Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

74th La Vuelta ciclista a España (2.UWT) Stage 14 » San Vicente de la Barquer › Oviedo (188k)

Gepost door Clavan 
Clavan 07 september 2019 10:23CTRL C- CTRL V van Wielerflits:
De sprinters hebben al veel afgezien in deze Vuelta a España, maar zaterdag krijgen de rappe mannen eindelijk weer een kans om te sprinten voor een prestigieuze ritzege. Of krijgen we toch geen massaspurt in de straten van Oviedo? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de snelheidsduivels.

Parcours
Het is echt waar, de sprinters krijgen zaterdag eindelijk weer een kans om te vechten voor een ritzege! De veertiende etappe van San Vicente de la Barquera naar Oviedo is glooiend maar relatief vlak, zeker als we kijken naar de voorbije dagen. Tussen de start- en finishplaats ligt slechts één beklimming van derde categorie. Het lijkt dan ook een ideale etappe voor Sam Bennett, Fabio Jakobsen en de nog zegeloze Fernando Gaviria.

De renners verzamelen zich eerst in San Vicente de la Barquera, een kustplaats in de provincie Cantabrië. De veertiende etappe speelt zich grotendeels af langs de Cantabrische en Asturische kust, waardoor het toch oppassen is voor de eventueel fel blazende wind. Het parcours zelf is niet al te uitdagend, met slechts één beklimming die meetelt voor het bergklassement. Het gaat via plaatsjes als Blamori, Nueva en Colunga richting Oviedo.

Even stoppen zit er niet in voor de coureurs, want ze rijden in sneltreinvaart door La Venta’l Probe en El Infanzón naar de tussensprint in het veel grotere Gijón. Over die laatste stad valt wel het nodige te vertellen. Zo werd 46 jaar geleden oud-renner José Luis Rubiera (zesde in de Vuelta van 1999, zevende in 2001, red.) geboren in deze havenstad. Gijón is daarnaast bekend van de gelijknamige voetbalclub, tegenwoordig actief in de Segunda División.

Na de passage door Gijón trekken de renners plots naar het zuiden, wat meer de Asturische (ja, we bevinden ons inmiddels in de regio Asturië) binnenlanden in, voor een finish in het dertig kilometer verderop liggende Oviedo. De Vuelta had kunnen kiezen voor een aankomst op de beroemde Alto del Naranco, even buiten Oviedo, maar ditmaal eindigt de etappe met een vlakke finale door de straten van de hoofdstad van Asturië.

David de la Cruz won drie jaar geleden op de Alto del Naranco, net buiten Oviedo
Al moeten de renners eerst nog over de Alto la Madera (8 km aan 3,5%), maar dit moet geen problemen opleveren voor de rappe mannen, ook al doemt de beklimming op in volle finale. Na de top van de Madera is het nog 22,6 kilometer tot de streep in Oviedo. Genoeg tijd voor ploegen als BORA-hansgrohe (voor Bennett), Deceuninck-Quick-Step (Jakobsen) en UAE Emirates (de nog zegeloze Gaviria) om de boel te (re)organiseren.

De laatste kilometers richting het centrum van Oviedo zijn rechttoe-rechtaan door de afwezigheid van (scherpe) bochten en rotondes, waardoor we een koninklijke sprint mogen verwachten op de Calle Jovellanos, die deels bergop loopt. Drie jaar geleden koerste het Vuelta-peloton eveneens naar Oviedo, al lag de finish toen op de vermaarde Alto del Naranco. We waren destijds getuige van een dubbelslag van David de la Cruz.

Start: 12.46 uur in San Vicente de la Barquera
Finish: 17.21-17.50 uur in Oviedo

Favorieten
De etappe naar Oviedo is niet helemaal vlak (het is en blijft de Ronde van Spanje), maar het parcours lijkt toch niet lastig genoeg om de sprinters overboord te gooien. Daar komt nog bij dat Sam Bennett, Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria al zo weinig kansen krijgen in deze Vuelta. De sprintersploegen zullen kortom tot de tanden toe bewapend zijn!

Sam Bennett heeft zich naar eigen zeggen weleens beter gevoeld, maar de manier waarop de Ier won in Alicante was ronduit indrukwekkend. De renner van BORA-hansgrohe kwam met meerdere fietslengtes voorsprong over de streep, maar in de daaropvolgende etappe naar El Puig kwam hij dan weer nét te laat om Fabio Jakobsen van zijn eerste zege in een grote ronde te houden. In Oviedo hoopt Bennett wel weer goed te timen.

Mocht de Ierse kampioen in een goede positie aan zijn sprint beginnen, dan is hij zeer moeilijk te verslaan. Al liet Fabio Jakobsen zien dat hij niet hoeft onder te doen voor zijn sprintende concurrent. Na een mislukte sprint in Alicante was het één dag later wel raak aan de Oost-Spaanse kust. Sindsdien hebben we Jakobsen niet meer aan het werk gezien, maar de Nederlandse kampioen van Deceuninck-Quick-Step is er nog altijd bij.

Fernando Gaviria moeten we normaal in één adem noemen met Bennett en Jakobsen, maar de Colombiaanse spurter is niet bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. De renner van UAE Emirates moest in de Giro d’Italia nog opgeven wegens een knieblessure, waardoor hij de Tour de France moest laten schieten. De 25-jarige Gaviria moet het in deze Vuelta voorlopig doen met een derde plaats in El Puig.

Dat is toch veel te weinig voor een renner met de allure van Gaviria, al was de snelheidsduivel uit La Ceja verre van fit na een collectieve valpartij tijdens de inleidende ploegentijdrit. Gaviria heeft echter enkele dagen de tijd gehad om te ‘herstellen’, waardoor we wel wat mogen verwachten in de straten van Oviedo. Een nadeel: zijn ploeg zal wellicht niet de hele dag op kop rijden om de koers te controleren, gezien de positie van Tadej Pogačar in het klassement.

Gaviria zal kortom een beetje moeten profiteren van de andere ploegen, bijvoorbeeld van Mitchelton-Scott. De Australische formatie kwam naar de Vuelta om een goed klassement te rijden met Esteban Chaves, maar de goedlachse Colombiaan heeft al veel tijd verloren. Maar gelukkig heeft de WorldTour-formatie ook nog een sprinter aan boord: Luka Mezgec. De Sloveen werd eerder al derde én vierde in respectievelijk Alicante en El Puig.

Normaal gesproken is Mezgec net niet snel genoeg om topsprinters als Bennett, Jakobsen en Gaviria te kloppen, maar er zijn al gekkere dingen gebeurd in deze Vuelta a España. Bovendien wisten Primož Roglič en Pogačar al voor Sloveens succes te zorgen. Inspireert dit Mezgec tot een grootse sprint in Oviedo? Let ook op de sterke Max Walscheid, die in El Puig nog werd gestraft wegens onreglementair sprinten. Neemt de Duitser revanche?

Het is moeilijk voor te stellen, maar Marc Sarreau, Jon Aberasturi en Szymon Sajnok hopen ook op een overwinning. Ze staken allemaal al eens hun neus aan het venster, maar er moet toch veel goed gaan (en verkeerd gaan bij de concurrentie) wil een van deze renners op het dagpodium staan. Trek-Segafredo rekent tot slot nog op John Degenkolb en Edward Theuns, die in Alicante nog tweede werd achter Bennett.

Een sterretje voor de Belg is ook wat karig, maar vergeet niet dat Theuns tijdens de individuele tijdrit nog zwaar ten val kwam, waardoor het onduidelijk is of hij wel fit genoeg is om te sprinten. Verder is het nog uitkijken naar Clément Venturini, Cyril Barthe, Jonas Koch, Edvald Boasson Hagen, Damien Touze en Tosh Van der Sande, al sprinten deze renners normaal voor een verre ereplaats.

Mochten we inderdaad een (massa)sprint krijgen, dan zullen de rappe mannen wel goed moeten timen. Op ruim zevenhonderd meter van de streep begint de weg namelijk te stijgen aan zo’n 4%, maar de laatste driehonderd meter zijn wel weer vlak.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sam Bennett
*** Fabio Jakobsen, Fernando Gaviria
** Luka Mezgec, Max Walscheid, Marc Sarreau
* Jon Aberasturi, Szymon Sajnok, John Degenkolb, Edward Theuns

Klassement na 13e etappe
1. Primoz Roglic (Slo)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 2.25
3. Tadej Pogacar (Slo) + + 3.01
4. Miguel Ángel López (Col) + 3.18
5. Nairo Quintana (Col) + 3.33
6. Rafal Majka (Pol) + 6.15
7. Nicolas Edet (Fra) + 7.18
8. Carl Fredrik Hagen (Noo) + 7.33
9. Wilco Kelderman (Ned) + 7.39
10. Dylan Teuns (Bel) + 9.58
Orakel 07 september 2019 11:45
Puncheur of sprinter? Leuke finish.
Slimmerd 07 september 2019 12:28
Ben heel benieuwd naar het etappeverloop inderdaad, kan me niet voorstellen dat de sprinters deze kans willen laten lopen.

Zie je dan echter weer het profiel van het slot van de etappe op PCS, ga ik twijfelen of er veel ploegen geloven in hun sprinter op deze aankomst, want dat lijkt me toch een stevig bergop in de laatste kilometer:
Slimmerd 07 september 2019 12:52
Orakel 07 september 2019 12:59
Het is natuurlijk makkelijker dan Rodez. Dus Hagen, Degenkolb (dat type sprinter) kunnen voor de winst gaan.
Slimmerd 07 september 2019 13:03
Jakobsen, Gaviria en Bennett ook? Zeker gezien de 2000 hoogtemeters in de etappe ook nog.

Veel zal uiteraard ook afhangen van de kopgroep, hoe groot gaat deze zijn, welke (sprinters)ploegen hebben daar al een kandidaat mee?
Slimmerd 07 september 2019 13:09
Het gevaar lijkt me niet uit de kopgroep te komen;

Vanhoucke, Rossetto, Dillier, Puccio, Pibernik en Rubio Hernandez.

Hebben snel al 1'30
Slimmerd 07 september 2019 13:18
Deceuninck en BORA meteen in controle van het peloton, we gaan alle voorbereidingen zien van een massasprint, nu afwachten wat de finale brengt
Orakel 07 september 2019 14:33
Schijnt overal onduidelijkheid te zijn of de finish verplaatst is (tot voor het bultje). Kan iemand even kijken in Oviedo?
Eindhovuh 07 september 2019 15:59
Ineos was in de Tour niet zo goed begrijp ik van Ducrot.
Pyama 07 september 2019 17:12
Wuyts verwacht Bauhaus straks.
MarkV 07 september 2019 17:13
Geen enkele etappe in een grote ronde gewonnen dit jaar zeggen ze net op Eurosport. Wat een prutsers!
El Chaba 07 september 2019 17:19
Ja, ik hoorde het ook.. grinning smiley
MarkV 07 september 2019 17:25
Bennett wint

Grote valpartij, Mezgec lijkt het grootste slachtoffer.
Ook o.a. Valverde en Pogacar gevallen, maar zonder erg zo lijkt het.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/09/2019 17:26 door MarkV.
Eindhovuh 07 september 2019 17:26
Bennett met overmacht.
Klimmetje brak Jakobsen.
Flinke valpartij op 1km onbekend of er schade is.
Frederik D. 07 september 2019 17:26
En de tijd van de vallers? Ik hoorde allemaal dezelfde tijd want binnen de laatste drie km.
MarkV 07 september 2019 17:29
Lijkt mij wel of misschien dat ze in dezelfde tijd als het eerste groepje (op plek 4) worden gezet.
Tinuz 07 september 2019 17:31
Bennett die vreemde Ierse ijzervreter rijdt door muren als het moet.
Pyama 07 september 2019 17:34
Valpartij zag je ontstaan. Dacht door een enorme zwieper van een Ag2r man. zonde voor Mezgec
Frederik D. 07 september 2019 17:35
Luka Mezgec, vooraf een van de favorieten voor de etappe van zaterdag, was het grootste slachtoffer van de valpartij. De Sloveen werd afgevoerd met een ambulance en moest de Vuelta verlaten.

Bron: nu.nl
Pyama 07 september 2019 17:43
Wat zitten Wuyts en José te wauwelen. Hebben ze andere beelden dan wij?
Cecchini 07 september 2019 17:54
Wat wauwelden ze Pyama ? Ik heb een tijd niet gekeken.
MarkV 07 september 2019 18:28
Aan de uitslag te zien is iedereen die gehinderd werd door de val op 5 seconden gezet, maar de renners die niet gehinderd werden kregen hun reële tijd waardoor de uitslag nogal chaotisch is.
Geen gevolgen voor het klassement.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/09/2019 18:29 door MarkV.
Pyama 07 september 2019 18:38
Over de cameraman, regie en gebrek aan beelden van het podium en het flash interview. Die beelden waren wel op tv.

Wat is er trouwens met Hagen? Het DDD virus?
lodjan 08 september 2019 07:06
Medisch bulletin
 Willie Smit (Katusha-Alpecin) – Open wond aan de linkerknie. Medische assistentie tijdens de koers na een valpartij.
 Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) – Pijn rondom de heup en rechterelleboog. Naar het ziekenhuis afgevoerd voor verder onderzoek.
 Jorge Cubero (Burgos-BH) – Schaafwonden aan de linkerelleboog. Medische assistentie tijdens de koers na een valpartij.
Frederik D. 08 september 2019 09:53
Wat is eigenlijk de oorzaak van die valpartij?
Clavan 08 september 2019 11:10
Pyama 08 september 2019 11:32
Een flinke zwieper. Degenkolb en een Ag2r man. Leek op een typische actie vsn Venturini
Curzio 08 september 2019 11:36
Zag er toch niet echt wat ongeoorloofds in. Iemand kwam een beetje in de tang, helde naar rechts, een ander raakte uit balans en toen ontstond er een sneeuwbaleffect.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen