Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Het geheim van Sky

Gepost door Brieske 
Brieske 09 mei 2015 20:04
Weer zeer interessante shit om te lezen van mijn homie Hans (maar zonder hond) die echt lijkt te weten hoe de vork in de steel steekt en zelden op iets onzinnigs te betrappen valt.
Say what, say what, thuglife en sippin on Gin and Juice!


KETONEN. De nieuw superbenzine
Met de Giro zijn de hoge bergen terug en ook de renners van vel, benen, spieren, veel longen en weinig vet. Ze lijken ziek, maar presteren als geen ander. Hoe doen ze het en hebben die Engelsen nu echt een geheim middel van 2.700 euro per liter?

Er doet een verhaal de ronde in het wielerpeloton: Team Sky zou sinds 2011 op gezette tijden met een speciale koerier bij zijn renners thuis speciale voeding hebben geleverd. Geen aardappeltjes en groentjes, maar een revolutionaire energiedrank, een soort superbenzine waar je tegelijk zou van vermageren en meer energie van krijgen. ∆G of deltaG is de naam, het kost stukken van mensen – 2.700 euro per liter, als het al te koop zou zijn want dat is het niet. Sky zou het als enige team in het peloton gebruiken, als onderdeel van een bijzonder voedingsprogramma dat werd opgezet voor de Spelen van Londen. Ketonen zijn het actieve bestanddeel van ∆G, dat geen doping is maar dat behoort tot de nutraceuticals. Dat is een samentrekking van voeding (nutrition) en medicatie (pharmaceuticals). Functionele voeding dus, eten dat een welbepaald doel nastreeft in het lichaam.

De energiedrank is een vinding van de Universiteit van Oxford, meer in het bijzonder van de Clarke Group, genaamd naar professor Kieran Clarke, die het onderzoek naar ketonen heeft geleid. Op enkele kleine verwijzingen na op gespecialiseerde websites, zijn ketonen bewust van de radar gehouden, wat in de kaart speelt van de mannen van Sky. Op vragen om bijkomende uitleg over hun ketonendrankje kwam alvast geen antwoord.

Is het een superbenzine, een geheim middel? Feit is dat men allang vermoedt dat Sky ‘iets’ extra’s heeft. Dat komt onder meer door de afgetrainde Chris Froome: zet die in lompen op een boot op de zee en hij krijgt asiel om humanitaire redenen. Daarom vroeg het hele peloton zich in 2013 af waar dat fietsende geraamte in godsnaam die energie vandaan had gehaald, 23 dagen aan één stuk, om de Tour te winnen?

Watt per kilo

Wielrenners zijn obsessief met hun gewicht bezig en dat is eenvoudig te verklaren: ze moeten bergen over en om over bergen te rijden, is veel vermogen nodig en veel vermogen kost veel energie. Behoud van energie is dus cruciaal en wie veel vermogen kan leveren voor weinig gewicht, is in het voordeel. Watt, eenheid van vermogen, per kilogram lichaamsgewicht is het enige wat telt voor een renner in een grote ronde die een deftig eindklassement wil behalen.

De combinatie van minder input en meer output, vermageren én hard trainen, is dansen op een slappe koord. Om te vermageren, beperken renners hun voeding en het eerste waar ze dan op besparen zijn de koolhydraten. “Geen goed idee”, vindt voedingsexperte Stephanie Scheirlynck die voor Lotto-Soudal en voor Baloise-Topsport Vlaanderen werkt. “Jonge renners vragen mij of het nodig is om zes uur nuchter te rijden met alleen groene thee als ontbijt. Of twee trainingen met tussenin een slaatje. Neen dus. Anderhalf uur nuchter en daarna een goed ontbijt kan nog net.”

Een gebrek aan koolhydraten kan de renner zuur opbreken. “De vetverbranding is er misschien op vooruitgegaan, maar bij de minste versnelling of helling komt hij kracht te kort. Bovendien is bewezen dat wie een koolhydratentekort heeft, sneller ziek wordt.”

Precies om dat tekort tegen te gaan, zouden die ketonen kunnen helpen. Het zijn bewezen hoogst efficiënte energiedepots, die met hetzelfde zuurstofverbruik tot 30 procent meer energie kunnen leveren dan glucose.

Stephanie Scheirlynck ziet de potentie van ketonen: “Ik ken deltaG niet, maar het lijkt er sterk op dat ze ketonen toevoegen aan de drank om ervoor te zorgen dat het lichaam prioriteit geeft aan het verbranden van vetten, zodat de beperkte koolhydratenvoorraad gespaard blijft. Je kunt dus in vetverbranding gaan zonder alle nadelen van het nuchter trainen.”

Superbenzine

Michele Ferrari, de arts die in het hele melkwegstelsel van het wielrennen verbrand is, wees eerder al in zijn blog op de voordelen van ketonen die hij superfuel, of superbenzine noemt. “Ketonen worden verondersteld de koolhydratenvoorraden te sparen, de vetverbranding te bevorderen en ook nog eens de skeletspieren ten goede te komen. In 2005 heeft professor Clarke ketonen kunnen aanmaken. Als ketonen van buitenaf worden ingenomen, zo wijzen de eerste studies uit, zijn ze na 2 tot 3 uur op hun toppunt van energielevering, wat trager is dan glucose (gels bijvoorbeeld, HV), maar ze leveren meer energie. Volgens de firma die ze gaat commercialiseren (TdeltaS, HV) vanaf eind 2014, worden ketonen in de topsport gebruikt sinds 2011.”

Waarmee we terug bij de afnemers zijn aanbeland: Sky en een select deel van het Britse olympische team. Dat laatste wordt ons bevestigd door een Britse atletiekcoach die inmiddels andere oorden heeft opgezocht. Volgens zijn informatie was het ten tijde van de Spelen alleen beschikbaar voor de toplopers en meer in het bijzonder Mo Farah, dubbel goud op de 5 en 10 kilometer. De opvolging van het gebruik behoorde net als alle voeding tot het medisch programma.

Beperkt voorradig

In onze eigen zoektocht naar ketonen, de molecule ontwikkeld door Kieran Clarke, zijn we van een kale reis teruggekeerd. En we zijn niet de enige. Joost De Maeseneer van Astana had er nog nooit van gehoord, maar andere wielerartsen hebben wel informatie ingewonnen en ook zonder resultaat. Het internet biedt van alles over ketonen aan, tot zelfs confituur, maar niks dat erg werkzaam overkomt. TdeltaS geeft op de website summiere uitleg, maar geen woord over waar en hoe men het kan bestellen.

Ketonen zijn niet gecommercialiseerd, nóg niet. Later deze week loopt dan toch een mail binnen van professor Clarke. “Dank voor uw interesse. Om op uw vragen te antwoorden: TdeltaS hoopt deltaG in de VS te commercialiseren tegen eind 2015. Er is geen verder onderzoek gedaan naar het gebruik. Jammer dat ik u niet verder kan helpen. Kind regards.”

Dat spoort met bronnen rond het Britse wielrennen die beweren dat het voorlopig maar in beperkte mate voorradig is en bijgevolg door een kleine groep renners van Sky wordt gebruikt. Oké, de Tour de France dus. Maar waar nog? Zou Richie Porte zoals hij Parijs-Nice domineerde, op ketonen hebben gereden?

Als ketonen doen wat ze zeggen dat ze doen, dan behoren ze tot wat de Engelsen zo mooi omschrijven als de marginale winsten, de onontgonnen gebieden van de sportwetenschap waar nog voordeel te halen valt. Maar hoe marginaal is marginaal, luidt dan de vraag. Net als alle andere vragen blijft die onbeantwoord, níét bij gebrek aan wetenschappelijk onderzoek want dat is er zeker als er straks een hele business wordt aan opgehangen. Wél bij gebrek aan publicaties over dat onderzoek.

Vel- of beenziekte

Los van de ketonen is magerzucht sowieso een probleem in het huidige wielrennen. Soms zien wielrenners in de conditie van hun leven eruit alsof ze elk moment door hun beentjes kunnen zakken, maar schijn bedriegt: dagen aan een stuk beklimmen ze de hoogste toppen, vlammen door de diepste dalen en als het moet, hangen ze er na drie weken ook nog een tijdrit achteraan om u tegen te zeggen.

Neen, er zijn geen data over het gewicht van renners. De UCI zegt dat ze geen gegevens heeft en als ze die zou hebben, zou ze die niet vrijgeven. Bij teams: hetzelfde antwoord. Professor Peter Hespel van Bakala en de KU Leuven monitort al jaar en dag de ploegen van Patrick Lefevere. Ook hier: “Er is wel degelijk een probleem.”

Joost De Maeseneer, arts bij Astana, ziet het dan weer anders, maar zijn Rondewinnaar in 2014 (Vincenzo Nibali) zag er dan ook niet uit zoals Chris Froome. Het belang van het vetpercentage is hem aangepraat door Bjarne Riis. “Ik was daar eerst niet voor, maar de praktijk leerde ons dat onze beste renners het laagste vetpercentage hadden. Daar komt ook psychologie aan te pas: als je een renner als Nibali net voor de Tour kunt zeggen dat hij nooit scherper heeft gestaan, geeft dat een boost. Hij heeft die Tour ook gewonnen.”

Over het gevaar heeft hij ook een mening. “Jawel, ik zie ze ook, de renners die maar twee ziektes kunnen krijgen – de vel- en de beenziekte, maar over het algemeen denk ik toch dat wij in onze maatschappij al te tolerant staan tegenover een hoog vetpercentage.”

Yvan Vanmol van Etixx-QuickStep heeft een andere visie op het probleem. “Ik zie jonge renners van 20 – de klimmerstypes – die bij een scan al verminderde botdensiteit tonen. Het probleem met dat extreem vermageren is het genetische verschil: het ene gestel kan al makkelijker een extreem laag vetpercentage halen dan het andere. Die laatste riskeert eetstoornissen als hij dat toch probeert.”

In het British Journal of Sports Medicine verscheen in 2013 een Noors artikel na een studie betaald door het Internationaal Olympisch Comité: daarin werd gepleit voor minimumcriteria rond de lichaamssamenstelling. Te magere atleten die buiten de gezondheidscriteria vallen, zou men de start moeten weigeren.

Osteoporose

Renners vallen vaak, maar niet omdat ze van hun fiets afwaaien, al was dat toch een bekommernis tien jaar geleden bij het begin van de magerhype, die op zich dan weer een gevolg was van de succesvolle strijd tegen de bloeddoping. De geroyeerde Geert Leinders was als arts van Rabobank bezorgd over hoe zijn nieuwe Deen eruitzag. Die Deen was Michael Rasmussen, die later zou betrapt worden op liegen over zijn whereabouts, maar die naast gedopeerd ook geobsedeerd was. ‘Chicken’ Rasmussen woog alles wat hij at en schraapte zelfs stickers van zijn fiets die er van de sponsor niet moesten opzitten: alles om toch maar zo licht mogelijk te wegen. Leinders in 2004: “Die is zo licht dat hij wegwaait als we straks langs de kust rijden.”

Renners vallen niet omdat ze van hun fiets afwaaien, maar als ze vallen, is de kans op botbreuken groot. Magerzucht lijdt tot osteoporose en een verminderde botdensiteit. De beenderen worden brozer en breken gemakkelijker. Dat fenomeen is al langer beschreven bij vrouwelijke topsporters als de female triad, de bermudadriehoek van de vrouwensport. Vooral vrouwelijke turnsters waren het slachtoffer van magerzucht.

Een topturnster die scherp staat, menstrueert niet, wat een signaal is dat het goed zit (of slecht, zo u wil) met het onderhuidse vet. In dat vet zitten de menstruatiehormonen en te veel vet, betekent te veel problemen met de centrifugaalkracht, met name aan de brug. Maar in de jaren negentig kwam men er ook achter dat sommige van die turnstertjes het beendergestel hadden van een bejaarde vrouw. Achttien waren ze en de osteoporose was al onomkeerbaar.
Brieske 09 mei 2015 20:23
Toch vreemd dat 29 wielerliefhebbers het al gelezen hebben maar nog niemand zijn mening heeft geventileerd, blijven vreemde vogels die wielerfans...
Lijkt me toch wel ontzettend groot wielernieuws.
Feitelijk gezien doen ze nog niks fout, riekt het naar vals spel of is het spel gewoon slimmer kleuren dan de rest binnen de lijntjes?

- Zou Contador het ook gebruiken dankzij de kennis van Steven de Jong?
- Is het doping?
- Wanneer staat het op de dopinglijst?
- Hoe groot is het voordeel tov hun concurrenten?

Zomaar wat vragen die me te binnen schieten.

Groet



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/05/2015 20:26 door Brieske.
Dennis 09 mei 2015 20:28
indrukwekkend. moet echter een paar keer lezen.
Het ruikt idd, maar als het binnen de lijnen is, is het geoorloofd.

ik denk dat mensen niet reageren, omdat het je idd voor veel vragen stelt.
PVW 09 mei 2015 21:23
Iets is niet vrij verkijgbaar, je deelt het gebruik niet met de buitenwereld en wilt bij vragen er naar er niets over zeggen. Volgens mij denk je dan zelf ook dat je fout zit. En dat denk ik dus ook. Maar of ík het niet zou gebruiken als ik zelf in dezelfde situatie zou zitten... Daar moet ik het antwoord op schuldig blijven.
Leon 09 mei 2015 21:26
Mooi dat onze main man Hans (VDW neem ik aan?) dit weer eens op een rijtje zet, maar 't is toch oud nieuws? Kwam 2 jaar geleden bij de Tourzege van Froome al aan de orde, zie oa dit:
[www.phschool.com]

Lijkt me niet voor iedereen gezond, maar is wel allemaal netjes binnen de lijntjes, en geeft aan dat Sky wat training en voeding zodanig voor de troepen uitloopt dat het beschuldigingen mbt dopinggebruik uitlokt.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/05/2015 21:29 door Leon.
JW 09 mei 2015 21:27
Klinkt als een aprilgrap, maar dat lijkt me te gemakkelijk.
Als het waar is, mag je toch aannemen dat het bij insiders redelijk bekend is ? (Alleen al via ex-Sky-werknemers).
Wat was de bron ?

Het staat niet op de dopinglijst, begrijp ik, dus Sky handelt niet onreglementair.
Maar van mij mag WADA wel nadenken over opname op die lijst.
Die genoemde gezondheidsnadelen zijn niet misselijk en kunnen het lichaam voorgoed verpesten.

Wat me ook niet bevalt: zo wordt het toch weer een race tussen medici.
veluweracer 09 mei 2015 21:40
Wellicht geldt er zwijgplicht bij ex-werknemers van Sky.
Leon 09 mei 2015 21:41
PVW Schreef:
-------------------------------------------------------
> Iets is niet vrij verkijgbaar, je deelt het
> gebruik niet met de buitenwereld en wilt bij
> vragen er naar er niets over zeggen. Volgens mij
> denk je dan zelf ook dat je fout zit.

Nee, dan denk je niet dat je fout zit, maar dat je over een product kunt beschikken dat zeer functioneel is.
Sky heeft dat spul toch niet zelf ontdekt? Maar omdat het bedrijf dat het octrooi erop heeft het nog niet op de markt heeft gebracht, kunnen alleen sporters en ploegen die met het bedrijf samenwerken ervan profiteren. Als er geen verboden stoffen of methoden worden gebruikt, is daar toch niks mis mee?
Leon 09 mei 2015 21:42
veluweracer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wellicht geldt er zwijgplicht bij ex-werknemers
> van Sky.

Nee hoor, het geheimzinnige zit 'm niet bij de sporters, maar op bedrijfsniveau, vanwege patenten en octrooien en zo.
Tinuz 09 mei 2015 22:04
Vroeger of later komen we er wel achter waar al die raketten op vliegen.
Slimmerd 09 mei 2015 22:06
Ze rijden er wel een verdomd matige T.T.T. mee in de Giro dan of is dat vast de matige dag van Porte inbouwen?
Velodroom 09 mei 2015 22:07
Weer zeer interessante shit... Daar zeg je me wat.

DeltaG? Dat is toch een verwijzing naar Delta Gliders, die allemaal weten, dat the Sky the limit is.
Alleen van Froome werd even gedacht, dat hij nog van veel verder kwam.
Tinuz 09 mei 2015 22:09
Die Wiggins liet op een gegeven moment elke versnapering op de milligram afgemeten en afgewogen aan huis bezorgen door een of andere specialist, herinner ik me.
El Chaba 09 mei 2015 22:19
Ik zou niet weten waarom het 'ruikt'.
Zo te lezen 'gewoon' een nieuw voedingssupplement dat kennelijk flink voordeel oplevert en het verhaal lijkt wel overeen te komen met wat we tot nu toe gezien hebben van de Sky mannen. Zo gaat dat nu eenmaal met innovaties op het gebied van materiaal, voeding en trainingsleer, heel slim gedaan dus van de Britse topsport en volkomen legaal lijkt mij.

Over één à twee jaar - of misschien wel eerder - zullen de meeste andere renners/sporters het dus ook wel gaan gebruiken en dat 'voordeel' zal dan wel weg vallen.

Edit: lees nu pas de meeste van de andere reacties. Eens met Leon dus.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/05/2015 22:21 door El Chaba.
Sub Culture 09 mei 2015 22:21
Buitengewoon interessant.

Ik vermoed dat dit gegeven binnen de meeste 'middens' al een tijdje gewetene is?
Mss dat andere teams het ook al gebruiken?
PVW 09 mei 2015 22:25
Ik vind het heel lastig om die grens te bepalen. Wanneer mag iets nog wel en wanneer is het erover? Nieuwe dopingmiddelen staan ook niet direct op de lijst maar ben je ook werkelijk niet strafbaar als later blijkt dat je het gebruikt hebt?

Daarnaast voelt zo'n verhaal als dit (als het waar is) voor mij als competitievervalsing. Andere trainingsmethoden worden op den duur doorzien en gekopieerd, maar dit middel is gewoonweg niet verkrijgbaar voor de concurrentie in dit verhaal (alhoewel... Als je de juiste persoon voldoende biedt...)
Tinuz 09 mei 2015 22:46
De professionele wielrennerij is simpelweg een soort Formule 1 circus, maar dan anders.
Linkebal 09 mei 2015 22:56
In welke fase van de ontwikkeling zit dit product dan? Het artikel spreekt over resultaten van "de eerste studies". Een nieuw medicijn wordt al snel tien jaar getest voordat het op de markt komt. Ik snap dat het niet op de dopinglijst staat, maar je kunt toch niet zomaar toestaan dat sporters zich volstoppen met producten die nog in de ontwikkelingsfase zitten. Dat zou verboden moeten worden (of is dat al zo?)
Tinuz 09 mei 2015 22:59
Wat mij betreft vreet men enkel uit de natuur en verbiedt men ELKE vorm van fermentatie, biochemisch kokerellen en synthetische rotzooi.
Ik hou niet van dat soort heimelijke, achterbankse toestanden.
Fcdh 10 mei 2015 09:38
Interessant artikel.

Dat Sky de afgelopen jaren iets anders doet dan andere ploegen lijkt me wel duidelijk dus er moet iets zijn.
Een soort van superbranstof die alleen het vet aantast, voor extra energie opslag zorgt maar niks met de koolhydraten doet klinkt dan zeer plausibel.
Mocht het bovenstaande artikel allemaal juist zijn dan is natuurlijk de vraag hebben we het over doping? Wat mij betreft meer een nieuw soort voedingssupplement. Enige gezondheidsrisico lijkt het extreem vermageren te zijn waar het gehele tweede gedeelte van het artikel over gaat.

Dat deze vermager hype is doorgeslagen de afgelopen 10 jaar mogen wel duidelijk zijn. Wat ik me afvraag is wanneer voor de UCI het dieptepunt is bereikt? Als er een aantal profrenners per seizoen overlijden? De tijd van regelgeving omtrent vetpercentages lijkt mij steeds dichterbij te komen.
Ik ben geen kenner maar een minimaal vetpercentage van 6% om te mogen starten? Of minimaal gewicht om te mogen starten? ( Lengte / 2,75 ? )
Arriere de la course 10 mei 2015 10:38
Fcdh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Interessant artikel.
>
> Dat Sky de afgelopen jaren iets anders doet dan
> andere ploegen lijkt me wel duidelijk dus er moet
> iets zijn.
> Een soort van superbranstof die alleen het vet
> aantast, voor extra energie opslag zorgt maar niks
> met de koolhydraten doet klinkt dan zeer
> plausibel.
> Mocht het bovenstaande artikel allemaal juist zijn
> dan is natuurlijk de vraag hebben we het over
> doping? Wat mij betreft meer een nieuw soort
> voedingssupplement. Enige gezondheidsrisico lijkt
> het extreem vermageren te zijn waar het gehele
> tweede gedeelte van het artikel over gaat.
>
> Dat deze vermager hype is doorgeslagen de
> afgelopen 10 jaar mogen wel duidelijk zijn. Wat ik
> me afvraag is wanneer voor de UCI het dieptepunt
> is bereikt? Als er een aantal profrenners per
> seizoen overlijden? De tijd van regelgeving
> omtrent vetpercentages lijkt mij steeds dichterbij
> te komen.
> Ik ben geen kenner maar een minimaal vetpercentage
> van 6% om te mogen starten? Of minimaal gewicht om
> te mogen starten? ( Lengte / 2,75 ? )

Ik ken persoonlijk een aantal mensen die van nature een bf hebben van 5 a 6% zonder daar ook maar enige moeite voor hoeven te doen. Volgens mij heeft Bauke Mollema een tijd terug iets soortgelijks verteld. Wat te doen met die atleten, andere sport laten zoeken?
Pascal 10 mei 2015 10:51
gewoon ff googlen op ketonic sportdrank...
Fcdh 10 mei 2015 11:03
Arriere de la course Schreef:

> Ik ken persoonlijk een aantal mensen die van
> nature een bf hebben van 5 a 6% zonder daar ook
> maar enige moeite voor hoeven te doen. Volgens mij
> heeft Bauke Mollema een tijd terug iets
> soortgelijks verteld. Wat te doen met die atleten,
> andere sport laten zoeken?


Ik ben niet zo'n grote kenner op het gebied van vetpercentages maar een beetje googelen leert dat topsporters tussen de 5-8% zitten en alles onder de 5% echt zwaar ongezond is moet je het dan zo promoten om iemand telkens weer zo'n zware inspanning te laten doen?
malheur 10 mei 2015 11:06
Wat mij betreft is dit gewoon doping gelijk het nemen van microdosissen EPO.

Je haalt halfgare shit uit met je lichaam die op een 'normale' manier onbereikbaar is en haalt daar dik voordeel uit, punt.
Ik kan me daarbij ook nog eens voorstellen dat sky precies die renners selecteert waar dit model op aanslaat, dat ze er daar
als een stelltje anorexiapatienten uitzien is al langer bekend, ik mag voor hen hopen dat ze er niks naars aan overhouden.
Quarantanove 10 mei 2015 14:16
Citaat: Wat me ook niet bevalt: zo wordt het toch weer een race tussen medici.
Eens maar met de kleine wijziging: Zo blijft het toch een race tussen medici.
Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven en het maakt wat dat betreft niet uit of je wel of geen extreme dopingjacht in stand houdt.
Walnoot 11 mei 2015 15:02
Niet eens met degenen die zeggen dat dit oké is omdat het binnen de regelgeving valt. De regelgeving dient aangepast te worden aan het aanbod van de middelen, niet andersom. De vraag is: waarom en wanneer wil je iets verbieden? Het feit alleen dat je van een bepaalde stof harder gaat rijden is niet genoeg. Er moet ook wel degelijk een gezondheidsrisico zijn. Dat is er bij EPO zeker, en bij zaken als cortisonen en steroïden ook. Dat zijn farmaceutische middelen met potentieel zeer nare bijwerkingen. Dit lijkt mij zeker ook in die categorie te vallen. Als een middel schadelijk is én er reden is om te denken dat men het neemt binnen het peloton, moet het asap op de dopinglijst, simpel genoeg.

Dat we dat nog niet zeker weten of dit middel schadelijk is, lijkt me geen reden om het toe te laten. We weten er vrijwel niets over, dus scepsis en terughoudendheid (wat betreft vrije toelating) zijn op zijn plaats. Persoonlijk denk ik dat het een goed plan is om alle middelen die nog in een medische testfase zitten uit te bannen - ze zijn immers nog niet veilig gebleken. Sportmensen zijn geen proefkonijnen, en futuristische behandelingen horen niet in een 'eerlijke' competitie thuis. In conclusie: eerst aantonen dat het geen doping is voordat je het toelaat.
El Chaba 11 mei 2015 20:27
Op zich wel eens met de basis van je betoog, alleen zijn er ook medici die vinden dat bijvoorbeeld EPO en/of bloedtransfusies na een zware inspanning zoals vaak door wielrenners geleverd en mits onder goede medische begeleiding natuurlijk, helemaal niet schadelijk zijn voor de gezondheid, integendeel zelfs.

En het is inmiddels algemeen bekend dat teveel vitamines bijslikken ook niet goed is voor de gezondheid, dus waarom mogen vitaminepreparaten dan wel onbeperktt gebruikt worden?

Hoe dat met ketonen zit weet ik uiteraard niet.
Brieske 11 mei 2015 20:43
True that!
Hans Vandeweghe pleit zelfs voor gecontroleerd EPO gebruik in de derde week van een grote ronde, om de renners gezond te houden.

Groet
Lucho Herrera 11 mei 2015 21:41
Hans Vandeweghe, vroeger ook nog betrokken bij het mooie tijdschrift Sport International, schrijft razend interessante stukken. Het is in ieder geval duidelijk dat er in topsport op het randje wordt gebalanceerd. Opvallend in het ketonen verhaal is dat het al een paar jaar speelt. Over een paar jaar gaan we waarschijnlijk ook snappen waarom de Astanas zo'n goede giro reden in 2015.
malheur 11 mei 2015 23:04
Het gaat hier nu over hoe SKY 2 tours binnengeschoffelt heeft. Aru ea bespreken we in 2017 weer.
Walnoot 11 mei 2015 23:24
Lastige materie inderdaad, ga je een medicijn toedienen aan iemand die zichzelf de ziekte in heeft gereden? En zo niet, wanneer noem je iets een medicijn, en wanneer noem je iets een ziekte? Dat zijn vrij onoplosbare vraagstukken, de enige twee oplossingen - zero-tolerance en volledig vrijgeven - zijn allebei totaal ongeschikt. Bij de eerste vallen er doden, het laatste is absoluut niet haalbaar en ook niet wenselijk. Daartussen moet ergens een praktische lijn worden getrokken, gebaseerd op redelijke argumentatie. Het lijkt me dat EPO onder omstandigheden toestaan eigenlijk nooit eerlijk gaat zijn. Maar ik vind dat een stuk minder verwerpelijk dat een experimenteel medicijn toedienen. Als dit waar is (ik hou graag een slag om de arm vanwege zeer spaarzame info over alles wat hiermee te maken heeft) en Froome zou door dit spul over vijf jaar dood neervallen, zijn de mensen die het hem geven daar schuldig voor in mijn ogen. En zie ik ze liever wel het gevang ingaan.
Blueprint 12 mei 2015 09:22
Is hier ook een Russische variant op, die bij
Katusha wordt gebruikt sinds 2015?
zumsteg 12 mei 2015 11:48
Als ik google op ketonen kom ik vooral op diabetes-gerelateerde sites. Daar wordt ook gezegd dat het lichaam vetten gaat gebruiken als brandstof ipv koolhydraten. Er komen veel zuren vrij bij het gebruik van ketonen als brandstof. Het komt niet heel gezond op me over.
Bromertà 12 mei 2015 12:38
Die toverdrankjes laten vooral de dikte van je portemonnee flink afnemen. Eenvoudige bio-chemie leert dat het suikermolecuul de meeste ATP's per zuurstof molecuul levert. Wie suikers (glycogeen) wil sparen kan dus beter zijn omslagpunt verhogen dan dure drankjes naar binnen werken.
El Chaba 13 mei 2015 13:17
Eens hoor en volgens mij is het sowieso verboden om een experimtenteel medicijn toe te dienen (tenzij natuurlijk - als onderdeel van de testfase - met proefpersonen onder zeer gecontroleerde omstandigen en een speciaal protocool, maar daarvan is in casu geen sprake).

Ik betwijfel echter of het hier gaat om een medicijn. Het lijkt me dat hier meer sprake is van een voedingssupplement.
Maar goed, zoals je al zegt, de info is vooralsnog veel te summier om een goed oordeel te kunnen vellen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/05/2015 13:17 door El Chaba.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen