Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Energy Lab (Lotto-Soudal) wil Bakala Academy (Deceuninck-Quick.step) overnemen

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 28 november 2019 06:47
Quote

Energy Lab (Lotto-Soudal) wil Bakala Academy (Deceuninck-Quick.step) overnemen

Krijgt Lotto-Soudal straks inzage in de medische dossiers en trainingsmethodes van Deceuninck-Quick.Step? Het risico ­bestaat, als de twee grootste sportlabo’s van het land gaan ­samenwerken. Het ‘rode’ Energy Lab staat op het punt om de ‘blauwe’ Bakala Academy over te nemen. Patrick Lefevere is op zijn hoede.

Energy Lab en de Bakala Academy zijn de twee meest gerenommeerde ‘performance centers’ van België: ze testen en screenen (top)sporters, zorgen voor medische begeleiding en schrijven trainingsschema’s uit. Energy Lab bestaat sinds 2009 en heeft filialen in Paal, Gent en Rotterdam. Het is een onafhankelijk bedrijf van Bob Verbeeck, de ­eigenaar van sporteventbureau Golazo. De bekendste werknemer is coach Paul Van Den Bosch. De Bakala Academy werd in 2012 opgericht binnen de schoot van de Universiteit Leuven door de Tsjechische zakenman Zdenek Bakala. Het center wordt gerund door inspanningsfysioloog Peter Hespel.

Sinds een aantal maanden lopen in het geheim onderhandelingen over een samenwerking tussen de twee labo’s. De Bakala Academy is verlieslatend en Energy Lab ziet “een opportuniteit” in een overname. Nog dit jaar wordt een deal verwacht.

Uitwisseling data?
Dat zou voor een kleine schok zorgen in de wielerwereld, want nergens staan de twee concurrerende bedrijven meer tegenover mekaar dan hier. Zdenek Bakala is ook eigenaar van de wielerploeg van Patrick Lefevere en zijn academie behoort logischerwijze dus tot het ‘blauwe’ kamp van Deceuninck-Quick.Step. Energy Lab werkt al jaar en dag samen met Lotto-Soudal en behoort daarmee tot het ‘rode’ kamp. Een samenwerking ligt dus gevoelig.

Een insider legt uit: “Het is wachten op details over de constructie, maar deontologisch lijkt dit geen ideale situatie. Wat als ­bepaalde mensen inzage krijgen in de dossiers van beide teams? Dat zou betekenen dat er onderling kennis kan worden uitgewisseld. Ik denk niet de teams dat idee plezant vinden.”

Wapen in de koers
Mits goeie afspraken en een ­duidelijke scheiding van beide centra hoeft er geen overlap te zijn. “Het is absoluut de bedoeling dat er ‘een muur’ blijft ­bestaan”, zegt een tweede insider. “Het is zelfs een voorwaarde in de onderhandelingen.”

Maar Patrick Lefevere is toch op zijn hoede — aangezien het ­initiatief bij Energy Lab zit en de Bakala Academy in de zwakkere onderhandelingspositie zit, loopt hij het grootste risico om benadeeld te worden. “Ik ben niet op de hoogte van dit dossier en ben vandaag niet ongerust, maar als er een samenwerking komt, zal ik de eerste zijn om met Peter Hespel te spreken. Niemand heeft graag dat zijn knowhow beschikbaar wordt voor ­anderen.”

Wetenschappelijke en sport­medische kennis zijn belangrijke wapens in het moderne profwielrennen. Ploegen zoeken naar de beste begeleiding en vechten om de grootste specialisten. Zo pikte Jumbo-Visma ­recent de diëtist in van Deceuninck-Quick.Step, Martijn Redegeld. Lefevere: “Jumbo is zogezegd het nieuwe ‘best in town’, het nieuwe ‘sexy thing’, ze zouden lichtjaren voorsprong hebben met hun voedingsapp en het afwegen van hun maaltijden, maar ze komen wel personeel bij ons wegplukken. Ik zal dat maar als een compliment zien, zeker?”

Maar het algemene principe blijft: het idee dat concurrenten zouden kunnen profiteren van kostbare kennis die in zijn ploeg is opgebouwd, schrikt Lefevere af. “Ik wacht af, maar als er een probleem rijst, zijn wij niet getrouwd met de Bakala Academy. We kunnen altijd een andere partner kiezen.”

[www.hln.be]

Mocht de overname er daadwerkelijk komen dan hoop ik wel dat van uitwisseling van kennis geen sprake is. Want stel je eens voor wat het betekent als dat wel het geval is. Dan zou Lotto een enorme stap voorwaarts zetten met als gevolg dat niet één maar twee Belgische ploegen de overwinningen aaneenrijgen. Voor de overige ploegen resten dan enkel wat kruimels. Tja, wat dat doet met de kijkcijfers lijkt mij evident. Als er slecht twee ploegen zijn die kunnen winnen dan wordt deze sport te voorspelbaar en haken kijkers dus af.
Ik begrijp best dat Lotto beter voor de dag wil komen dan ze doorgaans doen maar een ploeg die structureel kwakkelt heeft toch ook zo zijn charme. Fan zijn van een ploeg die veel wint is natuurlijk heel makkelijk. Maar fan zijn van een ploeg die zelden presteert vraagt om karaktereigenschappen waarmee je goed met teleurstellingen kan omgaan. En dat zijn in mijn beleving mensen die een stuk interessanter zijn omdat ze dus niet per se voor de gemakkelijke weg kiezen. Maar wanneer Lotto een tweede QuickStep wordt ben ik bang dat deze mensen zeer zeldzaam worden in het wielerwereldje van België en daar wordt België niet leuker van.
Horsie is back 28 november 2019 11:12
Horsie houdt wel van een detective of politieserie op zijn tijd. Jarenlang naar een excentrieke bromtol gekeken. Toen tijdens het lezen van dit verhaal de naam labo lvoorbij kwam was het raak. Genie Google wees me daarna de weg: Witse niet te verwarren met de oom van Ulrich, Witz.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen