Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De WorldTour is van ons: voor de derde keer in vier seizoenen won geen land méér koersen in ‘hoogste afdeling' van de koers dan België

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 09 november 2020 14:24
Quote

De WorldTour is van ons: voor de derde keer in vier seizoenen won geen land méér koersen in ‘hoogste afdeling' van de koers dan België

Voor het tweede jaar op rij en nu al voor de derde keer in vier seizoenen won geen land méér koersen in de UCI WorldTour, de hoogste afdeling van het internationale wielrennen, dan België. Met zestien zeges gaat ons land Slovenië (14) en Italië (12) vooraf.

Joeri De Knop 09-11-20, 09:35 Laatste update: 09:49

'Hofleverancier' was uiteraard Wout van Aert, met de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, een rit in de Dauphiné en twee etappes in de Tour goed voor vijf stuks. Remco Evenepoel, Jasper Philipsen en Tim Wellens mochten elk twee keer feestvieren.

Het was een bizar seizoen. Geteisterd door corona en dus door sluimerende angst en onzekerheid. Toch kon de gecomprimeerde, zwaar gedecimeerde kalender, op een rit in de BinckBank Tour, de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix na, volledig worden afgewerkt. Het virus herleidde het aantal wedstrijddagen weliswaar tot 111 en het aantal winstkansen (de optelsom van alle eendagskoersen, etappes en eindklassementen) tot 121.




Contrast met Slovenië
Procentueel gezien haalde België de voorbije maanden het hoogste rendement (13,22%) in tien jaar, zeg maar sinds het ontstaan van de huidige WorldTour-formule in 2011. Waar het in 2019 nog de eerste plaats moest delen met Italië en Slovenië en in 2017 met Australië (maar telkens het verschil maakte met een grotere diversiteit aan winnaars), haalt het nu afgetekend de bovenhand. En wéér werd het hoge aantal zeges gespreid over liefst negen verschillende renners. Een enorm contrast met pakweg Slovenië, dat hoofdzakelijk teerde op Tourwinnaar Tadej Pogacar (5) en Vueltawinnaar Primoz Roglic (8). Ook de aandelen van Ganna in Italië (5 op 12), Ackermann in Duitsland (5 op 9), Démare in Frankrijk (4 op 8), Kragh Andersen in Denemarken (4 op 9) en vooral Van der Poel in Nederland (4 op 6) en Bennett in Ierland (4 op 5) zijn enorm.

Opvallend nog in de verdeling van de totale WorldTourbuit (over 66 renners) zijn de lage posities van gevestigde naties Spanje (drie troostprijzen met Soler, Jon Izagirre en Garcia Cortina) en Zwitserland, dat naast 'rising star' Hirschi aan bloedarmoede lijkt te lijden. Ook het enkele jaren geleden nog toonaangevende Colombia bleef steken op vier. Slovakije, of liever: Peter Sagan, zelfs op... één (ritzege in de Giro). Ecuador heeft naast Carapaz nu ook Caicedo en Narvaez.




Top 10 landen in 2020
1. België: 16 zeges

Met 9 renners:

Benoot (6de rit Parijs-Nice), Devenyns (Cadel Evans Great Ocean Road Race), 2x Evenepoel (4de rit en eindstand Ronde van Polen), Lampaert (Men Classic Brugge-De Panne), Merlier (6de rit Tirreno-Adriatico), 2x Philipsen (1ste rit BinckBank Tour & 15de rit Vuelta), Stuyven (Omloop), 5x Van Aert (Strade Bianche, Milaan-Sanremo, 1ste rit Critérium du Dauphiné, 5de en 7de rit Tour), 2x Wellens (5de & 14de rit Vuelta)

2. Slovenië: 14

3. Italië: 12

4. Australië: 11

5. Groot-Brittannië: 10

6. Denemarken: 9

7. Duitsland: 9

8. Frankrijk: 8

9. Nederland: 6

10. Ierland: 5

Belgische zeges in afgelopen 10 jaar
2020: 16

2019: 19

2018: 8

2017: 20

2016: 15

2015: 12

2014: 11

2013: 9

2012: 11

2011: 16


[www.hln.be]

De bewijzen voor mijn theorie dat de Belgen de sterkste mensen van de wereld zijn blijven maar binnenstromen.
El Chaba 09 november 2020 14:33
De bewijzen voor mijn theorie, dat jij knettergek bent, blijven dankzij jouw gestage bijdragen maar binnenstromen.
Wanny 09 november 2020 14:34
Roglic heeft in zijn eentje een minstens zo mooi lijstje zeges eigenlijk.

Nederland wel uiterst magertjes.
Clavan 09 november 2020 14:38
STOP THE COUNT!
MarkV 09 november 2020 15:07
Als je alleen de legale overwinningen telt wint Nederland ruimschoots.
Wanny 09 november 2020 15:09
Aantal overwinningen afgezet tegen aantal renners per land in de WT zou ook wel interessant zijn om te zien.
Heisenberg 09 november 2020 15:15
Eens en eens (vooral als je bedenkt dat één van de zes overwinningen meteen ook de meest trieste dag van het wielerjaar was).
Frederik D. 09 november 2020 15:42
Aantal overwinningen per miljoen inwoners.
Curzio 09 november 2020 18:34
Per adenine-thymine basenpaar.
El Chaba 09 november 2020 18:53
Aantal licentiehouders (van wielrenners) lijkt me een veel beter criterium dan het aantal inwoners.
Frederik D. 09 november 2020 18:55
Dat kan ook. Maar heeft iedereen evenveel genen? Zelfs het aantal chromosomen wil soms nog wel schommelen. Dus laten we het houden op per hoofd van de bevolking en dan om het gemakkelijk te maken op het aantal overwinningen per miljoen inwoners. Uiteraard alles genderneutraal en met alle respect voor wat voor -filie dan ook. Necrofielen, negrofielen, wie dan ook, iedereen telt mee. Ook de mensen met twee lichamen en mensen met drie persoonlijkheden, al weet ik nog niet even of iemand met een meervoudige persoonlijkheid voor één dan wel twee tot en met vijftig moet tellen. Maar dat zal ik nog wel aan een melkmuilerige influencer vragen want tegenwoordig moet je je laten beïnvloeden door allerlei uilskuikens.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/11/2020 19:01 door Frederik D..
Frederik D. 09 november 2020 19:04
Zit ook wel wat in. Misschien kunnen we middelen? Of gewoon voor beide opties gaan? En nog iets, hoe populair is wielrennen per land? Hoe bekend is Roglic in zijn thuisland? En eigenlijk is België meer wielrenminded dan fietsland Nederland. Zo'n RvV leeft veel en veel meer in Vlaanderen dan de AGR in Nederland.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/11/2020 19:07 door Frederik D..
El Chaba 09 november 2020 19:42
Dat is een beetje mijn punt.
Dat geleuter van trolletje UAB over een klein landje met zo veel minder inwoners dan andere landen en toch zo goed in het wielrennen, slaat natuurlijk nergens op. Het gaat erom hoe populair een sport in een land is en dat heeft vaak weinig te maken met het aantal inwoners.

Als je zegt dat België in hockey (vooral bij de mannen) momenteel bovenmatig presteert is dat volkomen waar. Veel minder mensen die hockey spelen dan in Nederland en dan ook nog veel minder inwoners. Dát is pas echt knap!
Carlos Danger 09 november 2020 20:02
Belgen zijn gewoon vijf keer zo goed in hockey.
Ulrich A. Boschwitz 09 november 2020 20:39
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Belgen zijn gewoon vijf keer zo goed in hockey.

Klopt wel. Omdat de Belgische man nu eenmaal fysiek superieur is zullen ze in alle sporten waarin het fysieke aspect een significante rol speelt uitblinken. Mits de voorwaarden om je optimaal te kunnen ontwikkelen als sporter aanwezig zijn natuurlijk. Helaas is dat verre van altijd het geval in België. Maar in het wielrennen, hockey en voetbal is professionaliteit wel aanwezig en dus blinken ze in die sporten ook uit. Toch wel erg jammer dat in België niet meer sporten serieuzer worden opgepakt. Want wanneer dat wel het geval zou zijn dan zullen medaille oogsten op de OS DDR-achtige proporties aannemen.
Frederik D. 09 november 2020 21:05
Zeker wel. De Belgen, of beter de Vlamingen, hebben nog oude druïdes die als ouderwetse Walter Whites in hun onderbroek toverdrankjes, met basterdsuiker gemengde blanke vla, brouwen die de drinkers ervan schier onoverwinnelijk maken. Gallië van Asterix, dat was eigenlijk de woonplaats van de oude Belgae. En lag tussen Brugge en Gent. Maar wat een Duitse Pool nog heeft te zoeken in Vlaanderen, ontgaat mij. Vlamingen, dat betekent oorspronkelijk: vla mengen. De Vlamengers. Later verbasterdsuikerd tot Vlamingen. Ik vermoed dat onze Vlaflip gewoon een vla mengende Flip is. En de Veluwe, dat heette oorspronkelijk: Vlaluwte. Een van oorsprong Vlaamse gemeenschap in de luwte van het grote Vlaanderen, dat zich uitstrekte van Duinkerken via Delft en Dokkum tot Delfzijl. De Limburgse vlaaien echter zijn een slap en onwerkzaam aftreksel van de originele Vlaamse tovervla. Toch bizar dat die schier onoverwinnelijke Vlamengers zich eeuwenlang hebben laten onderdrukken door de Spanjaarden, Oostenrijkers en Walen en niet de vergeten de paapse clerus. Waren ze toen hun vlarecept kwijt? Afijn, lees het prachtboek van Dan Brown: De vlacode. Wordt verfilmd met Frank Lammers in de hoofdrol. Binnenkort op Netflix.
Horsie is back 09 november 2020 21:41
Frederik D. je bent niet volledig. Waar is de koeien vlaai gebleven? Watch out, so you don't step on me!
Sub Culture 09 november 2020 21:54
'Van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten', schreef Julius Caesar in Commentarii de bello Gallico een 2000-tal jaar geleden.

Een fel geromantiseerde uitspraak hier.
Zie ook Ambiorix, een in het leven geroepen fictieve figuur door de Romeinen die de onverzettelijkheid van de barbaarse volkeren die het toenmalige Belgae bevolkten moest verpersoonlijken.

Nog meer geromantiseerd was de Guldensporenslag in 1302.
Het Graafschap Vlaanderen, de toonaangevende regio in Europa destijds, uiteraard willen de jaloerse Fransen de boel komen onderdrukken.

Volgens de Vlaamse beweging werd een leger van handelaren, boeren en andere hardwerkende Vlamingen onder leiding van Jan Breydel en Pieter Deconinck op de been gebracht die op het Groeningeveld, nochtans in felle minderheid, het Franse leger een smadelijke nederlaag toedienden.
De overwinning was een feit maar wat de Vlaampjes er niet bij vermelden is dat ook Walen mee vochten aan de zijde van de Vlamingen.
Gent gaf verstek waardoor Brugge het alleen mocht oplossen.
Een vete tussen beide steden die 700 jaar later nog altijd woekert.

België, ongestructureerde chaos.
Van de pot gerukt absurdisme.
Het leukste is dat we het zelf met z'n allen beseffen.
Hopelijk ten prooi vallend aan de eeuwigheid en niet aan naargeestige nationalistische kerktorenvlaampjes met hun gecultiveerde xenofobie die hun onverzettelijkheid en dapperheid versympboliseren (I don't care of het een werkwoord is) middels een Afrikaans dier.

En wat met Broekzele, meneer Van Grieken?
Frederik D. 09 november 2020 22:32
smiling smiley Belgen met gezonde zelfironie. Ik zou haast zeggen: toch een supervolkje.
Frederik D. 09 november 2020 22:33
Klopt. Ik mocht van Netflix slechts een zogeheten teaser plaatsen. Maar dat "onderdrukken" was wel degelijk dubbelzinnig bedoeld.
Meneer 60% 09 november 2020 22:47
Prima jaar voor België dankzij fenomenen WvA en Evenepoel. Maar ook wel een jaar waarin Greg en Gilbert voorzichtig lijken af te haken en waarin kroonprinsen als Stuyven, Naessen en Benoot (in ieder geval in deel 2 van t seizoen) niet echt dichter bij de echte top zijn gekomen.
Andere Peter 10 november 2020 05:28
Eens.

Aanvullend: het Belgica waar Julius het over had, besloeg een heel ander gebied dan het huidige kunstmatige België. Bv Nijmegen, Keulen, Reims, Soissons. Misschien stamt van daaruit de neiging om van elke niet-Belg in de sport te onderzoeken of hij misschien toch een beetje Belg is (omdat hij wel eens in een wegrestaurant tussen Gent en Brugge heeft gegeten).

Julius' beeld had vermoedelijk te maken met 'imperial overstretch'. Belgica was een takke-eind weg. Het enige wat aan het huidige België deed denken was dat ze er vrijwel zeker al aan veldrijden deden. Probeer voor die modderpoel je huursoldaten maar eens te motiveren. Aan de Friezen waagde Julius zich zelfs nauwelijks. Pas bij Bonifatius komen er pogingen om hen beschaving bij te brengen. En kijk eens hoe het met hem afliep.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 05:33 door Andere Peter.
Andere Peter 10 november 2020 05:35
De vraag dringt zich inderdaad op, waarom zoveel Belgen zo tegenvielen.
MarkV 10 november 2020 09:34
Aanvullend. Het grootste deel van België (m.u.v. de huidige provincies Oost/West Vlaanderen en een stukje Henegouwen) viel het grootste deel van de Romeinse tijd niet onder Belgica (hoofdstad Reims), maar net als Romeins-Nederland onder Germania Inferior (hoofdstad Keulen).





Op Tongeren na ook nauwelijks beschaving te bespeuren winking smiley


Ook leuk, Scotti in Ierland.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 09:36 door MarkV.
Luijt 10 november 2020 09:34
Van: NOS.nl

Poels brengt Nederland op uitzonderlijk aantal topklasseringen: 'Dertig?!'

Het ging haast onopvallend voorbij, de zesde plaats van Wout Poels in de zondag afgesloten Vuelta. De Nederlander reed ook geen bijster opvallende ronde, maar aan zijn eindklassering kleeft wel een uniek feit: het was de dertigste topklassering voor een Nederlander in de afgelopen dertig grote rondes.

"Zó vaak in de toptien? Dat is indrukwekkend", reageert oud-renner en NOS-analist Stef Clement.

In 2020 waren het Tom Dumoulin (zevende in de Tour), Wilco Kelderman (derde in de Giro) en eerdergenoemde Poels die met de besten meereden. Zij behoren tot een uniek achttal.

Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam, Sam Oomen en Bauke Mollema - zij konden ook allemaal al eens met de besten mee. De oorzaak van de successen? Clement weet het antwoord. "Dat komt door Rabobank."

Zeven van de acht doorliepen de opleiding bij de bankiersformatie. Clement reed er in 2004 en 2005. "We konden daar allemaal klimmen en tijdrijden. We werden daar ook op geselecteerd. Je moest beide kwaliteiten hebben, anders kwam je er niet eens binnen."

Delahaije: 'Dertig?!'
Louis Delahaije was veertien jaar lang trainer bij Rabobank, van 2004 tot en met 2018. Ook hij is verbaasd door het aantal. "Dertig? Ik wist niet dat het er zoveel waren."

30 topklasseringen in laatste 30 grote rondes

Van alle hierboven genoemde ronderenners heeft Delahaije alleen Poels niet actief begeleid. "Maar de andere zeven heb ik allemaal onder me gehad. Of ik dit succes toen had verwacht? Nou, van Gesink en Mollema zag je wel dat het grote talenten waren. Robert werd tweede in de Ronde van de Toekomst, Bauke won 'm zelfs. En Wilco Kelderman won ook op jonge leeftijd al. Steven Kruijswijk was vooral gruwelijk sterk."

Tourwinnaar
Dat deze groep ronderenners is komen bovendrijven, is bepaald geen toeval. Er is midden jaren negentig actief op gescout. "In 1996, bij het oprichten van Rabobank, was de insteek: er moet een nieuwe Nederlandse Tourwinnaar komen."

De bankiersformatie richtte zich daarbij op alle leeftijden. Zo werden er dikkebandenraces georganiseerd om de jeugd op de fiets te krijgen. "Je moet eerst veel aanwas hebben, des te groter de kans is dat er grote talenten tussen zitten", zegt Delahaije.

En vervolgens werden ze op juniorenleeftijd onderworpen aan de, onder renners nog altijd beruchte, 'Ardennenproef'. "Talenten werden drie of vier dagen meegenomen naar België en daar werden ze op een fiets gezet. Ze moesten een keer kort een heuvel op, een keer lang een heuvel op en ze moesten een tijdrit afleggen. Daaruit moest blijken of ze het in zich hadden om een ronderenner te worden."

Clement weet nog: "Er werd gedurende de eerste jaren vooral gekeken naar hartslag en vermogen. We deden veel inspanningstesten."

Zo werd het kaf van het koren gescheiden. Wat er overbleef? "Ze zijn allemaal, op een enkeling na, ook prof geworden. En je ziet dat ze het later ook inderdaad moesten hebben van het rondewerk."

Delahaije, nu bondscoach van de triatleten en begeleider van onder anderen Annemiek van Vleuten en Marianne Vos, gaat er nog altijd prat op dat: "Een goede ronderenner kweken iets is van de lange adem. Al wordt dat een beetje gelogenstraft nu, met jonge jongens als Tadej Pogacar die zo goed presteren dit jaar."

"Maar je moet op vroege leeftijd beginnen. Je moet een tijdrithouding oefenen, trainingsblokken bergop doen, duurritten rijden. Je moet drie weken lang goed blijven herstellen. Je basisuithoudingsvermogen moet goed zijn."

Delahaije zag door de jaren heen dat Kruijswijk en Dumoulin, niet direct de allergrootste talenten van hun lichting, dat door de jaren heen goed ontwikkelden. Met podiumplaatsen en een eindzege in de Giro tot gevolg.

"Het gezegde 'wat goed is komt snel' geldt niet altijd voor ronderenners. Dat zie je vooral bij Kruijswijk. Hij won als talent niet heel veel, maar bereikt nu wel het Tourpodium. En als ze een Tour een keer vier weken hadden laten duren, had hij er allang een gewonnen, dat weet ik zeker."

'Tom kan nog de Tour winnen'
"Ik verwachtte van geen van de jongens dat ze de Tour zouden winnen, overigens. Maar Tom kan dat nu wel. Hij kan de komende twee jaar nog steeds de Tour winnen."

"En Wilco had misschien de Giro kunnen winnen. Al sprak ik hem laatst. Hij was erg blij met zijn prestatie, met zijn podiumplaats. Het was een bekroning voor al die jaren hard werken. En hij gaat nu naar een goede ploeg (Bora-Hansgrohe) waar goede coaches werken. Wie weet kan hij nog een stap zetten."

De anderen kunnen ook nog even mee ("al heeft Robert een andere rol nu, maar Steven en Bauke kunnen nog twee jaar goed presteren"winking smiley, maar wat kan de volgende generatie? Zit er iets achter?

"Sam behoort tot die generatie. Hij is 25 jaar. Maar wat dáár weer achter zit? Daar heb ik geen zicht op. Ik zag wel Thymen Arensman goed fietsen in de Vuelta. Hij is pas 20. En Ide Schelling, maar hij is al 22 geloof ik."

Een kanttekening bij de prestaties is uiteraard dat toptienklasseringen knap zijn, maar dat de vlag niet direct uit hoeft. Het zijn geen overwinningen. Al benadrukt Clement wel dat "ze steeds belangrijker zijn geworden. Het levert punten op voor de wereldranglijst. Het vertegenwoordigt een bepaalde waarde, zowel voor renners als voor ploegen".

"Ik zag Ide Schelling zich zaterdag helemaal leegrijden om de zevende plaats van zijn ploeggenoot te verdedigen, iets wat niet lukte overigens. Je kunt je daarbij wel de vraag stellen: is het wel de bedoeling van het spelletje om daarvoor te rijden?"

2001-2010: slechts vier keer
Daartegenover staat: het is ook niet niks. Delahaije kent nog de tijd waarin het lang speuren was naar Nederlanders in het algemeen klassement. In de periode 2001-2010 gebeurde het slechts vier keer (drie keer Gesink en een keer Michael Boogerd) dat een landgenoot bij de beste tien stond.

"In die periode kregen we ook wel veel kritiek. Want de opleidingsploeg zou niets voorstellen. Er werden immers geen successen geboekt. Dat had ook te maken met de tijd waarin er gereden werd, er was zogezegd veel aan de hand in het peloton. Daar kon je als jong talent moeilijk tegenop boksen."

"Maar je kunt met de kennis van nu ook zeggen: uit die opleidingsjaren zijn een hele hoop fantastische prestaties voortgekomen."

Rabobank stopte in 2016 met de opleidingsploeg. Jumbo-Visma pakte dit jaar de draad weer op. "Of ze op dezelfde voet verder moeten? Nee, ze hoeven niet alleen voor ronderenners te gaan. Ze kunnen nu ook de beste sprinters en de beste klassiekerrenners opleiden."



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 09:36 door Luijt.
MarkV 10 november 2020 09:42
Hoeveel top 10 klasseringen in de laatste 30 grote rondes heeft het dappere kleine België eigenlijk?
Eindhovuh 10 november 2020 09:51
Interessant artikel wel. Het was een hele tijd bon ton op dit prikbord om te roepen dat de Rabobank alles kapot had gemaakt. Maar het feit is dat voor de rabobank we jarenlang niet meededen in de klassementen.
Sub Culture 10 november 2020 09:54
Nederlanders die zich laten opjagen door een Nederlander.
Artikels over Nederlanders bij halen om een gelijk of wat dan ook proberen te onderbouwen.
En er België bij betrekken vanuit de obligate calimeraatreflex.

*gooit een handjevol nootjes*

dans, aapjes, dans!
MarkV 10 november 2020 10:00
Aldus meneer zegetrein.

Dat jij en Ulrich hier überhaupt mogen posten is een grove schande. En de belangrijkste reden waarom ik er ook helemaal geen zin meer in heb. Adieu.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 10:01 door MarkV.
Luijt 10 november 2020 10:18
Kop op MarkVelo!
Dit is nog maar 2020. Als ik het goed begrepen heb van onze Belgicaanse vrienden gaat die kleine dikzak die eerder dit jaar een ravijn in kukelde in 2021 alles winnen. Dat wordt het jaar van de grote afrekening met ons, de Hollandse diknekken met hun grote mond.
Als je je nu al stoort aan die enkele verdwaalde Belg hier op het forum (waarvan er 1 in werkelijkheid een Groninger (omg) schijnt te zijn), dan kun je volgend jaar helemaal je lol op.
Luijt 10 november 2020 10:20
Tegenvielen? Viel wel mee, hooguit ten opzichte van te hoog gespannen verwachtingen.
Sub Culture 10 november 2020 10:29
De perceptie over een afrekening met Nederlandse dikkenekken is er een die je zelf creëert hé.
Zo beleef ik de wielersport niet.

En ik vermoed anony ook niet.
Frederik D. 10 november 2020 10:55
Kom op, blijf. Ik waardeer je bijdrages. Maar SC vind ik ook een waardevolle medeprikker. Af en toe plagerig maar verre van zelfingenomen. En Ulrich, ach, hij maakt vele vermakelijke reacties los, zullen we maar zeggen. En als die helemaal op hol slaat, laat hem dan maar in zijn sop gaar koken. smiling smiley
Frederik D. 10 november 2020 10:56
Andere Peter 10 november 2020 10:58
-



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 11:00 door Andere Peter.
Andere Peter 10 november 2020 11:16
Klopt. Het kunstje van Ulrich/Socialist was voor het laatst leuk toen Merckx nog reed. Er zit nu een air van overdrijving in (ik wilde eerst zelfspot schrijven maar dat is het toch niet), maar ik herinner mij nog dat hij wel degelijk begon met belachelijke standpunten over genen en over een golf van Belgische jeugdrenners die het wielrennen zouden gaan domineren.

Ik kan Sub altijd wel waarderen, al heb ik het met dat niet onterechte calimeroverwijt ook wel gehad. Ach, er zijn veel Nederlanders hier. Het is niet gek dat een maffe Nederlander die graag operatief tot Belg zou worden gemuteerd, soms wat Nederlanders opnaait. Maar juist in het wielrennen is de verhouding kleine broer/grote broer omgekeerd. België is in alle opzichten (behalve het aantal stadsfietsen, maar dat is toch een ander ding) het veel grotere wielerland. In België is wielrennen veel belangrijker dan in Nederland. Dat geeft juist het belachelijke aan in de posts van Ulrich/Socialist. Als een Chinees die zegt dat er toch maar weer mooi 50 Chinezen in de pingpong-top-100 staan.
Andere Peter 10 november 2020 11:18
Eens. Ze krijgen de eer het ronderennen weer op de kaart te hebben gezet. En hoe waardevol dat is, blijkt misschien wel een beetje in de vergelijking met België (evt Frankrijk).
Simeone 10 november 2020 11:24
Het ene land legt prioriteiten bij WT overwinningen een ander bij huishoudens die zijn aangesloten op de riolering
Eindhovuh 10 november 2020 11:25
Als ik bij een wielerkoers in België of veldrit langs de kant sta merk ik dat jij en Anony eerder uitzonderingen zijn. De "ollanderhaat spat er dan bij velen vanaf. Vraag maar eens aan Lars Boom bv.
Ik vind overigens met enig chauvinisme niets mis.
MarkV 10 november 2020 11:33
Evenepoel wens ik een prima carrière toe, maar hopelijk niet zó goed als men denkt want dat zou het wielrennen behoorlijk saai maken.

Ik heb geen hekel aan België. In tegendeel, ik vind België een mooier land dan Nederland en de Belgen die ik tegen kom in het echte leven (kom er regelmatig) of op andere plekken op het internet heb ik nog nooit problemen mee gehad.

Ik heb wel een hekel aan (Wuyts, Lefevere en) stoken op een internetforum en iedere keer als er een kwinkslagje terug komt op deze manier reageren, zelfs als het kwinkslagje niet eens naar hem gericht is komt vind hij het nodig om zo uit de hoogte te reageren jegens "de Nederlander". En dat dan al vele jaren, ik kom hier nu zelf 2 jaar denk ik, hij doet het als ik het goed begrepen heb al 15 jaar of meer. In mijn optiek ben je dan echt niet goed bij je hoofd. Of hij ergert zich aan de Nederlanders, wat doet hij dan hier?, of hij haalt er plezier uit om Nederlanders te laten "dansen als aapjes" om zijn woorden te gebruiken wat nog zieker is. Als een Ajacied zo stookt op een Feyenoord forum is hij binnen 1 week verwijderd. En terecht.

Op dit forum hoort hij echter bij het old boys network en lijkt men hem wel te waarderen, nou prima dan. Ik niet en wil er geen van uit maken, dus kan beter zelf weg gaan.
Andere Peter 10 november 2020 11:33
Ze voelen zich niet toevallig thuis hier tussen de NL'ers. Ik herken wel dat van bv Stybar meer zeges ten koste van Belgen gepruimd werden dan van Boom.
MarkV 10 november 2020 11:36
Feit is ook dat deze 7 Rabobankers op Dumoulin en een beetje Mollema na ook notoire niet-winnaars zijn.
Oomen, Kelderman, Ten Dam, Kruijswijk.. hebben ze bij elkaar meer profkoersen gewonnen dan Monfort (sorry dat ik er een Belg bij haal)?
Zal niet veel schelen vermoed ik.
Luijt 10 november 2020 11:42
Monfort reed altijd voor zichzelf om dan ergens rond plek 15 in de Vuelta te eindigen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 11:42 door Luijt.
Eindhovuh 10 november 2020 11:42
Ik ken vrij veel Belgen, zowel zakelijk als privé en die bevestigen dat er onderhuids in België/Vlaanderen veel afkeer t.a.v. Nederland heerst. Natuurlijk niet bij alle Belgen, maar aanmerkelijk meer dan andersom. Dat Nederland op het afgelopen wk voetbal veelal voor België supportte is andersom ondenkbaar.
Overigens kom ik zelf graag in steden als Antwerpen, Gent en Leuven. Als je de Oostblok-buitenwijken doorkruist bent zijn dat fantastische bourgondische binnensteden.
Sub Culture 10 november 2020 11:45
Ik ken vrij veel Belgen, zowel zakelijk als privé en ik merk eigenlijk niks van een onderhuidse afkeer tov Nederland.

Is een perceptie die Nederlanders graag in stand lijken te houden, de minzame Belg tov de straight in your face Nederlander.

Ik merk daar eigenlijk niet zo veel van.

Denk dat dat achterhaalde clichés zijn van voorbije generaties ofzo.
Frederik D. 10 november 2020 11:53
Ondertussen is Jumbo Visma de beste wielerploeg van 2020. Uiteraard met heel veel dank aan een Belg, Wout van Aert, die op de derde plaats staat van de beste wielrenners van 2020. Roglic staat één. Pogacar twee. Slovenië, de wielernatie bij uitstek. Althans thans. Zijn er nog meer goede Sloveense wielrenners? Wordt het volgend jaar Pogacar contra Evenepoel?



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 11:54 door Frederik D..
Eindhovuh 10 november 2020 11:57
Mezgec , Polanc en Tratnik zijn al wat ouder, en Brajkovic en Bole bejaard, maar Mohoric is pas net 26 en had 2 jaar geleden zijn beste jaar. Verder zie ik niet heel veel aanstormend talent buiten Pogacar.
Cecchini 10 november 2020 12:57
De imposante zegelijst van de Belgen is zeer bijzonder, zeker als je ziet hoe zwaar het land door Corona geteisterd is. Ook op die lijst staan ze bovenaan. Raar volk.
Andere Peter 10 november 2020 13:14
Ik zie die haat ook niet. We voeren al best lang geen oorlog en die scheiding in 1830/1839 was nu ook niet bepaald allesverwoestend.

Maar op sportgebied proef ik wel een beetje extra rivaliteit. Het is haat/liefde. We vinden het best grappig als de ander smadelijk verliest. Zeker als het een favoriet is. Ik zie iets liever een Bettiol de RVV winnen dan een Vlaming. In België zie je het begrijpelijke leedvermaak als bv het NL elftal of Ajax arrogant verliest. Dat hebben we met elkaar toch meer dan wanneer Sagan of Valverde verliest. Terwijl er ook oprechte positiviteit is voor unieke prestaties, bv rond Ajax-2019 en pakweg Van der Poel/AGR. Vanuit NL voor Van Aert dit jaar of voor pakweg Lukaku, Debruyne, Hazard.
Andere Peter 10 november 2020 13:24
Gewoon blijven. Je keurt bepaald gedrag af. Dat mag. Dat lijkt persoonlijk maar dat is het niet.

Ik vind dat je Subs reacties te negatief inschat. Hij geeft NL'ers een koekje van eigen deeg. Hanteert daarbij de nodige zelfrelativering. Dat maakt het voor mij ruimschoots te pruimen, al ken ik het riedeltje nu wel.
Eindhovuh 10 november 2020 13:34
En veldrijden is de toevallige uitzondering dus?
Andere Peter 10 november 2020 14:43
Dat zou wel kunnen. Veldrijden is behoorlijk naar binnen gekeerd. Agrariërs in de periferie (van de sportmaatschappij). Als je niet uit een cirkel met een straal van pakweg 10km komt, dan ben je al een buitenstaander. Die mensen pruimden Boom niet. Dat zal in Sub's Brussel anders zijn.
Aerts 10 november 2020 14:43
15 jaar geleden was sub c veel ongenuanceerde. Ik slipte toen colleges om aan zijn berichten 'lekker' te gaan zitten ergeren. Nu ben ik helaas oud aan het worden en maak ik me ,helaas, nergens meer druk om.
Sub Culture 10 november 2020 14:49
15 jaar geleden was ik nog een tiener hé.
Sub Culture 10 november 2020 14:52
Waar ik vandaan komt leefde het België-Nederland sentiment totaal niet.

Wij waren meer georiënteerd naar Frankrijk toe.

Waar ik nu woon merk ik daar ook vrijwel niks van, Nederlanders, Fransen, Duitsers.. niks tegen maar ook niet speciaal iets voor.
Curzio 10 november 2020 14:54
Ik had een vrij positief beeld van Belgen totdat ik 10 jaar geleden (?) voor het eerst naar Belgie ging en erachter kwam dat daar een grote afkeer van Nederlanders heerst. Iets wat ik nergens anders ter wereld ben tegengekomen, dus geloof ook niet direct dat het aan mezelf ligt.

Een anekdote die niet rechtstreeks hiermee verband houdt, maar me wel altijd heeft gefrappeerd: ik werd eens in het grote buitenland, volgens mij was het Florence, aangesproken door een gezin die een vraag stelde in het Engels, wat ik beantwoorde in het Engels en toen kreeg ik een reactie terug in mijn eigen taal, waarop ik zei: "Ah u spreekt Nederlands". Het antwoord dat ik kreeg was: "Wij spreken Vlaams". Ik vond dat vrij bezopen toen. Maar het is natuurlijk geen haat, dat niet.
Andere Peter 10 november 2020 15:17
Waar wij Belgen schrijven, bedoelen we vaak Vlamingen. Brusselaars, Walen, Duitstaligen, Belgische moslims, Italianen in Luik, daar gaat het eigenlijk nooit over. Omgekeerd wordt er natuurlijk ook onterecht over Ollanders gesproken. Daar zit al een deel van de spraakverwarring.

In Antwerpen op zaterdagavond snap ik wel dat ze de dronken Ollanders liever niet meer zien. Precies zoals ze in de grachtengrodel blowende, hoerende en zuipende Britten (die verder weinig besteden in de stad) spuugzat zijn. Maar dat is geen aanklacht tegen 60 miljoen Britten.

We hebben het over sportrivaliteit. dat is anders dan mensenhaat. En anders dan mensenhaat: sportrivaliteit is prima.

Ik zie het echt als kleine broer/grote broer in de sport. Fransen die de Tour verliezen, ik vind het prachtig. Het Engelse voetbalelftal dat van IJsland verliest: ik kijk de hele avond BBC en ik struin de volgende dag vol leedvermaak de Britse krantenverslagen af. Duitsers: betrouwbare partners, betrouwbaar land sinds 75 jaar. Toch zie ik liever dat het skigoud met eenhonderdste van een seconde naar een Zwitser gaat. Met Luxemburgers of Denen heb ik dat niet. Die mogen altijd wel winnen.

Bij het wielrennen is de broederrelatie complex. NL is het grotere land, België is het grotere wielerland.
Remko 10 november 2020 16:19
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik ken vrij veel Belgen, zowel zakelijk als privé
> en ik merk eigenlijk niks van een onderhuidse
> afkeer tov Nederland.
>
> Is een perceptie die Nederlanders graag in stand
> lijken te houden, de minzame Belg tov de straight
> in your face Nederlander.
>
> Ik merk daar eigenlijk niet zo veel van.
>
> Denk dat dat achterhaalde clichés zijn van
> voorbije generaties ofzo.

Nog nooit bij een veldrit geweest?
Tjappie2 10 november 2020 16:19
Sub Culture Schreef:
-------------------------------------------------------
>.
>
> Ik merk daar eigenlijk niet zo veel van.
>
> Denk dat dat achterhaalde clichés zijn van
> voorbije generaties ofzo.

Jij hebt er allicht meer kijk op dan ik, maar wanneer ik de reacties op HLN.be lees is er toch wel sprake van forse afkeer van Nederland(ers). Volgens mij is dat vanuit Nederlanders richting bijvoorbeeld Duitsers toch een stuk minder.
Remko 10 november 2020 16:26
Belgen kijken nog steeds zo naar Nederland als Nederlanders in de jaren 80 naar Duitsland; we willen eigenlijk zijn zoals jullie. Of is het gewoon haat, jaloezie en afgunst? Of is het de arrogantie van renners als Post, Terpstra, Boom en Groenewegen? Of gewoon de superieure infrastructuur en sociale voorzieningen in NL?

In ieder geval iets met grote broer en Calimero.

Nederland : Belgie is als Randstad : NL Limburg



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 16:34 door Remko.
ton duk 10 november 2020 17:03
MarkV Schreef:
-------------------------------------------------------
>en
> een beetje Mollema

Lombardije en S Sebastiaan zouden al mogen volstaan om dat beetje weg te laten,vind ik
gr
Slimmerd 10 november 2020 18:07
Pakkende titel voor een nietszeggend stukje tekst
Frederik D. 10 november 2020 18:16
Hebben ze dat ook in Scandinavië? Wie zijn daar de Belgen? De Denen of toch de Noren? En dan Canada. Kijk eens hoe South Park omspringt met de Canadezen. Op een gegeven moment is er een muur tussen Canada en de VS. Wat vinden jullie van een muur tussen België en Nederland? Ik hou van muren. Muuuur, het woord al. Hardstikke Latijn, dat muur, afgeleid van mura. Open grenzen, okay, maar niet tussen Nederland en België. En dan de Baltische staten. Lijkt mij een verademing om daar te wonen. Dat wel. Maar wie zijn daar de pispaaltjes? Sorry maar het topic van Ulrich vraagt om gebazel. smiling smiley
Frederik D. 10 november 2020 18:17
Zij het een tiener op vergevorderde leeftijd. smiling smiley
El Chaba 10 november 2020 18:19
Op dit moment nog niet, nee, maar over een jaar of vijf/tien wellicht wel Ik heb uit interviews met zowel Roglic, Pogacar en hun (oude) trainers begrepen, dat de wielersport daar inmiddels ongelofelijk booming is.
Niet zo gek natuurlijk door de recente successen en wat ook meespeelt is natuurlijk het waarlijk schitterende landschap met ongelofelijk veel mooie fietsroutes in de bergen.
Frederik D. 10 november 2020 18:20
Veel te lange titel. Een titel die noopt tot zeikende reacties. Een betere titel was: België domineert. Twee woorden, meer dan genoeg.
Frederik D. 10 november 2020 18:50
België, dat is voor mij vooral de Ardennen. Overdags ploeteren over de klimmetjes van LBL. En savonds naar een verlopen kroegje, bijvoorbeeld in Houffalize. Meestal staat er wel een tafelvoetbalspel. Mijn jongere broer en ik waren best wel bedreven in het tafelvoetballen, vooral als we samenspeelden, hij in de aanval, ik in de verdediging. Mijn broer en ik speelden in een Waals verlopen cafeetje tegen elkaar en een enigszins verlopen Waalse halfschone bood zich aan als onze tegenstander. Met wie wil je spelen, vroeg ik in mijn koeterwaals. Ik alleen tegen jullie, maakte ze duidelijk. Voor mijn broer en ik het wisten, verloren we de eerste partij met vier-tien. Revanche, zeiden we. De vriend van de Waalse verlopen kwartschone keek ons met een blik aan van: met haar valt niet te spotten. Ik knikte hem vriendelijk toe, ook omdat ik vermoedde dat die een halve crimineel was. Opnieuw werden we ingemaakt. Nu met drie-tien. Minzaam glimlachte ze tegen ons. Ik hoopte nog op iets meer aandacht voor mij. Maar dat zat er niet in. Een derde partijtje zat er niet in. De vriend nam zijn vrouwtje mee en vertrok. Wel zei ze nog zeer attentvol tegen ons: bedankt voor de spelletjes en tot ziens, Tot ziens, ik heb haar nooit meer gezien.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/11/2020 18:51 door Frederik D..
El Chaba 10 november 2020 19:30
Zelfs dat doet deze trol expres. Hij weet dat veel mensen het irritant vinden als een titel zo lang is. Kijk zijn berichten er maar op na. Al zijn topictitels zijn super lang.

Jammer genoeg snapt Spaak niet (meer), dat je dit soort trollen geen podium moet geven. Het zij zo.

#heimweenaarjwcrabbendam
Frederik D. 10 november 2020 19:59
Spaak, geen kwaad woord over hem. smiling smiley
Luijt 10 november 2020 21:48
Ja idd gebazel en ja in Scandinavië is dit nog veel erger.
Luijt 10 november 2020 21:57
Nou AP, een Zwitser, dat is ook weer zowat. Doe mij dan maar een Oostenrijker, maar dat is dan vooral omdat in de leeftijd des onderscheids Franz Klammer voor mij een held was.
Slimmerd 10 november 2020 22:44
Dat gelul dat vroeger alles beter was, is ook zwaar overtrokken natuurlijk. Urk was niks vergeleken met het inteeltpubliek van jaren terug
Horsie is back 10 november 2020 23:15
572 views en liefst 47 reacties. Een absoluut record als je de razende Slimmerd Topics even buiten beschouwing laat. Nog bedankt, ook namens Schoevers. Met de lange tiitels wil Ulrich natuurlijk de aandacht van Horsie in trolmodus trekken, want het scherm kleurt dan immers ineens helemaal zwart. Come see, what's written on the Magic Wall. Heel wat anders als Horsie zelve eens een topic binnen brengt, bijvoorbeeld met de vraag Hoeveel prikkers denken een usual suspect dertig dagen op non-actief voorbij te kunnen rijden, mochten ze hem of haar op de Boksberg, de Posbank of waar dan ook in het zicht krijgen. Kernwoord: Detraining.

Disclaimer: Hebt U ook zo'n hekel aan pedelecs?
Curzio 11 november 2020 09:13
Volgens mij gaat het daar vooral tussen Denen en Zweden, toch? Zie de geinige serie van Lars von Trier: Riget (The Kingdom).
Eindhovuh 11 november 2020 11:28
Bij IJshockey ook erg tussen Zweden en Finland. De zweden hebben veel lol dat Finland nog nooit Olympisch kampioen is geworden. De Finnen spelen vaak mooi IJshockey maar grijpen naast het goud. Herkenbaar.
Frederik D. 11 november 2020 12:24
Frederik D. 11 november 2020 12:26
Broedervolkeren mogen elkaar gaarne plagen. Net een soort prikbord. smiling smiley Vrienden die elkaar o zo lollig afzeiken. Maar hopelijk zonder in vriendschap gebrouwen bier.
Frederik D. 11 november 2020 12:39
Even een vraagje aan onze Ulrich. Waarom tooi jij je met de nickname Ulrich A(lexander) Boschwitz?
Boek
Is er geen enige discrepantie tussen de echte Boschwitz en jou? Dat verheerlijken van een illusoire fysieke superioriteit lijkt mij een beetje haaks te staan op de echte Boschwitz. Wat vind je van dat boek? Of hou je gewoon van een beetje lomp provoceren? Dit alles in vriendelijkheid geschreven.
Curzio 11 november 2020 14:26
Denk ik niet, helaas.
Ulrich A. Boschwitz 11 november 2020 19:41
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Even een vraagje aan onze Ulrich. Waarom tooi jij
> je met de nickname Ulrich A(lexander) Boschwitz?
> [url=https://lebowskipublishers.nl/boek/De-reizige
> r-T11789.html]Boek[/url]
> Is er geen enige discrepantie tussen de echte
> Boschwitz en jou? Dat verheerlijken van een
> illusoire fysieke superioriteit lijkt mij een
> beetje haaks te staan op de echte Boschwitz. Wat
> vind je van dat boek? Of hou je gewoon van een
> beetje lomp provoceren? Dit alles in
> vriendelijkheid geschreven.

Omdat hij een mooi boek geschreven heeft, weinig bekend is en helaas veel te vroeg noodlottig om het leven kwam. Daarnaast vind ik dat niet iedereen gelijk is maar wel dat iedereen gelijkwaardig is.
Frederik D. 11 november 2020 23:28
"Gelijkwaardig" lijkt mij in sociaal en politiek opzicht ook een veel beter woord dan "gelijk". "Vrijheid, gelijkheid en broederschap" zou ik zelf liever weergeven als "geestelijke vrijheid, gelijkwaardigheid en zorgzaamheid". Volgens mij nog steeds de idealen, die iedereen na zouden moeten streven. Een liberale sociale democratie. Ik kijk met argusogen naar Hong Kong. Afijn, je lijkt mij best wel een redelijk iemand. Maar wel af en toe iemand met enige provocerende eigenschappen. Nou ja, mag van mij. Als ik je maar af en toe van repliek mag dienen. En sorry, ik heb dat boek van Boschwitz niet gelezen. Lijkt mij best wel goed.
Ulrich A. Boschwitz 12 november 2020 05:33
Nog eens nagenieten van de Belgische WT zege's van dit seizoen? Dat kan want Sporza heeft ze alle 16 op prachtige wijze in de verf gezet middels onderstaande filmpje.

[www.youtube.com]



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/11/2020 05:37 door Ulrich A. Boschwitz.
Ulrich A. Boschwitz 12 november 2020 06:37
Nederlanders verliezen vaak van Belgen en dat doet ze pijn maar ze profiteren soms ook van de vele sportsuccessen van dat kleine volkje en dat wordt wel eens vergeten. Ik las namelijk zonet dat de winst van de krachtige Rode Duivels op die dekselse Zwitsers de kans aanzienlijk heeft vergroot dat Nederland in Pot 1 zit bij de loting voor kwalificatie van het volgende WK. En dat is gunstig want dan ontloop je de sterkste landen. Maar een bedankje richting de sympathieke Belgen kan er helaas niet af (ben ik nog niet tegen gekomen). En dat stelt mij wel weer teleur.
Remko 12 november 2020 08:39
Vervelend voor jou, maar NL supportert vaak voor dat kleine dappere volkje...
Clavan 12 november 2020 09:01
Na 2 rondjes ploeteren op de vele Mtb parcoursen aldaar neerploffen in Le Rallye met vieze kleren en schoenen. Paar Chouffe er in. En zwalkend op weg naar camping C&P voor een stevige kost en nog een Belgisch bier. Kachel op 10 in de blokhut. En de volgende dag weer. Prachtige herinneringen.
Clavan 12 november 2020 09:09
Ik ben gek op Belgen. Laatst het interview van Zwangere Guy beluisterd bij Nooit Meer Slapen. Fantastisch
Horsie is back 12 november 2020 10:18
Ulrich A. Boschwitz Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nederlanders verliezen vaak van Belgen en dat doet
> ze pijn maar ze profiteren soms ook van de vele
> sportsuccessen van dat kleine volkje en dat wordt
> wel eens vergeten. Ik las namelijk zonet dat de
> winst van de krachtige Rode Duivels op die
> dekselse Zwitsers de kans aanzienlijk heeft
> vergroot dat Nederland in Pot 1 zit bij de loting
> voor kwalificatie van het volgende WK. En dat is
> gunstig want dan ontloop je de sterkste landen.
> Maar een bedankje richting de sympathieke Belgen
> kan er helaas niet af (ben ik nog niet tegen
> gekomen). En dat stelt mij wel weer teleur.

"U gelukkig niet", zegt shrink Phil in mij.
Simeone 12 november 2020 10:43
Rode Duivels hahaha..., de internationale voetbal prijzen werden behaald aan de hand van het Slangemens, Arie Haan en Piet den Boer(wie???)
Clavan 12 november 2020 10:46
Nou nou. Je ziet nu even Paul van Himst over het oog.
Simeone 12 november 2020 12:26
Clavan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nou nou. Je ziet nu even Paul van Himst over het
> oog.


Nee hoor, boegbeeld van het Belgische voetbal in de jaren 60-70 en tot de Bruyne en Hazard de beste aller tijden
Frederik D. 12 november 2020 17:56
Mag ik nog een vraagje stellen? Ja, dat mag, zal ik maar in jouw plaats antwoorden. En dat vraagje is? Wel, ben jij zelf een Belg? Of gewoon een Nederlander, die vindt dat Belgen in eendaagse wielerwedstrijden zeer goed presteren? smiling smiley
Frederik D. 12 november 2020 19:50
Zeker, in eendaagse wedstrijden glorieerden dit jaar meestentijds Belgen. Petje af. En eventueel ook het toepetje indien aanwezig. Maar wielrennen, dat is voor mij toch vooral het grotere rondewerk. Hoe komt het dat er nu geen Belgische ronderenners zijn van enig allooi? Zetten de Belgen teveel in op de eendaagse wedstrijden? Is dat een bewuste keuze? Verwaarlozen de Belgen toch een beetje de herinnering aan Merckx? Zomaar een vraagje, hoor, En kom niet aan met dat Belgen fysiek inferieur zijn. Dat zijn ze niet. Sylvère Maes, wie kent hem niet? Tweevoudig tourwinnaar voor de laatste wereldoorlog. Zou de heer Levefere niet meer moeten scouten op potentiële goede ronderenners? Hij heeft er toch de neus voor? En op zich is die even leep als de grote Maes.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/11/2020 19:53 door Frederik D..
Tjappie2 12 november 2020 23:09
België wordt voor mij op schitterende wijze geduid door Milow en Klaas Delrue in dit nummer. Als buitenstaander dan hé. Maar iets dergelijks heb ik dan weer met (de Kop van) Noord-west-Overijssel.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/11/2020 23:10 door Tjappie2.
Luijt 12 november 2020 23:43
Fysiek en ook geestelijk.
Sjorsoll 13 november 2020 14:29
[m.youtube.com]

Leuk filmpje, zeker met die statistiek op het einde.
Ulrich A. Boschwitz 13 november 2020 19:21
Remko Schreef:
-------------------------------------------------------
> Sub Culture Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ik ken vrij veel Belgen, zowel zakelijk als
> privé
> > en ik merk eigenlijk niks van een onderhuidse
> > afkeer tov Nederland.
> >
> > Is een perceptie die Nederlanders graag in
> stand
> > lijken te houden, de minzame Belg tov de
> straight
> > in your face Nederlander.
> >
> > Ik merk daar eigenlijk niet zo veel van.
> >
> > Denk dat dat achterhaalde clichés zijn van
> > voorbije generaties ofzo.
>
> Nog nooit bij een veldrit geweest?

Ik heb slechts 1 keer een veldrit bezocht namelijk die van Gieten. En daar waren veel meer Belgen aanwezig dan Nederlanders. Een kleine maar stevig gebouwde Belgische supporter met een muts op in de kleuren van de Belgische vlag viel mij toen bijzonder op. Want hoewel hij helemaal niet geïnteresseerd leek in het verloop van de wedstrijd slaakte hij wel harde oerkreten op de momenten dat Erwin Vervecken voorbij kwam. Op basis van de vlag in in zijn hand met daarop een afbeelding van Erwin begreep ik dat ik die oerkreten moest opvatten als aanmoedigingen. Later ving ik ook nog de volgende woorden van hem op: "Ongelofelijk toch die Ollanders, zij supporteren helemaal niet." Niels Albert won die dag na een solo. En van Niels Albert is het natuurlijk maar een kleine stap naar Philippe Albert. Kennen jullie Philippe Albert? Hij maakte de winnende in 1994 begeleid door de historisch geworden woorden van Rik De Saedeleer namelijk: "Dat is het! Dat is het! Dat is het! Ik wist het! Ik wist het!"

Gelukkig is er nu YouTube en kan je dat schone moment telkens weer herbeleven: [www.youtube.com]

Maar goed, je kan veel over Belgen zeggen (Vlamingen in dit geval) maar niet dat ze geen aanleg hebben voor sport.
Ulrich A. Boschwitz 13 november 2020 19:24
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Mag ik nog een vraagje stellen? Ja, dat mag, zal
> ik maar in jouw plaats antwoorden. En dat vraagje
> is? Wel, ben jij zelf een Belg? Of gewoon een
> Nederlander, die vindt dat Belgen in eendaagse
> wielerwedstrijden zeer goed presteren? smiling smiley

Tja, Ik heb familie in België maar ook in Nederland. Wat maakt dat mij dan? Geen idee eigenlijk.
tvm 14 november 2020 09:39
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hebben ze dat ook in Scandinavië? Wie zijn daar
> de Belgen? De Denen of toch de Noren? En dan
> Canada. Kijk eens hoe South Park omspringt met de
> Canadezen. Op een gegeven moment is er een muur
> tussen Canada en de VS. Wat vinden jullie van een
> muur tussen België en Nederland? Ik hou van
> muren. Muuuur, het woord al. Hardstikke Latijn,
> dat muur, afgeleid van mura. Open grenzen, okay,
> maar niet tussen Nederland en België. En dan de
> Baltische staten. Lijkt mij een verademing om daar
> te wonen. Dat wel. Maar wie zijn daar de
> pispaaltjes? Sorry maar het topic van Ulrich
> vraagt om gebazel. smiling smiley

Als je van muren houdt, dan is het voor jou inderdaad een verademing om in de Baltische Staten te wonen. Mooi die link gelegd (al vraag ik me af of je er zelf bewust van bent).
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen