Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Over VSS: WK Wegwedstrijd

Gepost door Slimmerd 
Slimmerd 25 september 2015 01:56
Ruimte voor het gelul om de koers heen
Sehnsucht 25 september 2015 07:25
Momenteel wordt een neerslagkans gegeven van 80% op zondag. Wanneer de weersomstandigheden zwaar worden zullen de sterken als vanzelf komen bovendrijven dus vergeet in dat geval niet je VSS vol te proppen met Belgen.
Blueprint 25 september 2015 08:15
Maes, Keisse en Vandenbergh dus?
Sehnsucht 25 september 2015 08:18
Quote

Gesink bij WK: 'Niki is heel goed'

door Hans Ruggenberg
„Alsof ik achter een brommer reed”, beschrijft Robert Gesink zijn laatste lange training voor het WK, waarin Niki Terpstra zijn topvorm onderstreepte. „Niki is heel goed. Ik heb er geen problemen mee om in een dienende rol voor hem te koersen.”

Zo denkt ook Bauke Mollema er over. Beiden zijn gewend om in een koers als kopman uitgespeeld te worden, maar op dit parcours in Richmond nemen ze genoegen met een bijrol in de Nederlandse ploeg. Een iets minder zware versie van de Ronde van Vlaanderen staat zondag te wachten, ideaal dus voor een gretige Terpstra.„Ik vind het wel lekker dat ik een keer vanuit de luwte kan koersen”, lacht de 28-jarige Mollema. „Dit is geen parcours voor klimmers, dus moet je reëel zijn en kiezen voor een andere rol in het team. We willen als Nederland goed voor de dag komen en dan hebben andere renners een grotere kans om hier iets te halen”, zo doelt hij ook nog op alleskunner Tom Dumoulin, Lars Boom en Sebastian Langeveld.
Een hiërarchie, die voor het duo dat in de afgelopen Tour de France nog zesde (Gesink) en zevende (Mollema) werd, de omgekeerde wereld is. „Ik ben meteen akkoord gegaan toen bondscoach Johan Lammerts me vroeg of ik dit WK met een rol op het tweede plan wilde rijden”, zegt de 29-jarige Gesink. „Bauke en ik moeten vooruit zien te geraken, zodat andere landen het vuile werk moeten opknappen. En die andere mannen van ons moeten dan zo fris mogelijk in de finale komen. Van Niki weten we dat hij heel goed is in positie kiezen, dan is er van alles mogelijk.”
De Varssevelder weet dat hij daarmee ook krediet spaart voor volgend jaar, wanneer het parcours tijdens de Zomerspelen in Rio wel op zijn en Mollema’s lijf is geschreven. Daar staat Oranje, zoals het er nu naar uitziet, met slechts vier renners aan de start. „Daar is het onze beurt weer, maar nu eerst hier proberen te scoren.”

Niki is heel goed. Dus wellicht zit er een top 10 plek in voor hem.
Kuiperberg 25 september 2015 12:21
Volgens weeronline, rond de 40 mm regen op zondag. Ook zaterdag komt het met bakken uit de hemel. Pokkenweer. Lijkt me iets voor Terpstra, volgens mij zijn Boonen, Nibali en Degenkolb ook wel liefhebber van een buitje.
Carlos Danger 25 september 2015 13:16
80% kans op regen, 100% kans op Stybar.
zumsteg 25 september 2015 17:22
Volgens mij valt het zondag wel mee en is het vooral zaterdag slecht.

[forecast.weather.gov]
lodjan 25 september 2015 18:38
Lammerts mikt op steun voor harde wedstrijd
bron: ANP

De koers moet hard gemaakt worden. Het is al jaren het mantra van de Nederlandse ploeg in de wegwedstrijd bij de WK wielrennen. Zeker in Richmond, waar de wielerprofs zondag om de regenboogtrui gaan fietsen, is Johan Lammerts gebaat bij een open wedstrijd. ,,Met zestig, zeventig man naar de streep rijden, daar hebben wij niks aan'', weet de bondscoach. In dat geval heeft de winnaar normaal gesproken sprintersbenen: Alexander Kristoff, Peter Sagan of John Degenkolb.
Lammerts prijst zich gelukkig dat Oranje niet de enige kleur is die op de brede wegen rond Richmond belang heeft bij een aanvallende koers. ,,Er zijn altijd een paar natuurlijke bondgenoten, zonder dat er sprake is van een pact'', heet dat dan. Hij rekent op de Belgen, de Italianen en de Spanjaarden met name, ploegen die het ook niet van een groepsaankomst moeten hebben.

Het is geen traditioneel WK-parcours met een of twee langere klimmen. In plaats daarvan liggen er op het einde van het rondje van 16 kilometer twee korte venijnige hellinkjes en gaat het daarna licht stijgend richting finish. En dat zestien keer. Lammerts ging er in april met Sebastian Langeveld kijken. ,,We kwamen tot de conclusie dat het een geschikt parcours is voor renners die met name presteren in de Ronde van Vlaanderen.'' Het kopmanschap stond daarna eigenlijk al vast: Niki Terpstra, in de hiërarchie gevolgd door het drietal Langeveld, Lars Boom en Tom Dumoulin.

Vragen
Maar Lammerts koos - in een vroeg stadium - ook voor renners als Bauke Mollema en Robert Gesink. Dat riep vragen op. ,,Maar het zijn jongens die een wedstrijd van 250 kilometer aankunnen en die een goede rol kunnen spelen zondag. Ze behoren natuurlijk ook gewoon tot de beste renners van Nederland.'' Zijn vroege keuze, waardoor bijvoorbeeld een rit winnen in de Vuelta (Bert-Jan Lindeman, Danny van Poppel) geen plek meer opleverde in de selectie, had deels ook kostenbesparende redenen. Vroeg vliegtickets boeken is nou eenmaal goedkoper.

Lammerts werd vorig jaar teleurgesteld omdat een aantal renners in Ponferrada het vereiste niveau niet meer boven kon halen. Oranje stelde zwaar teleur, in Richmond moet dat worden rechtgezet met negen renners uit liefst zeven verschillende ploegen. ,,Natuurlijk is het lastig om er in zo'n korte tijd een eenheid van te maken. Maar zoals ik het deze week heb ervaren zit het wel goed.''
Carlos Danger 25 september 2015 18:42
Het blijven voorspellingen, maar het lijkt toch wel op Stybar-weer:

[www.weather.com]
lodjan 25 september 2015 18:42
Vrede is dan toch getekend na gesprek Terpstra en Boom

Niki Terpstra is zondag de Nederlandse kopman bij het WK. Lars Boom de schaduwkopman. Die hiërarchie kwam niet zomaar tot stand. Er moest lang gepraat worden om op een klassiek WK-rondje de twee concurrenten op één lijn te krijgen. ,,Niki en Lars zijn twee verschillende karakters, maar hier moeten ze het toch sámen doen.''

Ik denk dat het bij elk bedrijf zo gaat, toch? Als mensen niet helemaal lekker samen door een deur kunnen, ga je toch even praten

Wint Nederland zondag voor het eerst in 30 jaar weer een regenboogtrui, dan is die titel deels geboren in een restaurant in Nieuwegein. Op neutraal terrein, halverwege Assendelft en Vlijmen, werd twee maanden terug de vrede getekend tussen 's lands grootste klassiekerspecialisten.

Aan de ene kant van de tafel Niki Terpstra. Tegenover hem Lars Boom. Tussen de twee bondscoach Johan Lammerts en koerskapitein Sebastian Langeveld. Als formateurs om twee eeuwige rivalen dichter bij elkaar te krijgen.

Generatiegenoten
De 31-jarige Terpstra is de winnaar van Parijs-Roubaix. De 29-jarige Boom won de beroemde kasseienrit in de Tour. Ze zijn ook twee generatiegenoten die al een loopbaan lang elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Altijd streden ze op hetzelfde jachtterrein en reden ze duizenden kilometers vooral tégen elkaar. Het product van de Rabobank-opleiding (Boom) tegen de dissident die zich van jongs af genegeerd voelde door het machtige Rabo-bolwerk (Terpstra). Een Brabants natuurtalent tegen een Noord-Hollanse rebel die zijn plaats in het peloton verdiende door ontelbaar vaak op zijn bek te gaan en weer op te staan.

Met het verstrijken van de jaren en het mislopen van titels ontstond er een doorsudderende vete. Eentje die misschien wel zijn oorsprong kende op het NK van 2010 toen Terpstra in het Limburgse Beek als eenling van Milram de almachtige Rabo-ploeg van Boom voor lul zette door Pieter Weening en Boom te frustreren met zilver en brons. En een die duidelijk zichtbaar werd in de Omloop Het Nieuwsblad van 2014, waar Terpstra in de diepe finale op kop belandde met Boom en Edvald Boasson Hagen, maar zijn benen stil hield. Pisnijdig waren ze na afloop. Boom op Terpstra. Terpstra vooral op zichzelf.

Bemiddelaar
Vrienden waren het toch al niet, maar die dag werd zonder papier en inkt een oorlog getekend. Een strijd van kampen werd het. Pro-Terpstra en pro-Boom. Een strijd die het Nederlandse wielrennen heel eenvoudig schade toe had kunnen brengen op het klassieke WK-rondje in Richmond. Dus besloot bondscoach Lammerts de rol van bemiddelaar op zich te nemen en de twee kemphanen uit te nodigen voor een diner.

,,Inhoudelijk ga ik er verder niet op in wat daar nu allemaal besproken is, maar je probeert mensen met goed eten en een gesprek weer bij elkaar te krijgen,'' vertelt Lammerts in Richmond. ,,Ik denk dat het bij elk bedrijf zo gaat, toch? Als mensen niet helemaal lekker samen door een deur kunnen, ga je toch even praten.'
Clavan 26 september 2015 09:41
lodjan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zijn vroege keuze, waardoor
> bijvoorbeeld een rit winnen in de Vuelta (Bert-Jan
> Lindeman, Danny van Poppel) geen plek meer
> opleverde in de selectie, had deels ook
> kostenbesparende redenen. Vroeg vliegtickets
> boeken is nou eenmaal goedkoper.

Is het zo slecht gesteld met de KNWU?
Carlos Danger 26 september 2015 13:11
Inmiddels wordt er voor zondag ook onweer verwacht. Belooft dan een spookachtig WK zonder(veel) TV beelden te worden.
Walnoot 26 september 2015 16:37
Denk dat we nu ook weten waarom Langeveld geselecteerd is, zal bij beiden wel aardig liggen.
JW 26 september 2015 17:18
Als het à la Montreal wordt komt de regie er goedkoop vanaf.
merijntje mortirolo 27 september 2015 12:15
@JW
je bent Van Emden, Van Baarle en Ligthart vergeten. Pas dat even aan, wil je?
JW 27 september 2015 12:43
Neuh,, die moet ik nog noemen bij de kansloze vlucht van de dag.
Als de koers al vroeg hard moeten maken halen ze de finish niet.
(kun je nagaan hoe diep ij over dat soort dingen nadenk !!)
drinking smiley
Arsimo 27 september 2015 22:16
Gaan we nu hele discussie krijgen dat de mensen die alleen "Sagan" hebben ingevuld in hun VSS geen punten gaan krijgen? (want broer deed ook mee)
Slimmerd 27 september 2015 23:46
Dat is geen discussie, enkel Sagan is zero points, P. Sagan of Peter Sagan zal scoren.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers mogen berichten plaatsen in dit forum.

Klik hier om in te loggen