Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Mountainbikers walsen zeldzame reptielen plat. ‘Ik lig hier echt wakker van’

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 11 mei 2020 15:50
Quote

Mountainbikers walsen zeldzame reptielen plat. ‘Ik lig hier echt wakker van’


Een doodgereden zandhagedis op De Sprengenberg, Sallandse Heuvelrug Beeld Anton van Beek, Albert van der Maat

Afgelopen week lagen er weer een paar. Platgereden zandhagedissen op een mountainbike-pad in het natuurgebied Sallandse Heuvelrug. Anton van Beek, reptielenbeschermer, ziet ze haast dagelijks liggen op de smalle, zandige paadjes. Er moet wat gebeuren, vindt hij.

Joop Bouma 11 mei 2020, 9:47

In de krant van 7 april stond een bericht met goed nieuws: er is weer hoop voor de kamsalamander in de Overijsselse natuur. In vier poelen op het landgoed De Sprengenberg, onderdeel van de Sallandse Heuvelrug, zitten tien kamsalamanders. Landgoedeigenaar Natuurmonumenten was bang dat door opeenvolgende droge zomers en een woekerend virus het doek voorgoed was gevallen voor het diertje. In een poging het tij te keren waren de poelen waarin de salamander leeft, groter gemaakt en bijgevuld met water. En ja hoor, ze zitten er nog. Dat mocht wel in de krant, vond boswachter Ruben Vermeer, die zich had ingezet voor de zeldzame salamander.

Geweldig, vindt ook reptielenkenner Anton van Beek uit Holten. Maar in zijn reactie op het juichverhaal over de herrezen kamsalamander zit een cynisch ondertoontje. Was Natuurmonumenten maar net zo fanatiek in het beschermen van de zandhagedis, vindt hij. Van Beek is conservator van het Natuurmuseum Holterberg. Hij inventariseert al ruim twintig jaar reptielen en amfibieën in nationaal park Sallandse Heuvelrug – een beschermd Natura2000-gebied.

Terreinfietsers met de blik op oneindig
Hij loopt er dagelijks. Het reptielenseizoen nadert. In mei en juni zijn ze op hun actiefst. Dan zoeken ze zonnige, warme plekjes om op te warmen en eieren te leggen. Zandvlaktes, maar ook mulle mountainbike-paden zijn aantrekkelijk voor de koudbloedige reptielen. Terreinfietsers met de blik op oneindig zien de beestjes niet, of te laat en rijden ze met hun dikke banden aan flarden. Van Beek heeft hele reeksen foto’s van stukgereden reptielen. In de afgelopen weken verstuurde hij bijna dagelijks foto’s van doodgereden reptielen op de ATB (All Terrain Bike)-paden aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincie. Reacties kreeg hij niet.

Hij vindt op de smalle paadjes niet alleen dode zandhagedissen, ook hazelwormen en levendbarende hagedissen, dieren op die op de Rode Lijst van bedreigde soorten staan. Op de Sallandse Heuvelrug ligt bijna 50 km aan ATB-routes, bij goed weer rijden er wekelijks tussen de 800 en 1000 terreinfietsers, meldt Reind Brouwer van Wielervereniging Holten.

Afgelopen jaar publiceerde Anton van Beek een samenvatting van een jaar reptielen inventariseren. In 2018 vond hij 47 doodgereden reptielen op de ATB-paadjes. Hij stuurde zijn inventarisatie aan Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, eigenaren van het gebied en aan de toezichthouder, provincie Overijssel. Er is na dat rapport wel wat gebeurd, maar beslist onvoldoende, zegt Van Beek.Een doodgereden zandhagedis op een mountainbikepad op landgoed De Sprengenberg, Sallandse Heuvelrug. Beeld Anton van Beek

Dode reptielen zijn ‘nevenschade’
Ook nu er tijdelijk een stukje van de route door Staatsbosbeheer met een hek is afgesloten tot 1 oktober, worden zandhagedissen en hazelwormen nog steeds doodgereden. Het hek werd vernield en opzij gegooid. Sommige ATB’ers laten zich niet tegenhouden. Van Beek vindt dat mountainbikers niet thuishoren in een kwetsbaar Natura2000-natuurgebied, maar daar denkt de provincie anders over.

Twee miljoen recreanten genieten ieder jaar weer van de Overijsselse natuur, aldus Herman Dorgelo, woordvoerder van Gedeputeerde Staten. Daar horen terreinfietsers bij. Dat er reptielen worden doodgereden, beschouwt de provincie als ‘nevenschade’. “We doen er natuurlijk alles aan om die schade te voorkomen en we houden ook toezicht.”

Ook boswachter en ecoloog Ruben Vermeer van Natuurmonumenten ziet de reptielensterfte als een onvermijdelijke, bijkomende schade van de recreatie. De vergelijking met de kamsalamander gaat niet op, vindt Vermeer. Want van de zandhagedissen zijn er veel meer in het gebied. Het dier is weliswaar beschermd, ‘maar er leven er duizenden in de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug’. Van de kamsalamanders zitten er nog maar tien in vier poelen. De reptielen worden ook doodgereden op de verharde fietspaden en door auto’s op de ‘Toeristenweg’ tussen Nijverdal en Holten, zegt boswachter Vermeer.

Richtingaanwijzers voor zandhagedissen
Ook de zandhagedis verdient bescherming. Daar heeft Natuurmonumenten veel aan gedaan, vindt de boswachter. “De helft van het ATB-traject is al omgeleid, meer door het bos. We hebben proeven gedaan met schelpen en boomschors op de paden om het voor zandhagedissen minder aantrekkelijker te maken. En we hebben zandplekken aangelegd om ze een alternatief leefgebied te bieden.” Provinciewoordvoerder Dorgelo vertelt dat er ruim honderd van die zandplekken zijn gemaakt. Van Beek moet er om lachen. “Ja, die veldjes! Ze hebben zeker ook richtingaanwijzers geplaatst voor zandhagedissen? Zo van: dáár moeten jullie gaan liggen in de zon?”Een doodgereden hazelworm Beeld Anton van Beek

Het verbieden van terreinfietsers in een Natura2000-gebied is geen optie, zegt boswachter Vermeer. “De provincie vindt dat er ruimte moet zijn voor recreatie. Mountainbiken kan niet verboden worden. Daarom proberen we het gebruik zo veel mogelijk te stroomlijnen. Want als je dat niet doet, gaan ze op alle paden rijden en dan krijgen we problemen met wandelaars.”

Voor reptielenbeschermer Van Beek is er maar één oplossing: “Als de ATB-routes er dan toch moeten zijn, leg ze dan in het bos. Niet in de open stukken, waar de combinatie van zand en zon als een magneet werkt op reptielen.” Vorig jaar deed Ravon, kennisorganisatie voor reptielen, op verzoek van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer een onderzoek naar mogelijke maatregelen om de reptielensterfte te voorkomen. Ravon concludeerde dat de enige serieuze oplossing het verleggen van de routes is, naar dicht en donker bos.Een doodgereden hazelworm op de Sallandse Heuvelrug Beeld Anton van Beek

Die mogelijkheid wordt ook zeker nog onderzocht, zegt de provincie. En Anton van Beek wordt bij dat overleg betrokken, aldus woordvoerder Dorgelo. “Wij zoeken naar een goede balans tussen herstel en bescherming van de natuur en het openhouden van het gebied voor de vele bezoekers.”

Reind Brouwer, oud-bestuurder van Wielervereniging Holten, zegt dat de leden van zijn club best bereid zijn mee te werken aan oplossingen. “Als het anders moet, doen we het anders. Maar sommigen vinden Anton van Beek wel iets te fanatiek. Er liggen plannen om de route helemaal uit het zanderige gebied weg te halen. Alleen dat is niet zo makkelijk, want we moeten dan voor een alternatieve route medewerking hebben van een grondbezitter. En die werkt nog niet erg mee.”

‘Was ik er maar nooit aan begonnen’
Walter de Wit was jarenlang beheerder van nationaal park Veluwezoom bij Arnhem. Eind vorig jaar was hij aanwezig bij de ingebruikneming van een nieuwe, 54 kilometer lange mountainbike-route in dit natuurgebied van ­Natuurmonumenten. Hoewel De Wit ooit groot voorstander was van de route, stond hij nu met gemengde gevoelens bij de feestelijkheden. “Eind jaren negentig vonden we dat een ATB-route een bijdrage kon leveren aan het voorkomen van conflicten tussen mountainbikers en wandelaars. Als ik toen had geweten wat de gevolgen waren voor de reptielen en amfibieën in het gebied was ik er nooit aan begonnen.”

Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten en zelf fanatiek mountainbiker, opende afgelopen november de nieuwe ATB-route. In strak fietspak koerste hij het eerste rondje. De Wit: “In dit nationaal park is in een prachtig open beukenbos een crossbaan gegraven, waarvoor grote gaten zijn gemaakt. Nota bene een bosgebied waarvan Natuurmonumenten eerder stelde dat in dit inheemse bostype nooit meer gegraven zou worden. Tijdens de openingstoespraak repte Van den Tweel met geen woord over eventuele schadelijke gevolgen voor reptielen. Het woord natuur is niet een keer genoemd.”Marc van den Tweel (links), algemeen directeur van Natuurmonumenten, bij de opening van de vernieuwde mountainbike-route in nationaal park De Veluwezoom. Beeld Walter de Wit

Walter de Wit steunt reptielenbeschermer Anton van Beek in zijn pogingen om de ATB-route in de Sallandse Heuvelrug verplaatst te krijgen. De Wit, 75 inmiddels: “De natuur is helaas ondergeschikt geworden, het beleid is puur gericht op recreatie en de verkoop van vignetten aan mountainbikers. Ik lig hier echt wakker van.”

Volgens Marjolein Koek, woordvoerder van Natuurmonumenten, is er bij de ingebruikneming van de route wel degelijk over het natuurbelang gesproken. “Het hele punt van de nieuwe route is dat er veel meer rekening is gehouden met de natuur dan bij de oude route. Onze missie is natuurbescherming en het openstellen van de Nederlandse natuur voor mensen die ervan willen genieten. Het ontwerp van de mountainbike-route in de Veluwezoom houdt rekening met die balans en is in samenspraak met ecologen gemaakt. De meest kwetsbare delen van het gebied worden ontzien.”


[twitter.com]

Niet de meest diervriendelijke mensen die mountainbikers.
Clavan 11 mei 2020 16:35
Frederik D. 11 mei 2020 17:14
Nederland is vol, zeer vol, te vol. Men wil en mountainbiken en de natuur beschermen en rustig wandelen. Dat gaat dus niet lukken. Mountainbikers rijden hagemanders en saladissen dood. Natuurbeschermers overbevolken de wouden. Op elk rupsje tien natuurbeschermers. En lekker rustig wandelen is er niet bij want je breekt je nek over andere wandelaars. Ik zou zeggen: Nederland doe wat aan je overbevolking.
Brieske 11 mei 2020 17:40
Volgens mij is Nederland daar redelijk goed mee bezig met het gedeeltelijk opheffen van de intelligente lockdown...

Groet
Horsie is back 11 mei 2020 18:18
Waar Frederik D. vol van lijkt is wel een dingetje. Misschien sommige gedachten wat langer in een intelligente lockdown houden?
Wel eens een video gezien waar in een paar minuten de hele evolutie van de wereldbevolking aan je voorbijgaat? Ring Back to the Future.

Ulrich A. Boschwitz laat hier wel een kans op rehabilitatie bij de usual suspects liggen.
Had hij zijn commentaar maar beperkt tot: "Ook ik lig hier echt wakker van".
Curzio 11 mei 2020 18:23
De randstad is vol, bedoel je waarschijnlijk.
Eindhovuh 11 mei 2020 18:24
Mee eens.
Hoe is dan wel een kleine uitdaging.
valse trage 11 mei 2020 23:53
Nee, Frederik D.. Het probleem is niet overbevolking. Het probleem is dat de Nedermensch zich de hele tijd zo enorm moet lopen vertieren ende vermaken, de hele tijd door wil men het genotsknopje ingedrukt houden, de hele tijd moet er genoten worden: banjeren in de natuur, dan weer mountainbiken, dan weer Netflixen, dan weer in de rij voor een Italiaans ijsje, dan weer naar een festivalletje. Dan weer de wereld rond naar afgelegen natuurgebieden, vulkanen in Chili... de hele wereld is de speeltuin voor de Nederlander. En wat kan hen nou gebeuren, daar in Tadjikistan? We zijn toch Nederlanders?

Ga toch allemaal dood, eikels!!!
Horsie is back 12 mei 2020 01:17
valse trage Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nee, Frederik D.. Het probleem is niet
> overbevolking. Het probleem is dat de Nedermensch
> zich de hele tijd zo enorm moet lopen vertieren
> ende vermaken, de hele tijd door wil men het
> genotsknopje ingedrukt houden, de hele tijd moet
> er genoten worden: banjeren in de natuur, dan weer
> mountainbiken, dan weer Netflixen, dan weer in de
> rij voor een Italiaans ijsje, dan weer naar een
> festivalletje. Dan weer de wereld rond naar
> afgelegen natuurgebieden, vulkanen in Chili... de
> hele wereld is de speeltuin voor de Nederlander.
> En wat kan hen nou gebeuren, daar in Tadjikistan?
> We zijn toch Nederlanders?
>
> Ga toch allemaal dood, eikels!!!

Voor iemand, die niet zo geniet, weet jij er wel verdacht veel van.
Horsie geeft valse trage gelijk in de zin, dat De Homo Sapiens de Homo Ludens wel heel extreem serieus begint te nemen.
Dansen op de vulkaan en zelfs het beklimmen van de Mount Everest is in korte tijd dan ook heel erg populair geworden.

Maarre, valse trage, waarom volg jij elke kilometer van die dwangarbeiders op de weg. Dat kon ook wel iets minder. grinning smiley

Horsie denkt vaak terug aan zijn verre voorouders van een kwart miljoen jaar geleden. Zij moesten niet alleen voor, achter, boven, onder en opzij ogen hebben, maar ook goed opletten, waar ze hun voeten neerzetten. Geen sprake van het dood rijden van kleine reptielen, maar zorgen, dat ze niet zelf als voedsel dienst deden.
Back to the future!
Frederik D. 12 mei 2020 09:54
De plebejische pretcultuur. Funshoppen, carnaval, sport. De basis voor een pandemie.
Frederik D. 12 mei 2020 09:56
Jouw voorouder sloeg honderdduizend jaar geleden mijn voorouder hardstikke dood. Nu eis ik genoegdoening !!!! Smartengeld !!! En Sylvana Simons !!!!
El Chaba 12 mei 2020 10:02
Prikbordvervuiling.
Eindhovuh 12 mei 2020 10:35
Vind ik in dit geval niet.
Horsie is back 12 mei 2020 12:45
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jouw voorouder sloeg honderdduizend jaar geleden
> mijn voorouder hardstikke dood. Nu eis ik
> genoegdoening !!!! Smartengeld !!! En Sylvana
> Simons !!!!

Horsie heeft het hier wel over onze gemeenschappelijke voorouders. Lees ik het trouwens goed, dat je Sylvana als bruidsschat wilt? grinning smiley
valse trage 12 mei 2020 13:40
In dat geval net zo goed de pretcultuur van de patriciërs. Rechts én links...
valse trage 12 mei 2020 13:44
thumbs up In deze tijden wordt me duidelijk hoe belachelijk een wielrenner, of een voetballer eigenlijk is. En al diens wensen en eerzucht. Ja, voetballers zijn nog het belachelijkst van allemaal. Maar geef het volk brood en spelen! We zullen weer voor de buis gekluisterd zitten smiling smiley
Clavan 12 mei 2020 14:06
Slechte kop trouwens. Voor walsen heb je 2 rollen nodig die parallel gelagerd zijn. Of bedoelen ze dat die toffe atb'ers in hun lycra outfit Weense variant dansen over die reptielen heen?
Frederik D. 12 mei 2020 16:33
Wat is er mis met een degelijk boekwerk lezen achter de gerania? Tegenwoordig staan gerania in het verdomhoekje. Maar zeg ik: zet ze pontIficaal op de vensterbank tussen de vrouwentongen, gaat er allen achter zitten en overdenk uw zondes. En kinderen dienen uiteraard aangelijnd en gemuilkorfd te wezen. Maar dat spreekt.
Frederik D. 12 mei 2020 16:43
Een rap kwatrijntje

Maar die zeldzame diertjes zijn wel mieten.
Duizenden jaren evolutie achter hun kiezen
en nog steeds niet in de smiezen
hebben dat er lieden zijn op fietsen.
Clavan 12 mei 2020 17:21
Ik loop toch ook niet over de snelweg.
Frederik D. 12 mei 2020 18:29
Precies. Jouw overlevingsdrang functioneert naar behoren. Maar dat van die zwartgekraagde roodkoppige zandhagedisjes? In evolutionair opzicht zijn het misfits. Net als panda's. Waren eikenprocessierupsen maar van die misfits. Natuurlijk, Marianne Thieme zou ze beschermen. En vervolgens doodknuffelen. Maar zolang ze haar eigen schaamluis beschermt ...
Horsie is back 12 mei 2020 19:27
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Precies. Jouw overlevingsdrang functioneert naar
> behoren. Maar dat van die zwartgekraagde
> roodkoppige zandhagedisjes? In evolutionair
> opzicht zijn het misfits. Net als panda's. Waren
> eikenprocessierupsen maar van die misfits.
> Natuurlijk, Marianne Thieme zou ze beschermen. En
> vervolgens doodknuffelen. Maar zolang ze haar
> eigen schaamluis beschermt ...

Naar ruwe schatting van Horsie heeft Frederik D. dus ongeveer 100 miljard neuronen in zijn hersenen (het kunnen er een paar meer of minder zijn) en Frederik D, denkt, dat zoiets als overlevingsdrang pas begint bij het bezit van miljarden neuronen en dus komt de zwartgekraagde roodkoppige zandhagedis niet in aanmerking voor het bezitten van zulke overlevingsdrang? M.a.w. het beestje heeft altijd al achteraan gestaan bij Eight Days A Week?

Horsie begeeft zich uiteraard weer op uncharted territory, want voordat "we" het weten zijn we weer in de discussie aanbeland van wat is bewustzijn?

Disclaimer: De manen zijn vandaag wel weer bijgeknipt.
Frederik D. 12 mei 2020 20:08
Blijkbaar zijn die hagedisjes toch niet zo goed in het overleven. Want ze laten zich doodrijden. Bovendien zijn ze zeldzaam en dus louter hierom al niet erg succesvol.
Curzio 12 mei 2020 21:57
Misschien moet je je eerst eens verdiepen in de genealogie van hagedissen in vergelijking met je eigen soort, voordat je dit soort onzinpraat aan het wereldwijde web toevertrouwt.
valse trage 12 mei 2020 22:16
Precies, en bovendien worden wijzelf geregeerd door hagedissen. Letterlijk en figuurlijk.
Horsie is back 12 mei 2020 22:45
valse trage Schreef:
-------------------------------------------------------
> Precies, en bovendien worden wijzelf geregeerd
> door hagedissen. Letterlijk en figuurlijk.

Thin Lizzy zeker en ook Lizzie A. , tegenwoordig door het leven als D. als model voor de Britse wielrensters
Horsie las zonet wel, dat hagedissen de grootste groep van alle reptielen vormen en ook gerekend kunnen worden tot de meest succesvolle groep van gewervelden.

Maar om Frederik D, wat te hulp te snellen. Het woordgebruik "overleven" nekte hem hier natuurlijk. De Homo Sapiens komt in vergelijking met bijna alle dieren en wat er ook rondkruipt, zwemt of vliegt nog maar net kijken.

Eerlijk maar ook oneerlijk gezegd, begrijpt Horsie niet goed wat valse trage feitelijk bedoelt.
Luijt 12 mei 2020 23:01
Zijn er wel veel van, van die beestjes
Frederik D. 13 mei 2020 00:03
Frederik D. 13 mei 2020 00:04
De reptilians van David Icke? Queen E-lizzard-beth?
Frederik D. 13 mei 2020 00:08
We zitten in een zeurdraadje. Dus zeuren over hagedissen mag.

Van mij mag men de roodgekraagde zwartbandnoordzeehagedis beschermen. Maar dat laat onverlet dat dat beest in evolutionair opzicht nogal een looser is, al wint die wel sommige stadse mensenhartjes vanwege zijn schattigheid.
Horsie is back 13 mei 2020 00:11
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zijn er wel veel van, van die beestjes

Maar ongeveer 6000 soorten.

Disclaimer: Was dit nuttig?
Horsie is back 13 mei 2020 00:28
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> We zitten in een zeurdraadje. Dus zeuren over
> hagedissen mag.
>
> Van mij mag men de roodgekraagde
> zwartbandnoordzeehagedis beschermen. Maar dat laat
> onverlet dat dat beest in evolutionair opzicht
> nogal een looser is, al wint die wel sommige
> stadse mensenhartjes vanwege zijn schattigheid.

Hoeveel van die 100 miljard hebt U in stelling moeten brengen om tot dit afgewogen oordeel te komen? Horsie hoopt maar een paar, want anders kan er ook veel misgaan, nietwaar? Je hoeft het belang van dat beestje toch niet af te meten aan de omstandigheid of het evolutionair succesvol is of niet.
Waar mogelijk kun je er toch rekening mee houden? Het corona virus naait onparlementair gezegd zijn eigen naad, maar het handelt uiteindelijk wel primair vanuit eigen perspectief, hoe vervelend wij dat ook vinden. Of zouden complotdenkers dat toch allemaal anders zien? Wat denkt ge?
Hier ligt wel een heleboel op een hoop. North & South, wat is dat toch een geweldig album. Who needs Sir Paul?

Meanwhile horen we, dat van der Poel zich tot 2024 steeds weer in drie verschillende pools gaat proberen te zwemmen.
Frederik D. 13 mei 2020 07:38
Vroeger zijn de dino's uitgestorven, althans een heleboel. Slechts een paar protokippetjes overleefden. Maar moeten we nu huilen dat T. rex niet meer bestaat?
Curzio 13 mei 2020 08:26
En zonder de oerknal waren er helemaal geen dieren, konden we lekker ongestoord mountainbiken.
Horsie is back 13 mei 2020 11:52
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vroeger zijn de dino's uitgestorven, althans een
> heleboel. Slechts een paar protokippetjes
> overleefden. Maar moeten we nu huilen dat T. rex
> niet meer bestaat?

Er zullen best kinderen zijn, die bij het horen van dit nieuws spontaan gaan huilen, maar misschien van jouw zijde toch een traan om Dolphie Zafar, die buiten de deur gezet toch weer dood is aangespoeld op het strand van Wijk aan Zee?

Om Curzio te parafraseren: Zonder de oerknal van Little Richard was Frederik D. niet degene geworden, die hij nu is.

Laten we de associaties van ons allen maar bezien in het licht van: "There's no success like failure, but failure is no success at all". Pass the Tutti fruti please! smiling smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/05/2020 11:53 door Horsie is back.
Frederik D. 13 mei 2020 12:27
Jammer voor Dolfje. Maar dieren krijgen toch gemiddeld per jaar te veel jongen. De meesten ervan leggen het loodje. Zielig voor de jeugdjournaalkijkertjes maar het leven is wreed. Maar zo ging het vroeger ook bij de mens. Een massa kinderen maar een grote kindersterfte. Nu lukt het ons om de meeste boorlingen in leven te houden, tenminste in het westen. Gelukkig maar. Maar dat veroorzaakte wel een enorme overbevolking en daarmee opwarming van de aarde en ... uitsterving van kwetsbare plantjes en diertjes. Zo doende, plant en diert je niet voort.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/05/2020 12:28 door Frederik D..
Horsie is back 13 mei 2020 13:53
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Jammer voor Dolfje. Maar dieren krijgen toch
> gemiddeld per jaar te veel jongen. De meesten
> ervan leggen het loodje. Zielig voor de
> jeugdjournaalkijkertjes maar het leven is wreed.
> Maar zo ging het vroeger ook bij de mens. Een
> massa kinderen maar een grote kindersterfte. Nu
> lukt het ons om de meeste boorlingen in leven te
> houden, tenminste in het westen. Gelukkig maar.
> Maar dat veroorzaakte wel een enorme overbevolking
> en daarmee opwarming van de aarde en ...
> uitsterving van kwetsbare plantjes en diertjes. Zo
> doende, plant en diert je niet voort.

Dacht nog even, begin nou niet over een omgekomen verdwaalde dolfijn als er recent 5 bodysurfers niet meer rechtop kwamen te staan. Die overbevolking kwam vooral tot stand tijdens de industriële revolutie door verdubbeling van de leeftijdsverwachting als gevolg van grote doorbraken ter bestrijding van infectieziekten met veel betere hygiëne en enorme verbetering in levensomstandigheden door ook minder eenzijdige voeding. The Lowlands konden daarom ook ineens het langste volk ter wereld worden door een dieet vooral rijk aan zuivel en vlees. De groei is nu echter in de breedte.

Het mensdier met zijn bijna 100 miljard neuronen heeft de enorme potentie andere keuze's te maken, die de dieren in aanmerkelijk mindere mate hebben.
Of denk je, dat die platgereden kleine reptielen voor het uitgaan van het licht nog even een appje sturen aan hun soortgenoten: Jongens, hier altijd eerst van links naar rechts kijken, nog eens omgekeerd. Doet me denken aan een moeder met haar twee dochtertjes, één van hen op een fietsje, de ander op een loopfiets.
Horsie zag dat tafereel aan het einde van een succesvolle training met een glimlach gade en concludeerde, dat het er op leek, dat de twee zusjes warempel net deden alsof ze met een competitie bezig waren. Zo van wie kan het beste oversteken. Twee keer nog wel, want in het midden was een vluchtheuvel.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/05/2020 13:54 door Horsie is back.
Clavan 13 mei 2020 17:09
Ik herleef hier mijn Watership Down trauma. Wat een film. Ik heb daarna nooit meer zo cinematografisch gehuild........pas bij DieHard kwamen de waterlanders weer.
Andere Peter 14 mei 2020 12:25
Nederland is absoluut niet vol. Het gevoel dat Nederland vol zou zijn leeft al sinds het bevolkingsaantal op ca twee, drie miljoen mensen stond (en vermoedelijk daarvoor ook nog wel). Een geleidelijke (laten we zeggen in het tempo van de laatste 40 jaar, met zo'n 75.000 per jaar) toename naar 25 miljoen (dan ben je dus een eeuw verder) is geen enkel probleem, naar 50 miljoen in diezelfde tijd kan waarschijnlijk ook nog heel aardig, bij gelijkblijvend welzijn en natuurbeheer met steeds slimmer en economisch rendabeler ruimtegebruik. In de 20e eeuw is de bevolking verdrievoudigd. Ik zie niet waarom dat in de 21e eeuw niet wéér zou kunnen.

Juist de corona-crisis heeft getoond hoe enorm leeg Nederland is, als de (op sommige momenten schaarse) ruimte wat slimmer gespreid gebruikt wordt, de schaarste wat beter verrekend wordt. .1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/05/2020 12:26 door Andere Peter.
MarkV 14 mei 2020 12:47
Dat iets met veel moeite theoretisch zou kunnen is nog geen reden om het ook te doen.

Wat zei Theo Maassen daar ook alweer over? Iets met een deegroller en een poepgaatje.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/05/2020 12:53 door MarkV.
Horsie is back 14 mei 2020 13:31
Wat is vol? Van 16 maart tot 26 april zijn er in vergelijking tot de voorafgaande drie jaren zo'n 5000 minder verkeersongelukken geweest doordat de verkeersdrukte nu uiteraard afgenomen is. De ondersterfte betreft daarentegen slechts 3 mensen. Wel nam het aantal doden in de leeftijd van 70 tot 80 jaar toe met liefst 70 percent. Het veelvuldiger gebruik van de elektrische fiets is daarvoor een mogelijke oorzaak. Ook in de laagste leeftijdscategorie vielen meer doden. Daarvoor wordt als mogelijke verklaring gegeven het gedwongen meer buiten spelen.
Frederik D. 14 mei 2020 14:41
Zou je niet een stuk rustig willen fietsen in je eigen omgeving?
Curzio 14 mei 2020 17:36
Daarnaast: als Nederland vol zou zijn, dan is de meest logische stap om de enorme gebieden die nu ter beschikking staan van vleesteelt voor de internationale markt beter te gaan gebruiken.
Horsie is back 14 mei 2020 18:20
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zou je niet een stuk rustig willen fietsen in je
> eigen omgeving?

Doe me denken aan de man, die geen Cadillac heeft, er ook geen hoeft te hebben, want hij kan immers altijd met zijn fiets een ommetje rijden.
Horsie is back 15 mei 2020 13:31
Na het WK in Berlijn konden uiteraard weer de teugels van de Dutch Flyers gevierd worden, toen er direct achteraan wel een stalverbod van kracht werd. Nu mogen ze weer één voor één weer linksom. Ondanks de lockdown, nou ja afgezien van enkele escapades buiten en hefje doen in buitenissige ruimten, hebben ze praktisch niks van hun kracht in hoeven te leveren. Dauerbrenner, zoals vroeger d'en Eddy, nu Froome, Dumoulin of Roglic, zouden het dan heel wat moeilijker gehad hebben.
Frederik D. 15 mei 2020 17:33
Maar men is niet altijd logisch. Nederland is te vol qua mensen. Dat uit zich in te weinig natuur voor mooie beestjes en planten en te weinig natuur voor natuurwandelingen en natuursporters. En dat uit zich ook in teveel verontreiniging en teveel opwarming. Natuur is een waarde op zich. En daarnaast, wie wil niet eens de liefde bedrijven in de wilde natuur, slechts bespied door een schuwe maar nieuwsgierige roodgekraagde , niet-levendbarende strandzandhagedis van beiderlei want transgenderistische hermafrodische kunne?
El Chaba 15 mei 2020 17:58
Dat was door een natuurramp. Deze sterfte wordt veroorzaakt door onachtzaamheid van de mens, toch wel een verschil dunkt mij.
Andere Peter 15 mei 2020 19:07
Natuurlijk heeft natuur grote waarde. Als ik zeg dat Nederland nog veel voller kan, dan bedoel ik dat dat kan met behoud van de huidige (uiteraard al behoorlijk 'gemaakte') natuur.

Bv de enorme landbouwexport neemt veel ruimte in. We kunnen nog veel meer ruimte winnen door activiteit en verplaatsing te spreiden. We kunnen op veel plaatsen economisch rendabel de hoogte (of de diepte, bv parkeren, OV) in.
Clavan 15 mei 2020 19:51
Er is nu meer ‘natuur’ dan in de jaren 1970. Maar minder dan in 1870. Keuzes keuzes
Horsie is back 15 mei 2020 19:57
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar men is niet altijd logisch. Nederland is te
> vol qua mensen. Dat uit zich in te weinig natuur
> voor mooie beestjes en planten en te weinig natuur
> voor natuurwandelingen en natuursporters. En dat
> uit zich ook in teveel verontreiniging en teveel
> opwarming. Natuur is een waarde op zich. En
> daarnaast, wie wil niet eens de liefde bedrijven
> in de wilde natuur, slechts bespied door een
> schuwe maar nieuwsgierige roodgekraagde ,
> niet-levendbarende strandzandhagedis van beiderlei
> want transgenderistische hermafrodische kunne?

Maar Frederik D. is niet logisch.
Hij heeft voor het bedrijven van de liefde een heel bos nodig in plaats van wat intieme ruimte, ruimtelijk ver binnen de anderhalve samenleving vallend en schrikt niet van de voyeurs, die hij opnoemt.

Disclaimer: Maak je wel een onderscheid met de levendbarende vrouwtjes hagedis, dei al kijkende denkt, wat doet die grote hagedis daar dan?
Curzio 16 mei 2020 08:42
54% van het oppervlak van Nederland wordt gebruikt als agrarisch terrein.

Nederland is niet te vol met mensen. Kom maar eens kijken in Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland, de achterhoek. Ruimte zat.
Nederland is te vol met koeien. En met varkens en kippen.

Edit: had ik liever ook minder mensen gehad? Ja. Maar het is zoals het is en gezien de vergrijzing zou het best kunnen dat we de jonge mensen van nu hard nodig hebben in de komende jaren.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2020 08:44 door Curzio.
Frederik D. 16 mei 2020 10:17
Ik ben claustrofobisch. Ik hou van ruimte, ruimte, ruimte. En zelfs ons universum is mij nog te beperkt, beperkt door de Big Bang en de Big Crunch. Ik hou van weids, weidser en nog weidser. Het lijkt erop dat mijn waarde, zeer beminnelijke opponenten alhier lijden aan het tegendeel van claustrofobie, namelijk aan pleinvrees. Agorafobie. Gestapeld wonen, werken en leven. Voor Peter, tegen wie ik af en toe zeker opkijk, geen enkel probleem. Voor mij echter een gruwel van heb ik jou en heb ik jullie allemaal. Ik zou zeggen: gun Frederik en de roodgekraagde zandhagedis de ruimte. Doe wat aan de overbevolking. smiling smiley Zegt het voort.
Frederik D. 16 mei 2020 10:25
Oude mensen worden straks verzorgd door handige robots. Thans zijn er al zelfstofzuigende stofzuigers. Straks heeft iedereen een AAB, een Algemene AfstandsBediening. "Mevrouw, tijd om de ramen te zemen. Toets drie." "Meneer, voor muziek op uw uitvaart, toets Tielemans". En de Achterhoek is ook vol. Je bent het ene achterlijke gat nog niet uit, of het volgende achterlijke gat doemt al op. smiling smiley
Frederik D. 16 mei 2020 10:37
Ooit stond ik op een camping in de Achterhoek. Van te voren nog vroeg ik of het een rustige camping was. Ja hoor, werd me verzekerd. Nee dus. De camping stond pal naast een graanverwerkingsbedrijf. De eerste avond tot diep in de nacht hard lawaai van dat bedrijf want er was net geoogst. De volgende dag gaf de campingeigenaar een feest met vele decibellen. Uiteraard vast ook met de Hotel California Band. Ik ben weggevlucht. Achterhoekers, knettergek, onbeschaafd, leugenachtig.
Curzio 16 mei 2020 11:06
Oke, schrap de achterhoek.

En de toegevoegde waarde van robots voor de komende decennia wordt systematisch overschat.
valse trage 16 mei 2020 12:00
Hahaha, lekker voor je!
Horsie is back 16 mei 2020 13:33
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ooit stond ik op een camping in de Achterhoek. Van
> te voren nog vroeg ik of het een rustige camping
> was. Ja hoor, werd me verzekerd. Nee dus. De
> camping stond pal naast een
> graanverwerkingsbedrijf. De eerste avond tot diep
> in de nacht hard lawaai van dat bedrijf want er
> was net geoogst. De volgende dag gaf de
> campingeigenaar een feest met vele decibellen.
> Uiteraard vast ook met de Hotel California Band.
> Ik ben weggevlucht. Achterhoekers, knettergek,
> onbeschaafd, leugenachtig.

Doe es normaal! Je kent je klassieken niet. Het zal toch wel de Oerend Hard Band geweest zijn.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen