Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Postuum Frans Klardie 1940-2019

Gepost door Cecchini 
Cecchini 19 mei 2019 20:58
De grootste showbink van het wielerpeloton

Het eeuwige leven -- Frans Klardie 1940-2019 /Door Peter de Waard



Zijn flair bracht hem vooruit, op de fiets en in het zakenleven. Het fietsmaatje van Tim Krabbé figureerde in diens roman De Renner.
Hij was zelf profwielrenner, ondernemer, sponsor en een schavuit die vanwege hasjsmokkel in een Engelse gevangenis belandde.
Frans Klardie figureerde in Tim Krabbés roman De Renner. En hij hielp Steven Rooks aan een contract nadat die in 1983 na ruzie met Peter Post ineens zonder ploeg zat.

Rooks won dat jaar Luik-Bastenaken-Luik, maar de rol van 'de leuke showbink', zoals Klardie door Krabbé werd genoemd, sneeuwde daarbij onder. Op 25 maart overleed hij in Heemskerk, helemaal vergeten door de wielerwereld.

Klardie werd geboren in Amsterdam maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Castricum, waar zijn ouders een kapsalon openden. Hij was een talentvol renner die voor zijn 20ste jaar al vele amateurskoersen won en fanatiek trainde met Ab Geldermans uit het naburige Beverwijk, de eerste Nederlander die Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen.

De doorbraak naar de top lukte niet. Hij stal wel de show met een wereldrecord. In 1974 reed Klardie in een etmaal honderden kilometers bij elkaar op een hometrainer die was opgesteld in de Amsterdamse nachtclub Piccadilly.

In 1975 en 1976 mocht hij, gesponsord door een plaatselijke winkel, toch als onafhankelijk renner deel uitmaken van het profpeloton. Daarnaast exploiteerde hij een winkeltje op de camping Bakkum. Later zou hij vertegenwoordiger worden van Classic Lectuur, dat stripboeken, tijdschriften en romannetjes sleet aan kiosken en boekenzaken.

'Hij had ondernemersbloed', zegt zijn zoon Rik. 'Hij haalde de hoogste omzet van alle vertegenwoordigers.' Hij bleef daarnaast fietsen bij de amateurs - samen met Krabbé. 'In onze wedstrijden viel hij op door de flair waarmee hij rondreed in een fantasieshirt met zijn eigen naam erop', aldus Krabbé. Die flair bracht hem ook in het zakenleven vooruit. In 1981 opende hij onder de naam Univers zijn eigen boekenzaak aan de Rozengracht in Amsterdam. Hij combineerde dat met een wasserette onder de naam Klardinette. Snel daarna kwam er een tweede boekenwinkel aan de Kinkerstraat.

Nadat Rooks in 1983 uit Raleigh werd gezet, stelde Klardie zich samen met Peter van den Kommer - van sportkledingmerk AGU - garant voor diens salaris, zodat Rooks 'als stagiaire' kon gaan fietsen bij het Franse team SEM-De Gribaldy. Rooks: 'Zonder salaris zou ik geen licentie hebben gekregen en terug hebben moeten keren naar de amateurs. Nu kon ik prof blijven.'

Rooks won in die periode met de Ronde van de Middellandse Zee, werd derde in Parijs-Nice en won Luik-Bastenaken-Luik. Klardie was niet boos dat zijn naam noch die van zijn winkel werd genoemd. 'Ik vind Rooks een klasseman. Waar hij ook zit, hij stuurt altijd een kaartje. Dat heb ik met wielrenners weinig meegemaakt', zei hij in De Telegraaf.

Hij begon daarna een eigen Concorde-Univers-amateurploeg, waarvoor onder anderen Peter Hofland, Frits Schür en Piet Kleine werden aangetrokken. Hij wilde het uitbouwen tot een profploeg. Hij had succes, hetgeen leidde tot aantijgingen dat Klardie 'amateurcracks ronselde tegen veel geld'.

Twee jaar later was de ploegleider tot verbijstering van zijn renners plotseling zoek en bleek de ploeg te zijn opgeheven. Pas zes maanden later kwam de aap uit de mouw. Klardie was in Engeland opgepakt met 40 kilo hasjiesj en zat daar vast in een cel. Toen hij vrijkwam, besloot hij voor de rust te kiezen. Hij werd een echte familieman die vooral veel aandacht had voor zijn kinderen en kleinkinderen.' Twee van zijn drie zonen, Danny en Rik (getrouwd met een nicht van Ab Geldermans), fietsten ook, terwijl hun vader toekeek.



Vooraan vlnr: Klardie, Rooks, Van de Kommer. Achteraan: Siem de Groot.
veluweracer 20 mei 2019 09:54
Dat was er, zo te zien op de foto, een met een woeste kop op het lijf. Heeft wat weg ook van Roger de Vlaeminck in het shirt van de Brooklyn ploeg.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen