Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

De staat van het Nederlandse (weg)wielrennen (m)

Gepost door Remko 
Remko 19 april 2021 14:02
Gister ook weer een paar keer gehoord op Sporza dat het Nederlandse wielrennen (m) er goed voor zou staan. Ik zie één échte topper. Een aantal hele goeie renners die (wellicht voorgoed) aan de (soms spreekwoordelijke) kant staan (Dumoulin, Jacobsen, Groenewegen). Een aantal subtoppers op leeftijd (Mollema, Poels, Van Baarle, Kruijswijk, Terpstra). Verder hebben we nog Kelderman en Bol. En dan nog wat jonkies die het best aardig doen (Schelling, Dekker, Kooij, Eekhof). Ik zie op dit moment weinig aanleiding om te veronderstellen dat NL de komende jaren, qua landenranking, zich in de top 5 kan handhaven. Jullie wel?

Nee, dan België. Afgezien van de relatief jonge toppers die ze al hebben met Van Aert, Evenepoel en Philipsen (ok, deze subtop) zit er een hele groep jonge renners aan te komen die de komende jaren het stokje kan overnemen van de 30-ers van nu (Van Wilder, Vansevenant, Vermeersch etc). Het meest opvallende aan het Belgische wielrennen vind ik echter de breedte. Zo'n heel contingent aan nietszeggende renners (Dupont, Vanasbroeck, Robeet, Van der Sande etc) die allemaal hun punten bij elkaar sprokkelen. Volgens CQ nu bijvoorbeeld 16 Belgen bij de eerste 100 in de ranking over 2021. Ter vergelijk, NL heeft er 5 bij de eerste 100.



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/04/2021 18:31 door Remko.
Heisenberg 19 april 2021 14:26
Het ziet er even somber uit. Er zijn nog wel wat renners van wie je af en toer een uitschieter mag verwachten (Arensman, Roosen, Tolhoek en misschien Oomen) en Teunissen was voor zijn blessureleed heel goed bezig. Maar vooral voor de meerdaagse wedstrijden lijken we de komende jaren een probleem te hebben. Ik denk dat Arensman dan nog onze beste hoop is.

We hebben maar één Nederlandse profploeg en daar vallen de Nederlanders tot nu toe helemaal weg. Roglic, Van Aert, Bennett, Harper, Vingegaard en Kuss doen het beter. Alleen Dekker heeft een fatsoenlijke uitslag gereden van de Nederlanders. Ook bij de opleidingsploeg is de beste renner een buitenlander.
Wanny 19 april 2021 15:34
Hoeveel junioren en beloften heeft Nederland en hoeveel hebben andere landen, zoals België, er? Wedstrijdwielrennen is hier gewoon een heel kleine sport onder de jeugd, dan is het geen zekerheidje dat je elke zoveel jaar weer een paar toppers kunt opleiden.

Bij zwemmen hadden we ook een tijdje een paar absolute wereldtoppers. Daar moeten we het nu ook doen met een paar outsiders op de Spelen.

Wat wel bemoedigend is, is dat Jumbo er wel werk van lijkt te willen maken om Nederlands talent door te laten stromen. Uiteindelijk levert dat altijd wel iets op.
ton duk 19 april 2021 15:35
Je doet Mollema te weinig eer door 'm subtopper te noemen

Renners onder de 30 (zo ongeveer en uit mijn hoofd) :
MvdP , Kelderman, vBaarle, Jakobsen, Groenewegen, Bol , Schelling, Dekker, Kooij, Eekhof , Teunissen en Arensman. Met die renners kan je idd de komende 5 jaar top 5 landenranking blijven staan
gr
Heisenberg 19 april 2021 15:37
Deels off topic: wat is er met Kevin Inkelaar gebeurd? Leek een klimtalent, eindigde vorig jaar iedere rit in de Vuelta buiten de top-100 en heeft dit jaar nog geen wedstrijd gereden.
Noot 19 april 2021 15:56
Die Vansevenant zou natuurlijk een beroepsverbod moeten krijgen vanwege afschuwelijk lelijk fietsen.
Super Grover 19 april 2021 15:56
ton duk 19 april 2021 16:22
Twas ff zoeken en dankzij een krantje uit Voorneputten :
Inkelaar zou starten in Catalonie maar vals/positieve corona test. Brabantse Pijl zou zijn herstart zijn maar nu geblesseerd (aard niet vermeld)

Zijn Vuelta 2020 was natuurlijk incl zware val 1e etappe
Gr
Eindhovuh 19 april 2021 16:52
Dat gevoel heb ik ook. Vander Poel moet de meubelen redden.
Het rijtje onder de 30 wat Duk noemt is niet slecht maar gevoelsmatig echt een tandje minder dan de "vorige" generatie met o.a. Mollema(Lombardije, talloze top 10's), Dumoulin(o.a. Giro), Terpstra RvV en PR), Poels (LBL) en Gesink (talloze top 10's in grote rondes).
Alleen op sprintgebied zouden we mooie tijden hebben mits de heren allemaal weer topfit worden.
Eddy Veen 19 april 2021 17:04
Waarom staat 'weg' er tussen haakjes bij? Om de beste teamsprintploeg aller tijden niet te hoeven noemen?
El Chaba 19 april 2021 17:10
Van David Dekker en Olav Kooij verwacht ik de komende jaren heel veel op het gebied van sprinten en/of Vlaamse klassiekers.
Maar dan houdt wel op, vrees ik. Wellicht Ide Schelling in de heuvelklassiekers want die is erg goed bezig nu, maar een topper in wording, dat betwijfel ik.
Verder eens met Eindhoven.

En wat het verschil met België betreft: wielrennen is daar vele malen groter dan in Nederland, zeker bij de jeugd. Vandaar ook dat ze daar in de breedte veel meer goede renners hebben dan in Nederland. Dat zal standaard altijd zo blijven. Bij Nederland is het dus logisch, dat het meer in golven komt. Voor de gouden generatie van de afgelopen 15 jaar was het (ook) heel droevig gesteld met Nederlandse toppers, zeker wat betreft de ronderenners.
Kilometervreter 19 april 2021 18:06
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------

>
> En wat het verschil met België betreft:
> wielrennen is daar vele malen groter dan in
> Nederland, zeker bij de jeugd.

Bron?
Sub Culture 19 april 2021 18:19
Goh ja, gouden generatie... er is wel niet zoveel geoogst.
Een Giro eindzege in een periode van zogenaamde hoogconjunctuur (2006-...)

In de breedte qua top 10 noteringen in AK van grote rondes natuurlijk zeer goed, maar er werd zo weinig gewonnen.

Bij ons in het voetbal heb je nu ook een zogenaamde gouden generatie, maar wat ben je er mee als je geen prijzen pakt?

Het ter ziele gaan van Roompot is een spijtige zaak, in het korte bestaan heeft dat toch een prima contingent renners afgeleverd.

SEG Racing academy is prima bezig maar bestaat toch voor 2/3 uit buitenlanders.

Sunweb telt ook maar een handvol Nederlanders meer en bij Jumbo Visma lijken de Nederlanders veroordeeld tot het knechten.

Maar het kan uiteraard ook heel snel weer keren.
merijntje mortirolo 19 april 2021 18:34
Jullie gouden voetbalgeneratie is nog lange niet voorbij. Heerlijke spelers: zwart, rossig, Franstalig, Nederlandstalig onverstaanbaar, maakt niet uit, ze swingen.

HUP Rode soepkiekens! (Sorry, dat was ooit (deel van) het commentaar van de Humo-commentator op mijn ingezonden gezever. Iets met fifteen seconds of fame. Ik haatte Lorenzo Staelens destijds net zo hartgrondig als later Lance Armstrong).

Heb overigens wel het idee dat De Bruyne en Hazard wat lastig draaien, terwijl Lukaku nu juist weer gaat als een trein (in het grootste kutteam ter wereld, zelfs). Je zou een jaartje of twee geleden eerder andersom veracht hebben.

HUP Rode Duivels! Lukaku!
DeZusVanJohan 19 april 2021 19:15
Nederlanders wonnen vanaf 1989 tot en met 2013 precies één monument (Knaven).
Vanaf 2014 tot 2020 waren dat er vijf, plus die Giro zege er nog bij (en een WK tijdrijden). Dat is voor Nederlandse normen wel een gouden generatie te noemen, ook qua zeges.

Maar misschien is dat moeilijk te begrijpen voor iemand uit een land dat 8 renners heeft voortgebracht die in hun eentje al 5 of meer monumenten hebben gewonnen, ter vergelijking: dat heeft nog geen enkele Nederlander ooit gepresteerd.
Prikdude 19 april 2021 20:04
Tsja, welke relativiteit zoek je op. In de 'Raleigh'-generatie wonnen 4 Nederlanders een WK, stonden er 4 renners (in totaal 11 keer) op het Tourpodium - waaronder een zege, werden er door iets van 7 renners een monument of 15 gewonnen en werden er in tientallen Tourritten gejuicht.

De huidige generatie is daarbij vergeleken hooguit bronzen.
ton duk 19 april 2021 20:31
Remko Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ter vergelijk, NL heeft er 5 bij de eerste
> 100.

Dat is eigenlijk ook zelden meer dan 8 of 9 en met "zekere" Dumoulin,Jakobsen , Groenewegen en Oomen zou dat nu ook een 9-tal zijn
gr
Carlos Danger 19 april 2021 23:18
Hoog tijd voor een Belgian Cycling Super League.
Aerts 19 april 2021 23:20
Als de Nederlandse toppers net zo lang doorgaan als Valverde dan hoeven we 'ons' natuurlijk nergens druk over te maken.
De zwarte trui 20 april 2021 00:15
Wanny 20 april 2021 08:46
In de Raleigh tijd was het peloton ook een stuk kleiner en minder internationaal. Had je nog jaren dat er maar 130 man startten in de Tour.
ton duk 20 april 2021 11:23
Heisenberg Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het ziet er even somber uit. Er zijn nog wel wat
> renners van wie je af en toer een uitschieter mag
> verwachten (Roosen)

Nu zet(te) Roosen vorig seizoen en nu eerder een stap terug dan voorwaarts ?
gr
MarcoV 20 april 2021 16:23
Wanny Schreef:
-------------------------------------------------------
> In de Raleigh tijd was het peloton ook een stuk
> kleiner en minder internationaal. Had je nog jaren
> dat er maar 130 man startten in de Tour.

In de Tour van 1980 stonden er zelfs maar vier nationaliteiten een serieus aantal aan de start, Fransen, Belgen, Nederlanders en Spanjaarden. En de 'exoten' kwamen ook allemaal uit West-Europa. 0 Italianen, 0 deelnemers van buiten West-Europa.
Vergelijk dat met nu - zo bekeken mag je de Nederlandse prestaties van de afgelopen jaren, waarin (bv. met soms 10 renners in de CQ top 100) ca 10% van de beste renners ter wereld Nederlands was en er ook grote zeges geboekt werden, hoog aanslaan.
(maar het wordt dan wel weer eens tijd voor een echte wereldkampioen wielrennen. Hup Bauke!)
Cyclad58 20 april 2021 20:17
Ach, ziel toch. Mollema en Schelling dan ook maar een fietsverbod geven?
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen