Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

NK in Zwitserland?

Gepost door Sub Culture 
Sub Culture 02 juli 2020 15:32
De KNWU heeft ambitieuze plannen met de Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de weg. Als het aan de bond ligt, worden deze op termijn in Zwitserland gehouden.

Daarmee zouden de echte klimmers ook eens een keer Nederlands kampioen kunnen worden. In eigen land zijn de mogelijkheden daarvoor beperkt. Volgens Thorwald Veneberg, algemeen directeur bij de KNWU, is zelfs Limburg te vlak om de (top)sprinters af te schudden.

Geen Oostenrijk
Volgens Veneberg is het plan een keer geopperd en later door Richard Plugge, directeur van Jumbo-Visma, opnieuw aangedragen. Daarna is de bond het serieus gaan onderzoeken.

"Ik heb eerst contact opgenomen met Oostenrijk, de regio waar de WK gehouden werden", vertelt Veneberg. "Nou dat lag toch wel wat moeilijk. Vervolgens hebben we ook met de Zwitserse bond, Zwitserse regio's en de organisatie van de Tour de Suisse gesproken. Die zagen er wel kansen in."

Plannen uitwerken
Volgens Veneberg ligt er nu een goed plan dat moet worden uitgewerkt. Jumbo-Visma lijkt er wel heil in te zien maar van de andere wielerteams is nog weinig bekend. Maar Veneberg begrijpt het wel als er bedenkingen zijn.

"Je hebt sowieso mensen die er niet zo blij mee zijn. Voor de teams zijn we ook aan het kijken of we de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Zwitserland is een duur land."

Andere categorieën
Bij het uitwerken van de plannen wil Veneberg ook kijken wat er mogelijk is voor de andere categorieën. Hij denkt dat het de ontwikkeling van talenten ten goede kan komen als ze een keer in de Alpen een wedstrijd rijden, maar ziet ook de keerzijde.

"We beseffen dan ook wel dat we een beroep doen op ouders en clubs om daar naar toe te gaan en dat daardoor mogelijk niet iedereen aan een Nederlands kampioenschap kan deelnemen. Dat is wel een discussie."

Wanneer straks alle partijen akkoord zijn en alle hobbels overwonnen worden, dan zou het eerste NK in de Zwitserse bergen misschien al in 2022 of 2023 worden verreden.



Tegen dan heeft NL geen klimmers meer.
Slimmerd 02 juli 2020 15:41
Sowieso complete onzin!
Prikdude 02 juli 2020 17:17


Als je in Limburg geen Nederlands kampioen kunt worden ben je geen renner. En een te zware eendagskoers is meestal onkijkbaar saai. Terug naar de tekentafel, Thorwald. Ouwe crackhoer.

[Bovendien vinden al die klassementskneuters het heerlijk dat ze hun eendagsplichten kunnen verzaken met als excuus de Tourvoorbereiding en 'een niet geschikt parcours' (mietjes). Met een klimparcours doe je dus helemaal niemand een plezier.]
Meneer 60% 02 juli 2020 17:19
Ergens zou het natuurlijk wel mooi zijn, een strijd om de trui in het hooggebergte tussen Dumoulin, Kruijswijk, Gesink, Oomen, Kelderman, Mollema en Poels. Maar hebben die wél interesse als het in Zwitserland is. Pieken ze dan? En wanneer is het voor het laatst geprobeerd op een echt zwaar parcours in Zuid-Limburg?

Eén grote ronde vanuit Zuid-Limburg richting het gebied net onder Luik en dan terug naar Zuid-Limburg zou ook wel gaaf zijn, niet?

Ik wil niet meteen in de het-NK-hoort-in-Nederland-reflex schieten. Maar eigenlijk vind ik dat wel. Al heb ik er wel begrip voor dat het NK skiën niet in Landgraaf wordt afgewerkt.
Slimmerd 02 juli 2020 17:21
Ik vind een rondje via Luik/België of Duitsland nog tot daar aan toe, maar wie doe je hier behalve de klimmers een plezier mee?
Denk ook aan de toeschouwers bijvoorbeeld.
Cyclad58 02 juli 2020 17:31
Waanzin, een nationaal kampioenschap behoort in eigen land te worden gereden. Kortzichtig? Misschien, maar dit is nu eenmaal mijn mening.
Meneer 60% 02 juli 2020 17:37
Slimmerd Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik vind een rondje via Luik/België of Duitsland
> nog tot daar aan toe, maar wie doe je hier behalve
> de klimmers een plezier mee?
> Denk ook aan de toeschouwers bijvoorbeeld.

De TV-kijker. Of we het nu leuk vinden of niet, de som van alle TV-kijkers is in veel sporten natuurlijk een stuk belangrijker dan de som van alle toeschouwer ter plekke. En in het wielrennen, zonder entree voor toeschouwers, natuurlijk al helemaal.

Of dit voor de TV-kijker ook echt leuker is, weet ik niet.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/07/2020 17:37 door Meneer 60%.
Eqquipo 02 juli 2020 18:04
De klassementsrenners / klimmers van Jumbo mogen vaak toch niet starten en/of voluit gaan op het NK van hun ploeg. Plugge-boter-op-zijn-hoofd-idee of wa?
Eerst startplicht afdwingen zoals bij de fantastische zuiderburen.
valse trage 02 juli 2020 18:13
Dat rondje in Kerkrade (Duitsland) met de beklimming bij het seminarie van Rolduc was anders ook behoorlijk pittig. Van welke sprinter hadden we last daar?
En dan zijn er natuurlijk nog veel zwaardere rondjes denkbaar.

Als het dan toch in de bergen moet, laten ze dan de Marmotte rijden als NK. Finish op de Nederlandse Berg!!
valse trage 02 juli 2020 18:15
Helemaal mee eens. (Ook dat TV zonder al te veel visagie voor een ouwe crackhoer kan doorgaan).
Frederik D. 02 juli 2020 18:49
Eens om de drie jaar een NK voor de klimmertjes. Lijkt mij heel wenselijk. Dus jouw idee, ach, eigenlijk ben ik er wel voor. Maar slechts eens in de drie jaar. De andere jaren het ouderwetse parcours in zuid Limburg en een Groningen - Maastricht met omwegen (555 km). De sprintertjes, de klimmertjes en de langeduurgastjes, allen hebben recht op een NK naar hun smaak. Laten we niet discrimineren. Noch naar bijgeloof noch naar kunnen, kunne, kunde en kunst.
Aerts 02 juli 2020 20:25
Mij lijkt het prima. Mijn voorkeur gaat wel uit naar starten in Ardennen/eiffel/Vogezen om dan te finishen in Nederland. Maar een jaartje Zwitserland is ook prima. Of het NK combineren met alpe Duzes. Die rondjes om de kerk kunnen af en toe ook wel, maar die geven meestal onwaardige kampioenen en geen spectaculaire televisie.
En ik vind Limburg echt niet selectief genoeg. En een ieder die dat niet vindt, heeft waarschijnlijk nog nooit een echte berg op gefietst m.i.
Eqquipo 02 juli 2020 22:12
Zoiets als het parcours van Hammerseries dag 1 in 2019 rond de Vaalserberg zou ik dan als eerste 'buitenlands' avontuur en klimmers NK proberen.

Moeten mannen als Mollema, Dumoulin, Kruijswijk, Oomen, Gesink natuurlijk wel vol komen rijden.
tvm 02 juli 2020 22:32
Meneer 60% Schreef:
-------------------------------------------------------

>
> De TV-kijker. Of we het nu leuk vinden of niet, de
> som van alle TV-kijkers is in veel sporten
> natuurlijk een stuk belangrijker dan de som van
> alle toeschouwer ter plekke. En in het wielrennen,
> zonder entree voor toeschouwers, natuurlijk al
> helemaal.
>
> Of dit voor de TV-kijker ook echt leuker is, weet
> ik niet.

Terechte vraag stel je op het eind. Zodra er wedstrijden zonder publiek worden verreden zal dit ook wel eens een negatief effect op het aantal tv-kijkers kunnen hebben i.v.m. geen ambiance.
Luijt 02 juli 2020 23:34
Goed idee!
Hoeft niet meteen rondje Furka, Gotthard, Nufenen te worden, maar eens een keer wat meer klimmen dan die Limburgse molshopen (of nog minder) is ook wel eens leuk.

Ga nu de overige reacties lezen. Idee zal wel afgeschoten worden vermoed ik.
Eindhovuh 02 juli 2020 23:51
Start en finish in Maastricht en dan richting Luik. Kan je tal van echte klimmen pakken.
Nelis! 03 juli 2020 06:39
In mijn beleving is de laatste jaren (en dan heb ik het over de jaren voor deze generatie wielrenners) zelden voor een parcours gekozen dat geschikt is voor de klimmers. Misschien moet Thorwald eerst zijn best doen om in Nederland een echt selectief parcours te maken. En kies dan niet voor de Adsteeg, maar neem een echte klim als de Camerig. Na tien keer de Camerig zit er geen Terpstra of Groenewegen meer bij, lijkt me.

Voor nu een beetje flauwekul. Hoeveel renners verwacht hij eigenlijk aan de start? Misschien is het dan een beter idee om het NK te houden tijdens een hoogtestage van de Jumboploeg.

Het enige goede alternatief wat ik tot nu toe heb gehoord, is om het te combineren met een goed doel als Alpe dhuzes. Doe het dan de dag daarvoor. Dan zijn er al heel veel Nederlanders daar en dan kan er een mooie sfeer ontstaan.

Zwitserland of Oostenrijk? Voorlopig onzin.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/07/2020 06:44 door Nelis!.
lodjan 03 juli 2020 07:50
Een gecombineerd NK van Nederland, Luxemburg en Zwitserland of zo. Mag wel eens in de 10 jaar. Alleen voor de Elite-renners.
Wanny 03 juli 2020 08:32
In 2023 hebben we al niet veel klimmers meer van dit rijtje.

Krijg je een strijd tussen Oomen en Arensman
valse trage 03 juli 2020 10:08
Precies, niet met zo'n laffe Adsteeg, Slingerberg of Bemelerberg komen aankakken. (Alhoewel, Moorveldsberg of Snijdersberg omhoog, Slingerberg omlaag...).
Er is natuurlijk ook onderscheid tussen 'selectief' en 'voor klimmers': ieder zwaar rondje in Zuid-Limburg is een kolfje naar de hand van Matje.

Ja, in combinatie met dat Alp d'Huzes gedoe! Goeie. Lees je mee, ouwe crackhoer? De goeie ideeën liggen hier voor het oprapen.
Waarom in godsnaam dat dure Zwitserland? Als het op Alpe d'Huez wordt georganiseerd, kunnen ze prima een klein rondje bovenaan de Allep doen: de D211F omlaag en hup, weer omhoog. Zwaar genoeg lijkt me.
Andere Peter 04 juli 2020 08:54
Probeer dan een van de vulkanen op de Antillen te asfalteren. Is er geen aardig rondje mogelijk op een van onze eilanden?

Ach, ik vind het wel leuk dat Veneberg het onderzoekt. Zit geen kwaad in. Ik heb geen idee hoe je zo'n NK levendig zou krijgen. De kans dat slechts een renner of 5 in vorm en geïnteresseerd is, is groot. Het risico op levenloos niemandsland ook. Om over de financiering nog maar te zwijgen. Lijkt mij trouwens dat de Denen met een vergelijkbaar ''probleem'' zitten.

Ik vind de parcoursen die je in NL kunt uitzetten selectief genoeg. Exact, liever Camerig dan Adsteeg. Inderdaad, de echte hooggebergte-specialist komt niet aan zijn trekken. Desondanks werden Joop Zoetemelk en Peter Winnen wel degelijk kampioen. Voor mijn part tel je Boogerd, Hoogerland, Den Bakker, mee. Mannen die geen andere wapens hadden dan aardig klimmen.

Gevoelsmatig is er wel een mismatch. Kampioen van Nederland, gaat dat alleen over paspoorten? Wat heeft het voor zin om te kijken wie de beste Nederlander is in een discipline die we in Nederland niet tegenkomen? Het heeft bij voorbaat iets tragi-komisch, een landstitel als een prikkelende romantitel, De beste schaatser van de Sahara.
Andere Peter 04 juli 2020 08:55
Saaaaaai. In AGR reden ze ooit een rondje Halembaye in de finale. Is na enkele jaren gestopt wegens dodelijk saai qua ambiance.
Tjappie2 04 juli 2020 12:09
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------

> een prikkelende romantitel, De beste schaatser van
> de Sahara.


"Kluners uit Kenia" heb ik met m'n white privilege met plezier zitten kijken.
De Vlamingen hadden iets dergelijks uitgedacht met een stel Rwandezen die door een Vlaams veld gejaagd werden, meen ik.
lodjan 04 juli 2020 12:17
Eddy Veen 04 juli 2020 12:35
Curzio 04 juli 2020 13:05
Lekker open-minded inderdaad, die wielerliefhebbers.

Af en toe eens zo'n klim NK, of zelfs maar één keer, zeker met de huidige lichting renners, lijkt me heerlijk. Had eigenlijk in de afgelopen 3 jaar een keer gemoeten, maar goed, als het in de komende twee jaar kan dan is het nog steeds interessant.
veluweracer 04 juli 2020 13:28
De Brusselse ziekte zou ik het noemen. Het veranderen om het veranderen. Het is wederom een begin van een nieuw einde. Namelijk dat van de nationale kampioenschappen. Want Brussel heeft liever dat u uw eigen nationaliteit vergeet en u een Europeaan gaat voelen. Over 20 jaar waarschijnlijk alleen nog een EK en WK maar in Europa geen NK's meer.
Tjappie2 04 juli 2020 13:38
Definieer "Brussel".

(en ja, dit is een wielerforum. Sorry Luijt.)
Eindhovuh 04 juli 2020 14:50
In Zwitserland staan ze 3 rijen dik?
Frederik D. 04 juli 2020 14:52
Maar anderzijds wordt in Brussel zowat elke folklore uitgeroepen tot nationaal erfgoed.
Frederik D. 04 juli 2020 14:57
Of in de Vogezen met vijf cols en finish op de hoogste col? Zo ver zijn de Vogezen nou ook weer niet. 400 km vanaf Maastricht. En de wedstrijd kan beginnen in Luxemburg, dat een tikje Nederlands is en ook Nassaus op de troon heeft. En de wedstrijd kan gecombineerd worden met het Duitse en Luxemburgse kampioenschap.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/07/2020 14:59 door Frederik D..
Vlaflip76 04 juli 2020 15:11
Gewoon de dag na de slotetappe Tour de Suisse houden.
Dan is een deel toch al daar en de renners uit de Dauphine zijn ook in de buurt.
Alleen voor de profs en een koers van max 120km.
Dan kan niemand zeggen dat het niet past.
Vlaflip76 04 juli 2020 15:21
veluweracer 04 juli 2020 16:25
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar anderzijds wordt in Brussel zowat elke
> folklore uitgeroepen tot nationaal erfgoed.

Zolang u al klompendansend aan het kantklossen bent maakt u zich niet druk om de Brusselse waanzin.
veluweracer 04 juli 2020 16:28
Tjappie2 Schreef:
-------------------------------------------------------
> Definieer "Brussel".
>
> (en ja, dit is een wielerforum. Sorry Luijt.)

Wat Berlijn voor de nazi's was.
Frederik D. 04 juli 2020 17:21
(Ik katknuppel niet. En misschien is onderbuikrechts ook niet alles? Maar we laten het hierbij.)
Luijt 04 juli 2020 23:55
Alp d'Huzes, mag ik dat ook een vreselijk evenement vinden?
Andere Peter 05 juli 2020 00:03
En er was de Jamaican Bobsled Team.

Curiosa. Nooit kampioenen.
Andere Peter 05 juli 2020 00:06
Zeldzame onzin om dit Brussel te verwijten.

Overigens hebben West-Europeanen (die zich over 100 jaar nog altijd met hun natie-staat zullen personificeren - en dat is goed) veel meer met elkaar gemeen dan met Chinezen, Amerikanen of Qatari.
ton duk 05 juli 2020 09:22
Tegen hoewel ik niet direct mijn veto uitspreek ober Lodjan's idee :
Een gecombineerd NK van Nederland, Luxemburg en Zwitserland of zo. Mag wel eens in de 10 jaar. Alleen voor de Elite-renners.

gr
Eqquipo 05 juli 2020 09:55
30 keer dit rondje is 240km met 6400hm. Lijkt mij prima om mee te beginnen als klimmers-NK.

[www.vaals.nl]

Daarbij, welke echte klimmers hebben ze voor ogen die nu geen kampioen kunnen worden? Ik kom enkel uit op Kruijswijk, maar dat komt vooral omdat mij van hem geen sterk eendagsoptreden voor de geest staat. Klassiekers interesseren hem volgens mij dan ook weinig.

Bovendien: Tuig je straks een circus op in Zwitersland, speciaal en alleen voor Kruiijswijk en dan gaat ie niet omdat het niet in zijn Tourvoorbereiding past.
Curzio 05 juli 2020 10:10
"Brussel is de oorzaak! Wat is het probleem?"
predator 05 juli 2020 12:56
Eens met duk. Combi een keertje.
Andere Peter 05 juli 2020 17:22
'Toen we de gulden nog hadden, mocht Zwarte Piet nog gewoon'
Andere Peter 05 juli 2020 17:38
Die combi-NK's zijn toch maar aparte koersen?

Ga dan helemaal los. Op een zeer selectief parcours. Doe het met een stuk of 10 landen. In principe de top-10 landen van de ranking. Maximaal 200 renners aan de start, op basis van individuele ranking. Sprinters zullen verstek laten gaan. Hun startplaats gaat niet naar een ploeggenoot maar naar de nr 201 op de individuele ranking (enz). Zo blijft het veld een afspiegeling van Europa.

Dan start je met pakweg 27 Belgen, 24 Fransen, 28 Italianen, 21 Nederlanders, 17 Duitsers, 12 Zwitsers, 9 Britten, 7 Denen, etc. Allemaal in landenshirts zoals op het WK. Echter, nu rijden de landgenoten niet met elkaar, maar tegen elkaar. Broeken en helmen van de profploegen. Uiteraard gaan die broeken vreselijk vloeken met die landenshirts, maar dat draagt juist bij aan de algehele confetti. Eens kijken welke ploeg de meeste kampioenschappen binnensleept. Noem de winnaar Europees Kampioen (zijn we meteen ook van die wedstrijd af).

Dan ook echt kermis. Ergens rond de 32e plaats zie je nog 2 landgenoten sprinten om hun titel.
valse trage 05 juli 2020 23:42
valse trage 05 juli 2020 23:43
valse trage 05 juli 2020 23:50
Haha, dit is echt geniaal! Hoe gaat zo'n koers uitpakken? Iedereen rijdt achter iedereen aan? Of, er zijn al 18 sterke renners gedemarreerd maar er zit geen Nederlander bij, dus het maakt niks uit? De omgekeerde wereld van een landen-WK. Niet te doen dit grinning smiley
Andere Peter 06 juli 2020 01:06
Daarom moet dit op een zeer selectief parcours. Waar het al snel ieder voor zich is. Met ongetwijfeld opmerkelijke combines (en dat is leuk). Op het circuit van Zolder zou dit niet werken: dat wordt en bloc naar een sprint.
Arsimo 06 juli 2020 10:34
Gewoon een keertje doen. Moet alleen geen gewoonte worden. Maar om een keer de sleur te doorbreken, ja, leuk!
Andere Peter 06 juli 2020 15:08
Ik voorzie uitgestorven straten. En waarom zou de Zwitserse overheid meewerken aan het zo fors hinderen van het (vracht)verkeer voor een Nederlands kampioenschap, waar in Zwitserland niemand om maalt? Dit legt een hele regio plat. Wie betaalt dat?

Ik zie dus nogal wat praktische bezwaren. Het kan volgens mij niet op die beroemde passen, het zou ergens in een verlaten natuurgebiedje moeten. Maar dan zie ik liever een rondje Camerig ofzo.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/07/2020 15:13 door Andere Peter.
valse trage 07 juli 2020 10:48
En ieder land heeft dan zijn eigen motards om de kop van de 'eigen' wedstrijd te volgen? Of moet je dan maar de hele dag naar de kopgroep van Pogacar, Evenepoel en Pinot kijken? Niemand heeft er belang bij om de benen stil te houden, behalve om coureurs van een ander land op te wachten... confused smiley
Andere Peter 07 juli 2020 11:34
Dat niemand belang heeft bij het stilhouden van de benen vind ik juist leuk. Dat kan soms heel ouderwets wielrennen worden. Een vroege ontsnapping kan heel gevaarlijk zijn. Er zal inderdaad vaker een favoriet in de vroege ontsnapping zitten (er doen bijna alleen maar favorieten mee). Maar het aardige is dat er daarachter ook een samensmelting van belangen kan komen. Wat doet Roglic? Laat hij lopen om Kruijswijk NL kampioen te maken? Laten de andere Fransen en Belgen zomaar lopen? Lijkt mij dat die al heel vroeg in de reactie moeten en dat ze het verschil niet boven de minuut willen laten oplopen. Plus: als er vooraan 3 landen weg zijn, dan zijn er daarachter nog zeven titels te vergeven. Zo saai kan het niet worden.

Qua tv-registratie zou ik mij vooral richten op één koers, die van Europees Kampioen. Het lijkt mij ook goed als daar veel punten voor te verkrijgen zijn. Misschien ook een extra startplaats voor het WK voor de top-10 ofzo.

Van de meeste toplanden krijg je dan meteen een aardig verslag. Zeker geen motards per land, dat wordt veel teveel. Maar een motard per land, dat zeker niet, dat wordt veel teveel. Misschien één of twee extra motards voor achterliggende groepen.

Verder kun je met chips natuurlijk heel veel automatisch in beeld brengen. De computer kan bij elke doorkomst (en halverwege de ronde nog een keertje) de tussenstand

Toegegeven, met Pogacar in de kopgroep is er kans dat de Sloveense strijd weinig spannend zal zijn. Maar wees eerlijk: hoe vaak heb je in het verleden live ingeschakeld voor de Sloveense titelstrijd?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/07/2020 11:38 door Andere Peter.
valse trage 07 juli 2020 23:12
Maak er dan maar gelijk een WK van! De belangen zijn niet meer te overzien.

"Gaat Terpstra nou eindelijk op kop rijden voor de regenboogtrui van Van der Poel, of zit hij godverdomme te linkeballen voor zijn eigen rood-wit-blauw?"
Andere Peter 08 juli 2020 02:21
Haha, misschien. Maar ik denk dat het aantal landen tot een stuk of 10 beperkt moet zijn. Bij een max van 200 renners heb je gemiddeld 20 renners per land. Daar moet je denk ik niet te ver onder gaan zitten.

Met de VS, Australië en Colombia (we zijn aan het klimmen) erbij heb je al een soort WK. Maar ik heb niet de behoefte om het WK te wijzigen. Het EK wel. Maar evt zou je zoiets De Grote Wereldprijs kunnen noemen of zoiets. Zoals je Miss World en Miss Universe hebt. Dan gewoon de top x landen van de world ranking toelaten. Sagan wordt overigens wel benadeeld. Een beetje zoals ooit George Best of Ryan Giggs. Misschien kunnen individuen uit de top-20 van de ranking individueel startrecht krijgen. Daar wordt een veld niet onaantrekkelijker van.
valse trage 08 juli 2020 22:58
Laten we het maar op een EK houden dan, dat mag best op de schop. Met extra te verdienen startplaatsen voor het WK. Grote Wereldprijs klinkt mij teveel als een soort WK, maar toch weer niet.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen