Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Jakobsen doet zijn indrukwekkende verhaal

Gepost door Anony 
Anony 24 december 2020 11:37
Jakobsen doet zijn indrukwekkende verhaal: ‘Elke keer dacht ik: dit is ’t, ik ga dood’Met meer dan tachtig kilometer per uur vloog hij in de hekken. Fabio Jakobsen (24) overleefde ternauwernood een afgrijselijke val in de eerste etappe van de Ronde van Polen. Stapje voor stapje werkt hij aan zijn herstel. Dit is voor het eerst dat hij zijn verhaal doet. Over overleven, een biddende priester, een dikke kont en Dylan Groenewegen.

Door Thijs Zonneveld


Hij wordt wakker in een ziekenhuisbed. Bewegen kan hij nauwelijks, praten helemaal niet. In zijn keel zit een buis. Waar hij is weet hij niet, wat er gebeurd is evenmin. Aan zijn bed staan drie artsen. Ze zeggen dat ze hem hebben geopereerd en ze vragen hem of hij zijn benen en armen kan bewegen. Dat gaat, met moeite. Ze vertellen hem dat hij gewonnen heeft en vragen of hij wil weten hoe hij eruit zag toen hij werd binnengebracht. Hij knikt. Een van de artsen laat een foto zien. ,,Ik zag alleen maar bloed. Het leek meer op een aangereden dier. Ik dacht: Hè? Zo zie ik er toch helemaal niet uit?”

Twee dagen eerder, op 5 augustus, stapt Fabio Jakobsen op de fiets voor de eerste etappe in de Ronde van Polen. Dat het een massasprint gaat worden, dat staat eigenlijk al vast. Een snelle, chaotische. ,,Het was voor de meeste renners de eerste koers na de coronapauze. Ik kende het plaatselijke rondje, een jaar ervoor had ik er ook al gereden. Links, rechts, dwars door Katowice. De finish was op dezelfde plek als altijd: in dalende lijn. Ik weet nog dat ik goede moed had. Dat ik op het plaatselijke rondje zwaaide naar mijn maatje Julius van den Berg, die in de kopgroep zat. Hoe ik in het wiel van mijn ploeggenoten Davide Ballerini en Florian Sénéchal naar de laatste kilometer reed. Dat is het laatste dat ik me herinner. Daarna wordt het zwart.”

Iets meer dan duizend kilometer verderop zit zijn vriendin Delore (22) met haar ouders voor de tv in de keuken. ,,Ik word altijd zenuwachtig in de laatste tien kilometer, als het gedrang begint. Dan ga ik wat anders doen. Ik luister wel, maar ik heb afleiding nodig. Die dag ook. Mijn vader riep dat hij goed zat, dat hij ging winnen. Dus ik ging kijken. Ik zag hem aangaan, uitwijken, en voordat ik het wist lag hij in de hekken. Het ging zo snel. In de herhaling zag ik hem over de kop gaan en met zijn rug tegen een man en een finishboog aan klappen. En dat zijn helm van zijn hoofd vloog in de val. Ik wist: dit is foute boel. Ik heb Yvan Vanmol gebeld – de dokter van de ploeg, maar die wist op dat moment ook nog niks, behalve dat hij buiten bewustzijn was. Op Twitter las ik alleen maar spookverhalen. Een halfuur lang heb ik onder de tv gezeten, biddend dat hij niet dood zou gaan. Daarna ben ik gaan inpakken om naar Polen te gaan. ’s Avonds laat ging mijn telefoon. De ploegarts. Ik heb ’m een tijdlang laten overgaan omdat ik niet durfde op te nemen. Ik was heel bang dat dat het moment zou zijn waarop hij zou zeggen dat Fabio er niet meer was.”

Fabio: ,,Dat scheelde ook niet zoveel.”

Ben je in levensgevaar geweest?
,,Mijn ploegmaat Florian heeft zijn fiets tegen een hek gezet en is naar me toe gerend. Hij zag dat ik op het asfalt lag, tussen de hekken. Er was overal bloed. De mensen eromheen deden niets – ze waren bevroren door de aanblik. Florian zag dat ik lag te stikken in mijn eigen bloed. Ik kon niet bewegen, hij zag de paniek in mijn ogen. In een reflex heeft hij mijn hoofd gepakt en iets opgetild, zodat het bloed uit mijn mond en keel liep. Daarna werd ik rustiger, zei hij. Maar verder weet hij er ook niets meer van, zijn herinnering stopt daar. Op tv-beelden zie je dat hij even later staat te huilen. Hij heeft getwijfeld of hij het goed had gedaan, de dagen erna. Of hij mijn hoofd wel op had moeten tillen in verband met een mogelijke dwarslaesie. Maar het was kiezen tussen twee kwaden en hij heeft de juiste keuze gemaakt. Verder heb ik geluk gehad dat de arts van UAE, Dirk Tenner, uit zijn auto is gesprongen. Hij heeft een achtergrond als trauma-arts, hij heeft de situatie gecoördineerd totdat de traumahelikopter er was.”

Dus die mensen hebben je leven gered.
,,Ja, en die UCI-commissaris waar ik bovenop ben geklapt. Hij stond achter het hek te filmen, maar hij was eigenlijk een soort menselijk stootkussen. Als hij daar niet had gestaan, was ik op de finishboog gekatapulteerd. Dat had ik niet na kunnen vertellen.”

Hoe is het met die man eigenlijk?
,,Een hoop gebroken ribben, maar verder wel oké.”

Je bent in een kunstmatige coma gebracht op weg naar het ziekenhuis. Heb je gedroomd? Gehallucineerd?
,,Niks. Ik ben twee dagen kwijt. Ze hebben me die eerste nacht vijf uur lang geopereerd en ik ben aan de beademing gelegd. Maar mijn eerste herinnering na de val is die drie doktoren aan mijn bed. Alles was toen nog vaag en wazig. Een dag later kwamen Delore en mijn vader op bezoek, in een beschermend pak en met een mondkapje op vanwege corona. Ze zijn, samen met mijn moeder, mijn zusje en de psycholoog van Deceuninck-Quick-Step door de ploeg naar Polen gevlogen. Dat ze in zo’n pak voor me stonden is eigenlijk het eerste moment dat ik me bewust werd van de situatie. Ik tikte op mijn pols omdat ik wilde weten hoe laat het was. Zeiden ze: het is vier uur op zaterdag. Toen pas besefte ik dat het drie dagen na de val was. En dat ik op de intensive care van een Pools ziekenhuis lag. Daar leggen ze je niet omdat je je scheenbeen gebroken hebt. Delore had haar telefoon mee. Daarop heb ik getypt: vertel me wat er is gebeurd. Ze legden uit dat ik de hekken in was gereden in de sprint.”

Delore: ,,Zijn gezicht was vierkant. Eigenlijk herkende ik hem alleen aan het stukje bij zijn ogen. Zijn wenkbrauwen, zijn wimpers. Voor de rest: overal hechtingen, alles was beurs. Hij was kaalgeschoren, er zat een grote blauwe plek op zijn hoofd waar zijn hersenen tegen zijn schedel waren gebotst. Hij had een drain om hersenvocht af te voeren. Zijn mond kon niet open. Dat lukte later pas. Ik weet nog dat ik erin keek: er was niets. Zijn tanden weg, de helft van zijn gehemelte weg, een stuk kaak weg. Ik keek zo naar de binnenkant van zijn neus.”

Fabio: ,,Ik had heel veel moeite met ademhalen, ik was bang om te stikken. Door die canule, een soort buis in mijn keel, maar ook door mijn gekneusde longen. Ik kreeg allerlei soorten medicatie. Daardoor viel ik steeds weg. Dan werden mijn voeten doof, dat trok op naar mijn bekken, daarna begon het in mijn handen en schouders tot onder mijn nek – en dan zakte ik weg. Elke keer dacht ik: daar ga ik. Dit is het, ik ga dood. Was niet zo, maar zo voelde het wel. Dat is een keer of vijftig, misschien wel honderd gebeurd. Ik had doodsangst. Ik lag te knokken, ik ging extremer ademhalen, ik voelde paniek. Dat werkte averechts, want daardoor kreeg ik nog meer medicatie om me rustig te houden, waardoor ik nog vaker wegviel. Het waren de langste dagen uit mijn leven. Ik heb nog nooit zo afgezien. Ik zou nog liever drie Vuelta’s achter elkaar rijden dan nog één dag op de ic.”

Was er niemand die je uitlegde wat er gebeurde?
,,Nee. En ik kon het ook niet vragen. Misschien was het ook omdat ik erbij lag als een zombie. Alsof ik van de wereld was. Maar ondertussen kon ik over alles nadenken. Ik hoorde en zag wat er om me heen gebeurde. In de kamer naast me lag iemand anders. Op een gegeven moment ging het alarm heel lang af. Daarna werd het stil en werd er een aluminium kar door de gang gereden. Zo’n grote, lange. Eentje waar je een lijk op legt als-ie naar de vriezer wordt gereden. Ik wist: dit is menens. Hier gaan mensen dood. Er is ook twee keer een priester langs geweest om voor me te bidden.”

Een priester?
,,Ze vroegen of hij naast me mocht komen zitten. Ik heb maar geknikt. Ik ben geen gelovig man of zo. Maar ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Als ze een imam of een boeddhist naar binnen hadden gestuurd, had ik hetzelfde gedaan. Ik was wanhopig, ik wilde gewoon graag blijven leven.”

Wat heeft-ie gezegd?
,,Geen idee. Hij las een boekje voor, in het Italiaans. Misschien heeft-ie gebeden dat ik zou blijven leven, maar voor hetzelfde geld reserveerde hij een plekje voor me in de hemel.”

Wanneer wist je dat je het zou overleven?
,,Op maandag, de derde dag dat ik wakker was op de ic. Toen dacht ik: als ik nu nog niet de pijp uit ben, dan zal het ook wel niet gebeuren. Kwam ook doordat Yvan langskwam. Die kon me uitleggen wat er was gebeurd en hoe ik ervoor stond. Maar hij stond wel met tranen in zijn ogen aan mijn bed. Ik kon aan zijn ogen zien hoe erg het met me was.”

Laten we de lijst maar even langs-lopen dan. Wat was er allemaal kapot?
,,Een hersenkneuzing. Scheurtjes in mijn schedel. Neus gebroken. Gehemelte gebroken en gescheurd. Tien tanden eruit. Een stuk van mijn boven- en onderkaak verdwenen. Snijwonden in mijn gezicht. Mijn oorschelp was ingesneden. Gebroken duim. Schouder gekneusd, longen gekneusd. De zenuw van mijn stemband heeft een klap gekregen. En mijn billen zwaar gekneusd. Ik heb de klap opgevangen met mijn gezicht en daarna met mijn kont: daarmee ben ik tegen die man geklapt. Dat was een mazzeltje: ik heb nogal een dikke kont. Daarop kreeg ik in de eerste week ook grote doorligplekken: ik heb er vier weken niet op kunnen zitten. In Polen kon ik nog niet praten. Dat lukte pas toen ik naar Leiden was gebracht, met een andere canule.”

Je gezicht is wonderwel goed hersteld.
,,Het valt mee, ja. Ik heb een soort hazenlip op de plek waar ik het reclamebord heb geraakt en mijn neus ziet eruit alsof ik heb gebokst met Mike Tyson. Maar de schade zit vooral van binnen. Er zijn stukken bot verdwenen, het is één groot litteken. Alleen in mijn gehemelte zaten al tachtig hechtingen. Ze hebben een stuk bot uit mijn bekkenkam genomen en die in mijn kaak gezet. In februari word ik opnieuw geopereerd, dan zetten ze er een implantaten in waarop straks mijn tanden worden geplaatst. Maar dat duurt nog wel even. Volgend najaar heb ik pas weer al mijn tanden.”

Je vertelt het bijna laconiek.
,,Ik ben van mezelf vrij rustig. Verder maak ik me ook niet heel erg druk over hoe het eruit ziet. Ze kunnen nog iets aan mijn neus doen voor het esthetische, maar dan zou ik meer littekenweefsel aan de binnenkant krijgen. Dat wil ik niet, want daar kun je last van hebben met ademen.”

Fiets je alweer?
,,Nu wel, ja. Maar dat heeft wel een tijd geduurd. De eerste acht weken heb ik in een donkere kamer gezeten. Geen telefoon, geen tv. Ik moest gewassen worden door Delore, als ik mijn bed uit kwam om te ontbijten, was ik zo moe dat ik daarna meteen weer in slaap viel op de bank. Ik at smoothies en een soort chocomel van het ziekenhuis, met heel veel calorieën erin. Ik weet nog dat we pizza bestelden aan het einde van de eerste week dat ik thuis was. Ik heb tien minuten gedaan om één hapje weg te krijgen. Best lastig met een half gebit. De volgorde is: eerst herstellen, dan weer een normaal mens worden, dan kijken of ik weer wielrenner kan zijn. Ik ben nu zover dat ik om de dag twee uurtjes fiets. Rustig hoor, op koffierondjestempo. Ik heb nog geen sprintje getrokken. Maar ik heb wel weer een schema en ik ben mee geweest op trainingskamp met de ploeg. Een paar weken geleden heb ik een rondje gefietst met een paar ploegmaten die langskwamen. Het ging misschien dertig kilometer per uur door de polder, maar ik was euforisch. Het voelde alsof ik over de Champs-Élysées reed tijdens de laatste etappe van de Tour. Ik besefte hoeveel ik van mijn beroep hou, hoe graag ik koers. De dokters en mijn trainer willen geen datum op mijn rentree plakken. Die zeggen: rustig aan, stapje voor stapje. Stiekem hoop ik zelf dat ik erbij ben als er in maart gekoerst wordt, maar het is realistischer dat het augustus wordt. Hoe mooi zou het zijn als ik een jaar na de val weer in staat ben om écht mee te doen in de finale?”

Twijfel je soms of het nog kan? Is het fysiek mogelijk om straks weer te fietsen op het hoogste niveau?
,,Ik geloof dat het kan. Voorlopig is er in elk geval nog niets gevonden waardoor het níet kan. Het zat erin, dus ik hoop dat het er nog steeds in zit. Maar mijn lichaam heeft een enorme klap gehad en er is flink wat door elkaar gehusseld. Het kan zijn dat er iets is waardoor ik niet meer 100 procent haal, maar dat weet ik pas als ik het probeer. De zenuw van mijn stemband lijkt zich te herstellen, dat is belangrijk, omdat-ie mee moet bewegen als ik ademhaal. Maar wat als-ie 98 procent herstelt en niet 100? Dat maakt niet veel uit als je alleen recreatief een rondje trapt, maar wat als je ermee in de WorldTour moet sprinten?”

En psychologisch? Denk je dat je straks weer durft te sprinten?
,,Ja, maar dat weet ik pas als ik weer middenin een massasprint zit. Het is een voordeel dat ik me niks herinner van de crash zelf. Ik droom er niet over, ik ben niet bang om te vallen. Ik hou me ook voor dat het niet vaak gebeurt dat het zó erg is, dat het statistisch ook weer niet zoveel voorkomt. Ik win niet twee keer de loterij, toch? Als ik wil terugkomen, moet ik durven om in een gat te duiken. Een sprinter die te veel remt, die wint niet.”

Ik neem aan dat je de beelden van je crash hebt teruggezien.
,,Ja. Op de intensive care in Polen al.”

Hoe kijk jij naar de actie van Dylan Groenewegen?
,,Het is heel duidelijk. Dylan wijkt van zijn lijn af en doet de deur dicht als ik er langs kom. Dat heeft iedereen wel gezien, denk ik. Als hij de deur iets eerder dichtdoet, kan ik nog remmen. Als hij het iets later doet, dan was ik er al voorbij geweest. Nu ging het precies fout. Ik kon geen kant meer uit. Ik denk dat we daar 84 per uur reden. Dan is de reactietijd nog kleiner dan normaal.”

Neem je het hem kwalijk?
,,Ja, ergens wel. Ik ben niet zo verlicht dat ik zeg dat hij er niks aan kon doen. Maar ik vind het vooral jammer. Voor mezelf, voor hem, voor onze ploegen. We waren de twee snelste sprinters van Nederland, we hoorden bij de beste sprinters van de wereld. Het was het hele jaar al stuivertje wisselen: de ene keer won hij, de andere keer won ik. We zouden allebei naar de Giro gaan. We waren begonnen aan een duel dat nog heel lang kon duren. Zo’n duel, daar draait onze sport om. We zijn entertainers en krijgen daarvoor betaald. Ik keek er heel erg naar uit om me met hem te meten. Maar dan gebeurt zoiets, met alle respect, in de Ronde van Polen. Ik vind het moeilijk om te begrijpen waarom hij het gedaan heeft. Heeft hij me niet gezien? Heeft hij te veel risico genomen? Wilde hij winnen ten koste van alles? Hij wist ook dat het een snelle aankomst was, wat de risico’s waren. Voor mij is sprinten meer dan het bordje 200 zien en dan aangaan. Het is niet als kip zonder kop rammen op de pedalen. Hij had moeten nadenken over de gevolgen. We zijn mensen, geen beesten. Dit is sport, geen oorlog waarin alles geoorloofd is.”

Heb je contact met hem?
,,Hij heeft me een bericht gestuurd om te vragen hoe het met me ging. Daar heb ik op gereageerd. Niet lang geleden heeft hij me gevraagd of we een keer konden afspreken. Ik snap dat het ook op zijn ziel drukt, dat hij het ook achter zich moet laten. Maar ik ben er nog niet aan toe. Ik wil eerst iets meer weten hoe ik eraan toe ben, qua herstelproces. Hoe beter het met mij gaat, hoe beter het ook voor hem is. Hij heeft dit ook niet gewild. En hij krijgt een hoop stront over zich heen van anonieme mensen achter hun toetsenbordje – dat is belachelijk. Ik hoop oprecht dat hij straks weer in de sprints kan doen waar hij goed in is, dat dit straks achter ons ligt.’’

Hij is door de UCI voor negen maanden geschorst. Vind je dat terecht?
,,Het is heel lang. Maar als je het netto bekijkt, is het maar een maand of twee. Uiteindelijk heeft hij het leven van iemand anders in gevaar gebracht door zo gevaarlijk te sprinten. Daar moeten we veel meer naar kijken in het wielrennen. We moeten af van die wildwest, van het idee dat je kunt sprinten zonder oog voor anderen. Laat dit een precedent zijn: de volgende die zoiets doet, staat ook minimaal een halfjaar langs de kant. Jury’s zouden veel strakker moeten handhaven. Nu is het vaak een soort nattevingerwerk. Dylan is zelf een keer de hekken in gereden zonder dat er een straf werd uitgedeeld, hij wéét dus hoe het voelt. En hij heeft zelf de deur dichtgedaan voor Oliver Naesen in de Eurometropole Tour van 2016. Ook geen straf. Als je dat niet doet als jury, geef je toch het signaal dat het misschien wel kan. Dat gaat in iemands hoofd zitten. Maar Dylan had daar ook kunnen denken: ‘Oef, dat ging maar net goed, dit overkomt me niet nog een keer. Ik moet er in de toekomst voor zorgen dat ik rechtdoor sprint.’ Maar laat me duidelijk zijn: mijn verwondingen zijn óók zo erg door de hoge snelheid en de hekken. Die vingen me niet op, ze vouwden in elkaar. Er loopt nu een onderzoek naar, waaruit moet blijken of ze deugdelijk in elkaar waren gezet. Als je erop gaat letten, zie je het bij veel meer koersen: hekken met uitstekende pootjes, hekken met openingen ertussen.”

Jouw val lijkt wel iets te hebben losgemaakt. Onder de renners, onder de ploegen en zelfs bij de UCI. Denk je dat we de crash over een paar jaar zien als een keerpunt? Als het moment waarop veiligheid van renners wél belangrijk werd?
,,Ik hoop het. De UCI zou zich er veel meer over moeten buigen. Dit soort gevaarlijke finishes moet eruit. Wat ik wel weet, is dat ik niet meer meesprint als ik zie dat de hekken niet deugen.”

Je hebt het hele medische circuit van binnen en buiten gezien, je ligt er lange tijd uit en misschien is je vervolg van je carrière in gevaar. Wie draait er op voor die schade?
,,Dat is gecompliceerd. Ik heb geen rechten gestudeerd, maar volgens mij zijn er meerdere partijen die geheel of gedeeltelijk aansprakelijk zouden kunnen zijn. Dylan, zijn werkgever – Jumbo-Visma, de organisatie van de Ronde van Polen en de UCI. Als ik terugkom op niveau dan valt het allemaal nog relatief mee, maar wat als blijkt dat ik straks niet echt niet meer kan fietsen? Mijn huidige contract bij Deceuninck-Quick Step loopt tot eind 2021. Als ik voor die tijd niks presteer, dan kan het zomaar klaar zijn. Niemand wil een manke renner die niks meer durft. Ze gaan me geen salaris betalen omdat ze me zo zielig vinden. Er is een scenario waarbij ik eind volgend jaar geen wielrenner meer ben en de ploegendienst van de fabriek in kan. Daar is niks mis mee, maar het gaat wel om andere bedragen en een ander perspectief. Het gaat om mijn toekomst, die van Delore en misschien ook wel van onze kinderen. Daarom denk ik niet te licht over die aansprakelijkheidszaak. Het is een soort stok achter de deur voor als het tóch niet helemaal goed meer komt. Het zou heel vreemd zijn als ik straks met de ellende zit door een actie van een ander en omstandigheden die ik niet gecreëerd heb.”

Dit soort aansprakelijkheidszaken kunnen jaren duren.
,,Ja. Zeker richting Polen en de UCI. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen. Richting Dylan en Jumbo-Visma is het misschien iets makkelijker, dat kan gewoon in Nederland. Maar ik hoef helemaal niet per se te procederen om het uiterste eruit te halen. Het gaat me heus niet alleen om geld, het gaat ook om verantwoordelijkheid. Er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Hoe of wat, dat weet ik ook nog niet precies. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Deceuninck-Quick-Step en ik hoef er zeker niet weg. Maar misschien dat ze bij Jumbo-Visma wel zeggen: we bieden ’m een contract aan, ongeacht hoe en of hij terugkomt. Dat is ook een manier van verantwoordelijkheid pakken. En áls ik dan in een ploeg terechtkom met Dylan, kan-ie mooi de sprint voor me aantrekken, hahaha.”

Heeft het je veranderd, de crash? Sta je anders in het leven nu je zo dichtbij de dood bent geweest?
,,Ik heb op de ic mijn zegeningen geteld. Als Delore en mijn ouders langs waren geweest, rolden de tranen over mijn wangen. Ik dacht aan wie ik had, wie ik allemaal kende. Mijn ouders, mijn vriendin, mijn vrienden, mijn schoonfamilie, mensen in mijn omgeving die altijd oprecht geïnteresseerd zijn. Maar ook aan de artsen, de verpleegsters, al die mensen die je weer oplappen. Als je zoiets meemaakt, wordt het heel speciaal. Een band die eerst heel vanzelfsprekend is, wordt ineens heel bijzonder. Je beseft dat alles tijdelijk is, dat het zomaar over kan zijn. Delore en ik waren van plan om naar Monaco te verhuizen. Een van de eerste dingen die ik heb gezegd toen ik een buisje in mijn keel kreeg waarmee ik weer kon praten was: dat doen we niet. Ik wil in de buurt van mijn ouders zijn, van mijn zusje, mijn schoonouders, mijn vrienden, ik wil even langs kunnen bij mijn opa en oma. De verkering met Delore was al heel goed, maar als je zoiets doorstaat met z’n tweeën, dan wordt het nog beter. Het heeft iets onvoorwaardelijks gekregen.”

Delore: ,,Ik ben zo blij dat-ie nog leeft. Dat-ie elke ochtend wakker wordt.”

Fabio: ,,Ik ook, ik ook.”

Bron: AD.nl
Anony 24 december 2020 11:49
Opluchtend, maar toch ook wel confronterend. Weet niet goed of je nu moet zeggen dat de schade aan zijn gezicht mooi behandeld is of toch erg opvallend is en blijft. En dat is natuurlijk slechts het oppervlakkige. Het zou onwaarschijnlijk straf zijn als hij ooit weer op niveau mee kan sprinten. Het is hem van harte gegund, en ik ben al zeer blij voor hem en zijn naasten dat een 'normaal' leven wellicht geen probleem meer zal zijn.
Horsie is back 24 december 2020 12:05
Het aantal mannen, dat er vergelijkbaar uitziet en waarvan ik niet veronderstel, dat ze met 84 door een dranghek zijn gevlogen is groter dan het aantal eurocenten, dat ik bezit and counting. grinning smiley . Zag vanochtend op de NOS website een interview van ook een gevallen held, Joop Zoetemelk. Dat viel niet echt mee. Ik wacht al eeuwig op een foto met handtekening met zijn rechterhand. Hoop toch van harte, dat de functionaliteit van de rechter hand weer snel terugkeert en hij weer een vrolijker Joop wordt.
Frederik D. 24 december 2020 12:47
Ja, echt indrukwekkend. Een indrukwekkend verhaal van een indrukwekkend mens. En ontroerend.
Slimmerd 24 december 2020 12:59
Wat vindt jij als Belg van de kop die Sporza gebruikt bij het aanhalen van dit interview. Logisch dat dit ook nieuws is voor hun, maar om dan

Quote
Jakobsen
Ben er nog niet aan toe om Groenewegen te ontmoeten

te gebruiken. Is weer puur sensatiezucht als je het mij vraagt, sowieso valt de beperkte journalistieke houding van Sporza de laatste maanden erg op bij hun sociale media.


Voorts eens met je stelling dat het erg mooi zou zijn om Jakobsen überhaupt weer in een topsprint te zien
Inigo 24 december 2020 13:00
Geeft zelf ook mooi de oplossing voor de hele zaak aan: contract bij Jumbo vanaf 2022
El Chaba 24 december 2020 13:43
Telegraafstijl, dus de meest sensatiegerichte quote er uit pikken. De traditionele media hebben het zwaar, dus die tendens zie je wel meer tegenwoordig, bij de van oudsher wat 'serieuzere' media.
Maar het is ook niet uit zijn verband gerukt of zo, wat je vaak bij de echte foute roddelbladen (Privé Story, etc.) of roddelkranten (Bild, The Sun) ziet, dus "beperkt journalistiek" vind ik een wat overdreven term.3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/12/2020 14:23 door El Chaba.
Anony 24 december 2020 13:46
Slimmerd Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat vindt jij als Belg van de kop die Sporza
> gebruikt bij het aanhalen van dit interview.
> Logisch dat dit ook nieuws is voor hun, maar om
> dan
>
>
Quote
Jakobsen
> Ben er nog niet aan toe om Groenewegen te
> ontmoeten
>
>
> te gebruiken. Is weer puur sensatiezucht als je
> het mij vraagt, sowieso valt de beperkte
> journalistieke houding van Sporza de laatste
> maanden erg op bij hun sociale media.
>
>
> Voorts eens met je stelling dat het erg mooi zou
> zijn om Jakobsen überhaupt weer in een topsprint
> te zien


Volkomen met je eens. Ik had exact dezelfde mening over die titel. Al volg ik ook de nuance van El Chaba.

Ik heb de indruk dat de online redactie wat verder is afgedreven van de televisieredactie, wat kwaliteit betreft. En dat zie je uiteraard bij de social media ook, qua onzorgvuldige taalfoutjes en dergelijke.
tvm 24 december 2020 17:19
Droomscenario:

Augustus 2024, Parijs. Nederland rijdt met 2 kopmannen: Groenewegen en Jakobsen. De eerste trekt de sprint aan voor de tweede. Jongensboek.
De zwarte trui 24 december 2020 18:36
Knap dat hij er zo (volwassen) over kan praten. Echt een goede gozer.
Carlos Danger 24 december 2020 21:39
Slimmerd Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat vindt jij als Belg van de kop die Sporza
> gebruikt bij het aanhalen van dit interview.
> Logisch dat dit ook nieuws is voor hun, maar om
> dan
>
>
Quote
Jakobsen
> Ben er nog niet aan toe om Groenewegen te
> ontmoeten
>
>
> te gebruiken. Is weer puur sensatiezucht als je
> het mij vraagt, sowieso valt de beperkte
> journalistieke houding van Sporza de laats
> maanden erg op bij hun sociale media.
>
>
> Voorts eens met je stelling dat het erg mooi zou
> zijn om Jakobsen überhaupt weer in een topsprint
> te zien

Wat vindt jij als Hollander van de kop, die nu.nl gebruikt bij het aanhalen van dit interview?

"Ben er nog niet aan toe Groenewegen te ontmoeten".1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/12/2020 21:40 door Carlos Danger.
Slimmerd 24 december 2020 22:17
Nu.nl, daar kom ik gelukkig nooit, maar waardeloos. Je bent echt geen waardige journalist als je dat als kop wilt gebruiken
merijntje mortirolo 25 december 2020 07:33
Wat vind jij van iemand die "Vindt jij" schrijft?
Anony 25 december 2020 08:31
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat vind jij van iemand die "Vindt jij" schrijft?

smileys with beer
Slimmerd 25 december 2020 09:04
El Chaba 25 december 2020 10:29
Wat vind jij van iemand, die op eerste Kerstdag om 07:33 uur op een wielerforum een reactie plaatst..?
Eddy Veen 25 december 2020 10:35
Dat sprinten is nooit de bedoeling geweest van wielrennen en ooit ontstaan en in stand gehouden door ploegentactiek. Mij kan het niet bekoren. Weg ermee. Als ik sprints wil zien kijk ik liever naar Lavreysen en Hoogland. De mooiste slotetappe van de Tour was die van 1989. Ik vind Jakobsen verder wel een geschikte peer.
merijntje mortirolo 25 december 2020 10:48
Kerstdag kan me gestolen worden en slapen is voor mietjes.
merijntje mortirolo 25 december 2020 10:59
@Slimmerd Dan is het goed.

(Ik probeer de dt-regel meer te beschermen dan mijn eigen kinderen. Die zoeken het lekker zelf maar uit. Etters).

((Was jij trouwens niet ooit degene die mij wees op hoe men het bijwoord 'heel' dient te gebruiken? In ieder geval dank ik diegene in gedachten nog geregeld)).

Vond/vind het interview overigens tot op de helft een waar emotioneel verhaal, maar vanaf dat Dylan Groenewegen ter sprake komt glijdt het af naar 'banaal.'

(Dat rijmt per ongeluk).

Misschien dat het niet Thijs' schuld is, eerder die van de eindredacteur, maar als de 'tweede helft,' die zo ongeveer loopt vanaf de interviewer die vraagt "Ik neem aan dat je de beelden van je crash hebt teruggezien" (zonder vraagteken), omgedraaid wordt met de rest (qua vragen, intro's blijven intro's) heb je een tear jerker van een interview waarbij La vita è bella of desnoods E.T. of Moonlight (Jezus (happy birthday), take your pick) in het niets valt.

De briljante uitsmijter wordt dan: "Een sprinter die te veel remt, die wint niet."

Ze hebben waarschijnlijk gedacht Groenewegen tot het eind te bewaren, 'want dat wil iedereen weten,' maar de echte pijn, de echte emotie zit (okee, wat mij betreft dan) juist in Fabio's verhaal van het wakker worden en de langzame komst van het besef waar hij is, hoeveel geluk hij bij dit ongeluk heeft, wat het leven waard is, wat liefde betekent etc etc etc.

Het AD is een kutkrant. Dan willen ze het emotioneel maken, komen met dit compleet-falende broddelwerk.

Vind zeker dat Fabio het netjes oppikt, hij weet ook dat hij er iets over 'moet' zeggen, maar hoe het AD het brengt is toch weer net 'zeurend-Calvinistisch.'

Bedankt voor het plaatsen, Anony.

Mijn wijf (010-bitch) leest het AD, dus mijn 'Premium-artikelen' zijn altijd op. (Ja, ook in de andere browsers).

HUP kerst koers!
Eddy Veen 25 december 2020 11:04
Het wordt tijd dat jij je forumnaam met hoofdletters gaat schrijvenwinking smiley
lodjan 25 december 2020 11:09
Eens, dat doet meer recht aan zijn Mooie Bijdragen (met hoofdletters MB (hé, dat is toevallig)).1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/12/2020 11:10 door lodjan.
El Chaba 25 december 2020 11:11
lodjan 25 december 2020 11:13
Hij was niet eens de eerste winking smiley
merijntje mortirolo 25 december 2020 11:43
(Fuck you, El Chaba.
Kloteklapmongool).

Er zit een verhaal achter, Eddy. Ik ga dat hier niet (nog eens) vertellen. Eigenlijk zou die m van mortirolo, nee helemaal niet, ik ging het níet vertellen.

En @lodjan: :hartje:

HUP koers!

Ik heb niets in huis, behalve vegetarische shit als bonen, rijst, bulgur, quinoa en tomaten en ergens misschien wat, niet-echt-vegetarisch, verdwaalde vis in blik. Niet dat die vis verdwaald is, meer dat ik fucking goed moet zoeken naar zo een blik. Niet dat hem dat niet-vegetarisch of wel-verdwaald maakt, ik moet 'gewoon' even zoeken, weejjewel. Oh kut, mijn vraag: aangezien de supermarkten 'gewoon' open zijn vandaag, kan ik allerlei lekkere dingen kopen, maarrrr: zou het druk zijn in de supermarkt?

En daarbij: wát zijn lekkere dingen? Bij kerst krijg ik altijd het idee dat ik moet vasten. Ik ben vast geen goede katholiek.

Godverdomme, ik ga een joint roken en tomatensoep maken.

Kusjes to you all!

(Heeft iemand zin om dat kerstverhaal van 'Kenner' te zoeken en te plaatsen? Ik ben er te lui voor).1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/12/2020 11:43 door merijntje mortirolo.
merijntje mortirolo 25 december 2020 11:47
Quote
Eddy Veen
De mooiste slotetappe van de Tour was die van 1989.

[dukmodus]Niet die van 1968?[/dukmodus]

[dukmodus]gr[/dukmodus]
Eddy Veen 25 december 2020 12:01
> Er zit een verhaal achter, Eddy. Ik ga dat hier
> niet (nog eens) vertellen.

yawning smileyJammer, ik ken het verhaal niet, hoewel ik hier al een tijdje kom.
merijntje mortirolo 25 december 2020 12:09
tIs niet boeiend. Een gekke kronkel in mijn kop.

Veel belangrijker: de supermarkten in dit calvinistisch kutdorpje zijn helemaal niet open, vandaag.

010 vraagt mij waarom ik hem verlaten heb... Mijn wijfs schuld.

Dat wordt een semi-vegetarisch dagje. Niet dat de dag zélf dan veget najaa, laat maar. Ik ga The Last Shadow Puppets luisteren.

En tomatensoep maken. Wat een gezelligheid, die kerst!
merijntje mortirolo 25 december 2020 12:14
Vers van de NOS-pers. (Sorry dat ik dit topic lijk te kapen, maar dit is inhoudelijk).

Gio interviewt Groenewegen (and beats Thijs, obviously):

[nos.nl]

(Edit: niet 100% 'vers,' maar toch).1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/12/2020 12:16 door merijntje mortirolo.
lodjan 25 december 2020 12:16
Kerstverhaal van kenner? Clavan had 'm laatst nog gepost op zijn sterfdag (niet die van Clavan, maar van kenner). [wielerprikbord.nl]
El Chaba 25 december 2020 12:45
Totaal niet boeiend nee. En ook irrelevant.
Horsie is back 25 december 2020 12:46
Horsie kreeg op de zeshonderddrieënnegentigste dag zonder sneeuwdek een heuse empathie test voorgeschoteld. Het kerstdiner moest nog even wachten. Na deze ervaring is hij in volledige verwarring, want las daarna, dat Gio en José in februari 2021 een Sur-place gaan doen om het nieuwe wielerseizoen in te luiden. Het zijn barre tijden, want verloor Jeffrey Hoogland onlangs al niet vier keer achtereen en Dirty Harry stond niet eens aan de start. Sprinten is uiteraard alleen voor wappies al mag je niet over wappies zingen, want zij hebben net als de Russen ook moeders, zoals Youpie nu aan den lijve heeft moeten ervaren.
Eddy Veen 25 december 2020 17:22
> Veel belangrijker: de supermarkten in dit
> calvinistisch kutdorpje zijn helemaal niet open,
> vandaag.

Over welk dorp(je) heb je het? Ik heb altijd het gevoel gehad dat jij ergens uit de Kop van Noord-Holland komt, maar dit klinkt als de Biblebelt, waar mijn woonplaats Harderwijk toe gerekend kan worden.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen