Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Valencia etappe 2

Gepost door Ridder Kale Knikker 
Ridder Kale Knikker 06 februari 2020 09:37
Beste mede-prikkers,

Het is niet mijn ding om een wedstrijdtopic te openen, maar omdat ik het jammer vind dat etappekoersen de laatste tijd in een topic worden gekoppeld probeer ik nu opzichtig dit om te gooien. Hopelijk vinden meer prikkers dit prettig en pakt iemand het op om de etappes apart te openen.

Dus alhier de tekst over etappe 2, rechtstreeks gekopieerd van touretappe.nl:

Ronde van Valencia 2020 Parcours etappe 2: Torrent - Cullera

Donderdag 6 februari - In de 2e etappe van de Ronde van Valencia rijden de renners in 181 kilometer van Torrent naar Cullera. In de laatste 3,1 kilometer stijgt de route met 7,3% en de steilste strook van 21% ligt vlak voor de streep.

Vorig jaar was de Vuelta a España nog in finishplaats Cullera. Destijds gingen de renners er van start. Ze reden met een grote bocht om Valencia heen en in El Puig spurtte Nederlands kampioen Fabio Jakobsen naar zijn eerste zege in een Grote Ronde.

Het is ondenkbaar dat de 2e etappe van de Ronde van Valencia eindigt in een sprint. In het eerste deel van de route is het geen meter vlak, maar dat is niet de reden. Naarmate de renners Cullera naderen, wordt het parcours steeds vlakker, maar op 3,1 kilometer van de meet verschijnt er ineens een steile klim naar het weerstation. De eerste 2 kilometer gaat met meer dan 10% omhoog, waarna de helling afvlakt en de weg zelfs even daalt. In de laatste 150 meter is het dan weer stevig aanpoten met een maximale stijging van 21%.

Gemiddeld serveert de 3,1 kilometer lange finishklim een stijging van 7,3%.

De eerste drie renners aan de meet krijgen 3, 2 en 1 bonificatieseconden.

De 2e etappe van de Ronde van Valencia start om 11.51 uur en de race finisht naar verwachting rond 16.15 uur.

1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/02/2020 09:41 door Ridder Kale Knikker.
Heisenberg 06 februari 2020 09:48
Klinkt als een aankomst voor het aanstormende talent Valverde.
Concurrentie van onder andere Pogacar, Teuns, Poels en Martin.
Cecchini 06 februari 2020 09:57
Deze mede prikker vindt deze openingspost prettig.
Eqquipo 06 februari 2020 10:06
Dank voor het topic, prettig.
Benieuwd hoe Gilbert voor zijn nieuwe/oude ploeg uit de winter komt.
Sub Culture 06 februari 2020 10:30
Goed gedaan, Ridder.
Bummetje 06 februari 2020 10:53
Een Dylan Teuns in vorm zou dit perfect moeten liggen. Maar dit is het leuke aan koersen zo vroeg op de kalender, we hebben nog geen idee hoe het met de vorm gesteld is. Heerlijk onvoorspelbaar dus!
lodjan 06 februari 2020 10:53
Goed bezig Ridder! Ik hoop met je mee.
Remko 06 februari 2020 11:12
El Imbatido wordt over dik twee maanden 40. Toen Remco drie was werd Alejandro derde in de Vuelta. Ik zie hem in het huidige decennium nog wel een paar overwinningen pakken, mogelijk vandaag de eerste al.
Ridder Kale Knikker 06 februari 2020 12:23
Ik was Gilbert helemaal vergeten, maar is inderdaad wel een parcours waar Flipke goed te voorschijn kan komen. Ik ben dus ook benieuwd, hup!
Horsie is back 06 februari 2020 12:47
De Fin zal ongetwijfeld weer de tijd opnemen van de slotklim.
En weer zullen we Michele Ferrari aan de kant zien staan, tenslotte heeft hij de lat gelegd op VAM 1900m voor een tijd van 5:41.
Of er nog gesprongen gaat worden op VAM 2000m (5:24) en VAM 2100m (5:08) remains to be seen. Tenslotte is de soepeend met haar drie kuikens nog maar net in de wielerstad van de wereld, Utrecht, aangekomen

Disclaimer: En vrindje Cecchini zag dat het goed was.

Dat valt ons tegen van je Horsie. Jonkie Pogacar kwam maar 8 seconden te kort.
De Fin die zich op twitter verontschuldigt voor een eerder gedane uitspraak, dat Pogacar geen "kick" zou hebben. Poe hé.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/02/2020 00:40 door Horsie is back.
Cecchini 06 februari 2020 13:24
Wielerploeg Astana doet niet moeilijk over de samenwerking met een omstreden arts, ziet Thomas Sijtsma als hij vier dagen optrekt met de ploeg. Andrej Michailov was een spil in het TVM-schandaal bij de Tour Dopage (1998).

Door Thomas Sijtsma


Zonder een woord te wisselen met ploeggenoten wordt de fiets tegen de teambus aangezet. Hernando Bóhorguez is gevallen in het peloton, heeft schaafwonden over zijn frêle lijf en zoekt de teamdokter. Achter in de bus gaat de Colombiaan (27) zitten op de behandelbank. De grimas verraadt pijn: ‘Help me, doc.’ De dokter zwijgt, inspecteert en zwachtelt de bloedige plekken op de elleboog en knie.

Zijn aanwezigheid in deze Ronde van Duitsland is opvallender dan de schaafwonden van de renner. In het peloton is geen knie ongeschonden. Andrej Michailov staat sinds 2017 onder contract als dokter bij Astana. Voor de buitenwacht is dat opvallend, omdat in persuitingen van de ploeg vaak wordt geschreven dat met het dopingverleden is afgedaan. Voor de renners is Michailov een gewone medewerker, net als zij.

Voor elk rit in deze vierdaagse wedstrijd in de nazomer van 2019, die van Hannover naar het Oosten van Duitsland voert, hangt de zwijgzame Rus uitdrukkingsloos met de handen in de zakken van zijn trainingsbroek te luisteren naar de besprekingen van ploegleider Lars Michaelsen. De Deen spreekt over het belang van een schone sport nadat de Ronde van Duitsland tien jaar niet werd georganiseerd na een lijst met dopinggevallen. De Duitsers hadden genoeg van de sport.

Michailov geeft geen kick. Zijn volle snor is in 21 jaar tijd amper veranderd. Er zijn een paar tinten grijs aan toegevoegd. De teamarts denkt tijdens de speech van Michaelsen misschien terug aan die nachten in de Franse cel, aan de schorsing van een jaar en aan de hoge boete nadat hij verantwoordelijk was gesteld voor het epo-gebruik bij TVM in 1998. Toch stapt hij met onschuldige passen, met zijn witte sokken in zwarte slippers van het betere sportmerk, de bus weer uit om andere ploegleiders en artsen te begroeten. Zijn gezichtsuitdrukking blijft vier dagen lang identiek: uitgestreken.

Zijn aanwezigheid tekent de houding van ploegbaas Alexandre Vinokoerov. Het interesseert hem niet hoe in West-Europa over de prestaties of het personeel van Astana, de ploeg waar hij zelf werd ontslagen in 2007 na het overtreden van dopingregels, wordt gedacht. De argwaan is wederzijds. In de afgelopen jaren gaf de Kazachse ploegbaas slechts één uitgebreid interview met een krant uit Europa. Vinokoerov vindt de Westerse media onbetrouwbaar en onbelangrijk. Winnen is het enige dat telt, hoe maakt niet uit.

De eerder deze week bekend geworden beschuldigingen over de samenwerking tussen Astana en de levenslang geschorste Italiaanse dopingarts Michele Ferrari komt daarom niet uit de lucht vallen. Vinokoerov was jaren klant van Ferrari. In het Padua-rapport van 2014 naar het gebruik van verboden middelen in het Italiaanse wielrennen werd ook al de link gelegd tussen tien renners van Astana en de Italiaanse dokter. Vinokoerov ontkent alle aantijgingen, geuit in het rapport van de onafhankelijke antidopingorganisatie CADF, waarin zijn renners Jakob Fuglsang en Aleksej Loetsenko worden genoemd.

De organisatiestructuur van Astana ziet eruit als een puntige piramide met Vinokoerov aan de top. De hiërarchie is duidelijk: alleen hij bepaalt. Vino is de zonnekoning. Slechts Dmitri Fofonov staat dicht bij hem, als sportief directeur. Al is er geen sprake van scheiding der machten, ook beslissingen over het sportieve beleid neemt Vinokoerov.

In juli 2019 haalde de manager het videoteam een week uit de Tour de France voor puur eigen belang. Vinokoerov, een verdienstelijk triatleet in de veteranencategorie, wilde een kek filmpje van zijn Ironman-triatlon in Astana. Renners en personeel in de Tour durfde hem niet tegen te spreken. In de triatlonwereld is hij sowieso een attractie. De blonde Kazach regelt doodleuk een ploegwagen en personeel om hem te ondersteunen.

Door het bewind van Vinokoerov zijn de Kazachse renners gedienstig. Jonge renners gehoorzamen aan de ouderen. Binnen bepaalde geledingen van de ploeg heerst de gedachte dat sommige coureurs bij een andere ploeg beter tot hun recht zouden komen. Het juk van Astana werkt beperkend.

Ploegleider Michaelsen worstelt deze Ronde van Duitsland met zijn rol. Naar zijn mening wordt nooit gevraagd, hij zoekt naar een andere werkgever. Als voorbeeld vertelt hij in de ploegwagen achter de koers over het aantrekken van zijn landgenoot Magnus Cort Nielsen.

In de ogen van Vinokoerov kan de Deen voorjaarsklassiekers winnen voor Astana. Michaelsen, kenner van het Deense wielrennen, acht die kans nihil. Cort Nielsen zou veel te bang zijn om zich in het gedrang naar voren te vechten. Bovendien liggen de kasseien hem niet. Michaelsen wees Vinokoerov op andere Deense talenten als Kasper Asgreen en Mads Pedersen. Laatstgenoemde zorgt voor een daverende verrassing door een maand na de Ronde van Duitsland de wereldtitel op de weg te veroveren.

Over het aantrekken van Colombianen Bóhorguez en Rodrigo Contreras, beiden nieuw in 2019, bestaan twijfels bij de medewerkers van Astana. Het tweetal is gehaald om kopman Miguel Angel Lopez in de grote rondes te ondersteunen. Met landgenoten in de ploeg zou Lopez, die al podium reed in de Giro en Vuelta, meer op zijn gemak zijn. Maar in Duitsland rijden Bóhorguez en Contreras anoniem mee, terwijl López in de Vuelta voor het klassement strijdt. ‘Ze zijn niet goed genoeg’, zegt een andere ploegleider, de Italiaanse oud-renner Stefano Zanini.

Geen van de drie Nederlanders kijkt met een volledige tevredenheid terug op de periode bij Astana. Koen de Kort verloor de liefde voor het wielrennen toen hij trainend in het blauw van de ploeg meerdere keren ‘doping, doping’ naar zijn hoofd kreeg geslingerd van voorbijgangers. De Brabander vertrok in 2009 naar Skil-Shimano, de voorloper van Team Sunweb. Lieuwe Westra raakte in een depressie nadat hij bij Astana het gevoel kreeg aan zijn lot te worden overgelaten en Lars Boom voegde amper overwinningen toe aan zijn palmares in de Astana-periode.

In de Ronde van Duitsland zwijgen de coureurs van de ploeg over het verleden. Vragen over de dopingrel van 2014, waarbij vijf renners van Astana werden betrapt, blijven onbeantwoord. Dat was vroeger, is de boodschap, dat betrof een andere periode. Het is nu écht anders.

Verslaggever Thomas Sijtsma reisde in 2019 vier dagen mee met de Astana-wielerploeg voor een artikel in wielertijdschrift De Muur.
Blueprint 06 februari 2020 13:37
Gelukkig doen de meeste andere ploegen wel moeilijk over personeel met dopingverleden...
Eqquipo 06 februari 2020 15:11
Nog 39km.
Voorsprong van 5 koplopers met Van Emden 3:40
Ridder Kale Knikker 06 februari 2020 15:45
Nog 14 km en 44 seconden voorsprong
Ridder Kale Knikker 06 februari 2020 16:04
Pogacar wint voor Valverde
Heisenberg 06 februari 2020 16:06
3. Teuns
4. Martin
5. Haig
6. Izagirre

10. Van Avermaet

16. Armee
17. Pauwels
18. Poels
Eqquipo 06 februari 2020 16:09
Pogacar en Roglic. De Sloveense onverslaanbaren.
Eqquipo 06 februari 2020 16:11
De voorbije 7 podiumplaatsen van Valverde waren allemaal plek 2. Knappe serie.
Ridder Kale Knikker 06 februari 2020 16:23
Tobias Foss is blijkbaar erg hard gevallen. Hopelijk valt t mee.
Eddy Veen 06 februari 2020 16:41
Met zijn Oropabenen had ik Dumoulin hier een goede kans gegeven.
Heisenberg 06 februari 2020 16:50
Waarschijnlijk sleutelbeen gebroken.
opoeepo 06 februari 2020 17:13
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Pogacar en Roglic. De Sloveense onverslaanbaren.


De rest van hun landgenoten is inmiddels geschorst.
Ben benieuwd hoe lang deze twee de boel nog voor de gek kunnen houden.
Prikdude 06 februari 2020 17:36
Saai, saaier, Valencia.
Slimmerd 06 februari 2020 17:41
Polanc, Mohoric
Duh 07 februari 2020 11:16
Zonder bonificaties is het allerminst saai. Top 9 in dezelfde tijd. Tuurlijk komen er zaterdag meer verschillen, maar er zullen er ook gegroepeerd over de streep komen. Dan kan je maar beter meesprinten vandaag en je voor je kop slaan (Valverde) dat je dat niet beter deed in etappe 1. Zondag wordt dan weer sprinten tussen klassementsmannen in dezelfde tijd voor het verschil tussen plek 14 en 17 o.i.d. Belachelijk eigenlijk.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/02/2020 11:17 door Duh.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen