Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Parcours WK-tijdrit van volgend jaar tussen Knokke en Brugge voorgesteld: “Op het lijf geschreven van Remco en Wout”

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 19 september 2020 07:54
Quote

Parcours WK-tijdrit van volgend jaar tussen Knokke en Brugge voorgesteld: “Op het lijf geschreven van Remco en Wout”

18 september 2020

Het parcours van de WK-tijdrit van volgend jaar in België is voorgesteld. De renners moeten tussen Knokke en Brugge 43 kilometer afleggen. Het WK wielrennen 2021 vindt plaats tussen 18 en 26 september.

Op 19 september 2021 staat de WK-tijdrit voor de heren elite op het programma. Een vlakke tocht van 43 kilometer tussen Knokke en Brugge. Johan Museeuw kent de streek en ziet twee Belgische topkandidaten voor de wereldtitel. “België heeft met Remco Evenepoel en Wout van Aert twee fenomenen. En toevallig zijn dat twee mannen die tegen de klok kunnen rijden. Ze vinden hier een parcours dat op hun lijf geschreven is”, aldus Museeuw.

De wind kan een belangrijke factor zijn op dit parcours. “Al is het uiteraard moeilijk te voorspellen hoe de wind hier volgend jaar staat. De renners zullen in elk geval hoge wattages moeten trappen. Op dit parcours zijn verrassingen uitgesloten. En als renner hoef je het ook niet te verkennen. Het gaat van Knokke pijlrecht naar Brugge.”




Start op strand
De start van alle tijdritten tijdens het WK 2021 in Vlaanderen ligt in Knokke-Heist. De startramp wordt gebouwd op het Noordzeestrand, ter hoogte van het casino, waarna alle renners, op de vrouwen junioren na, 1,5 km de zeedijk zullen volgen in oostelijke richting.

In Brugge zullen alle categorieën, op de mannen elite na, na de Damse Vaart de ringweg volgen richting finish, voor het Concertgebouw op ’t Zand. De mannen elite zullen nog even het historische centrum van Brugge opzoeken, om vervolgens te finishen op ’t Zand.




Vanaf 24 september worden de wegkampioenschappen afgewerkt. De renners starten in Antwerpen, de finish ligt in Leuven. Die parcoursen worden morgen officieel voorgesteld.

Programma WK tijdrijden:
19 september 2021: tijdrit mannen elite (43 km)

20 september 2021: tijdrit mannen U23 (30,3 km) en tijdrit vrouwen elite (30 km)

21 september 2021: tijdrit mannen junioren (22,3 km) en tijdrit vrouwen junioren (19 km)

22 september 2021: Mixed Relay (44 km)


[www.hln.be]

Lees ook: Museeuw geniet van parcours WK tijdrijden: “Van Aert en Evenepoel worden één en twee. Schrijf maar op”

Eens met Museeuw. Deze twee Belgen zijn namelijk uitzonderlijk goed en bij dat niveau komt geen enkele buitenlander ook maar enigszins in de buurt. Leuk voor het thuispubliek ook dat in de tijdrit voor de profs goud en zilver gewonnen gaat worden. In de wegrit zullen de Belgen ook de grootste kanshebbers zijn. Na het zekere goud in Imola voor Van Aert dus opnieuw goud voor de Belgen in hun thuisland? Ik denk van wel. Het is van 1971 geleden dat België nog eens de wereldtitel prolongeerde. Dat is zelfs nog langer geleden dan de laatste wereldtitel die Nederland pakte met Joop! Dus wordt het wel eens tijd zeg.
Cyclad58 19 september 2020 11:39
Museeuw ziet Filippo Ganna over het hoofd. Misschien wel de grootste kanshebber op zo'n tijdritparkoers.
Meneer 60% 19 september 2020 12:36
Ik denk dat Evenepoel gebaat zou zijn geweest bij een parcours met een stuk meer hoogtemeters en Van Aert bij een stuk meer bochten. Een parcours op het lijf van beiden bestaat niet echt.
Slimmerd 19 september 2020 12:41
Deze lijkt mij goed voor hun rivaal Campenaerts
Sub Culture 19 september 2020 12:46
Evenepoel heeft vorig jaar bewezen dat hij op een biljartvlak parcours met veel wind kan excelleren.
Die zal binnen een jaar nog sterker zijn.

Geen idee wat hij binnen hier en een jaar nog allemaal zal winnen maar zijn populariteit zal ongetwijfeld nog toegenomen zijn.

Rijden door eigen land, duizenden mensen langs de weg van het, overigens belachelijk mooie, Brugse Ommeland, ik kijk er nu al naar uit.

Het wegparcours in Leuven trouwens volledig om maat van MVDP en WvA.
Dat wordt nog wat.
Ulrich A. Boschwitz 19 september 2020 20:34
Quote

Ontdek parcours voor WK op de weg 2021 tussen Antwerpen en Leuven: klassieke renners komen aan hun trekken op korte, nijdige hellingen

19 september 2020

Het parcours voor het WK wielrennen op de weg van 2021 werd vandaag voorgesteld. Best een zwaar parcours, over een afstand van 267,7 kilometer met in totaal 2.562 hoogtemeters. Het startschot wordt op 26 september gegeven op de Grote Markt in Antwerpen, de aankomst is voorzien op de Geldenaaksevest in Leuven. Het is pas de negende keer dat België het WK krijgt toegewezen.

Het is van 2002 geleden dat België nog eens gastheer was van een WK. Toen was het de Italiaan Mario Cipollini die op het circuit van Zolder naar de regenboogtrui spurtte. ’t Is deze keer een parcours geworden voor Flandriens - een voorwaarde voor de Vlaamse overheid was dat, toen die de subsidie van 13 miljoen euro goedkeurde. De bedoeling was dat het WK Vlaams wielerfgoed zou gaan uitdragen en dus de stempel zou dragen van de Flandrien, de klassieke, Vlaamse renner.

“Eens de aanloopfase achter de rug is, zal de intensiteit in het peloton hoog liggen om de één na de andere steile helling aan te vatten”, klinkt het ook bij de organisatie. “Voeg daar onze typische Vlaamse kasseien aan toe en je krijgt een echte Vlaamse koers, op het allerhoogste niveau.”




De mannen en vrouwen elite en de mannen U23 zullen starten op de Grote Markt van Antwerpen, pal in het centrum van de stad. Na een geneutraliseerde start van 8 km gaat het voor de renners langs de Scheldekaaien naar het MAS en het iconische Havengebouw Antwerpen, om daarna opnieuw het centrum op te zoeken via de Italiëlei. Dan gaat het langs de Keyserlei over de Diamantwijk, het station Antwerpen-Centraal, het stadspark en de Frankrijklei naar de officiële start op de Britselei/Amerikalei in de buurt van het Oude Gerechtshof.

Via de Bolivartunnel, onder het Justitiepaleis, en de A12 gaat het uiteindelijk richting Leuven. Onderweg zijn er passages door Wilrijk, Kontich, Mechelen, Bonheiden, Keerbergen en Rotselaar. In Mechelen krijgen we onder meer de prachtige Sint-Romboutskathedraal en de Grote Markt te zien. Keerbergen zal dan weer als een van de “Official Villages” fungeren waar heel wat randactiviteiten voor wielerfans zullen worden georganiseerd. Na 56 kilometer voor de mannen en vrouwen elite, 62 kilometer voor de U23, bereiken ze het lokale circuit in Leuven van 15,5 km.




Bij het binnenrijden van Leuven wachten meteen twee van de vier hellingen op het lokaal circuit: de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. Nadien gaat het richting de finishlijn op de licht hellende Geldenaaksevest. Daarna gaat het linksaf naar de Blijde Inkomststraat om na twee km opnieuw op de stadsring uit te komen. Vervolgens gaat het via de gekende Bondgenotenlaan naar het Gerechtsgebouw en vier kilometer na de passage over de finish beginnen de renners aan de eerste van vier korte maar nijdige hellingen: de Keizersberg, de Decouxlaan, de Wijnpers en de Sint-Antoniusberg. Die korte, steile en smalle helling, deels in kasseien, is het laatste obstakel voor de licht hellende finish op de Geldenaaksevest. Daar worden de medailles uitgereikt van de vijf wegritten in lijn van 24 tot en met 26 september in de categorieën elite mannen en vrouwen, beloften mannen en junioren jongens en meisjes.



Moskesstraat als scherprechter
Een van de scherprechters van het parcours in 2021 wordt de Moskesstraat, een steile klim in Overijse, die twee keer wordt aangedaan. De Moskesstraat is een kasseiweg van 550 meter lang. De gemiddelde hellingsgraad is 8,9%, met een piek van 17% op het einde. Er moet een hoogteverschil van 49 meter worden overwonnen. Dat is minder steil dan de Paterberg (400 meter lang, 48 meter hoogteverschil, gemiddeld 12,5% en piek van 20%) of de Koppenberg (600 meter lang, 64 meter hoogteverschil, gemiddeld 11,6% en piek van 22%) in de Ronde van Vlaanderen. Maar pittig wordt het sowieso.


Het programma:
24 september: wegrit vrouwen junioren (73,7 km) en wegrit mannen U23 (162,6 km)

25 september: wegrit mannen junioren (119,4 km) en wegrit vrouwen Elite (157,7 km)

26 september: wegrit mannen Elite (267,7 km)


[www.hln.be]

Een typisch Vlaams parcours als dit past de Vlamingen natuurlijk als gegoten. Dus logisch dat België op voorhand de grote favoriet is voor de wereldtitel in 2021. Het zal nog wel een heel karwei worden voor de Belgische bondscoach om een team samen te smeden omdat België erg veel goede renners heeft. Rik zal dan toch enkele van zijn renners die bij elk ander land met gemak de kopman zouden zijn moeten gaan vertellen dat ze meegaan als knecht.
Andere Peter 19 september 2020 21:39
Tijdritparcours is vooral vragen om verstoringen door veranderingen in de wind. Ik zou gokken op iemand die twee uur voor de favorieteten start.
tvm 19 september 2020 22:01
"Op het lijf geschreven van Remco en Wout Tadej."
Luijt 20 september 2020 20:19
Ik zie daar wel mogelijkheden
Meneer 60% 22 september 2020 11:48
Jezus, dat parcours voor de wegrit... Daarmee vergeleken is de AGR maar een simpel rechttoe, rechtaan rondje. Je moet wel bijna broodkruimeltjes gaan strooien om niet verdwaald te raken. Als er één iemand voor wie dit parcours (wegrit dus) op maat is gemaakt, met die 327 VAM-berg-achtige klimmetjes qua hoogteverschil, dan is het MvdP. Of Sagan. Of Van Aert. Nee toch, MvdP.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen