Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Olympische puzzel

Gepost door Meneer 60% 
Meneer 60% 21 oktober 2019 11:25
Interessant artikel op de site van de NOS: [nos.nl]

Ingewikkelde materie maar kort samengevat: er zijn strenge en ook rare regels bij de Spelen om het aantal deelnemers in alle wielerdisciplines te beperken. Dat zorgde in het verleden al voor gekke situaties. Volgens mij stond er in Rio een Duitse baansprinter aan de start van de wegwedstrijd. En sprinter Nils van t Hoenderdeel deed aan de ploegenachtervolging mee, als ik me niet vergis. Om die reden moeten tijdrijders ook de wegwedstrijd rijden.

Nederland mag normaal gesproken maar met drie baansprinters meedoen. Dan kunnen ze dus niet afwisselen op de teamsprint. En als je dan kiest voor de beste drie mannen op de teamsprint, valt Buchli buiten de boot. Ook voor de keirin. Nou zijn er meerdere manieren om het te omzeilen. Er is blijkbaar serieus overwogen om Jeffrey Hoogland mee te laten doen met het mountainbiken. Maar de meest logische oplossing zou zijn om Jan Willem van Schip de wegwedstrijd mee te laten doen. Die kan natuurlijk prima knechten in de eerste honderd kilometer. Maar gaat hij zich het snot voor ogen rijden als knecht, terwijl hij weet dat hij een week later moet pieken? Moerenhout is er niet zo blij mee dat hij een plek zou moeten opofferen, maar heeft er wel begrip voor. Wordt vervolgd.
lodjan 21 oktober 2019 11:41
Laat Milan Vader zijn mountainbike-plekje maar afstaan aan oud-BMX-er Hoogland.
Misschien hard voor Milan, maar het beste voor onze totale wielermedaillekansen.
Een vijfde wegrenner kan meer betekenen voor de kopmannen dan Milan voor Mathieu.

Edit: na het artikel gelezen te hebben Lavreysen vervangen door Hoogland.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/10/2019 12:04 door lodjan.
Horsie is back 21 oktober 2019 11:41
Net gelezen. Lijkt Horsie wel iets voor prikker L., zodra ie klaar is met het chaperonneren van E.

Lijkt me meer een puzzel voor de Angelsaksen. Hoe in een olympisch jaar (na 2008, 2012 en 2016) weer de Rise of the British Empire tot stand te brengen.
Aan Goldilocks zal het denkt Horsie wel niet liggen. Of we de wederopstanding van manlief weer zullen zien (Jeroen Koster denkt stiekem van wel) begint toch twijfelachtig te worden, tenzij er ergens op dat eiland nog een Kinsei 2.0 ter wereld komt, die de "snelle wielen" van 2012 doet verbleken.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/10/2019 11:48 door Horsie is back.
ton duk 21 oktober 2019 11:48
MvdP kan toch en MTB, Weg - en Baan doen ?
Eventueel ook nog zwem-estafette als we een Belgische collega mogen geloven...
gr
opoeepo 21 oktober 2019 12:01
Wellicht kan hij wel als Belg of Fransman meedoen en zodoende een plaatsje vrij maken.
Brieske 21 oktober 2019 13:01
Schip op de weg. Klaar!

Alsof het uitmaakt wie de 5de man is voor Nederland, die gaat toch geen medaille halen en ook niet de doorslag geven of onze kopmannen een medaille gaan halen.
Als we als 5de man van Schip selecteren en we er daardoor zorgen dat we een extra medaille kandidaat hebben op de baan dan moeten we dat gewoon doen.

Groet
Curzio 21 oktober 2019 13:29
Is er dan een vlakke aanloop in het parcours? Of is het direct lokale rondjes. Want dan heb je volgens mij niks aan JW. Vijf man in een team is wel heel weinig en die eventuele medaille op de weg is een stuk belangrijker dan bij de teamsprint op de baan in mijn ogen, waar ze sowieso al de favoriet zijn.
MarkV 21 oktober 2019 13:36
Profiel:
[nos.nl]

Lijkt mij dat hij dat wel moet kunnen tot het begin van de Fuji en de invloed van een 5e man op een toch al zeer onwaarschijnlijke medaille is niet zo groot.
Die 2e mountainbiker heeft zich fair en square gekwalificeerd, dat kun je niet maken om hem niet te laten starten. Bij de wegwielrenners is daar geen sprake van.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/10/2019 13:41 door MarkV.
Luijt 21 oktober 2019 14:03
Koos is wel een heel vriendelijke gast.
Wanny 21 oktober 2019 14:33
Koos kan ook niet echt aanvoeren dat we op de weg bij de heren de medailles aaneen hebben geregen de laatste decennia. Terwijl we op de baan een grote kans hebben op een sloot eremetaal.

Heeft Koos wel 5 man die zich specifiek voorbereiden op de wegrit in Tokio (zoals de jongens van de baan) of doet iedereen het er een beetje bij?
Eindhovuh 21 oktober 2019 16:18
Horsie is back 21 oktober 2019 19:45
Gisteren had Horsie het interview met Theo Bos gezien en nu meldt de qua baanwielrennen best geïnformeerde website baanwacht.nl ook al dat Theo Bos na Berlijn WK 2020 het ene baancircuit gaat verruilen voor het andere. Hij verhuist voor een aantal jaren naar het nieuwe Japanse Keirin Circuit (JKA), want ook zonder vrindje Cecchini te raadplegen, weet Theo Bos uiteraard nu deksels goed, dat hij geen opbeurende rol meer kan spelen in de Olympische Puzzel.

Hij wil dus mit einem Paukenschlag (een wereldtitel op de 1 km met staande start) afscheid nemen van het formele baancircuit.
Mogelijk? Hangt wel erg af van het deelnemersveld en dat is in topsport altijd een arbitraire vraag. Gisteren was hij er niettemin weer akelig dicht bij.
tvm 22 oktober 2019 08:08
Waarom niet MvdP laten starten in de wegrit? Een kleine training kan toch geen kwaad 2 dagen voor zijn mountainbikewedstrijd? Anders idd van t schip laten starten mits hij goed genoeg is op de baan, die sport heb ik geen kijk op.

Overigend heb je in een klimkoers niet veel aan een extra knecht bergop in vergelijking met een heuvelkoers.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/10/2019 08:09 door tvm.
lodjan 22 oktober 2019 08:33
MVDP in de wegrit lost het baan(luxe)probleem niet op.
Eindhovuh 22 oktober 2019 11:34
Wie reden er gisteren niet waarvan jij denkt dat die hem volgend jaar kunnen verslaan?
Luijt 22 oktober 2019 11:36
Jammer dat Theo net niet goed genoeg meer is voor de Olympische nummers.
lodjan 22 oktober 2019 11:46
Horsie is back 22 oktober 2019 12:54
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wie reden er gisteren niet waarvan jij denkt dat
> die hem volgend jaar kunnen verslaan?

In elk geval Eric Engler en Joachim Eilers op hun "thuisbaan" in Berlijn.
Matthew Glaetzer wellicht, maar die wil net als Jeffrey Hoogland toch ook niet zo graag meer naast een omvangrijk sprinttoernooi twee maal binnen korte tijd (in Apeldoorn was het zelfs minder dan een twee uren) de ervaring opdoen zichzelf binnenste buiten te moeten keren, om succes kunnen hebben.
Jeffrey Hoogland moest de laatste keer in Apeldoorn 2018 vele minuten door Opoe epo worden vastgehouden.
opoeepo 22 oktober 2019 13:29
En dat viel niet mee.
Eddy Veen 22 oktober 2019 14:29
MVDP start niet in de wegrit, omdat dat zijn eigen keuze is. Hij zou best mogen.
Prikdude 22 oktober 2019 16:30
Opvallend veel bijval voor dit krankzinnige voorstel op een forum dat (hopelijk?) voornamelijk van koers houdt, slecht fragmentarisch van veldrijden en zeer occasioneel van baanwielrennen of BMX.

Het begint er evenwel mee dat alles op twee wielen over een kam geschoren wordt door het IOC. Dat is een infantiele premisse waar voor Tokio niet veel (meer) aan te doen is. Alsof waterpoloërs zwemmende handballers zijn, judoka's worstelaars zijn met nachtkledij of worstelaars judoka's in een aerobicsklasje en roeiers kanovaarders zonder stroming.

Scheve categoriseringen daargelaten, moet de hoofdsport binnen de wielersporten, die meer dan alleen als kapstok fungeert voor de inferieure circusacts, zich gaan schikken voor een een nevenonderdeel dat eigenlijk zelfs een wintersport is? De wereld op zijn kop. Wellicht precies hoe het IOC het graag heeft: alles ten faveure van sporten waar 3,75 op de 4 jaar geen hond (paarden daargelaten) naar wil kijken.

Specifieker zitten er ook nogal wat mysterieuze en dubieuze haken en ogen aan. Ik volg hier wel het NOS artikel dat zeer goed mogelijk fouten bevat (https://www.google.com/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2307037-ongekend-wielersucces-plaatst-knwu-voor-ingewikkelde-olympische-puzzel.html). De samenvatting daarvan is dat wereldkampioenen Büchli (keirin) en Lavreysen (sprint) enkel aan tussen haakjes genoemde disciplines mee mogen doen als ze zijn ingeschreven voor de teamsprint. Aangezien Roy van den Berg momenteel een (nog) grotere zekerheid op goud geeft dan Büchli moet de laatste zich ook voor een ander onderdeel inschrijven om dan op de Spelen toegevoegd te kunnen worden. Dat kan dus kennelijk niet de keirin zijn maar is het omnium. En daarom wordt Van Schip bij de wegrenners ingeschreven om op de Spelen dan weer gewoon op het omnium uit te komen. Koekkoek.

Met dermate weinig renners en veel vlak tussen de beklimmingen kan de wegkoers heel goed (weer) een tactische aangelegenheid worden. Moerenhout zal nu gedwongen worden twee mindere pionnen (zeer waarschijnlijk een stevig uitgepierde Dumoulin die zich vooral op de andere discipline tijdrijden richt en Van Schip) op te nemen in een team van 5 . Zomaar het verschil tussen een 1e of 11e plek. Zet dat tegenover de teamsprinters, die met Büchli wellicht een paar hondersten langzamer gaan zijn dan Van den Berg en sowieso goud pakken (wat geeft het überhaupt voor voordeel of die startsprinter 20 meter of 19,5 voor je uit rijdt?).

Meedoen is belangrijker dan winnen? Gouddelven is veel belangrijker geworden dan meedoen, maar zelfs in die wetenschap dient Roy van den Berg lekker thuis gelaten te worden.
Curzio 22 oktober 2019 17:06
Eens. Het zou zonde zijn als dit ten koste gaat van de startplek van Poels.
Prikdude 22 oktober 2019 17:12
Haha... Gesink (kopman), Mollema (vrije rol), Dumoulin, Oomen en Van Baarle (of Kruijswijk afhankelijk van vorm en programma).
lodjan 22 oktober 2019 18:10
Daar kan ik mij wel in vinden, maar dan met Mollema als kopman. Dumoulin en Van Baarle op de tijdrit (of hebben we maar één startplek?)
Horsie is back 22 oktober 2019 19:09
Prikdude Schreef:
-------------------------------------------------------

De wereld op zijn kop. Wellicht precies hoe het IOC het graag heeft: alles ten faveure van sporten waar 3,75 op de 4 jaar geen hond (paarden daargelaten) naar wil kijken. Horsie's schaduw is nooit ver weg!
>
De samenvatting daarvan is dat wereldkampioenen Büchli (keirin) en Lavreysen (sprint) enkel aan tussen haakjes genoemde disciplines mee mogen doen (voor nop) als ze zijn ingeschreven voor de teamsprint. Aangezien Roy van den Berg momenteel een (nog) grotere zekerheid op goud geeft dan Büchli moet de laatste zich ook voor een ander onderdeel inschrijven om dan op de Spelen toegevoegd te kunnen worden.

Het probleem met Büchli is natuurlijk, dat hij geen starter kan zijn en dus alleen in aanmerking komt voor positie 2 en positie 3, waar nu eenmaal echte racepaarden aan mee moeten doen. Vanuit de teamsprint selectie is een start op de keirin en sprint automatisch for grabs.

> Zet dat tegenover de teamsprinters, die met Büchli wellicht een paar hondersten langzamer gaan zijn dan Van den Berg en sowieso goud pakken
> (wat geeft het überhaupt voor voordeel of die startsprinter 20 meter of 19,5 voor je uit rijdt?).
>
Hoogland achter Lavreysen heeft uiteraard geen pijn, behalve natuurlijk als deze moet inhouden. De bedoeling is wel om een maximale snelheid te bereiken.
Prikdude 22 oktober 2019 19:21
Kortom: Mathieu van der Poel kan ook de startende renner zijn op de teamsprint.
Horsie is back 22 oktober 2019 21:10
Prikdude Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kortom: Mathieu van der Poel kan ook de startende
> renner zijn op de teamsprint.

Nee, zoals op dit forum zo vaak blijkt: Je kunt niet om Mathieu van der Poel heen (rijden).
Arnold 24 oktober 2019 19:57
Hoe kan je als sporter trots zijn op een gouden medaille die bereikt is door een 'slimmigheidje' met startplekken?

Je wil als sportploeg toch de beste zijn omdat je fysiek beter was, niet omdat je met een man meer mag rijden op de teamsprint!
Nelis! 25 oktober 2019 00:32
Arnold Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoe kan je als sporter trots zijn op een gouden
> medaille die bereikt is door een 'slimmigheidje'
> met startplekken?
>
> Je wil als sportploeg toch de beste zijn omdat je
> fysiek beter was, niet omdat je met een man meer
> mag rijden op de teamsprint!


Lekker begrepen Arnold. Jij denkt dat ze met z'n vieren mogen sprinten, en de rest met z'n drieën?
Horsie is back 25 oktober 2019 14:01
Nelis! Schreef:
-------------------------------------------------------
> Arnold Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Hoe kan je als sporter trots zijn op een gouden
> > medaille die bereikt is door een
> 'slimmigheidje'
> > met startplekken?
> >
> > Je wil als sportploeg toch de beste zijn omdat
> je
> > fysiek beter was, niet omdat je met een man
> meer
> > mag rijden op de teamsprint!
>
>
> Lekker begrepen Arnold. Jij denkt dat ze met z'n
> vieren mogen sprinten, en de rest met z'n drieën?

Horsie neemt aan, dat ook op de OS (zoals recent bij het EK) een land voor de drie ronden in totaal vier verschillende rijders mag inzetten.
Het zou bijvoorbeeld dan goed kunnen, dat de hotshots eenmaal of zelfs twee maal aan de kant mogen blijven.
En als de drie ronden ook nog op één en dezelfde dag worden gehouden is dat een voordeel.

Maar met Kensei zal dit alles waarschijnlijk geen enkele rol van betekenis meer spelen, maar het bekende spreekwoord met de huid van de beer, nietwaar?

Disclaimer: Op de OS is elke ploeg loaded, dus dit biedt weinig aanleiding voor freewheelen
MarkV 25 oktober 2019 15:49
Ze verzinnen deze constructies niet om zo nodig 4 man te hebben bij de teamsprint, maar om al die grote kanshebbers op goud op de keirin en andere onderdelen van start te kunnen laten gaan.
Daarbij spelen ze in andere landen ongetwijfeld met vergelijkbare scenario's. Zie de genoemde voorbeelden uit het verleden.
Arnold 27 oktober 2019 21:21
Ze verzinnen dit om te kunnen wisselen in een evenement waarin de series halve finales en finale binnen 2 uur wordt afgewerkt. Waar andere landen die met 3 man doen, kan Nederland dit afwisselen en zo voordeel behalen. Of je dit als sporter moet willen is een 2e.

Ook als er 3 man gaan mogen er 2 de sprint en keirin rijden, dit zullen dan Lavrijssen en Hoogland zijn en niet Büchli. Maar goed komen dus niet meer startplekken bij enkel bij de teamsprint
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen