Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Lars Boom is wegrenner af

Gepost door Anony 
Anony 11 december 2019 19:11
Lars Boom stopt met koersen op de weg. De 33-jarige Nederlander vindt na het opdoeken van Roompot-Charles geen nieuwe ploeg. Boom wil zich nu verder focussen op gravel- en strandraces en mountainbiken.

Boom werd wereldkampioen veldrijden in 2008 en ging zich daarna focussen op de weg. Hij won 24 wedstrijden, met als hoogtepunt de kasseirit in de Tour van 2014. Hij won ook onder meer de Ronde van België (2009), een rit in de Vuelta (2009), de proloog van Parijs-Nice (2010) en de Dauphiné (2011), de Eneco Tour (2012) en een rit in de BinckBank Tour (2017). Hij werd in 2008 ook Nederlands kampioen op de weg én in het tijdrijden. Zijn laatste zege was de Tour of Britain in 2017.

Boom onderging in 2018 ook een hartoperatie, maar kon daarna geen succes meer bijeenfietsen.

De Nederlander reed dit veldritseizoen ook enkele crossen, maar ook daar zonder succes. Hij wil zich nu meer concentreren op gravel- en strandraces en mountainbike-wedstrijden, vooral op de marathon. “Ik heb een mooie en lange carrière op de weg achter de rug, met een aantal mooie overwinningen en ereplaatsen waar ik trots op ben”, reageerde hij bij Wielerflits.nl. “Door het stoppen van mijn huidige team ontstond er een mogelijkheid om mijn focus te verleggen op een passie die ik al enige tijd koester. Dat zijn gravel- en strandraces, alsmede MTB marathons.” Bij welke ploeg hij gaat tekenen, is nog niet bekend.

Bron: Het Nieuwsblad



Tja. Triest carrièreverloop wat mij betreft. Die hartkwaal is een domper, maar qua mentaliteit schort het mijns inziens al veel langer bij Lars Antonius.

Zo'n groot talent, indertijd. Wie had tien jaar geleden gedacht dat Zdenek Stybar naast de betere veldrijder ook de grotere wegrenner ging worden?!
Sub Culture 11 december 2019 19:30
Hoe zou het intussen zijn met zijn cortisolwaarde?
Orakel 11 december 2019 19:57
En zijn astma?
merijntje mortirolo 11 december 2019 20:38
-
En zijn wijf en koters en videootjes?
opoeepo 12 december 2019 00:02
Grotere wegrenner?
Best wel vergelijkbare erelijsten op de weg, lijkt me.
Eddy Veen 12 december 2019 02:07
Wie had tien jaar geleden gedacht dat Mathieu van der Poel naast de betere veldrijder ook de grotere wegrenner ging wordenwinking smiley?!



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/12/2019 02:07 door Eddy Veen.
Frederik D. 12 december 2019 09:08
Curzio 12 december 2019 09:48
"Door het stoppen van mijn huidige team ontstond er een mogelijkheid om mijn focus te verleggen op een passie die ik al enige tijd koester."

Wauw. Goeie tekst. Kan zo manager worden op een willekeurige managersfunctie. En dan elke twee jaar ergens anders gaan managen.
Eindhovuh 12 december 2019 10:14
"Doordat ik mijn focus al tijden heb verlegt op een passie die ik koester, vind ik nu geen nieuwe ploeg."
Was waarschijnlijk eerlijker geweest.
Eindhovuh 12 december 2019 10:20
Anony 12 december 2019 11:36
opoeepo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Grotere wegrenner?
> Best wel vergelijkbare erelijsten op de weg, lijkt
> me.

Lars Boom:
Tourrit & Vueltarit
Eneco Tour
nationaal kampioen (weg en tt)
Ronde van België
GP Jef Scherens
2x Ronde van GBr
Ster ZLM Tour
ritzeges Eneco, Parijs-Nice, Dauphiné
top tien Roubaix en Ronde
wereldkampioen veldrijden

Zdenek Stybar
Tourrit & Vueltarit
Eneco Tour
Strade Bianche
E3 Harelbeke
Omloop Het Nieuwsblad
Binche-Chimay-Binche
tweevoudig nationaal kampioen
ritzeges Eneco, Tirreno en Polen
2x 2e Parijs-Roubaix
meermaals top tien Roubaix, Ronde, Sanremo
drievoudig wereldkampioen veldrijden en meervoudig wereldbeker(eind)winnaar


Beide heren delen een aantal van hun grote successen. Maar ik vind de lijst van Stybar toch duidelijk straffer, vanwege zijn overwinningen en ereplaatsen in grote eendagskoersen. And still counting, ook dat natuurlijk.
opoeepo 12 december 2019 13:26
Terwijl Boom bezig is de grotere off-road renner te worden, kan dat laatste(still counting) wel gaan doorwegen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/12/2019 13:37 door opoeepo.
Horsie is back 12 december 2019 13:39
Volgens sommigen was Lars altijd al off-road de betere renner.
pl0rk 12 december 2019 14:28
10 jaar geleden zag je'm in "zijn" 1dagskoersen 15 km voor de streep opeens voorop rijden in de groep met favorieten en ging het hart van de liefhebber sneller kloppen. "Kijk 'm eens goed zitten zeg. Met sprekend gemak. Wat een geweldenaar. Die fietst straks iedereen naar huis". Om daarna niks meer van'm te vernemen. Ja, hij had een leegloper gehad of een technisch probleem hoorde je dan achteraf.

5 jaar geleden exact hetzelfde maar dan 40 km voor de streep.

Vorig jaar exact hetzelfde maar dan 100 km voor de streep. Behalve dan dat je hart niet sneller meer ging kloppen maar dat je eerder dacht dat dat waarschijnlijk het laatste was dat je ooit nog van Boom ging zien in een koers.

Het is altijd makkelijk om vanaf de bank iemand af te maken dus zal ik proberen dat na te laten maar Boom moet toch wel degene zijn die zijn fans het vaakst op een desillusie heeft getrakteerd. Wat zonde dat het hem nooit gelukt is alles te laten kloppen.
diravi 14 december 2019 10:20
lodjan 14 december 2019 13:35
Henk Mees over Lars Boom
Henk Mees 14-12-19, Bron: BD
"Mijn wekelijkse sportcolumn in het Brabants Dagblad."
Over het hart van Gert-Jan Theunisse en het afscheid van Lars Boom als wegrenner.

Had Lars Boom maar wat temperament gehad van Gert-Jan Theunisse

COLUMN:
Zo’n groot hart hadden de cardiologen in Spanje nog nooit gezien, een hart dat zóveel vroeg van kleppen, pompen en bloedvaten. Deze week was opnieuw een delicate ingreep noodzakelijk. ,,Best tricky”, waarschuwde de patiënt, oud-wielrenner Gert-Jan Theunisse, onlangs in het Brabants Wielercafé in Oss.

De vierhonderd aanwezigen die een uur lang bewonderend Theunisse aanhoorden, kunnen gerust zijn. De operatie is goed verlopen, het was een nieuwe etappe op een intensief, medisch traject, buitensporig gevuld met hartinfarcten, partiële dwarslaesie, hernia’s, ruggenmergtransplantatie, artrose, osteoporose en nog veel meer.
Wat Gert-Jan Theunisse (bijna 57) achter de rug heeft, staat model voor een carrière vol extreme opofferingen. Het is de prijs voor successen met een Touretappezege op L’Alpe d’Huez en de eindzege in het bergklassement. Zijn grote hart symboliseert de gedrevenheid van een renner die uitgroeide tot idool van de massa.
Hoe razend populair Theunisse is gebleven, bleek die avond in Oss, terug in de omgeving waar hij opgroeide. Zijn doping-overtredingen, in een periode dat stimulerende middelen gangbaar waren, worden hem niet nagedragen. De beelden met zijn belangrijkste wapenfeiten blijven applaus oogsten.
Had Lars Boom maar wat temperament van Gert-Jan Theunisse meegekregen. Zo bedacht ik me deze week bij het nieuws dat Boom stopt als wegrenner. Eind deze maand wordt hij 34 jaar. Hij heeft veel minder ge¬leden dan Theunisse. Hij boekte mooie uitslagen; in de top 5 van de grootste klassiekers, nationaal kampioen, wereldkam¬pioen veldrijden, etappezeges in Tour en ¬Vuelta.
En toch zal aan Lars Boom de herinnering blijven hangen dat hij lang niet alles uit zijn mogelijkheden heeft gehaald. Zijn tred illustreerde talent. De finale jump naar winst op het hoogste niveau ontbrak te vaak. ‘Volgens Hennie Kuiper is Lars Boom te veel bezig met zijn huishouden’, merkte de Belgische tv-commentator José de Cauwer ooit minachtend op in een tv-reportage.
Lars Boom waakte over zijn eigen lijf, zeker nadat ook hij met hartritmestoornissen te kampen kreeg. Hij wilde geen lijfeigene zijn van het grote publiek, opgejaagd door de media. Lars Boom volgt zijn eigen hart.

[www.bd.nl]
Reageren? henkmees@gmail.com
merijntje mortirolo 15 december 2019 08:23
-
Mag ik ook hier reageren? Anders stuur je het maar door. Op zich wel eens met heer Mees: Lars is (gelukkig) niet zo gek als Theunisse.

Je kunt beter je hartspecialist volgen dan je hart, dunkt mij.

kHeb Lars in het verleden een paar keer ontmoet, hij was de eerste paar keer nog veldrijder met als Nederlandse concurrenten o.a. Eddy van IJzendoorn en Sebas(tian) Langeveld en ik vond hem supersympathiek en open naar het volk toe. Volgens mij hoefden al die verwachtingen van de buitenstaanders helemaal niet van hem en wilde hij rustig zijn eigen plan trekken. Dat botste wat, want zijn talent was groter dan hij zelf doorhad, geloof ik (en daardoor dus ook de verwachtingen van buitenstaanders).

Als hij van tevoren had kunnen tekenen voor zijn resultaten op de weg, had hij dat subiet gedaan, dunkt mij.

Wel (een beetje) jammer dat er geen zege in Parijs-Roubaix of Vlaanderen uitgekomen is. Maar goed, dat geldt ook voor een andere favoriet van mij, Leon van Bon.

HUP Lars!
lodjan 15 december 2019 17:13
Eens Merijntje, Lars was een verademing toen hij als veldrijder doorbrak op de weg. Een leuke verrassing die nu op een hoger niveau door MVDP overgedaan wordt.
Toen Lars doorbrak was het niveau van het Nederlandse wielrennen niet te vergelijken met die van de jaren daarna. Ik denk dat mede daardoor de verwachtingen te hoog waren. Daarbij heeft hij ook de nodige pech gekend. Al met al heeft hij toch een mooie erelijst bijeen gereden waar veel renners jaloers op mogen zijn.
Luijt 16 december 2019 13:25
wat ook fijn aan Lars was/is dat ie een grote bek kan opzetten; een verademing.
Sub Culture 16 december 2019 17:05
Een grote bek opzetten is een ding, er ook nuttige dingen uit schreeuwen is een ander.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen