Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Kelderman en Oomen over hun knechtenrol

Gepost door Luijt 
Luijt 04 januari 2019 11:56
Van NOS.nl

Kelderman schikt zich in rol als adjudant: 'Geen zin in dubbele agenda'

Met Wilco Kelderman (Giro d'Italia) en Sam Oomen (Tour de France) beschikt Tom Dumoulin komend seizoen over twee sterke adjudanten. Voor Oomen (23) is die rol in de grootste ronde een logische stap in de opbouw van zijn veelbelovende wielerloopbaan. Maar hoe zit dat met Kelderman?

Kelderman (27) werd al eens vierde in het eindklassement in de Ronde van Spanje en zevende in de Ronde van Italië. Maar de afgelopen weken wordt hem steeds duidelijker wat het verschil is tussen een potentiële en een bewezen rondewinnaar.

'Met Tom kunnen we grote ronde winnen'
Die rondewinnaar is Tom Dumoulin. En Kelderman is zijn adjudant in de Giro en daarna waarschijnlijk ook de Tour. Dat was toch wel even slikken. Want stiekem had Kelderman gerekend op het kopmanschap in de Giro. En anders wel de Vuelta. "Normaal is er altijd wel een grote ronde, waar je zelf als kopman rijdt. Dan is dit even wat anders", beseft Kelderman. "Maar het is ook supermooi om een grote ronde te winnen mét iemand. Met Tom zou dat kunnen."

Kelderman hoopt in schaduw van Dumoulin op iets moois
In een jaar vol tegenslagen werd Wilco Kelderman in 2018 als kopman 'gewoon' tiende in de Vuelta. Dit jaar wil hij Tom Dumoulin aan zijn tweede Giro-zege helpen. "Ik wil niet koersen met een dubbele agenda. Maar als tweede man is best wat mogelijk."

Twee jaar geleden had hij dezelfde rol in de Giro, maar toen Dumoulin in Milaan victorie kraaide zat Kelderman al lang en breed thuis. In de etappe naar Blockhaus ging Kelderman door toedoen van een motorrijder hard onderuit. En ook het afgelopen seizoen vormden valpartijen de rode draad in zijn seizoen.

"Ik hoop op een seizoen zonder tegenslag", verzucht Kelderman. "Maar daar heb ik geen grip op natuurlijk. Ik hoop dat ik echt wat wedstrijdkilometers maak en beter word. Dat heb ik vorig jaar een beetje gemist, op die manier kan ik denk ik weer een stap zetten."

Hij moet duidelijk nog groeien in de rol van adjudant. "In principe rijd ik in dienst van Tom, maar wel als tweede man", verklaart Kelderman. "Ik doe altijd mee, zeg maar. Het is niet dat ik mijn benen echt alleen maar leeg moet rijden voor Tom. Nou ja, in principe wel natuurlijk."

Stiekem hoopt Kelderman in de schaduw van zijn kopman mee te kunnen doen in de top van het klassement. Zoals Geraint Thomas? Die was altijd tweede man bij Team Sky, maar ging uiteindelijk zelf met de hoogste eer strijken.

"Thomas? Nee, dat niet", haast Kelderman zich te zeggen. "Als tweede man kan er ook een heleboel gebeuren. Sam was vorig jaar ook toptien in de Giro. Maar ik heb geen zin om met een dubbele agenda te rijden. Tom en ik staan er ook hetzelfde in. Als er echt wat moet gebeuren, dan sta ik er voor honderd procent achter."

Oomen debuteert in Tour
Sam Oomen maakt komende zomer zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Het wordt zijn enige grote ronde dit jaar. "Het had misschien al gekund, maar twee grote rondes wordt toch iets voor volgend jaar. De Tour is veeleisend, zeker op mentaal gebied, maar ik denk wel dat ik er klaar voor ben".

Oomen reed afgelopen jaar in dienst van Tom Dumoulin naar de negende plaats in het eindklassement van de Giro. Dit jaar moet Dumoulin zijn voornaamste doel zien te behalen zonder de 23-jarige Tilburger. Dumoulin daarover: "Natuurlijk ga ik hem dit jaar missen".

Oomen: 'Nog niet klaar voor kopmanschap'
Toch gaat Oomen er stiekem vanuit ook dit jaar voor de zege te kunnen strijden met zijn kopman. "Ik ga ervan uit dat Tom ook de Tour rijdt", concludeert hij. "Dat kan echt wel wat worden, als hij net zo goed is als vorig jaar. Nee, voor het kopmanschap ben ik volgens mij nog niet klaar, ook al eindigde ik in de Giro al in de toptien."

Behalve de Tour kijkt Oomen uit naar het voorjaar waarin hij alle heuvelklassiekers rijdt. "Van de Brabantse Pijl tot en met Luik-Bastenaken-Luik". In Luik eindigde Oomen vorig op een verdienstelijke twaalfde plaats. "Daar reken ik op een beschermde rol."
Luijt 04 januari 2019 12:00
Dat alle ballen op Dumoulin gaan is natuurlijk begrijpelijk, maar vooral Kelderman schikt zich toch veel te makkelijk in de toebedeelde knechtenrol.
Oomen, oké, die pas 23, maar zal volgend jaar toch ook wel met de vuist op tafel mogen/moeten gaan slaan.
Tjappie2 04 januari 2019 12:03
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat alle ballen op Dumoulin gaan is natuurlijk
> begrijpelijk, maar vooral Kelderman schikt zich
> toch veel te makkelijk in de toebedeelde
> knechtenrol.

Misschien past dat wel veel beter bij zijn persoonlijkheid, wie weet.
Eazster 04 januari 2019 12:19
Ik had vooral Oomen nu toch wel eens heel erg graag voor de Vuelta als kopman willen zien gaan. Het word Stilaan ook tijd. Maar ja die Sunweb doctrine. Blijf in het gareel voor de kopman en een doelstelling. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat alleen SKY met zoveel talent de koers zo hard kan maken dat het verschil teweeg brengt. Dumoulin moet gewoon zelf goed zijn en wat ondersteuning hebben in het hooggebergte ,maar dat lukt met Bakelants en Kelderman ook wel.
Luijt 04 januari 2019 12:22
ton duk 04 januari 2019 13:41
Eazster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik had vooral Oomen nu toch wel eens heel erg
> graag voor de Vuelta als kopman willen zien gaan.
> Het word Stilaan ook tijd....

Hij is pas 23 hè...en verder lijkt hij mij geschikter voor een TdF dan een Vuelta qua bergen...
gr
Eazster 04 januari 2019 14:54
Tja pas 23 en daarbij gaat hij nu al 3 jaar mee in het WT circuit. Dus 24 als hij aan z'n eerste ronde als kopman start? Dat is in vergelijking met de klassementsmannen van NL dan best laat.

Robert Gesink - Veulta 2008 (22 jaar in dat jaar geworden)
Steven Kruiswijk - Giro 2011 (23 jaar -24 jaar geworden in die Giro)
Bauke Mollema - Giro 2010 (24 jaar) (Wel in 2008-2009 een volledig jaar last had van de ziekte pfeiffer)
Wilco Kelderman - Giro 2014 (23 jaar)

Het verhaal Dumoulin kennen we ,die kondigde zich in eerste instantie niet aan als talent voor de grote Rondes.

Achteraf gezien valt het inderdaad wel mee dus, maar net zoals Gesink in z'n beginperiode heeft Oomen wel het predikaat Ronde talent nog meer als bv Kruiswijk en Mollema. Nu mag hij van mij wel een keer in het diepe bad.
ton duk 04 januari 2019 15:22
Wat goed is, komt snel is normaal gesproken het spreekwoord ...bij Oomen lijkt me wat goed is, verbetert langzaam...
3 jaar kleine stappen vanaf een hoog basisniveau...
Het diepe mag van mij best maar waarschijnlijk houdt ie zelf ook nog van de luwte , werkzaam voor...
gr
Blueprint 04 januari 2019 16:25
Het lijkt mij prima dat Oomen eerst de Tour rijdt om daarna nog sterker voor de dag te komen en als kopman te worden ingezet in Giro of Vuelta. Laten we ook niet vergeten dat er in de tijd van Gesink, Mollema en Kruijswijk geen andere NL kopmannen voor de grote rondes waren, waardoor ze (misschien te) vroeg zelf aan de bak moesten. Gelukkig is dat niet meer nodig en kan Oomen een normaal groeipad volgen.
El Chaba 04 januari 2019 16:34
Eddy Veen 04 januari 2019 21:08
Ik houd het prikbord liever mild. Een discussie als deze werkt verjagend.
opoeepo 05 januari 2019 01:19
Hang the bastards!
Andere Peter 05 januari 2019 02:27
Zou wel interessant zijn om eens af te zetten tegen internationale gewoonten. De top-10-rijders van het AK van de 3 grote ronden vsn 2018 op een rij. En dan kijken hoe oud die klassementsrenners waren bij hun debuut in een grote ronde. Ik vermoed dat de meesten zo op hun 24e wel de eerste grote ronde reden of hadden gereden.

En een 24-jarige mens is ook niet meer een adolescent, hè?
Snorfietser 05 januari 2019 18:07
Het gaat niet om het debuut, maar om het debuut als kopman. Oomen reed namelijk al meerdere grote rondes. Wordt daardoor wat lastig om dat uit te zoeken, maar zou het zeker interessant vinden als iemand zo gek is om dat te doen.
ton duk 05 januari 2019 19:03
Snorfietser Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> Oomen reed namelijk al meerdere grote
> rondes.

Nu is 2 natuurlijk strikt gezien meerdere...
gr
Ridder Kale Knikker 07 januari 2019 16:54
Blueprint Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het lijkt mij prima dat Oomen eerst de Tour rijdt
> om daarna nog sterker voor de dag te komen en als
> kopman te worden ingezet in Giro of Vuelta. Laten
> we ook niet vergeten dat er in de tijd van Gesink,
> Mollema en Kruijswijk geen andere NL kopmannen
> voor de grote rondes waren, waardoor ze (misschien
> te) vroeg zelf aan de bak moesten. Gelukkig is dat
> niet meer nodig en kan Oomen een normaal groeipad
> volgen.

Mooie zienswijze Blueprint, helemaal eens!
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen