Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Waarom blijven Zuid Amerikaanse renners hangen ?

Gepost door Cecchini 
Cecchini 04 juni 2019 21:15
Column Peter Winnen

In zijn roze truitje verdeelde en heerste hij als een rechtvaardig despoot



Tranen in Verona. Tranen van geluk wel te verstaan. Richard Carapaz bevochtigde de hals van zijn moeder. Voor de gelegenheid was ze helemaal uit Ecuador komen vliegen. Een vuurdoop, ze had nooit eerder gevlogen. Tranen werden als diamanten over haar uitgestort.

De luxe knecht was drie weken lang beter en vooral slimmer dan zijn kopman. Ik denk dat hij dat vóór de Giro al van zichzelf wist. De coureur uit een non-wielerland leest de koers alsof het een abc’tje is. Handig manoeuvreerde hij zich naar het kopmanschap.

Bezwijken onder de druk deed hij niet. Sterker nog, in zijn roze truitje verdeelde en heerste hij als een rechtvaardig despoot. Niet alleen bepaalde hij wie waar mocht winnen, zijn prominente aanwezigheid op de beklimmingen ontnam de directe concurrentie elke hoop op ook een diamanten traan.

Van eenvoudige komaf is hij. Zijn ouders hoeden een paar koeien op 2.900 meter hoogte tegen de grens met Colombia. Het is bijna te mooi om waar te zijn: een Europees wielerverhaal uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen de zonen van stropers en mijnwerkers zich aan een ontluisterend voorland van armoe probeerden te onttrekken door op een fiets naar goudaders te graven.

Carapaz’ goudader lag in wielerland Colombia; de eerste schilfertjes vond hij daar op vrij jonge leeftijd. Zijn talent hoefde niet ontdekt te worden, hij klom beter dan de Colombiaanse klimmers. En dus werd hij niet veel later naar Spanje gehaald door de kolonisator van weleer.
Een interessante vraag: zou Richard Carapaz zich kunnen blijven ontwikkelen als ronderenner?

We zagen het eerder bij grote Colombianen: ze kwamen als kometen maar bleven daarna ‘hangen’. Ik bedoel, de Giro of de Vuelta was haalbaar, maar een eindoverwinning in het walhalla van de wielersport, de Tour de France, bleef tot dusver uit.

In de loop van de tijd zijn verschillende theorieën geponeerd. De meest gangbare is deze: zij die in hun geboorteland op grote hoogte leven verliezen langzaam maar zeker hun voordeel van met rode bloedlichaampjes doorspekt bloed. Het schijnt dat alleen een paar Tibetaanse stammen in de loop van de evolutie zich genetisch hebben aangepast aan zuurstofarmoede, en niet te vergeten, aan het atmosferisch drukverschil. Tibetanen zien we vooralsnog niet in het peloton.

Zelf neig ik naar een meer socio-economische verklaring. De Zuid-Amerikanen komen snel, maar raken financieel ook snel verzadigd. Persoonlijk welbevinden telt, maar het welbevinden van ouders en andere nauwe verwanten telt nog meer. Sport is een vehikel om de kleine kring in materieel opzicht veilig te stellen. Als dit beperkte doel bereikt is, vervalt de noodzaak.

Een Colombiaans journalist die ik laatst op bezoek had zei: ‘Ze moeten gauw van die dodelijke familieboeien af. Tenzij ze in drugs willen, haha.’
Nomath 04 juni 2019 21:59
Er is inderdaad een verschil in hoogte-aanpassing tussen Andesbewoners en Himalaya-volken, [www.ncbi.nlm.nih.gov] . Hoe dat doorwerkt bij fietsen is bij mijn weten nooit onderzocht.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/06/2019 22:15 door Nomath.
tvm 04 juni 2019 22:48
Scorebordjournalistiek Uran en Quintana beide tweede in Tour. Dan kun je en ook winnen.
Horsie is back 04 juni 2019 22:58
Nomath Schreef:
-------------------------------------------------------
> Er is inderdaad een verschil in hoogte-aanpassing
> tussen Andesbewoners en Himalaya-volken,
> [www.ncbi.nlm.nih.gov]
> 24/ . Hoe dat doorwerkt bij fietsen is bij mijn
> weten nooit onderzocht.

Dat zou je eigenlijk moeten vragen aan Bird of Paradise, want die heeft immers een aantal weken op deze hoogte getraind en zonder succes.
Al kwam hij natuurlijk uit onze highlands, de Zeeuwse eilanden. HIj had het altijd over hapklare EPO op zijn bord.
De hematocriet van de Andeans (54.1%) in de onderzoeken loog er niet om, de Himalayans moesten zich toch maar met 50% tevredenstellen.
Horsie is back 04 juni 2019 23:01
tvm Schreef:
-------------------------------------------------------
> Scorebordjournalistiek Uran en Quintana beide
> tweede in Tour. Dan kun je en ook winnen.

Het ging Peter Winnen toch meer om het niet zo lang hongerig blijven. Zoals Roger Federer en ja, Luijt, nu dan tegen Rafael Nadal.
Tinuz 04 juni 2019 23:10
Wat eerder rijp, en de rode bloedlichaampjes lijken voor mij hier toch de meest bepalende factoren. Fysiologisch dus.
Niet de (vermeende) armere achtergrond en ook niet het snel financieel verzadigd zijn. Die armoedigere achtergrond van dat soort renners wordt sowieso ook nog wel eens graag overdreven.
Dus niet de simplistische marxistische socio-economische suggestie, maar vooral fysiologisch wat anders in elkaar zitten en opgegroeid onder andere omstandigheden (hoogte).
opoeepo 04 juni 2019 23:32
Hoeveel nieuwe 'Eddy's', 'Joops' en 'Bernards' zijn er in de loop der tijd blijven hangen?
Pyama 05 juni 2019 00:17
Bij dit soort verhalen wordt vaak de naam van Quintana genoemd. Als hij blijft hangen? Blijft Dumoulin dan ook hangen? Wie is de betere renner? Quintana of jaargenoot “Tom”? Quintana heeft een veel beter palmares. En dat zullen veel Ollanders hier oostindisch vergeten zijn.
Nomath 05 juni 2019 00:17
De socio-economische hypothese voorspelt dat Zeeuwen en Groningers de betere tegenwindfietsers zijn. De fysiologische hypothese is dat rasechte Limburgers dankzij de plek van hun wieg een niet meer te kloppen voorsprong in het hooggebergte hebben.
Voor de fysiologische verklaring zou je je echt moeten verdiepen in waar de Zuid-Amerikaanse renners vandaan komen, en ook hun voorouders. Ik las dat Carapaz inderdaad geboren is in Tulcan, de hoogstgelegen provincie in Ecuador, bijna 3000 meter. Maar lang niet alle Zuid Amerikaanse renners komen uit de Andes-hoogvlakte.
Horsie is back 05 juni 2019 00:19
Tinuz Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat eerder rijp, en de rode bloedlichaampjes
> lijken voor mij hier toch de meest bepalende
> factoren. Fysiologisch dus.
> Niet de (vermeende) armere achtergrond en ook niet
> het snel financieel verzadigd zijn. Die
> armoedigere achtergrond van dat soort renners
> wordt sowieso ook nog wel eens graag overdreven.
> Dus niet de simplistische marxistische
> socio-economische suggestie, maar vooral
> fysiologisch wat anders in elkaar zitten en
> opgegroeid onder andere omstandigheden (hoogte).

Als je het wielrennen wilt reduceren tot klimmen, dus het grote rondewerk en dat nog eens geprononceerd op hoogten boven de 2 kilometer, dan is het fysiologisch, zoals dat ook kan gelden voor de Zuid-Europese landen. Maar Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Annemieke van Vleuten hebben in hun jonge jaren ook niet veel meer gezien dan een molshoop. Dus met wat hoogtetraining kom je ook een heel eind. Alhoewel er in sommige contreien 10 meter "gratis" wordt gewonnen op een 200 m sprint, toch zijn dezelfde sprinters echt niet beter dan onze Harrie's en Jeffrey's.

Overigens is Vo2 max echt niet de meest bepalende factor in het moderne wielrennen.
Het gewichtsmanagement heeft sinds de metamorfose van een witte Keniaan een grote vlucht gemaakt.
Tinuz 05 juni 2019 00:30
De gemiddelde Andes bewoner is genetisch geen Schwarzenegger of een Jeffrey. Het zijn vaak kleine mensjes. Het klimwerk sluit daar het beste bij aan.
Froome heeft zich waarschijnlijk volgezogen op de Oost-Afrikaanse hoogvlakte, of is net als Obelix in zijn jeugd in een ketel gevallen, maar dan met rode bloedlichaampjes.
Curzio 05 juni 2019 08:37
Blijven hangen heeft natuurlijk vooral te maken met verwachtingen. Quintana stak op veel jongere leeftijd dan Tom zijn neus aan het venster in grote rondes, en leek al vrij snel Froome te kunnen gaan bedreigen. Dat laatste is er echter vooralsnog niet uitgekomen. Dumoulin ontwikkelde zich pas later tot grote ronde renner, bij hem zijn de verwachtingen nog steeds dat hij Sky/Ineos kan verslaan de komende jaren.

Palmares vergelijken heeft dan ook pas zin over 10 jaar.
Eindhovuh 05 juni 2019 09:06
En dit weet Pyama ook wel, maar soms vindt hij het lekker even recalcitrant te zijn.
opoeepo 05 juni 2019 09:57
Daniël Martinez is ook blijven hangen Hand gebroken op training en dus out voor de Tour.
Blueprint 05 juni 2019 10:44
Al die Colombianen zijn vooral sterke klimmers, terwijl de Tour sinds de opkomst van Colombia alleen maar door tijdrijders is gewonnen en 1x door Nibali toen alle topfavorieten waren uitgevallen. Dat verband lijkt me sterker dan causaliteit zoeken op basis van rode bloedlichaampjes, economische achtergrond, op vroege leeftijd volgroeid zijn etc...
MarcoV 05 juni 2019 10:55
Mwoah, lijkt me een matige verklaring. Armstrong en Froome waren in sommige van hun tours ook de beste klimmer hoor, ook al deden ze geen moeite voor een bollentrui. En andersom: Uran en Bernal zijn geen eentruc-slotklim-klimmers. Artikel kan sowieso bij het oud papier als Bernal de Tour wint. Al zal Bernal ook wel bij de Zuid-Amerikanen horen die voor hun 27e beter waren dan erna ...
tvm 05 juni 2019 11:27
Bernal, Uran en Botero zijn toch prima tijdrijders?
El Chaba 05 juni 2019 11:34
Uran alleen in zijn QS tijd, daarna een stuk minder..
Arsimo 05 juni 2019 12:19
Ik vind die "blijven hangen" constatering eigenlijk bizar. Hoezo? Omdat er nog geen Columbiaan de Tour heeft gewonnen? Tja, een Tour-zege is maar voor enkele renners weggelegd - zeker als een generatie een of twee een Tour-veelwinnaars kent - en kan men niet serieus als enige argument nemen.

Nog nooit eerder zo veel succesvolle Zuid-Amerikaanse profrenners tegelijkertijd en ook nog nooit zo veel zege's op topnivo als in de laatste pakmbeet 10 jaren.

Topklimmers, top klassementrenners en zelfs een topsprinter. Tuurlijk, er zijn nog grote prijzen te winnen: de Tour, het WK, de monumenten. Die laatste twee categorieen zijn nog de lastigste vanwege hun voorkeur voor klimmen, maar het zou zo maar kunnen in de aanstaande jaren tijdens een WK of MSR met bijvoorbeeld Gaviria.

Die geopperde socio-economische-verzadeging speelt een rol, maar dat geldt (of meer gold) ook voor Oostblokrenners. De invloed er van zal ook bij de Zuid-Amerikanen gaan afnemen ongetwijfeld.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/06/2019 12:20 door Arsimo.
opoeepo 05 juni 2019 12:43
Gaviria blijft wel 'een beetje hangen'.
Arsimo 05 juni 2019 12:58
Dit jaar twee WT-etappes gewonnen (Giro, UA-tour), twee andere koersen, tweede in een WT-eendagskoers. Tja, het kan altijd beter natuurlijk, maar als dat al voor 24-jarig sprinter "blijven hangen" betekent terwijl de Tour en nog vele andere koersen voor hem nog moeten komen dan vraag ik me af wat hij wel moet presteren om aan de eisen te voldoen.
opoeepo 05 juni 2019 13:22
2017, 14 zeges. 2018, 9 zeges. 2019, 4 zeges.
Deemstert wel wat weg. Hij heeft (nog)niet de plaats in kunnen nemen van Cavendish, Kittel, Greipel en
is overvleugelt door Groenewegen, Jacobsen, Ewan, Bennet.
lodjan 05 juni 2019 13:28
Ackermann ipv Jakobsen.
opoeepo 05 juni 2019 13:30
Bol ipv Wahlscheid.
Arsimo 05 juni 2019 15:16
a. 2019 lang niet voorbij.
b. De ene zege is de andere niet.
Orakel 05 juni 2019 16:36
De conclusie van Winnen lijkt mij een heel eind in de goede richting.
Je ziet het ook in bijvoorbeeld voetbal, daar is het percentage allochtone toptalenten stukken hoger dan je bij een normale verdeling van talent zou verwachten.
Dit type mens ziet wellicht de sport als een van de weinige reële opties om te slagen in het leven en succesvol/rijk te worden.
Van jongs af aan moet alles voor de sport wijken, volledige toewijding om hopelijk te slagen.
Wanneer tussen de 17-19 jaar oud een positie is afgedwongen bij een goede club volgt vaak een transfer, een koninklijk salaris.
Vervolgens treedt de verzadiging op en stagneert de sporter (of wordt zelfs minder). Waarschijnlijk omdat het doel bereikt is.

In het wielrennen mag je Quintana toch wel zien als een geslaagde renner die een groot deel van zijn belofte heeft ingelost.
Drie jaar terug begon de hype M.A. Lopez, die zou inmiddels onverslaanbaar moeten zijn en zou wel 10 jaar heersen.
Lopez is nog net niet afgeschreven, maar de échte toekomstige Tourwinnaars zijn natuurlijk Bernal, Sosa, Martinez.
Moeten ze wel opschieten, want de onverslaanbare Evenepoel wacht niet tot zijn 22e om zijn eerste grote ronde te winnen, toch?

Feit is gewoon dat de waan van de dag aantrekkelijker is dan gezond verstand en historie.
De kans is groot dat drie van de vier cursief gedrukte namen nooit een grote ronde zullen winnen.
Luijt 06 juni 2019 11:50
Ja Luijt?
Please, niet ook nog gaan bazelen over tennis. Ander forum and you don't know shit.
tvm 06 juni 2019 12:02
Orakel Schreef:
-------------------------------------------------------
> De conclusie van Winnen lijkt mij een heel eind in
> de goede richting.
> Je ziet het ook in bijvoorbeeld voetbal, daar is
> het percentage allochtone toptalenten stukken
> hoger dan je bij een normale verdeling van talent
> zou verwachten.
> Dit type mens ziet wellicht de sport als een van
> de weinige reële opties om te slagen in het leven
> en succesvol/rijk te worden.
> Van jongs af aan moet alles voor de sport wijken,
> volledige toewijding om hopelijk te slagen.
> Wanneer tussen de 17-19 jaar oud een positie is
> afgedwongen bij een goede club volgt vaak een
> transfer, een koninklijk salaris.
> Vervolgens treedt de verzadiging op en stagneert
> de sporter (of wordt zelfs minder). Waarschijnlijk
> omdat het doel bereikt is.
>
> In het wielrennen mag je Quintana toch wel zien
> als een geslaagde renner die een groot deel van
> zijn belofte heeft ingelost.
> Drie jaar terug begon de hype M.A. Lopez, die zou
> inmiddels onverslaanbaar moeten zijn en zou wel 10
> jaar heersen.
> Lopez is nog net niet afgeschreven, maar de échte
> toekomstige Tourwinnaars zijn natuurlijk
> Bernal, Sosa, Martinez.
> Moeten ze wel opschieten, want de onverslaanbare
> Evenepoel wacht niet tot zijn 22e om zijn
> eerste grote ronde te winnen, toch?
>
> Feit is gewoon dat de waan van de dag
> aantrekkelijker is dan gezond verstand en
> historie.
> De kans is groot dat drie van de vier cursief
> gedrukte namen nooit een grote ronde zullen
> winnen.

Je kunt in het geval van MA Lopez toch moeilijk van verzadiging spreken, indachtig zijn uithaal naar die fan.
Prikdude 06 juni 2019 13:13
Carapaz buigt voor niemand?
Horsie is back 06 juni 2019 14:09
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ja Luijt?
> Please, niet ook nog gaan bazelen over tennis.
> Ander forum and you don't know shit.

Horsie ook nog beledigen?
Horsie had het over hongerig zijn en houdt nu eenmaal graag van cross-referenties.
Alsof je hier uitsluitend over wielrennen zou mogen praten en geen enkel dwarsverband meer zou mogen waarnemen en uitdragen.
One-trick pony's zijn niet bij voorbaat Horsie's favorieten.
opoeepo 06 juni 2019 16:28
Snorfietser 06 juni 2019 16:57
Won vorig jaar voor het eerst in de Tour. De Tour moet dit jaar nog komen. Als hij dit jaar weer 2 etappes wint dan heeft hij met die Giro etappe van dit jaar erbij kwalitatief misschien wel mooiere resultaten. Ik vermoed dat zijn echte vormpiek in de Tour zal liggen.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen