Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Waarom Dumoulin inzet op de Giro en niet op de Tour? Het is een kwestie van kansberekening

Gepost door Cecchini 
Cecchini 18 januari 2019 09:08
Dat Tom Dumoulin de komende Giro d’Italia gaat winnen, weet natuurlijk niemand zeker. Maar in enkele computers van zijn ploeg Sunweb en de accountants- en adviesonderneming KPMG circuleert wel alvast een virtueel eindklassement. Wie volgens die rangschikking bovenaan staat, blijft binnenskamers.

Rob Gollin/Volkskrant

Tikje gevoelig, zulke informatie, oordelen beide partijen. De concurrentie leest mee en dit is bepaald geen nattevingerwerk. Dumoulin zelf maakte er begin deze maand bij de ploegpresentatie in Berlijn geen geheim van: een gezamenlijk project van Sunweb en KPMG leverde belangrijke bouwstenen op voor de keuze komend seizoen vooral te azen op winst in Italië. Voor de Tour de France liggen de ambities lager.




Het bleek een kwestie van kansberekening. Door de prestaties van dertig klassementsrenners over de afgelopen vijf jaar te projecteren op het parcours van beide ronden, kon de gevolgtrekking worden gemaakt dat de roze trui in Verona waarschijnlijker is dan het geel in Parijs.

Volgens Jorn Knops, als performancemanager namens Sunweb betrokken bij het project, was het verschil aanzienlijk. ‘In de Tour zit het veel dichter op elkaar. Hij kan er wel op het podium komen, maar zijn kansen in Italië zijn echt beter.’ Dat menig volger op basis van het grote aantal tijdritkilometers in de Giro en veel zware bergritten in de Tour tot eenzelfde slotsom kon komen, maakt de rekenarij er niet minder zinvol op, menen de betrokkenen. De onderbouwing weegt zwaarder dan de bewering.

Het project illustreert het nieuwe mantra in de sport: data brengen je verder. Wie het meest weet over zichzelf en de concurrenten, verschijnt sterker aan de start. Sunweb zocht vorig jaar toenadering tot KPMG, dat naast accountancy ook advisering in het activiteitenpalet heeft. De ploeg wilde volgens Knops meer inzichten genereren uit de gegevens van hun renners. ‘We wilden meer dan alleen maar Excelbestanden bijhouden. We wilden ook weten wat je er allemaal mee kunt doen. Met datakennis kun je strategieën ontwikkelen.’

Tabellen over renners en ronden
Het materiaal bestaat uit verschillende componenten. Van alleen de sporters in eigen huis beschikken ze over de metingen van onder meer hun hartslag en vermogen. Die behoren tot het privédomein van de ploeg, ook al worden ze incidenteel vrijgegeven. Maar ook het profiel van het parcours en de te verwachten competitie tellen mee. Waar reden de concurrenten de afgelopen jaren en hoe hard gingen ze? Wat meldt Strava, de site waarop sommigen hun eigen prestaties prijsgeven? Van 2.000 renners worden de gegevens genoteerd. Verder terug dan vijf jaar gaat de registratie niet. Dan is het peloton al te veel van samenstelling veranderd.

Het leidt tot tabellen over renners en ronden met per etappe de hoeveelheid seconden die kunnen worden gewonnen of verloren. Knops: ‘Hiermee kunnen wij onze training en tactieken gaan bepalen. Gaan we inzetten op het verbeteren van de tijdrit of richten we ons op het klimmen? Moeten we ergens vooral energie sparen? Dit soort cijfers geeft vertrouwen in de beslissingen die je neemt.’

‘Het is geen tovenarij’, beklemtonen senior manager digitaal sportadvies Paul Adriani en datawetenschapper Olivier Go, beiden van KPMG. ‘Dit zijn modellen op basis van openbare gegevens. Daar kun je een plan op maken.’ Ze geven het grif toe: de grilligheden van de koers zijn niet te verdisconteren. Een lekke band, een overstekende hond, waaiervorming door een wind schuin tegen en de werkelijkheid onttrekt zich aan datagestuurde prognostiek. Knops: ‘Als een renner door omstandigheden in een groep achterin verzeilt, gaan we echt niet zeggen dat hij rustig aan moet doen omdat hij volgens de statistiek zijn krachten moeten sparen.’

Dat het verder gaat dan wichelarij, tonen de virtuele en de feitelijke top-3 van de afgelopen Giro. Sunweb en KPMG vooraf: 1. Chris Froome. 2. Tom Dumoulin. 3. Simon Yates. Het podium in Rome: ‘1. Froome. 2. Dumoulin. 3. Miguel Ángel Lopez.’ Go: ‘We hadden voorzien dat Yates een goede ronderenner werd. We hadden niet voorzien dat hij er op het laatst doorzakte. Lopez schoof op nadat andere kanshebbers waren uitgevallen.’ Het koersverloop tijdens de geruchtmakende etappe over de Colle delle Finestre, waar Froome het roze greep, was ook van tevoren goeddeels voorspeld.

Geen toekomstvoorspellers
Alleszeggend zijn de cijfers op de tabellen niet. Adriani en Go voegden de Italiaan Vincenzo Nibali toe aan het deelnemersveld in de Giro van 2018, waar hij feitelijk ontbrak; hij zou zevende of achtste zijn geworden. Volgens de berekeningen zou hij in de etappe op de flanken van de Etna 46 seconden hebben verspeeld en in de vlakke tijdrit bij Trento slechts één seconde.

Knops: ‘Gevoelsmatig zeg je dan: hier klopt iets niet. Een verlies van 46 seconden op een niet al te zware klim is veel, één seconde tegen de klok is juist weinig. Maar als je dan een verklaring zoekt, ontdek je dat Nibali nogal wat tijdritten heeft gereden waar de echte specialisten ontbraken.’

Na enig aandringen blijven de tabellen van Dumoulin en diens tegenstanders voor de Giro en de Tour toch in de beslotenheid van de laptop. Adriani: ‘Het is ook niet waar het om draait. We proberen met behulp van data zo goed mogelijk inzicht te geven in de scenario’s en mogelijkheden die er liggen. Dat maakt ons nog geen toekomstvoorspellers.’
Johan 18 januari 2019 09:38
Wat een onzin!
Sub Culture 18 januari 2019 09:43
Tjonge jonge..
Horsie is back 18 januari 2019 13:18
Johan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat een onzin!

Je bedoelt dat je de weerman of weervrouw niet hoeft aan te horen om er achter te komen uit welke hoek de wind waait.
Kijken mag natuurlijk wel. Als ze maar een goed pak, broek of jurk aan hebben. Dat vergroot de betrouwbaarheid! grinning smiley

De auteur van "Het Maakbare Uur" schreef in Sportgericht over vergelijkbare zaken rond deze ploeg.
Voor Horsie een teleurstellend artikel, omdat er weinig concrete data te bekijken viel. Anderen lezen ook Sportgericht, nietwaar.

(Big) Data geeft de moderne sport echt wel een behoorlijke boost, maar van een werkpaard een renpaard maken is toch nog niet gelukt.
Horsie is back 18 januari 2019 15:38
Ondanks zag ik ergens de vraag opgeworpen: zouden de Nederlandse vrouwen niet een (heel) goed baanachtervolgingsteam op de been moeten kunnen brengen.
Wat zal Horsie hierop zeggen? het baanwielrennen is immers al lang los gezongen van de barse buitenwereld, dus die vlieger gaat niet meer op.

Maar het deed Horsie wel deugd te zien, dat Annelies, Lotte, Shari en Jolien in de Down Under Under stad Cambridge het Belgisch record 4 km team pursuit met vijf seconden omver kegelden. Schoon van binnen en van buiten.
Inigo 18 januari 2019 17:04
Nou, nou. Geavanceerd hoor. Net zo geavanceerd zeker als die Sunweb simulatie van de laatste tijdrit afgelopen Tour de France. "Je moet het meeste energie geven op de stukken die omhoog lopen, en wat minder in de dalende stroken". Simpelweg omdat luchtweerstand met v^2 gaat terwijl snelheid voor stijgingsweerstand (zwaartekracht) niks uitmaakt. Alsof den Eddie dat in de jaren 70 nog niet wist...
Nelis! 18 januari 2019 18:20
Dit klinkt echt als flauwekul. Maak jezelf even belangrijk.
Andere Peter 18 januari 2019 19:39
Gebakken lucht.

‘Als een renner door omstandigheden in een groep achterin verzeilt, gaan we echt niet zeggen dat hij rustig aan moet doen omdat hij volgens de statistiek zijn krachten moeten sparen.’

Sjonge, visionair hoor. eye rolling smiley

Het koersverloop tijdens de geruchtmakende etappe over de Colle delle Finestre, waar Froome het roze greep, was ook van tevoren goeddeels voorspeld.

Nou, lekker dan. the finger smiley
Horsie is back 18 januari 2019 20:04
Inigo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nou, nou. Geavanceerd hoor. Net zo geavanceerd
> zeker als die Sunweb simulatie van de laatste
> tijdrit afgelopen Tour de France. "Je moet het
> meeste energie geven op de stukken die omhoog
> lopen, en wat minder in de dalende stroken".
> Simpelweg omdat luchtweerstand met v^2 gaat
> terwijl snelheid voor stijgingsweerstand
> (zwaartekracht) niks uitmaakt. Alsof den Eddie dat
> in de jaren 70 nog niet wist...


Klazien uut Zalk had vroeger ook volkswijsheden op zak, die de plank niet altijd mis sloegen.
D'en Eddie wist toen nog van geen toeten of blazen voor wat aerodynamica betreft.
Hij lette vooral nog op het gewicht van zijn fiets en van de substantie in zijn banden alsof dat hem zo veel zou helpen.

Nu kunnen computersimulaties wel degelijk waarde hebben voor het aanhouden van de juiste strategie in een tijdrit.
Het is uiteraard letztendlich de renner, die het goed moet uitvoeren.

Horsie haalt maar weer eens een vergelijking van de stal.
Weer die dekselse Alf (Engers was zijn naam), die in de nadagen van d'en Eddy furore maakte als England's onverslaanbare timetriallist.
Alf Engers stond bekend als een voor die dagen voortreffelijk gestroomlijnde wielrenner, dus aero avant la lettre.

Voor 30 mijl, omgerekend dus 49,24km/h, zeg maar het uurgemiddelde van Eddy, was volgens de stijl van Engers ongeveer 391 Watt nodig.
Onze generatie met new-school aerobars doet het wel met ongeveer 110 Watt minder.
Horsie is back 18 januari 2019 20:27
Wielerwetenschap gedijt het beste bij gestandaardiseerde omstandigheden, bijvoorbeeld met het rondrijden op een overdekte wielerbaan, maar ook daar zijn snel beperkingen, bijvoorbeeld bij een acceleratie. De kleinste afwijkingen kunnen uiteindelijk tot dramatische verschillen leiden, zoals bij een chaotisch systeem als het WEER. Het voorspellen van het weer over 21 dagen TDF is vele malen moeilijker, zo niet onmogelijk, terwijl dat van de eindwinnaar in de vergelijking gemakkelijker is.

Overigens gebakken lucht. Als de lucht waar een renner door heen moet goed voor verwarmd wordt ga je als renner behoorlijk harder.
Het verschil bij hoge snelheid tussen een 200m sprint bij de warmste en de koudste temperatuur in ons kikkerlandje ligt ver boven de 10 meter.
Don't do this at home!
Inigo 18 januari 2019 20:30
Inderdaad.. ze hadden dus ook al voorspeld dat Dumoulin de cruciale fout zou maken te wachten op Reichenbach? Knap..
Eindhovuh 18 januari 2019 20:48
Ja want het startgeld speelt net als vorig jaar geen enkele reden bij de beslissing van het team.
Tinuz 18 januari 2019 21:07
Wat is er toch gebeurd met het doeltreffende adagium van Post "gewoon rije"?
Prikdude 18 januari 2019 23:30
Te grave gedragen nadat de erelijsten van Dierckxens, Boogerd, Hoste en Vandenbergh minder doeltreffend uitvielen.
Tinuz 18 januari 2019 23:44
De ongecompliceerdheid en authenticiteit van Dierckxens mis ik wel.
Prikdude 18 januari 2019 23:51
Mis Ludo en Michael elke dag.
Sub Culture 19 januari 2019 10:39
Ik herinner me als kind nog hoe we met de familie gingen postvatten aan de Molenberg tijdens de RVV.
Omdat het daar iets minder druk is, nog vroeg in de wedstrijd en je de renners daar allemaal netjes en goed kan zien aan een trager tempo.
Van ver konden we al zien hoe Ludo in dat prachtige spuuglelijke Lampre tenue op de voorposten van het peloton zat.
Iedereen begon prompt Ludo! Ludo! Ludo! te roepen die uiteraard meteen naar voor schoot en met die eeuwige brede glimlach de meest nutteloze aanval inzette op talloze kilometers van de streep.
diravi 19 januari 2019 11:31
Internationaal ongekend populair, kent nog steeds zijn gelijke niet. Een absoluut unicum.
Koppizoektwachtwoord 19 januari 2019 11:39
Nog niet vergeten dus: [hetiskoers.nl]
valse trage 19 januari 2019 12:12
Hela 'tis wel DierckxSens he manneke!
Sub Culture 19 januari 2019 12:15
5 medeklinkers aaneen in een achternaam die toch oer-Vlaams.
Normaal gezien hoor je daarvoor een Poolse kuisvrouw te zijn of een andere dienstenchequebediende.

Ja, ik beledig hier de Poolse medemens, maar dat maakt niet uit.
Die mensen hebben geen internet, laat staan dat ze geletterd zijn.
valse trage 19 januari 2019 12:17
Prachtig! Welke renner kon/kan/kun je als publiek zo opstoken dat hij gaat aanvallen: Ludo!
Eazster 19 januari 2019 12:27
Markante Man die Dierksens (Al die medeklinkers achtereen typt niet lekker). Ik geloof dat ie in die RVV van 2003 met oa Dekker wel 9-10x met net zoveel pijlen op de boog die nu nog maar een keer afgevuurd kan worden, aanviel in de laatste 60 km en ook in die voorste groep finishte. De Epo zat tot in de olifantenoortjes ,maar goddomme het was koers.


Die Poolse vrouwen zijn misschien NL en Vlaams ongeletterd ,maar damn wat zijn ze lekker. We hebben er nu een paar op het werk... om op te eten zijn ze.
Ze kunnen ook goed taarten bakken heb ik van horen. Alles wat eigenlijk van belang is dus. Nu hou ik op anders heb je van de ondanks dat ze niet op het internet struinen , nog van die moraalridders die het voor ze controleren en de moraalpolitie met desbetreffende boete (3500 euro schat ik zo) op de proppen komen.

Wat was het topic ook weer.Oh ja Dumoulin,die rijd maar war die wil overal een prachtige verschijning.
Horsie is back 19 januari 2019 14:17
Horsie heeft spijt, het had niet mogen zeggen, dat het weer een chaotisch systeem is. Kijk, wat er van komt. Hetzelfde als je zou zeggen Lets play Adam and Eve.
Dan moet je ook waarschuwen, doe dat nou niet, want je weet wat er de laatste keer op deze fokking planeet van kwam. tongue sticking out smiley

Moraal: Bij Horsie is de mening gepostvat, dat je gemakkelijker het weer kunt voorspellen dan wat er hier op dit forum gepostvat wordt. grinning smiley
Tjappie2 19 januari 2019 14:45
Als menneke ooit een high five gekregen van Ludo toen hij in het na-tourcriterium van Zwolle z'n ereronde reed. 1999 kampioenentrui en al. Dezelfde avond jatte ik een bidon van Corey Sweet (wie kent hem niet) uit z'n houder om een aandenken te hebben aan het feit dat ik zo dicht bij de groten was geweest.
kroko 19 januari 2019 14:57
Wees dan blij dat Sweet toen nog wielrenner was, tegenwoordig is hij een pief bij de Australische politie.
Horsie is back 19 januari 2019 15:37
kroko Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wees dan blij dat Sweet toen nog wielrenner was,
> tegenwoordig is hij een pief bij de Australische
> politie.

Goeddoeme, meneer Kroko kijkt ook naar Dog Patrol. Altijd wel een lust voor het oog. Them doggies die zoveel plezier in hun werk hebben.
Andere Peter 19 januari 2019 18:26
Opmerkelijk is vooral dat 2 van die 5 mede-klinkers geen enkele functie hebben. En dan nog wel de zeldzaamste letters in die naam: de c en de x. Staan daar een beetje mooi te wezen...
Luijt 20 januari 2019 01:02
Dat geanalyseer en getheoretiseer, ik krijg er jeuk van.
Fijn hoor dat men met vereende krachten tot de conclusie is gekomen dat Tom grotere kansen heeft in de Giro dan in de Tour. Dat had, pak m beet Mortirolo, of misschien ik zelf wel, ook wel kunnen bedenken. Maar de kans dat Tom de ronde van Ouderkerk wint is nog groter. Maw, de Tour en de Giro zijn geen vergelijkbare grootheden en zeker niet voor Tom, die de Giro al eens gewonnen heeft. De Tour heeft toch wel ff iets meer aanzien, hoewel die Fransen er alles aan doen om dat te veranderen. Tom kan de Giro alleen verliezen.
Horsie is back 20 januari 2019 01:36
Luijt, wordt wakker in de nieuwe brave wereld. Van wielrennen tot tennis: data-analyse wint aan invloed.
Het elfde gebod is voortaan: Moge de beste data winnen. In de VK een aardig artikel waaruit Horsie uiteraard nu put.

.. plotseling moest poepen ... "Daar sta je dan als dataspecialist met al je wattages, hellingspercentages en voedings- en herstelschema's.
De romanticus (Luijt c,s,) kan opgelucht ademhalen". Zo lang het niet je favoriet betreft waagt Horsie er aan toe te voegen.
merijntje mortirolo 20 januari 2019 10:40
-
Ik houd het op 3 van de 5: enkel de r en x zouden de uitspraak al hetzelfde houden. Doet me denken aan het domme Angelsaksiche woord queue, dat ook met één enkele letter geschreven had kunnen woorden. Maar dat uiteraard terzijde, want Angelsaksen zijn dom. Doe mij maar Polen. Qua wijven dan, niet qua geletterdheid.

Ludo maakte mij vrolijk: zijn smile was zo echt en oprecht dat je er bijna zelf de hele dag met een debiele lach op je bakkes van ging rondlopen. Als mijn oudste dochter een jongen was geweest, heette zij (hij) Ludo. Gelukkig werd het een meisje, anders had ik GVD duizend keer moeten uitleggen dat ik nog NOOIT een fucking aflevering van GTST gekeken heb. Zoals ik nu bij mijn zoon al moet, al is die vijf jaar ouder dan zijn duizenden naamgenoten.

Waar ging dit topic ook alweer over?

HUP Giro!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/01/2019 10:40 door merijntje mortirolo.
Leon 20 januari 2019 14:32
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
> -
> Als mijn oudste dochter een jongen was
> geweest, heette zij (hij) Ludo. Gelukkig werd het
> een meisje, anders had ik GVD duizend keer moeten
> uitleggen dat ik nog NOOIT een fucking
> aflevering van GTST gekeken heb. Zoals ik nu bij
> mijn zoon al moet, al is die vijf jaar ouder dan
> zijn duizenden naamgenoten.

Haha, herkenbaar.. :-)
Orakel 20 januari 2019 19:34
Volgers vinden de besproken data uit zo’n artikel uiteraard een verzameling open deuren.
Echter zal de écht interessante data geheim worden gehouden.
Dumoulin rijdt zuinig en berekenend, het levert hem succes op. Prima dus.
Andere Peter 21 januari 2019 17:44
Haha, eens. Maar wel een beetje raar om de Angelsaksen juist het woord queue te verwijten. Frans woord, afgeleid van staart of staartje: cue. Van origine is het latijnm, dus het ligt gewoon aan de Italianen ;-)

[www.etymonline.com]
Sjorsoll 21 januari 2019 22:38
Als je het bericht van Luijt goed gelezen had, dan had je begrepen dat hij zegt dat die data in dit geval een beetje overbodig zijn. Dat illustreert ' ie met een van de beste argumenten met Ridderkerk erin verweven ooit. Totaal met Luijt eens.
Horsie is back 21 januari 2019 23:33
Sjorsoll Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je het bericht van Luijt goed gelezen had, dan
> had je begrepen dat hij zegt dat die data in dit
> geval een beetje overbodig zijn. Dat illustreert '
> ie met een van de beste argumenten met Ridderkerk
> erin verweven ooit. Totaal met Luijt eens.

Een vilein stukje, Sjorsoll, als Horsie dat mag zeggen. Om spontaan jeuk van te krijgen, maar als je iets niet kunt zien kun je het ook niet krabben.
Zoiets als het niet meer willen kijken en luisteren naar de weermannen of weervrouwen omdat je ze niet nodig hebt om te weten uit welke hoek de wind waait?
Zoiets als geografie niet meer als een vak willen zien, omdat je immers zelf op deze aardkloot woont?

Wat Ouderkerk met Ridderkerk te maken heeft ontgaat Horsie ten enenmale.

Veel prikkers kunnen kennelijk maar moeilijk onderscheid maken tussen wat de ander zelf wil of wat zij zelf willen wat de ander zou moeten willen.
Horsie is back 22 januari 2019 13:50
Toen ik veertien jaar was werd het wielrennertje in mij geadopteerd door een trainer.

Goeddoeme, is Horsie al met zijn autobiografie begonnen in 1001 afleveringen? Nee, die start was vele malen dramatischer.

Neen, Peter Winnen schreef weer een mooie column over Data-imperialisme of volgens sommige boze kringen ook de Sunweb-doctrine.
"Wanneer revolteert Dumoulin", vraagt Peter zich af. "Verlossing elders is ook uitgesloten: de data honger is universeel", is het schrandere antwoord.

Wel pindakaas of geen pindakaas, de software is eindverantwoordelijk.
Peter vergeet daar gemakshalve toch maar even, dat zijn tegenhanger, ene Joop, dankzij de software van Unilever heel groot is geworden.

Horsie begrijpt de consternatie wel rond het data-imperialisme om tot een beslissing te komen om de Giro of de Tour de France te rijden.
Maar ja, aan de andere kant is het ook zaak te erkennen, dat de hedendaagse topsport in kwaliteit erg veel is toegenomen dankzij dat data-imperialisme.
De raid naar Finestre bijvoorbeeld was onmogelijk geweest. Ook het schitterende resultaat van Tom in twee grote ronden afgelopen jaar.
Sjorsoll 28 januari 2019 15:21
Ik lees dit nu pas, excuus. Het is niet vilein bedoeld, ik zie ook niet zo goed waar je dat onaardige dan uithaalt. Misschien is de post een beetje direct, sorry daarvoor.
Mijn mening is dat je weken lang kunt meten waar Dumoulin de meeste kans heeft, maar dat je dat niet hoeft te doen: hij moet gewoon naar de Tour. Punt.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen