Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

UCI en WADA laten zaak tegen Kreuziger vallen

Gepost door El Chaba 
El Chaba 05 juni 2015 18:49
[www.wielerflits.nl]

UCI en WADA laten zaak tegen Kreuziger vallen

De UCI en het WADA hebben de zaak tegen Roman Kreuziger laten vallen. Dat lieten de partijen op vrijdag weten middels een persbericht. Er zou nieuwe informatie binnengekomen zijn, die verdere vervolging van de Tsjech niet langer nodig maakt.

Voor de Tour de France van vorig jaar werd Kreuziger op non-actief gesteld wegens verdachte waarden in zijn bloedpaspoort. Ondanks vrijspraak van het Tsjechisch Olympisch Comité zette de UCI door en werd de zaak richting het internationaal sporttribunaal CAS gebracht. Kreuziger zelf hield altijd vol onschuldig te zijn en ging ver om dit te bewijzen. Zo liet hij zich onderzoeken in de Mayo Clinic, de grootste medische non-profitorganisatie in de Verenigde Staten, en liet hij na afloop weten dat de resultaten hem vrijpleitten.

Of dit de ‘nieuwe informatie’ is waarop de UCI doelt, is niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk dat zowel de internationale wielerbond als het WADA nu definitief geen zaak meer hebben tegen Kreuziger en de man van Tinkoff-Saxo dus weer vrijuit kan koersen, zonder dat hem een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.

De UCI en het WADA lieten verder weten geen commentaar te willen leveren op de kwestie.
_______________________________________________________________________

Die zaak rammelde al aan alle kanten.
Hup kreuziger!
JW 05 juni 2015 22:35
Over het onderwerp is hier veel geschreven.
Het was me wel duidelijk dat de zaak erg gecompliceerd was, en het onzeker was wat het CAS-oordeel zou zijn.

Maar dat de zaak aan alle kanten rammelde heb ik nooit meegekregen.
Vraag dus: welke kanten rammelden ?

[Overigens vind ik het vreemd dat de UCI en het WADA geen toelichting willen geven op hun besluit de zaak te stoppen. Maar dat ter zijde]



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/06/2015 12:23 door JW.
Bromertà 06 juni 2015 12:12
Het is triest dat afwijkingen in het bloedpaspoort van Kreuziger niet als overtuigend bewijs gebruikt zullen gaan worden in een rechtszaak. Waarschijnlijk is het opstappen van wetenschapper Dr. Michael Ashenden hier mede debet aan; een man die het keihard wilde spelen op basis van feiten en niet op basis van juridisch geneuzel.

Dan moeten die nachtelijke controles maar selectief toegepast worden voor renners die het kenmerk verdacht krijgen op grond van afwijkingen in het bloedpaspoort.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/06/2015 12:12 door Bromertà.
veluweracer 06 juni 2015 14:21
De doping is nooit weggeweest uit de wielersport,
de moraal wel.
cyclingfreakske 07 juni 2015 21:01
een uiteenzetting van de situatie (beetje lang maar zet wel een beeld neer hoe de hele situatie leid tot meer problemen in de toekomst :

wanneer spreekt men van een bloedafwijking ? dat is vrij vaag en dubieus.
een renner die veel traint en daarbij koerst, heeft een vrij laag hematocriet (41-44 meestal)... komt die in een periode van actieve rust om te herstellen met de simpele bijdrage van vitamines en aminozurencombinaties (hoge dosis is dan gebruikelijk), gaat het redelijk snel omhoog, komt daarbij dat hij op hoogte zit.. ook. een tikje extra.
maar... er zijn andere invloeden..... stel dat je in open lucht kameren, zuurstofcabine wekenlang tot maanden slapen, ziekte...(kan verlagen of net verhogen) geeft ook weer wat verschil, leven op grote hoogte (bv inwonders van Colorado of binnenland Columbia)
Het zijn allemaal beinvloedende factoren.

de medische grens voor wielrenners ligt op 50 hematocriet, de doorsnee mens en andere sporters 52 a 54 maximaal (normale labostandaardwaarden).

bijkomend onderzoek kan uitwijzen (B-staal) of de bloedplaatjes normaal zijn of niet.... is er bv sprake van epo : bv normaal is 2mmol per uur, en plots noteert men een piek van 6.5 mmol... dan weet je dat het foute zit.
MAAR......... de stalen dienen ABSOLUUT volgens een strikt procedure bewaard te worden, moeten aan bepaalde eisen voldoen voor opslag en bewaring, alsook de voorafgaande tijd en temperatuur bij transport van de stalen etc.. zijn invloeden die meespelen op de kwaliteit en juistheid van het staal.
klinkt wat technisch en ingewikkeld...


wat is het probleem nu juist ?
verschillende renners zijn al eens beschuldigd van - lees goed - "VERMOEDELIJK epogebruik"... vermoedelijk. omdat de hematocrietwaarde bv niet ergens op de gebruikelijke ca 42 zit maar nu wel op 47. Men houd GEEN rekening of de renner uit een blessureperiode komt, medische noodzakelijkheden etc.... men beoogt enkel het hematocriet op papier. het is anders wel normaal dat een atleet die ee ntijd geen wedstrijden en extreme inspanningen heef tgedaan, uitgerust / frisser is en een hoger hematocriet heeft... WADA en UCI rekenen dit niet mee als invloeden.

wat is er gebeurd ? Kreuziger is beschuldigd van epogebruik, het is echter NOOIT bewezen. De beschuldiging steunt vanuit een periode dat hij bij Liquigas reed en Astana nadien. Beide teams lagen toen stevig onder vuur,, ook omdat er nogal wat renners op visite gingen bij Fuentes ,Conconi en Ferrari waar vaker een onderzoek tegen liep. NOTA : CONCONI heeft lang voor het Italiaans Olymp. Comite en de Nationale Wielerbond gewerkt, blijkbaar was hier geen probleem rond.
Betreffende deze periode werden automatisch renners die van Liquigas kwamen verdacht... zonder echte aanwijsbare argumenten.
Tegelijk lag WADA en UCI met elkaar in oorlog, wat de zaak nog moelijker maakte.
men heeft Kreuziger en nog andere renners proberen of effectief geschorst zonder echte bewijslast... op basis van VERMOEDEN.
dat is dus exact wat hier speelde.
Nochtans kende hij een normaal gestage groei in zijn carriere zonder abnormale uitschieters.

alhoewel men de epotest uitvoert op de controle van de aantallen nieuwe bloedplaatjes, bleek er nogal slordig omgesprongen te zijn met de bloedstalen. het A-staal bleek naar verluid niet eens van Kreuziger te zijn (fout UCI maar die geven het NOOIT toe, zeker Pat MQuad niet die corrupt tot het bot was en is en verandere zoals de wind kwam) het B-staal was twijfelachtig, maar men had aanwijzingen dat de manier van transporteren en opslag niet volgens procedure was verlopen en het staal troebel zou zijn.... WADA en UCI willen dus niet bekennen dat het niet correct is verlopen om geen gezichtsverlies te lijden.
bijgevolg : Kreuziger voor niets zolang op de pijnbank, alsook andere renners.
het geval KOBO was ook zo eentje... men had vrijwel zekerheid dat er geknoeit was met zijn bloed (remember zijn abnormaal goede Vuelta met winst voor Froome en erna geen platte prijs meer reed omdat men hem verdacht van epogebruik maar ontsnapte wegens slordige procedure)
de gevallen zijn talrijk van VERMOEDELIJK epogebruik zonder uitlsuitend bewijs, ofwel verknoeid door foute procedures.

het probleem is dat zeker in de periode met de totaal onbekwame Pat mCQUAD als UCI voorzitter, er talloze fouten gemaakt zijn omdat zijn beleid nooit duidelijk was en zelfs enkele dagen nadien bepaalde uitspraken totaal verdraaide. Intern was het bij de UCI ook nogal... chaotisch. Ook het constant ruziemaken met WADA en het niet doen naleven van de procedures die moeten gevolgt worden bij dopingcontroles (bewaring enz enz) hebben nogal wat onschuldige renners hun carriere gekost, en sommige effectieve gebruikers net door het aantonen van die procedurefouten laten ontsnappen.
De stalen werden onderling verstuurd en dat ging vaak niet volgens de opslag en transportprocedures die gevolgt moesten worden. (in een aantal zaken werd dat pijnlijk duidelijk aangetoont)


ivm doping kan je hetvolgende stellen :
hoe lager het niveau , hoe erger het is.
wielrennen is de ENIGE sport die naast de standaardcontroles, zichzelf ook controleert en uitzuivert (teamcontroles enz naast onaangekondigde)
er elk jaar meer dan 3200 controles zijn, buiten de interne teamcontroles.
wielrenners de enige sporters zijn die hard worden aangepakt, voetballers en tennissers zitten "geblesseerd" een aantal weken tot maande naan de kant, naargelang de doping dat ze gebruikten. (remember Selena Williams ide 2x toe maanden out was, maar wel 2x op anabolica positief was volegsn insiders, of bv 6 Juventus spelers op decadurabolan positief waren en om beurten 2-3 speeldagen (geblesseert out) waren.... in het voetbal zijn de inbrueken talrijk.
of in de atletiek waar 6 van de 8 Jamaicanen (lopers) positief testen maar toch aan de Olympische mochten deelnemen, idem met de Bulgaarse gewichtheffers.
Wielrennen word letterlijk geviseerd. Dat men in andere sporten dopeert is allemaal geen probleem. (laatst nog een tenniser op dianabol, met 1 maand schorsing ocharme)
precentueel gezien scoort wielrennen HET LAAGST van allemaal. die hetzelfde aantal controles in alle andere sporten.... ja zal achterover vallen over de positieve gevallen. (bv voetbal hat vorig jaar een score van 2.8%... op een klein 60 controles, atletiek bijna het dubbel op 48 controles en body building 92% op 12 controles)

er buiten de klassieke dopingmiddelen ook veel medicale stoffen op de lijst staan (bv codeine, pseudo efecrine, enz... ook erg onschuldige die helemaal niets uitmaken. nota : wie veel codeine neemt zou op papier wel beter presteren, maar in realiteit is codeine ook slaapverwekkend en in hogere dosis val je als een blok in slaap...weg prestatieverbetering en eigenlijk onterecht op de lijst.

dopingvormen zijn al vanouds in gebruik. het zal nooit verdwijnen... waar enige vorm van presteren en eer aan te pas komt, zit er altijd wel iemand bij die kunstmatig zijn prestatie wil opkrikken....zelfs al wint hij maar een zak chips of wil hij zijn lief laten zien dat hij iets kan.



de paradox is :
je mag geen aminozuren en vitamines laten injecteren als profrenner voor een wat beter herstel.
men mag wel IN DE WEDSTRIJD ZELFS, handenvol pijnstillers en cafeinetabletten nemen. zo zijn er talloze renners die in de laatste 60km 4 pijnstillers binnengooien en enkele cafeinetabletten tegelijk........ dit is onverantwoord !
je mag gerust zijn dat dit veel en veel ongezonder is dan een vitamine / aminozuurprikje in een grote ronde voor een iets beter herstel.
sommige renners krijgen neurologische effecten in de wedstrijd - wat ook als resultaat had dat renners zelf vragen om een verbod van pijnstillers in de wedstrijd Veel renners wijten de vele valpartijen ook aan de pijnstillers omdat de reflexen vertragen..


ik weet wel dat men niet goed bezig is. TOPSPORT IS GEEN SPORT !!!!!!!!!!!!!!!!!! het is wel een regelrechte aanslag op uw lichaam met erg extreme omstandigheden en inspanningen., waarbij supplemntatie erg belangrijk is, en in een grote ronde vitamines en aminozuren onder medisch toezicht, door een arts kan toegediend worden als duidelijk is dat de renner tekorten vertoond bij controle.
probleem is dat de no needle politie uitgevonden is door mensen ZONDER MEDISCHE achtergrond, en ook de raad van medisch geschoolden (artsen etc) in de wind slaat.

het gevolg is dat , bijna zeker , GEN-DOPING zijn intrede doet in de wielrennerij. in de atletiek zit he tal wat jaren.
en kort gesteld mag je stellen dat doping eruit moet maar dat dit soort beleid nergens op slaat en men alleen maar meer naar alternatieve nieuwe experimentele doping zal grijpen. (oa diverse GEN doping, DNA manipulaties, Nieuwe vormen van anabolische doping niet detecteerbaar (de atletiek is de bakermat van de revolutionare dopingproducten in testgebruik), en men zoals het nu is - geen mineralen en aminozuren via niet orale toediening - er doden gaan vallen omdat mensen zonder medische kwalificaties de richtlijnen maken, waar alleen medici zouden mogen stellen wat kan en niet kan wil men geen pure roofbouw plegen.

Als men het huidige beleid zo verder volgt, waar men mineralen, aminozuren en dat soort onschuldige zaken ook al wil verbieden of beperkingen opzet zonder raadpleging van medisch geschoolden in een sport als de wielrennerij topsort met overvolle kalender en een enorme prestatiedruk van de ploegen uit...... dan mag je je hart vasthouden. want als men doping wil wegkrijgen zal men toch de atleet medisch moeten kunnen bijstaan met simpele zaken als mineralen.

HEt no needle idee kwam van een ex doping/epogebruiker : Davis millar.
wel makkelijk als je helemaal op het einde van uw carriere hierom schreeuwt met het excuus dat de eerste vitaminespuit de aanzet was tot epo (ook Armstrong gebruikte dat excuus)...
het is wel zo dat Cofidis een dopingteam was en je ook in een periode van epo zat (jaren 90) waar 80% van het peleton eraan zat. de druk was gewoon ; gebruiken en presteren, of eruit. Armstrong was al in zijn triatlon tijdperk met anabolica bezig... dus die moet ook niets zeggen dat wielrennen hem ertoe aanzetten tot gebruik.
Millar kwam wel helemaal einde carriere met het idee van no needle op de proppen... hij had het wel wat jaren eerder kunnen doen. hypocriet kan je dan zeggen.



3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/06/2015 21:24 door cyclingfreakske.
El Chaba 08 juni 2015 10:55
Niet helemaal met alles eens, maar over het algemeen genomen interessante gezichtspunten! thumbs up
Bromertà 08 juni 2015 11:44
In onder vermelde BBC documentaire wordt in een N=1 (één is geen, maar toch ... ) onderzoek nog eens dunnetjes overgedaan wat France 2 ook al had aangetoond: 7% winst in VO2MAX, asjeblief. Maar het schokkendste is dat een Amerikaanse atleet van 16 jaar oud testosterone krijgt voorgeschreven door de coach, Alberto Salazar van het Oregon Project, die nota bene ook de Olympisch kampioen 10km onder zijn hoede heeft. Zijn Galen Rupp en Mo Farah de nieuwe Armstrongs?

[www.youtube.com]

Als geïnteresseerde toeschouwer vraag ik me steeds vaker af waar ik naar zit te kijken. In de serie De Volmaakte Mens van Bas Heijne werd het aardig omschreven. Een sporter die de medische wetenschap misbruikt krijgt alle verschijningsvormen van een machine. Als ik een ding niet wil zien in sport dan zijn het wel machines. Misschien werpt e.e.a. een ander licht op de noodzaak van nachtelijke controles, en renners die met een TUE topsport denken te kunnen bedrijven

Laat ik enigszins optimistisch eindigen door de strekking van de laatste woorden van de Mark Daly te herhalen: "Mijn respect is groot voor die sporters die zich schoon weten te handhaven."
JW 08 juni 2015 14:36
"..Als ik een ding niet wil zien in sport dan zijn het wel machines...."

thumbs up
cyclingfreakske 08 juni 2015 22:18
de nachtelijke controles die men wil invoeren zijn belachelijk en overbodig.
neem nu de renners in een ronde..... worden op 2u s'nachts uit het bed gelicht, om 3u kunnen ze weer gaan slapen of iets vroeger... je nachtrust is weg. de diepe slaap haal je dus niet meer, ook ben je humeurig en je raakt al moeilijker in slaap. 7u er weer uit voor de rest van de dag te doen wat je moet doen en wat men eist te doen.
alsof de controles die s'avonds en s'morgens tussen 6 a 8u niet afdoende zijn, alsof je op die halve dag verschil ineens negatief gaat zijn als je wat mispeutert hebt.
daarnaast zijn er ook de interne controles, en klassementrenners uit de top 7 worden bijna dagelijks tot vaker in de week gecontroleerd omdat het protocol dat eist.

is een nachtcontrole dan beter, gaat het helpen ? neen. het probleem gaat zijn dat zeker in grote ronden waar goeddraaiende ploegen zowieso al veel controle krijgen alsook de vooraanstaande klassementrenners; veelsneller naar allerlei peppers zullen pakken om alerter te blijven.
het allerergste dat een renner in een ronde kan overkomen, is dat zijn nachtrust tussen 23 en 6u onderbroken word en letterlijk het bed uitgezet word.

er zijn al controles genoeg (ruim 3200 per jaar) waarvan heel wat op het randje af zitten (vaak rond 6u smorgens, waar menige renners nog diep slapen).
ook toont het van geen greintje respect, wetende dat dit een enorm zware sport is en op dit niveau en minuut nachtrust telt.

tegen doping ? ja. maar laat het aub acceptabel blijven. de huidige onaangekondigde controles en de erg strenge aanpak in wettelijk kader hebben echt hun effect niet gemist. als ze dat eindelijk eens ook in andere sporttakken doorvoeren, waar doping wel nog rg in gebruik is en zelfs de bakermat is van experimentele dopingproducten , die veel veel later in de wielrennerij doorsijpelen.
er zijn zeker zaken die voor verbetering vatbaar zijn als het op controles aankomt. maar het zou ook goed zijn dat de UCI en WADA hun afhandelingsprocedures strikt naleven inzake transport enz... dan gebeuren er minder fouten.
El Chaba 09 juni 2015 00:05
.



2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/06/2015 07:26 door El Chaba.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen