Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Rustdag Vuelta - Overpeinzingen

Gepost door Cecchini 
Cecchini 29 augustus 2022 10:32
In de mistige Spaanse bergen grijpt de jeugd de macht in de Vuelta

De eerste drie echte bergetappes van de Vuelta hebben een enthousiasmerende les geleerd: er zijn meer goede, jonge klimmers dan alleen Tadej Pogacar (23) en Jonas Vingegaard (25). Opeens staan naast klassementsleider Remco Evenepoel twee piepjonge Spaanse talenten op.

Sam Planting/ Volkskrant

Leeggereden passeert Remco Evenepoel in de leiderstrui de finishlijn op Les Praeres.

Wederom heeft het Belgische talent tijdwinst geboekt op zijn concurrenten.
‘Natuurlijk is het geweldig leuk om met een toptalent als Remco samen te mogen rijden’, laat Quick-Step-knecht Louis Vervaeke door het aanwezige legertje wielerjournalisten optekenen, wanneer hij het heeft over ploegmaat annex wonderkind Remco Evenepoel (22).

Maar al lachend geeft Vervaeke ook toe dat het zijn mindere kanten heeft, nadat zijn kopman in de zesde etappe op donderdag de leiderstrui in de Vuelta heeft bemachtigd. ‘Ik reed hard op kop, maar Remco vroeg telkens of ik niet sneller kon’, vertelt Vervaeke aan de camera’s van Wielerflits. Tegenover de Belgische pers zegt ploeggenoot Ilan van Wilder hetzelfde. Voor Evenepoel kan het momenteel niet hard genoeg gaan.

Het is een les die wereldkampioen Julian Alaphilippe goed heeft begrepen. Waar de Franse alleskunner normaal gesproken in meerdere etappes de favoriet voor ritwinst zou zijn, cijfert hij zich deze Vuelta weg voor zijn jonge kopman. Hij beseft dat de tijd rijp is voor een machtsovername van Evenepoel in een grote ronde, waar dat in de Giro d’Italia van vorig jaar nog zichtbaar niet het geval was.


Overmacht
En dus zien we in de laatste kilometer voorafgaand aan Les Praeres, de loeisteile slotklim (3,9 kilometer à 12,9 procent) van de negende etappe van zondag, Alaphilippe als een soort sprintaandrijver op kop sleuren.

Een paar minuten later blijkt waarom. Nog binnen de eerste klimkilometer heeft Evenepoel al zijn concurrenten gelost. Voor de tweede keer in vier dagen kan topfavoriet Primoz Roglic (Jumbo-Visma) hem niet volgen. En in tegenstelling tot de beklimming van de Pico del Jano van donderdag kan Movistar-kopman Enric Mas ditmaal niet mee in het Belgische beulstempo.

Hoewel Evenepoel zelfs op de stroken met stijgingspercentages boven de 20 procent niet van zijn zadel komt, en steevast in zijn lage, aerodynamische houding blijft doortrappen, pakt de Belg op zondag wederom bijna een minuut op Roglic. Het verschil met de Sloveen in het algemeen klassement is al 1 minuut 53. Op Mas wint hij 1 minuut 12 – een voorsprong die specialist Evenepoel minstens lijkt te gaan verdubbelen in de aanstaande tijdrit op dinsdag.

Voor de Belgische wielerhoop is het nu een kwestie van volhouden. Een flinke opgave voor een 22-jarige renner, met nog een rits loodzware bergritten voor de boeg.

Spaanse hoop
Maar in de eerste Vuelta-week op Spaans grondgebied maakt niet alleen Evenepoel indruk. Na jarenlang wachten op een waardig opvolger van de populaire Alberto Contador, heeft Spanje plots niet één, maar twee toptalenten voor het klimwerk in huis.

Achter Evenepoel, Mas en Roglic staat momenteel Carlos Rodriguez vierde in het algemeen klassement. Hoewel de 21-jarige klimmer in de sportkranten van zijn thuisland vrijwel wekelijks richting Spaans wielerbastion Movistar wordt geschreven, komt Rodriguez uit voor Team Ineos.

Bij die Britse formatie zijn de grote kanonnen voor het klassement, voormalig Giro-winnaars Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart, niet meer bovenin het klassement te vinden. Ook Pavel Sivakov lijkt niet om een podiumplek mee te zullen doen. En dus is nu de piepjonge Rodriguez de aangewezen man in het klassement. Opmerkelijk, want nog geen drie jaar geleden reed hij nog voor de ontwikkelingsploeg van Contador.

Maar vlak achter Rodriguez in het klassement staat het Spaanse klimtalent waar het meest van wordt verwacht. Want na zijn eerste week in een grote ronde staat Juan Ayuso (19) doodleuk in de top-5. Een zo'n jong talent in het profwielrennen is al een noviteit, laat staan een tiener die bergop meekomt met de allerbesten. Niet voor niets heeft UAE Team Emirates, de ploeg van Pogacar, Ayuso tot 2028 vastgelegd. De ploeg weet dat het goud in handen heeft.

Prijsvraagwinnaar
Maar tussen al dit aanstormend talent was er ook nog plaats voor een waar wielersprookje, in de eerste bergritten van de Vuelta. Zowel op donderdag als op zaterdag kwam de Australische Jay Vine (26) solo aan als ritwinnaar in de dichte Asturische mist.

Dat Vine zulke successen boekt, mag een wonder heten. Te midden van de coronapandemie verdiende hij een profcontract bij de Belgische wielerploeg Alpecin-Deceuninck, door te imponeren in de Zwift Academy-competitie. Op een fietstrainer bleek hij prof-waardige wattages weg te kunnen trappen in zijn woonkamer. Vine en zijn echtgenote verkochten hun Australische huis, verhuisden naar Girona en twee jaar later staat hij plots te boek als een van de gevaarlijkste rittenkapers in het peloton.

Of het nu Evenepoel, Ayuso, Rodriguez of Vine is, deze editie van de Vuelta is van de nieuwe generatie.





1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/08/2022 10:33 door Cecchini.
Eindhovuh 29 augustus 2022 10:42
Evenepoel is een fenomeen. ik begin steeds minder twijfel te krijgen dat hij in grote bergritten ook overeind blijft. Komt bij dat de tegenstand, op Mas na, niet in topvorm lijkt te zijn. Ik kan me voorstellen dat België helemaal euforisch is, zouden wij hier ook zijn met zo'n supertalent.

Vanuit Nederlands perspectief is het de saaiste ronde in jaren, ondanks de start in Nederland en een dagje leiderstrui cadeau voor Gesink en Teunissen. Een 4de plaats voor Teunissen, een 9de voor Kelderman en een 10de voor van Poppel zijn de daguitslagen waar we het mee moeten doen.

Dan maar genieten van de strijd der jonkies.
Remko 29 augustus 2022 11:16
De magere jaren voor NL zijn begonnen. Ook als VDP straks WK wordt (hetgeen met het koppel RE-WVA heeeeel moeilijk wordt). Schril contrast met België. In zie nu vier Belgen bij de eerst negen op de CQ-ranking staan. En dan heb ik het nog niet over Uijtdebroeks et al.
Clavan 29 augustus 2022 12:00
R. EV 1703 gaat deze ronde natuurlijk winnen. Hij maakt de sterkste indruk. Roglic zit net weer 2 weken op de fiets na z'n blessure. Mas krijgt sowieso 1 minuut aan z'n broek in de ITT en de 3e week is niet echt zwaar genoeg qua klimwerk. Misschien kunnen Ineos of UAE nog wat ploegentactiek uit de hoge hoed toveren?
Tinuz 29 augustus 2022 12:02
Alleen het (absurde) coronabeleid kan de Kleine Kannibaal stoppen, vrees ik. Bidden voor een positief testje resteert de tegenstand.
Slimmerd 29 augustus 2022 12:10
Mas maar 1 minuut? Evenepoel gaat die twee minuten doe Mas voor hem start gewoon fluitend dichtrijden uiteraard
Tinuz 29 augustus 2022 12:11
Het ziet er momenteel zeker donker uit, maar er schijnt wat licht aan het einde van de tunnel. Naast veel tegenslag in kamp NL is de momentele NL juniorenlichting mijns inziens goed te noemen, zonder overdrijven.
Cecchini 29 augustus 2022 12:15
Ik hou toch nog een slag om de arm. Evenepoel gooit met zijn krachten. Hij gaat elke keer onderaan de berg. Te waarderen voor de modale volger, maar ik zag gisteren in de laatste km een teken van verzwakking. Ayuso kwam in een korte tijd bijna 30 sec. terug. Ik zou Remco adviseren iets meer te gaan consolideren in plaats van weer meer tijd te pakken.
ton duk 29 augustus 2022 12:24
> Misschien kunnen Ineos of UAE nog wat
> ploegentactiek uit de hoge hoed toveren?

Een ouderwetse Spaanse combine zou nog leuker zijn
Gr
Ps: ik gun Evenepoel trouwens wel de eindzege
Slimmerd 29 augustus 2022 12:53
Ook alvast weer twee positieve testen op deze rustdag:

- Lotto verliest Drizners
- Movistar verliest Norsgaard
Meneer 60% 29 augustus 2022 13:19
Remko Schreef:
-------------------------------------------------------
> De magere jaren voor NL zijn begonnen. Ook als VDP
> straks WK wordt (hetgeen met het koppel RE-WVA
> heeeeel moeilijk wordt). Schril contrast met
> België. In zie nu vier Belgen bij de eerst negen
> op de CQ-ranking staan. En dan heb ik het nog niet
> over Uijtdebroeks et al.

Als je naar België kijkt, komen 'we' er bekaaid vanaf. Maar die hebben dan ook wel een heel sterke lichting nu. Maar laten we eens voor glas-is-halfvol gaan. Vergelijk eens met bijvoorbeeld Italië nu. Wat hebben die? Een sterke tijdrijder. Wat redelijke sprinters. Paar rittenkapers en outsiders voor klassiekers.

Nederland heeft toch:
- Fenomeen MvdP (zijn vorm komt echt wel terug)
- Eén van de beste renners ter wereld op de kasseien (Van Baarle)
- Zonder twijfel de beste sprinter van het moment (Jakobsen) en iemand die minimaal bij de top-5 van beste sprinters van het moment behoort (Groenewegen)
- Misschien wel het grootste sprinttalent van het moment (Kooij)
- Eén van de grootste klassements/tijdrit-talenten (Arensman)
- Mollema, die echt nog wel weer wedstrijden gaat winnen
- Paar renners dat nog altijd top-10 kan rijden in grote rondes
- Lead-out-fenomeen Van Poppel
- De hopelijk doorgebroken Bouwman

Ik ben opgegroeid als wielerliefhebber in een tijd dat we de polonaise liepen omdat Theo Eltink dicht tegen de top-20 aanschurkte in de Giro. Zo mager is het nog niet.
Clavan 29 augustus 2022 13:24
En dan hebben 'jullie' ook nog de Charles de Ketelaere. Misschien moeten we ons ook gaan infiltreren bij de IJzerwake en sluiks Vlaanderen inlijven.
ton duk 29 augustus 2022 13:33
Remko Schreef:
-------------------------------------------------------
> De magere jaren voor NL zijn begonnen.

Ik ga er vanuit dat je 2022 nog als zeer vet beschouwd met RvV , P-R ,EK ,3 etappes GIRO,2 etappes TdF en nog heel veel klein grut...
Gr
Carlos Danger 29 augustus 2022 14:49
Het is dit jaar wel een Vuelta ¨Light¨. Alleen de Sierra Nevada kan De Remco nog nekken.
Luijt 29 augustus 2022 14:56
Ik zag dat ook van die tijd, maar had/heb ook m'n twijfels over de tijdwaarneming.
Luijt 29 augustus 2022 15:01
Morgen pakt Evenepoel nog minimaal een minuut op Roglic en dan is normaal gesproken toch wel afgelopen.
Wel even kijken of ie het allemaal drie weken lang kan volhouden.
Zo ja, dan wordt het volgend jaar leuk in de tour met Vingegaard, Pogacar, Bernal en Evenepoel.
Geen Nederlander meer in het AK te bekennen. Zeker niet als Arensman bij z'n nieuwe ploeg z'n ballen er moet afdraaien voor anderen.
Cecchini 29 augustus 2022 15:16
Nou Evenepoel kwam kruipend over de finish, en Ayuso, Rodriquez en Roglic gingen met een grote vaart over de streep alsof ze alweer in een afdaling zaten.
Horsie is back 29 augustus 2022 15:39
Cecchini Schreef:
-------------------------------------------------------
> Nou Evenepoel kwam kruipend over de finish, en Ayuso, Rodriquez en Roglic gingen met een grote vaart over de streep alsof ze alweer in een afdaling zaten.

Kruipend is weer het andere uiterste, maar flying was Remco Evenepoel in de laatste kilometer zeker niet. Won nauwelijks (ook zonder individuele tijdwaarneming ook niet te achterhalen) meer op zijn tegenstanders, denk zelfs dat hij heeft moeten tempereren, zodat hij het slot nog goed aankon. Zijn gemiddeld vermogen op de klim werd door de Fin getaxeerd op 6,6w/kg en dat voor een stief kwartiertje. Het is dan niet zo gek om te veronderstellen, dat de laatste kilometer garant heeft gestaan voor een daling van het gemiddelde. De dag ervoor zat hij namelijk (veel) hoger. Dit alles uiteraard op de grens van wat clean kan. Bij vlijmscherpe demarrages begop tasten toppers uiteraard diep in de energiebuidel. Het probleem bij bergopritten blijft, dat we nooit een goed idee krijgen van wat er daadwerkelijk plaatsvindt. Daarvoor zou je simultaan alle wattages met elkaar moeten kunnen vergelijken plus moeten weten hoe hun energietoestand ervoor is. Als je binnen 30 seconden 5 seconden wint, betekent dit niet, dat je dan over 5 minuten 50 seconden wint.

Het blijft koffiedik kijken hoe het met Remco Evenepoel gesteld is. De foto's geven wel aan hoe je in een kwartier jaren ouder kunt worden.

De opstand van de jongere generatie gaat door, want wat te zeggen van, U kent hem vast wel, Kristian Brathen Borve, die het jonkie van moeder's mooiste, ene Jakob Ingebrigtsen, een leeftijdsrecord afhandig maakte.
Slimmerd 29 augustus 2022 17:46
- Jumbo-Visma verliest Affini
Andere Peter 29 augustus 2022 17:53
Ik denk ook dat Evenepoel na de tijdrit meer dan 3 minuten heeft op de naaste belagers.

Consolideren is een ander dingetje dan veroveren, maar vermoedelijk is het Evenepoel wel toevertrouwd. België in een absolute hoogconjunctuur, gaat eindelijk weer haar grote Ronde krijgen.
Frederik D. 29 augustus 2022 18:27
Volgend jaar wint Evenepoel de Tour. Dan is heel België te klein zodat we het eventjes niet meer kunnen inlijven. Jammer.
El Chaba 29 augustus 2022 19:04
Ik heb ook nog (lichte) twijfels wat betreft Evenepoel en wel omdat hij nog nooit heeft bewezen goed te zijn in de tweede en vooral derde week.
Maar gezien de relatief zwakke tegenstand - om meerdere redenen - plus de tijdrit morgen en de vrij magere rest van de Vuelta zijn de voortekenen op een goede afloop wel beter dan ooit.
GillesEmanuel 30 augustus 2022 08:47
Mooi deze euforie over Evenepoel terwijl we nog geen serieuze lange klim (op hoogte) hebben gehad. Ik vermoed dat de man er zo ontiegelijk hard afgereden gaat worden op Sierra Nevada. Ik hoop het ook want het is een serieuze kwal van een vent op het oog, type Armstrong, totaal misplaatst in juist de opkomst van Good Guys Pogacar, Van Aert en Van der Poel. Het leek juist dat zij de verbinding zochten en respect op de eerste plek hebben.
Remko 30 augustus 2022 09:53
Als je extreem goed bent mag je je m.i. qua arrogantie ook wel wat permitteren. Echter, als je dan een keer op je bek gaat zal er ook extra hard om je gelachten worden. Part of the game.
GillesEmanuel 30 augustus 2022 10:06
Helaas is Remco niet extreem goed, gelijkwaardig aan Yates in 2018. Mag die dat dus dan ook?
Horsie is back 30 augustus 2022 12:11
Voor wielrenners bestaat er geen bokaal voor sympathiekste renner. Remco Evenepoel heeft dus kennelijk een onblusbare dadendrang koste was es wolle in goed Vlaams. Niettemin verbaast hij dit seizoen. "Ons" rest niets anders dan afwachten hoever of tegenwoordig hoe hoog zijn polsstok reikt.
Wanny 30 augustus 2022 13:44
ton duk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Remko Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > De magere jaren voor NL zijn begonnen.
>
> Ik ga er vanuit dat je 2022 nog als zeer vet
> beschouwd met RvV , P-R ,EK ,3 etappes GIRO,2
> etappes TdF en nog heel veel klein grut...
> Gr

Kan ook zomaar zijn dat zich over een paar jaar ien grote rondewinnaar uit Nederland aandient, die nu nog niet eens serieus fietst. Zijn er genoeg die pas op 17 of 18 begonnen zijn.
El Chaba 30 augustus 2022 15:41
Hij is natuurlijk wel extreem goed, alleen (tot nu toe) nog niet in een volledige grote ronde, maar dat zegt op deze leeftijd nog weinig.
Waren Bettini, Boonen, etc. dan ook niet extreem goed?

Overigens wel met je eens dat dat nog niet wil zeggen, dat je daarom een grote bek mag hebben. Of althans, dat mag natuurlijk wel, maar dan dus met het risico, dat er wielerfans zijn, die je dan niet zo tof vinden.
Zoals Remko ook al aangeeft.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 30/08/2022 15:42 door El Chaba.
GillesEmanuel 30 augustus 2022 15:55
Ik heb heus wel ontzag voor Remco's erelijst tot nu toe. Ik mag het ventje helaas echt totaal niet dus dat maakt het moeilijk om objectief te blijven. Het is m.i. geen sieraad voor de sport en geen sportman zoals ik het terug zou willen zien.

Echter (ik probeer objectief te blijven nu) is zijn erelijst vooral gevuld met overwinningen tegen mindere goden of in minder grote wedstrijden, los van de LBL zege, welke indrukwekkend was. Dus de vergelijking met wereldkampioenen en meerdere klassieker winnaars gaat nog volledig mank, maar hij zou daar zeker naar toe kunnen groeien. Ik denk wel dat hij met zijn gedrag andere renners eerder tegen zich in het harnas kan jagen. Daar waar Pogi bijvoorbeeld wel veel meer vrienden in de koers heeft.
El Chaba 30 augustus 2022 15:59
Ook eens hoor.
En begrijp me goed, ik ben ook geen fan, maar probeer ook ten allen tijde objectief te blijven.. winking smiley
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen