Aru
5.Valverde 15.Kwiatkowski
6.van Garderen 16.Gesink
7.Porte 17.Rolland
8.Majka 18.Peraud (Denk dat die Tour wel een dikke uitschieter was ,al zal hij zomaar weer top 10 kunnen eindigen)
9.Mollema 19.JVD Broeck
10.Pinot 20.Bardet

Hesjedal is denk ik klaar met klassementen ,Fuglsang , Kreuziger en Konig zijn teveel knecht en met Betancur zie ik het niet goed komen.
Rudy t. 29 april 2015 13:06
Wiggins? Is nog actief...

En Zubeldia niet onderschatten, 4 6 8 in de Tour. Wmb top 10
Eazster 29 april 2015 13:24
Wiggins gaat zich toch nu alleen nog puur richten op de baan of heb ik iets gemist!?
Rudy t. 29 april 2015 13:28
Rijdt Yorkshire nog meen ik
Velodroom 29 april 2015 16:14
Eazster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wiggins gaat zich toch nu alleen nog puur richten
> op de baan of heb ik iets gemist!?

Ja, want zei Shakespeare al niet: to shave or not to shave is the question.

Hij heeft er overigens al stiefkwartiertjes opzitten met gemiddelden tussen 54km/h en 55km/h.
Ron Meijers 30 april 2015 18:16
Ik heb over 2012-2014 een klassement opgemaakt over de drie grote ronden. Nr. 1 in AK 10 punten, nr. 2 krijgt 9 punten etc.

Dan kom je tot de volgende top 20. Dit zijn dus, over de afgelopen 3 jaren, de meest succesvolle groterondewinnaars. Ja, het is meer een regelmatigheidsklassement. Er wordt ook niks gewogen. 2x 6de worden is gelijk aan 1x eerste. Da's krom natuurlijk.

Anyway ...

Rodriguez 39
Nibali 37
Froome 35
Contador 27
Valverde 27
Uran 22
Quintana 19
Evans 15
Pozzovivo 15
Aru 14
Scarponi 14
Hesjedal 12
Van Garderen 12
Horner 10
Rolland 10
Wiggins 10
Majka 9
Peraud 9
De Gendt 8
Sánchez 8
Zubeldia 8
Moreno 7
Van Den Broeck 7
Basso 6
Betancur 6
König 6
Kreuziger 6
Mollema 6
Roche 6
Bardet 5
Cunego 5
Gesink 5
Niemiec 5
Pinot 5
Talansky 5
Ten Dam 5
Fuglsang 4
Intxausti 4
Kelderman 4
Martin 4
Pinot 4
Barguil 3
Anton 2
Brajkovic 2
Henao 2
Navarro 2
Santambroggio 2
Caruso 1
Kiserlovski 1
Nieve 1
Jochempie 30 april 2015 22:23
Toch leuk om Rodriquez dan op 1 te zien, die man is echt de regelmatigheid zelve.
Klopt het lijstje eigenlijk wel? Want Pinot staat daar met 4 punten, maar als je 3e in de tour wordt heb je toch al sowieso 8 punten?
mikeywuyts 31 augustus 2015 11:02
Contador is en blijft zo lang hij koerst de beste ronderenner die actief is

en hij blijft zeker de beste ronderenner van zijn generatie
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen