Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

WADA maakt zich zorgen om nieuwe vorm van bloeddoping

Gepost door El Chaba2 
El Chaba2 20 november 2023 15:35
[www.wielerflits.nl]

WADA maakt zich zorgen om nieuwe vorm van bloeddoping

Het Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) uit, in gesprek met de Franse sportkrant L’Équipe, zijn zorgen over een nieuwe vorm van bloeddoping. Het gaat om hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit, van de zeepier.

Het gebruik van hemoglobine van de zeepier zou kunnen uitgroeien tot de nieuwste bloeddopingtechniek binnen het wielrennen, zo stelt L’Équipe. Arenicola-zeepieren, ook wel bekend als zandwormen, worden vaak gebruikt als aas om mee te vissen. Arts Franck Zal besloot de zeepieren te gebruiken bij het creëren van extracellulaire hemoglobine (een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed van veel dieren verzorgt), geschikt voor medisch gebruik.

Dit deed Zal nadat hij de zuurstof transporterende eigenschappen van de worm had ontdekt. Zeepieren kunnen zowel onder water als op het land leven. Volgens de arts is extracellulaire hemoglobine van de zeepier een uiterst effectief middel voor bloeddoping. Antidopingtesten kunnen het zogeheten ‘superhemoglobine’ wel detecteren, maar door de korte halfwaardetijd is het na slechts een paar uur niet meer op te sporen. Het is verder onwaarschijnlijk dat het gebruik ervan wordt opgemerkt in het biologische paspoort van een atleet.

Veel ‘voordelen’
Hemoglobine van de zeepier zou volgens Hemarina, het commerciële bedrijf van Zal, kunnen dienen als universele bloedvervanger. Het kan namelijk veertig keer meer zuurstof transporteren, in vergelijking met menselijke hemoglobine. Het is 250 keer kleiner dan andere rode bloedcellen, wat de bloedsomloop zal bevorderen.

Het is verder compatibel met alle bloedgroepen, verhoogt de hematocrietwaarde in het bloed niet en veroorzaakt tevens geen hoge bloeddruk, in tegenstelling tot runder- of menselijk hemoglobine. Het kan daarnaast bij kamertemperatuur worden bewaard, waardoor het gemakkelijk te vervoeren is.

Contact met wielrenner
Dokter Zal heeft aan L’Équipe laten weten dat een (niet nader genoemde) wielrenner in 2020 al contact zocht vanwege het product. Het Wereld Anti-Dopingagentschap geeft aan dat er nog geen gevallen van hemoglobinedoping zijn ontdekt, maar WADA maakt zich wel ernstige zorgen over het gebruik ervan als een krachtige bloeddopingtechniek.
Tjappie2 20 november 2023 22:20
Op dit soort momenten mis ik dat schatje van een Bromerta.
Horsie is back 21 november 2023 14:49
Brompie is misschien wel getrouwd met de fietsende postbode Fiona, die hem maar blijft vertellen, dat als je geen goed nieuws kunt brengen, je beter niks brengt. hot smiley

Denk wel, dat deze prik meer zeepieren nodig heeft dan het prof peloton.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/11/2023 12:37 door Horsie is back.
ton duk 21 november 2023 16:40
Dooie pieren zat hier
Gr
El Chaba2 22 november 2023 11:17
Horsie is back 22 november 2023 12:29
Een excuus van de prikkers zou kunnen zijn: "Als ze me missen, dan ben ik vissen".
Clavan 23 november 2023 17:02
Ergens in februari meld ik mij wel weer…..ergens.
Eindhovuh 25 november 2023 20:00
Is het wel doping?
Horsie is back 25 november 2023 21:19
Eindhovuh Schreef:
-------------------------------------------------------
> Is het wel doping?

Het eten van zeepieren zal dit zeker niet zijn. "Geef me nog maar een portie, Fred".

Het "bericht" circuleert al sinds 1 april 2016 in de ether.
Viren que? 26 november 2023 15:21
Ja, het valt onder de noemer Manipulatie van bloed en bloedcomponenten. Ofwel, het manipuleren van de bloedwaarden om betere prestaties te leveren. Of het om een natuurlijke óf chemische stof gaat doet in dezen niet ter zake.

[www.dopingautoriteit.nl]
Luijt 29 november 2023 11:07
Ik maak me er geen zorgen over.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen