Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Bericht uit het rijdende datacentrum: over 131,7 meter met 1.300 watt demarreren!

Gepost door Cecchini 
Cecchini 21 maart 2023 11:13
Door Bert Wagendorp



Wat is sport nog zonder data? Juist: niets, of in elk geval bar weinig. Vroeger keek je wie er goede benen had of helder uit zijn ogen keek, en dat was het wel zo’n beetje wat de data betreft. Hooguit had iemand in een schriftje bijgehouden hoeveel zeges een wielrenner had geboekt – en dat nam je dan mee in voorspellingen die zelden uitkwamen. We hadden toen nog niet in de gaten dat sport draait om data – want die bestonden alleen op de verjaardagskalender.

Zaterdag won Mathieu van der Poel op magnifieke wijze Milaan-Sanremo. Maar dat was niet het enige. Mathieu reed de 3,7 kilometer lange Poggio op in 5 minuten en 40 seconden, ontwikkelde schrikbarende wattages en was zodoende zes seconden sneller dan Jalabert en Fondriest in 1995. Die wedstrijd won hij dus tussendoor ook nog even, zijn gemiddelde snelheid bergop bedroeg een nooit eerder vertoonde 39,1764706 kilometer per uur.

Van der Poel won zaterdag nog veel meer zonder dat we het in de gaten hadden. De koers is één groot dataverzamelevenement, één lange lijst van cijfermatige gegevens; er wordt geen meter gereden zonder dat hij in data wordt gevangen. Van der Poel was zaterdag een betere fietsende datacollectie dan Pogacar en Van Aert.

Dit zijn boeiende ontwikkelingen. De ploegleiderswagen wordt een rijdend datacentrum waarin de gegevens middels AI worden geanalyseerd waarna er onmiddellijk een seintje naar het schermpje van de coureur gaat: 50 gram energiedrank, twee happen van de powerbar en over 131,7 meter met 1300 watt demarreren. ChatGPT is dan allang bezig met een tekst voor het televisie-interview, in vier talen vanwege Eurosport.

Rustig achterover leunen
De data zullen alleen maar preciezer en completer worden. Uiteindelijk zal alles in data zijn te vangen: De uitslag van zaterdag stond van tevoren vast, het bleef alleen nog even gissen vanwege enkele ontbrekende gegevens. Zijn die er binnenkort wel, dan kunnen we rustig achterover leunen, de data liegen niet.

Van der Poel verklaarde zaterdag na afloop dat het allemaal boven verwachting was, maar dat soort ouderwetse romantische uitspraken behoren binnenkort tot het verleden. Niets is straks meer boven verwachting, alles verloopt geheel logisch. Alleen een lekke band of een stuurfout kunnen nog roet in het eten gooien, maar ook daar vinden we wel wat op – dat de uitslag wordt bepaald door toevalligheden is niet langer acceptabel vanwege de ermee gemoeide hoge kosten.

En dan heb je ook nog de leuke data-feitjes, waarmee de journalisten hun commentaren kunnen opfleuren. Van der Poel won de Primavera op de dag af 62 jaar na de zege van zijn opa Raymond Poulidor. Had hij dat geweten, dan had zijn vader Adrie in 1992, precies halverwege, beter zijn best gedaan en gewonnen en zo de 31-jarige zegecyclus van de familie extra cachet gegeven. Maar Adrie van der Poel deed maar wat en delfde het onderspit in het gevecht met het lot. Nu we weten dat het lot niets anders is dan een fataal gebrek aan data, zal niets Sjors van der Poel in 2054 van de overwinning kunnen houden.

De sport wordt minder verrassend, dat wel, maar daar staat tegenover dat we binnenkort van een hoop stress zijn verlost en we al bij de start met de polonaise kunnen beginnen.
Horsie is back 21 maart 2023 13:18
Minder verrassend is dan wel weer de plaatsing door Cecchini. Dank U.
De 1300 Watt zullen we ooit wel eens op schrift zien. Voor nu is voldoende, dat Thijs Z. de foto twitterde, waarop te zien is, dat Mathieu van der Poel al wringend de anderen ringeloorde. Een voortzetting zagen we trouwens op de gekrompen bank, waar bij het vertrek van incredible Wout de lucht opklaarde en Mathieu van Poel een praatje begon met powerhouse Filippo Ganna. Voor Wout van Aert verloopt het seizoen tot dusverre nog niet super. Herintreder Primosz Roglic des te beter, maar vandaag moet hij toch wel weer aan de bak en ditmaal ook zonder Incredible Wout.
Meneer 60% 21 maart 2023 14:22
Een gemiddelde snelheid met 7 cijfers achter de komma. Gewoon uitgerekend met 3,7 en 5:40. Dat zegt wel iets over de wiskundeknobbel van Wagendorp. Logisch dat hij cynisch is over de toename van cijfers. Een klein beetje een punt heeft hij echter wel. Ik verlang soms ook terug naar de tijd dat het wat minder berekenend was, allemaal.
Andere Peter 21 maart 2023 17:14
Horsie is back 21 maart 2023 20:36
Een toename van cijfers? Uitgerekend als Mathieu zelf al lang de handdoek in de ring heeft gegooid: Hullie geen wattages en/of hartfrequenties, dan stop ik er ook mee. Hartfrequentie data en tegenwoordig ook hartfrequentievariabiliteit zijn alleen zinvol in een bepaalde verhouding/setting, niet op zichzelfstaand. Hetzelfde geldt ook voor vermogenswaarden. Bij de baanwielrenners komt er trouwens bijna nooit iets over naar buiten. Maar sommigen zijn ook zo sterk als vier paarden in een rijtuigie. "We" zijn nog heel ver van het direct valide kunnen inzetten van actuele wedstrijddata vanuit een controlroom. Het is tenslotte geen formule 1 en dat is ook een primair mechanische sport. Het menselijk lijf is een orgasme en kan altijd nog meer dan voorzien. Bij de machine is dat inder evident.

Mathieu reed (niet) alleen op zijn gut feeling en greep zijn kans op het terrein waarop hij de grootmeester is. 500m eerder begonnen en zijn nekkie was er waarschijnlijk afgeweest. Mathieu heeft hoe dan ook meer joie-de-vivre in zijn temperament (hoe gaan we dat in concrete data omzetten?) dan de anderen bij elkaar.

Disclaimer: Wie smult er niet van meer cijfers? De Fin ziet Primosz Roglic weer bovenaan staan sinds 2017.
Eqquipo 22 maart 2023 14:00
Volledig off topic (excuus) maar deze uitleg over doping in het lichaam (Epo in de atletiek in dit geval) is wel weer een pareltje in de lange lijst creatieve verklaringen.smiling bouncing smiley

"Ik kreeg epo in plaats van coronavaccinatie"

[www.ad.nl]
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen