Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Werelduurrecord laatste strohalm voor Dekker

Gepost door Ron Meijers 
Ron Meijers 22 januari 2015 13:29
Thomas Dekker valt eind februari het werelduurrecord aan. De dertigjarige Nederlander doet dat in het Mexicaanse Aguascalientes. "We mikken op 25 of 26 februari."

Het kamp-Dekker heeft de aanvraag inmiddels ingediend bij de KNWU. Het is aan de UCI om de datum definitief bekend te maken. "We moeten nog toestemming krijgen. Maar de plannen zijn er", zegt zijn trainer Jim van den Berg.

Dekker trekt al op 10 februari richting Mexico, waar hij hoopt dat de hooglandbaan hem een voordeel geeft ten opzichte van meer ervaren tijdrijders als Jack Bobridge en Rohan Dennis, de twee Australiërs die nog voor Dekker een poging ondernemen de afstand van Matthias Brändle (51.850) te overtreffen.

"Hoeveel voordeel hij heeft, hangt ook af van hoe goed hij acclimatiseert. Per persoon verschilt het. De winst kan één of twee procent zijn, maar ook zomaar tien of vijftien", aldus Van den Berg.

Dekker verwacht niet dat Bobridge en Dennis een afstand halen die voor hem onoverbrugbaar is. "Het gaat spannend zijn wat zij neer gaan zetten. Als Dennis 52,5 kilometer gaat rijden, dan zijn er zeker mogelijkheden voor mij in Mexico", aldus Dekker, die woensdag in Amsterdam het materiaal testte.

Met een nieuw frame, een nieuw stuur en een op maat gemaakt pak testte hij zijn snelheid en positie op de fiets.
Reportage Thomas Dekker

Verslaggever Jan Kees van der Kun maakte een reportage over de voorbereiding van Thomas Dekker op het werelduurrecord.

Doordat de baan in Aguascalientes op 1.890 meter hoogte ligt, is het door de verminderde luchtweerstand één van de snelste banen ter wereld. Leontien van Moorsel vestigde in oktober 2003 in Mexico-stad, iets ten zuiden van Aguascalientes, haar werelduurrecord. De destijds 33-jarige Nederlandse kwam tot 46,065, een record dat bij de vrouwen nog altijd niet is verbeterd.

"Ik heb bewust gekozen om het eind februari te doen en dan op de beste baan ter wereld", aldus Dekker.

Wat de Noord-Hollander na zijn poging gaat doen, is nog onzeker. Het staat nog niet vast dat het zijn laatste meters op een fiets zijn. "Ik heb één doel gesteld en dat is dat ik alles doe voor het record. Wat daarna gebeurt, zie ik wel."
Thomas Dekker overlegt met zijn trainer Leon Burger. NOS

Een procontinentale ploeg? Zou kunnen.
Thomas Dekker over zijn toekomst

Dekker kreeg in november te horen dat er bij Garmin geen plek meer voor hem was. "Maar om dan gelijk te stoppen, dat voelde niet goed. Ik zie dit nog als een goede kans. Een laatste strohalm? Zo kan je het zeker zien."

Dekker voelt zich niet te groot om op een niveau lager te acteren. "Of ik ook naar een procontinentale ploeg wil? Ja, absoluut. Zou kunnen."
Velodroom 22 januari 2015 13:47
Ik wou nog bij mijn laatste bijdrage zetten: "Nu ben ik Ron eens te vlug af", maar het laatste WUR topic staat helemaal onderaan. smiling smileysmiling smiley
Om Ron's topic te complementeren (NOS artikel!) onderstaand lijstje met de vraag: "Wie ontbreekt?"


Agenda pogingen werelduurrecord

WANNEER WIE WAAR
31 januari Jack Bobridge Melbourne, Australië
8 februari Rohan Dennis Grenchen, Zwitserland
25/26 februari Thomas Dekker Aquascalientes, Mexico
27 februari Alex Dowsett Londen, Engeland
Blueprint 22 januari 2015 13:58
31 januari en 8 februari dus nieuwe records, daarna wachten op Wiggins.
El Chaba 22 januari 2015 14:40
Ik zou er zeker niet zomaar vanuit gaan dat Dennis het record van Bobridge gaat breken, integendeel.
El Chaba 22 januari 2015 14:41
Dowsetts poging is allesbehalve zeker vanwege diens sleutelbeenbreuk vorige week.
Blueprint 22 januari 2015 14:45
Nou weet ik niet precies wat de invloed van het rijden op de baan is, maar sinds 2013 hebben Dennis en Bobridge 6 tijdritten tegen elkaar gereden. De score is 6-0 voor Dennis, dus geef ik hem een bijzonder goede kans om de tijd van Bobridge uit de boeken te rijden.
Massimo 22 januari 2015 14:54
Vraag is wel hoe diep hij zal gaan in de TDU om zijn leiderstrui te verdedigen. Zoiets is natuurlijk van invloed op de voorbereiding.
Velodroom 22 januari 2015 14:58
Ik denk niet, dat Bobridge en Dennis elkaar veel zullen ontlopen. Dennis heeft met Grenchen enig hoogtevoordeel, maar Bobridge zal in Melbourne het maximale uit een eventueel wamtevoordeel willen halen. Bobridge is nog steeds de ultieme 4km wereldrecordhouder en voor mij staat het niet bij voorbaat vast, dat Dennis dit onderlinge Aussie duel gaat winnen.

Dus het zou ook Bobridge kunnen zijn en dan Wiggins.

Thomas Dekker heeft op minimaal één van de twee echter een virtuele voorsprong, die in de richting van de 1,5km gaat.
Slaagt hij er in,zichzelf à la Voigt danig te verbeteren, dan stijgen zijn kansen.
Het blijft uiteraard gissen als er praktisch geen reëel vergelijkingsmateriaal is te vinden en er niettemin rekening moet worden gehouden met de ervaring, dat een uur ronden rijden in de praktijk toch niet een op een met een tijdrit van een uur kan worden vergeleken.

De geslaagde recordpoging van Voigt heeft in elk geval geleerd, dat er niet volledig blind gevaren kan worden op laatst behaalde resultaten.

Het interessante van Dekker's poging is in elk geval, dat dit de eerste keer (Maas wordt natuurlijk de eerste naar het zich laat aanzien) is, dat er op grote hoogte indoors een werelduurrecord wordt aangevallen. De geslaagde pogingen van enkele (meestal wat oudere) gentlemen laat ik maar buiten beschouwing.

Bizar is overigens, dat er in Mexico City wel een indoorbaan is te vinden, met de voor ons Nederlanders potsierlijke afkorting CNAR.
Cortom NAR genaamd. Oftewel Centro National de Talentos y Alto Rendimiento.

Maar deze indoorbaan heeft de PR slag met Aguascalientes duidelijk verloren.
In mijn administratie had ik de uitslagen van de Pan American Games 2013 gemakshalve maar onder Aguascalientes gerangschikt. smiling smiley
Lucho Herrera 22 januari 2015 15:06
Dat is in mijn optiek een kille en klinische blik. Waarom wachten op Wiggins? De poging van Dekker, ook al zou hij niet in de buurt komen, vind ik als sportliefhebber razend interessant. Het gaat niet alleen om de prestatie, maar took om het hele verhaal rond Dekker. Ben jij daadwerkelijk alleen maar geinteresseerd in de afstand die wordt afgelegd of ook in het menselijke verhaal dat daarbij hoort?
JW 22 januari 2015 15:35
Ik snap de topictitel "laatste strohalm" niet zo goed.

Dat lijkt te suggereren dat hij bij een werelduurrecord gered zou zijn.
Waarvan ? Niets garandeert dat er dan wel een ploeg bereid zou zijn hem in te lijven.

"Laatste stuiptrekking" lijkt me een betere beschrijving.
Ron Meijers 22 januari 2015 15:38
Ongelukkige timing dus. Ik acht het al onwaarschijnlijk dat hij het huidige record gaat verbreken. Bobridge en zeker Dennis acht ik daar wel toe in staat. Ik kan me niet voorstellen dat Dekker überhaupt in de buurt komt van die tijd. Of heft Mexico het verschil in klasse op? Ik kan me zelfs voorstellen dat Dekker, net als hoe-heet-die-Nederlander-ook-weer, zijn poging zelfs staakt.
Slimmerd 22 januari 2015 16:00
Jouw titel is dan net zo slecht, dat doet suggeren dat Dekker hierna nooit meer een stuiptrekking zou hebben, ook een kop die dus geen kans van slagen heeft.
Velodroom 22 januari 2015 16:01
Het is al een hele tijd bekend dat het nieuwe werelduurrecord onder de nieuwe voorwaarden voor een behoorlijk aantal renners zogenaamd voor het grijpen lag.
Alleen maar een uur pijn lijden op een afgehuurde wielerbaan. Dat zijn de dwangarbeiders van de weg toch wel gewend, nietwaar?
Wie was het ook al weer, die uitsprak, dat praktisch een kwart van het hele profpeloton dat nieuwe record zou kunnen rijden, mits ie maar vooral de eerste was?

Had ene Cancel dat maar Lara maar zijn verantwoordelijkheid genomen, maar misschien is Der Tüff von Ittgen wel tegengehouden.
Zo is de strijd om het WUR toch veel interessanter!

Het WUR is natuurlijk ook altijd als het heiligdom van de wielrennerij beschouwd.
Je valt dat niet aan, tenzij je tot de hele kleine schare van kanshebbers behoort.

De macht van het getal schrikt uiteraard velen af. Als een renner 3 minuten in een tijdrit achter ligt, dan zegt iedereen nog altijd knap gedaan.
Lig je echter bij een uurrecord 3km achter, dan beschouwen de outsiders je als een kneus.

Het WUR van Boardman qua afstand en het WUR van Rominger qua vermogen toornen nog altijd ver boven alles uit.
En zij hadden geen enkel hoogtevoordeel. Maar goed ook.

Thomas Dekker moet maar voor het algehele nederlandse uurrecord gaan. Bij mijn weten is dat nog altijd in handen van Leontien.
Recent moest ik iemand corrigeren in de zin van dat één van onze baansprintsters weliswaar niet tenger is, maar daarentegen beslist ook geen Nederlander, maar Nederlandse. Leontien mag wat mij betreft dus nog even Nederlander zijn. smiling smiley
Blueprint 22 januari 2015 16:14
Cancellara wekt de indruk dat hij zich alleen nog maar kan motiveren voor de voorjaarsklassiekers en het WK.
El Chaba 22 januari 2015 19:19
Quote
Velodroom
Het WUR van Boardman qua afstand en het WUR van Rominger qua vermogen toornen nog altijd ver boven alles uit.
En zij hadden geen enkel hoogtevoordeel. Maar goed ook.

Zij hadden echter wel een ander heel groot ´voordeel´. Ik hoef jou hopelijk niet uit te leggen welk ´voordeel´. grinning smiley
JW 22 januari 2015 19:29
De kans lijkt me toch echt groot dat dit zijn laatste stuiptrekking als professioneel wielrenner wordt.

Als een PC-team hem graag had willen contracteren dan hadden ze dat toch wel gedaan ?
Brieske 22 januari 2015 19:48
Misschien een rare stelling maar zou het, in de keuze voor Mexico, meespelen dat de baanhuur daar ogenschijnlijk lager ligt dan elders.
Ik bedoel maar te zeggen, Thomas is op dit moment werkloos en zal de afgelopen twee jaar ook geen vetpot hebben verdiend, ik kan het me goed voorstellen.

Groet
Arsimo 22 januari 2015 21:25
Zoals Dekker afgelopen seizoen fietste zou ik hem als serieuze PCT ook geen contract hebben aangeboden. Op een klein beetje nivo in Ster Elektro en Ronde van Engeland na was het harken, afstappen of de eerste 100, 150 km hier en daar op kop vd groep rijden voor een ploegmaat en in de finale er zelf niet bij zitten.

Maar, als Dekker tijdens zijn WUR-poging onverhoopt een echt hoog nivo haalt dan zou ik hem wel weer interessant vinden als PCT. Daar hoeft hij het WUR niet eens voor te breken - bijvoorbeeld een paar honderd meter meer dan Voight zou ik al heel goed en bemoedigend vinden, zelfs al zouden Bobridge en/of Dennis al voor Dekker met een ruime kilometer of meer Voight's WUR hebben gebroken.

Maar ik moet het nog zien dat hij beter dan Voight doet. Als hem dat lukt dan heeft hij wel in mijn ogen in ieder geval aangetoond dat hij echt (nog) wel een stuk kan fietsen in potentie, ook zonder doping. Zelfs al zou het daarna met zijn wielercarriere afgelopen zijn dat zou een stuk rehabilitatie zijn.
lodjan 22 januari 2015 21:33
Voigts WUR is al gebroken door Brändle.
Goozzer 22 januari 2015 21:51
Dat lijkt me dan ook weer geen goede graadmeter. Bobridge lijkt zich dit seizoen toch weer enigszins herpakt te hebben en is natuurlijk toch wel een man met bijzondere baanreputatie. Je zult me niet horen beweren dat Dennis een record van Bobridge niet uit de boeken zou kunnen rijden, maar ik houd er serieus rekening mee dat Bobridge straf gaat huishouden eind deze maand...
Arsimo 22 januari 2015 22:00
Oh ja, oeps. Replace "Voight" with "Brändle" above.

Ik word oud, morgen 50. Arghhh.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/01/2015 22:00 door Arsimo.
Goozzer 22 januari 2015 22:01
Dat is wel bijzonder negatief. Niet dat ik het hem direct zie doen, maar als hij sneller zou rijden dan Bobridge/Dennis is hij natuurlijk vertrokken voor een mooie doorstart van zijn carrière...
Goozzer 22 januari 2015 22:04
Ik vind het wel een originele invalshoek, maar dat lijkt me niet. Als dat al zo zou zijn, weegt dat natuurlijk totaal niet op tegen de hoge kosten die je moet maken om daar überhaupt te komen en (wegens acclimatisatie) relatief lange tijd te moeten verblijven...
lodjan 22 januari 2015 22:10
Alvast gefeliciteerd Armand!
Leon 22 januari 2015 22:10
JW Schreef:
-------------------------------------------------------
> De kans lijkt me toch echt groot dat dit zijn
> laatste stuiptrekking als professioneel
> wielrenner
wordt.
>
> Als een PC-team hem graag had willen contracteren
> dan hadden ze dat toch wel gedaan ?

In dat opzicht is de uitspraak "Ik wil ook best naar een PCT" redelijk potsierlijk, alsof zo'n profploeg drie niveaus lager is. De meeste PCT's rijden minstens een handvol WT-koersen, en sowieso juist alle koersen waar Dekker de afgelopen jaren nog wel af en toe wist te presteren.
Ik zou "Ik wil ook best naar een CT" een logische uitspraak hebben gevonden...
Velodroom 22 januari 2015 22:13
Brieske Schreef:
-------------------------------------------------------
> Misschien een rare stelling maar zou het, in de keuze voor Mexico, meespelen dat de baanhuur daar ogenschijnlijk lager ligt dan elders.

> Groet

Nog lager dan Apeldoorn? Als baankeuze helemaal geen rol zou spelen?
Ene Maas heeft daar weken aan een stuk gebivakkeerd.
Leon 22 januari 2015 22:14
Velodroom Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik denk niet, dat Bobridge en Dennis elkaar veel
> zullen ontlopen. Dennis heeft met Grenchen enig
> hoogtevoordeel, maar Bobridge zal in Melbourne het
> maximale uit een eventueel wamtevoordeel willen
> halen. Bobridge is nog steeds de ultieme 4km
> wereldrecordhouder en voor mij staat het niet bij
> voorbaat vast, dat Dennis dit onderlinge Aussie
> duel gaat winnen.

Eigenlijk toch typisch dat de achtervolging van 4 kilometer lengte, dus een inspanning van net wat meer dan 4 minuten, als refentiekader kan dienen voor een inspanning van bijna 15 keer langer qua tijdsduur. Alsof je aan de prestatie van een een 1500-meterloper zijn talent voor de marathon kunt aflezen.
Frappant dat het baanwielrennen geen tussenvorm kent.
JW 22 januari 2015 22:41
Velodroom 22 januari 2015 22:43
Scratch eens een keer, Leon, of doe een puntenkoers. Overigens is een marathon in 15x3:26 toch wel heel erg snel. smiling smiley
Maar je hebt gelijk, dat er in het baanwielrennen geen echte tussenvorm is qua tijdrijden.
Het verschil tussen 1km tijdrijden en 4km achtervolging is echter al vrij groot.
Aan de andere kant: pure 4km rijders zijn er natuurlijk niet, ze rijden toch allemaal veel langere afstanden en kunnen het uur dus ook aan.
Velodroom 23 januari 2015 00:43
Gaat die dekselse Thomas toch nog een record rijden. Dat van de Lage Landen, de Pays-Bas. Hoezo? Thomas heeft wel een biologisch paspoort!
JW 23 januari 2015 09:31
Tsja, Maas had er slimmer aan gedaan vanuit Barneveld eerst even de UCI te bellen, alvorens die wereldreis te maken.
Met de wijsheid van nu....
Skippy 23 januari 2015 15:45
Knettergek die Cancellara, zich een beetje enkel interesseren voor de enige daadwerkelijk interessante koersen die er zijn en waar bovendien zijn winstkans het hoogst is. Foei!
Skippy 23 januari 2015 15:56
Het is natuurlijk mesjogge hypocriet dat Roompot Dekker niet heeft getekend. Jong talent mijn anus. Honig, Duyn, De Maar, Hoogerland. Het is een bij elkaar geraapt zooitje misfits die de laatste kans wordt aangereikt. Nee, Dekker niet, die stouterik heeft ooit met doping geklooid.

Het is begrijpelijk dat Van Poppel, Breukink en Boogerd nog eens de wielersport in wilden maar van het ongetwijfeld zero tolarance contractje wat ze met Roompot zijn aangegaan (het ironische coureur versus ploegleider doofstoofpotje) spat de hypocrisie van alle kanten af.

Doe natuurlijk wel een trits aannames, misschien was het aanbod in eventuele gesprekken Dekker niet waardig genoeg, maar het lijkt mij toch sterk dat Dekker zich zo voor schut gaat zetten als het ook anders had gekund.

Toen ik hem gisteren bij dat weergaloos infantiele nieuwsprogramma voorbij zag komen kreeg ik de ongewenste meelijdende gevoelens niet onderdrukt.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2015 17:47 door Skippy.
Leon 23 januari 2015 22:37
Velodroom Schreef:
-------------------------------------------------------
> Scratch eens een keer, Leon, of doe een
> puntenkoers. Overigens is een marathon in 15x3:26
> toch wel heel erg snel. smiling smiley

Ben benieuwd welke scratch- en puntenkoersspecialisten het WUR zouden kunnen breken... ;-)

> Maar je hebt gelijk, dat er in het baanwielrennen
> geen echte tussenvorm is qua tijdrijden.
> Het verschil tussen 1km tijdrijden en 4km
> achtervolging is echter al vrij groot.
> Aan de andere kant: pure 4km rijders zijn er
> natuurlijk niet, ze rijden toch allemaal veel
> langere afstanden en kunnen het uur dus ook aan.

Het verschil tussen kilometerspecialisten en achtervolgers is inderdaad nogal groot. Al zijn er ook wegsprinters die een korte proloog aankunnen.
Qua indicatie voor WUR-talent dmv 4km-prestaties: er zouden toch ook pure diesels moeten zijn voor wie een 4 km achtervolging te kort is, maar die een inspanning van een uur perfect aankunnen? Ik zou wel eens een type-Tafi een WUR-poging willen zien doen.
Velodroom 23 januari 2015 23:18
Leon, je hebt weer gelijk, maar je moet ook rekening houden met de structuur van het wielrennen.
De specialisatie in de atletiek: 60m, 100m, 200m, 400m, 600m, 800m, 1000m, 1500m, 2000m, 3000m, 5000m, 10km, halve marathon en marathon, 100km, en nog langer smiling smiley kennen we in het wielrennen uiteraard niet. En denk nu maar niet, dat ik er gauw een paar specialisaties heb bijgesmokkeld, want ik verzeker je dat de absolute wereldtop op zogenaamde tussennummers niet automatisch samenvalt met de reguliere nummers.

Er zullen best pure 4km achtervolgers zijn, maar om aan de kost te komen en niet alleen daarom zie je de renners tegenwoordig toch heel wat meer doen.
Kijk bijvoorbeeld naar Jack Bobridge.

Bovendien om normaal een werelduurrecord te kunnen breken zul je een hele goede 4km moeten kunnen rijden.
Chris Boardman's WUR heeft een ratio van 1,036 t.o.v. zijn eigen 4km WR. En dat zogenaamd "15x".
Zijn WUR is vliegend "15x" een 4km van 4:15; tel daar weer 5s bij voor de stilstaande start; dan heb je 4:20 t.o.v. 4:11. Ratio dus 1,036.
Velodroom 06 februari 2015 11:49
De reporter ter plekke gaf het al veel eerder aan: Thomas Dekker doet op 25 februari a.s. in Aguascalientes zijn werelduurrrecordpoging.
De facebook pagina van Thomas Dekker meldt dit nu officieel.

De reporter ter plekke kon het toch ook niet nalaten zelf in totaal 1 uur 15 min. op de wonderbaan te rijden.
Dit was dus een verkapte.werelduurrecordpoging??????
Neen, want de renner heeft nog steeds last van blessure's waarover pas gesproken mag worden als alle kleintjes naar bed zijn.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/02/2015 13:26 door Velodroom.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen