Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tom Dumoulin uit scherpe kritiek op UCI

Gepost door JW 
JW 24 september 2016 13:17
Dumoulin heeft geen goed woord over voor 'boevenbende' bij UCI

Gepubliceerd: 24 september 2016 12:29

Laatste update: 24 september 2016 12:58

Tom Dumoulin heeft fors uitgehaald naar de internationale wielrenunie UCI. De renner van Giant-Alpecin uit kritiek op het organiseren van de WK in Qatar van komende maand en de transparantie van de bond.

Dumoulin stelt dat de WK beter in een "meer wielerminnend land" gehouden hadden moeten worden. Ook zet hij zijn vraagtekens bij de slechte omstandigheden in Qatar.

"Kijk, er gaan heel veel Indiërs naar Qatar om te werken en die hebben het er heel beroerd", zegt de 25-jarige tijdritspecialist in gesprek met De Limburger.

"Slavernij zou ik het niet willen noemen, maar dat land staat gewoon ver af van onze normen en waarden. Er zal ook nog eens weinig publiek zijn en het zal totaal sfeerloos worden."

Dumoulin begrijpt dat "het geld voor de UCI voor het oprapen ligt", maar vraagt zich af waar die opbrengsten heen gaan. "Dat geld gaat niet naar de sport, want wij moeten bijvoorbeeld bijna alles zelf betalen om de ploegentijdrit te kunnen rijden", meent hij Dumoulin.

"Dat is krom. En dat ligt aan de UCI, niet aan Qatar. Ik vind de UCI misschien nog wel een grotere boevenbende dan dat hele Qatar bij elkaar."

Wiggins

Ook over de medische attesten-kwestie, waarin de gegevens van onder meer Chris Froome en Bradley Wiggins door hackers naar buiten werden gebracht, is Dumoulin uitgesproken. Hij zet zijn vraagtekens bij de Tour-overwinningen van Wiggins in 2012.

Voor die Ronde van Frankrijk injecteerde de Brit met toestemming van de UCI anti-astmamedicatie. "Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam", aldus Dumoulin.

"En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt."

Dumoulin is momenteel actief in de Eneco Tour, waar hij dinsdag teleurstelde in de tijdrit. De rittenkoers is zaterdag toe aan de voorlaatste etappe.

[NU/nl]
JW 24 september 2016 13:25
Zowel met betrekking tot de keuze voor Qatar als met de zaak Wiggins heeft Tom naar mijn mening het gelijk aan zijn zijde.

De kritiek op de keuze voor Qatar had wat mij betreft best eerder mogen komen. En van veel meer renners en ploegen.
Vanaf het begin vind ik het, net als t.a.v. het wk voetbal, een keuze die slecht is voor de sport.
Overigens kan ik moeilijk geloven dat de revenuen van dit wk niet naar de UCI gaan. Die dikke pot met geld was juist het enige dat de keuze nog een beetje verdedigbaar maakte.
Eddy Veen 24 september 2016 13:29
Bravo, niets tegen in te brengen. Ik ben benieuwd of en zo ja hoe, de UCI reageert.
cyclingfreakske 24 september 2016 13:55
De UCI kennende...word dit een slag in het water.
maar wel knap dat hij als actief renner, als een van de weinige anderen echt hun mond opentrekt.
Qatar is onverantwoord , maar je mag zeer zeker zijn dat Bahrein daar ook een grote rol in speelde, en mogelijk samen met Qatar wel enkele resorts als "investering" gaf aan bepaalde personen.
Het grote probleem van het wielrennen is dat het in zijn eigen kleine cocoon gevangen zit, en 100% afhankelijk is van extern geld, een businesssysteem dat niet zelfdruipend is maar werkt als een almoezenier die met de pet rondgaat in de kerk.
Een andere structuur met bv betaaltv zal net velen doen afhaken, de inkomsten drukken en sponsors doen afhaken...... het idee van Tinkoff werkt wel in de voetbal maar niet in het wielrennen.
nachtwacht 24 september 2016 13:56
Aldus Tom Dumoulin die zijn hele seizoen in het teken van de Olympische Spelen zette. U weet wel, dat evenement waar wijken voor plat werden geveegd door het leger zodat de sporters en de supporters niets van de armoede hoefden te zien. Dat de mensen die er woonden hun huis en het beetje wat ze nog aan bezittingen hadden kwijt zijn, als ze er al zonder kleerscheuren vanaf kwamen, was slechts bijzaak natuurlijk.
Eazster 24 september 2016 14:05
Rake woorden van Dumoulin. Maar wil hij echt een statement maken ,doe dan niet mee aan dat WK in Qatar. Helaas is dat voor velen een brug te ver. Wil je echt de martelaar uithangen ,dan zal er eentje de eerste moeten zijn voor er misschien meerdere zullen volgen. Het is the way of the World.
Prima dat er kritiek is ,maar zolang er geen daad word gesteld zullen deze instanties voor het geld blijven kiezen, en inderdaad de UCI blijft door het slechte business model afhankelijk van grote geldschieters die willen pronken met het binnenhalen van een grote koers of Rijke zakenlui (Tinkov) die een paar jaar een speeltje nodig hebben.
Ik vind de vraag eerder de vraag of Sport zo'n enorme voorbeeldfunctie moet innemen dat het kritiek op de maatschappij moet afdwingen via deelnames in bepaalde contreien of er bijvoorbeeld niet werkzaam zijn (Zoals van Marwijk bijvoorbeeld zoveel kritiek krijgt in zijn functie als bondscoach van Saudi-Arabie).?
Eazster 24 september 2016 14:08
Daarbij moet het WK in Qatar vind ik gewoon eens de kans gegeven worden. Dat de sfeer niet optimaal is dat is jammer ,maar een andere setting is wel eens welkom.
Achterklap en uitbating gebeurd denk ik in meerdere en mindere mate overal ter wereld ,al is het in Qatar ,Bahrein en andere Oliestaten vast een stuk erger.
Eazster 24 september 2016 14:17
Betaal TV gaat nooit werken in het wielrennen. De belangrijkste koersen worden uitgezonden en is promotie voor de ASO. De kleinere koersen worden never nooit niet gevolgd door een groot publiek. Daarbij merk je gewoon dat de belangstelling in Fietsen onder een groot publiek wel enorm groot is ,maar wielrennen als sport goed gevolgd word maar ik denk wel in mindere intensieve mate.

Kijk bijvoorbeeld naar de Eneco Tour in Sittard gisteren (Toch een HC etappekoers) met Sagan als wereldster in de gelederen. Het was gezellig druk ,maar je merkt dat het dagjesmensen zijn die zich effe aan het evenement komen vergapen .Het is gratis ,het is leuk en aanraakbaar ,maar na afloop zijn we het zo weer vergeten.
Er is geen entree betaald , geen fanshopartikelen verkocht etc.
Het enige is dat de fietsenmerken en sponsoren enige exposure krijgen . Te weinig inkomsten dus. Voor mij hoeft het wielrennen niet zo te exploderen als in het voetbal ,waar de salarissen ,leningen van clubs de pan uit reizen en het in principe ook nog op een bubble leeft. Daar wil je met het wielrennen ook niet naartoe ,a zou de waardering in salarissen voor de modale wielerprof best omhoog mogen.
Tinuz 24 september 2016 14:30
Daar is Dumoulin een beetje selectief in zijn oordelen inderdaad.
Op politiek gebied is Dumoulin een beetje een wijsneus, is me al eens eerder op gevallen.
Voortaan kan hij beter zijn mond houden over zaken waar hij geen verstand van heeft, want zijn kritiek op Wiggins snijdt wel hout.
Meneer 60% 24 september 2016 15:05
Eens of niet eens... heerlijk dat een wielrenner een mening heeft. En een onderbouwde mening ook nog eens. Verademing.
alie b 24 september 2016 15:29
Tom had beter ff een paar trappen meer kunnen geven van de week.
diravi 24 september 2016 16:05
Een kenmerk van de hele groten is dat ze pieken op momenten die er toe doen.
cyclingfreakske 24 september 2016 16:07
... daar is hij nog lang niet....
JW 24 september 2016 17:42
Uit interview WF:
Dumoulin zelf heeft nooit ‘misbruik’ gemaakt van een attest. “Nee, dat is toch valsspelen? Ik heb nog nooit een attest aangevraagd. Ik heb wel eens een pufje gebruikt, maar daar had ik geen toestemming voor nodig. Dat mocht gewoon. Dit gerommel met attesten gebeurt heel vaak. Het zit nog ingebakken in de sport. En volgens mij worden die attesten bij voorbaat al goedgekeurd. Het systeem werkt voor geen meter.”

De Nederlander stelt voor om alle attesten openbaar te maken. “Dan heb je geen gedoe meer”, denkt hij. “Iedereen weet wat je doet, ook al druist het in tegen het medisch beroepsgeheim. Maar blijkbaar krijg je allemaal sjoemelende renners als je het niet vrijgeeft. Als we daarmee dichter bij een schone sport komen, ben ik voor.”
Carlos Danger 24 september 2016 18:20
Niet gaan dan maar, Tommeke.
Want mocht je straks onverhoopt wereldkampioen worden (gaat niet gebeuren, maar toch) sta je straks
met diezelfde uitbuiters en slavendrijvers op het podium.
Wanny 24 september 2016 18:31
Je mag best kritiek hebben en toch meedoen. Het is gewoon zijn broodwinning.
Curzio 24 september 2016 18:40
Het is een vergissing om te denken dat als je als wielrenner deelneemt aan een wedstrijd je ook automatisch instemt met waar die wedstrijd wordt gereden.
Een sporter dient zich bezig te houden met sport en daarin acteren op het hoogste niveau. In die zin heeft Dumoulin het volste recht (zelfs de plicht richting zichzelf) om op de Olympische Spelen te verschijnen.
De verantwoordelijkheid van de locatiekeuze ligt niet bij de deelnemende sporter maar bij de organisatie. Wanneer sporters voor- of achteraf proberen invloed uit te oefenen op deze keuze of de keuzes in de toekomst dan juich ik dat toe. Het beste zou het zijn als de renners zich verenigden en in gesprek gaan met de UCI om dit soort zaken in de toekomst anders aan te pakken.
diravi 24 september 2016 19:00
En bovendien uithangbord van team & vaderland.

Vreemd dat veel prikkers vinden dat ie zijn muil moet houden. Groots dat hij indruist tegen het ja-en-amen-wereldje.
Walnoot 24 september 2016 19:17
Hij had iets voorzichtiger mogen/moeten zijn met zijn woordkeus, zit tenslotte niet anoniem op een forum. Maar los daarvan vind ik het wel gezellig dat hij attesten en de UCI aanpakt. Iemand moet het doen. De sneer naar Wiggins lijkt me wat overbodig.
Nelis! 24 september 2016 20:24
Hup Dumoulin! Ik was al fan, maar dat is alweer bevestigd. Goed zo, laat maar zien dat sporters wel een mening hebben en het nog kunnen beargumenteren ook.

Inhoudelijk ben ik het steeds met hem eens. Overigens, de vergelijking die hier wordt gemaakt met Brazilië en Qatar slaat nergens op. In Brazilië zijn genoeg problemen, maar het valt in het niet bij wat zo'n exorbitant rijke boevenstaat als Qatar er van brouwt. Wat normen en waarden betreft ligt Brazilië een stuk dichterbij dan Qatar. Gelukkig.
En wat ik over Wiggins tot nu toe gelezen heb, heeft Dumoulin volgens mij de goede conclusies getrokken. Ik ben blij dat hij er gewoon wat van durft te zeggen en niet diplomatiek zijn mond houdt. Zakelijk gezien wellicht de verkeerde keuze, want hij schopt een aantal mensen wel tegen de benen.

Nogmaals, hup Dumoulin!
Tinuz 24 september 2016 20:46
Terloops noemt hij de UCI een boevenbende, maak ik op. Da's wel straf eigenlijk.

"Ik vind de UCI misschien nog wel een grotere boevenbende dan dat hele Qatar bij elkaar."

Ach ja, schandalen zijn nu eenmaal courant en alledaags in deze wereld. Proost.
Andere Peter 24 september 2016 23:40
Wie zijn dan de vele prikkers die vinden dat hij zijn muil moet houden? En waar prikken ze?
Sub Culture 24 september 2016 23:46
Ok dus Dumouln gaat niet naar het WK en rijdt in de toekomst ook geen andere zandbakkoersen, kwestie van consequent te zijn natuurlijk.
Die kritiek op Wiggins openlijk uiten kan zich ook wel eens tegen hem keren.

Zou beter praten met de pedalen.
Andere Peter 25 september 2016 00:02
Mooi dat hij zich onderbouwd en scherp uit. Van die attesten weet ik te weinig om een standpunt in te nemen, maar naar mijn gevoel kan die discussie wel een slinger gebruiken. Lef dat hij niet zo lijkt te zitten met wat Sky van hem vindt.

De basis van de sport is: uitvoeren wat de grootste geldschieter wil. Tot dusver ging de discussie over Qatar vooral over wielertechnische aspecten (hitte, sfeer). In dat licht vind ik het jammer dat niet is gekozen voor een WK in iets andere stijl. De Formule-1 in Singapore is een rap tempo een klassieker geworden, mede dankzij het kunstlicht. Zoiets had toch in Qatar ook wel gekund. Kunstlicht, iets koeler en in West-Europa komt de wedstrijd dan in prime time. Ik geloof wel in de bijdrage aan globalisering door een grote wedstrijd in een vreemd land te organiseren, maar het is zo fantasieloos uitgevoerd.

Prima dat Dumoulin het argument van de werkomstandigheden opvoert. Maar we importeren ook de olie uit zulke landen. En ga je ook niet meer in China willen rijden (mensenrechten)? En in de VS als je tegen doodstraf bent? Ik heb nogal moeite met het abortusstandpunt van de Ieren. En eerder dit jaar tastte ik hier af hoe presidentieel de Presidential Tour of Turkey is, want ik heb het niet zo op de autocraat die daar zit. De grenzen zijn vaag en heel persoonlijk.

Iets zegt mij dat de bondsbestuurder Dumoulin in 2032, als hij eenmaal beslissingsbevoegdheid heeft, ook gewoon de mannen zou laten rijden in pakweg Brunei, als dat lucratief is.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2016 00:06 door Andere Peter.
Andere Peter 25 september 2016 00:05
Nonsens dat consequent zijn zou betekenen dat kritiek op een beleidskeuze er per definitie toe zou moeten leiden dat je niet deelneemt. Dat is niet consequent maar anarchistisch of autistisch. Je kunt heel consequent protest uiten en vervolgens voortgaan met meewerken. Als je doel was om een kanttekening te plaatsen, dan is daar niks inconsequent aan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2016 00:08 door Andere Peter.
Luijt 25 september 2016 01:43
Wat een ophef over die paar open deuren die Dumoulin intrapt. Dat wk in die zandbak slaat nergens op, Wiggins is geen zuivere koffie en de paus is katholiek.
El Chaba 25 september 2016 10:02
Goed lezen is nooit je sterkste punt geweest.
predator 25 september 2016 11:34
Andere Peter Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wie zijn dan de vele prikkers die vinden dat hij
> zijn muil moet houden? En waar prikken ze?

wielerprikbord.nl
cyclingfreakske 25 september 2016 12:06
.... en het gebruik van attesten ?
soms is het puur medisch noodzakelijk voor een bepaalde behandeling bij een renner. (bv gevallen als Vaughters of erge voedselallergie reactie)
het misbruik eruit filteren is een ander probleem en minder simpel om dat te kunnen....
Dan zou d UCI een grote medische staf in dienst moeten nemen om te oordelen wanneer een behandeling met een bepaald product terecht was, om dan het team aan te spreken aangaande eventueel misbruik..

TD heeft daar toch niet zo goed over nagedacht en alles over 1 lijn getrokken., wellicht wat impulief gedrag door enige ontgoocheling. en dat is ook menselijk.
de praktijk toont aan dat net als jan modaal die fabrieksarbeid doet, de renner soms echt die zorg nodig heeft.
hijzelf heeft nog wat jaartjes te gaan en misschien komt hij ooit ook in een situatie waar men even met een attest moet werken om hem te behandelen.... dus afwachten wat hij dan gaat zeggen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2016 12:07 door cyclingfreakske.
diravi 25 september 2016 13:56
El Chaba Schreef:
-------------------------------------------------------
> Goed lezen is nooit je sterkste punt geweest.

Ik tel er inmiddels vijf.
zumsteg 25 september 2016 20:09
Jij hebt het niet zo op Tom Dumoulin hè?
Andere Peter 25 september 2016 20:59
Vijf wat? Vijf prikkers die vinden dat hij zijn muil moet houden? Dan gaat het mis bij lezen èn bij tellen. Alleen van Tinuz kun je beweren dat hij zoiets zegt, al valt de beperking van Tinuz (''over zaken waar hij geen verstand van heeft'') bij jou weg. Iets waar je wel vaker last van hebt bij nuanceringen.

Je overdrijft schromelijk door te beweren dat veel prikkers vinden dat Dumoulin zijn muil moet houden. Veel prikkers geven hem hier zelfs hulde voor het open trekken van zijn muil. Ik vind het heel suf prikgedrag om in de interpretatie zo te overdrijven dat de inhoud niet meer klopt en vervolgens je tegen je eigen niet kloppende bewering af te zetten. Dat is ofwel een suffe debattruc, ofwel vergaande slordigheid in lezen.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/09/2016 21:00 door Andere Peter.
Carlos Danger 25 september 2016 22:35
Vijf open deuren?
Luijt 26 september 2016 07:46
Geestig.
Hup Tom!
Shinzawai 26 september 2016 13:23
Waarom zou Bahrein investeren in een WK wielrennen in Qatar? Zou België voor Nederland hetzelfde doen? Of de VS voor Canada?
Luijt 26 september 2016 14:12
Gelukkig was ie toch niet van plan wagonnetje in de Sky trein te worden.
cyclingfreakske 26 september 2016 22:17
jawel, hij is erg goed... maar niet elk woord wat hij uitbrengt is ook wijs.
Met het attestengeval dus niet, omdat er zowel verplicht gebruik is onder bepaalde omstandigheden, alsook een aantal misbruiken.
Hij mag denken wat hij wil, toch moet hij wat uitkijken wat zijn eigen toekomst nog brengt omdat hijzelf misschien ooit genoodzaakt is om even de toepassing van een corticoide te moeten ondergaan, vanwege een noodzakelijke medische toepassing en niks met misbruik vandoen heeft.
,
zal hij dan zeggen..sorry jiongens, ik gebruik een week een zalfje voor de knie met attest vanwege noodzakelijke zorg, maar geeft er weken de brui aan en zie het klassement en flink wat geld links liggen, de ploeg kan de pot op ?
ik denk het ,niet...........momenteel zit hij nog wat in de impulsieve fase.... binnen een paar jaar is dat normaal helemaal weg en wikt hij zorgvuldiger zijn woorden.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/09/2016 03:24 door cyclingfreakske.
lodjan 26 september 2016 22:34
Gelukkig wik jij wel zorgvuldig je woorden en is ieder woord dat je hier schrijft wijs.
diravi 26 september 2016 23:16
Francorchamps, Silverstone, Monaco, Singapore.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen