Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Mathieu van der Poel: "Ik ben zeker een favoriet op het WK"

Gepost door Wim De Craene 
Wim De Craene 05 september 2019 07:01
Mathieu van der Poel: "Ik ben zeker een favoriet op het WK"

Een interview van 7 minuten met Mathieu van der Poel op Sporza: [sporza.be]

De van het interview afgeleide tekst:

Quote

Van der Poel: "Regenboogtrui gaat boven de olympische titel"

Voor Mathieu van der Poel is een wereldkampioenschap winnen het hoogste goed. "Olympisch goud is uniek, maar een jaar in de WK-trui koersen vind ik nog net iets specialer", vertelt de 24-jarige alleskunner, die de komende maanden zijn grote uitdager Wout van Aert moet missen in het veldrijden.


"Noem me gerust een WK-favoriet"

Na een succesvolle zomer op z'n mountainbike, met onder meer de Europese titel, is Mathieu van der Poel opnieuw op z'n wegfiets gekropen. "Dat loopt goed. Ik ben twee weken aan het opbouwen met duurtrainingen. Ik was eerst van plan om naar de Sierra Nevada te trekken, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor een hoogtetent in eigen huis", vertelt hij.
Komend weekend rijdt Van der Poel nog de Ronde van Groot-Brittannië als voorbereiding op het WK. Op zondag 29 september staat hij in Yorkshire als favoriet aan de start.
"Ik ben al vaker aan een wedstrijd begonnen waar ik alleen maar kon verliezen. Dat betekent dat ik goed gepresteerd heb. Ze mogen me zeker favoriet noemen, maar op dat parcours zijn we met veel renners die kunnen winnen."
"Er hebben er best wat indruk gemaakt de voorbije weken. Alaphilippe bijvoorbeeld vond ik echt indrukwekkend in de Tour."
Met 290 kilometer op het programma wordt het wereldkampioenschap een marathonwedstrijd. "Ik zal moeten afwachten", lacht Van der Poel, "want het wordt een slopende koers. En in Groot-Brittannië is het vaak draaien en keren over smalle wegen. Dat is tenminste toch het beeld dat ik heb. Makkelijke kilometers worden het alleszins niet daar."

"Regenboogtrui specialer dan olympische titel"

Op z'n mountainbike mikt Mathieu van der Poel volgend jaar op olympisch goud in Tokio. De regenboogtrui op de weg schat hij nog hoger in: "Olympisch goud is uniek, daar droomt iedereen van, maar een jaar in de WK-trui koersen vind ik nog net iets specialer."
Of Van der Poel verovert ze gewoon allebei? "Dat is erg optimistisch. Wie weet", lacht de 24-jarige alleskunner, die volgend voorjaar min of meer hetzelfde programma rijdt.
"Deze keer wel met Parijs-Roubaix erbij. Of ik daarna opnieuw in de Amstel aan de start sta, weet ik nog niet. De combinatie met Roubaix schijnt moeilijk te zijn. Als het lukt, graag natuurlijk."

"Veldritseizoen van minder belang"

Volgend weekend mogen de crossfans hun hartje al ophalen met de veldrit in Eeklo. Om Mathieu van der Poel aan de start te zien, moeten ze geduld oefenen tot eind oktober.
"Omdat ik eerst nog andere wedstrijden heb", legt hij uit. Na het wereldkampioenschap in Yorkshire trek ik naar Tokio voor de olympische testwedstrijd in het mountainbiken. Daarom pik ik iets later in."
Met welke ambitie kruipt Van der Poel over enkele weken op zijn crossfiets? "Een veldritseizoen is minder belangrijk geworden voor mij", geeft hij toe, "maar de regenboogtrui prikkelt me altijd. Daar maak ik opnieuw het grote doel van."

"Wil niet de 5.000e zijn die Wout belaagt met berichten"

Wout van Aert zal deze winter niet of nauwelijks crossen. Hij werkt volop aan z'n comeback na een akelige val in de Ronde van Frankrijk.
"En dat vind ik erg jammer voor onze sport", reageert Mathieu van der Poel. "Met hem erbij hadden we een mooi veldritseizoen kunnen voorschotelen. Zeker na zijn prestaties op de weg."
"Ik cros liever als mijn grootste concurrent meefietst", is de wereldkampioen duidelijk. "Uit zulke zeges haal ik het meeste voldoening."
"Zelf heb ik hem nog niet gesproken. Hij heeft al genoeg over zijn blessure moeten praten. Ik wil niet nummer 5.000 zijn die hem ermee belaagt. We horen mekaar zeker nog wel eens en hopelijk staat hij er snel weer."

"Ik heb WK Fortnite zelfs gevolgd"

Tot slot nog enkele korte vragen:

Hoeveel Belg zit er in jou?
Mathieu van der Poel: "Een derde. Mijn moeder is Française, mijn vader Nederlander en ik woon al heel mijn leven in België."

Vind je het lastig dat je zo populair bent?
Van der Poel: "Ik kan er goed mee om, vind ik. Ik probeer vriendelijk te zijn en mezelf te blijven."

Speel je nog vaak Fortnite?
Van der Poel: "Eigenlijk wel. Ik blijf verslaafd aan het spel (lacht). Ik heb zelfs het WK Fortnite gevolgd. Daar valt pas veel geld mee te verdienen. Helaas ben ik niet goed genoeg. Ik oefen wel heel veel."

[sporza.be]

De kleinzoon van de Fransman Raymond Poulidor kan best een aardig stukje fietsen. Op het WK in Yorkshire is hij op basis van zijn kwaliteiten dan ook ook een favoriet op de titel. Maar waarom ik zijn kansen op de wereldtitel toch kleiner inschat dan die van de andere favorieten is de ondersteuning. Mathieu heeft gekozen voor een Nederlands paspoort en juist dat land is in de breedte lang zo sterk niet als bijvoorbeeld het kleine België en Frankrijk. Ik vrees dat Mathieu in de finale tamelijk geïsoleerd zit wat uiteraard een nadeel is als er reparatiewerkzaamheden nodig zijn. Krijgt Joop in 2019 eindelijk een opvolger? Ik denk daarom van niet.
lodjan 05 september 2019 07:10
In het grote, maar zwakke, Nederland kan hij ten minste kopman zijn. In België en Frankrijk had hij in dienst moeten rijden van Alaphilippe of dat kopmanschap moeten delen.
Wanny 05 september 2019 07:50
Ik denk juist dat het ontbreken van een sterke ploeg voor VDP een voordeel is. Als je in de finale zit met 5 sterke ploeggenoten die allemaal willen winnen, worden je eigen kansen ook niet veel groter. En VDP is toch een eenling die overal tussendoor fietst.
Curzio 05 september 2019 08:07
Precies, tussen veelwinnaars als Vanmarcke en Naesen kan Van der Poel natuurlijk nergens aanspraken op laten gelden.
Ron de Renner 05 september 2019 09:44
De Sagans, Kwiatkoski's en Rui Costa's van deze wereld hadden toch ook niet bepaald een ondersteuning van topniveau in hun ploegen.
Cyclad58 05 september 2019 09:50
Laten we nu niet met De Craene meebrullen over de zogenaamde zwakte van Team NL. Naast Van der Poel kun je Terpstra, Teunissen, Roosen, Van Baarle, Langeveld, Mollema en Slagter/Gesink opstellen. Ik zou me daarover geen zorgen maken.
Luijt 05 september 2019 10:06
Fortnite. Gadver.
El Chaba 05 september 2019 10:22
Laten we überhaupt niet op een troll reageren, dat is namelijk precies wat hij wil.
En je ziet dat als de beheerders een tijdje niet ingrijpen zijn posts langzaam maar zeker (weer) frequenter terugkomen. Het is altijd hetzelfde patroon en iedereen blijft er elke keer opnieuw weer in trappen.
Horsie is back 05 september 2019 10:58
De wakkerste krant van Nederland, door sommigen ook wel eens vilein als Televaag beschreven, kopt toch stellig: "Wegwedstrijd Spelen in Tokio geen optie".
Cycling Weekly beroept zich hier dan ook op.
In het Sporza interview wordt hierover echter niet gerept. Zou de 1/3 Belg het kleine België nog even willen sparen met zo'n deceptie?
Of zouden ze hem verkeerd hebben verstaan: het woordje winnen niet gehoord?

Meanwhile gaat er in Cochabamba, alwaar Bird of Paradise zichzelf een startverbod oplegde, weer gevlogen worden.
De Pan American Games (separaat voor baanwielrennen) zijn daar net begonnen. De baan ligt er al een jaar, maar wordt nu feitelijk pas ingewijd.
Geen wereldrecords tot nu toe, maar een sprinter, die virtueel het derde rondje op de teamsprint onze kanonnen op twee fietslengten fietst is niet erg geloofwaardig.
Niet alleen de sprints, maar ook de individuele achtervolging beloven spektakel: Lambiek met snor zal ongetwijfeld weer op slinkse wijze proberen zijn eigen WR te verbeteren. En dan zou het grote wachten zijn op Chloe, ware het niet dat ze niet komt. Ze heeft zich door blessureperikelen niet kunnen plaatsen.

Horsie opent hier geen topictitels over het baanwielrennen, want immers als vreemd bijtende eenden in een te kleine vijver.
Maar nu de million dollars bash vraag: Wie is Michell Kelsey Marie, afkomstig uit het land van Canada Dry?
Gauw googlen? Dat zal U niet helpen. The crawlers pauzeren even of slapen nog. Twitter, dan zou net kunnen.

Wat is er gebeurd? Een brutale sportieve overval: Cochabamba heeft Aguascalientes uit de Heilige Graal gesmeten.
Het meest magische sport moment zal altijd de Bob Beamonesque spring in de Mexicaanse nacht ergens in 1968 blijven.
Wat wisten wij de Otto Normalburgers van deze wereld?

Nu was Horsie uiteraard wel gewaarschuwd. In Cochambamba zouden grootse dingen gaan gebeuren, nu daar voor het eerst een aantal zeer degelijke baanwielrenners en baanwielrensters waren neergestreken. Feitelijk 6 december 2013 Aguascalientes revisited.

Dus was het vanmiddag vanaf 4 uur opletten geblazen, maar het duurt daar even wat langer voordat de resultaten doorsijpelen.
Na vanavond enkele facebook accounts te hebben gecheckt zag ik het.

200m in 10,154s op naam van Mitchell Kelsey Marie, uiteraard sub-wereldklasse en winnares van de Pan Amerikaanse Spelen recent in Lima met een alleszins redelijke 10,890s tijd. Verschil in afstand tussen beide tijden kan ongeveer becijferd worden ruim 13 meter.3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/09/2019 20:39 door Horsie is back.
El Chaba 05 september 2019 11:38
Lijkt me ook logisch. Is echt veel te zwaar voor hem.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen