Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Meest verdachte prestatie renners

Gepost door Eindhovuh 
Eindhovuh 20 mei 2020 14:50
Nu in het topic over Rik Verbrugghe de doping weer boven kwam drijven zat ik mij te bedenken welke niet betrapte prestaties ik altijd het meest verdacht wonderlijk heb gevonden. Is dat Westra in Parijs Nice, Erik Dekker in de periode 2000/200, Froome in de Giro 2018, of een heel andere?

Bij mij uiteindelijk toch Phillipe Gilbert in 2011. Een tijd waarin Maarten Ducrot dagelijks college gaf over het nieuwe wielrennen, Wim Vansevenant zelf zwaar gedopeerd de ploegbus rondreed, ploegarts Jan Matthieu lekker met cortisonen in de weer was en Phillipe een mooie coup soleil nam.
Dat jaar won Gilbert doodleuk met bizarre overmacht het drieluik AGR/WP/LBL, Strade B, Brabantse pijl, Classica San Sebastian, een Tour etappe, Belgisch kampioen weg en tijdrijden, Quebec en nog veel meer.

Welke prestaties komen bij jullie bovendrijven? Welke onbewezen beschuldigen leven er bij jullie?
tvm 20 mei 2020 15:02
Erik Dekker natuurlijk. Ongeloofwaardig als je weet wie hij erop heeft gelegd, in welke tijden en vooral ook op welke manier soms.
Eqquipo 20 mei 2020 15:03
Welke prestaties komen bij jullie bovendrijven? Welke onbewezen beschuldigen leven er bij jullie?

Foliforov 22 mei 2016. En daar vermoed ik A. een verkeerde tijdswaarneming, dan is het een zeer valse beschuldiging. Of B. mechanische doping door aan de auto te hangen / of in de fiets. Want ook tjokvol epo zou ik hem deze prestatie niet zien leveren.
Prikdude 20 mei 2020 15:15
Even wat lijken uit de kast trekken.

Stuitte vorige week op de grote doping enquête van het AD 8 jaar geleden. De krant ondervroeg zoveel mogelijk renners van rond de eeuwwisseling en de gouden dopingjaren naar hun gebruik. Alle ondervraagden ontkenden. Inmiddels zijn Boogerd, Van Heeswijk, Kroon en Voskamp uit de kast. De meest kleinere renners ontkenden onomwonden: dat de dopinggebruikers hen geld heeft gekost of dat ze eerder hebben moeten stoppen. Een enkeling vertelt dan weer uitgebreid over bijna-gebruik. Beste antwoord is wellicht van Marco Bos, die zegt dat hij ook gewoon niet in de positie is gekomen om de noodzaak van het gebruik in te moeten zien. Verder teruglezend vielen bij (voornamelijk grotere) renners hele overeenkomstige (en beduidend minder overtuigende) ontkenningen op. De enquête/vraag is onzin, niemand zal ons geloven of er is niets aan toe te voegen. Hier even onder elkaar (waarbij niet constant de hele quote is weergegeven) die antwoorden.
.
Leon van Bon (ex-Rabo, Lotto)
'Nee. Maar wie gelooft mij nog? Goede antwoorden op deze vraag bestaan niet.

*Michael Boogerd (40, ex-Rabo)
'Dat vind ik echt een belachelijke vraag. Ik heb echt al honderd keer gezegd dat ik geen doping heb gebruikt. Als er een waarheidscommissie komt? Nou, dan ga ik daar eens goed voor zitten en dan zie je wel wat daar uitkomt.'

Jan Boven (40, ex-Rabo)
'Nee. Maar als er nu zogenaamde specialisten in avondprogramma's vertellen dat in mijn tijd zeker 98% van de renners aan de dope zat, wie gelooft mijn 'nee' dan nu nog.'

Erik Dekker (42, ex-Rabo)
'Dit is een waardeloze en oneerlijke vraag. Omdat het eerlijke antwoord, nee dus, toch niet wordt geloofd. Men wil alleen maar bekentenissen horen nu. Zeker in deze tijd.'

*Max van Heeswijk (39, ex-Rabo, Mapei, Domo, US-Postal)
'Nee. En daar wil ik verder niks over kwijt.'

Tristan Hoffman (42, ex-TVM, CSC)
'Mijn antwoord is nee en ik heb nu al weer spijt dat ik opgenomen heb. Alles wat je nu zegt, voegt toch niets toe. Jullie maken de wielersport zo alleen maar verder kapot.'

Servais Knaven (41, ex-TVM, Domo, Quickstep)
'Nee. Maar mensen geloven je toch niet. Als je bent gestopt als wielrenner is het niet fijn om daar steeds maar weer over te moeten praten....'

*Karsten Kroon (36, ex-Rabo, CSC)
'Ik vind dit een heel merkwaardige vraag en wil er eigenlijk ook niet op in gaan. Als ik van tevoren had geweten dat een journalist mij belde, dan had ik niet eens opgenomen...'

Ronald Mutsaars (33, ex-Rabo)
'Nee. Maar eigenlijk zie ik het nut van deze enquête niet in...'

Adrie van der Poel (53, ex-Rabo)
'Ik doe met deze onzin niet mee. De journalistiek heeft meer dan genoeg schade berokkend aan de wielersport, door maar te blijven spitten in het verleden'.

Martin van Steen (43, ex-TVM)
'Nee. En daar wil ik verder niks meer over kwijt.'

Bram Tankink (34, ex-Domo, Quickstep, Rabo)
'Nee. En dit is een onderzoek van niks. Denk je echt dat renners ja gaan zeggen, dat je allemaal eerlijke antwoorden krijgt? Laat me niet lachen.'

Thorwald Veneberg (35, ex-Rabo)
'Nee, dat heb ik niet gebruikt. En ik heb er verder niets aan toe te voegen.'

Aart Vierhouten (42, ex-Lotto), vraagt eerst om een paar dagen bedenktijd. Dan:
'Nee. Ik vind dit een belachelijk item of nemen jullie andere sporten ook mee?.....'

*Bart Voskamp (44, ex-TVM, Polti, Bankgiro)
'Het antwoord is nee. Weet je wat zo naar is: elk antwoord is fout. Als ik zeg dat ik dit een vervelende vraag vind, denkt men dat ik iets te verbergen heb. Als ik ja zeg, word ik in de hoogste boom opgeknoopt. Als ik nee zeg ben ik een leugenaar. Alles wat hier over geschreven wordt is per definitie al negatief.'

Pieter Weening (31, ex-Rabo)
'Wat is dit voor een domme vraag? Nee!'

Van Bon, Boven, Dekker en Knaven. Leeftijdsgenoten en alle vier in noord-oost Nederland opgegroeid, vallen vooral op met vier wel heel overeenkomstige antwoorden. Ze staan nog altijd niet officieel bekend als dopeurs én worden daarin waarschijnlijk ook nog altijd door de meesten niet geloofd.

(Hier het vijfde deel van de enquote, met links naar de eerste 4 delen)
Clavan 20 mei 2020 15:32
Robbie Ruijgh 2011
Curzio 20 mei 2020 15:58
Haha, bedankt voor het in herinnering brengen van wat Westra daar deed ja. Klassiek gevalletje van bergop remmen in de bochten.

Eens met alle genoemde antwoorden, maar als ik moet kiezen dan ga ik eveneens voor Gilbert, ook omdat ik me destijds er al over op zat te vreten. Het jaar dat door Wuyts nog steeds eufemistisch zijn 'wonderjaar' wordt genoemd.
Curzio 20 mei 2020 16:03
Ben ook wel benieuwd hoe mensen de Vuelta-zege van Chris Horner zien.
El Chaba 20 mei 2020 16:51
Alles wat Indurain heeft gewonnen.
Hij was - achteraf gezien - duidelijk één van de eersten die (een vorm van) EPO gebruikte.
Nelis! 20 mei 2020 17:34
Gilbert is een goed voorbeeld ja. Die is toen in een jaar tijd van renner die ik erg waardeerde, gedegradeerd tot ordinaire pakker. Maar daar zal hij vast niet wakker van liggen.

Horner in de Vuelta is ook zo'n goed voorbeeld. Rebellin toen hij al die mooie koersen plots won. Rico, Kohl, Schumacher, Dekker ook wel een beetje.
Horsie is back 20 mei 2020 18:08
Curzio Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ben ook wel benieuwd hoe mensen de Vuelta-zege van
> Chris Horner zien.

Bromèrta of Cyclingfreakske kom er maar in!
Horsie is back 20 mei 2020 18:32
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Alles wat Indurain heeft gewonnen.
> Hij was - achteraf gezien - duidelijk één van de
> eersten die (een vorm van) EPO gebruikte.

Er werd zeker al met EPO geëxperimenteerd voordat Miguel Indurain ten tonele verscheen en niet altijd met een gelukkige afloop. Het Benelux EPO syndroom zingt nog steeds rond. Voor zover mij bekend is de reeks "hartdoden" eind tachtiger en begin negentiger jaren van de vorige eeuw nooit helemaal opgehelderd. In de jaren 1993 en 1994 was het spel met EPO echt op de wagen. Miguel Indurain mag niettemin nog steeds beschouwd worden als een superatleet, die zeker later in zijn carrière een forse correctie van lichaamsgewicht (à la Chris Froome ben je geneigd te zeggen) en EPO nodig had om de wolven van zich af te houden, totdat dit in 1996 niet meer mocht baten. Marco Pantani ging voortijds al met zijn hematocriet om als ware het het oppompen van een band. Variatie van zo'n 30 percent. De Adelaar van Hernig, Bjarne Riis, inspecteerde staande op de pedalen de posse en luitenant Jan Ullrich moest nog even in de wachtkamer blijven, totdat hij in 1997 de wei van Arcalis in mocht, doorstormend naar het dwergstaatje Andorra.

Uiteindelijk zijn er toch niet zoveel wielrenners de dans ontsprongen, althans niet degenen, die hun palmares vrijwel geheel aan doping te danken hebben gehad.
Andere Peter 20 mei 2020 18:40
Is de minst verdachte topprestatie niet een leukere vraag? Dit worden een beetje de usual suspects.

De vraagstelling lijkt mij te impliceren dat het gaat om renners die (nog) niet bekend hebben of betrapt zijn. Anders zet ik mij geld op Riccò en Massi.
Slimmerd 20 mei 2020 20:17
Die zie ik als Toto-winnend
Curzio 20 mei 2020 20:32
Zal wel chauvinistisch worden gevonden, maar ik vind de Giro-zege van Dumoulin wel geloofwaardig. Laatst die etappe naar Oropa nog eens bekeken, weergaloze zege.
Noot 20 mei 2020 20:58
Cancellara in De Ronde.
Andere Peter 20 mei 2020 21:48
En hij werd eraf gereden toen ze er allemaal aan zaten?
Horsie is back 20 mei 2020 23:20
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------
> En hij werd eraf gereden toen ze er allemaal aan
> zaten?

Ik weet niet of Miguel Indurain in 1996 qua top sport niet ook al over de houdbaarheidsdatum heen was, maar evident was al, dat het EPO gebruik aan de top in de kamikaze modus terecht was gekomen met Marco Pantani en Bjarne Riis als Colt-60 cowboys voorop, en uiteraard kon niet worden verhuld, dat Miguel Indurain bergop nog altijd een slordige 20 kg respectievelijk 10 kg lichaamsgewicht meer had mee te zeulen dan zijn directe tegenstanders. Uiteraard schoot Marco Pantani zich eerst nog in de voet, waarvoor hij een paar jaar herstel nodig had voordat hij weer de 1998 TDF kon winnen. Voor Miguel Indurain was zijn overgewicht niet meer te compenseren. Tegenwoordig beschouwen we Mathieu van der Poel als de Dik Trom van de elite en was het niet Remco Evenepoel die volgens zijn ploegleider een paar kilo's te zwaar stond, hé Ulrich A.?

Verder mag ook wel eens gewezen worden op het gegeven, dat dopinggebruik niet eendimensionaal is. Niet zoiets als geef Andere Peter een paar pillen en hij wordt voor alle wielrennende prikkers ineens een stip aan de horizon. Effectiviteit van doping is wel degelijk sterk gerelateerd aan hard trainen. Popeye had aan een paar lepels spinazie genoeg om zijn Sidonia (vul elke naam in, die je te binnen valt) te kunnen ontzetten, maar in de wielrennerij verloopt dat toch wel wat anders.

Indurain had 14 jaar na zijn terugtreden met 92 kg (rond 15 kg boven zijn beste wedstrijdgewicht) nog altijd een Vo2 van 57,4 ml/kg/min op basis van 5,29 liter/min. Een ADV van 50% hoger dan snelle Eddy (300W), dus het kwam toch niet alleen maar uit een paar pilletjes.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/05/2020 23:21 door Horsie is back.
valse trage 20 mei 2020 23:44
Wat je zegt Eindhovuh, 2011 was hét jaar van het afgelopen decennium. De geblondeerde Gilbert, de Vacansoleil-jongens, Voeckler 4e in het AK van de Tour.
En al die renners waren ook de hele tijd opgefokt en agressief (o.a. ook Evans bijvoorbeeld).
valse trage 20 mei 2020 23:47
Daar ben ik ook heilig van overtuigd (onderbuikgevoel).
valse trage 20 mei 2020 23:56
Deze ben ik dan wél geneigd te geloven:

Remco van der Ven (37, ex-TVM, ex-Bankgiro, Rabo)
'Daar kan ik volmondig nee op zeggen. Bij mij was er geen gekkigheid.'

Eelke van der Wal (31, ex-Bankgiro)
'Het antwoord is nee. Daarom is mijn carrière ook sneller afgelopen dan gehoopt. Die conclusie kan ik nu misschien trekken. Ik neem het niks of niemand kwalijk. Ik heb er vrede mee zo.'

Beroepswielrenners zijn vaak ook beroepsleugenaars, en heel vervelende mensen, ook al kunnen ze goed minzaam en sympathiek en lollig doen (maar dat wisten we al). Wielrennen kijken is dan wel weer leuk!
valse trage 20 mei 2020 23:58
Horsie is back 21 mei 2020 00:40
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is de minst verdachte topprestatie niet een
> leukere vraag?

Zeno de schildpad op een driewielertje of anders Walter Planckaert op een houten fiets teneinde het WUR te breken?

Of anders toch zeker Robert Marchand.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2020 00:42 door Horsie is back.
Aerts 21 mei 2020 00:43
De ploegen van Patrick Lefevere tijdens de Belgische klassiekers.

En de 5e plaats van Peter luttenberger in de tdf uiteraard.
jor 21 mei 2020 00:53
Curzio Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ben ook wel benieuwd hoe mensen de Vuelta-zege van
> Chris Horner zien.


Dat was fantastisch. Bijzondere renner. Had een wat broze gezondheid, waardoor het er nooit uitkwam. Tot die ene keer in de Vuelta.
Tjappie2 21 mei 2020 01:37
Aerts Schreef:
-------------------------------------------------------

> En de 5e plaats van Peter luttenberger in de tdf
> uiteraard.

Doe ik Christophe Rinero (1998) erbij.
El Chaba 21 mei 2020 08:04
Doe die hele ploeg maar..
Horsie is back 21 mei 2020 10:40
jor Schreef:
-------------------------------------------------------
> Curzio Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ben ook wel benieuwd hoe mensen de Vuelta-zege van Chris Horner zien.
>

> Dat was fantastisch. Bijzondere renner. Had een wat broze gezondheid, waardoor het er nooit uitkwam. Tot die ene keer in de Vuelta.

Heel erg broos inderdaad. Herinner me nog hoe hij op de grond zat als was hij Precious uit Tolkien.
Bromèrta was ook zo'n fan.
Horsie is back 21 mei 2020 10:45
Noot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Cancellara in De Ronde.

"Ook dat nog!"
Ottie 21 mei 2020 12:23
De meest verdachte prestatie?
Dat was toch wel mijn 3e plaats tijdens de dikkebandenrace in 1977 in Westerbork met de befaamde Henk Luchies aan de microfoon! smiling bouncing smiley
Daar deden toch zeker een stuk of 10 man mee spinning smiley sticking its tongue out



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/05/2020 12:23 door Ottie.
De zwarte trui 21 mei 2020 21:55
Museeuw WK
Jalabert Vuelta eindwinst

Maar 't blijft 'vreemd' in een peloton vol EPO pakkers dat er dan eentje bovenuit steekt door nog betere dope (wespen).
Luijt 21 mei 2020 21:56
Henk Luchies, ja die was top
valse trage 21 mei 2020 23:44
Och god ja, De Leeuw van Vlaanderen, Lugano 1996. Ik krijg fantoompijn aan mijn knieën als ik aan die man denk.
Horsie is back 22 mei 2020 00:13
De zwarte trui Schreef:
-------------------------------------------------------
> Museeuw WK
> Jalabert Vuelta eindwinst
>
> Maar 't blijft 'vreemd' in een peloton vol EPO
> pakkers dat er dan eentje bovenuit steekt door nog
> betere dope (wespen).

Ook al zou iedereen EPO gebruiken, dan nog blijft het onderlinge kwaliteitsverschil en vergeet niet op welke trap van ontwikkeling iedereen staat overeind.
Met andere woorden een leveling field qua EPO gebruik maar niet qua kwaliteit. Je kunt prikkers alleen net zo knap als Einstein maken door ze het verschil in hersenkracht met Einstein extra te geven, niet door een paar modules met miljarden neuronen toe te voegen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/05/2020 11:58 door Horsie is back.
PePe 22 mei 2020 08:14
De Prestaties van Boonen in 2004......
Ottie 22 mei 2020 08:59
Zeker weten!

Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Henk Luchies, ja die was top
veluweracer 22 mei 2020 09:56
In zijn algemeenheid zo'n beetje alle renners die iets wonnen in dienst van Lefevere. Bij bijvoorbeeld alle zeges van Terpstra denk ik dat hij geprepareerd was. En zo heeft Lefevere er voor iedere koers weer een volgespoten. Bij Boonen zullen er ook maar weinigen durven te beweren dat hij alles schoon gewonnen heeft.
Anony 22 mei 2020 11:03
Ik vind Boonen net oprecht het toonbeeld van geloofwaardiger presteren, zeker in vergelijking met een aantal concurrenten. Mindere periodes waren telkens te wijten aan zwaar fysiek leed, wanneer hij daarvan gespaard bleef presteerde hij altijd op hoog niveau. Op zijn gebied was hij een van of de allersterkste, kon zich meten met de beste sprinters en heeft daarnaast niet al te veel vreemde uitschieters gehad op bijvoorbeeld parcoursen die hem minder zouden moeten liggen.

Haters gonna hate.
valse trage 22 mei 2020 13:48
Vooral die laatste zin, daar is niks tegenin te brengen. Maar Boonen was dan ook weer net nonchalant genoeg om de teugels wat te laten vieren wanneer de kasseisuccessen binnen waren.
valse trage 22 mei 2020 13:51
Het is toch een kwestie van 'hoe meer ge kunt bijspuiten (tot aan de 50%), hoe meer ge kunt verbeteren'?
M.a.w. als je van nature een laag hematocriet hebt, en je bent toch al een aardige wielrenner, dan heb je veel meer profijt van bloeddoping dan wanneer je
van nature een hoog level hebt?
Horsie is back 22 mei 2020 18:18
valse trage Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het is toch een kwestie van 'hoe meer ge kunt bijspuiten (tot aan de 50%), hoe meer ge kunt verbeteren'?
> M.a.w. als je van nature een laag hematocriet hebt, en je bent toch al een aardige wielrenner, dan heb je veel meer profijt van bloeddoping dan wanneer je
> van nature een hoog level hebt?

De opvatting, hoe hoger de hematocriet des te beter het prestatieniveau, is onjuist, lees ik op bladzijde 145 van BLOEDVORM, waarin een duizelingwekkende hoeveelheid informatie over inderdaad bloed in relatie tot sportieve inspanning is vergaard. Er bestaat dus een optimale hoogte van iemand's hematocriet. Er lopen zelfs genoeg gewone mensen rond, die een hematocriet waarde van boven de 50 hebben en in dit boek wordt verondersteld, dat de optimale hoogte van het hematocriet voor uitzonderlijk getrainden weliswaar nog wel boven de 50 zal liggen, maar dat ook snel een hogere waarde niets meer toevoegt. Het is dus maar de vraag of Bjarne Riis en Marco Pantani nog werkelijk profijt hadden van de laatste procentpunten en of ze zichzelf daarmee niet eerder in de gevarenzone begaven.

Doping door de aller besten zal uiteindelijk ook tot de allerbeste resultaten moeten leiden. Het was dan ook geen verrassing, dat een klimmer van 56 kg met EPO, dat bijna zijn oren uitkwam, wel onverslaanbaar moest zijn.
Andere Peter 22 mei 2020 18:46
Het gaat dan toch vooral over persoonlijke indrukken. Ik maak mij daar ook schuldig aan. Ik vertrouw Lefevere voor geen cent. Ik deel Boonen ook in bij de groep renners die ik tamelijk goed vertrouw. En ik besef dat die twee beweringen paradoxaal zijn.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/05/2020 18:46 door Andere Peter.
Nomath 22 mei 2020 22:55
Vroege herinneringen blijven het langste hangen. Ik vind de Tour-winst van Jan Janssen in de Tour van 1968 nog het meest verdacht. Hij won in de slottijdrit van Van Springel die een veel betere tijdrijder was.
valse trage 22 mei 2020 23:46
Dus iemand met pak 'm beet natuurlijke waarde van 39 heeft dan toch een grotere kans om meer profijt te hebben dan iemand met een natuurlijke waarde van 51?
Horsie is back 23 mei 2020 00:39
Nomath Schreef:
-------------------------------------------------------
> Vroege herinneringen blijven het langste hangen.
> Ik vind de Tour-winst van Jan Janssen in de Tour
> van 1968 nog het meest verdacht. Hij won in de
> slottijdrit van Van Springel die een veel betere
> tijdrijder was.

Hoezo? Had Herman van Springel niet ook een paardenstaart, zoals Laurent?
Horsie is back 23 mei 2020 01:11
valse trage Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dus iemand met pak 'm beet natuurlijke waarde van
> 39 heeft dan toch een grotere kans om meer profijt
> te hebben dan iemand met een natuurlijke waarde
> van 51?

Ik heb geen medicijnen of fysiologie gestudeerd, maar wil er vanuit de gezond verstand modus toch wel iets over zeggen. In de eerste plaats is de hematocriet waarde niet absoluut maar een afgeleide, het is namelijk het volume bloedcellen als fractie van het totale bloedvolume in rust. Het bloedvolume is een dynamische grootheid, die door diverse factoren kan worden beïnvloed, net zoals bij hartdimensies en sommige andere fysiologische grootheden. Dus zal er op een geven moment sprake moeten zijn van een optimale hematocriet waarde, dus vanuit dat gezichtspunt kan het niet zo maar zijn, dat elk procentpunt ook automatisch eenzelfde verbetering tot stand brengt. Niet dat het niet uit kan maken, maar er is geen sprake van lineariteit. Dit is ook niet het geval bij de meest gebruikte parameter, de maximale zuurstofopname, de Vo2 Max.

EPO gebruik moet ook duidelijk gerelateerd worden aan de hoeveelheid trainingsarbeid.
Bovendien is de hematocriet wel een parameter in rust en niet in volle inspanning. Met een dubbele hartprestatie per minuut in rust in vergelijking met normale mensen en zelfs met TDF renners kwam ik eind 2013 / begin 2014 desondanks qua duurinspanning nauwelijks vooruit. Fysiologie werkt niet als wiskunde.

De hartprestatie per minuut in rust was HF 74 x slagvolume 150 ml = 11,1 liter bloed.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/05/2020 01:12 door Horsie is back.
jor 23 mei 2020 11:45
Twee prestaties waar Nederlanders bij zijn betrokken:
1. In de Giro van 2016 waar Kruijswijk zeer ongelukkig ten val kwam in de sneeuw kon Nibali nergens imponeren. Maar vanaf die dag reed hij iedereen aan gort.
2. Idem voor Froome in 2018, maar dan factor 10 zo verdacht.
veluweracer 23 mei 2020 12:14
valse trage Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het is toch een kwestie van 'hoe meer ge kunt
> bijspuiten (tot aan de 50%), hoe meer ge kunt
> verbeteren'?
> M.a.w. als je van nature een laag hematocriet
> hebt, en je bent toch al een aardige wielrenner,
> dan heb je veel meer profijt van bloeddoping dan
> wanneer je
> van nature een hoog level hebt?

Alleen dan ben je nog interessant voor een profploeg. Er moet een flinke marge zijn om te verbeteren.
veluweracer 23 mei 2020 12:16
Anony Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik vind Boonen net oprecht het toonbeeld van
> geloofwaardiger presteren, zeker in vergelijking
> met een aantal concurrenten. Mindere periodes
> waren telkens te wijten aan zwaar fysiek leed,
> wanneer hij daarvan gespaard bleef presteerde hij
> altijd op hoog niveau. Op zijn gebied was hij een
> van of de allersterkste, kon zich meten met de
> beste sprinters en heeft daarnaast niet al te veel
> vreemde uitschieters gehad op bijvoorbeeld
> parcoursen die hem minder zouden moeten liggen.
>
> Haters gonna hate.

Gek genoeg had ik wel een boontje voor Boonen. Ik heb me er op een bepaald moment maar bij neergelegd dat er nu eenmaal boevenploegen zijn.
Koppizoektwachtwoord 23 mei 2020 13:12
Johan Bruinsma (ex-Rabo, Bankgiro, neef van Klaas?) mag ik wel: 'Nee. Maar ik heb wel geïnformeerd, uit nieuwsgierigheid. Ik was einde carrière, kwam al bijna niet meer vooruit. Ik schrok ervan hoe makkelijk dat ging. Ik kon een kuurtje meekrijgen voor 400 gulden, gewoon bij de dokter. Jongens die nu zeggen dat ze nergens van wisten, daar geloof ik dus geen reet van. Doping was overal. Soms lag ik 's nachts in het hotel wakker van het gestommel in de gang, dan wist je weer dat er een paar een kuurtje kregen en dat ze moesten bewegen, omdat anders het bloed te dik werd. Dat zo'n jongen als Steven de Jongh nu zegt dat iedereen een tweede kans verdient, nou ik niet hoor! Rot toch op, met je tweede kans. Hij rijdt lekker met een dikke auto onder zijn reet en ik ben nu te oud om nog op de fiets te klimmen.'
merijntje mortirolo 23 mei 2020 13:45
Quote
Koppi
(Johan Bruinsma (ex-Rabo, Bankgiro,) neef van Klaas?)

Vast niet. Wel van ons aller Ottie. (Oh kut, toen ik dat vet maakte, dacht ik, nou ja, I love you, Ottie smiling smiley).

Jij nog hier?

#kusjes!
valse trage 23 mei 2020 16:14
Clavan 23 mei 2020 16:58
De coupe van Heras in de Vuelta was ook geweldig.
Remko 23 mei 2020 20:08
Stefan Schumacher AGR 2007
Eindhovuh 23 mei 2020 20:20
Die is betrapt toen?
Ottie 23 mei 2020 21:16
Koppizoektwachtwoord Schreef:
-------------------------------------------------------
> Johan Bruinsma (ex-Rabo, Bankgiro, neef van
> Klaas?)

Nee, wij zijn geen familie van Klaas Bruinsma. Johan is wel een neef(je) van mij. Zijn vader Gerard, oud-coureur en ook nog een jaar prof geweest (1979 als ik me goed herinner), is het jongste broertje van mijn moeder. grinning smiley
Ottie 23 mei 2020 21:21
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
>
Quote
Koppi
> (Johan Bruinsma (ex-Rabo, Bankgiro,) neef van
> Klaas
?)
>
>
> Vast niet. Wel van ons aller Ottie. (Oh
> kut, toen ik dat vet maakte, dacht ik, nou
> ja, I love you, Ottie smiling smiley).
>
> Jij nog hier?
>
> #kusjes!

Zeker ben ik hier nog Merijntje. Ach ja, ik ben nu eenmaal niet de dunste spinning smiley sticking its tongue out Dus jij mag dat doen! Hahaha
Groetjes en zoals zojuist al naar Koppi geantwoord: Nee, we zijn geen familie van Klaas B. Gelukkig niet winking smiley
Love you too MM smiling bouncing smiley
merijntje mortirolo 24 mei 2020 05:39
Wanny 24 mei 2020 09:33
Ik vermoed dat Boonen zijn gehele carrière goed geprepareerd is geweest. Anders kun je niet domineren ten opzichte van anderen die gebruiken.

Beetje hetzelfde verhaal als Museeuw en Gilbert.

Daarbij zijn het intrinsiek wel toprenners natuurlijk.
Orakel 24 mei 2020 09:44
Contador wint de lange tijdrit in de Tour.
Blijft toch apart dat 'Bertje' bij veel volgers een heldenstatus heeft.

2009»96th Tour de France (2.HC)
Stage 18 (ITT) » Annecy › Annecy (40.5k)

Het Parool schreef
ANNECY - De Tour nadert Parijs met rasse schreden en opvallend genoeg is de ronde nog door geen enkel dopinggeval getroffen. Dat neemt niet weg dat leider Alberto Contador donderdag behoorlijk onder vuur werd genomen door oud-Tourwinnaar Greg Lemond.

De Amerikaan stelt dat wat de Spanjaard deed op de beklimming van Verbier (zondag) voor hem verdacht is. Hij baseert zich daarbij op een studie van oud-Festinatrainer Antoine Veyer, die al jaren kritisch aankijkt tegen de verrichtingen van sommige renners. Veyer heeft becijferd dat Contador op weg naar Verbier een onwaarschijnlijk hoge zuurstofopname van 99,5 had. Deze zogenaamde VO2 Max is volgens Veyer nog nooit eerder gemeten bij welke sporter of atleet ook. Zelfs de optimaal met epo geprepareerde Festina-renners scoorden in hun hoogtijdagen niet hoger dan zeventig à negentig. ''Als ik zoiets lees, ben ik argwanend,'' zegt Lemond.

Contador weigerde donderdag in te gaan op de bevindingen van Veyer en de uitspraken van Lemond. Hij wilde ook niet vertellen hoe hoog zijn VO2 Max is. ''Geen antwoord. Volgende vraag,'' klonk het telkens uit zijn mond. In de door hem gewonnen Tour van 2007 werd Contador voortdurend geconfronteerd met zijn vermeende betrokkenheid bij de beruchte Fuentes-affaire. Toen ging hij wel elke dag in op de vele vraagtekens. 'Ja', zijn naam kwam in eerste instantie voor in het dossier, maar 'nee' het had niets te maken met bloeddoping. Fuentes was toevallig zijn huisarts en hij had een papier waaruit bleek dat de Spaanse justitie hem van de verdachtenlijst had gehaald. Elke dag weer dezelfde, geduldige uitleg. Hij, de man die in 2004 bijna dood was geweest vanwege (chronische) bloedklontertjes in zijn hersenen, zou toch wel gek zijn om met zijn bloed te gaan rommelen.

De tijdrit die Contador gisteren afleverde rond het meer van Annecy zal het wantrouwen van Lemond en Veyer echter alleen maar gevoed hebben. De Spaanse gele-truidrager bleek in staat om superspecialist Fabian Cancellara op diens favoriete terrein te kloppen. Al was het maar met drie seconden.

Na de kritiek van teambaas Johan Bruyneel op zijn 'te enthousiaste' rijden in de zware etappe van woensdag, had Contador zich voorgenomen in de tijdrit definitief af te rekenen met alle frustraties, onrecht, onrust en spanning die vanaf de start in Monaco over hem heen gekomen waren. Dat Bruyneel gisteren Lance Armstrong volgde en niet hem, zal hem alleen maar meer getergd hebben. ''Ik had me woensdag in de finale al een beetje gespaard om vandaag genoeg kracht te hebben om de tijdrit te winnen. Toen ik boven op de beklimming hoorde dat ik voorlag op Cancellara ging ik er helemaal voor. Want ik wist dat Cancellara tijd zou winnen in de afdaling. Gelukkig bleef ik hem drie seconden voor.''

Of Contador de beschuldigingen voorblijft nu Veyer en Lemond de knuppel in het hoenderhok hebben gegooid, is de laatste Tourdagen meer de vraag dan of hij de ronde gaat winnen. Volgens Veyer vloog een renner nog nooit zo hard een berg op. Was dat dankzij het gebruik van ongeoorloofde middelen? Of het gif dat Armstrong en Bruyneel in zijn lijf hadden gespoten? (AD PERTIJS)
Orakel 24 mei 2020 10:12
Overigens: het jaar dat Gilbert zo sterk was (2011) reed zijn vriend en trainingsmaat Hushovd ook een extreem sterke Tour de France.





1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/05/2020 10:14 door Orakel.
Orakel 24 mei 2020 10:26
"Dus iemand met pak 'm beet natuurlijke waarde van 39 heeft dan toch een grotere kans om meer profijt te hebben dan..."

Indien hematocriet zo allesbepalend is, kan iemand met een lage waarde 39 dan wel beroepsrenner zijn geweest?
Eqquipo 24 mei 2020 10:44
In die zin kwam Di Luca met een enerzijds lachwekkende, maar misschien toch op enige waarheid gestoelde opmerking in een interview enige tijd terug.

"Juist doping nivelleert" is zijn stelling. Van iemand die gepakt en geschorst is, komt dat op mij al snel heel gekleurd over. Maar mocht epo vooral de mindere goden verder vooruit helpen dan valt daar wellicht best wat voor te zeggen. Als ze allemaal niet gebruiken, winnen doorgaans de besten / meest getalenteerden. Als ze allemaal wel gebruik, winnen doorgaans nog steeds de besten, maar wel met meer moeite. Simpelweg omdat de iets minder getalenteerden meer profijt van hun doping ondervinden.

Food for thought.
Andere Peter 24 mei 2020 11:06
Maar geen enkel argument waarom dat dan zo zou zijn. Dat mindere goden er meer aan zouden hebben.
Eqquipo 24 mei 2020 11:26
Nou ja, dus wel als je met een natuurlijk laag hematocriet van 39 zit, daarmee met veel effort net-aan een contract bij een semi profploeg kunt krijgen. Als vervolgens de hele mik aan de epo gaat en jij van 39 naar 50 gaat, terwijl de kopman die van nature op 47 zit ook naar 50 gaat. Dan boekt 'de mindere' renner mogelijk de meeste progressie toch?
Prikdude 24 mei 2020 12:16
Cancellara, Tony, Millar, Rogers, Wiggens, Grabsch.
Bertje liet daar even 13 WK titels in het tijdrijden achter zich, maar is dan ook tegen de lamp gewandeld.

Als kat in het klassementsnauw een paar keer mooie sprongen gemaakt, doch verre van afdoende om de beelden van zijn streberige janktronie en dat infantiele pistoolgebaartje uit te wissen.
Frederik D. 24 mei 2020 12:26
Zulke mensen moeten meer aan het woord komen. De kleinere renners die afhaakten. Zij hebben vaak minder te verbergen en kunnen derhalve meer vrijuit spreken.
Prikdude 24 mei 2020 12:40
Boonen grotendeels slechts een sterkesprinter met veel kinderkopjesgevoel. Heeft veel kunnen winnen door een kasseienlichting matig getalenteerde domkoppen, die guitig met hem naar de streep bleven rijden. Cancellara zette hem later eenvoudig op z'n (ogenschijnlijk redelijk schone) plek.

Toen Ibarguen van OmegaPharma-Gilbert in 2011 naar OmegaPharma-Boonen in 2012 ging kregen we een Tommeke te zien die (bij afwezigheid van Cancellara) plots even bijna 2 minuten bij iedereen weg reed in Roubaix.
Horsie is back 24 mei 2020 14:27
Orakel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Contador wint de lange tijdrit in de Tour.

> 2009»96th Tour de France (2.HC) Stage 18 (ITT) » Annecy › Annecy (40.5k)
>
> Het Parool schreef
> ANNECY - De Tour nadert Parijs met rasse schreden en opvallend genoeg is de ronde nog door geen enkel dopinggeval getroffen. Dat neemt niet weg dat leider Alberto Contador donderdag behoorlijk onder vuur werd genomen door oud-Tourwinnaar Greg Lemond.
>
> De Amerikaan stelt dat wat de Spanjaard deed op de beklimming van Verbier (zondag) voor hem verdacht is. Hij baseert zich daarbij op een studie van oud- Festinatrainer Antoine Veyer, (Festinaboy heet al eeuwig Vayer) die al jaren kritisch aankijkt tegen de verrichtingen van sommige renners. Veyer heeft becijferd dat Contador op weg naar Verbier een onwaarschijnlijk hoge zuurstofopname van 99,5 had. Deze zogenaamde VO2 Max is volgens Veyer nog nooit eerder gemeten bij welke sporter of atleet ook. Zelfs de optimaal met epo geprepareerde Festina-renners scoorden in hun hoogtijdagen niet hoger dan zeventig à negentig. ''Als ik zoiets lees, ben ik argwanend,'' zegt Lemond (zelf boven de 90, zoals Horsie recent nog schreef).>

De sportsscientist hebben in 2009 nog uitvoerig over Verbier 2009 gepubliceerd.

Toeval bestaat niet, dus wat was er op de website van the sportsscientists ook te zien.
Hoe Cancellara een deel van die beruchte tijdrit (18e etappe) oerend hard reed, namelijk 7:46 met een gemiddelde snelheid van 65,67 km/h. grinning smiley

Disclaimer: Een VAM snelweg startend op de Mt Everest moet deze controverse maar beslechten.
Curzio 24 mei 2020 14:33
Volgens mij profiteerde Contador in die tijdrit ook nogal van een dicht voorrijdende motor.
Daarnaast wat hij gedurende zijn carriere een goede tot zeer goede tijdrijder en is de tweede tijdrit in een grote ronde vaak speciaal.
In dat licht vind ik de 2e plek van Pozzovivo ooit in een lange Vuelta tijdrit opmerkelijker, vooral omdat hij z'n ene been ongeveer horizontaal gestrekt naast zich houdt tijdens het fietsen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/05/2020 14:35 door Curzio.
Luijt 24 mei 2020 21:22
Jan Janssen (die pakhaas) Zoetemelk, Winnen, Boogerd, Gesink, Dumoulin, Van de Poel (zo vader zo zoon)
Eigenlijk alleen Mollema niet. O ja, en Erik Dekker ook niet.
valse trage 24 mei 2020 23:02
Horsie, ik kan u niet volgen...

Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------
> In de eerste plaats is de
> hematocriet waarde niet absoluut maar een
> afgeleide, het is namelijk het volume bloedcellen
> als fractie van het totale bloedvolume in rust.
> Het bloedvolume is een dynamische grootheid, die
> door diverse factoren kan worden beïnvloed, net
> zoals bij hartdimensies en sommige andere
> fysiologische grootheden.

Is dit niet een heel omslachtige manier om te zeggen dat hematocriet variabel is (schommelt)? grinning smiley

> Dus zal er op een geven
> moment sprake moeten zijn van een optimale
> hematocriet waarde

Die 'dus' snap ik hier niet zo goed. En bedoel je met optimale hematocriet-waarde een natuurlijk of kunstmatig (bloeddoping) bereikte optimale waarde?

> dus vanuit dat gezichtspunt
> kan het niet zo maar zijn, dat elk procentpunt ook
> automatisch eenzelfde verbetering tot stand
> brengt. Niet dat het niet uit kan maken, maar er
> is geen sprake van lineariteit.

Deze 'dus' snap ik ook niet. Natuurlijk is er geen lineair verband tussen hematocriet en prestatie.

> Dit is ook niet
> het geval bij de meest gebruikte parameter, de
> maximale zuurstofopname, de Vo2 Max.
>
> EPO gebruik moet ook duidelijk gerelateerd worden
> aan de hoeveelheid trainingsarbeid.
> Bovendien is de hematocriet wel een parameter in
> rust en niet in volle inspanning. Met een dubbele
> hartprestatie per minuut in rust in vergelijking
> met normale mensen en zelfs met TDF renners kwam
> ik eind 2013 / begin 2014 desondanks qua
> duurinspanning nauwelijks vooruit. Fysiologie
> werkt niet als wiskunde.
>
> De hartprestatie per minuut in rust was HF 74 x
> slagvolume 150 ml = 11,1 liter bloed.

Wat was mijn vraag nu ook alweer?
Eqquipo 25 mei 2020 15:25
Alhoewel ik er destijds van genoten heb:

De Gendt 3de in het eindklassement van de Giro is nog niet voorbij gekomen. Fantastische rit naar de Stelvio, waar hij nota bene op de Mortirolo bij iedereen wegrijdt, een hele rits gelouterde Italianen een neus zette en van plek 8 naar plaats 4 opschoof in het het AK. Het 'neus zetten' werd de dag nadien geperfectioneerd door in de afsluitende tijdrit de laatste Italiaan van het podium te rijden.

Het precieze waarom heb ik geen weet van, maar Thomas verklaarde enige tijd later doodleuk dat hij niet meer voor een klassement wilde fietsen in een grote ronde. Omdat hij wel eens een zwakke dag had oid.

Dan ben je voor een wielerminnend land als België na 15-20jaar de eerste die weer podium rijdt in een grote ronde. Pas 25 jaar jong in slechts je 2de grote ronde ooit. Om vervolgens te verklaren dat het daar ophoudt. Heel vreemd verhaal, wat perfect aansluit bij de achterdocht van sommige in het oog springende prestaties van renners die nooit betrapt zijn. Het doet een 'red flag' vanuit de dopinginstantie vermoeden, naar De Gendt of naar de ploeg toe.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/05/2020 15:25 door Eqquipo.
Wanny 25 mei 2020 15:44
De Gendt reed voor Vacansoleil. Daar hadden ze ook niet zoveel moeite met renners met een smetje op het blazoen.
Orakel 25 mei 2020 18:59
De Gendt was inderdaad een vreemd verhaal. Vacansoleil, dus dan mogen de alarmbellen ook wel gaan rinkelen, hoe leuk aanvallend hij nu als renner ook is.
Zijn staaltje afgelopen Tour, etappe 8, waar hij zeer lang (en solo) een op hol geslagen peloton in de finale voor blijft, is vrijwel net zo opzienbarend.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen