Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Niki Terpstra neemt een ijsbad

Gepost door Ulrich A. Boschwitz 
Ulrich A. Boschwitz 03 februari 2021 19:19
Quote

IJsbad blijkt helemaal niet goed voor herstelproces van topsporters

Een ijsbad na een intensieve training of bij min 110 graden de spieren een oplawaai geven: veel topsporters doen er alles aan om hun spieren sneller te laten herstellen. Het is maar de vraag of deze technieken daadwerkelijk werken. Sterker, het tegenovergestelde blijkt waar.

Guus Peters 2 februari 2021, 22:10


Wielrenners Fabian Wegmann en Niki Terpstra nemen een ijsbad voor de proloog van de Tour de France van 2009. Beeld Klaas Jan van der Weij/de Volkskrant

Fijn is het niet, maar toch staat ­Philipp Max na een zware training of wedstrijd regelmatig halfnaakt in een vriescel bij min 110 graden. Na drie minuten in de ijzige kou met enkel een muts, korte broek en handschoenen aan voelt de linksback van PSV zich weer zo fris als een hoentje.

Max is niet de enige topsporter die zweert bij een koelcel (de zogeheten cryotherapie) of ijsbad. Vooral die laatste vorm van afkoeling is populair bij onder meer ­Nederlandse hockeyers, atleten en wielrenners. Zij dompelen hun ­ledematen geregeld in een ijskoud bad om het herstel te ­bevorderen en spierpijn tegen te gaan.

Het is maar de vraag of het daadwerkelijk werkt. Sterker, het tegenovergestelde is waar, zegt Willem-Paul Wiertz, bewegingswetenschapper en specialist topsport bij Kenniscentrum Sport & Bewegen: blootstelling aan kou na een training of wedstrijd kan op langere termijn voor minder herstel en groei van de spieren zorgen.

Wiertz verbaast zich erover dat veel sporters in de ban zijn cryotherapie en het veelgebruikte ijsbad, terwijl wetenschappelijk ­bewijs ontbreekt dat het spierpijn tegengaat en het herstel van ­spieren versnelt. ‘Als je na iedere training gaat koelen, kan het een ­negatief effect hebben op de massa en de kracht van je spieren.’

Hij legt uit dat tijdens een inspanning schade aan de spieren optreedt. Hierdoor komen signaalstoffen vrij die ervoor zorgen dat nieuw spierweefsel wordt aangemaakt, zodat het lichaam de inspanning de volgende keer beter kan verduren. De signaalstoffen komen minder goed vrij wanneer mensen in een ijskoud bad of koelcel hebben gezeten. Ook vermindert de kou de aanmaak van spiereiwitten, die ­nodig zijn voor het het herstel van de spieren.

Dat zegt ook Wouter van Marken Lichtenbelt. Als hoogleraar ecologische energetica en gezondheid is hij betrokken bij het onderzoek dat de Universiteit van Maastricht vorig jaar publiceerden naar het effect van het koudwaterbad.

Twee weken lang stak een groep sporters na een krachttraining één been in een bad met koud water (8 graden) en het ­andere been in een bad met warm water (30 graden). Het koudwaterbad verminderde de snelheid van de opbouw van ­spiereiwitten na twee weken ­gemiddeld met 12 procent. ‘Het koudwaterbad hindert de trainingsadaptatie tijdens een l­angere trainingsperiode’, zegt Van Marken Lichtenbelt.

Toch laten veel sporters zich onderdompelen in een bad vol ijsblokjes. Zo zou het koude water in het ijsbad ervoor zorgen dat de bloedsomloop in de spieren toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk is bewezen.

Volgens de bewegingswetenschapper is sprake van het placeboeffect: sporters voelen zich ­beter door een behandeling die normaal gesproken niet hoort te werken. ‘Zij die denken dat cryotherapie goed is voor het herstel, hebben na een paar minuten bibberen automatisch ook het gevoel dat ze minder spierpijn hebben. Dat zegt echter niets over de effecten die de extreme kou op celniveau heeft.’

Daar sluit Van Marken Lichtenbelt zich bij aan. ‘Mensen voelen zich soms wel beter of hebben minder pijn, maar er is meer onderzoek nodig om te bewijzen dat het een sneller herstel bevordert.’

Wiertz denkt dat sporters elke mogelijkheid aangrijpen om ­beter te presteren. ‘Als succesvolle sporters het doen, volgt de rest al snel. Als ze zich beter voelen door een ijsbad te nemen, dan kan dat een positief effect hebben op hun prestaties. Maar als je het langere tijd ­regelmatig doet, word je minder snel sterk.’


[www.volkskrant.nl]

Niet meer doen Niki, zo'n ijsbad nemen.
Koppizoektwachtwoord 03 februari 2021 19:31
Kan de topictitel niet gewijzigd worden in 'Niki Terpstra nam een ijsbad'? Na de watertonnen en het rodebietensap zijn we (in Nederland althans) toch allang een hype verder?
Eqquipo 04 februari 2021 10:58
Of 'ijsbad neemt Niki'
Carlos Danger 04 februari 2021 11:42
Kliko breekt val Terpstra.
Andere Peter 04 februari 2021 12:34
Instinctief wist ik al dat mijn lichaam niet sterker wordt van dingetjes die mijn piemel klein maken.
Horsie is back 04 februari 2021 13:42
Dat wordt dus cry over therapie. Zeker voor AP.
El Chaba 04 februari 2021 14:16
Wat was de oorspronkelijke titel dan?
Ulrich A. Boschwitz 04 februari 2021 14:36
Koppizoektwachtwoord Schreef:
-------------------------------------------------------
> Kan de topictitel niet gewijzigd worden in 'Niki Terpstra nam een ijsbad'?

Sorry maar dat doet mij te veel denken aan die verschrikkelijke Nederlandse Aardolie Maatschappij.
El Chaba 04 februari 2021 15:56
Wat is er verschrikkelijk aan de NAM?
Curzio 04 februari 2021 18:57
Niki Terpstra kijkt naar buiten.
Frederik D. 04 februari 2021 18:58
Sinds wanneer beschik jij over zo'n soort uitsteeksel? Volgens mij ben jij politiek correct en genderneutraal. Een soort ouderwetse pop met tussen de benen geen enkele indicatie van geslacht. Kan ik nog valser zijn? Vast wel. Maar wat ik wil zeggen, elke man is wat die wil hebben, een grote lul. Goed, ik heb mijn statement gemaakt. Maar zo'n ijsbad, werkt het nou of is het gewoon pure kolder?
Koppizoektwachtwoord 04 februari 2021 21:45
Vals? Je bent niet vals. Stompzinnig, irritant, intolerant, een steeds grijzer wordende plaat, dat ben je wel. Dat is mijn statement.
El Chaba 04 februari 2021 22:00
Stompzinnig? Onzin, naar mijn mening. Waar baseer je dat op?
Intolerant? Echt bull shit, integendeel. Waar baseer je dat op?
Irritant? Jazeker af en toe, maar is iedereen hier dat niet bij tijd en wijle? Ik zeker ook.

Het is natuurlijk heel makkelijk om afkrakende statements te maken, maar zonder argumentering, vind ik dat een beetje laf. En dat vind ik nou irritant. winking smiley



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/02/2021 22:01 door El Chaba.
Koppizoektwachtwoord 07 februari 2021 17:15
Z'n tolerantie tegenover wat hij als de politiek correcte medemens ziet lijkt niet erg groot, laat ik het dan zo verwoorden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/02/2021 17:15 door Koppizoektwachtwoord.
El Chaba 07 februari 2021 18:00
Oké, kun je dat met voorbeelden van reacties van hem ondersteunen? Of is het slechts een niet onderbouwde aanname?

Jouw reactie op hem zou je overigens net zo goed als intolerant tegen de rechts populistische medemens noemen.
(waarbij ik even de aanname doe, dat jij dat van hem vindt. Zo niet verneem ik graag van jou hoe je hem wel typeert. winking smiley )



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/02/2021 18:17 door El Chaba.
Koppizoektwachtwoord 08 februari 2021 17:34
Gebral over linksonderbuikpopulisme kan ik me van hem wel herinneren maar ik ga er geen tijd aan verspillen dat op te zoeken.
Ik hoef hem niet te typeren, dat laat ik over aan echte deskundigen. Rechts is'ie in ieder geval, populistisch valt misschien nog wel mee. Maar van mij mag hij, ieder z'n ding, ik wind me er niet over op (behalve in dit draadje wellicht een beetje). Dát is juist mijn punt; hij lijkt het van een ander niet te kunnen begrijpen (of accepteren) dat niet iedereen zo denkt als hij.
Hup Jesse! winking smiley
Ulrich A. Boschwitz 09 februari 2021 05:18
Quote

dinsdag 9 februari 2021 - Wielrennen

‘IJsbeer’ Victor Campenaerts springt dagelijks in zijn vijver
Hoe bereidt een wielrenner zich in deze vriestemperaturen voor op het openingsweekend later deze maand? Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts heeft er zijn eigen methode voor. Koudegolf of niet, na elke training in België neemt hij een plons in het vijvertje in zijn tuin. Ook de koers heeft zijn ijsbeer.


Victor Campenaerts geniet van het koude water.
Kris Van Exel
Van Het Nieuwsblad (volledige artikel achter een betaalmuur).
Aerts 09 februari 2021 07:05
Dus als Frederik voor inkomensnivellering, maar genderneutraalheid onzin vindt, dan is hij dus rechts?

Ik heb zo'n hekel in het hokjes stoppen van mensen. Ik snap dat het makkelijk is. Want je kan meteen een mening vormen over degene.
Koppizoektwachtwoord 09 februari 2021 12:24
Ik vind'm (op bepaalde vlakken zeker) rechts, dat is niet gelijk aan 'in een hokje stoppen'. Meningen kun je ook vormen zonder hokjesstopperij, dat is, nogmaals, juist mijn punt.
Alle hokjes moeten weg. Hup Esther!
Clavan 09 februari 2021 12:55
Victor is al jaren een parodie op een wielrenner.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen