Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

UCI denkt na over aparte categorie voor transgenders

Gepost door Luijt 
Luijt 01 februari 2023 13:54
Van Wielerlfits.nl

UCI DENKT NA OVER APARTE CATEGORIE VOOR TRANSGENDERS

De UCI denkt na om in de toekomst een aparte categorie voor transgenders in te voeren, zo meldt Het Laatste Nieuws. De deelname van transgenders aan sportwedstrijden is de laatste weken weer een thema, na de goede prestaties van Austin Killips in het veld.

De 26-jarige wielrenster boekte dit seizoen al de nodige ereplaatsen in Amerikaanse crossen, maar was vorige maand ook vijfde in de cross van Otegem en zelfs derde in de Kasteelcross van Zonnebeke. Killips heeft van de UCI een licentie om bij de vrouwen te crossen, maar de deelname van transgenders blijft een heikel thema.

Xavier Bigard is als medisch directeur bij de UCI belast met het ’transgender-vraagstuk’. De huidige UCI-regels voor transgenders zijn strenger dan die van het Internationaal Olympisch Comité. Zo is de overgangsfase naar een laag testosteron-gehalte verdubbeld van één naar twee jaar. De maximaal toegestane testosteronspiegel bij transgendersporters bedraagt 2,5 nanomol per liter, in plaats van vijf nanomol bij de IOC. Dit komt overeen met de testosteronspiegel van 99,9 procent van de vrouwelijke bevolking.

Heikel thema
“Toch blijft dit een heikel thema. De regels zijn niet perfect voor vrouwen, die voor hun transformatie een man waren, maar ook niet perfect voor vrouwen die sinds de geboorte vrouw zijn”, schetst Bigard. De Belgische bondsdokter Kris Vandermieren treedt Bigard bij. “De evolutie in spierontwikkeling is van nature verschillend bij mannen en vrouwen. Hormonale behandelingen of geslachtsoperaties hebben geen invloed op het genetisch materiaal. Dat transgenders op volwassen leeftijd nog bevoordeeld zijn tegenover vrouwen, die voordien geen man waren, dat staat buiten kijf.”

De UCI denkt voorlopig nog niet aan een aparte categorie voor transgenders, aldus Bigard, al worden er achter de schermen al wel gesprekken gevoerd. Het Laatste Nieuws stelt echter dat het wel degelijk een actueel thema is binnen de UCI. De internationale wielerunie denkt na om in de toekomst een aparte categorie voor transgenders in te voeren, om zo inclusie te bevorderen en competitievervalsing te vermijden.

Momenteel beschikken slechts zeven transgenders over een UCI-proflicentie, verspreid over alle wielerdisciplines. Op het komende WK veldrijden in Hoogerheide staat er geen transgender aan de start: Killips is vanwege sportieve gronden niet geselecteerd door de Amerikaanse wielerbond. “Om te mogen deelnamen aan een WK moet een crosser van onze federatie aan bepaalde sportieve criteria voldoen. Austin boekt snel vooruitgang, maar haar prestaties zijn nog onvoldoende”, klinkt het.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/02/2023 13:55 door Luijt.
Luijt 01 februari 2023 13:56
Horsie is back 01 februari 2023 14:25
1:53,28 verjaart van de zomer al 30 jaar. Kudo voor topicstarter.
Clavan 01 februari 2023 15:12
Clavan 01 februari 2023 15:14
Heeft Natalie eigenlijk nog een proflicentie?
Sub Culture 01 februari 2023 15:56
15 jaar te laat hoor je Gerben Löwik tot hier denken.
Horsie is back 01 februari 2023 21:34
Clavan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Heeft Natalie eigenlijk nog een proflicentie?

Toch niet van het Rode Plein?
Horsie is back 01 februari 2023 22:33
Luijt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Van Wielerlfits.nl
>
> UCI DENKT NA OVER APARTE CATEGORIE VOOR
> TRANSGENDERS
>

> Dat transgenders op volwassen leeftijd nog bevoordeeld zijn tegenover vrouwen, die voordien geen man waren, dat staat buiten kijf.”

Even een baton in da Henhouse Le Coq d'Or. Zou bovenstaande ook vergelijkenderwijs gelden voor dopingzondaars uit het verleden, die daarna weer als clean door het leven gaan/gingen? Noem geen namen.
Halve Belg 02 februari 2023 13:19
Horsie is back Schreef:
-------------------------------------------------------
> 1:53,28 verjaart van de zomer al 30 jaar. Kudo
> voor topicstarter.


40 jaar
Luijt 02 februari 2023 13:46
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen