Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tour zonder publiek

Gepost door Frederik D. 
Frederik D. 26 maart 2020 00:37
- Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, komt met het idee om de Tour de France komende zomer zonder publiek af te weken. Vanwege het coronavirus is het hoogst onzeker of de Franse wielerronde kan doorgaan. "Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel", vertelt Maracineanu. "Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden. Iedereen begrijpt momenteel dat het het beste is thuis te blijven. Zo zouden supporters de Tour alsnog op tv kunnen volgen."-

Bron

Schattig, hoor, maar niet realistisch. De dame, Roemeens van oorsprong, is ook nog minister van jeugd. Maar dat is hier zinloze informatie.
D.R.E. 26 maart 2020 06:31
Belachelijk, alles wordt afgelast maar de tour denkt door te kunnen gaan. Ook leuk voor de ploegen, gaan zich straks voorbereiden op de tour en 2 weken van te voren wordt het feest toch nog afgelast. Hopelijk komen allen ploegen met een statement door niet deel te willen nemen aan de tour van 2020
Sub Culture 26 maart 2020 07:19
Er gaan sowieso ploegen zijn die verstek gaan geven en dan krijg je een soort Parijs-Nice scenario.
Mss wel een hele leuke koers, maar toch serieus gedevalueerd.
bakfiets 26 maart 2020 10:15
een tour via swift
Horsie is back 26 maart 2020 10:28
bakfiets Schreef:
-------------------------------------------------------
> een tour via swift

Wel ja, met de Swift code van de RABO / ABN of welke bank dan ook.
Als Robert Gesink 7 uur lang op zijn smeltende Magnum kan zitten, wint ie alles van de Zwift TDF.
Horsie is back 26 maart 2020 10:32
We wachten het allemaal toch maar gelaten af. Decompressie van de tijd geldt nu voor velen.
Las over een optie van de OS vroeg in het voorjaar van 2021. Deze prik indachtig... confused smiley
Horsie is back 26 maart 2020 10:42
Tour zonder publiek?

Waarom niet, dus een TDF in afgeslankte vorm zonder massaliteit.
Op dit moment zou het absoluut niet kunnen, maar als tegen die tijd dit wel zou kunnen, betekent het wel, dat de toestand in de wereld dramatisch beter is dan nu.

Laten we toch maar een voorbeeld nemen aan de hond, die welgemoed keer op keer met de tong uit de bek wacht, totdat zijn baasje van 10 de golfbal van een hoge standaard afpegelt. Als het jongetje eens misslaat, dan is de run van de Sisyphus hond uiteraard tevergeefs. Maar de hond keert altijd terug!
Curzio 26 maart 2020 11:17
Gewoon doen. Huidige draconische maatregelen kunnen niet tot het oneindige worden doorgetrokken. Als de eerste golf onder controle is dan kan je, mits met goede voorzorgen, natuurlijk best wat dingen ondernemen zonder publiek. Sterker nog, kan een bron van vermaak, vreugde en trots zijn, onderschat het belang daarvan niet.
Frederik D. 26 maart 2020 12:07
Het hele parcours van een rit vrijwaren van publiek? Hoe doe je dat? En moeten de renners, hun ploeg en de organisatie elke dag op corona worden getest? Wie positief test, moet weg? En de entourage van de positief geteste persoon? Komt er een bezemwagen voor het peloton uitrijden om het publiek weg te vegen? Misschien kan de Vuelta onder bepaalde condities doorgaan. Maar de Tour komt te vroeg. De coronacrisis is een zaak van maanden, niet van weken. Daarnaast zijn we heel erg op West-Europa gefocust. Deels terecht. Want we leven waar we leven. Maar de coronacrisis slaat, bijvoorbeeld, ook toe in India en daar zijn de zaken minder goed geregeld. Hoe het in Congo toegaat, weet ik niet.
Sub Culture 26 maart 2020 12:15
Een heel parcours afsluiten voor publiek lijkt me niet zo moeilijk.

Uiteraard mogen mensen, als de Tour letterlijk langs de voordeur passeert, buiten staan juichen.

Ooit wel eens een Tourpeloton zien passeren en gezien hoe wel 100 politiemotards ruim voor het peloton uitrijden?
Die kunnen al perfect te grote samenstromingen onder controle houden.
Reken daarbij de lokale politie per dorp die er op toeziet dat grote concentraties uitblijven.
De bergen, hellingen gooi je gewoon op slot.
Vertrek- en aankomstzones zijn makkelijk te vrijwaren van publiek.

Camperverkeer van fans die elke dag in functie van de rit ergens langs het parcours staan verbieden.

En controles uitvoeren bij toeschouwers langs het parcours, als jij op basis van je paspoort je buiten een straal van pakweg 10 km begeeft van je woning direct een monsterboete.


Ik zeg maar wat..
Cecchini 26 maart 2020 12:29
Waarom je nu Congo of India noemt is me onduidelijk. Colombia, Zuid Afrika, Australie en de USA liggen meer voor de hand. Hoe zijn hun traningsomstandigheden, kunnen ze naar Europa komen ? Mogen wielrenners in Frankrijk, Italie en Spanje momenteel de weg op om te trainen (nee !) en hoe zit het dan met het fair play beginsel. Maar ik geef toe een verzetje in juli 2020 zou een deel van wereldbevolking best wel gegund zijn. Je kunt niet eindeloos op slot me dunkt.
Horsie is back 26 maart 2020 12:35
Over Congo kunnen we kort zijn: 4 geregistreerde besmettingen. Daar hebben ze al een paar keer te maken gehad met een veel dodelijker virus: Ebola.
Maar Cecchini, gisteren in mijn herinnering langs Down the Rabbit Hole fietsend, hint natuurlijk naar de deelnemende wielrenners.
Curzio 26 maart 2020 12:45
Iedereen gaat twee weken voor start van de Tour in quarantaine en wordt dan eenmalig getest na twee weken. Wie virusvrij is mag fietsen totdat er klachten zijn. Tijdens de koers worden geen regels gehandhaafd van afstand, buiten de koers (in hotels e.d.) wel. Plus de overige maatregelen.

Kijk, de maatregelen zijn niet zozeer bedoeld als individuele bescherming maar werken op populatieniveau. Daarbij speelt de capaciteit van de zorg ook een grote rol. Het is best mogelijk dat door de huidige, verregaande maatregelen, de toestroom van patienten vanaf juni/juli onder het capaciteitsniveau van de zorg ligt. Het hoeft dan helemaal geen ramp te zijn om een groep jonge, gezonde mensen tegen elkaar te laten fietsen.
pl0rk 26 maart 2020 13:03
Iedereen in de karavaan eigen hotelkamers (toch plek genoeg in hotels). Als niet alle ploegen mee kunnen doen MvdP uitnodigen. Krijgen we nog een half Franse winnaar ook.
Frederik D. 26 maart 2020 13:14
Voor alle duidelijkheid: ik vermeldde India in verband met de wereldwijde coronacrisis, niet in verband met het wielrennen.
Frederik D. 26 maart 2020 13:16
Misschien heb je gelijk. In elk geval een doordachte reactie.
Frederik D. 26 maart 2020 13:17
Maar ploegen die reclame maken voor het reizen terwijl juist het gereis een voorname oorzaak van de pandemie is?
Horsie is back 26 maart 2020 13:24
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar ploegen die reclame maken voor het reizen terwijl juist het gereis een voorname oorzaak van de pandemie is?

Dit is wel heel erg kort door de bocht. Chute.
opoeepo 26 maart 2020 14:43
Luchtfietserij.

Laten we het voorlopig maar houden bij:
Morgen, 15.10U Eén - E3 Harelbeke 2005 en
Zondag, 14.40U Eén - Gent - Wevelgem ( 2015)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/03/2020 01:17 door opoeepo.
MarkV 26 maart 2020 15:32
Maar wat is de relevantie van India in deze?
Zelfs als er een vreselijke burgeroorlog met honderden miljoenen doden in India bezig is hoeft dat nog geen enkele invloed te hebben op het wel of niet doorgaan van de Tour de France.

Als Europa weer gestabiliseerd is tegen die tijd (ik zie het niet gebeuren) dan maakt de situatie in Colombia weinig uit, jammer voor de paar wielrenners uit Colombia maar so be it. De situatie in India is totaal niet relevant.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/03/2020 15:33 door MarkV.
Andere Peter 26 maart 2020 16:28
Het fair-play-beginsel is nogal rekbaar. In de begindagen van de hernieuwde Olympische beweging (denk aan ca 1900) bestonden er regels die training verboden. Tenslotte was training een onnatuurlijke vorm van je lichaamsprestaties verbeteren. Da's niet fair hè? Stel je voor, dat iedereen zou gaan trainen... Dan is er helemaal geen zuivere meting van het lichaam meer. Dan toets je in een wedstrijd vooral hoe goed men getraind heeft. We zijn daar vanaf gestapt en dat is een goede zaak.

Ik zie maatschappelijk wel grotere bewegingen dan evolutie van fair play.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/03/2020 16:29 door Andere Peter.
Andere Peter 26 maart 2020 16:30
Andere Peter 26 maart 2020 16:32
Hoe groter een evenement, des te lastiger uit te stellen of af te gelasten.

De Tour is groter dan de ploegen. Een theoretische Tour met louter onbekende renners, zou nog steeds aardig aanslaan.

Er gaan wel weer nieuwigheden uitgevonden worden. Allerlei juridische problemen zijn bv schijnbelemmeringen. Zo zie je de FIFA met gemak de contracten van 30 juni oprekken tot einde seizoen. Voorheen ongekend, nu logisch en met draagvlak. Ze gaan straks om de 2 dagen voetballen. Met om de spelers te sparen verruimde wisselmogelijkheden (misschien wel onbeperkt). En waarom niet 2 x 35 min spelen?. Niet trainen. Allemaal spelen op zondag, dinsdag, donderdag. Tussenliggende dagen reizen. In 3 weken klaar als het moet (NL). Grote competities max een week langer. Europese toernooien er achteraan (aan 3 weken genoeg, bij uitschakeling is het einde seizoen).

Tour kan ook zoveel anders onder druk. Curzio schetste al de pelotonquarantaine. Zeker 80% van de volgers kan weg. Alleen (neutraal?) materiaal, jury en tv-registratie. Ploegleiding via oortjes. Geen ceremonies. Misschien wel ploegen van 5-6 man. De parcoursen kunnen aangepast. Het zou zomaar leuker kunnen worden...



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/03/2020 16:54 door Andere Peter.
Andere Peter 26 maart 2020 16:39
Is het onderzoeken waard. Je moet hier out of the box willen denken. Ik verwacht dat bijna alle sporten niet in één klap zullen herstarten, maar gelijkmatig. De publiekssamenscholing is per definitie gevaarlijker dan dat van de deelnemers. Dus een tussenscenario van wel sporten maar geen of minimaal publiek, kan aantrekkelijk worden. Vooral daar waar tv de moneymaker is.

Of het praktisch haalbaar is, is een tweede. Ik denk het wel. Met wat geheel nieuwe, maar niet onoplosbare, uitdagingen.

Een grotere bedreiging vind ik het maatschappelijk draagvlak. Ga je hier een goede pers voor krijgen? Gaat de samenleving het begrijpen dat de Tour start terwijl er nog mensen doodgaan? Uiteindelijk zijn de scholen ook vooral dicht gegaan wegens maatschappelijke druk, niet zozeer vanwege de volksgezondheid. Dat worden, vrees ik, vooral irrationele beschouwingen. Kijk even naar de massale onderbuik-afkeuring van die paar mensen op het strand (strand en bos zijn niet zulke gekke plekken om drukte te mijden en ruimte te zoeken hoor).



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/03/2020 16:56 door Andere Peter.
Andere Peter 26 maart 2020 16:42
Gereis is zeker niet de oorzaak. Hooguit de motor.

Je sponsort een ploeg voor de naamsbekendheid. Dat verandert niet.

Je lijkt alleen de bedreigingen te willen zien en niet de kansen die óók bij een crisis horen. Vergis je niet in het vermogen van de economie om zich aan te passen. De reisbranche zal met intelligente, sociaal-maatschappelijk acceptabele oplossingen komen. Ze moeten wel...
opoeepo 26 maart 2020 16:47
Before thinking out of the box, we have to put the genie back into the box.
Eindhovuh 26 maart 2020 19:15
Sociaal maatschappelijk acceptabele oplossingen?
Dat vinden alleen wat d66-ers en Groenlinksers echt belangrijk.(in naam dan, zie de reisjes van prominente leden).
De rest wil goedkope stedentrips, wereldreizen of all inclusive naar Turkije(fgs).
Daar gaat corona niets aan veranderen.
Kuiperberg 26 maart 2020 19:47
Ik zie het er niet van komen. Frankrijk (ook heel Europa) staat helemaal stil momenteel. Alles gaat volkomen terecht uit naar de volksgezondheid.
De zorgverleners zijn met een strijd bezig die veel groter en intenser is dan een paar mannetjes op een racefiets.
Het volk wil blijkbaar brood en spelen, het zal in de wachtkamer moeten plaatsnemen.
Curzio 26 maart 2020 20:23
De kunst is om je helemaal geen ene reet aan te trekken van die maatschappelijke opinie in dezen. Bereid je voor op een shitstorm en dan gewoon de poot stijf houden, een week later kraait niemand er meer naar.
pl0rk 26 maart 2020 20:24
Hij rijdt voor Alpecin tegenwoordig
Curzio 26 maart 2020 20:26
Denk je dat men in juli, drie-enhalve maand vanaf nu, nog steeds zo volgzaam is?

Met alle verregaande maatregelen nu lijkt de uitbraak wereldwijd in te dammen tot een beheersbare maar voorlopig niet te overwinnen epidemie, waarin de balans pas definitief doorslaat op het moment dat er een vaccin is. Tot die tijd zullen we toch iets van een leven moeten oppakken. En de zorgcapaciteit is dan bepalend, niet of er wel of niet mensen overlijden, want dat hoort, hoe hard ook, bij het leven.
Cecchini 26 maart 2020 21:30
Opinie: ‘Houd het hoofd koel en plaats ziekte en dood in perspectief’

Terwijl bekend is dat het coronavirus leidt tot vele besmettingen en doden, wordt in de nieuwe paniek ‘normale’ sterfte vergeten, betogen Ira Helsloot en Peter Olsthoorn in deze opiniebijdrage.

Door Ira Helsloot en Peter Olsthoorn

Naar verwachting circuleren er weldra afschuwelijke beelden van Brabanders die sterven aan de gevolgen van het covid-19-virus in een overvol ziekenhuis. Met heftige maatschappelijke verontwaardiging en enorme druk op regering en experts als gevolg. Vandaar wat koele tegenargumenten om de emotie te weerstaanOp donderdag 12 maart kondigden premier Rutte en RIVM-chef Jaap van Dissel vergaande, maar passende maatregelen aan om besmetting met corona in Nederland te dimmen. Vervolgens geraakten we in een hype van een spiraal van Twitterstatistici, Italiaanse beelden en groeiende doodsangsten. Met als gevolg de irrationele maatregelen van zondag 15 maart, waaronder de sluiting van scholen. De regering gaf toe dat deze maatregel geen wetenschappelijke basis had, maar was genomen vanwege de maatschappelijke druk – waaronder die van de medisch specialisten.

Een dag later volgde de alom ge­prezen toespraak van Mark Rutte, die definitief promoveerde tot staatsman. Hij stelde zich te zullen baseren op ­wetenschap. Weer een dag later ­applaudisseerden we voor ons zorgpersoneel, een volkomen terecht ­huldebetoon. Sedertdien volgen de media en politiek op een steeds verhitter toon de dagelijkse body count.

Deze krant beschrijft terecht en goed de grote psychosociale gevolgen van de spiraal van stress, paniek, verontwaardiging en verbondenheid in ‘nieuw samenleven’. Dat bracht burgemeesters tot besluiten toegangen naar strand en recreatie af te sluiten. Dwangmaatregelen zijn verleidelijk. Maar koeler redeneren helpt: Nederland telde maandag volgens het RIVM 4.749 vastgestelde coronabesmettingen.

Gunstige cijfers

Dit is een zware onderschatting van het werkelijke aantal, want we testen alleen vermoedelijke zieken. Zo bleek bij testen van hoestend ziekenhuispersoneel in het UMC – in een van de uitstekende artikelen van Maarten Keulemans – al 10 procent besmettingen. In andere ziekenhuizen waren die percentages, vorige week al, 4 tot 9 procent. Dus is het niet gek uit te gaan van een veelvoud aan besmette Nederlanders.

Virusexperts spraken hun zorg uit. Dat vinden we verbazingwekkend. Immers, ze hebben zelf gewaarschuwd voor enorme besmettelijkheid. Maar bovenal is dit ook goed nieuws: het laat zien dat op het overgrote deel van de mensen het virus geringe invloed heeft. We lijken dus behoorlijk op weg met groepsimmuniteit: nodig, want te weinig besmettingen nu kunnen gevaarlijk uitstel betekenen. Volkomen terecht bepleit de vermaarde wetenschapper Jaap Goudsmit daarom betere onderzoeksmethoden. We weten uit China dat 80 procent van de besmetten weinig tot niets merkt. En: percentages sterfgevallen bleken overschat, besmettingen onderschat. Stanford-onderzoeker John Ioannidis vermoedt een wetenschappelijk fiasco door overdreven zorgwekkende conclusies: ‘Wij weten niet of we infecties met een factor drie of driehonderd kunnen schatten.’

Onderscheid maken

Ook telde Nederland maandag ongeveer 213 overledenen aan het corona­virus en het aantal loopt flink op. Mogen ze rusten in vrede. Corona was voor velen niet dé oorzaak van hun dood. Ter relativering: wekelijks sterven in Nederland gemiddeld 3.000 personen. Afgelopen week stierven dus 2.800 mensen niet aan corona. Jaarlijks sterven in Nederland 150 duizend mensen, van wie 130 duizend 65-plussers.

In 2018 waren het er 3.000 meer dan in 2017: er kraaide geen haan naar. Als er deze maanden 3.000 mensen of veel meer mede door corona eerder sterven, gaat de vlag halfstok. Hoezeer elk overlijden een menselijk drama is, de aandacht voor corona heeft nu alle kenmerken van een hype. We zijn bevangen door paniek. In de hang naar veiligheid offeren we de ratio en menswaardigheid van ons bestaan op, zoals Arnon Grunberg – met verwijzingen naar Thomas Hobbes en Juan Donoso Cortés – schreef (NRC, 20 maart). Natuurlijk is het ­nodig strenge maatregelen tegen corona te nemen, maar wel proportioneel graag. Dus: afstand houden voor volwassenen, geen af- en opsluiting van gezonde mensen noch paranoia over besmettingen.

Terecht zet de zorg alles op alles om levens te redden, vooral van jongere slachtoffers. We proberen ook het ­leven van oude zwakke mensen te ­verlengen. Een zeer lovenswaardig streven. Maar het verminderen van de ­reguliere zorg en de economische ­recessie gaat honderdduizenden ­Nederlanders gezonde ­levensjaren kosten. Onze goed­bedoelde maatregelen tasten óók mensenlevens aan.

Wen aan rampen

‘Ja, maar kijk dan naar Bergamo en Spanje.’ Inderdaad, daar voltrekken zich rampen. Die we overigens ook in perspectief moeten durven zetten: in Italië zijn tussen 2013 en 2017 al 67 duizend mensen ­extra begraven in griepepidemieën. Die doden haalden nooit de krant of een alarmerende column van Ilja Leonard Pfeijffer. Ja, er vallen wellicht nog vele honderdduizenden doden wereldwijd, mede door corona. Naar, maar een fact of life in een wereld waar jaarlijks 56 miljoen mensen overlijden, van wie 600 duizend aan griep. Wie van hen redden we? Of zoals nog een criticaster van de coronahype, arts en filosoof Marli Huijer, dit weekend stelde: ‘De besluitvorming wordt beheerst door angst voor hoge sterfcijfers, terwijl die cijfers te weinig in het perspectief worden geplaatst van het gegeven dat altijd mensen doodgaan.’ (ScienceGuide, 21 maart). Grotere rampen liggen in het verschiet. Statistiek kan goed het verleden, maar minder goed de toekomst voorspellen. Dus probeer de spiraal van cijfers, nieuwslawine, maatregelen en angst te doorbreken. En erken dat de controle over ons leven beperkt is.

Ira Helsloot is hoogleraar veiligheid, Radboud Universiteit. Peter Olsthoorn is journalist /onderzoeker VU.
Cecchini 26 maart 2020 21:58
Column
Bert Wagendorp

Het zijn rare tijden, maar gelukkig gaat de Tour de France door, achter gesloten deuren

De Franse minister van Sport Roxane Maracineau verklaarde woensdag op radiozender France Bleu dat de Tour de France komende zomer mogelijk huis clos zal worden verreden, achter gesloten deuren. De halve wereld verdwijnt langzaam maar zeker achter gesloten deuren, maar dat ’s werelds grootste wielerwedstrijd dat ook serieus overweegt is opmerkelijk: er staan elk jaar een paar miljoen mensen langs de kant.

De Olympische Spelen zijn uitgesteld, net als het EK voetbal. Maar kennelijk achten de Fransen het doorgaan van hun grootste sportevenement zo belangrijk, dat ze onorthodoxe oplossingen overwegen. Misschien zetten ze daarmee een trend. Als de culturele en sportieve lockdown nog veel langer duurt, zullen meer organisatoren uit lijfsbehoud aan huis clos gaan denken. Ze hebben helemaal geen publiek nodig, als er maar genoeg mensen via tv kennisnemen van hun evenementen of voorstellingen en daarvoor een paar euro willen neerleggen.

In het Franse wielrennen zijn ze niet bang voor absurditeiten. In 1919 organiseerde de krant Le Petit Journal de Omloop van de Slagvelden, een koers over zeven etappes langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De wedstrijd begon op 28 april, vijfenhalve maand na de wapenstilstand van 11 november 1918. De etappes voerden langs bomkraters, massabegraafplaatsen, de slagvelden van Passendale en Somme, en verwoeste steden als Leuven, Ieper (‘doder dan Pompeï’, schreef een journalist) en Amiens. Renners die een jaar eerder nog in de loopgraven verbleven, reden er nu langs op een racefiets.

Leve de sport, Charles Deruyter won en verdiende 6.000 Franse francs, destijds een aanzienlijke som.

De wedstrijd was, schreef de organiserende krant, ‘een ode aan de glorierijke episodes’ uit de oorlogsjaren en een eerbewijs aan de gevallenen. Je kunt erop wachten dat de Tour, mocht hij doorgaan, zal worden opgedragen aan de coronaslachtoffers en moet worden gezien als eerbewijs aan alle helden in de ziekenhuizen.

In werkelijkheid had Le Petit Journal gedurende de oorlogsjaren meer dan de helft van zijn oplage verloren, dus er moest iets gebeuren. Dat is nu niet anders, organisator ASO kan zich helemaal geen zomer zonder Tour veroorloven, er staan vele miljoenen op het spel.

Maar het evenement van 1919 was vooral een poging terug te keren naar de veilige normaliteit. Dat is waar iedereen ook nu al naar snakt en die wens zit ongetwijfeld achter de woorden van Maracineanu. Je hoort het vaak: het zijn rare tijden. Een peloton renners op tv moet zorgen voor het geruststellende gevoel dat er nog íéts normaal is gebleven – ook al rijden ze anderhalve meter van elkaar met mondkapjes en vermijden ze een kus van de rondemiss.

Machthebbers hebben sport altijd gebruikt om de indruk van normaliteit te wekken; alles onder controle, niks aan de hand. Toen president Roosevelt na de aanval op Pearl Harbor, in december 1941, werd gevraagd of de honkbalcompetitie niet moest worden afgelast, schreef hij: ‘Het is voor het land het beste als honkbal doorgaat’. In Vlaanderen werd tijdens WO II gewoon doorgefietst, met instemming van de bezetter. De twee Elfstedentochten die tijdens die oorlog werden verreden waren een groot succes, en alleen gedurende het seizoen 1944-1945 werd in Nederland op het hoogste niveau níét gevoetbald.

Wat kan onze regering ditmaal inzetten als geruststellende activiteit, desnoods huis clos? Ik vrees dat Maarten van der Weijden eraan zal moeten geloven: te water!
Frederik D. 26 maart 2020 23:05
Ik stuur het door naar mevrouw de minister. In elk geval denk je op constructieve wijze mee, zo zal ze denken, haar kennende. smiling smiley
Eddy Veen 27 maart 2020 00:02
Het EK en de OS zijn afgelast c.q. verschoven omdat er veel meer voorbereidingen voor nodig zijn dan voor een TDF, die misschien ook niet doorgaat, maar om dat nu al te besluiten met nog vier maanden te gaan waarin het virus uitgebannen kan worden, vind ik voorbarig. Vanavond zei een deskundige bij Op1 dat je je niet alleen door virologen moet laten regeren. Een stilstaande economie kan net zoveel of meer schade aanrichten dan corona. Hij pleitte er voorzichtig voor om na de Pasen de teugels te laten vieren.
Horsie is back 27 maart 2020 01:07
@Eddy Veen.
Dat was Hans de Boer, vz grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Het is niet de vraag of de economie uiteindelijk veel meer schade ook in doden uitgedrukt zal veroorzaken dan de corona crisis zelf.
Mijn economische kennis is vrijwel nihil, maar desondanks vermag ik deze vraag met ja te beantwoorden.

Edoch, om economische redenen ruimen we in de landbouwwereld meteen zoveel mogelijk kippen, varkens of wat dan ook. Het mensdier ontzien we toch zo ver mogelijk als dit in ons vermogen ligt. Dit virus bezorgt de allerzwaksten een gruwelijke dood dat onder geen enkel beding ooit vergeleken mag worden met het heel vaak "versterven" van ouderen bij griep, hitte of zelfs maar een val. Chris Froome overleefde een val, die geen enkele echt oudere vanwege de complicaties zou overleven. Robert Marchand, de oudste WUR, reed niet voor niks op de Côte d'Azur.

De wereld kan pas echt verder zodra het hele ziekenhuiswezen absoluut controle op de crisis krijgt in afwachting van een echte oplossing.
En dat punt is nog lang niet bereikt al zijn er in Nederland nu gunstige tekenen. Je zou bijna cynisch zeggen, eigen corona crisis eerst.
Zag gisteren de aangepaste lijst dodelijke slachtoffers (registratie naar sterftedatum, waarmee een daling intrad) van het RIVM.
Ook het verspreidingsgetal Ro is aanmerkelijk gedaald. Maar het ziekenhuiswezen verkeert actueel nog in hoge nood, wat heet.

Wijze van verspreiding is in hoge mate afhankelijk van proximiteit, dus binnen de comfortzone. Ziekenhuispersoneel, zal hoe goed beschermd ook toch veelvuldig besmet worden omdat ze voortdurend die comfortzone moeten binnendringen. Daarom is social distancing ook zo verschrikkelijk belangrijk en ook het niet meer met elkaar omgaan zoals gewend. Voorkomen moet daarom worden dat er (bij besmetting) te veel druppels met virusdeeltjes in de omgeving terecht komen op drukke plaatsen, met als gevolg veel meer kans op besmettingen, zonder dat iemand zich dat bewust is.
Frederik D. 27 maart 2020 03:24
Onze economie, de economie van Nederland, krimpt maar overleeft de crisis zonder grote schade aan te richten. Maar zoiets geldt wellicht (of misschien?) niet voor een land als India of, erger (?), Pakistan. Misschien worden we getuige van een grote humanitaire ramp in India en dan is hier vrolijk fietsen niet zo netjes, dunkt me.
Frederik D. 27 maart 2020 03:32
En ik zou me thans wel laten regeren door wetenschappelijke virologen en wetenschappelijke epidemiologen. Daarnaast moet er ook geluisterd worden naar economen. Zeker. Maar in de eerste plaats luisteren naar kundige virologen en epidemiologen.

Wiki over epidemiologie

Wiki over John Snow

Cholera in Nederland



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/03/2020 03:45 door Frederik D..
Ulrich A. Boschwitz 27 maart 2020 06:29
Beter een Tour zonder publiek dan een publiek zonder Tour.
Eddy Veen 27 maart 2020 07:15
Duidelijke taal van Horsie en Frederik, ik kan niet anders zeggen.
bakfiets 27 maart 2020 08:36
In Oekraine komen VIP afdelingen in ziekenhuizen, voor olichargen. Sommige varkens,zijn meer gelijk dan andere. Triest
veluweracer 27 maart 2020 10:53
Beter iets dan niets.
Andere Peter 27 maart 2020 11:20
Voeg daar gerust nog aan toe de positieve effecten van Corona op de Volksgezondheid. Minder verkeersdoden. Minder doden door milieuvervuiling, etc.
Andere Peter 27 maart 2020 11:23
De markt zal heus verschuiven. Daar heeft politieke overtuiging niks me te maken.
Sub Culture 27 maart 2020 11:25
Mja, kijk al uit naar de overcompensatie eens alles weer zijn gang gaat..
Andere Peter 27 maart 2020 11:26
Onrealistisch. Zelfs bedrijven zien zich al onder een vergrootglas geplaatst. De Tour is semi-overheid. Niet in eigendom, maar wel in samenwerking. ASO heeft alle lagen van de overheid nodig om een Tour mogelijk te maken. Hier ligt de grootste uitdaging voor een Tour-zonder-publiek.

Economisch is het misschien zelfs voordeliger. De Tour verdient niet aan publiek. Maakt er wel kosten voor.
Andere Peter 27 maart 2020 11:29
@Eddy Veen.
Dat was Hans de Boer, vz grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Geen deskundige dus, maar een prediker voor eigen parochie.
Andere Peter 27 maart 2020 11:34
Het is nog te vroeg om hierover te besluiten. Maar wel goed dat ze dit scenario onderzoeken. Ik denk ook dat de Tour nog iets te vroeg komt voor organisatie zonder publiek. Misschien moet de Tour zowel 2 maanden later als zonder publiek.

Het wielerseizoen zal verlengd worden. Kleinere koersen schrappen. De april-klassiekers naar augustus. Zuidelijke koersen kunnen naar november. Ik verheug mij op een Vuelta zonder hooggebergte in december.
Horsie is back 27 maart 2020 12:10
Uiteindelijk zullen we heel veel sportwedstrijden gewoon definitief moeten afgelasten en op een bepaald moment zodra dit redelijkerwijs weer kan moeten opstarten.
Je hoeft immers ook niet elke verjaardag te vieren, maar wel voorbij laten gaan. Liesbeth List, die opriep het leven zo lief te hebben, zal niet meer jarig zijn.
Frederik D. 27 maart 2020 12:59
Heel erg triest. Maar we moeten ervoor waken dat zoiets ook niet in Nederland gaat gebeuren. Er dreigt bijvoorbeeld al leeftijdsdiscriminatie.
Curzio 27 maart 2020 13:30
Welnee, dat dreigt helemaal niet. Leeftijd is altijd een relevant onderdeel van de medische afweging of een zware behandeling zinvol is, en dat geldt zeker voor IC-opnames. De meeste ouderen weten gelukkig dat het leven eindig is en dat niet elke behandeling die mogelijk is ook daadwerkelijk gegeven moet worden.
Andere Peter 27 maart 2020 14:02
Ik ben niet pessimistisch over de maatschappelijke gevolgen op lange termijn. Ik denk dat de economische rem heftig en diep zal zijn, maar ook dat het herstel snel en fors zal zijn.
Andere Peter 27 maart 2020 14:04
Inderdaad.

Overigens: als de oligarchen het zelf financieren en de totale zorgcapaciteit verruimen, dan is er niet zoveel mis mee.
MarkV 27 maart 2020 14:08
De Europese wielerkoersen en andere sporttoernooien gingen ook door tijdens oorlogen (zelfs als "we" erbij betrokken waren zoals Frankrijk in haar kolonies) en humanitaire rampen all over the world, daar gaat geen ramp in India iets aan veranderen. Als zelfs een oorlog in Joegoslavië dat al niet doet terwijl je de kogels bijna kon zien vliegen vanaf de Italiaanse oostkust, dan doet een ramp in verwegghanistan dat zeker niet.

Als we moeten wachten tot de hele wereld vrij en blij is dan gaan we nooit meer sporten.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/03/2020 14:10 door MarkV.
Andere Peter 27 maart 2020 14:16
Ik denk dat veel kleinere wedstrijden geschrapt worden. Maar het grote spel gaat met vertraging en met aanpassing door. Al was het maar omdat de belangen dat eisen. Hoe krijgt de tv-maatschappij anders zijn investering terug? In een verschillend ritme per sport, afhankelijk van belang, aanpassingsvermogen en risico. Precies zoals de restart van de economie niet op 1 dag zal plaatsvinden. Maar eerst bepaalde sectoren, misschien wel jonge mensen eerst weer naar kantoor. Formule-1 zonder publiek, dat kun je vrij snel oppakken. Het verdienmodel is de tv. De CL, Premier League en de eredivisie zullen dan wel doorgaan. De amateurcompetities mogelijk niet.

Liesbeth heeft wel meer passend repertoire. Hier zet ze een vlijmscherp contrast neer met de hoempapa van Op Volle Toeren. Ze laat onverstoorbaar even zien hoe je zo'n lied acteert. Break-up-song waarbij je weet dat het niet meer aan zal gaan. En passant een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij. Edith Piaf zou trots zijn.

Te veel te vaak

Verdwijn met de noorderzon
nu een einde komt
aan die jaren van leef maar raak

Neem wat er over is
als er nog iets is
want we namen te veel te vaak

Pak het verleden in
ook al heeft het geen zin
want we zijn onszelf kwijt geraakt




2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/03/2020 14:17 door Andere Peter.
Sub Culture 27 maart 2020 14:16
Er is een verschil tussen een oorlog met een zichtbare vijand en die tegen een onzichtbare vijand.
Andere Peter 27 maart 2020 14:22
Sorry, maar we helpen India dan echt niet door geen wielerwedstrijden te rijden etc. Integendeel: iedereen is erbij geholpen als alles weer zsm draait, binnen aanvaardbare risico's. Misschien draagt de organisatie wel wat centjes af aan het Rode kruis.

Wie er moeite mee heeft om dat immense leed te combineren met het plezier van een weer op gang komende consumptiemaatschappij. doet er goed aan zich in een klooster op te sluiten. Dat gaat namelijk echt weer gebeuren. Iets aangepast in sfeer en tempo misschien.
Eindhovuh 27 maart 2020 14:45
Frederik D. 27 maart 2020 16:46
- De organisatie achter de start van de Vuelta a España in Nederland heeft voorlopig nog de hoop dat de Spaanse wielerronde zoals gepland op 14 augustus kan beginnen in Utrecht. -

Lees verder op:
Bron
Andere Peter 27 maart 2020 17:09
Ik hoop dat de Vuelta opschuift om ruimte te maken voor andere koersen. In Spanje kun je in november/december op de meeste plaatsen prima fietsen. Een paar hooggebergte passages skippen en daar een alternatief voor bedenken, met veel klimwerk op minder grote hoogte.
Frederik D. 27 maart 2020 17:21
Ik zal jouw voorstel voorleggen aan:
José Guirao, Minister van Cultuur en Sport in kabinet Sanchez.
10 november verkiezingen in Spanje.
Brieske 27 maart 2020 17:33
Gewoon de 50 beste kanshebbers nu om de dag laten starten. Zijn steden 50 dagen lang start- of finishplaats en kunnen mensen van achter de ramen 50 dagen lang een wielrenner zien.

Groet
El Chaba 27 maart 2020 23:27
Helemaal mee eens, met je laatste zin althans.
Wat betreft je eerste zin ben ik juist wel pessimistisch.
Juist als de economische rem heftig en diep zal zijn (maar dus relatief kort), zal blijken dat het gros van de mensen in de wereld hier geen boodschap aan zal hebben en weer full speed door zal gaan op de oude weg..
Horsie is back 27 maart 2020 23:40
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Helemaal mee eens, met je laatste zin althans.
> Wat betreft je eerste zin ben ik juist wel
> pessimistisch.
> Juist als de economische rem heftig en diep zal
> zijn (maar dus relatief kort), zal blijken dat het
> gros van de mensen in de wereld hier geen
> boodschap aan zal hebben en weer full speed door
> zal gaan op de oude weg..

Zoals de kraaien snel gewend raken aan de scare-crows van stro?
Weet ik niet. Deze wake-up call zal toch wel hard aankomen.
Horsie is back 27 maart 2020 23:44
De Fin meldt, dat de ASO op 15 mei 2020 een beslissing moet nemen.
Andere Peter 28 maart 2020 11:33
Ik denk juist dat het snelle herstel zal tonen hoe betrekkelijk de tijdelijke economische stilstand is. Focus op sociale factoren, zorg en saamhorigheid kon wel eens langer blijven hangen. Draagvlak voor aanpassingen. In NL: salaris van zo ongeveer alle 'vitale' beroepen (van zorg tot supermarkt) is laag doordat de markt alles bepaalt. Daar komt wel een motief bij om dat iets aan te dikken. In bv VS: meer draagvlak voor collectieve oplossingen. Etc
Andere Peter 28 maart 2020 11:43
Ik hoef dat niet precies te weten. Ik zit niet in de markt. Maar twee grote factoren die zeker van invloed zullen zijn:

- Welke landen zijn er 'open'?
- Welke toeristische gebieden blijven langer dicht tgv risico's?

Dat is op zich al een enorme verschuiving. Daar moet je als ondernemer snel op inspelen en je klanten moeten weten dat je dat doet.

En het ligt voor de hand dat er meer aandacht komt voor hygiëne. In een ski-oord zag een familielid in februari al de 'handen-wassen-challenge' voor kids. Overal desinfectie en kids moeten zo vaak mogelijk 20 sec wassen. Als ondernemer neem je dan de zorg van ouders op leuke manier serieus. Ik zit vandaag overigens liever in Duitsland dan in de VS zonder gezondheidszorgverzekering.

Misschien: meer individuele beleving (wandelen, fietsen). Minder massagedrag (strand).

Misschien zien we kortere vakanties eerst aantrekken. Stedentrip naar Londen, Parijs, Praag krabbelt allicht eerder op dan Thailand of India.

Misschien: een reflex naar meer vakantie in eigen land (let op dat doen dan alle landen wellicht, een vorm van protectionisme).

Je mag ook verwachten dat jongen mensen sneller weer op vakantie gaan dan oudere. De markt voor cruiseschips herstelt zich trager. Daar is dus ook minder sociaal-maatschappelijk draagvlak voor dan voor 23-jarigen die gaan wandelen in Noorwegen. Dat heeft allemaal niets met D66 te maken. Dat zijn sociaal-maatschappelijke aspecten aan de markt die een goed ondernemer kan voorvoelen.

Als je zo even brainstormt, met wat meer kennis van de markt dan ik heb, dan heb je in een mum van tijd een lange lijst met kansen naast de vele bedreigingen. Dat gebeurt bij elke crisis.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/03/2020 11:46 door Andere Peter.
Frederik D. 28 maart 2020 15:00
En de tuincentra moeten reclame maken voor de gerania. Dat gezeur dat men niet achter de gerania wil zitten, moet maar eens afgelopen zijn. Mijmeren achter de gerania, een mooi programma voor Max TV. Wat ik maar wil zeggen, al dat gereis moet kritisch belicht worden.
Horsie is back 28 maart 2020 15:12
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> En de tuincentra moeten reclame maken voor de
> gerania. Dat gezeur dat men niet achter de gerania
> wil zitten, moet maar eens afgelopen zijn.
> Mijmeren achter de gerania, een mooi programma
> voor Max TV. Wat ik maar wil zeggen, al dat gereis
> moet kritisch belicht worden.

Reizen in het hoofd is oneindig en zeker in een intelligent hoofd als de jouwe. grinning smiley
Frederik D. 28 maart 2020 16:25
Gij, vule slijmbal. smiling smiley Reizen door mijn kamer, een boek van Maarten Biesheuvel. Reizen door mijn bovenkamer, boek van uw geheimschrijver. En zo via vier onnavolgbare associaties kom ik uit op:
Nationaal coronalied
Daar lig je dan
De dag dat je dacht die zou komen.
Maar Nederland is tegen corona
want Nederland houdt van opa en oma
Nederland is tegen corona, corona, o corona.
Poldermans coronalied (na wat aanpassingen)
Marga Bult kon niet meezingen want die werkt nu als verplegende ex-verpleegster. Het is maar dat we het weten.

Sorry, AP. Ik moest even de banale pretindustrie belichten.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/03/2020 16:25 door Frederik D..
Luijt 28 maart 2020 20:54
Misschien kan Evenepoel de traantjes drogen en mag ie toch de tour rijden, zonder publiek.
Bijvoorbeeld in zijn eentje, dat is nog het veiligst.
Nelis! 28 maart 2020 23:30
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Misschien kan Evenepoel de traantjes drogen en mag
> ie toch de tour rijden, zonder publiek.
> Bijvoorbeeld in zijn eentje, dat is nog het
> veiligst.


Hij rijdt sowieso in zijn eentje. Dat is hij immers gewend te doen. Voor de rest uit.
Horsie is back 28 maart 2020 23:48
Nelis! Schreef:
-------------------------------------------------------
> Luijt Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Misschien kan Evenepoel de traantjes drogen en
> mag
> > ie toch de tour rijden, zonder publiek.
> > Bijvoorbeeld in zijn eentje, dat is nog het
> > veiligst.
>
>
> Hij rijdt sowieso in zijn eentje. Dat is hij
> immers gewend te doen. Voor de rest uit.

Even tot van der Poel komt.
opoeepo 29 maart 2020 00:32
Minimaal anderhalve meter.
Sub Culture 29 maart 2020 08:05
Zodat hij MVDP nog net om zijn moeder kan horen roepen.
Frederik D. 29 maart 2020 11:53
Corinne, Corinne. Maar Remco zet toch de aanval te laat in zodat niet VDP maar Remco in de voetsporen treedt van Poulidor.
Legendarisch gevecht
Luijt 29 maart 2020 23:17
Het wordt deze zomer sowieso even niks Peter.
Andere Peter 01 april 2020 09:06
Ik plan vanaf augustus ;-)
Horsie is back 09 april 2020 00:28
Nagekomen bericht: De TDF verhuist naar Zuid Korea.


























Disclaimer: Aldus www.baanwacht.nl. op 1 april 2020
Frederik D. 10 april 2020 10:52
Nou, verhuizen naar China, Wuhan ... Daar de Tour afgeslankt rijden als teken van solidariteit met het Chinese volk, dat als eerste werd getroffen (en als eerste uit quarantaine mocht (om opnieuw aan het virus blootgesteld te worden?))
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen