Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Tour '25 start in Hauts-de-France: vroege kasseienrit op komst?

Gepost door Surplace op souplesse 
Surplace op souplesse 14 november 2023 19:25
De asocialen hebben vandaag verkondigd dat de Tour over twee jaar in Noord-Frankrijk start. Er zouden volgens regionale media zelfs vier ritten zijn in Hauts-de-France en dat is vermoedelijk goed nieuws voor de liefhebbers van kasseien.

De eerste etappe zou van en/of naar Lille (Rijssel) gaan. Nu zit je dan al redelijk in de buurt van Roubaix, maar wat de kans op een kasseienrit nog groter maakt is de belofte van parcoursfröbelaar Thierry Gouvenou om nooit meer twee sprintetappes achter elkaar neer te leggen (even negerend dat dat is 2024 wel zo is met rit 5 en 6). Dat wordt in die contreien lastig.

Ik zet lekker enthousiast en naïef in op een proloog/korte tijdrit eindigend op het Velodrome, een knetterende kasseienzondag, waaierpoging van de Panne naar Calais en dan een (korte) ploegentijdrit rondom Amiens.
Horsie is back 14 november 2023 21:14
Andere Peter 15 november 2023 02:06
Waaierpoging van De Panne naar Calais.

Prima. Het leukste zou zijn om een commissie van 3 ex-renners in de ochtend van de etappe op basis van de weersverwachtng te laten bepalen of ze, om de kans op waaiers te maximaliseren, rijden van De Panne naar Calais of van Calais naar De Panne.
Vlaflip76 16 november 2023 11:18
Voorspelling: na het eerste weekend rijden ze richting Bretagne. Hele week sprinten, afgewisseld met een aankomst op Mur de Bretagne
Vlaflip76 16 november 2023 11:24
Trouwens, op dit moment kan je daar alleen met de waterfiets uit de voeten. Zeer benieuwd of Cervelo een innovatieve waterfiets gaat ontwikkelen
Viren que? 16 november 2023 12:56
Persoonlijk vind ik het veel afdoen aan "het wezen" van een grote ronde als klassementsrenners in de eerste dagen van zo'n ronde ergens tussen Roubaix en Gent hun seizoen naar de vaantjes zien gaan op een paar kilometer stenen. Ze zijn prima voor die bijzondere wedstrijden in het voorjaar, maar niet om iets te gaan forceren in een eerste week van de Tour, dat schiet zijn doel voorbij.
Wanny 17 november 2023 09:33
Ach, er vallen nog altijd veel meer renners in de Tour op het asfalt dan op een kasseistrook. De winnaar van de Tour zou de meest complete renner moeten zijn, dus dan past een stukje kasseien er wel in.
GillesEmanuel 17 november 2023 14:45
Dat wordt vaak geroepen; de renner die de Tour wint moet de meest complete renner zijn. Maar dat is toch totaal niet waar? Tour heeft een extreem zwaartepunt in hoge en lange cols met wat tijdritkilometers. Er worden zelden middengebergte of heuvelklassieker-achtige etappes verreden voor het klassement (of uberhaupt erin gestopt). Er zijn ook weinig (steeds minder zelfs) etappes boven de 200+km, laat staan boven de 250+km. Dus prima dat je keien wilt zien als extra element. Maar dan moeten we alles gaan testen over de 21 etappes. Dan zou je daar complete verdeling over kunnen maken wat je allemaal kan testen en hoe je dat terug moet laten komen (in welke frequentie en intensiteit). Dat is in mijn ogen niet de Tour, die gaat mij veel meer om drie weken Frankrijk door de prachtige gebieden met geweldige bergen. Die bergen zijn de scherprechters van de Ronde.
Viren que? 18 november 2023 00:05
Volgens mij hoeft de winnaar van de Tour helemaal niet de meest complete renner te zijn. Buiten dat zo'n typering natuurlijk feitelijk onmogelijk is te meten (wat is compleet immers en wanneer ben je de compleetste?) zijn er eigenlijk "maar" twee specialismen waarin een Tourwinnaar echt tot de besten moet behoren: tijdrijden en klimmen. Even afhankelijk van het uitgezette parcours in welke verhouding tot elkaar, vanzelfsprekend. Maar als je in die twee disciplines uitblinkt doet het er verder niet zoveel toe of je massasprints kunt winnen of goed over kasseien kan rijden. Leuk als je het kan, maar niet noodzakelijk om een Tour te kunnen winnen.
Eindhovuh 18 november 2023 13:21
De winnaar van de Tour de France moet degene zijn die het parcours dat door de organisatie is bedacht het snelste aflegt.
Daar horen dus soms etappes bij die anders zijn dan anders.
El Chaba2 18 november 2023 15:56
Frederik D. 18 november 2023 17:33
Zo is het maar net.
ton duk 18 november 2023 18:12
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Daar horen dus soms etappes bij die anders zijn
> dan anders.

Daar kunnen soms etappes bij zitten die...
Gravel,kasseien graag (liever dan geitenpaden 20%) ..met mate
Gr
Horsie is back 18 november 2023 23:41
Zonder dit is elke TDF niet compleet.
Viren que? 19 november 2023 01:51
In de praktijk is dat logischerwijs zo natuurlijk, maar dat is niet de kwestie hier. De kwestie gaat (mij) over de wenselijkheid van het bewust opzoeken van dit soort (risicovolle) passages en het gebrek aan meerwaarde voor de Tour als belangrijkste klassementswedstrijd van het jaar.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/11/2023 01:55 door Viren que?.
DeFin 19 november 2023 10:15
Eens.

Met als dieptepunt niet eens de kasseien, maar die eb en vloed weg in 1999 waar Armstrong de Tour won.
Een eerste week waar de helft van de klimmers (doorgaans ook de "leukste" types) al kansloos of zelfs uitgevallen door kasseien, en en vloed wegen, waaieretappes kan mij gestolen worden. De bergen is

Wel eens dat er meer heuvelparcoursen/middengebergte in mogen.
Maar dan moeten ze ook wel serieus lastig zijn en niet zomaar een makkelijke ritzege voor van Aert in een sprint tegen non-sprinters opleveren.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/11/2023 10:16 door DeFin.
Surplace op souplesse 19 november 2023 17:20
lodjan 19 november 2023 18:09
El Chaba2 19 november 2023 18:11
DeFin 19 november 2023 18:18
Pogacar en Vingegaard rijden weg op de Ventoux, Vingegaard lost in het Bos van Wallers. Pogacar rijdt 60km solo en is totaal leeggereden terwijl van Aert met een Jumbo treintje hem voorbij rijdt op de Koppenberg.
Van Baarle, Benoot en Jorgensen rijden alle klimmers die nog over zijn uit het wiel op de Vlaamse klimmetjes en zetten van Aert af aan de voet van de Angliru waar simpel afrekend met de Mathieus en Pedersens van deze wereld.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/11/2023 18:18 door DeFin.
El Chaba2 19 november 2023 18:22
Halve Belg 20 november 2023 10:24
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> De winnaar van de Tour de France moet degene zijn
> die het parcours dat door de organisatie is
> bedacht het snelste aflegt.
> Daar horen dus soms etappes bij die anders zijn
> dan anders.


Helemaal eens. En zolang er beklimmingen in het parcours liggen zullen dezelfde mensen om de eindzege strijden. Je hebt hier het hooggebergte niet eens voor nodig (zie Baskenland, Tireno, Parijs-Nice). Pas als je het bergop rijden drastisch beperkt zullen er andere types aan de oppervlakte komen.

De Verhouding zal slechts de volgorde van de top 10 beinvloeden, niet het beeld van de wedstrijd.
Halve Belg 20 november 2023 10:25
Viren que? Schreef:
-------------------------------------------------------
> In de praktijk is dat logischerwijs zo natuurlijk,
> maar dat is niet de kwestie hier. De kwestie gaat
> (mij) over de wenselijkheid van het bewust
> opzoeken van dit soort (risicovolle) passages en
> het gebrek aan meerwaarde voor de Tour als
> belangrijkste klassementswedstrijd van het jaar.


Een afdaling is ook risicovol.

De aard van het parcours van een grote ronde is dermate dat +90% van de renners geen enkele kans maakt op de eindzege. De vraag is of dat wenselijk is.
Luijt 20 november 2023 10:53
Wat mij betreft blijven ze weg uit de omgeving Lille Duinkerken Calais. Geen reclame voor het land en ook niet voor het wielrennen.
1x per jaar dokkeren over kasseien in Parijs-Roubaix is wel genoeg.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen