Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Giro - Rustdag

Gepost door Eindhovuh 
Eindhovuh 16 mei 2022 09:47
Voor al uw observaties.

Over bijvoobeeld het succes van vd Poel en Bouwman.
Kelderman die door het ijs zakt.
Dumoulin die klassementsman af is(iig voorlopig).
Het knappe behouden van de leiderstrui door Juan Pedro Lopez.
De rol van Arensman.
Bardet, Carapaz of Landa dé favoriet?
De mooie landschappen, je favoriete recepten of welke prikkers nu echt eens terug moeten komen.

U roept maar.
Clavan 16 mei 2022 09:55
Kelderman lag al 2 minuten achter door 2 fietswissels na de afdaling. En reed al op de max om toch proberen terug te komen. Heeft daarna laten lopen. Ik hoorde in een podcast dat hij ook nog wat rugklachten heeft.
ton duk 16 mei 2022 10:13
Het past dan weer wel bij Kelderman's (onterechte) status dat de RAI zich enkel beperkte tot 1 beeld fietswissel.

Nu 2 weken knechten met hopelijk een niet te verwachte uitschieter en dan AK VUELTA
Gr
Cecchini 16 mei 2022 10:16
Geen ronderenner meer, Tom Dumoulin moet de harde waarheid onder ogen zien

Kon hij het nog? Zou Tom Dumoulin bij benadering weer de ronderenner kunnen worden die in 2017 de Ronde van Italië won? Met die grote vraag ging de Limburger onlangs bij deze editie van start. In de negende etappe kwam daarop het keiharde, ontkennende antwoord.

Robert Giebels/ volkskrant


Met een blik van diepe teleurstelling rolt Tom Dumoulin na de finish van de negende etappe in de Giro d’Italia naar Jumbo-Visma-ploeggenoot Koen Bouwman. De Giro-winnaar van 2017 schudt het bijna huilende hoofd, waarna Bouwman, die zelf zijn blauwe bergtrui is kwijtgeraakt, een troostende arm op zijn schouder legt.

Uit piëteit stappen cameramensen en verslaggevers met microfoons weg van het emotionele tafereel. De 31-jarige Limburger heeft net moeten erkennen dat hij geen ronderenner meer is.

Uitgerekend op de klim waar hij vijf jaar geleden de basis legde voor de eerste zege van een Nederlander in een grote ronde sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won, moest Dumoulin zondag meteen, toen de weg omhoog ging, passen. De kopman van Jumbo-Visma keek naar zijn benen, keek weer op en zag opeens de groep met kanshebbers op de Giro-zege een paar honderd meter verderop verdwijnen.

In die luttele seconden transformeerde Dumoulin van klassementsrenner tot, als het meezit, rittenkaper. Bijna een kwartier na de favorieten kwam hij binnen. Alleen een etappezege kan zijn Giro nog redden – de laatste rit wellicht, de slottijdrit.

Het gebeurde zondag én vijf jaar terug op de Blockhaus, een lange, steile, loodzware klim door een prachtig natuurgebied, circa 200 kilometer ten oosten van Rome. De naam zou verwijzen, is althans de meest gangbare theorie, naar een versterkte politiepost die op de top van een berg was neergezet in de 19de eeuw, toen de invloedssferen van het Habsburgse rijk reikten tot Italië.

Herinnering aan Blockhaus
In 2017 ging Dumoulin van, toen, Team Sunweb, het huidige DSM, na een uitstekende beklimming van de Blockhaus naar de derde plek in het algemeen klassement. Twee dagen later pakte hij het roze na winst in zijn specialisme: de tijdrit. Hij verspeelde die leiderstrui weer, maar pakte hem terug op de belangrijkste dag van elke rittenkoers: de laatste. In de afsluitende tijdrit naar Milaan sprong hij van de vierde naar de eerste plek.

‘Ik heb goede herinneringen aan Blockhaus, een superzware klim’, verklaarde Dumoulin voor de start van de bergrit van zondag. ‘Hopelijk heb ik nu opnieuw goede benen.’ Hij had genoeg redenen om daarop te hopen, al ging het dinsdag op de lange klim naar de Etna, de vulkaan op Sicilië, niet zoals gehoopt. Dumoulin verloor daar negen minuten op de koplopers.


Na de zevende etappe komt Dumoulin juichend over de streep, vanwege de winst van ploeggenoot Koen Bouwman in wiens dienst hij die dag heeft gereden.

Dat leek al te moeten leiden tot een streep door zijn klassementsambities, tot vrijdag, toen hij min of meer per ongeluk mee zat in een kopgroep van vier die met drie minuten voorsprong op het peloton om de ritzege ging strijden. Dumoulin offerde zich op voor Bouwman, die zijn tweede overwinning boekte in zijn achtjarige profcarrière. Dumoulin ging juichend als vierde over de streep: misschien was zijn fatalisme na de Etna wat te voorbarig geweest.

De twee trainingsmaten die elkaar en elkaars kwaliteiten in februari in Colombia hadden leren kennen, waren zondag nog bij elkaar toen de slotklim naar de Blockhaus begon. Bouwman is formeel de knecht van liefst drie kopmannen van Jumbo-Visma. Dus toen de eerste van hen, Dumoulin, afviel, kon Bouwman niet bij hem blijven. En toen de tweede, Tobias Foss, faalde, ook niet bij Foss. Kopman nummer drie, Sam Oomen, hield het het langst vol, langer dan Bouwman, maar moest op ruim acht kilometer van de top ook de favorieten laten gaan.

Eerder was al de vóór de etappe de best geklasseerde Nederlander, Wilco Kelderman op plek 7, geveld. Na een kapotte spaak kon hij niet bij de kopgroep terugkomen, mede omdat geen enkele Bora-ploeggenoot Kelderman te hulp schoot.

Adjudanten
Met Oomen en Kelderman zijn de twee mannen genoemd die hun carrière begonnen als adjudanten en aanstaande opvolgers van Dumoulin. In 2017 was Kelderman een belangrijke helper van zijn toenmalige Sunweb-ploeggenoot Dumoulin, totdat hij uitgerekend voor de beklimming van de Blockhaus in aanraking kwam met een begeleidingsmotor en de strijd moest staken.

Een jaar later deed Oomen verwoede pogingen om ploeggenoot Dumoulin aan zijn tweede opeenvolgende Girozege te helpen. Toen die daar het zinloze van inzag, besloot de kopman Oomen te helpen zodat die nog in elk geval in de top-10 van het eindklassement zou eindigen. Met succes, Oomen werd negende, Dumoulin tweede.

Kelderman werd in 2020 nog wel derde in de Giro, maar na zondag valt te vrezen dat het voorlopig helemaal gedaan is met het Nederlandse ronderennen. Oomen, Bouwman, Kelderman, Dumoulin; ze staan op onoverbrugbare achterstand. Alleen de nog maar 22-jarige Thymen Arensman, nu van DSM maar vanaf 2023 twee jaar van Ineos, is een groeibriljant. Hij staat als knecht van Romain Bardet nu 12de in de Giro.

‘Het is een sprong in het diepe’, zei Dumoulin, voordat hij aan zijn gedroomde tweede Giro-zege begon. ‘Het is een tijdje geleden dat ik voor het klassement in een grote ronde heb gestreden.’

Dat klassement kan hij na zondag vergeten, iets wat zijn ploegleider Merijn Zeeman al had voorzien. In juli vorig jaar, aan het eind van de Tour, antwoordde Zeeman op de vraag of sponsor Jumbo mogelijk aandrong op het opstellen van een Nederlandse ronderenner in de grote, drieweekse ronden: ‘Die is er niet.’

Het contract van Dumoulin met Jumbo-Visma loopt aan het eind van het seizoen af. Een seizoen met de Giro als hoofddoel. Als die voorbij is, beslissen beide partijen of ze met elkaar doorgaan.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2022 10:28 door Cecchini.
Cecchini 16 mei 2022 10:26
Ik zeg laat hem nou eens maar deze Ronde uitrijden. Mede vanwege hem is al een etappe gewonnen voor de ploeg. Werd al 3e in de tijdrit. Misschien is de laatste tijdrit voor hem. Hij hoeft zich niet uit de naad te fietsen voor het klassement. Dan heeft hij tenminste weer 3 weken koersritme opgedaan, want wat heeft hij nou de afgelopen jaren gekoerst.

Toen ik gisteren de laatste 10 km keek, dacht ik of het is een zeer zwak bezette Giro dit jaar, want versleten vedettes als Nibali, Pozzovivo, Valverde en Porte in de kopgroep van 10 waarin ook nog eens Bardet, Landa, Hindley reden, die in feite ook eigenlijk maar subtoppers zijn, of een aantal gevestigde toppers presteren hier ver onder de maat (Dumoulin, Yates met reden, Kelderman, Ciccione)



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2022 11:32 door Cecchini.
Clavan 16 mei 2022 11:26

Stage 4. Kämna wint op de Etna voor J.P. Lopez


Stage 5. Démare wint de sprintetappe in Messina


Stage 6. Cavendish valt stil en ziet Ewan en Démare nog voorbijkomen. Démare wint ook deze


Stage 7. Bouwman wint voor Mollema en belt gelijk even naar de wagen


Stage 8. De Gendt is de ras aanvaller en maakt het ook hier weer af.


Hindley, Carapaz en Bardet strijden om de winst. Hindley begint al 1e te sprinten en houdt het net voor Bardet en Carapaz


J.P. Lopez houdt 12 seconden over en mag nog minimaal 2 nachten in het roze slapen

[ Foto's door Sirotti]
Slimmerd 16 mei 2022 11:43
Lol, Bardet en Landa subtoppers noemen en dsn het rijtje toppers afsluiten met Kelderman en vooral Ciccone
Cecchini 16 mei 2022 12:20
Je hebt gelijk, maar ik noemde deze renners vooral, in de veronderstelling dat deze het nivo van Nibali,Pozzovivo en Valverde langzamerhand wel een beetje ontstegen zouden zijn.
Luijt 16 mei 2022 13:40
Ook bij Bora zien ze Kelderman niet als kopman. Anders was er wel hulp gekomen van bijvoorbeeld Kämna. Waarschijnlijk omdat ie ook daar om het hardst roept dat hij dat niet is.
Horsie is back 16 mei 2022 14:45
Voor de top-10 ontbraken feitelijk alleen: Pogacar, Roglic, Gaudu en Vinegaard. Dus zo slecht is de bezetting in de Giro niet. Alleen op de 100m in de moeder aller sporten op de Olympus komt iedereen aan de start behoudens geldige excuses.

Dat de drie oud-gedienden nu in de top-10 van de zware bergetappe terechtkwamen is nog geen garantie, dat ze aan het einde van de Giro daar ook staan. Het kenmerk van deze drie renners is uiteraard hun lage gewicht, gemiddeld nog geen 60 kg. De eerste renner met een gewicht van 70 kg komt in de etappe uitslag pas op de 29. plaats. Met een gewicht à la Mathieu van der Poel (75 kg) kwam één renner pas op de 75. plaats. Mathieu zelf "eindigde" dus mooi op een derde plaats en dat zonder te forceren. Thymen Arensman zit met een gewicht van 68 kg zo'n beetje in de categorie van Tom Dumoulin 2017. Thymen heeft echter nog zeker groeimogelijkheden.

Vergelijking hinken aangezien de 2017 Giro rit naar de Blockhaus als etappe beduidend gemakkelijker was, zodat er ook snellere klimtijden verwacht mochten worden. Bovendien zou er gisteren ook nog wel wat tegenwind gestaan hebben.

In 2017 reed Tom Dumoulin niettemin ruim een minuut sneller dan de kopgroep gisteren en bleef met Thibaut Pinot niet zo ver achter bij Nairo Quintana. Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo zaten in 2017 ook vrij dicht bij de kop. Tom Dumoulin leverde gisteren in de vergelijking met 2017 puur absoluut naar de cijfers gekeken 'n wanprestatie. Destijds, althans zo gaat het verhaal (ben geen insider) plakte hij de power meter altijd af en reed op het heilige vuur.

Over de ketonische revolutie hoor je nu niets meer. Ligt daar misschien een mogelijke verklaring voor het relatief downsizen of is het kapseizen van de Jumbo Visma wielerploeg en ook schaatsploeg. Vreet elke revolutie vaak ook niet zijn kinderen. Of is dit maar babylonniëntaal? Hoe zal het bijvoorbeeld verder gaan met Rogla?
ton duk 16 mei 2022 15:53
Nu riep ik dat mijn GIRO al geslaagd was na 1 etappe waarna ene Lodjan mij erop wees dat dat wel heel snel tevreden zijn is. Hij had eindelijk 's gelijk
De HOL-etappe met winnaar Bouwman was een heel lekker toetje maar uiteindelijk draait het vooral om het AK

Vooraf was veel onzeker maar ik hoopte met Oomen minimaal op 1 top 10.Bij Arensman reken(de) ik op goed knechten voor Bardet en dus bevestiging van zijn rijden T- A en de Alps
De "oudjes" Mollema, Poels, Dumoulin en Kelderman hadden weinig hoop of verwachting bij mij (etappewinst voor 1 vd 4 zou tot groot gejuich leiden)
Leemreize zet zijn opleiding voort. Benieuwd waar hij over 2weken staat

Gr
Cyclad58 16 mei 2022 19:29
Dumoulin gaat nog een rit winnen (tijdrit!), Bouwman gaat voor de bergtrui, terwijl hij m.i echt de beste Jumborenner is. Zou top 10 kunnen rijden, maar kiest daar niet voor. Oomen mag heel blij zijn met top 15. Leemreize doet het goed, maar is helper. Mollema gaat voor een rit, Poels ook. Van der Poel kan er nog 1 of 2 winnen.
Arensman kan top 5 eindigen, maar kan zich ook (moeten) opofferen voor Bardet en buiten de top 15 vallen. Zijn tijd komt nog wel.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16/05/2022 19:45 door Cyclad58.
Horsie is back 16 mei 2022 19:43
Alpecin-Fenix to apply for WorldTour license and become Alpecin-Deceuninck. Of is dit yesterday's news?

Bron: CW
Spaak 16 mei 2022 23:45
Lompe vraag, maar zouden die ketonen - wat ze ook mogen zijn - kunnen leiden tot prestatiewinst op korte termijn doch verlies op de langere, meerjarige termijn? Gewoon wat hersenspinsels op de vrije maandagavond.
Horsie is back 17 mei 2022 00:29
Spaak Schreef:
-------------------------------------------------------
> Lompe vraag, maar zouden die ketonen - wat ze ook mogen zijn - kunnen leiden tot prestatiewinst op korte termijn doch verlies op de langere, meerjarige termijn? Gewoon wat hersenspinsels op de vrije maandagavond.

Zeker geen lompe vraag, Spaak.

Iedereen weet, dat afvallen aanvankelijk ook erg gemakkelijk lijkt te gaan (dit geldt ook voor de effecten van sportief trainen bij beginners), totdat het lichaam daarna toch anders met energie lijkt om te gaan dan de theorie voorschrijft. Ineens blijken er calorieën te zijn weggelekt. Waarmee het effect soms ook gewoon is verdwenen. Terug bij af!

Ketonen grijpen ook in op de manier, waarop het lichaam energie gebruikt tijdens de inspanning en in de rustfase. De koolhydraten nodig voor stevige inspanningen, in beperkte mate aanwezig of nog bij te tanken, worden in de wedstrijdfase zoveel als maar enigszins mogelijk gespaard om in de zogenaamde kritieke perioden veel beter te kunnen inzetten. Maar of dit proces na langdurig gebruik op dezelfde manier blijft werken is een open vraag.

Het zou natuurlijk ook nog kunnen, dat anderen de kloof gedicht hebben.

Zo is de hartfrequentie ook niet zo'n betrouwbare metric, omdat het lichaam zich juist voortdurend zal aanpassen en je je dus nooit een op een kunt baseren op puur de hartfrequentie. Sterker nog, het hart varieert zijn hartslag (hartvariabiliteit) als een dolle om maar te voorkomen, dat het een metronoom wordt.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen