Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Rik Verbrugghe reed 19 jaar geleden snelste tijdrit ooit: “En toch had ik niet het beste gevoel”

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 19 mei 2020 14:57
Quote

Rik Verbrugghe reed 19 jaar geleden snelste tijdrit ooit: “En toch had ik niet het beste gevoel”

XC 19 mei 2020 14u19Het is dag op dag 19 jaar geleden dat Rik Verbrugghe de snelste tijdrit ooit reed. In de Giro-proloog van 2001 verblufte hij met een waanzinnig gemiddelde van nét geen 59 km/u. “Toen ik over de streep kwam, vroeg ik me af of het wel voldoende zou zijn.”

9 mei 2001. De 26-jarige Rik Verbrugghe verschijnt met veel ambities aan de start van de Ronde van Italië. De hardrijder van Lotto-Adecco won eerder dat jaar het Internationaal Wegcriterium én de Waalse Pijl. “Ik zat in een goede flow en was boordevol zelfvertrouwen. Ik wilde dan ook schitteren in de Giro-proloog”, blikt Verbrugghe vandaag terug.

De proloog aan de kust in Pescara is 7,6 kilometer lang. “Een biljartvlak parcours, mét slechts één bocht”, herinnert Verbrugghe zich. “Ik weet nog dat ik de dag voordien met ploegleider Claude Criquielion had afgesproken om vroeg te starten. Waarom? Omdat de weersomstandigheden in het begin gunstiger waren dan later op de dag. En uiteindelijk ging de wind ook liggen, toen de laatste renners moesten vertrekken.”

Wind in de rug en (op één bocht na) rechtdoor knallen tot de streep. “Ik reed met een 56x11-versnelling, een groot verzet. Ik was het niet gewoon om constant zo’n hoge snelheid te halen. Acht kilometer aan zestig kilometer per uur. En toen ik over de finish kwam, vroeg ik me af of het wel voldoende zou zijn. Ik had niet het beste gevoel. Meestal besef je na een tijdrit of het goed was of niet, maar toen wist ik het niet.”REUTERS Verbrugghe in de roze trui in de Giro van 2001.

En of het goed was. Verbrugghe zet de klok stil na 7 minuten en 44 seconden. Er wordt met de ogen geknipperd wanneer de gemiddelde snelheid verschijnt: 58,874 km/u. “Dat is nog altijd de snelste tijdrit ooit”, weet Verbrugghe. “Die dag klopte ik ook heel wat mooie namen (Dario Frigo werd tweede op acht seconden, red.). Nadien reed ik vier dagen in de roze trui rond. Een leuke ervaring.”

Even vergelijken: in 2015 reed Rohan Dennis de snelste tijdrit ooit in de Tour: 55,446 km/u. De snelste tijdrit in de Ronde van Spanje staat dan weer op naam van Ruben Plaza. Die laatste liet in de Vuelta van 2005 een gemiddelde snelheid van 56,220 km/u noteren.
Verbrugghe: “Liever WK in Zwitserland dan in Midden-Oosten”
Verbrugghe is uiteraard ook de huidige wielerbondscoach. Het is wachten op duidelijkheid omtrent het wereldkampioenschap. Wordt het een weg-WK voor Remco Evenepoel, op 27 september in Aigle/Martigny? Of eentje voor Vlaams-klassieke specialisten als Greg Van Avermaet, in november ergens in het Midden-Oosten? “Ik prefereer een WK in Zwitserland”, aldus Verbrugghe.

“Ik heb mijn lijstje opgemaakt van de renners die in aanmerking komen voor een selectie op zo’n zwaar parcours. En dat zijn er meer dan je zou denken. We hebben in België redelijk goede klimmers”, klinkt het bij de bondscoach. “Ik ga niet zeggen dat we de grote favorieten zijn in Zwitserland, maar we hebben er wel de renners voor.”

“Mocht het WK naar het Midden-Oosten verhuizen, dan hoop ik dat er voor een heuvelachtig parcours wordt gekozen. En niet zoals enkele jaren geleden in Qatar”, vertelt Verbrugghe. “Maar momenteel gaat het WK nog altijd door in Zwitserland, we hebben als federatie nog geen tegenbericht gehad. En stel dat het wereldkampioenschap verplaatst wordt naar november, waarom zou dat dan niet in Zwitserland kunnen doorgaan? Die vraag stel ik me wel. Maar dan zijn ginder de weersomstandigheden allicht niet goed genoeg.”


[www.hln.be]

Na al dat vervelende dopingnieuws over Lance en dat Mexicaantje even een indrukwekkende prestatie die wel schoon is geleverd als tegengif hier plaatsen.
veluweracer 19 mei 2020 16:26
Verbrugghe? In 2001? Als Vlaming toen clean?
Eindhovuh 19 mei 2020 16:31
Oh ja Rik, de kamergenoot van Moreni in de TDF 2007.

MSR Police raided the hotels of riders in San Remo during the evening after Stage 17 of the 2001 Giro d'Italia. Numerous banned substances were found. The indictment list started out with about 84 names before thinning to 51.

[www.dopeology.org]

En natuurlijk:
[www.demorgen.be]
Eqquipo 19 mei 2020 16:33
Horsie is back 19 mei 2020 18:47
Laten we er gewoon maar van uit gaan, dat Rik schoon reed. Absoluut bekeken is het ook nog steeds het snelste individuele tijdritgemiddelde of zo U wilt proloog gemiddelde ooit. Maar hoe goed was dat nou helemaal bij deze versie van Mr. Toad's Wild Ride? Zonder exacte gegevens wordt dat toch moeizaam berekenbaar. De tijdrit op een weg langs de kust zo vlak als een biljartlaken werd wel onder sterk wisselende omstandigheden verreden. De factor wind is vaak de allerbelangrijkste factor in de vergelijkende zin, want als iedereen bij dezelfde windsnelheden kan rijden is er als zodanig niet veel loos, al zal niet iedereen even goed gedijen met de variatie in RPM.

Is er sprake van 100% staartwind, dan boekt Snelle Eddy (windstil, 300W ADV = 40,41km/h); bij 10km/h rugwind en hoeveel is dat nou zou je zeggen al bijna 7km/h aan snelheid. Bij 30km/h een slordige 20km/h, dus gemiddeld wordt Snelle Eddy dan al veel sneller dan Rik. En wie is Snelle Eddy nou? Hierbij moet wel aangetekend worden dat er sprake moet zijn van 100% staartwind, hetgeen toch niet zo veel voorkomt, want de wegen laten zich niks gelegen liggen aan hoe de wind wil spelen.

Maar Horsie zou Horsie niet zijn als hij niet even zou wijzen op Filippo, U weet wel de gesel van Remco. Volgens sommigen is het buiten andersom. grinning smiley

Filippo Ganna reed vorig jaar in Minsk op de 4km individuele achtervolging gemiddeld 59,345km/h en dat allemaal zonder wind, want binnen.
Maar nog indrukwekkender reed hij met zijn zeilschip de laatste 3 kilometer met een gemiddelde snelheid van zegge en schrijve 61,411km/h.
De laatste km was de allersnelste: 61,76km/h en dat alles zonder rugwind.
Anony 19 mei 2020 19:12
Rik is een Waal. Wel mogelijks de beste wanneer het op Nederlands aankomt, toch in de sportwereld, maar desalniettemin geen Vlaming.
diravi 19 mei 2020 21:34
God sprak ook keurig Nederlands.
veluweracer 20 mei 2020 01:45
Anony Schreef:
-------------------------------------------------------
> Rik is een Waal. Wel mogelijks de beste wanneer
> het op Nederlands aankomt, toch in de sportwereld,
> maar desalniettemin geen Vlaming.

Verrek ja, nou, dan moet hij wel schoon hebben gereden.
Want dat was waar de Waalse coureurs bekend om stonden.
Ulrich A. Boschwitz 20 mei 2020 06:17
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Oh ja Rik, de kamergenoot van Moreni in de TDF
> 2007.

Quote

Rik Verbrugghe (Cofidis) sliep op de kamer bij betrapte Cristian Moreni


27/07/2007 om 00:00 door Frank Van de Winkel

Rik Verbrugghe is weer thuis nadat zijn ploeg is opgestapt. De coureur is boos op zijn frauderende ploegmaat Cristian Moreni. Maar je moet een kat ook een kat noemen, vindt hij. 'De organisatoren moeten eens goed nadenken. Om de Tour te winnen moét je zotte dingen doen.'

Verbrugghe, 33 sinds maandag, is een voormalig winnaar van één rit in de Ronde van Frankrijk en drie in de Ronde van van Italië. Hij won de Waalse Pijl, is een proloogspecialist en kent de koers op zijn duim. Vorig jaar brak hij een dijbeen in de Tour, deze week droomde hij van ritwinst. Vergeefs. De Franse ploeg Cofidis besliste eergisteren om zich terug te trekken nadat Cristian Moreni te veel testosteron in zijn lichaam had. Aan de telefoon klonk Verbrugghe terneergeslagen en tegelijk strijdlustig.

'Natuurlijk wilde ik voortrijden: 't is mijn beroep. En er waren een paar overgangsritten waarin ik kansen zag. Maar de sponsor besliste om niet meer te starten. Astana (met de betrapte Alexander Vinokourov, red.) was ook opgestapt, dus was het logisch dat wij dat ook deden. Nochtans is dit een heel andere zaak. Ik vind het wat met twee maten en gewichten meten maar de sponsor betaalt en beslist, niet het persoontje Verbrugghe. De sponsor vond het belangrijk voor het imago om de koers te verlaten.'

'Mentaal is het niet makkelijk. Eén persoon heeft de hele Tour in gevaar gebracht. Twee dagen heb ik met hem op de kamer geslapen en ik had het echt niet verwacht. Of ik boos op hem ben? Tja... (denkt na) Bepaalde renners zeggen dat ze 'm gaan neerslaan. Maar dat is niet mijn stijl.'

Ongelijke wapens

'De organisatoren moeten eens goed nadenken: het wielrennen is echt heel lastig. Dit was mijn negende Tour, ik heb de Rondes van Italië en Spanje ook gereden. Ik maakte deel uit van de gruppetto (renners die in de bergen op het achterplan samen rijden om niet buiten tijd aan te komen). 'Dit is toch uw plaats niet, zeiden ze mij. Tja. Nu komt alles los.' Verbrugghe bedoelt dat nu duidelijk wordt waarom hij niet beter kón dan in de gruppetto rijden: hij vocht met ongelijke wapens. En nog altijd? 'Je kunt drie weken rijden op water en brood, maar om de Tour te winnen moet je zotte toeren doen. Nee, dat is inderdaad geen geheim. Vroeg of laat gaan er nog dingen uitkomen.' Uitspraken die kunnen tellen. 'Het kan goed zijn dat de sponsor beslist om ermee te stoppen. Ik dacht zelf aan stoppen: hier heb ik geen zin meer in, dacht ik. Maar mijn vrouw vroeg me of ik het moest laten vallen na alle opofferingen die ik na mijn ongeval (dijbeenbreuk, red.) had gedaan. Een eerste reactie is nooit goed, ik doe voort.'

'De wereldwielerbond is van heel veel op de hoogte, maar juridisch is het soms heel moeilijk om te straffen. Tegelijk is dat hypocriet. De toekomst van de sport ligt volgens mij in handen van de managers: zij moeten de bloeduitslagen van een renner die ze in dienst willen nemen kunnen opvragen bij de wereldwielerbond, maar ze moeten ook gestraft worden bij dopinggevallen. Dan zullen ze wel twee keer nadenken voor ze iemand engageren in hun ploeg.'


[www.nieuwsblad.be]
El Chaba 20 mei 2020 08:13
De Italiaan Frigo - die bij iedereen bekend stond om zijn brandschone imago - pas tweede op acht seconden.
I rest my case.
Clavan 20 mei 2020 10:22
Zelfs onze 'vader des Vaderland' Willem van Oranje sprak geen Nederlands. Hooguit een paar woorden. Frans was z'n 1e taal.
Eindhovuh 20 mei 2020 10:48
Die heeft in zijn jeugd anders behoorlijk goed plat Bredaos leren praten.
Horsie is back 20 mei 2020 12:14
Horsie moet even zichzelf corrigeren. De snelste tijdrit ooit, alhoewel het geen formele tijdrit betrof, maar waarbij wel het snelste gemiddelde in augustus 1999 door Chris Boardman met ruim 4 mijl per uur werd verbeterd, staat op naam van de intussen overleden leerling van ons aller Uri, ene Bruce Bursford. Als 41-jarige reed hij een stuk snelweg A 465 van 4.3 mijl (bijna 7 km) lang, The Bank, West of Abergavenney, South Wales, met een gemiddelde van 38,7 mijl per uur, ruim 62 km/h.
Horsie is back 20 mei 2020 12:21
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> De Italiaan Frigo - die bij iedereen bekend stond
> om zijn brandschone imago - pas tweede op acht
> seconden.
> I rest my case.

El Chaba, bij iedereen bekend staand om zijn unverfroren mening, zet hier toch wel weer de koelkast oftewel de (re) Frigorator op een kier.
MarkV 20 mei 2020 14:16
[nl.m.wikipedia.org]

Geboren in Vlaams Brabant overigens. Is dit dan een van de zeldzame "echte" Belgen?
Eqquipo 20 mei 2020 15:45
Start en eindpunt eender? Of gaat het om een one-way tijdrit?
El Chaba 20 mei 2020 16:45
Als je goed leest zet ik ‘m wagenwijd open..
Horsie is back 20 mei 2020 17:09
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je goed leest zet ik ‘m wagenwijd open..

Horsie denkt eerder, dat jij wilt weten of het lampje ook brandt als de deur gesloten is.

Nu ik toch je aandacht heb. Er staat me iets bij dat we ooit een aanvaring hebben gehad met betrekking tot Lance Armstrong. Klopt dit?
veluweracer 20 mei 2020 18:25
Dat artikel hierboven wekt bij mij de indruk dat Rik inderdaad niets van doping wilde weten.
Horsie is back 20 mei 2020 18:40
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Start en eindpunt eender? Of gaat het om een
> one-way tijdrit?

Ik heb geen profiel, maar denk toch dat het gewoon een stuk snelweg is (one-way), wel geaccidenteerd overigens. Tijdrijden is rete populair in the UK, seit eh und jeh.
Eqquipo 21 mei 2020 00:03
Dan snap ik niet waarom dit het snelst is? Je schrijft dat het geen formele tijdrit betrof. Maar wel met registratie oid?
Op Strava zijn genoeg segmenten te vinden waar vast net zo hard gereden wordt, zo niet harder. Op de stormvloedkering, afsluitdijk, dat soort werk.
Horsie is back 21 mei 2020 00:35
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dan snap ik niet waarom dit het snelst is? Je
> schrijft dat het geen formele tijdrit betrof. Maar
> wel met registratie oid?
> Op Strava zijn genoeg segmenten te vinden waar
> vast net zo hard gereden wordt, zo niet harder. Op
> de stormvloedkering, afsluitdijk, dat soort werk.

Het werd destijds door Bruce Burford en in zijn kielzog Uri Geller beweerd. Het zal een trainingsrit geweest zijn.
Even op Strava rondgekeken. Valt goed tegen, behalve dan Fietspad afsluitdijk 58,4 km/h gemiddeld over 30,12 km.

Maar verder zijn het toch allemaal monsters zonder waarde.
Persoonlijk ken ik geen betere monsterachtige waarde dan 80km/h topsnelheid bergop. Raad drie keer op wiens naam.
El Chaba 21 mei 2020 15:55
Niet dat ik (nog) weet. Volgens mij zelfs nog nooit, maar wellicht als je wat meer details geeft?
Horsie is back 21 mei 2020 17:19
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Niet dat ik (nog) weet. Volgens mij zelfs nog
> nooit, maar wellicht als je wat meer details
> geeft?

Maakt niet uit, you can me call El Chaba. smiling smiley
De zwarte trui 21 mei 2020 21:53
Tja als je deze plaat rondkrijgt gaat 't wel hard natuurlijk. Hij is wel redelijk aan de maat onze Bruce...


valse trage 21 mei 2020 23:35
Haha! Sterke pezen zullen we maar zeggen... Bochtje naar rechts moet je met dat apparaat niet maken..
Horsie is back 22 mei 2020 00:02
De zwarte trui Schreef:
-------------------------------------------------------
> Tja als je deze plaat rondkrijgt gaat 't wel hard natuurlijk. Hij is wel redelijk aan de maat onze Bruce...

Zeno de schildpad is bij Horsie op bezoek en begint te schateren.
"Wat een snoever, zelfs ik zou van hem de start van de teamsprint winnen."

De crux is natuurlijk, dat niemand dit vehicle op gang krijgt. Zoals ook niet onze nationale trots, Fred Rompelberg. Hier zien we Bruce Bursford met inderdaad enorme dijbenen. Je zou bijna the Millon Dollar Bash vraag moeten stellen, hoeveel centimeters meer dan ons eigen Bergje?

Hij heeft inderdaad de hoogste snelheid (omgerekend 334,60 km/h) ooit gereden, maar hij kon pas deze kolossale snelheid bereiken, na eerst met een soort E-bike ondersteuning op een bepaalde snelheid gebracht te zijn, vervolgens in twee seconden 60 mijl per uur halend en tot 160 km/h nog steeds ondersteuning krijgend voor definitief op "eigen kracht" los te mogen. Na een slordige halve minuut werd uiteindelijk de topsnelheid van 334,60 km/h bereikt.

Deze leerling van Uri Geller zou naar verluidt een peak power tot 5000 Watt gehad hebben. Onduidelijk is binnen welke tijdspanne, want de peak power van de maximale beentrekking gaat ook in die richting. Het informele WR voor één pedaalomwenteling bedraagt een slordige 3200W, wat weer niet betekent over een volle seconde, zoals waarop de Dwangsprinters op de Weg beoordeeld worden, met André Greipel, voorop.

Hij had een rusthartslag van 29 en kon zich dus meten met Chris Froome en Miguel Indurain.
Hoeveel borden moest hij volle training leegeten? Goede vraag.

Met zijn futuristische racefietsen kon hij uiteraard aan geen enkele wedstrijd deelnemen.
Bruce Bursford is uiteindelijk in het verkeer verongelukt doordat hij zelf net goed oplette.

Overigens, de snelste mens van de wereld is dus nog steeds een vrouw, Denise Mueller-Korenet.
Eqquipo 23 mei 2020 21:50
@ Horsie

[www.strava.com]

[www.strava.com]

Eerste 2 zoektochten op logische segmenten meteen sneller dan Bruce, of in de buurt van. Bij beter zoeken en groter zoekgebied zullen er meer zijn waar nog rapper gereden is.

Dus dat Edward van Cuilenborg Bruce Bursford hier een record in handen heeft lijkt niet te kloppen.
Horsie is back 23 mei 2020 22:52
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> @ Horsie
>
> [www.strava.com]
> [www.strava.com]
>
> Eerste 2 zoektochten op logische segmenten meteen sneller dan Bruce, of in de buurt van. Bij beter zoeken en groter zoekgebied zullen er meer zijn
> waar nog rapper gereden is.
>
> Dus dat Edward van Cuilenborg Bruce Bursford hier een record in handen heeft lijkt niet te kloppen.

@Eqquipo

Wat is nou de bedoeling van deze post? Om Horsie tegen te spreken? Sta dan wat vroeger op.
Er zijn dare-devils, die 200 km/h achter een auto rijden. Hoeveel tijd zou het kosten om 6 km af te leggen? Alleen met freewheelen zou je al heel ver kunnen komen. En kom niet met het argument, dat de strava segmenten op eigen kracht zijn verreden.

Het enige positieve wat hier te ontdekken is, is de moeite, die je je getroost heb om dit boven water te krijgen. Voor de rest is het Shit, Detective.
Eqquipo 23 mei 2020 23:38
Als je bedoelt dat de wind een rol heeft gespeeld, dan klopt het dat dit niet volledig op eigen kracht is verreden. Bruce reed ook van A naar B, ook daar is wind niet uit te sluiten.
Maar verder, genoeg eerlijke Strava prestaties.

Iedere fanatieke recreant met een beetje benen merkte vandaag maar weer dat op stroken wind mee 50+km/u te doen is bij windkracht 5+. Laat staan als de windkracht nog toeneemt en een serieuze coureur zich kwaad maakt.

Het doel van de post is niet jou tegenspreken, maar corrigeren.
Horsie is back 24 mei 2020 00:13
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je bedoelt dat de wind een rol heeft gespeeld,
> dan klopt het dat dit niet volledig op eigen
> kracht is verreden. Bruce reed ook van A naar B,
> ook daar is wind niet uit te sluiten.
> Maar verder, genoeg eerlijke Strava prestaties.
>
> Iedere fanatieke recreant met een beetje benen
> merkte vandaag maar weer dat op stroken wind mee
> 50+km/u te doen is bij windkracht 5+. Laat staan
> als de windkracht nog toeneemt en een serieuze
> coureur zich kwaad maakt.
>
> Het doel van de post is niet jou tegenspreken, maar corrigeren.

Jouw belerend toontje bevalt me niet. Je mag me corrigeren als ik schrijf, dat het WR van Usain Bolt 9,63s bedraagt.
Maar niet op deze manier, zelfs maar blijven zoeken of je ergens een Strava segment kunt vinden. waar nog harder wordt gereden.

Je hebt aan Horsie een kwaje, want vooral in het verleden een ervaringsdeskundige qua wind begunstigende prestaties.
Eqquipo 24 mei 2020 00:33
Steek je kop/hoofd rustig in het zand. Mijn eerste 2 Strava zoektochten waren binnen 1,5 minuut raak.
En over 'toontjes' gesproken; met jouw voortdurende betweterige hoefgetrappel loopt mijn toon in deze vooral in jouw pas. Als dat gespiegel je niet bevalt, tiens.
Horsie is back 24 mei 2020 01:56
Eqquipo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Steek je kop/hoofd rustig in het zand. Mijn eerste
> 2 Strava zoektochten waren binnen 1,5 minuut raak.
>
> En over 'toontjes' gesproken; met jouw
> voortdurende betweterige hoefgetrappel loopt mijn
> toon in deze vooral in jouw pas. Als dat gespiegel
> je niet bevalt, tiens.

Onze 'conversatie" sleept zich al meer dan drie dagen voort, dus kom niet aan met jouw argument van 1,5 minuut.
Het was jou heel goed bekend wat ik over deze onorthodoxe wielerprestaties dacht. Monsters zonder waarde.

Overigens doe je afbreuk aan de prestaties van Bruce Bursford. Bijzonder indrukwekkend (absoluut karakter, niettemin), maar vooral alleen geldig in zijn universum. Met zijn racefiets zou hij in de echte wereld niks klaargemaakt hebben.

Goeddoeme, dat er ook betweterig hoefgetrappel bestaat, neuh dat was me niet bekend.
Paarden kunnen in de groep heel goed relaties met anderen aanhouden, maar in duo's is er één altijd geneigd te domineren.
Maar bij het mensdier is het vaak niet veel anders.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/05/2020 01:56 door Horsie is back.
Eqquipo 24 mei 2020 10:37
Ach Horseman, wat een gedoe. Dat is het me allemaal niet waard.

De prestatie van Ganna is fabuleus en mag voor mij gelden als snelste tijdrit ooit. Leuk om een Bruce Bursford (voor mij totaal onbekend, behalve dat hij een tweeling broer van een TV presentator lijkt) onder de aandacht te brengen, maar om dan een ritje van 7km aan 62km/u met niet hetzelfde start en eindpunt als snelste aan te merken is nu precies zo;n monster zonder enige waarde.

Over evt. Strava-gezoek, ik was 2 dagen offline, gisteravond weer ingelogd, het zoeken doet Strava zelf. 'Segment ontdekken' aanklikken, de kaart van Nederland ontvouwt zich, kort in-en uitzoomen boven de gewenste stroken en de segmenten komen al in beeld. Binnen enkele muisklikken gevonden. Dat jij dat lastig te geloven vindt is eigen keuze. No hard feelings.
Frederik D. 24 mei 2020 12:36
Amices, amices, het is dat mijn Joost in quarantaine zit en mijn Tom Poes aan social distancing doet, anders nodigde ik jullie al te gader uit voor een sober doch goed geouitilleerd feestmaal in één van de hartelijk ogende ruimtes van mijn verder nederig onderkomen om het één en ander een ietwat te relativeren zodat de gemoederen bedaren terwijl de uit goed hout gehakte houtblokken in de open haard gezellig knisperen en knetteren. Dus geen gebullebak meer.
Horsie is back 24 mei 2020 13:42
Het was Eqquipo natuurlijk ook al meteen opgevallen, dat één renner het vijfvoudige aan vermogen (berekend) moest leveren in vergelijking met een andere renner, die toch bijna net zo hard ging en wel een powermeter had. Illustratiever gaat het niet.

Het zou me verbazen dat renner in kwestie meer dan 5 seconden het vermogen zou kunnen opbrengen van wat nu gemiddeld over 7 minuten werd gesuggereerd.
Horsie is back 24 mei 2020 13:49
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Amices, amices, het is dat mijn Joost in
> quarantaine zit en mijn Tom Poes aan social
> distancing doet, anders nodigde ik jullie al te
> gader uit voor een sober doch goed geouitilleerd
> feestmaal in één van de hartelijk ogende ruimtes
> van mijn verder nederig onderkomen om het één en
> ander een ietwat te relativeren zodat de
> gemoederen bedaren terwijl de uit goed hout
> gehakte houtblokken in de open haard gezellig
> knisperen en knetteren. Dus geen gebullebak meer.

Olivier B. Bommel met hersens, woonachtig in Bommelstein gelegen aan de Dissellaan. Da's bijzonder.
Niettemin, heb dank.
Eqquipo 24 mei 2020 15:12
Precies, de conclusie is hier maar weer overduidelijk dat het hard gewaaid moet hebben en de vermogensberekening van Strava daar (uiteraard) totaal geen rekening mee houdt.

Ter voorbeeld; ik (iets boven de 70kg) reed gisteren (zonder vermogensmeter) een segment op de dijk van ruim 10km wind mee aan 39,7km/u. Strava 'berekent' 297W gemiddeld vermogen. Een waarde die ik moet kunnen trappen op die afstand, maar dat gaat niet vanzelf, ahum. Daar was hier totaal geen sprake van, gewoon D1/D2 zone.

Een andere kaarsrechte strook van 3,5km ditmaal wel D3 rijdend, met de wind exact goed, ging aan 49,8 gemiddeld. Strava dicht mij op deze ruime 4 minuten een gemiddeld vermogen van 512W toe. Daar kan ik helaas enkel van te dromen.
De laatste 30 sec gingen hier zelfs aan 55+, ruim boven de 700W, aldus Strava. I believe I can fly.
Horsie is back 24 mei 2020 17:42
Na deze ontboezeming van Snelle Eqquipo kan ik natuurlijk niet achter blijven. Weliswaar niet actief op Strava, want die komen toch nooit verder dan 1 hp, maar toch train ik op een Strava segment met een prima wegdek. Het segment is in feite te lang om vaak te doen in één training en dan moet er nog altijd rekening worden gehouden met gemotoriseerd verkeer. Als pur-sang sprinter is het dan veel gemakkelijker om deel segmenten (het moeilijkste deel weliswaar en meestal tot rond de helft van de totale afstand) te trainen. Zelfs sub maximaal kan ik dan veel sneller rijden en in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten snel van 25 tot 35 seconden sneller. Geëxtrapoleerd wel te verstaan over het hele segment. Not bad for a insurance company, zou Usain Bolt tegen zijn baby girl zeggen.

Disclaimer: Dat Snelle is bedoeld in analogie van Snelle Eddy (ADV 300 Watt) uit Het Geheim van Wielrennen.
Luijt 24 mei 2020 21:07
Veel sneller dan je leeftijdsgenoten, echt?
Horsie is back 24 mei 2020 22:12
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Veel sneller dan je leeftijdsgenoten, echt?

Omdat jij het bent, waarde Luijt.

Ik doelde op onderstaande test, die ik uiteraard niet in volledige naaktheid ga tonen.
Het betreft een traject van 289m dat licht blijft oplopen, maar wel met een meer dan mooi wegdek, misschien wel goed voor een rolweerstandsfactor van 0,004.
Met een eenparige aanloopsnelheid van 31 km/h resulteerde de test in een eindtijd van 16,24 seconden. De crux is uiteraard niet of ik dit heb gereden, want dat zou met een normaal racekarretje, in elke geval ver afstand van een state-of-the-art racefiets en dito omstandigheden op een indoorwielerbaan, waar ook nog eens de bocht wordt afgesneden, meer dan hallucinant zijn. Antoine Vayer zou in eeuwige katzwijn vallen. Het is wel de tijd, die de wereldklasse moet rijden, als je mijn echte wielerprestatie gelijk wilt stellen met dat van mijn leeftijdsgenoten en dan sluit ik niemand buiten, capice. Dit noemt men een zogenaamde ratio.

Kijk, Luijt als jij een 200m met aanloop rijdt in zeg 14 seconden en je zou nog piep zijn en in de categorie vallen van de Flying Dutchmen, dan is jouw ratio 1,51. Want 14 gedeeld door 9,253s (kwalificatietijd van Harrie Arnoldus WK Berlijn 2020 in de "pre-coronatijd) is afgerond 1,51. Naar mate de afstand toemeent verandert deze ratio daarna niet zoveel meer, omdat alle menselijke bewegingen nu eenmaal onderhevig zijn aan allerlei zichtbare en onzichtbare wetmatigheden.

Ergo: naarmate de tijd van 16,24s onder de gegeven omstandigheden onmogelijk is te verwezenlijken, is de tijd van mijn test (geëxtrapoleerd) beter dan die van mijn leeftijdsgenoten en dan bedoel ik niet degenen, die Strava op dat traject bevolken.

Aangezien dit in de buitenlucht gebeurt is één factor cruciaal: de windsterkte. Traject ligt er redelijk beschut bij en er op rijden kan onder bepaalde omstandigheden wel degelijk wind begunstigend uitwerken, maar aangezien het een bochtig traject is, is die kans al wat geringer. Bovendien heb ik al gesteld, dat het geen maximale testinspanning was. Ook zou er nog sprake geweest kunnen zijn van stayeren of dat de racefiets nog op het fietsenrek stond.

Disclaimer: Ook al zou je dommer zijn dan Oom Albert, hetgeen ik niet zou durven te beweren, dan veronderstel ik nog, dat je weet dat een vergelijking met teveel onbekenden onoplosbaar is, maar in de wetenschap wordt uiteraard ook heel veel met aanname's gewerkt.
Luijt 25 mei 2020 23:25
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen