Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Opstart wielerseizoen KNWU 2020

Gepost door Clavan 
Clavan 03 juli 2020 16:20
Kalender

Vanaf 1 juli mogen er weer sportwedstrijden in Nederland plaatsvinden, maar dat betekent niet dat we vanaf het begin van deze maand al volop kunnen koersen. Wat doet de KNWU momenteel aan het herstarten van het seizoen? Welke praktische problemen verhinderen momenteel dat we direct uit de startblokken kunnen schieten en wat is er al georganiseerd?

Toen het vizier voor de herstart van sportevenementen nog op 1 september stond, was de KNWU achter de schermen en in overleg met organisatoren en consuls druk bezig om vanaf die datum de verschillende kalenders weer in te vullen. Daarbij ruggespraak houdend met NOC*NSF en de overheid. De verruiming per 1 juli – die vorige week werd aangekondigd – geeft nieuwe mogelijkheden. Maar zorgt ook dat de planning deels weer aangepast dient te worden. Organisatoren mikten niet op de herstart vanaf deze maand en velen houden – ook in verband met vergunningen en planning – september en oktober aan voor hun wedstrijden. Nieuwe initiatieven zijn welkom, maar op dit moment ontbreken de kaders nog. Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn zoekende hoe de verschillende activiteiten en vergunningsaanvragen te beoordelen.


Opstart trainingswedstrijden

Binnen de verschillende districten waren er al wel trainingswedstrijden opgestart, eerst voor de jeugd, later voor de jongeren en nu voor alle licentiehouders. De kalender vult zich snel met dergelijke activiteiten, voornamelijk op de clubparcoursen. Veel van deze activiteiten worden nu verder doorgevoerd in de zomermaanden, zodat de sporters hun wedstrijdritme laagdrempelig kunnen opbouwen om in september goed voorbereid aan onder meer de klassiekers te gaan beginnen. Omdat we merken dat de nieuwe regels voor alle partijen enige tijd vragen om een duidelijk kader te scheppen voor wedstrijdsport en ook vanwege de aanstaande zomervakantie zetten we momenteel niet actief in op het zelf initiëren van nationale wedstrijden in de maanden juli/augustus.

Nederlandse Loterij NK Wielrennen
Dit met uitzondering van het deze week aangekondigde NK Weg op de VAM-berg. De plannen rond dit NK waren al in een eerder stadium begonnen, maar toen nog als een soort 'fieldlab' in opdracht van het ministerie als voorloper op het toen nog geplande toestaan van wedstrijden per 1 september. In eerste instantie was dit Nederlandse Loterij NK Wielrennen voorzien als een kampioenschap met beperkte deelname en zonder publiek, maar gedurende het proces kon er steeds meer publiek worden toegestaan. Nu de nieuwe regels per 1 juli bekend zijn, is er een NK Wegwielrennen mogelijk, waarbij nu ook de beloften starten.

Maximaal 100 deelnemers NK beloften
Er kunnen maximaal honderd deelnemers starten. De 100 renners voor het NK beloften worden uitgenodigd op basis van de ranglijst 2019. In principe nodigen we de hoogst geklasseerde 75 beloften van dat kalenderjaar uit en ook maken we ruimte voor 25 eerstejaars beloften. Dat zijn de beste junioren van vorig jaar. In de wetenschap dat iedere keuze voer voor discussie geeft, hebben we gemeend dat deze methode het meest rechtvaardig is en hebben wij begrip voor de teleurstelling die er ongetwijfeld is bij de renners die net buiten de boot vallen. De lijst wordt zorgvuldig samengesteld en ook zal gecontroleerd worden of er geen renners op staan die in 2020 geen licentie meer hebben. Verder gaan we er vanuit dat alle renners graag willen starten op vrijdagavond 21 augustus en gaan we niet over tot het aanvullen van de deelnemerslijst in het geval er sporters uitvallen.
Start wedstrijden per 1 september
Voor nu zetten we in op de wedstrijdstart vanaf 1 september. Dit doen we samen met de verschillende sporttak commissies, met de commissie Jury & Reglementen en met de consuls. In de praktijk worden vergunningen niet snel voor een datum voor 1 september verleend. Het volgende week te verwachten toetsingskader van de gemeenten geeft daar meer duidelijkheid over. Ondertussen volgen wij de ontwikkeling van het coronavirus op de voet. Blijven uitbraken beperkt, dan heeft dit mogelijke positieve gevolgen voor de striktheid waarmee onze wedstrijden in september beoordeeld worden. Is er wel een uitbraak, dan worden de maatregelen strenger en wordt het organiseren van een wedstrijd in de openbare buitenruimte veel lastiger.

Meer NK's in het vooruitzicht
Momenteel bereiden we ons voor op een plan van aanpak van wedstrijden in september en hoe deze zo goed mogelijk voor te bereiden op de 1,5 meter afstand die iedereen buiten de koers moet aanhouden. Verder zijn we aan de slag om een NK Weg voor 15-19 jarigen te organiseren én een NK Elite-zonder-contract voor mannen en vrouwen. Goed nieuws is ook dat we op 13 september een NK Tijdrijden hebben tussen Chaam en Breda voor 15-18 jarigen en dat er een officieus NK Tijdrijden komt voor een beperkt aantal renners uit de categorie 5,6,7 en beloften-vrouwen. Er wordt ook gewerkt aan het organiseren van een NK voor masters (weg en tijdrijden). Het NK Tijdrijden in Emmen voor elite (m/v) wordt georganiseerd op 7 oktober.

Mountainbikekalender
Voor het mountainbiken hebben we laatst het bericht kunnen publiceren dat we verschillende NK’s hebben kunnen herplaatsen. Zo komt het NK MTB XCO op 26 en 27 september naar Sittard, is het NK MTB Marathon voorzien in Eijsden (8 november) en is er een NK MTB Jeugd aangekondigd voor 3 oktober in Steenwijk. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een meer complete MTB-kalender en deze zal binnenkort gepubliceerd op onze website.

BMX-wedstrijden
Verder kunnen we melden voor de BMX-wedstrijden dat de afdelingen en de commissie samen met verenigingen aan het kijken zijn wat de mogelijkheden zijn om wedstrijden te organiseren. Hierbij wordt er gekeken naar afdelingswedstrijden, een nationale wedstrijd en het NK. Zodra hierover meer bekend is zal dit gecommuniceerd worden via de afdeling.

Para-cycling
Tevens is de sporttakcommissie para-cycling aan de slag geweest voor wedstrijden waarbij een plek is gevonden voor het NK para-cycling op 19 september in Utrecht. Zodra er meer informatie beschikbaar is over deze wedstrijd en de kalender zal dit te vinden zijn in mijnKNWU en op onze website.

Eerste versie kalender winterseizoen klaar
Ondanks de huidige corona-situatie waarbij de zomersporten verschuiven, liggen de eerste versies van de kalender voor het winterseizoen klaar. Op dit moment is het nog niet mogelijk om deze te publiceren aangezien we wachten op de aangepaste kalender vanuit de UCI. De eventuele gevolgen daarvan voeren we door in de bestaande planning.

Concept wedstrijdkalender
Een concept wedstrijdkalender kun je hieronder bekijken en downloaden. Al deze wedstrijden zijn nog onder voorbehoud.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen