Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Stoppen met de tijdritfiets?

Gepost door Eqquipo 
Eqquipo 13 februari 2022 21:24
Froome kaart het onderwerp aan (vanaf 6:30minuut). Ik ben helemaal voor. Het extra risico van de tijdritfiets is 1 ding, maar ik heb nog meer met het argument dat een tijdrit verreden op de reguliere wegfiets meer level-playing-field met zich meebrengt. Dat geldt welhaast op alle niveaus van het wielrennen.

[sporza.be]
Tinuz 14 februari 2022 00:36
Lijkt mij ook een goed idee. Die tijdritfietsen zijn steeds meer op F1 bolides gaan lijken. Het is te mechanisch, te gekunsteld geworden.
Horsie is back 14 februari 2022 01:13
Dat je met een tijdritfiets met de daarbijhorende houdingen in de bewoonde wereld nergens een uur lang kunt beuken neem ik graag aan van Chris Froome. In iets mindere mate geldt dit overigens ook voor de reguliere wegfiets. Dat over de hele linie de tijdritfiets leidt tot een veel minder uitgesproken level-playing field waag ik toch te betwijfelen. Dat het materiaal bijvoorbeeld in het baanwielrennen tussen de absolute top en de sub-top substantieel zou zijn is ook relatief. In de team pursuit zou het een paar seconden kunnen schelen, maar het weegt never en nooit niet op tegen het tijdsverschil op basis van puur fysieke kwaliteiten.

In de atletiek is nu een ware revolutie gaande, die nog niet ten einde is (vergelijken met het verleden wordt nu snel belachelijk), maar op een gegeven moment is er in de top en ook daaronder toch weer sprake van een leveling field, zodra iedereen weer min of meer over hetzelfde materiaal beschikt.

Er is een groot verschil of je zoveel mogelijk met standaard racefietsen zou gaan werken of dat je de technologische innovatie geen duimbreed (ook reglementair) meer in de weg ligt. Dadelijk rijdt de eerste vrouw d'en Eddy van de troon en zullen we staan te juichen. Terug in de tijd doen we alleen in Back to the Future.

Apropos racefietsen. Het verschil tussen het huidige topmateriaal en dat uit de goede tijd van Zoetemelk, Kuiper en consorten is gigantisch en bedraag vele percenten en bergop al helemaal.

Disclaimer: Chris Froome moet maar de helft van zijn salaris doneren aan een flink peloton renners somewhere over the rainbow, die zich dan een fatsoenlijke racefiets of tijdritfiets kunnen permitteren. Just kidding White African!
veluweracer 14 februari 2022 07:57
In één argument kan ik me wel vinden. Of eigenlijk wel in twee. Namelijk dat er tussen ploegen door verschil in budget ook veel verschil zal zijn in de voorbereiding van een renner op dat tijdrijden, te denken aan windtunnel onderzoek en begeleiding door specialisten. En dat het niet makkelijk is om met zo'n fiets te trainen op de openbare weg. Maar anderzijds is het voor een fietsenmerk wel weer een prestigeproject. Toch door op deze fietsen te rijden in het profpeloton verplicht men de jeugd om er al jong mee te beginnen. Deze jongeren zullen allemaal een tijdritvehicle aanschaffen. Misschien is het simpelweg een verdienmodel. Want om voor die paar keer per jaar laagvliegen een peperdure fiets te moeten kopen zal voor de meeste amateurtjes geen sinecure zijn.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/02/2022 07:57 door veluweracer.
Erik S. 14 februari 2022 08:21
Ik fiets de hele zomer op mijn 'tijdritfiets'. Ja, je moet af en toe uit de beugel maar verder gaat dat prima.
Orakel 14 februari 2022 10:39
Ach ja, veiligheid... Is het niet Froome die een regenjack aan trok en op een muurtje vloog? En dezelfde Froome die vorige week nog met één hand aan het stuur en in de andere hand zijn mobieltje ons kijkers trakteerde op een afdaling?
Op basis van liefhebberij en persoonlijke voorkeur kan je uiteraard voor of tegen de tijdritfiets zijn, maar qua veiligheid vind ik het vergezocht. Wat Bernal deed (vergeten dat verkeersregels ook voor wielrenners gelden) zal altijd een punt van zorg zijn.
Horsie is back 14 februari 2022 11:24
Mooi weer een stukje discussie te zien. Dat had mijn orakelgen niet weten te voorspellen. Zit er dan toch nog leven in deze prik en barst het straks weer los? Stel nou, dat van der Poel weer alles aan gort rijdt en ons verblijdt met How to Ride A Bike or Time Trial? Welke van de broers, Horsie? smiling smiley
Horsie is back 14 februari 2022 12:25
De UCI denkt nog niet aan stoppen met de tijdritfiets, maar verordonneerde dit weekend wel de Belgen, die brandmeester Lucinda wat al te dicht op de huid zaten te stoppen met dit grensoverschrijdende drone gedrag. cool smiley
Eindhovuh 14 februari 2022 12:26
Helemaal mee eens.
Orakel 15 februari 2022 09:49
Natuurlijk zit er nog leven in. Dit forum is als een beer die iedere winter de winterslaap houdt maar daarna gewoon weer aan de waterkant zijn zalm vangt. Strade is de start van het wielerjaar hier.
De zwarte trui 15 februari 2022 18:21
Dat gravelen schijnt ook best gevaarlijk te zijn: [twitter.com]
lodjan 15 februari 2022 20:06
Eens, vanwege meer gelijke kansen en lagere kosten. Niet alleen de fiets zelf, maar ook het transport daarvan naar de koers, met name met het vliegtuig. Je zult maar een renner uit Afrika zijn, dan zijn er al genoeg horden te nemen.
Carlos Danger 15 februari 2022 22:42
Andere Peter 16 februari 2022 02:32
Eens. Kan weg. De vraag is of je dit type concurrentie wilt, of je dit type margewinst wenst. Moet hier de aandacht naartoe?

Heeft iemand een idee hoe het qua reglementen zou werken? Je kunt niet het sleutelen aan een fiets verbieden. Er lijkt mij een woud aan regels nodig om dit te bewerkstelligen.
Horsie is back 22 februari 2022 13:11
Incredible Wout persifleert André van Duin met de boodschap aan Chris Froome: "Kijk eens wat vaker acherom". Bron: Cycling Weekly.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen