Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

'Verzoek: vraag niet elke succesvolle sporter naar dopinggebruik'

Gepost door Cecchini 
Cecchini 25 augustus 2015 23:27
De internationale sportpers kampt met een chronisch gewetensprobleem en de sporters zullen het weten. Ook zonder vragen over doping, zijn er meer dan voldoende ingedriënten voor een prachtig journalistiek vraaggesprek over sport, betoogt Geerlof de Mooij.

Succesvolle atleten dienen vandaag de dag immers als schietschijf voor de op dopingzondaars jagende sportpers.

Na de recente onthullingen over dopinggebruik was het te verwachten: de historische 100 meter sprint van Dafne Schippers leidt bij sportjournalisten niet alleen tot lof, maar ook tot vragen over de betrouwbaarheid van de prestatie. 'Hoezo is deze jonge blanke vrouw plotseling zo snel?', vraagt het Duitse Die Welt zich bijvoorbeeld hardop af. Ook voorafgaand aan het toernooi moest Schippers al talloze vragen over doping beantwoorden. Waarschijnlijk daarom begon Schippers na haar zilveren medaille zelf maar met te zeggen dat ze '100 procent dopingvrij' is.

Maar liefst 23 atleten nemen namens Nederland deel aan het WK atletiek in Peking. Ze zullen door de mediatrainers van de nationale atletiekunie zijn voorbereid als ware het militairen die uitgezonden worden naar Afghanistan. Succesvolle atleten dienen vandaag de dag immers als schietschijf voor de op dopingzondaars jagende sportpers. Een keer boven de rest van het veld uitstijgen en je bent verdachte nummer één in de sportwereld; zeker in de atletiekwereld die toch al zo op scherp staat na de onthullingen door de Duitse televisiezender ARD (die overigens nog niet bewezen zijn).



Ook de Jamaicaanse atleet Usain Bolt moest het ontgelden. Vorige week moest hij tijdens een persconferentie eindeloos vragen over doping beantwoorden. Het irriteerde hem zichtbaar. De vraag is waarom de aanwezige journalisten zo doordramden over doping. Waren er aanwijzingen dat Bolt zelf een verboden middel zou hebben gebruikt? Nee, die waren er niet. Is atletieklegende Bolt zo oninteressant dat de aanwezige journalisten geen andere gespreksonderwerpen konden verzinnen? Nee, ook dat was niet het geval. Eigenlijk was er geen enkele gerede aanleiding om de Jamaicaan naar dopinggebruik te vragen, dus werd er een aanleiding (het dopingverleden van Bolt's rivaal Justin Gatlin) verzonnen.


Chronisch gewetensprobleem


Een van de meest bevreemdende gevolgen van de dopinghysterie in de sportwereld is de manier waarop sporters er zelf op reageren


De internationale sportpers kampt met een chronisch gewetensprobleem en de sporters zullen het weten. Op dit moment lijkt één goede prestatie al te volstaan om in het beklaagdenbankje terecht te komen (en soms is zelfs geen enkele goede prestatie al genoeg, zoals het geval van de dit jaar nog nauwelijks in actie gekomen Usain Bolt illustreert). Persconferenties als die van donderdag dienen als alibi voor de sportjournalisten. Ze laten zien hoe geweldig kritisch ze zijn geworden. Het motto: iemand die goed presteert, moet stevig worden aangepakt. En als hij ontkent, geloven we hem niet zomaar. Als we opschrijven dat hij ontkent, hebben we vandaag weer genoeg onderzoeksjournalistiek gedaan.

Een van de meest bevreemdende gevolgen van de dopinghysterie in de sportwereld is de manier waarop sporters er zelf op reageren. Velen lijken te denken dat ze door mee te gaan in de hysterie automatisch minder verdacht lijken, waardoor er een wedloop van steeds fellere reacties tegen dopinggebruik is ontstaan. Dus beklagen sporters (zoals onder meer de Britse wielrenner Chris Froome) zich wanneer ze niét meerdere malen zijn gecontroleerd door een dopingautoriteit tijdens hun vakantie, geven sporters vrijwillig allerlei persoonlijke gegevens vrij om hun naam te zuiveren en claimen atleten dat hun 'jeugddromen zijn afgepakt' door een instantie die dopinggebruik niet hard genoeg zou hebben aangepakt.


Chris Froome op een persconferentie tijdens de rustdag van de Tour de France

Moeten de Nederlandse atleten zich niet ook wat feller uitspreken tegen doping? Moeten Daphne Schippers en Siffan Hassan niet net als de Duitse atleten een filmpje maken waarin ze bordjes omhoog houden met allerlei flinke teksten, zodat wij zeker weten dat ze echt niet aan de verboden middelen zitten? Zodat ons geweten weer is gesust? Het antwoord is nee; sporters moeten niet gedwongen worden om zich over wat dan ook uit te spreken. Ze moeten zich kunnen richten op de sportieve prestaties die ze moeten leveren in plaats van zichzelf voortdurend te moeten verdedigen tegen allerhande ongefundeerde aantijgingen en insinuaties.

Collega's

Ook zonder vragen over doping, zijn er meer dan voldoende ingrediënten voor een prachtig journalistiek vraaggesprek over sport

Ik vrees echter dat ze er niet aan zullen ontkomen. Nu al heb ik medelijden met de sporters die straks hijgend op een gammel bankje, na een zwaarbevochten overwinning, hun mening moeten geven over het dopinggebruik van atleet X of Y. Het zou niet zo moeten zijn. Sporters zouden gevraagd moeten worden naar hun eigen prestaties, niet naar de acties van hun collega's (en al helemaal niet naar de acties van hun voormalige collega's, waarvan na tien jaar bloedwaarden bekend zijn geworden). Daarom doe ik sportjournalisten het volgende verzoek: ga zelf op onderzoek uit en vraag niet elke succesvolle sporter telkens naar gebruik van doping.

Ook zonder vragen over doping, zijn er meer dan voldoende ingrediënten voor een prachtig journalistiek vraaggesprek over sport. Vraag aan de sporters gewoon hoe ze zich voelen, wat ze verwachten van het WK, en wat ze verwachten van zichzelf. Vraag ze wat ze er allemaal voor gedaan hebben om hier te komen. En gelaten. Vraag ze ook onbenullige dingen zoals hoe ze 's nachts geslapen hebben of naar eetgewoonten. Deel in hun vreugde na een overwinning, een overwinning op de rest (en dus goud) of een op zichzelf. Vraag ze ook naar hun verdriet, na verlies op het moment suprême.

Vraag ze bovenal of ze alsjeblieft niet willen vergeten plezier te houden in datgene waar ze mee bezig zijn. Want het is uiteindelijk gewoon sport, en dat is nu juist wat sport zo mooi maakt: het is zo heerlijk onbelangrijk.

Geerlof de Mooij is student International Studie aan de Universiteit Leiden en loop op dit moment stage op de economieredactie van de Volkskrant.
Velodroom 26 augustus 2015 01:13
Zoals aan Bolt: "Is het waar, dat je tegenwoordig wat minder chicken nuggets eet, zodat je wat zuiniger met je energie moet omspringen?"
"Ja, klopt, maar ter compensatie luister ik wat vaker naar Dire Straits .. chicks for free ..

Om toch nog wat on topic te blijven. Onlangs kwam iemand op het idee om Bolt maar de "nieuwe Lance" te noemen, omdat 3 van de 4 sterkste eigentijdse concurrenten een doping schorsing achter de rug hebben.
Carlos Danger 26 augustus 2015 01:32
Hoe (on)belangrijk is een serie sponsorcontracten van een slordige $20 miljoen per jaar?
Walnoot 26 augustus 2015 08:59
Inderdaad, 3 op de 3 van zijn naaste concurrenten, oftewel 100%, is eerder gepakt op doping. De 100m sprint is niet alleen het koningsnummer van de atletiek, maar ook dat van de dope. Zelfs gewichtheffers zullen de duimen moeten leggen. Logisch om daarnaar te vragen bij Bolt. Eens dat journalisten aasgieren zijn en dat het er bij de toppers vrijwel altijd over is wat betreft vragen over doping. Maar dat de vragen gesteld worden is niet gek, niet overbodig en wijst ook niet per se op een gebrek bij de journalisten.
ton duk 26 augustus 2015 10:18
Ik verdenk bij de 100 meter vrouwenfinale ook 7 van de 8...
gr

HUP.HOL.NL
Simeone 26 augustus 2015 12:03
volgens mij heeft de Internationale sportpers eerder een chronisch gebrek aan kennis
Velodroom 26 augustus 2015 12:14
Walnoot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Inderdaad, 3 op de 3 van zijn naaste concurrenten,
> oftewel 100%, is eerder gepakt op doping.

Alleen zijn landgenoot, runner-up Yohan Blake, is nog vrij van doping smet.
veluweracer 26 augustus 2015 12:59
Carlos Danger Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoe (on)belangrijk is een serie sponsorcontracten
> van een slordige $20 miljoen per jaar?

Hij bedoelt: De wereld draait zonder wielrennen gewoon door. In die zin onbelangrijk. En dat geldt natuurlijk voor iedere sport, en daarom de veralgemenisering dat sport iets onbelangrijks is. Dat we het graag doen of kijken maakt dat er weinig verschil is met porno.
Walnoot 26 augustus 2015 13:12
Je bedoelt seks denk ik. De meeste mensen posten namelijk niet graag filmpjes op internet van zichzelf al bezig zijnde met de daad.

En nu we sport hebben vergeleken met seks, zou een wereld zonder sport dan nog mogelijk zijn?
Bromertà 26 augustus 2015 13:12
Met alles wat het verleden heeft blootgelegd, vind ik dat de topsporter van vandaag op z'n minst de kritische houding van publiek en pers moet begrijpen. Ross Tucker schreef er dit over: What (not) to say when doping accusations come knocking. Verder ben ik van mening dat iedere sporter in de verdachtenbank gezet mag worden die een "waanzinnige" progressie boekt in korte tijd. Lees het onwaarschijnlijke verhaal van ene Tuka uit Bosnië: The Curious Case of Amel Tuka Is dit niet te mooi om waar te zijn?
veluweracer 26 augustus 2015 13:24
Walnoot Schreef:
-------------------------------------------------------
> Je bedoelt seks denk ik. De meeste mensen posten
> namelijk niet graag filmpjes op internet van
> zichzelf al bezig zijnde met de daad.
>
> En nu we sport hebben vergeleken met seks, zou een
> wereld zonder sport dan nog mogelijk zijn?

Eh ja, toch wel, er zullen wel zaad en eicellen aan te pas komen om de mensheid te laten voortbestaan, maar met IVF kom je een heel eind.
Coïtus is geen noodzaak.



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/08/2015 13:24 door veluweracer.
Simeone 26 augustus 2015 13:59
Die Welt kan morgen weer zichzelf hardop afvragen: Hoe kunnen de Afrikanen het speerwerpen domineren?
Velodroom 26 augustus 2015 14:11
Een wereld met sport is niet alles, maar een wereld zonder sport komt toch dichtbij de notie, dat alles bijna niks is.
Een leven met interpersoonlijke sex is ook niet alles, maar een leven zonder interpersoonlijke sex komt ook dichtbij de notie, dat alles bijna niks.
Velodroom 26 augustus 2015 14:14
Laat onverlet, dat er mensen zijn die het leven heel gemakkelijk zonder sport en/of zonder sex doorkomen.
zumsteg 26 augustus 2015 15:30
Walnoot 26 augustus 2015 17:42
Ah, maar hadden jouw ouders toegang gehad tot een dergelijke behandeling?
Bromertà 26 augustus 2015 19:16
Als je het dan per se over Dione de Graaf wil hebben dan mag je haar wat mij betreft uitleggen dat seks meer is dan een orgasme, dat sport meer is dan juichend over de meet komen, dat er meer sporters op de wereld zijn dan een handvol vedetten of bejubelde landgenoten. NOS/NPO is tenenkrommend wat betreft sportverslaggeving. De aandacht beperkt zich tot enkelen, en de over-analyse door pseudo-deskundigen richt de aandacht meer op de journalist en haar bijzit dan op de bewegende mens.
Hoe het wel moet of kan, hoe de liefde voor de sport voluit uitgemeten wordt, bewijst Sporza, waar Kris Meertens en Marc Willems zonder onderbreking met passie en precisie elk detail tot in de huiskamer met de kijker delen. En, kritiekloos zijn ze allerminst. Hulde voor zoveel sportliefde.
Velodroom 26 augustus 2015 19:42
Bromertà Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je het dan per se over Dione de Graaf wil
> hebben dan mag je haar wat mij betreft uitleggen
> dat seks meer is dan een orgasme, dat sport meer
> is dan juichend over de meet komen, dat er meer
> sporters op de wereld zijn dan een handvol
> vedetten of bejubelde landgenoten. NOS/NPO is
> tenenkrommend wat betreft sportverslaggeving. De
> aandacht beperkt zich tot enkelen, en de
> over-analyse door pseudo-deskundigen richt de
> aandacht meer op de journalist en haar bijzit dan
> op de bewegende mens.
> Hoe het wel moet of kan, hoe de liefde voor de
> sport voluit uitgemeten wordt, bewijst Sporza,
> waar Kris Meertens en Marc Willems zonder
> onderbreking met passie en precisie elk detail tot
> in de huiskamer met de kijker delen. En,
> kritiekloos zijn ze allerminst. Hulde voor zoveel
> sportliefde.

Ho, ho Bromertà! Waarom zou ik het per se over Dione de Graaff willen hebben als ik een stream bekijk op de PC? smiling smiley
Leon 27 augustus 2015 13:50
ton duk Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik verdenk bij de 100 meter vrouwenfinale ook 7
> van de 8...


Ik vind rood, groen, paars of geel haar ook heel verdacht...
cyclingfreakske 27 augustus 2015 22:18
de vragen en bedenkingen rond Bolt, hebben zeer veel te maken met de weggemoffelde positeve tests van het Jamaicaanse lopersteam voor de verschillende nummers, op voorbereidingen voor en van de afgelopen Olympische Spelen.
Het is wel opmerkelijk dat Bolt nu niet meer dat enorme verschil maakt op de 100m.... de concurrentie blijft wel heel dicht in de buurt.
Al wil dat niet zeggen dat er toen een reukje aanzat.

Spijtig genoeg is er ee nsituatie ontstaan bijde media, dat al wie presteert, meteen verdacht is. Het gedoe dat nu bezig is in de atletiekwereld, verbetert dat niet.
Al is operatie doofpot volop in actie met het snel wisselen van een IAAF voorzitter als begin.
Velodroom 28 augustus 2015 00:44
cyclingfreakske Schreef:
-------------------------------------------------------
> de vragen en bedenkingen rond Bolt, hebben zeer
> veel te maken met de weggemoffelde positeve tests
> van het Jamaicaanse lopersteam voor de
> verschillende nummers, op voorbereidingen voor en
> van de afgelopen Olympische Spelen.

Voor een deel waar, maar in 2008 nog werd er niet zo veel heisa rond Bolt gemaakt. Zoals van 10,03s naar 9,72s al is dit uiteraard niet het hele verhaal.

> Het is wel opmerkelijk dat Bolt nu niet meer dat enorme verschil maakt op de 100m.... de
> concurrentie blijft wel heel dicht in de buurt.

Dat klopt. Het verschil van Bolt met zichzelf op 100m/200m en op de 200m nu nog met de concurrentie is zeker nog opmerkelijk.
Zonder doping en blessure's van anderen zou Bolt al enkel jaren zijn overwinnelijke status hebben moeten inleveren, menselijkerwijs.


> Al wil dat niet zeggen dat er toen een reukje aanzat.
>
> Spijtig genoeg is er ee nsituatie ontstaan bijde media, dat al wie presteert, meteen verdacht is.
> Het gedoe dat nu bezig is in de atletiekwereld, verbetert dat niet.

> Al is operatie doofpot volop in actie met het snel wisselen van een IAAF voorzitter als begin.

Liefhebber van complottheorietjes?
cyclingfreakske 28 augustus 2015 21:31
nee geen liefhebber van complottheorie.
In Nederland is de media misschien niet zo opzichtig, in Belgie kennen ze er wat van, de Fransen al helemaal.
Feit is dat je steeds sterker dat idee krijgt. elke Tourwinnaar heeft de laatste 7j onder vuur gelegen, ook van de Giro en Vuelta evenals van grote klassiekers.
Misschien al vergeten dat diezelfde stelling en vraag ook bij de Avondetappe (Smeets) vaker dan goed is passeerde ?
In Nederland is men altijd zo braaf rond dopingzaken.... In ons apelandje is men veel harder in de journalistieke aanpak, die op voorhand al iemand veroordeelt zonder verdere feiten.

zoals dat indianenverhaal van Cancellara zijn bromfiets in de RVV en P-R. Verzonnen door bepaalde mediapersonen.

Ex Het Laatste Nieuws journalist Maarten Michielssens was zo'n eikeltje. Verzon de wildste verhalen verzinnen rond topatleten.
Alles kwam uit toen iemand dat ging natrekken met een paar rechtzaken als gevolg. MM werd terecht op staande voet buitengegooit. Te laat.. hij had al een paar carrieres verwoest voor helemaal niets.
In de bedrijfswereld deed hij dat nog is over. Dat alles voor zijn "imago"..... bleek gewoon een 100% onbetrouwbare lul te zijn.


en de IAAF... de voorzitter ligt zwaar onder vuur, er komt steeds meer aandacht voor de zaak... een 2e Blatter lijkt in de maak.
Dan is de perfekte ontmijner toch een wissel aan de top ?
nadien is het opvallend stil rond die hele affaire..... operatie doofpot lijkt te lukken.
Velodroom 28 augustus 2015 22:22
cyclingfreakske Schreef:
-------------------------------------------------------
> nee geen liefhebber van complottheorie.

> Dan is de perfekte ontmijner toch een wissel aan de top ?
> nadien is het opvallend stil rond die hele affaire..... operatie doofpot lijkt te lukken.

Ik zal je helpen Cyclingfreakske grinning smiley

Maar laten we het hier maar op houden. Dit prikbord gaat tenslotte over het edele wielrennen.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen