Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Zwarte Wout overleden

Gepost door lodjan 
lodjan 26 oktober 2019 21:41
Op 85-jarige leeftijd is de voormalige Wateringse wielrenner Wout van den Berg overleden. Bij het brede publiek was 'Zwarte Wout' de held in de achterhoede van het peloton. Een prof zonder ploeg, soms gesponsord door een Westlands bedrijf.

Wout ging op 21-jarige leeftijd wielrennen. Hij raakte later bij Westland Wil Vooruit goed bevriend met het grote talent Leo Duyndam uit Honselersdijk. Het verhaal wil, dat toen Wout zag aankomen dat deze Leo beroepsrenner ging worden, hij razendsnel een licentie aanvroeg om als eerste Westlandse profrenner te boek te staan. In een tv-interview met de WOS gaf Wout als reden: "Bij de amateurs moest je overal inschrijven en dan kreeg je 'm soms 'vol' terug. Bij de beroepsrenners kon je altijd starten. En je kreeg nog reisvergoeding ook. Ik dacht: da's bingo!" 

Wout reed vrijwel altijd in een volledig zwarte uitmonstering (als tegenwicht startte hij ook weleens helemaal in het wit). Hij viel verder op met zijn ravenzwarte haar en paardenstaart en koerste met één oog toegeknepen. Wout was zo verknocht aan de sport en aan het publiek dat hij tot op 51-jarige leeftijd prof bleef. Hij reed zelden in de prijzen en als dat wel gebeurde, was het meestal te danken aan zijn doorzettingsvermogen om de wedstrijd uit te rijden en de uitslagenlijst tamelijk kort was.

De Wateringse tuinder was bekend bij 'iedereen' in de Nederlandse en Vlaamse wielerwereld. Bij koersen in het Westland was hij bij het publiek populairder dan alle andere coureurs. Er werden zelfs premies uitgeloofd, als hij er in zou slagen de laatste plaats in de koers over te doen aan een andere coureur. Er waren altijd wel renners die hem daarbij zo nodig best graag een handje wilden helpen.
lodjan 26 oktober 2019 21:45
valse trage 27 oktober 2019 18:11
Aerts 27 oktober 2019 20:43
Superdik verhaal1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/10/2019 21:38 door Aerts.
veluweracer 28 oktober 2019 01:58
Mooie karaktervolle coureur. Een imposante verschijning.
Clavan 28 oktober 2019 10:33
Prikdude 28 oktober 2019 11:33
Gelukkig geen zwarte astronaut...that's like killing a unicorn.
Arsimo 30 oktober 2019 19:58
Kwam hem in jaren 80 geregeld tegen tijdens trainingen in het Westland (ik was ook een aantal jaren WWV-lid). Sprak hem dan even kort. Zijn overlijden doet me echt wel wat.
lodjan 05 november 2019 13:03
Zwarte Wout was ooit, op zijn 52ste, de oudste profwielrenner van Europa

VAN WIEG TOT GRAF

Hij reed in het zwart, maar de Westlandse tomatenkweker gaf de Nederlandse wielersport veel kleur. Wout van den Berg vond meedoen belangrijker dan winnen. Deze week in de rubriek Van wieg tot graf het levensverhaal van Wout van den Berg (26 januari 1934 - 25 oktober 2019).

Nicolette van der Werff 04-11-19, 20:02

Wout was een markante Westlander. De tuinder uit Wateringen stond in zijn dorp, én bij alle wielerfans in de rest van Nederland, bekend als Zwarte Wout. Zwarte Wout was ooit, op zijn 52ste, de oudste profwielrenner van Europa, misschien zelfs van de wereld. Hij sloeg geen criterium over. Wout kwam vrijwel nooit als eerste, maar steevast wél als publiekslieveling over de streep.

Verzetswerk
De Wateringer werd gewaardeerd vanwege zijn liefde voor de sport en vanwege zijn bijzondere verschijning. Zwarte Wout fietste immer in het zwart. Na verloop van tijd verfde hij ook zijn haren in die kleur, waardoor hij heel herkenbaar was voor het publiek. Van de Achterhoek tot aan Zuid-Limburg werd zijn naam gescandeerd als Wout, achter in het peloton, tijdens een rondje om de kerk voorbij kwam. De gesigneerde foto's in zijn, door de lokale bank gesponsorde, tenue vonden altijd gretig aftrek.

Wout groeide op in een gelovig gezin dat niet aarzelde toen in de oorlog een beroep op hen werd gedaan. Over het verzetswerk, en de Joodse moeder met haar kind die bij hen onderdook, werd nooit gesproken. Dat de namen van Wouts vader en diens oudere broer bij Yad Vashem in een muur staan gebeiteld, is dankzij de Joodse familie die gered werd. Wouts familie vond de hulp, en hun verzet in de oorlog, vanzelfsprekend. Ze maakten er nooit een woord aan vuil.

Toen Wout na een voetbalcarrière bij KMD wilde gaan fietsen bij Westland Wil Vooruit (WWV) lag dat gevoelig. Veel wedstrijden waren immers op zondag. Wout loste dat op door in zijn zondagse pak naar een bevriende tuinder te wandelen, waar zijn fietstenue in het ketelhuis hing.

Frisio
Wout koerste onder de naam 'Frisio' zodat zijn vader niet over hem in de krant zou lezen. Want hoewel Zwarte Wout als profwielrenner nooit als eerste finishte, won hij als Westlands amateur genoeg wedstrijden. Vier maal werd hij clubkampioen bij Westland Wil Vooruit.

Wout had duidelijke prioriteiten. Doordeweeks was hij tomatenkweker, in het weekend wielerprof. Vriendinnen kwamen niet op de eerste plaats. Er was ooit een rondemiss in zijn leven, maar de relatie bleek niet bestand tegen Wouts liefde voor het wielrennen. En concessies deed hij niet.

Toen het familiehuis in het centrum van Wateringen plaats moest maken voor de bouw van eengezinswoningen herbouwde Wout het witte huis een stukje verderop. Mét een vleugel voor zijn moeder en een stukje grond voor het kleinvee dat hij graag om zich heen had.

Twintig eenden
Wout hield van dieren. Zij ook van hem. Rond de twintig witte eenden bracht hij groot nadat de moedereenden waren overreden. Ze volgden hem overal. Met de eenden achter zich aan ging Wout, steevast op klompen en met een rieten tuindersmand, naar de markt voor een visje of naar de slager voor zijn biefstuk. Wout reed dan wel in het zwart maar hij gaf zijn dorp, en de wielersport, veel kleur.

Wout van den Berg overleed, na een kort ziekbed, thuis in bijzijn van familie, op 85-jarige leeftijd.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen