Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Startgelden in het veldrijden drastisch omlaag

Gepost door El Chaba 
El Chaba 16 november 2020 16:09
VELDRIJDEN: ALLEEN STARTGELDEN VAN VAN AERT EN VAN DER POEL BLIJVEN OVEREIND

In juli bracht WielerFlits al het nieuws dat de startgelden in het veldrijden deze winter gevoelig lager zouden liggen dan de voorbije jaren. Het Nieuwsblad brengt vandaag de bedragen naar buiten. Van Aert en Van der Poel krijgen nog steeds 10.000 euro, alle andere toppers in het veld moeten het met véél minder doen.

Het blijft nog steeds een taboe in de sport: lonen, startgelden en andere financiële vergoedingen houden zowel renners, managers, teams als organisatoren maar al te graag binnenskamers. Toch heeft er eentje de omerta verbroken: Het Nieuwsblad kon de boekhouding inkijken en publiceerde vandaag exclusief de startgelden van de toppers.

En daaruit blijkt dat deze – deels te wijten aan de coronacrisis – zoals eerder al aangegeven zwaar gezakt zijn. Al blijven de twee absolute heersers in het veldrijden buiten schot, weet de krant. Mathieu van der Poel en Wout van Aert krijgen nog elke klassementscross (uitgezonderd in de Wereldbeker: daar is geen startgeld voorzien, maar is de prijzenpot zoveel hoger) 10.000 euro om te starten. Dat is ongeveer evenveel als de voorbije jaren.

Tom Meeusen grootste slachtoffer
Dat laatste moeten we deels nuanceren, want de status van Van Aert en Van der Poel overstijgt het veldrijden. En na hun prestaties tijdens het voorbije wegseizoen, zouden zij in normale omstandigheden ongetwijfeld hun vraagprijs hebben opgedreven. Dus eigenlijk leveren ook zij deels in. Drie jaar geleden kregen de twee ook al 9.000 euro, weet de krant.

Maar voor een aantal andere crossers is het leven deze winter een stuk minder aangenaam geworden. Denk maar aan Tom Meeusen, al is bij hem meer aan de hand dan Covid-19. Vier jaar geleden kon de nog altijd maar 32-jarige veldrijder rekenen op een startpremie die opliep tot 5.000 euro. De daaropvolgende jaren zag hij dat stelselmatig afnemen tot eerst 3.000 euro, vervolgens 1.250 en vorig jaar 1.000 euro. Vandaag krijgt Meeusen nog amper 250 euro.

Een uitzondering is Eli Iserbyt, die pas vorig jaar doorbrak. In 2019 moest de jonge West-Vlaming het nog stellen met 1.400 euro. Dankzij zijn prima resultaten van vorig jaar komt hij nu op 2.250 euro uit. Maar ook hij zou zonder herziening van het systeem nu makkelijk 5.000 tot 6.000 euro aan startgeld hebben opgestreken. Idem voor Belgisch kampioen Laurens Sweeck.

De huidige tarieven in euro’s volgens Het Nieuwsblad:
flag-be Wout van Aert: 10.000
flag-nl Mathieu van der Poel: 10.000
flag-be Eli Iserbyt: 2.250 (vorig jaar 1.400)
flag-be Laurens Sweeck: 2.000
flag-be Toon Aerts: 2.000 (vorig jaar 6.000)
flag-be Michael Vanthourenhout: 1.250 (vorig jaar 2.500)
flag-nl Lars van der Haar: 1.000 euro (vorig jaar 2.750)
flag-be Tim Merlier: 500 (vorig jaar 1.500)
flag-nl Corné van Kessel: 500 (vorig jaar 1.350)
flag-be Thibau Nys: 400
flag-be Tom Meeusen, Daan Soete: 250 (vorig jaar 1.000)
flag-nl David van der Poel: 250
flag-be Thijs Aerts: 150 (vorig jaar 400)

Werd het startgeld vroeger puur door onderhandelen vastgelegd, dan wordt het vandaag deels bepaald door de UCI-ranking. Zo krijgt de top drie op die ranking automatisch 1.000 euro, de volgende zeven krijgen 500 tot 300 euro, voor de nummers 11 tot 25 is dat nog 150 euro. Idem voor de dames.

Daarnaast kan elke crosser nog over een bijkomend bedrag onderhandelen. Voor Toon Aerts, vandaag tweede op de ranking, is dat bijvoorbeeld 1.000 euro extra, wat zijn totaal op 2.000 brengt. Ook opvallend: de jonge Thibau Nys mag dan slechts eerstejaarsbelofte zijn en amper over UCI-punten beschikken, met zijn 400 euro aan startgeld krijgt hij absoluut niet slecht betaald.

Geen inkomsten
Een organisator die alle grote namen – zowel heren als dames – aan de start wil, mocht vorige winter rekenen op een prijskaartje tussen de 55.000 en 60.000 euro, bovenop de normale organisatiekosten. ‘Onhoudbaar’, hoorden we al een paar jaar uit de monden van meerdere organisatoren. Dat bedrag is nu gehalveerd. Tezelfdertijd moet worden vermeld dat een organisator deze winter geen inkomsten heeft van ticketing, vips en drankverbruik omdat er door corona geen toeschouwers zijn toegelaten.
ton duk 16 november 2020 16:22
En dan nog het feit dat er bijna geen /weinig weekenden zijn met 2 crossen...
Is er eigenlijk ook een vrouwenlijst bekend ?
gr
El Chaba 16 november 2020 16:27
Denk het niet, anders hadden ze dat ook wel gepubliceerd, neem ik aan.
En heel veel meer extra dan de verplichte bedragen vanwege de UCI-ranking zal het niet zijn. Zal niet meer dan een paar honderd euro extra voor de toppers zijn, vermoed ik.
Wanny 16 november 2020 17:45
De dameskoersen zijn doorgaans spannender dan de heren. Zo bezien zouden zij meer moeten ontvangen.
Remko 16 november 2020 19:21
Rare discussie altijd over gelijke salarissen en prijzengelden tussen m/v. Sport is business, als er veel mensen kijken en/of veel reclame-inkomsten zijn dan verdien je meer, zo werkt het in de grotemensenwereld ook.

Naar een grand slam finale tussen Federer en Nadal kijken nou eenmaal meer mensen dan tussen Barty en Halep. Raar dat die prijzen dan gelijk moeten worden getrokken. In dat opzicht is het vrouwen veldrijden natuurlijk interessant, dat lijkt steeds meer aandacht te krijgen. De NL dominantie draagt daar overigens niet aan bij lijkt me.
Cecchini 17 november 2020 13:17
En Federer en Ndal spelen ook nog eens om 3 gewonnen sets, en de vrouwen (gelukkig maar met hun nivo en al dat stompzinnige gekreun) om 2.
Horsie is back 17 november 2020 14:01
Horsie vreest, dat er maar één beroep bestaat, waar vrouwen meer verdienen dan mannen. Niet, dat het verder iets om het lijf heeft, maar Horsie wil het toch maar eens gezegd hebben. On topic, waarom zouden vrouwen in relevante topsporten niet naar rato mogen verdienen. De exorbitante bedragen, die nu over de toonbank gaan, zijn natuurlijk pas echt pornografisch, maar daar heeft de Farizeër in de mens natuurlijk geen boodschap aan. Ik vermag niet in te zien, waarom fenomenen, zoals Marianne Vos in het verleden, Annemiek van Vleuten en Chloé Dygert, alhoewel laatstgenoemde nu even alleen nog maar een kat kan dragen, in alle relativiteit (naar rato) niet hetzelfde niveau hebben als mannen.

Apropos tennissport. Velen denken ten onrechte, dat Federer en Nadal super fenomenen zijn, die dat uitsluitend op eigen kracht hebben bereikt. Onzin, onderzoek heeft uitgewezen, dat het perfide systeem, dat aan prof wennissport ten grondslag ligt, hen een enorme voorsprong heeft gegeven.

Bij cosmetica wordt altijd gelijk aan vrouwen gedacht, alhoewel dat wel langzaam lichtjes aan het kantelen is. De tennissport is een vrouw, waarop de cosmetica 5 lagen dik is aangebracht.

Disclaimer: Horsie heeft nog nooit een tennisracket vastgehouden. Dat zal het wel zijn. grinning smiley
Horsie is back 17 november 2020 14:04
Cecchini Schreef:
-------------------------------------------------------
> En Federer en Ndal spelen ook nog eens om 3
> gewonnen sets, en de vrouwen (gelukkig maar met
> hun nivo en al dat stompzinnige gekreun) om 2.

Och arm, Monica is al in 2003 gestopt met tennis spelen. In mijn herinnering riep ze alleen maar om haar geliefde "Henri".
Remko 17 november 2020 14:22
Horsie wrote: ''Waarom zouden vrouwen in relevante topsporten niet naar rato mogen verdienen?'

Nou, omdat topsport leeft bij de gratie van het publiek en reclame-inkomsten. Als blijkt dat er structureel veel meer (tv)publiek is bij vrouwenwielrennen dan zullen op termijn de salarissen stijgen.


@ Horsie, waarom zouden mannen in sport A meer verdienen dan mannen in sport B?
DeZusVanJohan 17 november 2020 15:39
Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------
> Horsie vreest, dat er maar één beroep bestaat,
> waar vrouwen meer verdienen dan mannen. Niet, dat
> het verder iets om het lijf heeft, maar Horsie wil
> het toch maar eens gezegd hebben.

Vrouwen verdienen vaak juist meer dan mannen in typische mannenberoepen
Hier een Amerikaans lijstje
[www.businessinsider.com]

Taylor Swift was de meest verdienende muzikant van 2019 en de hoogste salarissen bij modellen zullen ook vooral naar vrouwen gaan.
Eindhovuh 17 november 2020 16:22
Monica was vrij rustig vergeleken met de helft van wat nu op de baan kreunt.
Horsie is back 17 november 2020 17:17
DeZusVanJohan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Horsie is back Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Horsie vreest, dat er maar één beroep
> bestaat,
> > waar vrouwen meer verdienen dan mannen. Niet,
> dat
> > het verder iets om het lijf heeft, maar Horsie
> wil
> > het toch maar eens gezegd hebben.
>
> Vrouwen verdienen vaak juist meer dan mannen in
> typische mannenberoepen
> Hier een Amerikaans lijstje
> [www.businessinsider.com]
> re-women-earn-more-2018-4?international=true&r=US&
> IR=T
>
> Taylor Swift was de meest verdienende muzikant
> van 2019 en de hoogste salarissen bij modellen
> zullen ook vooral naar vrouwen gaan.

Spooky action at a distance.
Horsie is back 17 november 2020 17:27
Remko Schreef:
-------------------------------------------------------
> Horsie wrote: ''Waarom zouden vrouwen in relevante
> topsporten niet naar rato mogen verdienen?'
>
> Nou, omdat topsport leeft bij de gratie van het
> publiek en reclame-inkomsten. Als blijkt dat er
> structureel veel meer (tv)publiek is bij
> vrouwenwielrennen dan zullen op termijn de
> salarissen stijgen.
>
> @ Horsie, waarom zouden mannen in sport A meer
> verdienen dan mannen in sport B?

Vind jij de Koehandel bij Barca ook zo erg? Mogen maar 382,7 miljoen euries aan salarissen uitgeven in plaats van 671 miljoen.
Ik gebruik de term naar rato en dat begrip kan heel flexibel ingevuld worden. Ik pleit hier niet voor absolute gelijkschakeling en zelfs niet voor gelijke beloning voor gelijke prestaties zoals in het bedrijfsleven zou moeten gelden. Maar er zit echt wel beweging hierin.
Andere Peter 17 november 2020 20:14
Ik vind dat ernstig, ja. Als Messi geld genereert vanwege zijn specifieke kwaliteiten, dan zie ik dat geld het liefst naar Messi gaan. En niet naar Nike of een andere parasiterende sponsor.

Overigens speelt hier wel mee dat door de omstandigheden (corona) Messi's specifieke kwaliteiten minder geld genereren. In die zin is het niet zo erg.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/11/2020 20:15 door Andere Peter.
Horsie is back 17 november 2020 20:37
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik vind dat ernstig, ja. Als Messi geld genereert
> vanwege zijn specifieke kwaliteiten, dan zie ik
> dat geld het liefst naar Messi gaan. En niet naar
> Nike of een andere parasiterende sponsor.
>
> Overigens speelt hier wel mee dat door de
> omstandigheden (corona) Messi's specifieke
> kwaliteiten minder geld genereren. In die zin is
> het niet zo erg.

Ik ga me niet opwerpen als een sporteconoom, maar wijs toch even op het economische feit, dat Messi elke seconde een euro zou kunnen spenderen aan zo ongeveer elke begrafenis, die dagelijks op onze planeet plaatsvindt, of voor hen, die dit te macaber vinden voor elke boreling. Met een Euro cent per seconde zou hij nog heel goed kunnen overleven. Als we dit ook nog eens daadwerkelijk zouden extrapoleren op de minuten, dat hij dan waar voor zijn geld geeft, al is ook hij nu bezig alvast de afdaling van de Olympus te verkennen, waar komen we dan op uit?
Curzio 18 november 2020 18:49
Soms gaat het ook niet meer alleenn om geld maar om ethiek. De voetbslsalarissen bij Europese topclubs zijn pervers.
Clavan 19 november 2020 13:57
Goed presterende mannelijk 'adult-movie' sterren verdienen ook meer dan de vrouwelijke variant. Omdat er niet zo heel veel zijn die alle benodigde geschiktheidseisen hebben.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/11/2020 13:58 door Clavan.
El Chaba 19 november 2020 15:40
Nou, het gekreun van de mannen is net zo stompzinnig, toch?
El Chaba 19 november 2020 15:43
Eens, maar dat geld ook voor basketbal, honkbal en vast nog wat meer sporten.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen