Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Van De Bakerbos Naar De Alto De La Covatilla

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 10 januari 2021 08:40
Quote

Van De Bakerbos Naar De Alto De La Covatilla

7 januari 2021 Koetjong Achtergrond
door: Jeroen Wijngaard

Het lijkt voor hun beide nog maar kortgeleden. Het moment dat Thymen rondjes draaide om de notenboom op de Bakerbos in Deil en zijn opa Wim hem coachte totdat een bewoner naar buiten kwam om te vragen of ze alsjeblieft ergens anders konden gaan oefenen. Wim de Jong en kleinzoon Thymen Arensman hebben net als velen familieleden het wielervirus onder de leden. De oefenmomenten in Deil liggen inmiddels al ver achter hen. Thymen, 21 jaar, is inmiddels professioneel wielrenner bij Sunweb en opa Wim zag vanaf de bank in Deil hoe zijn kleinzoon afgelopen herfst zijn debuut maakte in een grote wielerronde, “La Vuelta”, de Ronde van Spanje.

Vroeger reed opa Wim ná schooltijd met één van zijn dochters op de stang een “rondje Ringelenstein”, vervolgens stapte hij zelf op zijn racefiets om heen en weer naar Leerdam te rijden en daarna begon het klussen. Dat was het trainingsschema van Wim de Jong om in vorm aan de start te verschijnen van een wielerkoers. Onvoorstelbaar voor kleinzoon Thymen die als renner in dienst van Sunweb volop begeleiding heeft en bij een ploeg rijdt met veel protocollen en procedures. Het blijkt een succesvolle formule voor jong wielertalent. En dat Thymen tot één van de grootste
wielertalenten van Nederland geldt, daar zijn de experts het al een paar jaar over eens. Wielervolgers zien in hem een renner die in de toekomst goed voor de dag kan komen in de grote ronden (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta Espana). Dat is wat de leiding van Sunweb ook in hem zag toen ze hem een contract aanboden. Per 1 augustus 2020 mocht hij zich professioneel wielrenner noemen.Thymen en opa Wim

Wielerprofs kennen hun programma vaak al maanden van tevoren. Schema’s en plannen worden op maat gemaakt om in wedstrijden te kunnen presteren. De coronapandemie zorgde ervoor dat het debuutseizoen van Thymen dergelijke zekerheden mistte. Hij was prof maar waar hij allemaal aan de start kon verschijnen was lang onduidelijk.
Een driedaagse wielerkoers in Frankrijk, de Tour de l’Ain was zijn eerste wedstrijd. Hij liet zien dat zijn conditie niet geleden had onder de omstandigheden en werd derde in het jongerenklassement. Twee koersen in België werden verreden voordat de Ronde van Slowakije op het programma stond. Daarna volgde het beroemde tweeluik in de Belgische Ardennen: Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik waar hij veel op kop reed van het peloton voor zijn kopmannen bij Sunweb. “Hij heeft een grote motor net als zijn moeder Rianne”, verklaart Wim het zware kopwerk. En na de finish van de Brabantse Pijl was wel duidelijk wat voor Thymen zijn ultieme afsluiter van het gemankeerde debuutseizoen zou worden: De Ronde van Spanje.

Het is vrij uniek om al zo snel aan een dergelijke ronde te beginnen
maar bij de ploeg van Sunweb gebeurt alles met een plan. Aan de start in Irún stonden er 8 renners van Sunweb aan de start, vooral jonge talenten die van de ploegleiding alle ruimte zouden krijgen om het avontuur aan te gaan en ervaring op te doen. Op 24 oktober, tijdens de vijfde etappe, reden Wim de Jong en zijn vrouw met de auto Deil uit toen de telefoon ging. Het was dochter Rianne die bijna onverstaanbaar, door het enthousiasme, riep dat Thymen in de kopgroep zat. Er werd direct rechtsomkeert gemaakt, terug naar huis en de televisie. Met tranen in zijn ogen zat opa Wim vervolgens naar zijn kleinzoon te kijken. “Dat snotjong”, mompelde Wim.

Het was in Deil moeilijk om te zien hoe de renners de drie weken in Spanje
volmaakte. Etappes met sneeuw, hoosbuien en afgrijselijke beklimmingen moesten overwonnen worden. “Dat er een berg bestond met een stijgingspercentage van 23% geloofde de buurman niet”, vertelt Wim. Na de finish kwamen de televisiebeelden van uitgemergelde wielrenners de huiskamer in Deil binnen. Maar er was een renner die daar rondreed en zijn familie thuis bleef verbazen. Thymen liet zich met nog enkele ontsnappingen zien, reed een indrukwekkende tijdrit en fietste op de één na laatste dag met de wereldtop naar boven op de Alto de la Covatilla alsof er niets aan de hand was. Appjes en telefoongesprekken met thuis bevestigde dat hij zich eigenlijk alleen maar sterker begon te voelen hoe langer het duurde.

Hij woont inmiddels met zijn zus en ouders in Beesd maar dat de in Deil geboren Thymen Arensman een groot wielertalent is heeft hij nogmaals bevestigd. De toekomst ziet er rooskleurig uit, het programma nog wat onzeker vanwege de coronapandemie. Het is nog niet zeker hoe het
wielerseizoen in 2021 eruit komt te zien maar Thymen gaat straks “gewoon” met zijn ploeggenoten op trainingskamp op Gran Canaria. Op weg naar hopelijk een volle wedstrijdkalender in het nieuwe jaar. Volgende winter hoopt hij ook weer aan de start te verschijnen bij veldritwedstrijden, degedeelde passie met opa Wim en waarmee het allemaal begon op de Bakerbos in Deil.

Dit artikel is eerder verschenen in de Dorpskrant Deil nummer 8, een uitgave van de werkgroep communicatie, onderdeel van de Dorpsraad Deil. De Dorpskrant wordt vier keer per jaar gedrukt en huis aan huis verspreid in Deil.


[koetjong.nl]

Thymen wil graag uitgroeien tot een grote ronde renner waar de concurrentie rekening mee houdt. Zijn grote ronde debuut in de Vuelta heeft Thymen het vertrouwen gegeven dat dit kan lukken. Ik heb echter nog wel twijfels. Natuurlijk reed Thymen in die Vuelta niet onverdienstelijk en is hij nog jong. Maar de concurrentie is ook jong zo niet nog jonger (bijvoorbeeld het Belgische duo Remco & Cian) en kan nu al resultaten voorleggen waar zelfs veel gerijpte top profs een moord voor zouden doen. Een degelijke ronde renner zie ik Thymen echt wel worden. En daar versta ik in dit geval onder een renner die een etappe kan pakken over geaccidenteerd terrein en in het klassement in het beste geval kan denken aan een plek net buiten de top 15. En dat is voor een Nederlander al heel wat. Maar serieus de strijd aan gaan met Remco dat zal er voor Thymen niet in zitte. En daar hoeft Thymen zich echt niet voor te schamen want Remco is als Belg natuurlijk zo krachtig dat iedereen het onderspit tegen hem delft.
Curzio 10 januari 2021 09:03
Een ronde renner? Een soort Brieske?
lodjan 10 januari 2021 09:37
een plek net buiten de top 15. En dat is voor een Nederlander al heel wat. 

grinning smiley
Nelis! 10 januari 2021 10:21
Poging tot plagiaat. En wel een hele slechte.
Brieske 10 januari 2021 10:27
Slimmerd 10 januari 2021 11:40
Dat muurtje was toch een stuk sterker dan Remco..

#ForzaNibali
merijntje mortirolo 10 januari 2021 14:27
merijntje mortirolo 10 januari 2021 14:28
Quote
koetjong.nl
Dit artikel is eerder verschenen in de Dorpskrant Deil nummer 8, een uitgave van de werkgroep communicatie, onderdeel van de Dorpsraad Deil.

Oh gelukkig maar. Dan vergeef ik de schrijver zijn twee enorme taalfouten in de eerste zin. tIssun amateur, dan gebeurt dat. Na die zin ben ik overigens gestopt met lezen (gelukkig maar, Curzio's opmerking in acht nemend), al las ik per ongeluk wel dat schuine stukje onderaan, omdat ik natuurlijk zeker UAB zijn commentaar wilde lezen.

PS Royston Drenthe gezien? Das pas een ronde voetballer...
Horsie is back 10 januari 2021 14:48
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
>
Quote
koetjong.nl
> Dit artikel is eerder verschenen in de
> Dorpskrant Deil nummer 8, een uitgave van
> de werkgroep communicatie, onderdeel van de
> Dorpsraad Deil.
>
>
> Oh gelukkig maar. Dan vergeef ik de schrijver zijn
> twee enorme taalfouten in de eerste zin.

Uw fortune-telling lady heeft U vroeger zeker vaak gevoed met taalpuree.
merijntje mortirolo 10 januari 2021 15:02
Ik kom uit Noord-Holland én ik zat op voetbal, dus praatte als kind redelijk belabberd ja. (Hop hop). Mijn ouders haatten dat en gaven mij elke dag lettervermicellisoep, taalpuree en vanillevla. (Niet uitgesproken als fffanieljefffla, merijntje!)

(Louis van Gaal: "Nou, dan ztarten we met Fan der Zar in de kool..." ) (Edit: kutsmiley weggehaald).

Ik ben wél opgehouden met mensen te corrigeren die er toch niets mee doen (al maak ik voor Brieske een uitzondering, met zijn na en naar. Kutbrabo).

Blijft treurig dat zo een kwibus blijkbaar behoort tot een werkgroep communicatie. Dat irriteert mij. Daar erger ik mij aan. tIs toch een soort 'beroepsschrijver,' dan hè?! Weejjewwel?...

Om El Chaba voor te zijn: het is vast een Groenlinkser... grinning smiley

#suikerklontjes!2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/01/2021 15:03 door merijntje mortirolo.
Horsie is back 10 januari 2021 15:08
Ik kom uit Nimwegen en zing Boeie.
merijntje mortirolo 10 januari 2021 15:14
Überkekke stad.

Met naar het schijnt de oudste winkelstraat van Nederland. Al ben ik er nooit achter gekomen hoe ik mijn Sprinter voor de Dille & Kamille moest krijgen.

Ik zette hem dan maar op de Nieuwe Markt en lieppun stukje.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/01/2021 15:14 door merijntje mortirolo.
Frederik D. 10 januari 2021 18:55
Dat valt mij lelijk tegen. Noord-Holland, nou ja, desnoods. Maar Nijmegen? Mij toch te katholiek. Zelfs toen de universiteit aldaar de Karl Marx Universiteit heette. Cryptokatholieken, die Nijmeegse would-be atheïsten van weleer. Geef mij maar de calvenisten, zij die groot geworden zijn met Calvé. Net als Calvijn van Franse oorsprong.
Horsie is back 11 januari 2021 01:23
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dat valt mij lelijk tegen. Noord-Holland, nou ja,
> desnoods. Maar Nijmegen? Mij toch te katholiek.
> Zelfs toen de universiteit aldaar de Karl Marx
> Universiteit heette. Cryptokatholieken, die
> Nijmeegse would-be atheïsten van weleer. Geef mij
> maar de calvenisten, zij die groot geworden zijn
> met Calvé. Net als Calvijn van Franse oorsprong.

Horsie is back in town.
Neen, Frederik D., ik had al weer lang dorst naar De Veerman, het fabelachtige lied van Frank Boeijen, zoals bekend komende uit Nijmegen.
Vandaar dat ik ook goesting kreeg het prikkersgilde op het verkeerde been te zetten. grinning smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/01/2021 02:57 door Horsie is back.
Fcdh 11 januari 2021 09:02
Nederlands enige ronde talent in bange dagen? In ieder geval zeer hoopvol dat hij in de Vuelta na het einde steeds minder slecht werd in vergelijking met de rest van het peloton. Goede tijdrit en beklimming van de Covatilla.

Om op de topicstarter terug te komen natuurlijk gaat hij niet in de buurt komen van "5kg lichter Remco" maar dat is dan ook voor niemand weggelegd de komende jaren.
Luijt 11 januari 2021 10:17
Ik ook, maar opgegroeid bij Arnhem wat in en om de Vlaamse Gas wel eens tot problemen heeft geleid. Gelukkig kende ik Percy van De Swing goed.
Luijt 11 januari 2021 10:19
Lelijk ding, die Cervelo.
Eindhovuh 11 januari 2021 11:33
Zo, niet normaal.
De zwarte trui 11 januari 2021 17:42
+1. "Door Fiets als beste budget racer getest", was de gedachte die bij mij op kwam. Zal wel met die kleurstelling van doen hebben.

spacing
Koppizoektwachtwoord 14 januari 2021 09:29
Wereldstad! De helft van mijn genen is Nijmweegs, de andere helft bijna want Leuths (hup Jeroen!(Horsie kent 'm wel)). Dus.
Maar wat moet je nou bij Dille & Kamille, tenzij meegesleurd door je vriendin?
Frederik D. 14 januari 2021 11:42
Dille & Kamille? Twee escortdames?
merijntje mortirolo 14 januari 2021 12:53
Fruit bezorgen.
Luijt 14 januari 2021 14:30
De Nieuwe Markt, in Nijmegen?
Daar zaten ook de hoeren; die paar verlepte dan, die Nijmegen rijk was. Voor de betere moest je naar het Spijkerkwartier in Arnhem. Claus, de enige van ons die wel over een auto (maar niet over genoeg geld) beschikte, scheurde daar 's nachts vanuit Nijmegen met de liefhebbers naartoe.
Anderhalf uur later kwam Claus dan weer terug in café de Gouden Engel en schreeuwde hij:
"Zo, iedereen de zak leeg en Claus de tank leeg!"
Kreeg ie meestal een gratis biertje.
merijntje mortirolo 14 januari 2021 14:44
Kronenburg Park. Cirkel rond.
Horsie is back 14 januari 2021 15:08
merijntje mortirolo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kronenburg Park. Cirkel rond.

Many moons ago liep ik daro mee in een hardloopwedstrijd. Praktisch achteraan startend haalde ik de hele meute in totdat ik na een minuut of zo de klanken van Running on Empty hoorde en het licht uitging. Zou ik toen al gepoogd hebben Lady Godiva, het kan ook Lady d'Arbanville geweest zijn in te halen, alhoewel het was wel in de winter. Neen, dus!1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2021 15:10 door Horsie is back.
El Chaba 14 januari 2021 15:21
Calvijn was van Zwitserse oorsprong. Weliswaar het Franssprekende deel, maar toch. winking smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2021 15:21 door El Chaba.
Frederik D. 14 januari 2021 15:44
Johannes Calvijn, geboren als Jehan Cauvin (Noyon, 10 juli 1509 – Genève, 27 mei 1564),

Noyon, dat is toch echt Frans. Noyon, ook bekend als Noviomagus.

Calvijn, te groot voor het tafellaken, te klein voor Servet.

Ik geef je verder gaarne altijd gelijk. smiling smiley
Frederik D. 14 januari 2021 15:51
We stonden met zeven nul achter. Op de valreep kregen we om een onverklaarbare reden een corner. Ik achter de bal. Hoog en scherp voor de pot. Was mijn bedoeling. Maar de bal draaide, God mag weten hoe, toch het doel in. Zeven één. En daar bleef het bij.

Dit verhaal slaat verder nergens op. Maar af en toe heb ik de indruk dat meer verhalen hoekschoppen in het wilde weg zijn en soms heel toevallig doel treffen.

smiling smiley
El Chaba 14 januari 2021 15:52
Waar hij geboren is, zegt natuurlijk niet per se iets over iemands nationaliteit, maar ik denk dat je in dit geval wel gelijk hebt. winking smiley
Altijd gedacht dat het een Zwitser was, maar dat komt waarschijnlijk - lees ik nu - dat hij op een gegeven moment naar Zwitserland moest vluchten en daar pas het Calvinisme voet aan de grond kreeg.
merijntje mortirolo 14 januari 2021 16:24
Calvijn kan mij gestolen worden, ik heb meer met Luther. Sterker nog: I LOVE Luther.

Die komt uit Hackney, Londen.
Koppizoektwachtwoord 14 januari 2021 17:07
merijntje mortirolo 14 januari 2021 17:15
tWas, om de cirkel rond te maken, juist een verwijzing naar Horsie die het ook al over Boeijen had.

Dat het Kronenburger is weet ik, want ik reed er een jaar lang één of twee keer per week langs. Over de Kronenburgersingel, want ik moest van de blauwe mannetjes aan de Stieltjesstraat naar de lekkere wijven (nou ja, er werkten er twee die lekker waren) van de Dille en Kamille.
Luijt 14 januari 2021 17:29
Mijn vader (you know who, Merino) kwam de broer van Frank, Gerard, dagelijks tegen op zijn werk in Arnhem. "Hee Boeijen, zing eens een liedje!"
Op enig moment stelde Gerard de dagelijkse herhaling van dit verzoek niet meer op prijs....
Frederik D. 14 januari 2021 18:10
Luther, de tv-dedective? Van dik hout hakt men splinters? Ik zal je wel kwijt zijn. Zelfs ik raak het spoor bijster in andermans afdwaalwegen. smiling smiley
Frederik D. 14 januari 2021 18:11
merijntje mortirolo 14 januari 2021 20:34
grinning smiley

Dus jouw vader was ook toen al een etterbak?

I love(d) him.
Luijt 14 januari 2021 22:06
Horsie is back 14 januari 2021 23:29
Frederik D. Schreef:
-------------------------------------------------------
> We stonden met zeven nul achter. Op de valreep
> kregen we om een onverklaarbare reden een corner.
> Ik achter de bal. Hoog en scherp voor de pot. Was
> mijn bedoeling. Maar de bal draaide, God mag weten
> hoe, toch het doel in. Zeven één. En daar bleef
> het bij.
>
> Dit verhaal slaat verder nergens op. Maar af en
> toe heb ik de indruk dat meer verhalen
> hoekschoppen in het wilde weg zijn en soms heel
> toevallig doel treffen.
>
> smiling smiley

Ook waar gebeurde jeugdherinneringen van Horsie do matter. Vergis je niet in de magische werking van deze prik om diep verborgen heirnneringen weer naar boven te halen. Het Kronenburgerpark van mij is in elk geval ook het Kronenburgerpark van Frank Boeijen. Of gaan we ook luisteren naar mischien wel Boeijen's boeiendste lied:"Niemand heeft gelijk", waarschijnlijk uit de tijd van die opzienbarende wijnvlek.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/01/2021 23:30 door Horsie is back.
Koppizoektwachtwoord 15 januari 2021 18:29
Mijn moeder is geboren en getogen in dat park. Het liep toch redelijk af. Ze zat trouwens bij Kitty Courbois in de klas en mijn opa knikkerde met Joris Ivens. Bij de volgende Prikmavera mogen jullie mij wellicht aanraken.
Mbt wielrennen en Nijmegen: in mijn herinnering zei mijn vader me eens dat hij Fausto Coppi ooit op de baan in de Goffert heeft zien fietsen. Dat zal in z'n nadagen zijn geweest, maar ik heb er nooit een spoor van kunnen vinden. Wel is er een maar liefst veertien meter lang Fausto Coppipad, niet ver van de Goffert. GoogleMaps kan het niet eens vindensad smiley
Luijt 16 januari 2021 00:52
Ik heb Joop Zoetemelk nog op de betonbaan van de Goffert zien fietsen. NK baanwielrennen.
Met in de pauze een optreden van Maywood voor de hoofdtribune.
Wij er doorheen schreeuwen: "fietsen, fietsen fietsen!!!"
Toen de speaker de dames aan het eind van optreden verzocht ook nog even het publiek aan de overzijde (de Hazenkamptribune) te bedanken. Toen staken de.dames hun middelvinger op en vertrokken.
Was leuk man.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2021 00:53 door Luijt.
Kilometervreter 16 januari 2021 14:43
Zonder iets tekort te willen doen aan pareltjes als Kaalheide, De Vliert, De Koel en Het Diekman was De Goffert toch wel by far het lelijkste stadion van Nederland. De gemiddelde supporter van Rot Weiss Erfurt of Slavia Praag koesterde de eigen eindeloze sintelbaan bij het zien van het grijze monster dat het elftal van NEC scheidde van haar trouwe fans.
Carlos Danger 16 januari 2021 15:33
Sije Visser maakte al die troosteloosheid in zijn eentje weer goed.
Luijt 16 januari 2021 16:30
Ja die oude Goffert. Was toch mooi om daar te komen. Vooral ook in de tijd dat NEC steeds slechter werd. Met 1500 man (in een stadion met een capaciteit van 35k) en dan maar kankeren.
Frederik D. 16 januari 2021 17:03
Met als hoogste dieptepunt Nec - Nac. Wordt Nec genekt of Nac geknakt?
El Chaba 16 januari 2021 17:16
Hey! Opppassen nu hè, je bevindt op je gevaarlijk terrein.
Kom niet aan mijn cluppie N.A.C. (Breda)!! winking smiley grinning smiley

Enne, niks NAC, het is een afkorting van Noad Advendo Combinatie. En dat is ook weer een afkorting van de twee fusie amateurclubs Noad en Advendo.

Noad: 'Nooit opgeven altijd doorgaan'
en
Advendo: 'Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning'

De parel van het zuiden.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/01/2021 17:17 door El Chaba.
Luijt 16 januari 2021 19:28
Graag geen geallitereer over nek nak.
NEC wordt als volgt uitgesproken:
Eniecee!
Luijt 16 januari 2021 19:31
En Harry Schellekens
Koppizoektwachtwoord 17 januari 2021 11:14
Ach ja, die oude Goffert, je zou er nostalgisch van worden. Eind jaren '60 mocht ik met mijn vader mee naar NEC-Ajax, om de toen al grote Cruijff te zien. Het publiek zat gewoon gemengd. Naast ons zaten Amsterdammers, ze vroegen mij of ik 'vannek' was. Dat beaamde ik stomverbaasd. Even later juichte ik toen Ajax scoorde. 'Hé, jij was toch van NEC?!' Bleek een misverstand over mijn achternaam.
Geen Maywood in het voorprogramma maar een 'artiestenelftal' speelde tegen ik weet niet meer wat. Piet Bambergen maakte enorm veel indruk.
merijntje mortirolo 17 januari 2021 12:51
Luijt 17 januari 2021 20:48
Mooi!
Na mijn eerste NEC-Ajax zag ik voor het eerst hooligans. Een meute Amsterdammers die op de Hatertseweg achter een klein groepje NECers aan renden.
Ik hoop dat ze ze niet te pakken hebben gekregen.
valse trage 18 januari 2021 17:02
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen