Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tombola: welke ploegen gebruiken (deels) ketonen en welke ploegen niet?

Gepost door El Chaba 
El Chaba 18 mei 2019 16:16
Tombola vanwege het speculeren natuurlijk.

Eerst onderstaande quote uit dit bericht van wielerflits: [www.wielerflits.nl]

"Hoe indrukwekkend de prestatie van Pogačar en Higuita was blijkt wel uit onderstaande cijfers. De twee reden het vorige record op de beklimming aan flarden. Dat stond op naam van Leipheimer en Horner, maar de twee jonge lieden reden daar nog drie seconden af, blijkt uit cijfers."

Nou weet zowat iedere wielerliefhebber wel dat Leipheimer en Horner exponenten waren van de bloeddoping, dus dat die twee bovengenoemde youngsters sneller waren, terwijl ik aanneem dat zij niet met bloedzakken rommelden, geeft toch te denken.

Dit geeft mij te denken, dat in ieder geval Team EF en UAE-Team Emirates ook ploegen lijken te zijn zijn die dit seizoen de ketonen ontdekt hebben. Bij Team EF lijkt dat overigens vrijwel zeker, gezien het plotse goed presteren van een groot deel van die ploeg, terwijl ze jarenlang vaak het lachertje van het peloton waren.

En nu ik naar de prestaties van de UAE renners kijk, eigenlijk die ploeg ook wel. Renners als Costa en Ulissi leken de afgelopen 1 à 2 seizoenen van het eerste plan te verdwijnen, maar haken dit seizoen weer aan op het hoogste niveau.

Overigens mag niet vergeten worden dat het een extreem duur spul is, waardoor het me niet zou verbazen dat het vooral op WT-niveau wordt gebruikt en dan ook alleen door de (sub)toppers.

N.B. Laat duidelijk zijn dat het gebruik van ketonen geen doping is, maar een innovatie, zoals het WADA al duidelijk heeft gesteld. Het gaat hier dus niet om een schandpaal. Gewoon benieuwd welke ploegen naar jullie mening het spul dit seizoen ontdekt hebben?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/05/2019 16:17 door El Chaba.
Lucho Herrera 18 mei 2019 16:38
EF heeft nieuw materiaal, een nieuwe trainer en bovendien is er na roerige jaren meer interne rust (omdat EF voor minimaal 4 jaar sponsort). Ik vind het zonder duiding iets te
makkelijk omdat te roepen: dan moeten het wel ketonen zijn. In de breedte rijdt de ploeg zeker sterker, maar ook in de voorbije jaren was het niet alleen maar kommer en kwel. Uran werd nog 2e in de tour weet je! Woods 2e in Luik en 3e op WK, Langeveld 3e in Roubaix, Woods en Clarke wonnen een rit in de Vuelta etc.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/05/2019 16:40 door Lucho Herrera.
Tinuz 18 mei 2019 17:21
Fuglsang met stip. Bora. De Deense ploeg zal dit goedje al wel eerder hebben geinstitutionaliseerd. De Colombiaanse mix met rode bloedlichaampjes.
Ik mag hopen dat de Nederlandse jongens zich ook gaan weren, als het (helaas) toch niet verboden kan worden. Maar goed, ik ben geen ketonendeskundige. Wie weet werkt het wel niet of nauwelijks.
Pyama 18 mei 2019 17:45
Van der Poel, de kopman van dat kleine clubje. Overduidelijk grinning smiley
Horsie is back 18 mei 2019 21:26
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Tombola vanwege het speculeren natuurlijk.
>
> Eerst onderstaande quote uit dit bericht van wielerflits:
> [www.wielerflits.nl] zien-in-californie-hoop-leiderstrui-te-behouden/
>
> "Hoe indrukwekkend de prestatie van Pogačar en Higuita was blijkt wel uit onderstaande cijfers. De twee reden het vorige record op de beklimming aan flarden. Dat stond op naam van Leipheimer en Horner, maar de twee jonge lieden reden daar nog drie seconden af, blijkt uit cijfers."
>
> Nou weet zowat iedere wielerliefhebber wel dat Leipheimer en Horner exponenten waren van de bloeddoping, dus dat die twee bovengenoemde youngsters sneller waren, terwijl ik aanneem dat zij niet met bloedzakken rommelden, geeft toch te denken.

Dit is geen speculeren. Doorlopen iedereen!

> Dit geeft mij te denken, dat in ieder geval Team EF en UAE-Team Emirates ook ploegen lijken te zijn zijn die dit seizoen de ketonen ontdekt hebben.

Ook dit is weer geen speculeren. Bent U nog niet doorgelopen?

> Bij Team EF lijkt dat overigens vrijwel zeker, gezien het plotse goed presteren van een groot deel van die ploeg, terwijl ze jarenlang vaak het
> lachertje van het peloton waren.
>
> En nu ik naar de prestaties van de UAE renners kijk, eigenlijk die ploeg ook wel. Renners als Costa en Ulissi leken de afgelopen 1 à 2 seizoenen van het eerste plan te verdwijnen, maar haken dit seizoen weer aan op het hoogste niveau.
>
> Overigens mag niet vergeten worden dat het een extreem duur spul is, waardoor het me niet zou verbazen dat het vooral op WT-niveau wordt
> gebruikt en dan ook alleen door de (sub)toppers.
>
> N.B. Laat duidelijk zijn dat het gebruik van ketonen geen doping is, maar een innovatie, zoals het WADA al duidelijk heeft gesteld. Het gaat hier dus niet om een schandpaal. Gewoon benieuwd welke ploegen naar jullie mening het spul dit seizoen ontdekt hebben?

Als Horsie het goed heeft is de commerciële verkrijgbaarheid van ketonen sinds ruim een jaar een feit. Voorheen zou het succes van de Britse ploegen (2018 het absolute hoogtepunt met 3 ronde winnaars) dus aan ketonen toegeschreven dienen te worden, de redenering van El Chaba volgend.
Sommigen dreigen nu al de vergelijking te trekken met EPO (1993 commercieel verkrijgbaar?) en vrij plots daarna was er sprake van de 2 snelheden modus in het wielrennen en zeker ook in de atletiek. Voor een dergelijke vergelijking is het nog veel te vroeg.

De vraag of Ketonen werken, en zo ja hoeveel, en ook wanneer vooral en primair in welke fase voor, tijdens en na de race.is nog steeds niet afdoende beantwoord.
Simon de pilaarheilige en Thibaut Pinot hebben vorig jaar in elk geval iets niet goed gedaan.

Primair werken natuurlijke en synthetische ketonen bij langdurig vasten en daarom bij een (sterk) negatieve energiebalans. Simon de pilaarheilige, die 39 dagen op een steen in de woestijn aan het vasten slaat kan dan wel ook wat ketonen gebruiken om zijn hersenen nog te laten werken.
Dus we komen dan toch uit op grote ronden met 3 weken (wie had 't daar altijd weer over?) als het lichaam vrij snel in de modus van overreaching terechtkomt (hartslag daalt evident voor dezelfde arbeid) en als er geen goed herstel op volgt ligt de beruchte overtraindheid op de loer. Dit geldt ook voor training uiteraard.

De ketonen zouden dus een alternatief vormen om koolhydraten peil (befaamde stapeling) beter en dus langer op peil te houden. "Hongerklop" zou daarmee dus veel gemakkelijker buiten de deur kunnen worden gehouden of zelfs niet meer optreden. Alles is uiteraard relatief, want in topsport is de sur-place niet erg populair.

Nu wordt er ook in geen enkele sport tijdens de race zoveel gedronken en gegeten om energieniveau op peil te houden als het wielrennen. Het is dan toch jammer, dat de Middeleeuwers verstoken zijn gebleven van het heilige wielrennen. Maar toppers weten tegenwoordig donders goed hoe ze qua energie een etappe kunnen doorkomen. Maar je wilt altijd als eerste aankomen. De vraag is daarom, in welke fase van de wedstrijd zouden ketonen een doorslaggevende rol kunnen spelen?

Maar evenals dat van EPO werd beweerd zouden ketonen met name in de herstelfase (bij achtereenvolgende wedstrijddagen wordt er tenslotte pakweg elke 18 uur een topprestatie verwacht) hun positieve rol vervullen, die er nogmaals uit zou bestaan, de vermoeidheid van hart/long systeem (Froome 147 Vuelta 2011 wijst weer de andere kant uit, evenals later en nog bij de befaamde test in augustus 2015) binnen de perken te houden en de stresshormonen als gevolg van toenemende vermoeidheid te kunnen dempen.

Nergens wordt er zoveel verloren als in het wielrennen en nergens zouden er dus zoveel aparte winnaars moeten zijn.
De dynamiek van het moderne wielrennen is in veel opzichten niet meer te vergelijken met het oude wielrennen, waar sommigen onder ons, ooit naar keken.
D' en Eddy moet het nu afleggen tegen kwieke teenagers, zoals Amy, Letizia en de intussen weer wat oudere Chloe (weer terug en 63. op de aerodynamisch wat moeilijker ogende Mt Baldy). De wetenschappelijke begeleiding op allerlei terrein gaat onvervaard door. Nu ligt weer het accent op voeding en herstel.

Als ketonen inderdaad niet meer dan een belangrijk facet in het geheel zouden vormen kan de WADA niet anders doen dat dit als een innovatie beschouwen.
Anders wordt het toch de dopinglijst.

Een stille revolutie, die zich in de moderne topsport afspeelt en door velen nog niet echt op zijn meritus wordt beoordeeld is de verjonging, Steeds jonger wordt al wereldniveau gehaald, althans in het onderste segment. Cruijff was op zijn zeventiende ook al beter dan vele gewone jongens zullen we maar zeggen, maar dezelfde Cruijjf was nog geen schaduw van de Cruijff een decennium later.

De vraag blijft natuurlijk ook of deze revolutie ook niet zijn eigen kinderen opvreet. De vercommercialisering van de sport is een enorme factor geworden.
Dus wil iedereen ook de snotneuzen, zoals we ze vroeger zouden noemen, veel eerder aan de dis plaats nemen.
Tinuz 18 mei 2019 23:29
Kunstmatige ketonen en kunstmatige EPO zijn beide synthetisch vervaardigd. Dus lijkt me een verbod op deze ketonen in de lijn van het anti-doping reglement, beschouwd van langs de lijn.
Curzio 19 mei 2019 09:53
Er zijn hier berichten verwijderd?
merijntje mortirolo 19 mei 2019 11:02
-
Nee toch? Er is nog een ander ketonentopic, hier een stukje onder: [wielerprikbord.nl]
Curzio 19 mei 2019 12:44
Toch wel. Mijn bijdrage hier met een reactie (van Tinuz volgens mij) zijn er niet meer. Maakt verder niet zoveel uit, maar beetje vreemd, heb er ook geen bericht van gekregen.
PVW 19 mei 2019 12:51
Ik mis ook een reactie van mij over Roglic. Ging al(weer) aan mezelf twijfelen.
El Chaba 19 mei 2019 13:05
Wat was er dan niet goed aan jouw reactie?
(ik heb 'm gemist)
Horsie is back 19 mei 2019 13:16
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
> -
> Nee toch? Er is nog een ander ketonentopic, hier
> een stukje onder:
> [wielerprikbord.nl]

Nee, Merijntje, dat topic verliet het gebouw al. Nog te vinden op blad 2 en wel op 3 mei 2019 met 1080 reacties.
PVW 19 mei 2019 13:39
Die merijntje bedoelt is van 17 meien staat gewoon nog halverwege op pagina 1.
Horsie is back 19 mei 2019 14:06
PVW Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die merijntje bedoelt is van 17 meien staat gewoon
> nog halverwege op pagina 1.

Je hebt nog gelijk ook. Nu zijn er dus 3 topics over Ketonen. Als dat niet ketonic is, dan weet Horsie het niet meer.
Curzio 19 mei 2019 14:27
Ik zou het niet weten. Ik deed wat jij vroeg, namelijk speculeren over welke ploegen wel of geen ketonen gebruiken.

In de herkansing dan maar mijn opinie, die louter gebaseerd is op wat ik qua koers zie en niet op gefundeerde bewijzen:

Sinds dit jaar aan de ketonen: Bora, Astana, EF.
Al langer aan de ketonen: Sky, Quick-Step, Mitchelton.
Mogelijk/waarschijnlijk ketonengebruik voor de kopmannen: Jumbo, Corendon.
Wellicht nog de boot gemist: Trek, Katusha, BMC/CCC (uitzondering Greg), Dimension Data, en ik vrees ook Sunweb.
MarkV 19 mei 2019 15:29
1080 views, 33 reacties
El Chaba 19 mei 2019 15:42
Dat lijkt me een prima speculatie.
opoeepo 19 mei 2019 16:45
M.u.v. Trek, in bijzonder Mollema.
Curzio 19 mei 2019 16:54
Mollema is vaak heel goed in de eerste helft van een grote ronde. Dat laat hij al jaar op jaar zien. Daarbij zijn de concurrerende klassementsrenners in merendeel geen tijdrittoppers. Maar als hij dit niveau ook in de bergen / derde week laat zien, dan zou ik geneigd zijn hetzelfde te denken.
Koppizoektwachtwoord 19 mei 2019 22:32
Maar waarom mag Modolo bij EF niet meedoen? Of zou hij zelf niet willen?
veluweracer 20 mei 2019 19:09
opoeepo Schreef:
-------------------------------------------------------
> M.u.v. Trek, in bijzonder Mollema.

Maar in de tijdrit dan toch eens wat geprobeerd wellicht.
veluweracer 20 mei 2019 19:10
MarkV Schreef:
-------------------------------------------------------
> 1080 views, 33 reacties
veluweracer 20 mei 2019 19:11
veluweracer Schreef:
-------------------------------------------------------
> MarkV Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > 1080 views, 33 reacties

Iets meer dan 1 van de 30 heeft wat te melden.
Leon 20 mei 2019 22:42
Dommige reactie, lees nog eens na hoe ketonen werken.
PVW 21 mei 2019 06:38
En zeker 1 op de 30 kan niet rekenen
Luijt 23 mei 2019 09:17
Conclusie: Iedereen die harder fietst dan de gemiddelde prikker verwacht is aan de ketonen.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen